Dodaj do ulubionych

Israel zaczyna przesadzać

22.04.26, 15:14
to, że Israel prowadzi wojnę obronną na trzech frontach nie oznacza, iż może się wtrącać w polskie sprawy.
A już bezczelne jest żądanie usunięcia posła Berkowicza z posady posła.
Nawet jeżeli Berkowicz jest debilem to jednak to nasz polski debil jest, i to my decydujemy kto posłem jest a nie kraj obcy właśnie.
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 15:43
      Gdy zginie na pasach wtedy przesadza.
      • bywszybywszy Re: ?+ 23.04.26, 09:16
        Pan Ajgor stwierdzil att:
        Miejscowi Zydzi (Jiszuw Jaszan) tam mieszkali obok Arabow bez zadnych problem. Problemy zaczeli sie wtedy, gdy syjonisci (potomkowie Hazarow) oglosili alie, czyli wezwanie do wszystkich wyznawcow judaizmu jechac do Palestyny, co oczywiscie bardzo nie spodobalo sie Arabom, ktore uwazaja te ziemie za swoje.

Zapytuje,skad pan wie?
        Ja,natomiast, wiem jak u nas bylo:
        Po przeniesieniu ze Swierdlowska do Ukrainy,zamieszkalem w Kijowie a potem w zachodniej Ukrainie.A tam wszedzie rzadzilo russkoje talatajstwo.I ono zbyt lubiane na Ukrainie nie bylo.W koncu Ukraina zdobyla nieazaleznosc i pobratymcy twoi zaczeli z nia wojne.Tam,gdzie stapi noga zolnierza radzieco-rosyjskiego nigdy spokoju nie bedzie.Uspokoja sie gdy znajda sie pod butem zolnierzy chinskich.Lepiej bys sie zajal sprawami wlasnymi a nie Chazarami,to moz wtedy i spokoj nastapi.
    • igor_2025 Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 16:55
      perla.roztocza napisał(a):

> to, że Israel prowadzi wojnę obronną na trzech frontach

Wojna obronna Izraela skonczyla sie od razu po tym, jak ludzi roznego pochodzenia, wyznawcy judaizmu i nie majace nic wspolnego z tymi ziemiami, zaczeli walczyc z ludnoscia, ktora tu mieszkala od wielu wiekow. Miejscowi Zydzi (Jiszuw Jaszan) tam mieszkali obok Arabow bez zadnych problem. Problemy zaczeli sie wtedy, gdy syjonisci (potomkowie Hazarow) oglosili alie, czyli wezwanie do wszystkich wyznawcow judaizmu jechac do Palestyny, co oczywiscie bardzo nie spodobalo sie Arabom, ktore uwazaja te ziemie za swoje. Stalo sie to jeszcze w 19 wieku. Wiec wraz z najazdem osadnikow (Jiszuw Chadasz), stosunki z Arabami bardzo pogorszyli sie. Ale to nie wina etnicznych Zydow i etnicznych Arabow, a tylko syjonistow, ktore postanowili na cudzych ziemiach stworzyc swoje panstwo wyznaniowe.

> A już bezczelne jest żądanie usunięcia posła Berkowicza z posady posła.
      > Nawet jeżeli Berkowicz jest debilem to jednak to nasz polski debil jest, i to m
      > y decydujemy kto posłem jest a nie kraj obcy właśnie.

Bardzo sluszna uwaga - Polacy wybrali i tylko oni moga kogos pozbawic mandatu poselskiego. W tym przypadku reakcja oficjalna polskich wladz powinna byc bardzo stanowcza, z zadaniem do Izraela i USA, zeby ci nie wtracali sie w wewnetrzne sprawy Polski. Zamiast tego mamy zawiadomienie do prokuratury w sprawie podejrzenia popelnienia przestepstwa przez posla Konfederacji.
      • bywszybywszy Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 19:37
        Ajgor!
        Jak zawsze!
        Słusznie i naukowo.
        Poucz jeszcze Polaków.
        Twoje porady im się przydadzą.
        • igor_2025 Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 20:09
          bywszybywszy napisał(a):

> Ajgor!
          > Jak zawsze!
          > Słusznie i naukowo.
          > Poucz jeszcze Polaków.
          > Twoje porady im się przydadzą.

Bywszy, ty zaslugujesz na szacunek, poniewaz jako Zyd europejski ( chociaz еврей dla mnie lepiej brzmi, nie obrazliwo) nie wyjechal do Izraela i nie stal okupantem, a tylko pozostal sie w Europie. Gdzie zyjesz z Polka katoliczka, jesz wieprzowine i uczciwie pracowales, zanim wyszedles na emeryture. Daj Bog tobie dlugich lat zycia.

• bywszybywszy Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 20:56
            Ajgor.
            Nie przychlejbiaj się.
            Won coraz większą.
            Каким ты был,таким остался.
            • igor_2025 Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 21:09
              bywszybywszy napisał(a):

> Каким ты был,таким остался.

Ты тоже. Jak byles pozbawiony poczucia humoru, takim i pozostal sie.
              • bywszybywszy Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 21:12
                Ajgor,не пизди.
                Właśnie z humorem obserwuje twoje umizgiwania.
      • perla.roztocza Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 19:48
        igor_2025 napisał:

> Ale to nie wina etnicznych Zydow i etnicznych Arabow, a tylko syj
        > onistow, ktore postanowili na cudzych ziemiach stworzyc swoje panstwo wyznaniowe.

"na cudzych ziemiach" - to pojęcie raczej odnosi się do Arabów, którzy wszędzie tworzą państwa wyznaniowe.
        W Piśmie stoi, że tamte ziemie żydostwo dostało od samego Pana Boga.
        Żadna inna nacja nie ma takiego aktu notarialnego.
        Poza tym, moja żydowska żona, religijna chasydzka, zrobiła aliję do Israela bynajmniej nie po to aby tam robić państwo wyznaniowe ale co by walczyć z Arabami.
        I niech walczy aż do odległego zwycięstwa, bo ja tam się nie wybierałem właśnie.
        • igor_2025 perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 20:36

> "na cudzych ziemiach" - to pojęcie raczej odnosi się do Arabów, którzy wszędzie
          > tworzą państwa wyznaniowe.

Islam jest najmlodsza z glownych religii monoteistycznych. Wiec Arabowie musza sobie troche uzbierac. To oczywiscie zart, ale musisz pamietac, ze oni tam mieszkaja od przynajmniej wieku V czy VI , niechce mi sie sprawdzac. A wyznawcy judaizmu roznych narodowosci zaczeli przyjezdzac dopiero w wieku XIX. Wiec zanim potomkowi hazarow z Europy zaczeli przyjezdzac do Palestyny, Arabowie tam zyli juz ponad tysiac lat. Ale Zydzi etniczne rzeczywiscie mieszkali tam duzo wczesniej od Arabow, ale liczba ich nie byla imponujaca.

> W Piśmie stoi, że tamte ziemie żydostwo dostało od samego Pana Boga.
          > Żadna inna nacja nie ma takiego aktu notarialnego.

I tu jest problem, a nawet dwa. Ty piszesz slowo zydostwo z malej litery, czyli Tobie chodzi o wyznanie, a nie o narod, nazwe ktorego pisze sie z duzej litery w jezyku polskim (sorry, ze pouczam Ciebie), a w pismie chodzi o narod wybrany. A jako drugi problem to ten, ze to pismo, ktore nazywa sie swietym, napisali Zydzi. Czyli oni sami sobie wypisali akt notarialny.
          .
          > Poza tym, moja żydowska żona, religijna chasydzka, zrobiła aliję do Israela byn
          > ajmniej nie po to aby tam robić państwo wyznaniowe ale co by walczyć z Arabami.

Niech Pan Bog ma ja w swojej opiece.

> I niech walczy aż do odległego zwycięstwa, bo ja tam się nie wybierałem właśnie.

Musze Ciebie rozczarowac - zydzi nie wygraja z demografia, juz w tej chwile w Izraelu liczba miejscowych niezydow przekracza 1/5 populacje, i plodza sie, jak kroliki, a mozliwosc nowych zydowskich przybyszow juz calkowicie zastala wyczerpana - kto chcial, ten juz jest w Izraelu. Napisalem ze 1/5 stanowia niezydzi w Izraelu, opieralem sie na oficjalnych danych. Ale jestem pewien, ze roznica jest o wiele bardziej niekorzystna dla Zydow, poniewaz ogromna liczba Izraelitow mieszka poza krajem, paszport ktorego posiada. Ale oficjalna statystyka musi ich uznawac za mieszkancow Izraela, a i politycznie to sie bardzo oplaca..

• perla.roztocza Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 20:57
            igor_2025 napisał:

> I tu jest problem, a nawet dwa. Ty piszesz slowo zydostwo z malej litery, czyli
            > Tobie chodzi o wyznanie, a nie o narod, nazwe ktorego pisze sie z duzej litery
            > w jezyku polskim (sorry, ze pouczam Ciebie),

szkodzi nic, niemniej kto jak kto ale ja to akurat wiem czy się różni Żyd od żyda.
            Dla mnie żydostwo jest z małej litery gdyż to określa cały zbiór tych co mieli matkę Żydówkę.
            Więc to jest kwestia mojego wyboru gdyż w tym przypadku żydostwo zawiera i Żydów i żydów.
            W sumie szkoda, że nie ma średnich liter właśnie.
            • igor_2025 Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 21:19

> Dla mnie żydostwo jest z małej litery gdyż to określa cały zbiór tych co mieli
              > matkę Żydówkę.

I tu jest problem, czy matka Zydowka pochodzi od etnicznych Zydow, czy od potomkow, powiedzmy Hazarow. Bo jesli od tych drugich, to zadnego nie ma prawa twierdzic, ze Palestyna jest jego ojczyzna, to raczej stepy nad Wolga moga temu sluzyc.

> Więc to jest kwestia mojego wyboru gdyż w tym przypadku żydostwo zawiera i Żydó
              > w i żydów.

Dla mnie slowo "zydostwo" naprawde zle kojarzy sie, w nim wyczuwa sie niechec do Zydow.

> W sumie szkoda, że nie ma średnich liter właśnie.

Ale i tak w gramatyce polskiej jest o wiele lepiej, niz w rosyjskiej, gdzie kazdy jest евреем (jewriejem).
              • bywszybywszy Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 21:38
                A jak ty myślisz,czy jesteś potomkiem ruuskogo radowego,czy podłej deornia XXX li bież tofu i plemienia?
              • perla.roztocza Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 22:02
                igor_2025 napisał:

> Dla mnie slowo "zydostwo" naprawde zle kojarzy sie, w nim wyczuwa sie niechec d
                > o Zydow.

ponieważ zdarzyło mi się poznać większość żydostwa polskiego, i trochę israelskiego, to mam empiryczne dane, że wśród antysemitów znajdziesz sporo Żydów.
                Zresztą, moja żona też miewała napady antysemickie i to ja goj musiałem czasami popukać się w czoło.
                Więc nie katuj się aż tak bardzo twoimi skojarzeniami właśnie.
                • igor_2025 Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 22:17

> wśród antysemitów znajdziesz sporo Żydów.

Dla mnie to nie jest odkrycie, ja rowniez poznalem sporo Zydow.

> Zresztą, moja żona też miewała napady antysemickie i to ja goj musiałem czasami
                  > popukać się w czoło.

I tym nie mniej pojechala walczyc z Arabami?

> Więc nie katuj się aż tak bardzo twoimi skojarzeniami właśnie.

Nie mam zadnych powodow do katowania siebie. Mnie to jest absolutnie obojetnie, po prostu tylko stwierdzilem, ze to slow raczej jest uzywane w dosc obrazliwym, w stosunku do Zydow, tonie.

Musze przyznac, ze przyjemnie z Toba dyskutuje sie.
                  • perla.roztocza Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 22:32
                    igor_2025 napisał:

> I tym nie mniej pojechala walczyc z Arabami?

no pojechała bo być może przeczytała taką jedną książkę, którą napisał taki jeden, któremu ukradli psa a potem się utopił. Zew krwi czy jakoś tak ten tytuł szedł.

> Nie mam zadnych powodow do katowania siebie. Mnie to jest absolutnie obojetnie,
                    > po prostu tylko stwierdzilem, ze to slow raczej jest uzywane w dosc obrazliwym
                    > , w stosunku do Zydow, tonie.

no ok, napiszę wprost skoro naokoło się nie da.
                    Otóż słówko "żydostwo" zapożyczyłem od polskiego żydostwa, które chętnie się tym słówkiem posługuje.
                    Zresztą, potem taki jeden redaktor napisał książkę o tytule "polactwo" i jakoś nikt się nie obraził.
                    Nie można być takim cukierkowatym i we wszystkim dopatrywać się czegoś czego nie ma właśnie.
                    • igor_2025 Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 22:45

> no pojechała bo być może przeczytała taką jedną książkę, którą napisał taki jed
                      > en, któremu ukradli psa a potem się utopił. Zew krwi czy jakoś tak ten tytuł sz
                      > edł.

A nie " Drugie zabicie psa" Marka Hlasko?

> Nie można być takim cukierkowatym i we wszystkim dopatrywać się czegoś czego ni
                      > e ma właśnie.

Ja sam rowniez czesto pisze wprost, chociaz ostatnio, ze wzgledu na forumowa cenzure ,staram sie owijac w bawelne swoje slowa.
                • boomerang Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 23.04.26, 00:03
                  > wśród antysemitów znajdziesz sporo Żydów

Antysemitą jest każdy Żyd, który krytykuje państwo Izrael. Ostatnio Jeffrey Sachs.
                  Należałoby się zastanowić nad sensem słowa "antysemita", bo Żydzi w 95% Semitami nie są, ale za to Arabowie są.
          • bywszybywszy Re: perla.roztocza, wiesz w czym problem? 22.04.26, 21:04
            Ale kadzidz,jak ....
            A w którym to wieku twoi przodkowie Czukczów mordowali,Kaukaz odbijali?
            A ogóle to ty prz ty najmniej wiesz kto są twoi praprzodkowie?Teraz każda dworniazka russlogo udaje.Chociaz obecnie być rudzkim,żaden zaszczyt.
        • igor_2025 Fekus, czy ja temu zaprzeczam? 22.04.26, 20:47
          felusiak1 napisał:

> Medina w 622 roku byla żydowska. Egipt i Liban byly chrześcijańska.

I to jest calkowita prawda, problem polega na tym, ze do XIX wieku etniczni Zydzi zyli tam obok Arabow i nie bylo zadnych problemow, i dopiero wtedy powstal problem, kiedy z Europy pojechali tam ludzi roznego pochodzenia wyznajace judaizm. To nie byli Zydzi, a tylko zydzi i oni rzeczywiscie nie mieli nic do ziem etnicznych Zydow.Czy potrafisz zrozumiec roznice miedzy narodem i wyznaniem?

> Nie powtarzaj gazetowej propagandy.

Felus, ty naprawde nie czytasz gazety ( wiec nie klamales), bo gdyby czytales, to wiedzialbys, ze to co napisalem jest calkowiecie sprzeczne z tym co pisze sie w nich.

• bywszybywszy Re: Fekus, czy ja temu zaprzeczam? 22.04.26, 21:09
            Co ty o problemach zydo-arsbskich wiesz?Wypowiedz się lepiej o problemach ukrainsko-russkich.I tam i tam ich dało zarles.
            • igor_2025 I tak za kazdym razem 22.04.26, 21:24
              Ty zaczynasz denerwowac sie, pozniej masz atak, i znikasz na jakis czas. Bywszy, ty musisz dbac o zdrowie, przeciez dawno juz nie masz 18 lat.
              • bywszybywszy Re: I tak za kazdym razem 22.04.26, 21:35
                Jak niejaki Bulba Taras mawiał:"jeszcze mamy poroch w prochownicach"…O mnie się nie martw,snsf losem swoim się zastanow.Nie jest do pozdroszczenia,
                • boomerang Re: I tak za kazdym razem 23.04.26, 00:31
                  Bywszyj, jako żyd to powinieneś zostawić po sobie kości, a nie proch. No chyba żeś poganin. Żyd też ma prawo być poganinem. Pogańskie kopce/kurhany ciągną się od Ukrainy aż po Kraków.
                  • bywszybywszy Re: I tak za kazdym razem 23.04.26, 16:11
                    boomerang napisał:

> Bywszyj, jako żyd to powinieneś zostawić po sobie kości, a nie proch. No chyba
                    > żeś poganin. Żyd też ma prawo być poganinem. Pogańskie kopce/kurhany ciągną się
                    > od Ukrainy aż po Kraków.
                    _---_-----
                    I chcę ci się jeździć?
          • felusiak1 Re: Fekus, czy ja temu zaprzeczam? 22.04.26, 22:34
            W XIX wieku tam było Imperium Ottomańskie i żydzi placili haracz za tolerowanie ich religii.

Co do odróżniania narodó i wyznań to Syryjczycy nie są narodem lecz muzułmanami.
            Arabowie są arabami tylko w kontekście zydow. Bez kontekstu są muzułmanami.
            • igor_2025 Re: Felus, czy ja temu zaprzeczam? 22.04.26, 23:10
              felusiak1 napisał:

> W XIX wieku tam było Imperium Ottomańskie i żydzi placili haracz za tolerowanie
              > ich religii.

Zydzi placili Turkom, ktore nie sa Arabami, a z tymi drugimi Zydzi zyli po sasiedztwu od wielu wiekow.

> Co do odróżniania narodó i wyznań to Syryjczycy nie są narodem lecz muzułmanami

Felus, ja rozumiem to, ze Ty nie czytasz gazety, ale literature naukowa, neutralno polityczna czytac nie raz trzeba. Otoz, Syryczycy to narod arabski z historia, siegajaca starozytnosci, i daleko wszysci wsrod nich sa wyznania muzulmanskiego. Mniej wiecej 1/10 z nich wyznaje chrzescijanstwo.

> Arabowie są arabami tylko w kontekście zydow. Bez kontekstu są muzułmanami.

Felus, nie poznaje Ciebie. Arabowie to po prostu Arabowie, to taka grupa etniczna i sa takimi samymi semitami, jak i Zydzi. To cos w rodzaju Slowian. I rowniez jak Slowianie, ktore wyznaja chrzescijanstwo roznego rodzaju, oni wyznaja rozny islam. Ale jezyk maja wspolny, ktory nazywa sie arabski. I statystycznie 10% z nich wyznaje chrzescijanstwo. I w islamie nasz Jezus jest uznawany za proroka.
            • boomerang Re: Fekus, czy ja temu zaprzeczam? 23.04.26, 00:18
              > Syryjczycy nie są narodem lecz muzułmanami.

Syryjczyków zauważył jeszcze w 5 wieku pne Herodot, a wtedy muzułmanie nie istnieli. Nie zauważył natomiast Żydów, stąd Żydzi bardzo Herodota nie lubią.
      • boomerang Re: Israel zaczyna przesadzać 22.04.26, 23:51
        > postanowili na cudzych ziemiach stworzyc swoje panstwo wyznaniowe.

Izrael nie jest państwem wyznaniowym, bo gdyby był to rządzili by tan chasydzi, a tymczasem chasydzi są tam prześladowani. Izrael jest państwem faszystowskim pod rządami syjonistów, czyli żydowskich nacjonalistów, wywodzących się ze wschodniej Europy, lub wręcz z ZSRR, a ci ostatni nie koniecznie są żydami.
        • felusiak1 Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 00:36
          Izrael z całą pewnością nie jest państwem faszystowskim. Takim jest Egipt, Syria, Jordania i nawet Turcja, że nie wspomnę o Rosji i Białorusi.
          • boomerang Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 01:07
            > Izrael z całą pewnością nie jest państwem faszystowskim.

Ma dziś wszelkie cechy państwa faszystowskiego, pomimo że formalnie wciąż istnieje jeszcze parlament, czyli Knesset, jako przykrywka.
            • felusiak1 Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 17:12
              A wiesz co to jest ten faszyzm?
              • igor_2025 Felus, cos na inny temat 23.04.26, 17:45
                Co raz wiecej okazuje sie informacji o smierciach lub zniknieciu amerykanskich naukowcow, ktore zajmowali sie problemami UFO. Nawet Bialy Dom obiecal tym zajac sie. Ponoc, jesli Fox News nie klamie, juz 11 naukowcow stracili lub zycie,, lub znikneli.
                Co Ty o tym sadzisz? Czemu to ma sluzyc? Bo osobiscie nie wierze w to, ze ich zabili ufoludki.
                • monalisa2016 Re: Felus, cos na inny temat 23.04.26, 18:10
                  igor_2025 napisał:

> Co raz wiecej okazuje sie informacji o smierciach lub zniknieciu amerykanskich
                  > naukowcow, ktore zajmowali sie problemami UFO. Nawet Bialy Dom obiecal tym za
                  > jac sie. Ponoc, jesli Fox News nie klamie, juz 11 naukowcow stracili lub zycie
                  > ,, lub znikneli.
                  > Co Ty o tym sadzisz? Czemu to ma sluzyc? Bo osobiscie nie wierze w to, ze ich z
                  > abili ufoludki.

Juz jest w sumie 12 przypadkow tajemniczych zaginiec albo zgonow naukowcow zwiazanych z badaniami nuklearnymi czy technologia lotniczo-kosmiczna.

Tak samo dziwna sprawa z zagadkowymi pozarami reafinerii na calym swiecie. Putinem czy Iranem (tak jak zwyklo w swiecie) nie sposob te dziwne przypadki agrumentowac. :-)
                  • igor_2025 fajnie ze jestes, mona 23.04.26, 18:48
                    Bede mial do Ciebie kolejna prosbe. Wiesz jaka.
                    • monalisa2016 Re: fajnie ze jestes, mona 23.04.26, 18:59
                      igor_2025 napisał:

> Bede mial do Ciebie kolejna prosbe. Wiesz jaka.

???? :-)
                      • igor_2025 Re: fajnie ze jestes, mona 23.04.26, 19:02
                        monalisa2016
                        > ???? :-)

Zalozyc watek.
                        • monalisa2016 Re: fajnie ze jestes, mona 23.04.26, 19:11
                          igor_2025 napisał:

> monalisa2016
                          > > ???? :-)
                          >
                          >
                          > Zalozyc watek.

Jaki?
                          • igor_2025 Re: fajnie ze jestes, mona 23.04.26, 19:23

Pod tytlem:

Trump gwalci NATO :-)

Koniecznie muzi ze smajlikiem tytul, bo mam zamiar troche pozartowac.
                            A Ty jak zwykle napisz pare zdan.
          • igor_2025 Felus, litosci 23.04.26, 09:36
            felusiak1 napisał:

> Izrael z całą pewnością nie jest państwem faszystowskim.

Generalnie nie lubie kleic latki do panstw, ale Izrael od samego poczatku zdradzaj jedna bardzo istotna ceche panstwa faszystowskiego

>Takim jest Egipt, Syria, Jordania i nawet Turcja, że nie wspomnę o Rosji i Białorusi.

Zadne z tych panstw nie zdradza cechy panstw faszystowskich, a tym bardziej Bialorus czy Rosja. Zrzucajac wszystkie te panstwa do jednej kupy, ty wykazales sie brakiem znajomosci tych panstw.
            Najwazniejsza cecha kazdego faszystowskiego panstwa, jest skrajny nacjonalizm. Otoz, Egipt, Syria, Jordania i nawet Turcja(ta ostatnia najmniej do tego pasuje) sa panstwami wyznaniowymi (Syria po obaleniu Asada) i w nich ludzi nie dziela sie po narodowosciam,a tylko po tej wiarze, ktora wyznaja. Z kolei Rosja i Bialorus w ogole nie da sie w zadne sposob nie pasuja do panstwa faszystowskiego. Rosja jest wielonarodowym panstwem, w ktorym nie ma zadnej dyskryminacji z powodu narodowosci, a Bialorus to w ogole taki mily bialy kotek.
            Mozna byloby podyskutowac o tym,czy te dwa ostatnie panstwa sa dyktatorskie,to jeszcze na sile mozna byloby prowadzic dyskusje, ale wtedy koniecznie trzeba byloby wspomniec i Izrael, z jego dlugoletnim Netanyahu w roli premiera. I wlasnie, jesli juz wspomnialem o Izraelu, w kontekscie panstwa faszystowskiego on pasuje najbardziej ze wszystkich wspomnianych przez Ciebie panstw - Izrael swiadomie zabija ludzi ze wzgledu na ich narodowsc. Przykladem moze byc zabojstwo Chomiejni w Iranie. Wraz z nim bylo zabito wielu czlonkow jego rodziny, w tym i dzieci. A zgodnie z dannymi ONZ, w Sektorze Gaza i Libanie Izrael zamordowal wiele tysiecy dzieci (niektorze podaja, ze nawet 500 000, ale to przesada bo takowa ogolna liczba zabitych cywile). Wiec, Felus, naprawde musisz jednak wiecej czytac, a nie tylko poslugiwac sie wlasna intuicja i pogladami.
            • perla.roztocza Re: Felus, litosci 23.04.26, 10:50
              igor_2025 napisał:

> Najwazniejsza cecha kazdego faszystowskiego panstwa, jest skrajny nacjonalizm.

to tylko jedna z cech, i nie najważniejsza.
              Ważniejsze cechy to - kult wodzowski, jednopartyjność, fizyczna eliminacja opozycji, kontrola gospodarki, i brak znaczenia jednostki ludzkiej.
              Póki co w Israelu są wolne wybory właśnie.
              • boomerang Re: Felus, litosci 23.04.26, 10:53
                > Póki co w Israelu są wolne wybory właśnie.

Wybranie Netanyahuja nie najlepiej świadczy o wyborcach.
                • perla.roztocza Re: Felus, litosci 23.04.26, 11:03
                  boomerang napisał:

> Wybranie Netanyahuja nie najlepiej świadczy o wyborcach.

w takim razie kangur trzeba zmienić definicję państwa faszystowskiego.
                  Czyli państwo faszystowskie to takie, w którym wynik wyborów nie najlepiej świadczy o wyborcach właśnie.
                  • igor_2025 Re: Felus, litosci 23.04.26, 11:30

> w takim razie kangur trzeba zmienić definicję państwa faszystowskiego.

Nic podobnego, trzeba uznac, ze panstwo faszystoiwskie jest przede wszystkim nacjonalistyczne. Ty na sile starasz sie przydac panstwu faszystowskiemu ceche, ktora jest bardzo rozpowszechniona na calym swiecie.
                  • boomerang Re: Felus, litosci 23.04.26, 11:34
                    > Czyli państwo faszystowskie to takie, w którym wynik wyborów nie najlepiej świadczy o wyborcach właśnie.

To też. Najlepszym przykładem Niemcy z 1933 roku.
                    • igor_2025 boomerang, nie sprowadzaj dyskusje do absurdu 23.04.26, 11:42
                      boomerang napisał:

> To też. Najlepszym przykładem Niemcy z 1933 roku.

To naprawde nie bylo cos madrego.
                • igor_2025 Re: Felus, litosci 23.04.26, 11:26
                  boomerang napisał:

> Wybranie Netanyahuja nie najlepiej świadczy o wyborcach.

To ze wybrali tego goscia nie jest czyms nagannym. Izraelici maja prawo wybrac kogo chca. Ale to, ze wybieraja jego przez wiele lat, nie pozwola na zachodzie nazywac go dyktatorem, a w innych panstwach i owszem. Taki to wybiorczy stosunek do "dyktatorow".
              • igor_2025 Re: Felus, litosci 23.04.26, 11:22

> to tylko jedna z cech, i nie najważniejsza.

Skrayny nacjonalizm jest najwazniejsza cecha panstwa faszystowskiego. Wskazane przez Ciebie dalej cechy, sa bardzo uniwersalne, i pasuja do wiekszosci panstw na swiecie, ale nikt ich nie nazywa faszystowskie.
                Wez takie panstwa z zatoki perskiej, jak Zjednoczony Emiraty, czy Arabia saudyjska i inne. W nich kilt wodzowski , dzialalnosc parii, fizyczna likwidacja opzycji jest czyms naturalnym. Ale nikt nie nazywa te panstwa faszystowskimi.

> Póki co w Israelu są wolne wybory właśnie.

I co, te wybory bronia zwyklych mieszkacow Gazy i Libii przed atakami Izraela? Czy Ty naprawde uwazasz, ze w Rosji wybory nie sa wolne? Zapewniam Ciebie, ze sa wolne, ale ze wzgledu na to, ze wybory bez problemow wygrywa Putin, na zachodzie twierdza, ze sa oni nie wolne. Gdyby miales dostep do rosyjskiej TV w czasach kompanii wyborczej, to ze zdziwieniem stwierdzilbys, ze cos jest nie tak, bo mnostwo roznych partii wystepuja w TV ze swoimi programami i prosza na oddanie na nich glosow wyborcow.
        • igor_2025 A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 09:48
          boomerang napisał:

> Izrael nie jest państwem wyznaniowym, bo gdyby był to rządzili by tan chasydzi,

Czy wiesz ze Zydem jest ta osoba, ktorej matka jest Zydowką, lub osoba, ktora przeszla formalny proces konwersji (giur). Czyli z tego wynika, ze tylko ludzi wyznanja mojzeszowe mieli prawo przyjechac do Palestyny i osiedlic sie na stale. Nie bede rozwijac tematu, ze zdecydowana liczba tych matek Zydowek nie mieli nic wspolnego z etnicznymi Zydami, a sa tylko potomkami roznych plemion, mieszkajacych w roznych czesciach swiata, w tym i czarni z Afryki, ktore zaczeli wyznawac judaizm. Wiec Izrael stal siedliskiem roznych narodowsi wyznajacych judaizm, a to daje mnie prawo nazwac to panstwo wyznaniowym.
          • boomerang Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 11:40
            > Izrael stal siedliskiem roznych narodowsi wyznajacych judaizm, a to daje mnie prawo nazwac to panstwo wyznaniowym.

Przecież w ZSRR nie wyznawano judaizmu. Podanie się za Żyda dawało szansę wyjazdu z radzieckiego raju. Najgorsze zaczęło się już na miejscu, w Tel Awiwie, kiedy trzeba było chodzić na kursy hebrajskiego.
            • igor_2025 Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 11:52
              boomerang napisał:

> Przecież w ZSRR nie wyznawano judaizmu.

Zgadza sie, w ZSRR judaizm byl systemowo zwalczany, ale Zydzi byli, i nawet ich narodowosc, jak i kazda inna, byla wpisana do dowodu osobistego, nazywanego w ZSRR paszportem.

>Podanie się za Żyda dawało szansę wyjazdu z radzieckiego raju.

Tego nie dalo sie udawac.Narodowsc zydowska byla wpisana, jak juz wspomnialem wyzej, w dowodzie osobistym, wydanym duzo wczesniej, niz czlowiek postaniowil wyjechac. I co dziwne, to trzeba bylo przed Izraelem udawadniac swoje zydostwo.

>Najgorsze zaczęło się już na miejscu, w Tel Awiwie, kiedy trzeba było chodzić na kursy hebrajskiego.

Oczywiscie, ze mieli ogromne trudnosci, poniewaz oni znali Jidysz, czyli jezyk europejskich zydkow (nie majacy nic wspolnego z jezykiem prawdziwe zydowskim, czyli hebrajskim) i ktory jest bardzo podobny do niemieckiego.
            • perla.roztocza Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 11:54
              boomerang napisał:

> Przecież w ZSRR nie wyznawano judaizmu. Podanie się za Żyda dawało szansę wyjaz
              > du z radzieckiego raju. Najgorsze zaczęło się już na miejscu, w Tel Awiwie, kie
              > dy trzeba było chodzić na kursy hebrajskiego.

no tak, ale oni najpierw lecieli via Wiedeń, a tam dawali nogę, komu się udało to miał wizę amerykańską, reszta do szkopów.
              Wtedy rząd Israela przybiegł z płaczem do Polski i następne loty była via Okęcie.
              A u nas byli tak pilnowani, że żadnej możliwości ucieczki nie było i potem musieli się uczyć hebrajskiego właśnie.
              • boomerang Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 12:03
                jak to się stało że niektórzy zwiali do Szwecji?
                • perla.roztocza Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 12:05
                  boomerang napisał:

> jak to się stało że niektórzy zwiali do Szwecji?

pewnikiem przez szkopski land.
                  U Szweda socjal lepszy był właśnie.
                • igor_2025 Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 12:36
                  boomerang napisał:

> jak to się stało że niektórzy zwiali do Szwecji?

Najlepiej zapytac o to bywszego. Ja to zrobiolem wiele lat temu, i z tego co pamietam, sytuacja byla podobna do tej, co byla w ZSRR . Czyli PRL nie mial stosunkow dyplomatycznych z Izraelem, a w zwiazku z tym polscy zydzi musieli korzystac z posrednictwa innych ambasad zachodnich. Jakas czesc korzystala z posrednictwa ambasady szweckiej. Wiec musieli leciec do Szwecji, a dalej do Izraela. Ale niektore ladujac w Szwecji wystepowali o azyl, i przez jakijs czas mieszkali w obozach dla migrantow. Gdzie orzebywali wraz z wychodzcami z innych krajow, zanim dostawali pozwolenie na pobyt. Z czasem dostawali obywatelstwo.
              • igor_2025 Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 12:23

> no tak, ale oni najpierw lecieli via Wiedeń, a tam dawali nogę, komu się udało
                > to miał wizę amerykańską, reszta do szkopów.

Poniewaz stosunkow dyplomatycznych ZSRR i Izrael nie mieli, to inne ambasady sluzyli posrednikami. Najczesciej austrijacka, ale rowniez inne, miedzy innym bardzo aktywnie wloska. I wlasnie do kraju, przez ambasade ktorego Zydzi zalatwiali formalnosci, oni lecieli, i dopiero tam dostawali kolejne dokumenty. Przy tym zdecydowana ilosc radzieckich zydkow kierowala sie do Izraela. Do szkopow radzieckie zydzi pojechali juz na przelomie lat 80 - 90 ubieglego wieku. Wlasnie wtedy masowo radzieckie zydzi zaczeli wybierac sie i do Stanow. Wczesniej mieli ogromne trudnosci i musieli miesiacami czekac na wize amerykanska.Wielu z nich tak i pozostali sie w tych krajach. Jednego takiego spotkalem na stacji benzynowej we Wloszach w roku 1999. Sam podszedl do mnie, zeby zapytac, w jakim jezyku my mowimy. Bo on myslal, ze to ukrainski. A zwrocil sie do mnie na rosyjskim. I wtedy my pogadali przez chwile. Wiec wiedze mam jak to sie mowi z pierwszej reki.

> Wtedy rząd Israela przybiegł z płaczem do Polski i następne loty była via Okęci
                > e.

Cos z bajki. A to dlatego, ze stosunki dyplomatyczne miedzy Polska i Izraelem byli nawiazane dopiero w 1990 roku. A byli rozerwane chyba w roku 1967 lub rok pozniej, niechce mi sie sprawdac.

> A u nas byli tak pilnowani, że żadnej możliwości ucieczki nie było i potem musi
                > eli się uczyć hebrajskiego właśnie.

Zydzi z PRL byli wrecz wypedzani, bywszy podtwierdzi moje slowa.

Boomerang, wykazujesz sie calkowita nieznajomoscia tego, co w Twoim kraju sie dzialalo.
                • igor_2025 Sorry.... 23.04.26, 12:25
                  Napisalem:

> Boomerang, wykazujesz sie calkowita nieznajomoscia tego, co w Twoim kraju sie d
                  > zialalo.

MIalo byc:

> perla. roztocza, wykazujesz sie calkowita nieznajomoscia tego, co w Twoim kraju sie d
                  > zialalo.

Za co przepraszam.
                • perla.roztocza Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 12:36
                  igor_2025 napisał:

> radzieckich zydkow

nigdy nie pisz "żydków" jak się zwracasz do mnie.
                  To wyjątkowo prostackie.

> Cos z bajki.

a o operacji Most słyszałeś?
                  Pewnie nie więc nie masz zielonego pojęcia jak Żydzi byli transportowani do Israela.

> Boomerang, wykazujesz sie calkowita nieznajomoscia tego, co w Twoim kraju sie d
                  > zialalo.

wiem, że to do mnie było.
                  To ty nie wiesz co w Polsce było, bo pewnie Brytole w gazetach o tym nie pisali.
                  Wpisz sobie do neta operacja Most a potem podziękuj za lekcję i przeproś właśnie
                  • boomerang Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 12:54
                    > nigdy nie pisz "żydków" jak się zwracasz do mnie.
                    To wyjątkowo prostackie.

Przyznam że ja też bardzo nie lubię słowa "żydek", choć nie jestem Żydem. Dla mnie jest prymitywnie obraźliwe. "Polaczek" już nie tak bardzo, bo to określenie rosyjskie, a od wrogów niczego dobrego nie oczekuję. "Polnische schweine" też mnie nie obraża.
                    • perla.roztocza Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 13:00
                      boomerang napisał:

> Przyznam że ja też bardzo nie lubię słowa "żydek", choć nie jestem Żydem. Dla m
                      > nie jest prymitywnie obraźliwe. "Polaczek" już nie tak bardzo, bo to określenie
                      > rosyjskie, a od wrogów niczego dobrego nie oczekuję. "Polnische schweine" też
                      > mnie nie obraża.

mnie to nic nie obraża, natomiast to kwestia mojego wyrafinowanego smaku jest właśnie.
                    • igor_2025 Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 13:23
                      boomerang napisał:

> "Polaczek" już nie tak bardzo, bo to określenie rosyjskie,

Bardzo ciekawe, ale Rosjanie o tym nie wiedza, ze to moze kogos z Polakow obrazic. Polaczka, Polaczek, to tylko slowa oznaczajace narodowsc i plec. Gdyby ktos z Polakow powiedzial do Rosjanki - Rosjanoczka, to od razu zdobyl by jej uznanie. A do tego Rosjanie nie uwazaja Polakow za wrogow.
                      Wiec z powyzszego wynika, ze jesli ktos nienawidzi Rosjan, to co on nie powiedzialby, to jest obrazliwe.
                      Za obrazliwe slowo, ktore uwazaja niektore w Rosji, moge uznac slowo pszek. Ale tak nazywaja obrazliwe Polakow przede wszystkim mieszkancy zachodnie Ukrainy i Litwy. Rosjanie tez nieraz tak mowia, ale nie zdaja sobie sprawe, ze to moze byc dla Polakow obrazliwe (chociaz na pewno sa i tacy, kto to wie doskonale), wiekszosc po prostu uznaja to za charakterystyczna ceche polskiego jezyka.
                      • boomerang Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 13:29
                        a mówcie sobie tak. "Pszek" mnie zupełnie nie obraża.
                        • igor_2025 Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 13:50
                          boomerang napisał:

> a mówcie sobie tak. "Pszek" mnie zupełnie nie obraża.

Gdy przy mnie to mowia, ja zawsze zwracam uwage, ze to slowo jest obrazliwe. I robie to tu w UK, bo tu sporo Polakow i Litwinow, ktore nielubia sie nawzajem, i czesto kloca sie na tle narodowosciowym.
                  • igor_2025 Re: A jednak jest, moj drogi boomerang 23.04.26, 13:10

> nigdy nie pisz "żydków" jak się zwracasz do mnie.
                    > To wyjątkowo prostackie.

Myslalem, ze Ty jestes wyzej od tego, przeciez sam to zaznaczyles w innym poscie. Jesli tak jest, jak piszesz teraz, to przepraszam.

> a o operacji Most słyszałeś?

Jak najbardziej. Ale kiedy ta operacja miala miejsce? Bo to jesc istotne.

> Pewnie nie więc nie masz zielonego pojęcia jak Żydzi byli transportowani do Isr
                    > aela.

Doskonale wiem, bo od 1989 roku mieszkalem juz w Polsce. A to o czym Ty piszesz, rozpoczelo sie juz w roku 1990, kiedy Polska juz nawiazala stosunki dyplomatyczne z Izraelem. I jesli myslisz, ze droga do Izraela byla wylacznie przez Polske, to bardzo mylisz sie, to byla tylko jedna z wielu mozliwosci drogi Zydow radzieckich, kierujacych sie do Izraela. Przy tym najwiecej Zydow w tym czasie opuszczali ZSRR bezposrednio z Moskwy. Ale liczba byla tak ogromna, ze musieli korzystac z innych mozliwosci. I zeby bylo ciekawiej, tym "mostem" opuscilo ZSRR tylko 40 tysiecy radzieckich Zydow, z 2 mln. Wiec nie przeceniaj znaczenie tej operacji.

> wiem, że to do mnie było.

Cale szczescie, tym nie mnie jeszcze raz przepraszam.

> To ty nie wiesz co w Polsce było, bo pewnie Brytole w gazetach o tym nie pisali

Jak juz wspomnialem wyzej, w Polsce zamieszkalem na stale w roku 1989, wiec gazety bryjskie mnie nie byli potrzebne.

> Wpisz sobie do neta operacja Most a potem podziękuj za lekcję i przeproś właśnie

Bardzo chetnie przproslibym Cie, gdyby byl na to powod. Ale ty, piszac o tej operacji, nie zwrociles uwagi na ten fakt, ze ja napisalem, ze Polska nawiazala stosunki dyplamatyczne z Izraelem w roku 1990, czyli ta operacja rozpoczela sie juz po tym, gdy te stosunki stali juz formalne. I wtedy Zydzi nie mieli zadnego problemu z opuszczeniem ZSRR, a i tylko ich liczba byla problemem, w czym troche wspomogla ta operacja.

I moze taka ciekawostka. Od roku 1970, kiedy rozpoczela sie migracja Zydow z ZSRR, do roku 1990, wyjechalo niecale 2 mln . W trakcie tak zwanej "wielkiej alii", ktora rozpoczela sie w roku 1980 a skonczyla sie w roku 1990, z ZSRR wyjechalo ca 1 mln. I nadal, wedlug szacunkow zydowskich, tylko w samej Rosji zamieszkuje blisko 1.5 mln.A statystycznie najwiecej Zydow wyjechalo z Ukraiiny, jak i innych panstw poradzieckich. Jakas rosyjscy Zydzi uciekac nie spiesza sie.
      • bywszybywszy Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 09:27

Wojna obronna Izraela skonczyla sie od razu po tym, jak ludzi roznego pochodzenia, wyznawcy judaizmu i nie majace nic wspolnego z tymi ziemiami, zaczeli walczyc z ludnoscia, ktora tu mieszkala od wielu wiekow. Miejscowi Zydzi (Jiszuw Jaszan) tam mieszkali obok Arabow bez zadnych problem.
        Ajgor,nie moglbys dokladniej wytlumaczyc sprawe stosunkow ukrainsko-russkich?
        Przeciez to dla ciebie temat nie bardzo odlegly w porownaniu izraelsko-arabskich.
        Juz nawet temat "jest` li lubow´ na marsie jest tobie blizszy.
        Wyjasniam nie wtajemniczonym:
        Dawno,dawno temu w czasach chlopka-roztropka Chruszczowa istnial zawod propagandysty(niedouczonych osobnikow oszarych charakterach) jezdzili po kolchozach i oswiecali dojarki w roznych tematach,min innymi,czy jest zycie na Marsie.
        • bywszybywszy Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 09:28
          to bylo dla Ajgora.
    • hordol a co perła? 23.04.26, 05:45
      oczęta ci się otworzyły czy jak?
      do niedawna byłes mocno proizraelski
      • perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 08:41
        hordol napisała:

> oczęta ci się otworzyły czy jak?
        > do niedawna byłes mocno proizraelski

moje oczęta aki są otwarte i widzą, że Żyd to złodziej ale Arab to bandyta.
        Więc wybór jest prosty właśnie.
        • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 09:53

> moje oczęta aki są otwarte i widzą, że Żyd to złodziej ale Arab to bandyta.
          > Więc wybór jest prosty właśnie.

Etniczni Zydzy i etniczni Arabowie sa bracmi. W tym momencie wypadaloby wkleic cos konkretnego:

"Z perspektywy genetycznej i historycznej stwierdzenie, że etniczni Żydzi z Palestyny (w tym Żydzi mizrachijscy) oraz Palestyńczycy (Arabowie palestyńscy) są ze sobą spokrewnieni, jest uzasadnione. Badania wskazują na niezwykły stopień ciągłości genetycznej u obu tych grup, co oznacza, że dzielą one wspólnych przodków z regionu Bliskiego Wschodu."

Problemy zaczeli sie wtedy,gdy do Palestyny zaczeli przyjezdzac ci, kto do tych ziem nie ma zadnego prawa.

• perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 10:40
            igor_2025 napisał:

> Problemy zaczeli sie wtedy,gdy do Palestyny zaczeli przyjezdzac ci, kto do tych
            > ziem nie ma zadnego prawa.

czyli Igor twierdzisz, że za zakaz w europejskim kraju noszenia burek dla migrantek z Pakistanu, temu krajowi grożą muslimy z Maroka, to to jest skutek problemu w Israelu właśnie?
            • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 11:40

> czyli Igor twierdzisz, że za zakaz w europejskim kraju noszenia burek dla migra
              > ntek z Pakistanu, temu krajowi grożą muslimy z Maroka, to to jest skutek proble
              > mu w Israelu właśnie?

Ja tego nie twierdze, a wrecz przeciwnie. ja uwazam, ze muzulmanie nie maja zadnego prawa narzucac innym swoje zwyczaje i powinni jak najmniej obnosic sie ze swoja religia w krajach z innym wyznaniem. Bo oni sami zadaja, ze gdy przyjezdzasz do nich, to musisz uszanowac ich religie i zwyczaje. I nawet maly krzyzyk, ktory nosi czlowiek na szyje, powinien byc niewidoczny, zeby nie obrazic uczuc religijnych tubulcow. Oni tak nie potrafia zachowywac sie, gdy znajduja sie w innych krajach.

I tu musze rzucic kamyk w nasz europejski ogrodek.
              To nasza wina, ze ze wzgledu na poprawnosc polityczna zaczeli migranci muzulmanie obnosic sie ze swoja religia wsrod nas. Gdyby od samego poczatku oni wiedzieli, ze za noszenie burki beda ukarani, to 10 raz pomyslaliby, zanim wyjechali do Europy.
              • boomerang Re: a co perła? 23.04.26, 11:45
                Muzułmanie głupi nie są. Wiedzieli że w Polsce nie będą mogli obnosić się po ulicach z burkami.
              • perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 11:57
                igor_2025 napisał:

> To nasza wina,

nie, to nie nasza wina, to wasza wina jest właśnie.
                • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 13:51

> nie, to nie nasza wina, to wasza wina jest właśnie.

Ty do mnie zwracasz sie w tej chwile jak do Rosjanina z narodowsci, czy jako czlowieka, mieszkajacego w UK?
              • perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 12:15
                wy Brytole to jesteście przegięci.
                Brytania to kraj wywodzący się z kultury protestanckiej, więc żyjecie w ciągłym poczuciu winy.
                Najpierw mieliście poczucie winy, że są wśród was homosie i innowiercy, więc ich paliliście.
                A teraz przesunęliście wajchę w drugą stronę i leżycie plackiem przed takimi dając im kolejne przywileje za to, że kiedyś ich paliliście.
                Na dodatek ośmielacie się nas krytykować za rzekome prześladowania takich.
                A u nas było i jest normalnie, nikt ich nie prześladował ani nikt im przywilejów dawać nie ma ochoty właśnie.
                  • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 14:05
                    boomerang napisał:

> Brytole potrafią być też bardzo pozytywni, jak Królowa Elżbieta, która, gdyby d
                    > ożyła, skończyłaby 2 dni temu 100 lat. Smutno mi, bo ja obchodziłem urodziny w
                    > tym samym dniu co ona.

Mialem szczescie dwa razy widziec Krolowa na wlasne oczy, z dala, ale jednak. Otoczali mnie Brytyjczycy, i trzeba bylo widziec jak oni patrzyli na nia. To bylo tak, jakby ich matka, dawno zmarla, okazala sie przed ich oczami. Brytyjczycy naprawde ja kochali (oczywiscie byli i tacy, co mieli inny stosunek do niej)

• perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 14:24
                    boomerang napisał:

> Brytole potrafią być też bardzo pozytywni, jak Królowa Elżbieta,

ale nie zapominaj, że jednemu królowi głowę oderżnęli toporem właśnie.
                    • boomerang Re: a co perła? 23.04.26, 14:46
                      ale to było we Francyi . Ludwik 16 się nazywał, pochodzenia sarmackiego zresztą, po Alanach, którzy wraz z Wandalami przekroczyli Ren kiedyś właśnie.
                      • perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 15:05
                        boomerang napisał:

> ale to było we Francyi . Ludwik 16 się nazywał,

we Francy to gilotyną ucinali, a w Anglii toporem.
                        Ten nieszczęśnik to król Karol czy jakoś tak, mniejsza jak się zwał, ale głowę toporem potraktowali.
                        Wiem bo przeczytałem taką książkę o muszkieterach i tam stało o tym królu i toporze właśnie.
                        • boomerang Re: a co perła? 23.04.26, 15:13
                          Niemniej Francyuzi przebili wtedy Brytoli jednak właśnie .
                    • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 16:34

> ale nie zapominaj, że jednemu królowi głowę oderżnęli toporem właśnie.

I chyba jako pierwsi w Europie wygonili wszystkich wyznawcow mojzeszowego ze swojej wyspy.
                      • boomerang Re: a co perła? 24.04.26, 00:26
                        > I chyba jako pierwsi w Europie wygonili wszystkich wyznawcow mojzeszowego ze swojej wyspy.

Cromwell ich pogonił, ale nie na długo, bo już doradcą królowej Wiktorii był Żyd Disraeli, premier. Ba, jej mężem był też formalnie Żyd, gdyż książę Albert, syn księżnej Luizy nie był tak naprawdę synem jej męża, bo ten nienawidził kobiet i zastępował go chętnie w łóżku z księżną Luizą, jej skarbnik, Żyd właśnie. Odrobinę tej żydowskiej krwi ma więc dziś Król Karol i jego dzieci - książęta. Zresztą Król Karol obrzezany jest, bo w brytyjskiej rodzinie królewskiej jest taki zwyczaj że gdy urodzi się jakiś potomek płci męskiej to do Pałacu Buckingham przyjeżdża mohel Londynu z kozikiem w ręku właśnie. Podobnież księżna Diana uchroniła swoich synów przed tym bolesnym ceremoniałem, ale po jej śmierci formalność mogła zostać dopełniona.
                • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 14:02

> wy Brytole to jesteście przegięci.

Teraz juz wszystko wiem, zapisales mnie do Brytole. I tu musze zgodzic sie z Toba, w takim przypadku to rzeczywiscie nasza wina, i z jej powodu bardzo cierpimy.Ja osobiscie ma szczescie, ze mieszkam w rejonie (Norfolk), gdzie muzulmanie jeszcze tak silno nie rzucaja sie w oczy, ale gdy jade do Londynu, czy do syna w Derby, to jakby odwiedzilem jakijs kraj muzulmanski.

> Brytania to kraj wywodzący się z kultury protestanckiej, więc żyjecie w ciągłym
                  > poczuciu winy.

Z tym poczuciem winy nie przesadzaj. Typowy Brytyjczyk jest przekonany do tego, ze to on wprawie osobiscie cywilizowal caly swiat, i ma poczucie pogardy do kazdego niebrytyjczyka - to bardzo pomaga im cierpiec zajecie muzulmanami ich terytoria, traktujac ich jak plesn, jaka jest powszechnie obecna w domach. I jesli ma jakis zal do innych, to tylko z powodu tego, ze nie wyrazaja wystarczajaco goracego podziekowania.

• perla.roztocza Re: a co perła? 23.04.26, 14:21
                    igor_2025 napisał:

> gdy jade do Londynu, czy do syna
                    > w Derby, to jakby odwiedzilem jakijs kraj muzulmanski.

onegdaj wymieniałem tu posty z Mouse, i z jej textów wynikało było, iż muslimów to u was jak na lekarstwo.
                    A ona Brytyjka, jej mąż też Brytol, syn, teściowie i inni tacy też muslimów nie zauważyli nawet w okolicach meczetów.
                    U nas to się nazywa obłęd lub mówić na czarne białe.
                    Wy Brytole uciekliście z unii i staliście się jeszcze bardziej odjechani od unii, a przecież miało być inaczej.
                    Tak czy siak muslimy zalewają Brytanie i unię dzięki temu, że rządzą sukinsyny o mentalności tego wieprza stefana4. którzy obsesyjnie nienawidzą cywilizacji białego człowieka.
                    A to się skończy rzezią właśnie.
                    • igor_2025 Re: a co perła? 23.04.26, 14:48

> onegdaj wymieniałem tu posty z Mouse, i z jej textów wynikało było, iż muslimów
                      > to u was jak na lekarstwo.
                      > A ona Brytyjka, jej mąż też Brytol, syn, teściowie i inni tacy też muslimów nie
                      > zauważyli nawet w okolicach meczetów.

Tak samo oni nie zauwazaja plesn w swoich domach. Gdy kupowalem dom w UK, to zauwazylem grzyb na scianach w lazienca, jak i w innych miejscach, to zwrocilem na to uwage, a mnie bylo powiedziano - i co z tego?

> U nas to się nazywa obłęd lub mówić na czarne białe.

Mentalnosc Brytyjczykow jest inna, niz u innych narodow. Oni ekonomia wode do przesady, ale swiatlo elektryczne moze palic sie przed domem przez caly dzien.

> Wy Brytole uciekliście z unii i staliście się jeszcze bardziej odjechani od uni
                      > i, a przecież miało być inaczej.

Odjechalismy z bledu rzadu, ktory byl pewien tego, ze Brytyjczycy pozostana w Unii, to mialo dac rzadowi jakies plusy w dyskusji wewnetrznej, ale nie wzieli pod uwage fakt, ze wlasnie w tym momencie tlumyz Afryki i Bliskiego Wschodu ruszyli na Europe, a Merkel witala ich osobiscie. To wykorzystali zwolennicy brexitu i bardzo silnie wplynelo na glosowanie.

> Tak czy siak muslimy zalewają Brytanie i unię dzięki temu, że rządzą sukinsyny
                      > o mentalności tego wieprza stefana4. którzy obsesyjnie nienawidzą cywilizacji b
                      > iałego człowieka.
                      > A to się skończy rzezią właśnie.

Nie chcialbym obgadywac innych forumowicze, a do tego muslimy zalewaja Unie nie mniej niz UK. My na wyspie, wiec nowi mieszkancy maja wieksze utrudnienia, niz u was. A do tego ostatnio zaczel sie jakijs ruch w kierunku zmniejszenia migracji, to oczywiscie nie uratuje sytuacji, ale odwlecze rzez w czasie.
    • student_zebrak Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 13:39
      Izrael jest agresorem od 1948, wczesniej nie istnial, ale Zydzi dzialali terroryzujac Brytoli i Arabow
      • boomerang Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 13:58
        Dezerter z Armii Andersa, któremu generał Anders pozwolił zdezerterować wraz z bronią, niewątpliwie odegrał wielką rolę.
        • bywszybywszy Re: Israel zaczyna przesadzać 23.04.26, 16:14
          A temu ... Stalin pozwolił zdezertylowac. Byn

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka