Dodaj do ulubionych

dzisiaj rocznica

07.11.25, 11:33
dokładnie 2 lata temu Arabowie z Gazy dokonali ludobójstwa w Israelu.
Wywołało to euforię na ulicach Gazy, podobną do radości po atakach na WTC.
Ciekawe czy nadal się cieszą?
Chyba nie bo podobno dokucza im świerzb, co samo w sobie przykre jest, niemniej wyleczalne.
Gorzej dla tych bandytów, że wbrew paktowi nie rozbroili się co może skutkować brakiem cierpliwości Israela i w końcu IDF przestanie się z nimi cackać jak przez ostatnie 2 lata właśnie.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Sympatia, antypatia 07.11.25, 11:50
      perla.roztocza napisał(a):

" dokładnie 2 lata temu Arabowie z Gazy dokonali ludobójstwa w Israelu. Wywołało to euforię na ulicach Gazy, podobną do radości po atakach na WTC. Ciekawe czy nadal się cieszą? Chyba nie bo podobno dokucza im świerzb, co samo w sobie przykre jest, niemniej wyleczalne. Gorzej dla tych bandytów, że wbrew paktowi nie rozbroili się co może skutkować brakiem cierpliwości Israela i w końcu IDF przestanie się z nimi cackać jak przez ostatnie 2 lata właśnie."

Na ogol staram sie nie pisac na temat BW. Bo temat trudny, bo Polacy i Zydzi mieli dluga wspolna historie...ale trzeba nazwac czarne czarnym a biale bialym. Netanjahu chce wywalic cala populacje Gazy i stworzyc tam panstwo zydowskie. Jest w tym podobny do hitlera i trudno nie widziec go jako podpalacza swiata.

Na pewno nie tedy droga dla swiata i dla BW...

PF
      • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia 07.11.25, 12:00
        polski_francuz napisał:

> Jest w tym podobny do hitlera

Adolfa nikt nie zaatakował, na dodatek w tak barbarzyński sposób.
        Co miał zrobić Israel po tym jak arabscy bandyci poodcinali główki niemowlętom?
        Zapomnieć? powiedzieć, że nic się nie stało? nie reagować? poprosić Arabów aby więcej tego nie robili?
        Israel został zmuszony do interwencji właśnie.
      • stefan4 Re: Sympatia, antypatia 07.11.25, 12:23
        polski_francuz:
        > Na ogol staram sie nie pisac na temat BW.

Już jest czas, żeby przestać milczeć, żeby ludobójstwo nazywać ludobójstwem i już nie zwalać na trudną historię. Inaczej, przemilczając (jak cała polska klasa polityczna) albo wykpiwając (jak np. Sikorski), stajemy się wspólnikami zbrodni. Zresztą Palestyńczycy już od dłuższego czasu skarżą się na ,,complicity '' Europy i niektórych krajów arabskich w tym ludobójstwie. Natomiast USA nie jest dla nich cichym wspólnikiem tylko sprawcą, na równi z Izraelem.

Trudno się dziwić: kiedy w Polsce szalało SS i Gestapo, a bezradni ludzie masowo ginęli, zapatrzeni byli oczyma duszy w pomoc francuską i brytyjską, które miały nadejść i wyzwolić ich od antychrysta. A ona nie nadchodziła; a kiedy w końcu nadeszła, to nie francuska ani brytyjska, tylko radziecka.

polski_francuz:
        > Netanjahu chce wywalic cala populacje Gazy i stworzyc tam panstwo zydowskie. Jest
        > w tym podobny do hitlera i trudno nie widziec go jako podpalacza swiata.

Na razie nie wiadomo, dokąd mógłby wysiedlić ludzi z Gazy. Ale tym się ten zbrodniarz nie przejmuje — wymordowanie 100% ludności (ponad 2 milionów) to dla niego problem tylko techniczny, a nie moralny czy prawny.

- Stefan
        • bywszy2 Re: Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 14:52
          stefan4 napisał:

> polski_francuz:
          > > Na ogol staram sie nie pisac na temat BW.
          >
          > Już jest czas, żeby przestać milczeć, żeby ludobójstwo nazywać ludobójstwem i j
          > uż nie zwalać na trudną historię. Inaczej, przemilczając (jak cała polska klas
          > a polityczna) albo wykpiwając (jak np. Sikorski), stajemy się wspólnikami zbrod
          > ni. Zresztą Palestyńczycy już od dłuższego czasu skarżą się na ,,complicity
          >  
          '' Europy i niektórych krajów arabskich w tym ludobójstwie. Natomi
          > ast USA nie jest dla nich cichym wspólnikiem tylko sprawcą, na równi z Izraelem
          > .
          >
          > Trudno się dziwić: kiedy w Polsce szalało SS i Gestapo, a bezradni ludzie masow
          > o ginęli, zapatrzeni byli oczyma duszy w pomoc francuską i brytyjską, które mia
          > ły nadejść i wyzwolić ich od antychrysta. A ona nie nadchodziła; a kiedy w koń
          > cu nadeszła, to nie francuska ani brytyjska, tylko radziecka.
          >
          > polski_francuz:
          > > Netanjahu chce wywalic cala populacje Gazy i stworzyc tam panstwo zydowsk
          > ie. Jest
          > > w tym podobny do hitlera i trudno nie widziec go jako podpalacza swiata.
          >
          > Na razie nie wiadomo, dokąd mógłby wysiedlić ludzi z Gazy. Ale tym się ten zbr
          > odniarz nie przejmuje — wymordowanie 100% ludności (ponad 2 milionów) to
          > dla niego problem tylko techniczny, a nie moralny czy prawny.
          >
          > - Stefan
          >

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Tak,pomoc przyszla ta,radziecka,ktora wspomagana byla przez ta anglosaksonska na innych frontach swiatowych.Dlatego czesto wypedzenie Niemcow zwala sie czesto na radzieckich obarczajac ich wina za smierc wielu tysiecy,oczyszczajac wlasne sumienie narodowe:twojahistoria.pl/2018/06/14/wysiedlenia-niemcow-po-ii-wojnie-swiatowej-fakty-liczby-bilans-wydarzen/
          Dokad wysedlac?Krajow arabskich jest wiele.
          A co do pokoju w przyszlosci miedzy Palestynczykami a Izraelem?Wierzy pan?
          A moze rozwiazanie w sposob polski jest bardziej mozliwy?
          • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 15:30
            bywszy2 napisał:

> A moze rozwiazanie w sposob polski jest bardziej mozliwy?

od dawna twierdzę, że Arabów trzeba przesiedlić z etnicznych ziem Israela.
            Libia, Sudan albo Nigeria, bo tam ostatnio jest ludobójstwo chrześcijan wiec będą się tam czuli jak w domu właśnie.
            • boomerang Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 02:08
              > Arabów trzeba przesiedlić z etnicznych ziem Israela

Nie ma etnicznych ziem Izraela. Za czasów rzymskich była tam prowincja rzymska Judea z wasalem Rzymu królem Herodem Wielkim, pół-Arabem. Mieszkańcy Judei w rezultacie konfliktu z Rzymianami popełnili samobójstwo w Masada, albo też jako chrześcijanie (z Jezusem i jego zięciem, późniejszym św. Pawłem) popłynęli do Rzymu. Ci co zostali, zostali poprzez wieki zmuzułmanieni i ich potomkowie to dzisiejsi Palestyńczycy, których ty nazywasz Arabami.
              • bywszy2 Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 02:52
                boomerang napisał:

> > Arabów trzeba przesiedlić z etnicznych ziem Israela
                >
                > Nie ma etnicznych ziem Izraela. Za czasów rzymskich była tam prowincja rzymska
                > Judea z wasalem Rzymu królem Herodem Wielkim, pół-Arabem. Mieszkańcy Judei w re
                > zultacie konfliktu z Rzymianami popełnili samobójstwo w Masada, albo też jako c
                > hrześcijanie (z Jezusem i jego zięciem, późniejszym św. Pawłem) popłynęli do Rz
                > ymu. Ci co zostali, zostali poprzez wieki zmuzułmanieni i ich potomkowie to dzi
                > siejsi Palestyńczycy, których ty nazywasz Arabami.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                gratuluje bylemu mieszkancowi Kazimierrza.
                Uwazam,ze zasluguje bycia profesorem historii na wszystkich UJotow calego swiata.
                • boomerang Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 07:49
                  Dziękuję za niezwykle cenne dla mnie uznanie i w zamian przyznaję panu inżynierowi górnikowi nagrodę diamentowego kilofa.
              • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 08:06
                boomerang napisał:

> Nie ma etnicznych ziem Izraela. Za czasów rzymskich była tam prowincja rzymska
                > Judea z wasalem Rzymu królem Herodem Wielkim, pół-Arabem. Mieszkańcy Judei w re
                > zultacie konfliktu z Rzymianami popełnili samobójstwo w Masada, albo też jako c
                > hrześcijanie (z Jezusem i jego zięciem, późniejszym św. Pawłem) popłynęli do Rz
                > ymu. Ci co zostali, zostali poprzez wieki zmuzułmanieni i ich potomkowie to dzi
                > siejsi Palestyńczycy, których ty nazywasz Arabami.

ależ kangur, to są Araby, nawet AI tak nadaje.
                Ja rozumiem, że w tropikach jest inne myślenie ale nie przesadzaj, tym bardziej, że jakbyś im powiedział, że nie są arabami to mogliby ci zrobić kęsim właśnie.
              • petronella.kozlowska Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 10:50
                durny boomerang napisał:

z Jezusem i jego zięciem, późniejszym św. Pawłem

• perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 11:42
                  petronella.kozlowska napisała:

> durny boomerang napisał:
                  >
                  > z Jezusem i jego zięciem, późniejszym św. Pawłem

mnie też ten struś mnie zaskoczył ale odpuściłem bo znam szmat czasu i raczej stabilny jest.
                  Cóż, pewnie upały w tych tropikach źle znosi właśnie.
                  • boomerang Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 11:48
                    Ja tylko powtarzam co głosiła uczona z Sydney University
                    • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 12:21
                      boomerang napisał:

> Ja tylko powtarzam co głosiła uczona z Sydney University

tam u was to wszystko do góry nogami od nas jest właśnie.
                • boomerang Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 11:46
                  Wiem że na lekcjach religii tego nie uczyli
          • polski_francuz Wiara, krok w przyszlosc 07.11.25, 16:03
            bywszy2 napisał:

" Dokad wysiedlac?Krajow arabskich jest wiele. A co do pokoju w przyszlosci miedzy Palestynczykami a Izraelem?Wierzy pan? A moze rozwiazanie w sposob polski jest bardziej mozliwy?"

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze mozna sie zaadaptowac. Tyle, ze moja Rodzina zyla w Ponarach na Litwie i przesiedlono nas do Wroclawia. A Wroclaw dal sie polubic. Dodajmy, ze ruscy dali przesiedlencom wybor stania sie ruskimi na Litwie albo sie przesiedlic na Ziemie Zachodnie.

Nie sadze, ze miejsce przesiedlenia Palestynczykow da sie z Wroclawiem porownac. Mysle raczej, ze netanjahu jest jak hitler i nie szuka "ludzkich" rozwiazan. Dla niego Palestynczycy sa podrasa i ich los go nie obchodzi.

Czytam niemiecki tygodnik (Der Spiegel) i wiem, ze Niemcy zaczynaja zmieniac ton w stosunku do Zydow. I Holocaust powoli przechodzi w niepamiec a zaczyna rosnac krytyka wobec izraelskich morderstw na Palestynczykach.

Dobre pytanie jest co nalezy zrobic? Trudno odpowiedziec, tyle ze pierwszy krok to odsunieniecie masowego mordercy netanjahu od wladzy...

PF
          • stefan4 Re: Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 16:09
            bywszy2:
            > czesto wypedzenie Niemcow zwala sie czesto na radzieckich obarczajac ich wina
            > za smierc wielu tysiecy,oczyszczajac wlasne sumienie narodowe

Ja tego nie robię i proszę mi nie przypisywać jakiegoś ,,narodowego'' sumienia — mam własne, a jak widzę przymiotnik ,,narodowy'' to najpierw zatykam nos, a potem dopiero badam, co w szczegółach mi tak zaśmierdziało. Czas II wojny światowej był pełen zbrodni, w dużym stopniu ofiarami byli Żydzi, ale Polacy, Niemcy i Rosjanie również. A sprawcami byli głównie Niemcy, ale Rosjanie, Polacy, Anglicy i Usawcy również.

Tylko że to nadal nie usprawiedliwia tego, co Netanajhwiści robia Palestyńczykom. Holokaust sprzed 80 lat nie jest usprawiedliwieniem dla holokaustu dzisiaj. Dla biernego przyglądania się i prowadzenia z Izraelem business as usual  również trudno o usprawiedliwienie.

bywszy2:
            > Dokad wysedlac?Krajow arabskich jest wiele.

To tak, jakby Hitler w 1939 zapowiedział Polakom, że mają się wynieść, bo on zamierza bombardowaniami zamienić całą Polskę w morze ognia. A na pytanie
                ,,— Dokąd mamy się wynieść?''
            odpowiadał:
                ,,— Jest wiele krajów słowiańskich. Jedźcie sobie na przykład do ZSRR. Tylko
                pospieszcie się, bo właśnie rozpoczynam piekło i kto zostanie, ten spłonie.''
            Czy nie byłoby wtedy takich Polaków, wcale nie terrorystów, którzy zechcieliby bronić swojego kraju?

bywszy2:
            > A co do pokoju w przyszlosci miedzy Palestynczykami a Izraelem?Wierzy pan?

Między Polakami a Niemcami zapanował pokój, więc dlaczego miałoby to być niemożliwe między Palestyńczykami a Izraelitami? Ale potrzebne są odpowiednie warunki, których spełnianie musi rozpocząć się od strony silniejszej, bo ta słabsza niewiele może. I musi minąć 80 lat... Tak, po takiej dawce ludobójstwa, jaką Palestyńczycy już otrzymali, muszą się całkowicie wymienić pokolenia na takie, które nie pamiętają.

- Stefan
      • bywszy2 Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 14:18
        [i]polski_francuz napisał:

> Na ogol staram sie nie pisac na temat BW. Bo temat trudny, bo Polacy i Zydzi mi
        > eli dluga wspolna historie...ale trzeba nazwac czarne czarnym a biale bialym. N
        > etanjahu chce wywalic cala populacje Gazy i stworzyc tam panstwo zydowskie. Jes
        > t w tym podobny do hitlera i trudno nie widziec go jako podpalacza swiata.
        >
        > Na pewno nie tedy droga dla swiata i dla BW...
        >
        > PF
        [/i]

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        Mam swoje sympatie i antysympatie w stosunku do czesci Polski czesci Polakow-a nawet i w pewnych warunkach objawy obojetnosci.
        ale jak pan zaczal juz o czarnych i bialych,to chcialbym zwrocic panska uwage na cos takiego jak "Operacja Wisla" czy wysiedlnia Niemcow,ktorych tysiecy wyginelo a Polska uzyskala tzw.Odzanie,czyli 1/3 obszaru obecnej przez pana opuszczonej Ojczyzny.Musze rowniez przypommniec o nagonkach w koncu lat 60-tych.
        Przypominam sobie o rozdziale Czech miedzy Wegrami,Polska a Hitlerem w latach 30-tych czy wyprawie Zeligowskiego,"buntownika" przeciwko Pilsudskiemu.
        Piszac to nie moge nie zalowac,teg co sie dzie na BW.Ale nic na to nie moge poradzic.Sumienie sumieniem ale jak wniosek z powyzszego:"swja koszula blizej ciala.
        P.S
        Jak pan mysli,jakie byly skutki wzajemnych bombardowan np.miast w czasie ostatniej wojny?
        Kto padl ofiara w trakcie zdobywania Wroclawia czy Berlina?
        Z powazaniem
        Radziecki Jewriej.Polski Zyd(niezyd),Szwed bez przymiotnikow - Bywszy.
        • petronella.kozlowska Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 15:17
          bywszy2 napisał:

a Polska uzyskala tzw.Odzanie,czyli 1/3 obszaru obecnej przez pana opuszczo
          > nej Ojczyzny.

wschodnia granica Niemiec została wyznaczona tymczasowo na linii Odry i Nysy, z odchyleniem na korzyść Polski w okolicach Szczecina, ale jej docelowy przebieg miał zostać ustalony na ostatecznej konferencji pokojowej, przewidywanej jeszcze wówczas w nieodległym terminie; w rzeczywistości odbyła się ona dopiero w 1990 r. (tzw. konferencja dwa plus cztery), skutkując potwierdzeniem granicy poczdamskiej przez obowiązujące współcześnie: traktat o ostatecznym uregulowaniu w odniesieniu do Niemiec z 12 września 1990 roku (tzw. traktat 2+4) oraz traktat polsko-niemiecki z 14 listopada 1990 roku o potwierdzeniu istniejącej granicy[5].

pl.wikipedia.org/wiki/Konferencja_poczdamska
        • stefan4 Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 15:19
          bywszy2:
          > chcialbym zwrocic panska uwage na cos takiego jak
              "Operacja Wisla"
              wysiedlnia Niemcow,
              o nagonkach w koncu lat 60-tych
              o rozdziale Czech miedzy Wegrami,Polska a Hitlerem w latach 30-tych
              wyprawie Zeligowskiego

Polska historia jest najeżona zbrodniami, wśród których te wymienione przez Ciebie wcale jeszcze nie są najstraszniejsze.

Ale nie widzę w tym żadnego usprawiedliwienia dla zbrodni dziejących się obecnie, od wielu lat. Bo chyba nie kupujesz netanjahitlerowskiej bajeczki o tym, że rzeź ludności tubylczej on rozpoczął dopiero 7 października 2023.

- Stefan
          • j-k bzdury stefcia, 07.11.25, 17:09
            nie byloby napadu Palestynczykow na Izrael w 2023 - nie byloby potem izraelskiej "operacji specjalnej"w Gazie.

Izrael do strefy Gazy od kilkunastu lat nie wchodzil i nie zamierzal - gdyby Palestynczycy z Gazy nie atakowali izraela.
            • boavista4 Re: Ja swoje wiem i zaraz powiem! 07.11.25, 19:14
              Otóż to!
              Miała baba bywszego, bywszego, bywszego

Wsadziła go do buta, do buta, hej!

O, mój miły bywszy, bywszy, bywszy

bywszy, bywszy, bywszy, bywszy

Jakoż ci tam w tym bucie, w tym bucie

W tym bucie, w tym bucie, hej!

Miała baba , pefcie, pefcie, pefcie

Wsadziła go do wora, do wora, hej!

O, mój miły pefcio, pefcio

pefcio, pefcio, pefcio, pefcio

Jakoż ci tam w tym worze,

W tym worze, w tym worze, hej!

Miała baba kanarka, kanarka, kanarka,

Wsadziła go do garka, do garka, hej!

O, mój miły kanarku, kanarku

Kanarku, kanarku, kanarku, kanarku

Jakoż ci tam w tym garku, w tym garku

W tym garku, w tym garku, hej!
              • j-k i tego sie 3miej. 07.11.25, 19:37
                a najlepiej 3miej sie pedzla - gdy drabina leci:
          • bywszy2 Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 19:44
            stefan4 napisał:

> bywszy2:
            > > chcialbym zwrocic panska uwage na cos takiego jak
            >     "Operacja Wisla"
            >     wysiedlnia Niemcow,
            >     o nagonkach w koncu lat 60-tych
            >     o rozdziale Czech miedzy Wegrami,Polska a Hitlerem w latach 30-ty
            > ch
            >     wyprawie Zeligowskiego
            >
            > Polska historia jest najeżona zbrodniami, wśród których te wymienione przez Cie
            > bie wcale jeszcze nie są najstraszniejsze.
            >
            > Ale nie widzę w tym żadnego usprawiedliwienia dla zbrodni dziejących się obecni
            > e, od wielu lat. Bo chyba nie kupujesz netanjahitlerowskiej bajeczki o tym, że
            > rzeź ludności tubylczej on rozpoczął dopiero 7 października 2023.
            >
            > - Stefan

>
            zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            ja nic nie usprawiedliwiam.
            Chce tylko zwrocic uwage,ze nie nalezy zapominac,ze za sto lat nikt nie bedzie odroznial zydowskiego Hitlera od Hitlera polskiego.
            P.S
            Podczas polskich hitlerkow telewizji jeszcze nie bylo,a pogromy zydowskie sie odbywaly-za ktore nikt nie zostal ukarany.
            • stefan4 Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 07.11.25, 22:39
              bywszy2:
              > Podczas polskich hitlerkow telewizji jeszcze nie bylo,a pogromy zydowskie sie
              > odbywaly-za ktore nikt nie zostal ukarany.

Prawda.

Jednak znaj proporcję. To znaczy: policz trupy. Żydom w II Rzeczypospolitej było ciężko, Ukraińcom jeszcze ciężej pod krwawymi rządami reżimu Piłsudskiego wspomaganego przez bojówki Dmowskiego — a Palestyńczycy w Gazie masowo umierają z głodu, zaprowadzonego umyślnie, jako sposób dokonywania czystki etnicznej. To naprawdę nie jest to samo.

- Stefan
              • j-k Bzdety i niewiedza stefcia. 07.11.25, 22:52
                stefan4 napisał:

> Jednak znaj proporcję. To znaczy: policz trupy. Żydom w II Rzeczypospolitej b
                > yło ciężko, Ukraińcom jeszcze ciężej pod krwawymi rządami reżimu Piłsudskiego w
                > spomaganego przez bojówki Dmowskiego

Pilsudski nie wspomagal Dmowskiego - byl jego przeciwnikiem politycznym.

Pilsudski byl zwolennikiem Polski wielonarodowej i rownych praw dla Zydow i Ukraincow.

masz braki w wyksztalceniu.

Tfu(j), jak zawsze, Dr. J..K.
                • perla.roztocza Re: Bzdety i niewiedza stefcia. 07.11.25, 23:21
                  j-k napisał:

> Pilsudski byl zwolennikiem Polski wielonarodowej i rownych praw dla Zydow i Ukr
                  > aincow.

ponieważ tak się mi złożyło, że głównie się obracam wśród żydostwa to wiem, że oni wiedzą, iż mieli równe prawa.
                  A w pierwszej Rzeczpospolitej nawet przywileje, np. własne sądownictwo i więziennictwo.
                  Pewien znany rabin powiedział mi, że przed 2 wś Żydów było po prostu za dużo w Polsce, i stąd te pomysły o Palestynie czy Madagaskarze.
                  W 2 RP nie było żadnych pogromów a mimo to zarówno Polacy jaki Żydzi dusili się wzajemnym bytowaniem, bo 10% żydostwa o tak odmiennej kulturze to była przesada.
                  Po prostu nie da się pogodzić pewnych kultur i cywilizacji czego obłąkani lewacy nie rozumieją wpuszczając na potęgę muslimów do Europy.
                  Z tego będzie kiedyś awantura przy której Holocaust będzie się wydawał drobnym wybrykiem.
                  Nie wiadomo tylko kto zwycięży właśnie.

• j-k 10 % -Zydow w II.RP to srednia krajowa... 08.11.25, 19:28
                    Polacy jaki Żydzi dusili się wzajemnym bytowaniem, bo 10% żydostwa o tak odmiennej kulturze to była przesada.

10 % - to srednia krajowa... Zydzi mieszkali glownie w miastach i miasteczkach - gdzie bylo ich 30 - 70 %

w miejscu mojego urodzenia - Wyszogrodzie historycznym miasteczku nad Wisla o 1000-letniej historii

Zydzi stanowili przed wojna ponad polowe ludnosci...
            • boomerang Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 02:43
              > pogromy zydowskie sie odbywaly-za ktore nikt nie zostal ukarany.

Pogromy żydowskie to były u was w Rosji i na Ukrainie aż Stalin dał Żydom okręg autonomiczny nad granicą chińską. Jak któryś fikał za bardzo to się go tam przesiedlało. Ten okręg istnieje do dziś. Dziwię się że ty tam nie mieszkasz.
              • bywszy2 Re: Panie profesorze,Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 03:00
                boomerang napisał:

> > pogromy zydowskie sie odbywaly-za ktore nikt nie zostal ukarany.
                >
                > Pogromy żydowskie to były u was w Rosji i na Ukrainie aż Stalin dał Żydom okręg
                > autonomiczny nad granicą chińską. Jak któryś fikał za bardzo to się go tam prz
                > esiedlało. Ten okręg istnieje do dziś. Dziwię się że ty tam nie mieszkasz.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                pogromy czy nie pogromy ale cos niecos bylo:
                se.search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=E210SE714G0&p=pogromy+zydowskie+w+powojennej+polsce
                A ja sie z kolei nie dziwie,ze u krolikow zamieszkales-w koncu wolnemu wola
      • bywszy2 Re: Sympatia, antypatia 07.11.25, 20:04
        polski_francuz napisał:

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze mozna sie zaadaptowac. Tyle, ze moja Rodzina zyla w Ponarach na Litwie i przesiedlono nas do Wroclawia. A Wroclaw dal sie polubic. Dodajmy, ze ruscy dali przesiedlencom wybor stania sie ruskimi na Litwie albo sie przesiedlic na Ziemie Zachodnie.

Nie sadze, ze miejsce przesiedlenia Palestynczykow da sie z Wroclawiem porownac. Mysle raczej, ze netanjahu jest jak hitler i nie szuka "ludzkich" rozwiazan. Dla niego Palestynczycy sa podrasa i ich los go nie obchodzi.

Czytam niemiecki tygodnik (Der Spiegel) i wiem, ze Niemcy zaczynaja zmieniac ton w stosunku do Zydow. I Holocaust powoli przechodzi w niepamiec a zaczyna rosnac krytyka wobec izraelskich morderstw na Palestynczykach.

Dobre pytanie jest co nalezy zrobic? Trudno odpowiedziec, tyle ze pierwszy krok to odsunieniecie masowego mordercy netanjahu od wladzy...

PF

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        Panska rodzine przesiedlili w cieplarnianych warunkach do miasta,jak pan zauwazyl,ktory da sie sie lubic.
        A Pozostalych przy zyciu bylych mieszkancow wypedzono na zbity leb w nieznane,ktorzy opuscili to miasto,pozostawiajac cale mienie i miejsca zamieszkania nowo przybylym.
        I dlatego miasto to dalo sie lubic.
        Nie wstyd panu?
        • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia 07.11.25, 20:47
          bywszy2 napisał:

> Panska rodzine przesiedlili w cieplarnianych warunkach do miasta,jak pan zauwaz
          > yl,ktory da sie sie lubic.
          > A Pozostalych przy zyciu bylych mieszkancow wypedzono na zbity leb w nieznane,k
          > torzy opuscili to miasto,pozostawiajac cale mienie i miejsca zamieszkania nowo
          > przybylym.
          > I dlatego miasto to dalo sie lubic.
          > Nie wstyd panu?

słuchaj jude, przesadzasz, niby czemu PF miałby się wstydzić?
          Wrocław był zrównany z ziemią więc o cieplarnianych warunkach nie było mowy.
          A ty się nie wstydzisz żeś wybył do Szwecji? Co zresztą okazało się błędem bo teraz masz muslimów na karku.
          Matka mojej znajomej Żydówki powiedziała - nie będzie mnie jakiś Gomułka z Polski wyrzucał i została. A ty się dałeś wywalić na zbity pysk.
          Rodzina PeeFa słusznie wybrała, lepszy Wrocław w ruinie niż podróż na Syberię.
          Ja w przeciwieństwie do płaczliwego stefka4 nie będę się użalał na wypędzonymi Niemcami.
          Jedyne czego mi szkoda, to to, że Israel nie wziął przykładu z Polski i nie wypędził Arabów na samym początku.
          Bo ten burdel na BW przez całe lata odbija się i na Europie właśnie.
          • bywszy2 Re: Sympatia, antypatia 08.11.25, 03:15

> słuchaj jude, przesadzasz, niby czemu PF miałby się wstydzić?
            > Wrocław był zrównany z ziemią więc o cieplarnianych warunkach nie było mowy.
            > A ty się nie wstydzisz żeś wybył do Szwecji? Co zresztą okazało się błędem bo t
            > eraz masz muslimów na karku.
            > Matka mojej znajomej Żydówki powiedziała - nie będzie mnie jakiś Gomułka z Pols
            > ki wyrzucał i została. A ty się dałeś wywalić na zbity pysk.
            > Rodzina PeeFa słusznie wybrała, lepszy Wrocław w ruinie niż podróż na Syberię.
            > Ja w przeciwieństwie do płaczliwego stefka4 nie będę się użalał na wypędzonymi
            > Niemcami.
            > Jedyne czego mi szkoda, to to, że Israel nie wziął przykładu z Polski i nie wyp
            > ędził Arabów na samym początku.
            > Bo ten burdel na BW przez całe lata odbija się i na Europie właśnie
            .
            zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
            sluchaj,katoliku,wspolplemiencu polskich hitlerkow,nie tobie mnie sadzic.
            Pozatym zdarzylo sie mnie u szwagra(z rodziny przybylej ze wsi rzeszowskiej) w domu pokaznym we Wroclawiu przenocowac.Zastali ten dom wraz z calym dobytkiem i jego sobie znacjonalizowali prywatnie.
            Nie sadze,ze rodzina pana profesora po wyjezdzie z Litwy zostala zmuszona w zamieszkaniu w piwnicy jakiegos zrujnowanego domu wroclawskiego.Przypuszczam rowniez,ze wyjechala ta rodzina z Litwy z wlasnego wyboru.Wielu Polakow na Litwie pozostalo -jakos nikt ich nie wypedzil.
            • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia 08.11.25, 07:53
              bywszy2 napisał:

> sluchaj,katoliku,wspolplemiencu polskich hitlerkow,nie tobie mnie sadzic.

ja to sobie będę sądzić w zależności od mojego kaprysu.
              Grzebiesz w życiorysie kolegi forumowego to i pogrzebmy w twoim.
              Rzecz w tym, że zażydziliście ubecję i sądy, eksponując swój sadyzm.
              A potem wialiście z Polski na złamanie karku.
              I tu mieliście farta bo 20 lat później prokurator chętnie by z wami porozmawiał.
              Słowem, wy tam w tej całej Szwecji powinniście być wdzięczni, że Gomułka dał wam kopa.
              A przy okazji, udało ci się pozdrowić brata Adasia, obecnie już nieboszczyka?
              Bo on też ukrył się przed polskimi sądami w tym chorym kraju zwanym Szwecją właśnie.
              • bywszy2 Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 10:30

> bywszy2 napisał:
                >
                > > sluchaj,katoliku,wspolplemiencu polskich hitlerkow,nie tobie mnie sadzic.
                >
                > ja to sobie będę sądzić w zależności od mojego kaprysu.
                > Grzebiesz w życiorysie kolegi forumowego to i pogrzebmy w twoim.
                > Rzecz w tym, że zażydziliście ubecję i sądy, eksponując swój sadyzm.
                > A potem wialiście z Polski na złamanie karku.
                > I tu mieliście farta bo 20 lat później prokurator chętnie by z wami porozmawiał
                > .
                > Słowem, wy tam w tej całej Szwecji powinniście być wdzięczni, że Gomułka dał wa
                > m kopa.
                > A przy okazji, udało ci się pozdrowić brata Adasia, obecnie już nieboszczyka?
                > Bo on też ukrył się przed polskimi sądami w tym chorym kraju zwanym Szwecją wła
                > śnie.
                <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
                rozumiem,ze mam do czynienia z perla gowniana!
                A nazywam to ja ciebie,z kaprysu mojego wlasnego,nieudanym wzorkiem hitlerka polskiego.
                Tylko szkoda,ze ta ubecja ( wg.pana,zarzydzona)takim jak pan za malo w dupe dala.
                Jestes pan przykladem tej czesci narodu lechickiego,ktora zawsze byla i jest odlamem placzliwym,zebraczym duchowo skarzaca sie sie ich wsyscy obrazaja siebie wystawiajc za swietych.
                A wiec ,poszol ty na trzy rosyjskie litery,a na polskie wszystkie cztery.
                Widze,ze za te wszystkie lata,co w UE zescie znalezli,mendy typu perly u was pozostaly.
                No,ale czas leczy.
                • perla.roztocza Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 11:38
                  bywszy2 napisał:

> rozumiem,ze mam do czynienia z perla gowniana!
                  > A nazywam to ja ciebie,z kaprysu mojego wlasnego,nieudanym wzorkiem hitl
                  > erka polskiego.
                  > Tylko szkoda,ze ta ubecja ( wg.pana,zarzydzona)takim jak pan za malo w dupe dal
                  > a.
                  > Jestes pan przykladem tej czesci narodu lechickiego,ktora zawsze byla i jest od
                  > lamem placzliwym,zebraczym duchowo skarzaca sie sie ich wsyscy obrazaja siebie
                  > wystawiajc za swietych.
                  > A wiec ,poszol ty na trzy rosyjskie litery,a na polskie wszystkie cztery.
                  > Widze,ze za te wszystkie lata,co w UE zescie znalezli,mendy typu perly u was po
                  > zostaly.
                  > No,ale czas leczy.

o widzę, że jude nam się zdenerwował...
                  Towarzysz to z importu sowieckiego jest?
                  Pytam, bo tacy gnębili moich przodków na Zamku Lubelskim za to, że im się zachciało w AK być.
                  Wy towarzyszu też lubiliście strzelać w potylicę?
                  Ale teraz już nie możecie, co najwyżej do reniferów możecie sobie postrzelać zdradziecko.
                  No i czemu towarzysz nie wrócił do Polski?
                  Bał się towarzysz, nieprawdaż?
                  Ani do Polski ani do Israela gdzie normalni Żydzi są, czyli kicha z towarzysza jest właśnie.

• polski_francuz Calmos tawariszcz 08.11.25, 11:58

" No i czemu towarzysz nie wrócił do Polski? Bał się towarzysz, nieprawdaż? Ani do Polski ani do Israela gdzie normalni Żydzi są, czyli kicha z towarzysza jest właśnie."

Bywszy sie z Polka ozenil i zyje gdzie zyje. Daj mu zyc...

PF
                    • perla.roztocza Re: Calmos tawariszcz 08.11.25, 12:19
                      polski_francuz napisał:

> Bywszy sie z Polka ozenil i zyje gdzie zyje. Daj mu zyc...

albo to ja dybię na niego czy jak?
                      A ja z Żydówką i co z tego właśnie.
                      • polski_francuz Re: Calmos tawariszcz 08.11.25, 12:36

" A ja z Żydówką i co z tego właśnie."

Z tego wynika to co widze u Ciebie, ze tracisz conieco obiektywna wizje spraw. Mysle po swojemu a po zoniemu...:)

PF
                        • polski_francuz Errare humanum est 08.11.25, 12:38
                          polski_francuz napisał zle a powinno byc

Z tego wynika to, co widze u Ciebie, ze tracisz conieco obiektywna wizje spraw. Mysl po swojemu a po zoniemu...:)

PF
                  • bywszy2 Re: Sympatia, antypatia+ 08.11.25, 14:15

> o widzę, że jude nam się zdenerwował...
                    > Towarzysz to z importu sowieckiego jest?
                    > Pytam, bo tacy gnębili moich przodków na Zamku Lubelskim za to, że im się zachc
                    > iało w AK być.
                    > Wy towarzyszu też lubiliście strzelać w potylicę?
                    > Ale teraz już nie możecie, co najwyżej do reniferów możecie sobie postrzelać zd
                    > radziecko.
                    > No i czemu towarzysz nie wrócił do Polski?
                    > Bał się towarzysz, nieprawdaż?
                    > Ani do Polski ani do Israela gdzie normalni Żydzi są, czyli kicha z towarzysza
                    > jest właśnie.

> zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                    katoliku nieszczery,duszko perlowosmierdzaca.
                    A po co mam wracac i do czego?
                    By z niedoszlym hitlerkiem w jednym kraju wspolzyc?
                    Zaluj,ze pozbylem ciebie szczescia byc moim wspolobywatelem.
                    Pozatym znane jest to zjawisko kiedy kazda swolocz sprzedajna udaje bochatera:albo bycia AKowcem albo potomkiem AKowca.Teraz wszyscy sa biali i puszysci.Nawet byli szabownicy udajacy bochaterow.
                    Byles pan szabrownikiem albo potomkiem jednym z nich?
                    ciekawostkihistoryczne.pl/2016/10/21/zydowska-ubecja-przypominamy-sylwetki-pieciu-stalinowskich-oprawcow-ktorzy-bez-watpienia-byli-polakami/Rabowales?Strzelales?
                    • bywszy2 Re: perlo.Zapytuje,czy to panscy wujkowie?+ 09.11.25, 11:28
                      ciekawostkihistoryczne.pl/2016/10/21/zydowska-ubecja-przypominamy-sylwetki-pieciu-stalinowskich-oprawcow-ktorzy-bez-watpienia-byli-polakami/
                      w 1945 roku 95 procent funkcjonariuszy było narodowości polskiej, Żydzi stanowili 2,5 procent.

A moze pan sam maczal w tym rece?
                      I strzelal w potylice?
                      Zawsze twierdzilem,ze .... panskiego pokroju,to sa zwykle szuje.
                      a pan jest ich wzorcem.
              • bywszy2 Re:nu i swolocz,chce spoufalic sie z panem Adasiem 09.11.25, 11:57

> A przy okazji, udało ci się pozdrowić brata Adasia, obecnie już nieboszczyka?
                > Bo on też ukrył się przed polskimi sądami w tym chorym kraju zwanym Szwecją wła
                > śnie.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                Nie bede grzeczny z toba jak pan PF.
                Wiec ustosunkuje sie wobec ciebie w sposob jak na ciebie przystalo:
                Wlasnie spotkalem sie z tym panem bratem.Setke strzelilsmy,slonina zagryzli,czosnek powachalismy i na glos pozalowalismy,ze takim jak ty za malo dupe zesmy zloili.Ale widocznie ktos nas uprzedzil-jader pana pozbyl.
                I dlatego kwiczysz jak ta stara ...!
                • perla.roztocza Re:nu i swolocz,chce spoufalic sie z panem Adasie 09.11.25, 12:33
                  bywszy2 napisał:

> Nie bede grzeczny z toba jak pan PF.
                  > Wiec ustosunkuje sie wobec ciebie w sposob jak na ciebie przystalo:
                  > Wlasnie spotkalem sie z tym panem bratem.Setke strzelilsmy,slonina zagryzli,czo
                  > snek powachalismy i na glos pozalowalismy,ze takim jak ty za malo dupe zesmy zl
                  > oili.Ale widocznie ktos nas uprzedzil-jader pana pozbyl.
                  > I dlatego kwiczysz jak ta stara ...!

no widzisz, wystarczyło cię z lekka kopnąć abyś zaczął bluzgać jadem chamstwa i nienawiści właśnie.
                  • bywszy2 Re:nu i swolocz,chce spoufalic sie z panem Adasie 09.11.25, 17:08

> no widzisz, wystarczyło cię z lekka kopnąć abyś zaczął bluzgać jadem chamstwa i
                    > nienawiści właśnie.

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
                    typowe dla bydlaka:
                    Chamstwem zaczyna:od juduw wyzywa.
                    A jak mu sie ta sama moneta opowie,to kwiczec zaczyna.Nu,jak prawdziwa ta stara ...!
                    A teraz zupelnie grzcznie: "Poszol,ty,na ..."
                    • boomerang Re:nu i swolocz,chce spoufalic sie z panem Adasie 09.11.25, 18:57
                      > "Poszol,ty,na ..."

a ja za to zwyzywam cię od kacapów
                      • bywszy2 Re:nu i swolocz,chce spoufalic sie z panem Adasie 10.11.25, 09:31
                        boomerang napisał:

> > "Poszol,ty,na ..."
                        >
                        > a ja za to zwyzywam cię od kacapów

**Zz,,,zzzzzzzzzzzzzzz,,,,
                        A ja cibie-pedofilem.
                        Na królikami się zlecasz!
            • polski_francuz Wroclaw w Europie 08.11.25, 10:29
              bywszy2 napisał:

" Poza tym zdarzylo mi sie u szwagra(z rodziny przybylej ze wsi rzeszowskiej) w domu pokaznym we Wroclawiu przenocowac. Zastali ten dom wraz z calym dobytkiem i jego sobie znacjonalizowali prywatnie."

To temat na osobny watek. Nie chce pisac o mojej rodzinnej dzielnicy. Ale byly dzielnice zburzone i byly i cale. Dzisiejsze Krzyki pozostaly cale. Srodmiescie bylo bardzo zburzone. I m.in. dzisiejszy plac Gruwaldzki zburzono by burmistrz mogl uciec samolotem w zasranych gaciach na poczatku maja 1945 rok.

Dodajmy, ze to piekne miasto i znakomita Polibuda z ktora ciagle utrzymuje kontakt (kiedy wreszcie nagroda Nobla?). Olbrzymie ZOO i piekny Park Szczytnicki. Szkopy ani ruscy nie zniszczyly go. Warszawe, po powstaniu calkowicie zniszczono. Wroclawianie mogli poznac smak tradycyjnego miasta europejskiego. I mnie, moze ta wroclawska mlodosc, nastawila nie tak negatywnie do mordercow masowych Niemiaszkow. I pracowalem u nich w przemysle (1 produkt rozwiniety) i na uniwerkach (1 tytul uniwersytecki honorowy).

Ich rasizm (jak u jorla) prowadzacy do masowych mordow na Polakach, powoli zanika. Ale przyszlosc nie bedzie ani polska ani niemiecka ale europejska. I miejmy nadzieje, ze w tej Europie nie bedzie obozow koncentracyjnych dla jorl-likow...

PF
              • bywszy2 Re: Wroclaw w Europie+ 08.11.25, 10:33
                dziekuje za wywazona odpowiedz.
                Z powazaniem
                Bywszy.
    • 1.melord Re: dzisiaj rocznica 08.11.25, 00:06
      perla.roztocza napisal:

>dokładnie 2 lata temu Arabowie z Gazy dokonali ludobójstwa w Israelu.

Dzisiaj przeciez wiadomo,ze byla to prowokacja Netanyahu by raz na zawsze rozwiazac problem z Gaza-zniszczyc ,zrownac z ziemia,co tez sie stalo.
      Nie uwazasz,ze to dziwne....Izrael zostal zaskoczony atakiem Hamasu jednoczesnie mossad doskonale wiedzial gdzie znajduja sie jego przywodzcy w tym zageszcznym i sporym ponad 2mln miescie ,eliminujac ich precyzyjnie po kolei wlasnie
      • boavista4 Re: В области 08.11.25, 01:51

В Mосковской области, Mексиканской Bенесуэльской прогремели взрывы !

В ответ на атаки Качапи по гражданским объектам союзнические войска регулярно наносят прицельные удары по местам расположения личного состава, техники НЛО и наемников, а также по инфраструктуре: объектам энергетики, оборонной промышленности, военного управления и связи Универсального правления.

Долой кацапов и Путина!
      • bywszy2 Re: dzisiaj rocznica 08.11.25, 02:48
        1.melord napisał(a):

> perla.roztocza napisal:
        >
        > >dokładnie 2 lata temu Arabowie z Gazy dokonali ludobójstwa w Israelu.
        >
        > Dzisiaj przeciez wiadomo,ze byla to prowokacja Netanyahu by raz na zawsze rozw
        > iazac problem z Gaza-zniszczyc ,zrownac z ziemia,co tez sie stalo.
        > Nie uwazasz,ze to dziwne....Izrael zostal zaskoczony atakiem Hamasu jednoczesni
        > e mossad doskonale wiedzial gdzie znajduja sie jego przywodzcy w tym zageszczn
        > ym i sporym ponad 2mln miescie ,eliminujac ich precyzyjnie po kolei wlasnie

zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz
        Rozumiem,ze pan ma wlasne zrodla informacji co do tego,co wiadomo panu czynow dotyczacych postepkow Pana Premiera Netaniachu.Gratuluje zmyslow panskich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka