Dodaj do ulubionych

Kto walczy z Rosją na Ukrainie?

31.03.25, 11:09
Odpowiedź na to pytanie daje NYT:
jeśli ktoś ma dostęp do płatnego oryginału:
www.nytimes.com/2025/03/30/world/europe/us-ukraine-military-war-takeaways.html?searchResultPosition=1
A tu tłumaczenie na j. polski:

inosmi-ru.translate.goog/20250330/partnerstvo-272408311.html?_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp
Obserwuj wątek
    • malkontent6 Re: Kto walczy z Rosją na Ukrainie? 31.03.25, 15:18
      Lubat, wróciłeś! Witam, synu marnotrawny 😁
      • igor_2025 Re: Kto walczy z Rosją na Ukrainie? 31.03.25, 15:53
        malkontent6 napisał:

> Lubat, wróciłeś! Witam, synu marnotrawny 😁

Mnie tak nie witales :-(
        • malkontent6 Re: Kto walczy z Rosją na Ukrainie? 31.03.25, 16:02
          igor_2025 napisał:

> Mnie tak nie witales :-(

Igor, witam serdecznie 🥰
          • igor_2025 Re: Kto walczy z Rosją na Ukrainie? 31.03.25, 16:04
            malkontent6 napisał:

> Igor, witam serdecznie 🥰

Jak to sie mowi - lepiej pozniej, niz wcale. Dziekuje serdecznie.
    • igor_2025 Re: Kto walczy z Rosją na Ukrainie? 31.03.25, 15:53
      lubat napisał:

> Odpowiedź na to pytanie daje NYT:

O tym wie kazdy, ale nie kazdy ma odwage powiedziec prawde, i dlatego pisza jakies bzdury o tym, ze Rosja walczy z Ukraina.
    • malkontent6 Pytanie 31.03.25, 16:05
      Lubat, Igor,

Wykorzystam okazę, że jesteście tu obydwaj i zadam pytanie. Nasz forumowy kolega jorl twierdzi, że Andropow miał zamiar wprowadzić w ZSRR kapitalizm. Czy to prawda?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,178742112,178742112,_Wolna_Europa_i_Glos_Ameryki_likwidowane_.html?p=178779493
      • boavista4 Re: Pytanie 31.03.25, 16:39
        Na Ukrainie trwa walka o pokoj taka, ze nie zostanie kamien na kamieniu. A kto walczy? No kazdy wie! Goje wojuja i dlatego ta wojna o pokoj jest do ostatniego Ukrainca i do ostatniego Europejczyka. Jak goje znikna to zostana tylko ciemne masy ktore wykonaja poslusznie rozkazy AI , to znaczy uniwersalnych Neokonow,
        Czy doktor Fauci dalej przebywa na zachodniej polkuli?
        A teraz dla rozweselenia:

• igor_2025 Re: Pytanie 31.03.25, 17:03
        malkontent6 napisał:

> Nasz forumowy kole
        > ga jorl twierdzi, że Andropow miał zamiar wprowadzić w ZSRR kapitalizm. Czy to
        > prawda?

Nie mozna powiedziec , ze to prawda, jak rowniez nie mozna powiedziec, ze to klamstwo.
        Po roku 1986, gdy juz mialem dostep do dosc powaznych ludzi, mowilo sie, ze Andropow uwazal, ze polityka Zachodu zmierza w kierunku socjalizmu, a Zwiazek Radziecki z kolei moze wiele wziac z ekonomicznych osiagniec kapitalizmu. Dlatego Andropow uwazal za glówny cel swojego rzadzenia integracje ZSRR z systemem zachodnim z zachowaniem swojej tozsamosci. Dlatego on zaczal zmiany w gospodarce ZSRR. To on wprowadzil na sam szczyt Gorbaczowa i Ryzkowa ( w przyszlosci Sekretarz Generalny i Premier Minister), i to on uwazal, ze w gospodarce radzieckiej musi byc sporo prywatnej wlasnosci. Przy tym on byl bardzo stanowczy w stosunkach z Zachodem, ale tylko po to, zeby przyszla integraccja odbyla sie na partnerskich, a nie wasalskich zasadach. I gdyby Andropow zyl dluzej, to na pewno tak i byloby. Bledem Andropowa byl wybor Gorbaczowa, ktory, na co jest wiele wskazowek, byl juz ciasno powiazany z brytyjskimi sluzbami specjalnymi. Co ciekawo, to wlasnie Andropow wyslal mlodego i energicznego leninowca, na jakiego wygladal Gorbaczow, do Londynu nawiazywac kontakty. Gorbaczow kontak nawiazal, ale nie taki o jakim myslal Andropow.
        Co stalo sie dalej Ty i sam wiesz. Andropow zmarl, po nim byl krotko Czernienko, ktory nic nie mogl zrobic ze wzgledu na swoj stan fizyczny, a dalej do wladzy doszedl Gorbaczow, ktory wprowadzil ZSRR do Zachodu, ale na warunkach wasalskich. Wiec Andropow posrednio jest odpowiedzialny za rozpad ZSRR.

p.s. Jorl na pewno wie to wszystko lepiej ode mnie, i na pewno mial jakiegos znajomego w PZPR, ktory wiedzial o wszystkim duzo lepiej niz ja. Wiec z niecierpliwoscia bede czekac na wpis Jorla, zeby uzupelnic swoja wiedze.
        • pijatyka "Gorby - W Służbie Jej Królewskiej Mości" 26.06.26, 14:01

;-DD

• j-k w Osobie Lubata Vitamy Starą Gwardie :) 31.03.25, 16:24
      wracajaca w komplecie z Zaswiatow (Evelein tez juz daje oznaki zycia)

Wreszcie poznamy tajniki faktu, ze tkzw. "Operacja Specjalna" Putina na Ukrainie

byla w swej istocie jedynie forma OBRONY KONIECZNEJ - a czyn ten aczkolwiek niespecjalnie chwalebny

- jest niekaralny, jesli rzecz jasna nie przekracza pewnych granic.

w tym wypadku te granice stanowi rzeka DNIEPR :)
      • malkontent6 Re: w Osobie Lubata Vitamy Starą Gwardie :) 31.03.25, 16:52
        Do kompletu brakuje jeszcze dwóch specjalistów: wołodia622 (podpisywał się walter622) i człowiek_książka (ja na niego mówiłem księgowy). Obydwaj mówili o mnie - azbest. Księgowy cierpliwie tłumaczył mi jak wygląda życie w USA, bo ja jako azbeściarz nie mam o tym pojęcia.
        • j-k o tak, 31.03.25, 17:03
          malkontent6 napisał:
          > Do kompletu brakuje jeszcze dwóch specjalistów: wołodia622 (podpisywał się wal
          > ter622) i człowiek_książka (ja na niego mówiłem księgowy).

z tym, ze Walter maszerowal pierwszy - jako Awangarda (zelazny gosc :)

a Książka - jak na gwadyjnego intelektualiste przystalo, paletal sie na koncu w Ariergardzie.

• pijatyka Sensacja - Stany pomagały jebać kacapa! ;-D 31.03.25, 21:00

Z komentarzy:

Wow, jaki straszny sekret ujawnił NYT!

Wygląda na to, że te „sekrety” znane były we wszystkich krajach świata, poza samymi Stanami Zjednoczonymi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka