Dodaj do ulubionych

W czym mylą się Feluś i inni forumowi trumpiści

01.05.26, 20:30
Wątek został założony na prośbę innego forumowicza, może być tu fajna zabawa. Viel spaß /miłej zabawy życzę.
Obserwuj wątek
    • igor_2025 re. W czym mylą się Feluś i inni forumowi trumpiś 01.05.26, 20:52
      Dzieki, Mona! Koncepcja watku ulegla zmianie, i zamiast dla jaj, bedzie bardzo powaznie, ze wzgledu na felusiaka1, ktory jest bardzo powaznym czlowiekiem.

• igor_2025 W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 01.05.26, 20:57
        Amerykanski wyborca zawsze byl i jest egocentryczny w najzdrowszym tego slowa znaczeniu. Zawsze o wiele bardziej interesowalo go to, co dzialo sie w kraju, a Wydarzenia poza Stanami byly jak rozmyta zólta plama na kuli ziemskiej, bardziej tlem niz przedmiotem zywego zainteresowania. Kazda informacja o kolejnej wyprawie amerykanskiego zolnierza w swiat, oceniwala sie jako uzasadniona, jesli przynosila natychmiastowe zyski dla zwyklego zjadacza chleba i dokladnie do momentu, gdy zacznie dusic wewnetrznego konsumenta i male firmy. Teraz ta podstawowa umowa miedzy rzadzacymi i ludem jest zepsuta. Polityka zagraniczna Trumpa przestala dawac pozytywny sygnaly dla polityki wewnetrznej i stala sie jej bezposrednim antagonista. I tego wlasnie nie rozumieja nasi forumowe Amerykanie. Oni mieszkaja w USA, ale Amerykanami nie stali, chociaz byc moze maja obywatelstwa amerykanskie. Mentalnie oni pozostali sie Polakami, wlasnie dlatego ich interesuje bardziej to co robi sie w swiecie, niz w kraju w ktorym mieszkaja. I nie widza tego zlego, co widza, jak ich mozna nazwac,stare Amerykanie. A oni oceniaja dzialania Trumpa bardzo negatywnie.Sondaz Reuters / Ipsos wykazal, ze 77% Amerykanów obwinia osobiscie Donalda Trumpa za wzrost cen paliwa. Wsród demokratów wskaznik ten osiaga statystyczny maksimum w 95%. Ale naprawde zabojczo wyglada podzial wsrod goracych zwolennikow prezydenta USA: wiekszosc (55%) uwaza Trumpa za winnego wzrostu cen paliwa. A przeciez wsród tych 55% sa ci sami ludzie, co zakladali czerwone czapeczki MAGA i skandowali hasla poparcia przyszlemu prezydentowi.
        Prawie wszystkie kluczowe wewnetrzne inicjatywy Trumpa nie powiodly sie. Sluzba celna USA przygotowuje sie do zwrotu prawie 160 mld dolarów nielegalnie zebranych oplat. Wojny celne, które przedstawiano jako reindustrializacje i powrot do Wielkosci, okazali sie prawnie bezskuteczne i finansowo zgubne,i w rzeczywistosci okazali sie dodatkowym podatkiem na Amerykanów, uznane za takie przez sad Najwyzszy. Zwracac te pieniadze bedzie trudno, przeciez wiadomo, ze biora sie pienjadze cudze, a oddaje sie zawsze swoje.

Nie lepiej jest tez na froncie walki z nielegalna migracja - kolejny kamien wegielny obietnic wyborczych Trumpa. Masowe oblawy imigracyjne i pokaz sily, napotkaly silny opór cywilny w terenie, zwlaszcza w twierdzach takich jak Minneapolis. Zamiast dalej naciskac, administracja zachwiala sie. Nastapily zwolnienia sprawców nadmiernej gorliwosci urzedników, liczba deportacji gwaltownie spadla, a cala maszyna, która miala budzic strach u sprawców, sama przestraszyla sie , w obliczu nadchodzacych wyborow.
        Sam wzrost cen to tylko powód. Wazniejsze jest szybkie oderwanie Trumpa od rzeczywistosci. Kiedy dziennikarz zadaje prezydentowi pozornie retoryczne pytanie o perspektywe wzrostu ceny ropy do 200 baksow, spodziewajac sie uslyszec plan ratunkowy lub przynajmniej udawac niepokój, Trump odpowiada ze spokojem czlowieka zyjacego w równoleglym swiecie gospodarczym: "nic takiego, po prostu paliwo bedzie troche drozsze. Nie ma nic gorszego niz bron nuklearna".

Prezydent kraju, doslownie zbudowanego na silniku spalinowym, kraju, w którym kierowca ciezarówki jest postacia kultowa, a logistyka jest ukladem krwiobiegu, nazywa dwukrotne zwiekszenie czegos, czyli podstawy tego systemu "nieco drozszym paliwem". Jak zauwazylem, forumowi Amerykanie - trumpisci rowniez nie widza problemy we wzroscie cen paliwa. Czy tez sa w rownoleglym swiecie razem z Trumpem, czy po prostu gotowe poswiecic swoj dobrobyt na rzecz udupienia jakiegos kraju na drugim koncu swiata? Stary Amerykanin na pewno woli tanie paliwo, niz upadek jakiegos panstwa, ktore jemu zwisa i powiewa, dopoki nie zrobi cos zlego Ameryce.
        Trump, nieswiadomie, gra na reke swoim przeciwnikom. Demokraci, nawet nie oferujac zadnej zrozumialej alternatywy, po prostu przez negatywna reakcje na dzialania Trumpa doganiaja Republikanów. I najwyrazniej Doni bedzie nadal niszczyc siebie, jak i ruch MAGA, który sam stworzyl.

Polityka zagraniczna USA przestala byc kontynuacja polityki wewnetrznej, poniewaz przestala sluzyc interesom wewnetrznym. Przeksztalcila sie w gigantyczne lustro, które nie odzwierciedla sily, ale nagromadzone wewnetrzne problemy. Amerykanie zaczynaja zdawac sobie sprawe, ze ich przywódca patrzy wszedzie – na Caracas, na Teheran, na program nuklearny innych - ale nie na nich.

p.s. Wykorzystalem materiale z roznych publikacje, w roznych pismach. Jesli kogos interesuje zrodla, to chetnie podziele sie.
        • felusiak1 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 01.05.26, 22:08
          Nie dziel się. Ja to mam codziennie od rana do wieczora i w godzinach nocnych z megafonów.
          Wiem, ze Trump jest rasista, faszystą, hitlerem, nazistą, dzieciożercą, gwałcistą i wszystkim co wpadnie na myśl.Teraz zaczął wojnę i przegrywa i nie chce tego pojac. Uparty sku...el.
          Te 77% to skad wziałeś, bo w Reuters/Ipsos tego nie ma.
          Benzyna nie podrożała dwukrotnie i jest tańsza niż była za Bidena. Płacę tyle ile płaciłem w 2013 za Obamy. Ale wtedy megafony nie nagłasniały tego.
          Według sondażu jest wszystkim bardzo źle ale zapytani o pieniadze 86% mówi, ze wystarcza na pokrycie kosztu życia.
          Do czego chcesz mnie przekonać?
          Dlaczego nie piszesz o sukcesach w twoim kraju? Dlaczego interesuje cię to co w Ameryce a nie w Rosji albo UK? Może mentalnie pozostałes rosjaninem, ha?
          • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 01.05.26, 22:57
            felusiak1 napisał:

> Nie dziel się.

Wszystko wedlug Twoich zyczen.
            .
            > Wiem, ze Trump jest rasista, faszystą, hitlerem, nazistą, dzieciożercą, gwałcis
            > tą i wszystkim co wpadnie na myśl.

Ja tego nie wiem, czy mozesz o tym wiecej napisac?

> Te 77% to skad wziałeś,

Przeciez nie chciales, zeby ja dzielilem sie swoimi zrodlami. Ale jak zmieniles zdanie, to bardzo prosze.

www.reuters.com/world/trumps-approval-ratings-have-sunk-see-where-he-stands-across-issues-2026-05-01/

> Benzyna nie podrożała dwukrotnie i jest tańsza niż była za Bidena.

Ja nie pisalem o dwukrotnym podrozaniu beznzyny, a tylko odnioslem sie do pytanie dziennikarza do Trumpa cp ten zrobi, gdy cena ropy bedzie 200 dolarow, czyli mniej wiecej 2 razy drozsza, niz obecnie. I skomentowalem odpowiedz Trumpa. Czytaj uwazniej.

> Do czego chcesz mnie przekonać?

Do niczego, ja tylko stwierdzam, ze pomimo tego, ze mieszkasz w USA, Ty nadal mentalnie pozostal sie Polakiem, i wiele wskazuje ma to, ze nie bardzo rozumiesz "starych" Anerykanow.

> Dlaczego nie piszesz o sukcesach w twoim kraju?

Nie jestem obywatelem Rosji i nigdy takowym nie bylem. Bylem obywatelem ZSRR, a poniewaz jestem z narodowsci Rosjaninem, to bronie wylacznie Rosjan, jako narod. Ty tego nawet nie zauwazyles.

>Dlaczego interesuje cię to co w Ameryce a nie w Rosji albo UK?

Wylacznie dlatego, ze USA wlazi w kazda dziure tego swiata, i dzialania tego kraju wplywa na zycie bardzo wiele narodow.

>Może mentalnie pozostałes rosjaninem, ha?

I tego nie ukrywalem nigdy. Ale co dziwne, gdyby Ty zapytales mnie, jaki kraj ja kocham, to odpowiedzialbym, ze Polske.
            • felusiak1 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 01:23
              napisałeś: nazywa dwukrotne zwiekszenie czegos, czyli podstawy tego systemu "nieco drozszym paliwem"

Czytam uważnie ale ty nie pamietasz co napisałes.
              • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 07:35
                felusiak1 napisał:

> Czytam uważnie ale ty nie pamietasz co napisałes.

Wiec trzeba czytac nie tylko uwaznie, ale i ze zrozumieniem.

" Kiedy dziennikarz zadaje prezydentowi pozornie retoryczne pytanie o perspektywe wzrostu ceny ropy do 200 baksow, spodziewajac sie uslyszec plan ratunkowy lub przynajmniej udawac niepokój, Trump odpowiada ze spokojem czlowieka zyjacego w równoleglym swiecie gospodarczym: "nic takiego, po prostu paliwo bedzie troche drozsze. Nie ma nic gorszego niz bron nuklearna". Prezydent kraju, doslownie zbudowanego na silniku spalinowym, kraju, w którym kierowca ciezarówki jest postacia kultowa, a logistyka jest ukladem krwiobiegu, nazywa dwukrotne zwiekszenie czegos, czyli podstawy tego systemu "nieco drozszym paliwem".
        • senioryta13 Re: czasy Bidena. 01.05.26, 22:08
          Igor napisal:
          >Amerykanie zaczynaja zdawac sobie sprawe, ze ich przywódca patrzy wszedzie – na Caracas, na Teheran,
          >na program nuklearny innych - ale nie na nich.

To teraz , tak dla rownowagi napisz, co pisali twoi 'jasnowidze' za czasow Bidena.
          Mam nadzieje, ze rowniez skrupulatnie przedstawili poglady Amerykanow z Tengo okresu.
          Napisz rowniez o dzisiejszym protescie May Day.
          • igor_2025 Re: czasy Bidena. 01.05.26, 23:22
            senioryta13 napisał:

> To teraz , tak dla rownowagi napisz, co pisali twoi 'jasnowidze' za czasow Bide
            > na.

Nie mam pojecia kogo czy co uwazasz za moich jasnowidzow, ja zawsze opieram sie wylacznie na dane, ktore znajduje w necie. Za kazdym razem wielokrotnie sprawdzajac. Wiec to moje opinii, a nie jakichs mitycznych jasnowidzow. Co dotyczy Bidena,to ja pisalem o nim dosc sporo w wczesniej, przed tym, jak dostalem bana po IP adresu, uniemozliwiajacy mnie nie tylko zakladanie watkow, a w ogole na uczestnictwo w dyskusjach na forum. Odblokowali dopiero w tym roku mozliwosc dyskusji. Wiec w skrocie napisze, co ja pisalem wtedy na to forum.
            Biden to marazmatyk, demokraci psuja to, co republikanie naprawiaja. O Trumpie pisalem same dobre rzeczy.

> Napisz rowniez o dzisiejszym protescie May Day.

A niby dlaczego ja mam o tym pisac? Wiesz, senioryta, Ty chyba mylisz mnie z kims. Ja nie jestem antytrumpistem. I ten watek nie sluzyl jego opluciu. Ja po prostu wskazalem, co jemu nie udaje sie, a co wy, forumowi amerykanie-trumopisci, nie chcecie widziec.
            I zeby calkowicie Ciebie przekonac, ze nie jestem tym,za kogo mnie uwazasz, w calosci wkleje moj post z innego watku.

igor_2025
            Ja znow w obronie Trumpa
            29.04.26, 11:49

Ostatnio bardzo glosno na swiecie o tym, ze polityka USA jest taka, poniewaz Trump jest be.Ze on jest taki jaki jest, dlatego taka jest polityka.I w tym byc moze jest cos na rzeczy, w koncu w ciagu 250 lat Gabinet Owalny zmienil prawie piecdziesieciu wlascicieli, a psychologia mówi nam: nawet zestaw 9 osób zawiera wszystkie mozliwe psychotypy, zwlaszcza biorac pod uwage, ze w kazdej osobie moze byc mieszanka roznych psychotypow. Trump jest oczywiscie bardzo zywiolowy, nawet powiedzialbym - ma zaburzenia emocjonalne , ale glównie to przejawia sie w mediach spolecznosciowych, które wczesniej nie byly tak modne.Trump, ogólnie rzecz biorac, nic nie naprawil ani nie popsul, a jego zachowanie w swiecie zewnetrznym cechujace sie typowym zachowaniem rozrabiaki, co rzutuje na USA jako panstwo.Ale takie zachowanie Trumpa dyktuje nieodwracalne pogorszenie sytuacji wewnetrznej Stanow i nic wiecej. Wazne jest tutaj przypomniec: pogorszenie sytuacji wewnatrzamerykanskiej rozpoczelo sie na dlugo przed Trumpem, podobnie jak ruch w kierunku kryzysu w ZSRR nie rozpoczal sie za Gorbaczowa, ale przed nim – wiec prawdopodobienstwo oczekiwania na podobny final w USA jest bardzo uzasadnione, ale to nie jest tym, co chcialem powiedziec. Przeciez bronie Trumpa a nie Stany, dla wewnetrznej stabilnosci ktorych , znajdujacych sie za dwoma oceanami z wiekszej liczby krajów, zawsze potrzebien jest zewnetrzny chaos, a jesli go nie ma, trzeba go stworzyc, a nastepnie szybko przyjsc z pomoca, aby rozwijac wydarzenia we wlasciwym kierunku i czerpac zyski z tego co pozostalo sie po chaosie. Stad chec posiadania wszystkich swiatowych finansów poprzez kontrole nad miedzynarodowymi organizacjami finansowymi, które sila wprowadzaja dolara jako jedyny srodek platniczy, aby w kazdej chwili mozna bylo nalozyc sankcje finansowe, az do zamrozenia i krtadziezy rezerw nieugodnych panstw. Stad prawie tysiac baz wojskowych na calym swiecie, rzekomo w celu zapewnienia bezpieczenstwa, a w rzeczywistosci do demonstracji sily w dowolne miejsce na planecie. Stad posiadanie glównych swiatowych mediów, zawsze gotowych znalezc slaby punkt, by wzniecic niezadowolenia z wladz w panstwach, ktore musza byc ukarane. Oznacza to, ze aby Stany Zjednoczone czuly sie komfortowo w sprawach wewnetrznych, musza uczestniczyc we wszystkich sprawach swiatowych poprzez chaos. Wiec Trump nie jest ani lepszym od innych amerykanskich prezydentow, ani gorszym. On po prostu ma taki psychotyp, ktory nie wplywa z grubsza na to co on robi
            A obraz Trumpa na banknotach, czy w paszportach, jak i inne oznaki narcyzmu, to jest bardzo interesujace, zlaszcza dla psychologow, ale w zaden sposob nie ma wplywu na polityke USA, jak wewnetrzna, tak i zewnatrzna. Stany zawsze, niezaleznie od tego kto obecnie jest prezydentem, tak postepowali. I dzieki temu stali tak silni, jakimi sa. Wiec Trump tylko probuje uratowac to, co bylo zepsute przed nim. I mam wielka nadzieje, ze to jemu sie nie uda.

• senioryta13 Re: czasy Bidena. 02.05.26, 12:54
              igor_2025 napisał:

> Trump, ogólnie rzecz biorac, nic nie naprawil ani nie popsul, a jego zachowanie w swiecie zewne
              > trznym cechujace sie typowym zachowaniem rozrabiaki, co rzutuje na USA jako panstwo.

Jak sie cos takiego czyta, to tylko rece opadaja. Nie ma nawet o czym z takim dyskutowac.
              To lewacka prasa wplywa na to, jak/co ty myslisz o Trumpie. Powiedz, tylko szczerze, ile razy wysluchales przemowien Trumpa???
              • igor_2025 Senioryta, nie wiem jak do ciebie zwarac sie 02.05.26, 16:50
                NIby nick zenski, ale konto zarejestrowano na mezczyzne.

senioryta13 napisał:

> Jak sie cos takiego czyta, to tylko rece opadaja. Nie ma nawet o czym z takim
                > dyskutowac.

Niezaleznie od tego, jak Ty sie czujeszgdy cos takiego czytasz, wiekszosc krajow na swiecie postrzega USA jako pabstwo bandyckie, ktorer moze zbombardowac dowony kraj na swiecie, oczywiscie gdy jest pewien tego, ze nie dostanie odwetu. Oprocz tego i sam Trump ostatnio stwierdzil, ze amerykanska marynarka stosuje metody pirackie, czyli bandyckie. Wiec gdy ja napisalem, ze Trump, jak i USA, zachowuja sie jako rozrobiaka, to staralem sie byc delikatny, oszczedzajac uczucia naszych forumowych Amerykanow.

> To lewacka prasa wplywa na to, jak/co ty myslisz o Trumpie. Powiedz, tylko szcz
                > erze, ile razy wysluchales przemowien Trumpa???

Nie moge dac odpowiedzi na to pytanie, poniewaz staram sie wchlonac kazde slowo, ktore wyszlo z ust Trumpa, lub z pod jego reki na portalach spolecznosciowych. Rowniez i ostatni jego wystep mnie nie ominal, w ktorym on mowil o tym, ze jego marinarka stosuje metody pirackie.
                Aha, gdyby na mnie wplywala lewacka prasa, to ja o Trumpi pisalbym tak, jak napisal felusiak1.
                • senioryta13 Re: 2028r 03.05.26, 10:28
                  igor_2025 napisał:
                  > Aha, gdyby na mnie wplywala lewacka prasa, to ja o Trumpi pisalbym tak, jak napisal felusiak1.

W takim razie, skoro jestes tak swietnie zorientowany w polityce Ameryki, kogo widzialbys, w W.H. w 2028 z kandydatow broniacych demokracji, czyli lewactwa.
                  • igor_2025 Re: 2028r 03.05.26, 10:40
                    senioryta13 napisał:

> W takim razie, skoro jestes tak swietnie zorientowany w polityce Ameryki, kogo
                    > widzialbys, w W.H. w 2028 z kandydatow broniacych demokracji, czyli lewactwa.

Nikogo z obroncow demokracji nie chcialbym widziec w Bialym Domu, ale chcetnie tam zobaczylbym Vance. W ostatecznosci moglbym scierpiec Trumpa mlodszego.

• senioryta13 Re: tylko dzieki Trumpowi. 03.05.26, 11:34
                      igor_2025 napisał:

> senioryta13 napisał:
                      >
                      >
                      > > W takim razie, skoro jestes tak swietnie zorientowany w polityce Ameryki, kogo
                      > > widzialbys, w W.H. w 2028 z kandydatow broniacych demokracji, czyli lewactwa.

> Nikogo z obroncow demokracji nie chcialbym widziec w Bialym Domu, ale chcetnie
                      > tam zobaczylbym Vance. W ostatecznosci moglbym scierpiec Trumpa mlodszego.

Vance tak. Mysle, ze Eryk bylby lepszy niz Junior.
                      Skoro sprawa jest dla ciebie jasna/prosta, wiec nie roztrzasaj kazdego slowa Trumpa, cieszmy sie z tego co mamy, bo jutro mozemy stracic wszystko, tak jak w bajce: o rybaku i zlotej rybce.
                      Wychodza na wierzch naprawde grube sprawy, o ktorych nikt z nas nawet nie mial pojecia. Kradli, oszukiwali, USAID pokazala skale marnotrastwa pieniedzy podatnikow. Sledztwo trwa.
          • boavista4 Re: Trump jest jedyny i bezcenny 01.05.26, 23:28
            Być może jego zalety są ogromne, bo wreszcie Amerykanie zobaczą ze są zupełnie bezsilni w swoim kraju, ze ich krajem i zachodem rządzi DEEP STATE.
            DEEP STATE to mafia, której nie można nazwać po imieniu, oni nas otaczają swoja potęgą ekonomiczna i polityczna,, Wobec niej Trump to taki mały piesek. Ich potęgą staje sie jednak hamulcem poprzez swój totalitaryzm i neofaszystowski rasizm.
            Niemniej Trump ma cos do powiedzenia, bo jednak wepchnął Amerykę i Zachód na brzeg katastrofy, która wydaje sie być nieunikniona. Obecna ruina Izraela, nieudana proxy wojna z Rosja i wojny na Bliskim Wschodzie są tego dowodem. Caly świat, łącznie z duża częścią Amerykanów to widzi i już jest w stanie z konfliktu z administracja Trumpa. A wiec jesteśmy na drodze do apokalipsy m do zupełnej zagłady, Trumpowi nikt nie wierzy, Trump może odwrócić strategie o 180 stopni.
            Wydaje sie ze stratedzy bolszewiccy opuścili i zamknęli imperium ZSRR po to żeby stworzyć swoje nowe imperium na bazie globalizmu w Ameryce i Europie pod nazwa DFEEP STATE. Obecna ich strategia jest jak odrodzony Trockizm w polityce, ekonomii, kulturze, wojsku, religia, z wyjątkiem jednej, zostanie zabroniona.
            Na tej drodze DEEP STATE napotyka na wiele przeszkód:
            1, Nie nastąpił rozkład Rosji i Chin. Wprost przeciwnie Putin ich przechytrzył, a Rosja sie rozwija, Chiny również stały sie potęga, dzięki swojej starej kulturze i organizacji. Modernizacja Chin finansowana przez Zachód, rozwinęła Chiny i ostatecznie połączyła je z Rosja i Trzecim Światem. Globalizm zeruje na wojnach, podczas kiedy BRICS jest motorem pokoju. SP Brzezinski powiedział ze łatwo jest podbić kraj, ale co potem. Jak dotąd Ameryka i Zachód wysługują sie Izraelowi. Dzięki Trumpowi, szydło wyszło z worka, krytyka Syjonizmu jest powszechna, Trump wpycha Izrael w przepaść, a cały świat to widzi i będzie sie bronić od zagłady. Stad jest AfD, Braun, LePen, Fico, Tucker Carson, Macgregor, Judge Napolitano, Jeffrey Sachs, Georgia Meloni, Erdogan, Lula and many others. Trumpa osobisty styl, i jego rodzina byli magnesem do pewnego czasu, dziś ludzie maja już tego dość. To jest jednak zaleta Trumpa, dzięki niemu Amerykanie powinna zdać sobie sprawę ze ich system już nie pracuje od czasów Nixona, to Nixon stracił władze na rzecz DEEP STATE.
        • engine8t Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 00:15
          A o co ci wlasciwie tu chodzi?
          Chciales sie pozalic czy przedstawic nam co lewactwo glosi?
          Sorry ale przeczytem niecala polowe i zapytalem Chat GPT o podsumowanie co sadzi i odpisal ze to najprzwdopodobniej napisane i pzoycji lewicy ..
          Wiec zapytalem w takim razi niech to przeanalizuje towj wpis z pozycji konserwatynej - bo tak jest mi blizsza
          I oto co napisal:

"Konserwatyści widzą Trumpa jako lidera, który priorytetyzuje bezpieczeństwo narodowe, suwerenność i interesy Ameryki — także przez twardą politykę zagraniczną i ochronę granic. Rosnące ceny paliwa przypisują raczej globalnym czynnikom (wojny, polityka OPEC, łańcuchy dostaw) niż bezpośrednio prezydentowi; 55% jego zwolenników postrzega wzrost cen jako trudną konsekwencję szerszych uwarunkowań, niekoniecznie błędu Trumpa. W ich oczach wojny celne i protekcjonistyczne działania miały na celu odbudowę przemysłu i ochronę amerykańskich miejsc pracy — koszty krótkoterminowe są akceptowalne wobec długofalowych korzyści. W kwestii imigracji konserwatyści popierają twarde działania jako konieczne dla bezpieczeństwa i ochrony pracowników; postrzegają opór lokalny i zmiany w egzekwowaniu prawa jako efektowego nacisku politycznego i mediowego, nie zaś porażki zasadniczej polityki. Krytykują retorykę opozycji i media za nadmierne uproszczenia; widzą spadek poparcia w sondażach jako chwilowy efekt ekonomicznych zawirowań i kampanii negatywnej, a nie trwałe odrzucenie programu MAGA. Ogólnie: Trump nadal reprezentuje dla nich walkę o amerykańskie interesy — wartość długoterminowa przewyższa bieżące koszty."

Amen
          • engine8t Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 00:21
            A jak napisalem ze autor mieszka w europie i jakie to ma znaczenie to dostalem to:

"Kilka skondensowanych powodów, dlaczego wielu Europejczyków ocenia politykę USA i Trumpa skrajnie negatywnie:

Różne wartości i priorytety: Europa częściej kładzie nacisk na współpracę międzynarodową, prawa człowieka i wielostronne instytucje; izolacjonistyczne/konfrontacyjne działania USA odbierane są jak odejście od tych norm.
            Media i narracja: Europejskie media polityczne i elity często przedstawiają Trumpa jako symbol populizmu i destabilizacji; negatywne ramowanie wpływa na powszechne postrzeganie.
            Historia i pamięć: Europejczycy żyją w regionie wrażliwym na konflikty i ingerencje; nagłe, nieprzewidywalne zmiany amerykańskiej polityki budzą obawy o bezpieczeństwo i stabilność.
            Interesy geopolityczne: Europejska elita polityczna i gospodarcza może tracić na protekcjonistycznych lub jednostronnych decyzjach USA (np. taryfy, wycofywanie się z porozumień), co prowadzi do negatywnej oceny.
            Kulturowe i ideologiczne różnice: Sprawy takie jak imigracja, klimat czy prawa mniejszości dzielą opinie — na kontynencie dominują bardziej liberalne normy niż u części amerykańskiego elektoratu.
            Reakcja na retorykę: Styl komunikacji Trumpa (konfrontacyjny, populistyczny) jest często uznawany w Europie za nieodpowiedni dla głowy państwa i wzmacnia negatywne emocje.
            Echo wewnętrznych polityk: Działania USA bywają postrzegane przez pryzmat ich wpływu na Europę (np. wzrost cen energii, niestabilność rynków), co wzmacnia krytykę.

Krótko: mieszanka różnic wartości, historycznego kontekstu, interesów materialnych i medialnej narracji powoduje, że Europejczycy częściej oceniają politykę Trumpa i niektóre decyzje USA w skrajnie negatywnych barwach."
            • boavista4 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 02:47
              engine8t napisał:

> A jak napisalem ze autor mieszka w europie i jakie to ma znaczenie to dostałem
              > to:

ale ci sie plecie, Iran nie jest w interesie USA, to całkowicie strategia syjonistów, Wenezuelska nafta wpadła do kieszeni USA, ale nic poza tym, Rząd Wenezueli przy najbliższej okazji pokaże swoje pazury. Tymczasem wszyscy Latynosi maja dość gringos. W Europie jedynie Polacy i Ukraińcy gotowi są oddać życie za Trumpa. Zamiast polepszać narodom byt, Ameryka prowokuje wojny , pokazuje pogardę dla innych narodów. Kto nie z nami, jest przeciwko nam. Ostatnie konflikty kończą sie niepowodzeniem wbrew temu co Trump mówi
              • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 07:53
                boavista4 napisał(a):

> ale ci sie plecie, Iran nie jest w interesie USA, to całkowicie strategia syjo
                > nistów,

Znaczenie tego regionu dla USA dosc mocno zmniejszylo sie w ostatnich pare dziesiecioleci, wraz ze wzrostem wydobycia wlasnej ropy, ale nadal istnieje. Chodzi o probe utrzymania kontroli nad kluczowymi punktami na swiecie, do ktorych wlasnie ten region zalicza sie. Ale na pewno w tej chwile bardziej sprawa Izraela jest wazniejsza. Dawniej Izrael byl piesem lancuchowym USA, broniac jego interesy. Obecnie rola psa przypadla Stanom, broniacy syjonistow,
            • 1.melord Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 03:08
              Czy sie myla?...nie zupelnie.
              Bronia kraj w ktorym mieszkaja i w zasadzie Trump nie zrobil tam jakiegos spustoszenia,ktore dotknelo Europe Azje i reszte swiata,wiec MAGA w pewnym stopniu dziala.

Swiat ma duze pretensje do Trumpa,ze dal sie popuscic Bibiemu uderzajac na Iran pod podobnym pretekstem(bron A,WofMD) jak jego porrzednicy uderzyli na Irak,Afganistan,Libie czy nawet posrednio Syrie.
              Dodatkowo nie uprzedzajac/konsultujac sojusznikow z NATO (olal ich) do ktoryych ma teraz pretensje,ze go nie wspomagaja
              Bibi sprytnie wykorzystal przerosniete EGO Trumpa i mamy co mamy,bajzel na calym swiecie i niewiadoma kazdego dnia co jeszcze mieszkaniec B.D. wymysli.
              Jest nieobliczalny w tym co mowi i w tym co robi(cla,sankcje itp-oglasza,odwoluje) i to jest jego najwieksza wada co jednoczesnie nie sprawia,ze USA znaczaco cierpi.
              • igor_2025 Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 08:06
                1.melord napisał(a):

> Czy sie myla?...nie zupelnie.
                > Bronia kraj w ktorym mieszkaja i w zasadzie Trump nie zrobil tam jakiegos spust
                > oszenia,ktore dotknelo Europe Azje i reszte swiata,wiec MAGA w pewnym stopniu d
                > ziala.

Ja ani jednym slowem nie skrytykowalem tego, co Trump jest zmuszony zrobic, zeby naprawic to, co zepsuli demokraci. Ja krytykuje jego bledy, chociaz zdaje sobie sprawe, ze te bledy raczej na sumieniu jego wspolpracownikow, ale to Trump odpowiada za swoj zespol,i przez to jest winien ich bledow. A myla sie nasi forumowi amerykanie-trumpisci, ze sa bezkrytyczny wobec wszystkiego, co Trump robi.

> Swiat ma duze pretensje do Trumpa,ze dal sie popuscic Bibiemu uderzajac na Iran
                > pod podobnym pretekstem(bron A,WofMD) jak jego porrzednicy uderzyli na Irak,Af
                > ganistan,Libie czy nawet posrednio Syrie.

Alez to jest oczywiste dla mnie, i ja o tym wielokrotnie pisalem w roznych watkach.

> Dodatkowo nie uprzedzajac/konsultujac sojusznikow z NATO (olal ich) do ktoryych
                > ma teraz pretensje,ze go nie wspomagaja

Trump nie traktuje kraje zalezne od Stanow jak sojusznikow.

> Bibi sprytnie wykorzystal przerosniete EGO Trumpa

Nie jestem pewien, ze w tym przypadku chodzi o EGO Trumpa. Mam podejrzenia, ze chodzi o cos innego, prawdopodobnie o cos, co Bibi ma na Trumpa. Trump i w swoja 1 kadencje byl bardzo ulegly wobec Izraela.

> Jest nieobliczalny w tym co mowi i w tym co robi(cla,sankcje itp-oglasza,odwolu
                > je) i to jest jego najwieksza wada co jednoczesnie nie sprawia,ze USA znaczaco
                > cierpi.

Jego "nieobliczalnosc", tak mi sie wydaje, wynika z tego, ze on wie co chce zrobic, ale nie wie do konca,jak to ma zrobic.
                • 1.melord Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 09:16
                  igor_2025 napisal:

>>Trump odpowiada za swoj zespol,i przez to jest winien ich bledow.

Problem jest chyba w tym,ze Trump nie slucha swojego zespolu doradzcow.,slucha Bibiego
                  Olewa Kongres ,Senat US (do czasu)
                  Jego "nieomylnosc" i ego jest wazniejsze niz wszelki sygnaly ze swiata ,ze czyni zle.

W kazdym watky podkreslam pomaranczow EGO
                  Zaczelo sie to dawno w TV show "The Apprentice"
                  • igor_2025 Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 09:40
                    1.melord napisał(a):

> Problem jest chyba w tym,ze Trump nie slucha swojego zespolu doradzcow.,slucha
                    > Bibiego

W sprawch Bliskiego Wschodu niewatpliwie tak jest.

> Olewa Kongres ,Senat US (do czasu)
                    > Jego "nieomylnosc" i ego jest wazniejsze niz wszelki sygnaly ze swiata ,
                    > ze czyni zle.

Trump jest typowym Amerykaninem, pochodzenia angielskiego. Oni sa nieomylni.

> W kazdym watky podkreslam pomaranczow EGO
                    > Zaczelo sie to dawno w TV show "The Apprentice"

Slyszales, ze okazuje sie Krol Anglii i Trump sa spokrewnieni?
                    • 1.melord Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 09:49
                      >Trump jest typowym Amerykaninem, pochodzenia angielskiego. Oni sa nieomylni.

mylisz sie igor,pochodzenie maja niemieckie

dzieci /wnuczki niemieckich imigrantów, Fredericka Trumpa (1869–1918) i Elizabeth Christ Trump (1880–1966). (1880–1966).
                      • igor_2025 Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 10:21
                        1.melord napisał(a):

> mylisz sie igor,pochodzenie maja niemieckie

Chcialem napisac, pochodzenia anglosaskiego. I nie mialem na uwadze konkretnie Trumpa.

> dzieci /wnuczki niemieckich imigrantów, Fredericka Trumpa (1869–1918) i Elizabe
                        > th Christ Trump (1880–1966). (1880–1966).

Jego ojciec rzeczywiscie pochodzi z Niemiec, ale matka jest ze Skocji.
                    • boomerang Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 10:02
                      Król Anglii może być co najwyżej spokrewniony z Mieszkiem Pierwszym, ale po kądzieli. Królowa Elżbieta kiedyś o tym wspomniała podczas wizyty w Polsce.
                      • 1.melord Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 10:11
                        boomerang napisał:

> Król Anglii może być co najwyżej spokrewniony z Mieszkiem Pierwszym, ale po kąd
                        > zieli. Królowa Elżbieta kiedyś o tym wspomniała podczas wizyty w Polsce.

Qrcze....1000 lat bez mala jak ona do tego doszla?
                        • boomerang Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 10:24
                          AI to potwierdza:

Tak, Król Karol IIIjest bezpośrednim potomkiem Mieszka I, pierwszy historyczny władca Polski.Połączenie genealogiczne trwa ponad 1000 lat i łączy polską dynastię Piastów z brytyjską rodziną królewską poprzez wiele małżeństw królewskich w całej Europie.

Najbardziej udokumentowana ścieżka łącząca króla Karola z Mieszkam I prowadzi przez skandynawską, a później brytyjską rodzinę królewską. Mieszko I miał córkę, powszechnie znaną w historii i nordyckich sagach jako Sigrid Aughty (lub Świętosława).Wyszła za mąż za Sweyna Forkbearda, króla Danii, Anglii i Norwegii. Ich córka, Estrid Svendsdatter, była siostrą króla Knuta Wielkiego.Potomkowie Estrid zostali królami Danii. Setki lat później księżniczka Anna z Danii wyszła za mąż za króla Szkocji Jakuba VI (który został królem Anglii Jakubem I). Król Karol III jest bezpośrednim potomkiem króla Jakuba I.

Król Karol faktycznie dziedziczy to polskie pochodzenie po obu stronach swojej rodziny:
                          -Przez jego matkę, królową Elżbietę II: Przez linię Jakuba I i brytyjską linię królewską.
                          -Przez ojca, księcia Filipa: Książę Filip był członkiem domu Szlezwik-Holsztyn-Sonderburg-Glücksburg (duński dom królewski), który bezpośrednio odziedziczył linię średniowiecznych królów duńskich potomków córki Mieszka.
                          • igor_2025 Wszystkie rody monarsze w Europie sa spokrewnieni 02.05.26, 10:41
                            Nie wykluczajac i Romanowych z Rosji. Mikolaj II Romanow byl najblizszym kuzynem krola Anglii Jerzego V. Mieli wspolna babcie.
                            • boomerang Re: Wszystkie rody monarsze w Europie sa spokrew 02.05.26, 11:24
                              Ci Romanowie to była taka mało nobilitowana arystokracja. Dynastia carów Romanowów zaczyna się od Michała I (600 lat po Mieszku I). Ojciec tego Michała był pierwszym z nazwiskiem Romanow. Dziadek nazywał się Romanowicz Zacharyn, a pradziadkiem był Roman Zacharyn-Koszkin. I to właśnie od tego Koszkina, który miał na imię Roman poszło później nazwisko Romanow.
                              Chyba lepszym rozwiązaniem dla Rosji i Świata było zakończyć czas wielkiej smuty poprzez akceptację syna Zygmunta III Wazy, Władysława, jako cara Rosji zamiast tego Michała I Romanowa, który zaczął jednakże swoją kadencję w bardzo moskiewskim stylu, przez powieszenie 3-letniego dziecka, syna cara Samozwańca II i Maryny Mniszchówny. Tym skorupka za młodu nasiąkła i tak ma do dziś.

• igor_2025 boomerang, lubie cie, ale masz jeden problem 02.05.26, 17:01
                                boomerang napisał:

> Ci Romanowie to była taka mało nobilitowana arystokracja. Dynastia carów Romano
                                > wów zaczyna się od Michała I (600 lat po Mieszku I).......

kazdy psycholog, ktory przeczytalby ten tekst, to stwierdzilby, ze Ty masz kompleks nizszosci wobec Rosjan, tylko sam z tego nie zdajesz sobie sprawe z tego. Bo tylko czlowiek zakompleksiony moze caly czas szukac jakiejs wyzszosci nad innym narodem, w twoim przypadku nad Rosjanami.
                                Otoz, moj drogi boomerang, nie jestes w niczym gorszy od kazdego Rosjanina, wiec nie musisz przekonywac siebie do tego. Powiem wiecej, ani ja ani zaden inny Rosjanin nie jest gorszy od ciebie. Malo tego, my sa do siebie bardzo podobni. Wiec nie staraj sie na kazdym kroku pokazywac, ze Polacy w czyms lepsi od Rosjan, i wtedy naprawde lepiej poczujesz sie. Bo bedziesz miec wewnetrzny spokoj.
                                I wracajac do twojej uwagi odnosnie jakiejs nizszosci Romanowych. To nie byla pierwsza dynastija rosyjskich monarchow, ale to ta dynastia panowala miedzy innymi i w podzielonej Polsce.
                                • boomerang Re: boomerang, lubie cie, ale masz jeden problem 03.05.26, 00:46
                                  Źle to odczytałeś. Chciałem tylko obrazowo umiejscowić w czasie pierwszego Romanowa. Jego pradziadek Roman Koszkin nie spadł znikąd, bo był ojcem żony jednego z pięciu osobników paradujących jako Iwan IV Groźny z dynastii Rurykowiczów, pierwszy car Rosji. Ostatnim z tej dynastii był niesławny Wasyl Szujski, który wraz z braćmi złożył w Warszawie hołd królowi Zygmuntowi III Wazie. Dopiero teraz masz prawo powiedzieć że mam kompleks niższości wobec Rosjan, bo pomimo blamażu ostatnich Rurykowiczów, Rosja ostatecznie poradziła sobie, dzięki swoim carom, lepiej od Polski, dzięki swoim królom i ustrojowi demokracji szlacheckiej.
                                  • igor_2025 Re: boomerang, lubie cie, ale masz jeden problem 03.05.26, 09:39
                                    boomerang napisał:

> Źle to odczytałeś.

A jak inaczej moglem odcvzytac, jesli Ty piszesz o mniej nobilitowanym rodzie Romanowych, zwlaszcza na tle polskiego rodu.
                                    Ja odczytalem dobrze, to Ty zle napisales. Ale nie widze w tym zadnego problemu. Widze, bardzo lubisz hostorie.
                                    • igor_2025 boomerang, zainteresowal mnie twoj wpis 03.05.26, 11:03
                                      W jednym z watkow Ty napisales:
                                      "Zapominasz o tym jak Rosjanie zgotowali Polakom rzeź pod Lenino ."

Szczerze mowiac nic o tej "rzezi" nigdy nie slyszalem, i nie mialem pojecia, ze cos takiego mialo miejsce. Natomiast dobrze wiedzialem, ze tam Polskie Wojsko Ludowe mialo chrzest bojowy.
                                      Wiec wlazlem do Wikipedii, i tam odnalazlem cos, co przeczy twoim slowam:

pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Lenino
                                      Z lektory wynika - pomimo tego, ze Polacy nie mieli zadnego doswiadczenia bojowego, zadali bardzo powazne straty Niemcom, a straty wsrod Polakow: " Duże straty osobowe nie były nadzwyczajnie wysokie, jak na specyfikę walk na froncie wschodnim[7]." DO TEGO TRZEBA PAMIETAC, ZE GDY TYLKO ZAISTNIALO NIEBEZPECZENSTWO OKRAZENIA JEDNOSTEK POLSKICH, RADZIECKIE DOWODZTWO WYCOWALO POLAKOW. Celowo napisalem ostatnie zdanie duzymi literami, poniewaz to wlasnie udowadnia, ze Rosjanie nie zgotowali zadnej rzezi, a wrecz przeciwnie, zrobili wszystko, zeby do tej rzezi nie doszlo.
                      • igor_2025 Re: Melord, nie zbyt dobrze zrozumiales mnie 02.05.26, 10:23
                        boomerang napisał:

> Król Anglii może być co najwyżej spokrewniony z Mieszkiem Pierwszym, ale po kąd
                        > zieli. Królowa Elżbieta kiedyś o tym wspomniała podczas wizyty w Polsce.

Tym nie mniej jest spokrewniony

www.bbc.com/polska/articles/c7v93564j8ro
            • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 07:46
              engine8t napisał:

> A jak napisalem ze autor mieszka w europie i jakie to ma znaczenie to dostalem
              > to:

Engine, a swojej glowy nie masz?
          • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 07:45
            engine8t napisał:

> A o co ci wlasciwie tu chodzi?

Nie wiem do kogo Ty zaliczasz sie, czy do forumowych ameykanow - trumpistow, czy po prostu do trumpistow. Wybacz, engine, ale nie zbyt uwaznieprzygladalem sie Tobie, i nie kojarze gzie Ty mieszkasz. Ale to nie wazne, wiec odpowiem Tobie na pytanie.
            Mnie chodzi o to, ze nasi forumowi amerykanie-trumpisci sa calkowicie bezkrytyczne wobec tego, jak Trump dziala.Oni nie widza jego zadnych bledow, chociaz tak zwani "stare Amerykanie" je widza. Dla naszych forumowych amerykanow-trumpistow jest wazniejsze nie to co dzieje sie wewnatrz Ameryki, a tylko to co Trump robi na zewnatrz.
            • boomerang Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 10:05
              > Mnie chodzi o to, ze nasi forumowi amerykanie-trumpisci sa calkowicie bezkrytyczne wobec tego, jak Trump dziala.

W ostatecznym rozrachunku skutki się liczą, a nie metody.
              • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi tr 02.05.26, 10:26
                boomerang napisał:

> W ostatecznym rozrachunku skutki się liczą, a nie metody.

Wlasciwie niektorze skutki juz sa znani, i o nich ja napisalem.
    • boomerang Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 03:34
      Nie da się pogodzić aspiracji USA z aspiracjami Europy. Żeby stopa życiowa w USA się poprawiła, stopa życiowa w Europie musi się pogorszyć. MAGA idzie w parze z MEMA (Make Europe Miserable Again). Feluś i inni forumowi trumpiści z USA się nie mylą. MAGA jest dobra dla nich. Forumowi anty-trumpiści z Europy też się nie mylą. MAGA jest zła dla nich.
      MAGA zaczęła się na dobre z chwilą uwikłania Europy w wojnę z Rosją. Konflikt ten rozpoczął się za pierwszej kadencji Trumpa. Cel został już w zasadzie osiągnięty - Europę odcięto od dostaw węglowodorów z Rosji. Dalsze losy Ukrainy są dla Trumpa obojętne, jako że zasoby węglowodorów na Ukrainie są znikome, w porównaniu z Wenezuelą czy Iranem. Wenezuelę udało się łatwo odfajkować. Jeśli w Iranie uda się wprowadzić szejkanat, to wtedy będzie można powiedzieć że MAGA odniosła sukces, co się przełoży na skok stopy życiowej w USA, który niewątpliwie obejmie Felusiaka.

• boavista4 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 04:56
        Ameryka stal sie zcentralizowana biurokracja, która zupełnie tamuje rozwój kraju . Jedynie Oligarchia amerykańska i Narod Wybrany mogą sie cieszyć z obecnego systemu
        большие аплодисменты, как во времена Сталина
        • igor_2025 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 08:23
          boavista4 napisał(a):

> Ameryka stal sie zcentralizowana biurokracja, która zupełnie tamuje rozwój kraj
          > u .

To nie stalo sie za kadencje Trumpa, ale nie widac realnych ruchow, ze Trump to chce naprawic. Z burokracja jest bardzo ciezko walczyc, a tym bardziej wygrac, ale probowac trzeba.

• igor_2025 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 08:21
        boomerang napisał:

> Nie da się pogodzić aspiracji USA z aspiracjami Europy.

Ale przez dluzszy czas calkiem niezle godzili sie.

>Żeby stopa życiowa w USA się poprawiła, stopa życiowa w Europie musi się pogorszyć.

A to dlatego, ze mozliwosci zyc za rachunek calego swiatu skonczyla sie. Dawniej i Europie i Stanom starczalo, obecnie nie starcza nawet jednej stronie tego ukladu. Wiec Stany, jako silniejszy gracz, rozpoczeli okradanie Europy.

>MAGA idzie w parzez MEMA (Make Europe Miserable Again).

Brmi fajnie.

>Feluś i inni forumowi trumpiści z USA się nie mylą. MAGA jest dobra dla nich.

Przeciez temu nie zaprzeczam, sam wielokrotnie na forum pisalem, ze proby Trumpa naprawic Ameryke w ten sposob sa sluszne. Ja krytykuje bledy Trumpa na drodze powrotu Ameryki do wielkosci, a nie sam kierunek.

>Forumowi anty-trumpiści z Europy też się nie mylą.

Do forumowych europejczykow - antytrumpistow nie mam nic przeciw, ale do forumowych amerykanow-antytrumistow, takich jak bmc, mam. Bo on calkowicie nie rozumie tego, co Trump robi.
        MAGA jest zła dla nich.

Dalszy tekst komentopwac nie bede, poniewaz zgadzam sie z tym co napisales.
        • igor_2025 Krotkie podsumowanie dyskusji na tym etapie 02.05.26, 08:36
          Moze przez to, ze moj polski nie jest tak dobry, jak mi sie wydaje, a moze z innych powodow,,ale zostali zle zrozumiane moje intencje. Ja nie krytykuje tego co robi Trump, a tylko krytykuje jak on to robi. Jest niekonsekwentny, dziala chaotycznie, przez to wyniki daleki od tego, jaki on chcialby widziec. Tego nasi forumowi amerykanie-trumpisci nie chca widziec, a gdy im wskazuje sie na to, oni zaczynaja udowadniac, ze to co Trump robi, jest dobre. A przeciez chidzi nie o to co on robi, a tylko o to jak on to robi.
          I najwazniejsze - zaden z naszych forumowych Amerykanow nie zostal dla Polski stracony. Oni wszyscy nadal sa Polakami z typowo polska mentalnoscia. To nie moze nie cieszyc.
          • igor_2025 Trumpa znow ponioslo 02.05.26, 09:19
            Trump w swoich napadach wscieklosci czasami bywa bardzo szczery:

"We took over the ship, we took over the cargo, we took over the oil. It’s a very profitable business,"
            uk.finance.yahoo.com/news/trump-likens-u-navy-pirates-034410209.html
            Co w bardzo wolnym tlumaczeniu brzmi:

Zachowujemy sie jak piraci. Kto by pomyslal, ale my to robimy. Ukradlismy ich rope, ich ladunki. To calkiem niezly biznes.

• j0rl.1 Re: Trumpa znow ponioslo 02.05.26, 10:26
              igor_2025 napisał:

> Trump w swoich napadach wscieklosci czasami bywa bardzo szczery:

> "We took over the ship, we took over the cargo, we took over the oil. It’s a ve
              > ry profitable business,"
              > uk.finance.yahoo.com/news/trump-likens-u-navy-pirates-034410209.html
              > Co w bardzo wolnym tlumaczeniu brzmi:
              >
              > Zachowujemy sie jak piraci. Kto by pomyslal, ale my to robimy. Ukradlismy ich r
              > ope, ich ladunki. To calkiem niezly biznes.

To o czym Trump powiedzial a Ty przytaczasz to nie wynika z jego napadu wscieklosci uwazam. To typowe dla niego klamanie aby sie przedstawic lepiej, tzn udawac silniejszego, jak jest w rzeczywistoscp. Oczywiscie chodzi o USA.

Ja jakos watpie ab USA tak naprawde blokowowala tankowce z iranska ropa. Przeciez zaraz po 28.2. USA odwolala swoje sankcje na rope iranska jak i rosyska tez. Dlaczego? Ano bo po zablokowaniu przez Iran ropy z krajow arabskich swiatowy rynek ropy zaczal miec sporo mnie jej jak przedtem. I ceny jej rosly a to i dla USA jakos tez powodowaly trudnosci mimo ich wlasnych jej zasobow.

I aby ten wzrost hamowac pozwalal na export iranskij ropy co jest zrozumiale dlaczego.
              I co, nagle odwrocilo to i blokuje rope iranska? Watpie bardzo w to. Ropa iranska jest exportowana statkami napewn.ytanie tylko ile ale jak slysze ze Chiny zaczaly spowrotem exportowac wyroby petrochemiczne, paliwa do krajow Azji to znaczy ze maja ropy dosc. Bo i z Iranu tez,
              Co blokuje Trump to statki z towarami do Iranu, to nie ropa a towary ktore Iran kupuje wlasnie za sprzedaz ropy. Tu blokada dziala dosc dobrze mysle.
              I wlasnie dlatego ostatnio Iranczycy sie dogadali z Pakistanem, te rozmowy w Isamabadzie ministra spraw zagr Iranu do ktorych sie na sile chcial Trump dolaczyc ale jego chlopcow Iranczycy olali i ustalono , tak slyszalem, ze przez Pakistan z Chin do Iranu bedzie przepuszczony 2000 kontenerow towarow. Na samochdach, drogi przez Himalaje ale sa. Na jaki okres te 2000? Nie wiem ale to sie dolozy do transportow towarow z Chin ta linia kolejowa przez byle republiki ZSRR. Bo Iran potrzebuje towary takie nawet normalna, konsumpcyjne dla ludnosci a te sobie z Chin za swoje rope moze kupowac.

Trump tym gadaniem jaki to straszny pirat jest chce pokazac jakie to USA silne skuteczne. A tak nie jest.

Trump najczesciej klamie jak buzie otworzy, dosc prymitywnie, ale takich ma wyborcow, prymitywow, wiec nie zauwazaja tego. Patrz tez tutejszych forumowiczow trumpistow.
              • igor_2025 Re: Trumpa znow ponioslo 02.05.26, 11:17
                j0rl.1 napisał:

> To o czym Trump powiedzial a Ty przytaczasz to nie wynika z jego napadu wsciek
                > losci uwazam.

I dobrze uwazasz, ja rowniez tak uwazam, a to ze tak napisalem nie ma zadnego znaczenia.
          • boomerang Re: Krotkie podsumowanie dyskusji na tym etapie 02.05.26, 10:09
            > Ja nie krytykuje tego co robi Trump, a tylko krytykuje jak on to robi. Jest niekonsekwentny, dziala chaotycznie

Pomimo tych chaotycznych działań Trumpa, giełdy szczytują, a to jest najlepszy dowód akceptacji jego prezydentury. Giełda jest dla USA tym czym Tora dla Żydów.
            • 1.melord Re: Krotkie podsumowanie dyskusji na tym etapie 02.05.26, 10:31
              boomerang napisał:

> > Ja nie krytykuje tego co robi Trump, a tylko krytykuje jak on to robi.
              > Jest niekonsekwentny, dziala chaotycznie

>
              > Pomimo tych chaotycznych działań Trumpa, giełdy szczytują, a to jest najlepszy
              > dowód akceptacji jego prezydentury. Giełda jest dla USA tym czym Tora dla Żydów

Wlasnie gielda..
              Na internecie mozna spotkac sie z oskarzeniami pod adresem Trumpa o Insider trading
              Jego dzieci maja mase firm-slupow i rodzinny majatek wzrosl dwukrotnie w ciagu jego prezydentury
              Spekulujac na gieldzie ropa/gaz mozna zrobic fortune opierjaac sie tylko na belkocie Trumpa.
              Mam nadziej boom,ze zarobiles spora kase...gratuluje z gory
            • igor_2025 Re: Krotkie podsumowanie dyskusji na tym etapie 02.05.26, 10:35
              boomerang napisał:

> Pomimo tych chaotycznych działań Trumpa, giełdy szczytują, a to jest najlepszy
              > dowód akceptacji jego prezydentury.

Nic podobnego, to nie jest dowodem akceptacji dzialan Trumpa. Po prostu nastapila ucieczka kapitalow do USA zinnych regionow, i to nadmuchuje gieldy. To tymczasowe.

> Giełda jest dla USA tym czym Tora dla Żydów

Gielda to po prostu miejsce, gdzie jedni kapital pozyskuja, a inni zarabiaja lub traca. I niezaleznie od tego, czy gielda ma hosse czy besse, zawsze ktos zarabia, a ktos traci. Bez cyklicznych wahan na gieldzie, ona stracilaby interes dla spekulantow, ktore sa glownymi graczami. Teraz graja na zwyzke, bo maja ku temu okazje - pojawilo sie sporo jeleni z kasa, ktora chca zainwestowac.

• igor_2025 Re: Krotkie podsumowanie dyskusji na tym etapie 02.05.26, 10:36
              boomerang napisał:

> > Ja nie krytykuje tego co robi Trump, a tylko krytykuje jak on to robi.
              > Jest niekonsekwentny, dziala chaotycznie

>
              > dowód akceptacji jego prezydentury. Giełda jest dla USA tym czym Tora dla Żydów
              > .
              • igor_2025 Znow cos dziwnego 02.05.26, 10:37
                igor_2025 napisał:

> boomerang napisał:
                >
                > > > Ja nie krytykuje tego co robi Trump, a tylko krytykuje jak on to
                > robi.
                > > Jest niekonsekwentny, dziala chaotycznie

> >
                > > Pomimo tych chaotycznych działań Trumpa, giełdy szczytują, a to jest najl
                > epszy
                > > dowód akceptacji jego prezydentury. Giełda jest dla USA tym czym Tora dla
                > Żydów
                > > .

Tego ja nie wysylalem na forum
      • monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 11:51
        Tak czy siak, polityka Stanów czy to demokratów, czy republikanów według motta: "Nach mir die Sintflut und verbrannte Erde" interpretujcie jak chcecie ale jest taka a nie inna prawda. Pokazali i udowodnili to już wielokrotnie, czy był to: Wietnam, czy Irak, czy Libia, czy Afganistan, czy Syria, czy ... lista jest dość długa. Chcemy wolnej Europy od amerykanskich nadzorców.
        • 1.melord Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 11:59
          >>>Chcemy wolnej Europy od amerykanskich nadzorców.

Europy tak,ale Niemcow trzeba trzymac za grdyke
          • monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 12:12
            1.melord napisał(a):

> >>>Chcemy wolnej Europy od amerykanskich nadzorców.
            >
            > Europy tak,ale Niemcow trzeba trzymac za grdyke

Gdyby nie chciwosc "amerykansko-angielskiej oligarchii" nie byloby tego z wasikiem.
            • 1.melord Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 12:25
              monalisa2016 napisał(a):

> Gdyby nie chciwosc "amerykansko-angielskiej oligarchii" nie byloby tego z wasik
              > iem.
              >
              to prawda,ale lepiej miec palec na pulsie
              "powtortki z rozrywki" wykluczyc nie mozna (AfD)
              • monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 12:30
                1.melord napisał(a):

> monalisa2016 napisał(a):
                >
                > > Gdyby nie chciwosc "amerykansko-angielskiej oligarchii" nie byloby tego z
                > wasik
                > > iem.
                > >
                > to prawda,ale lepiej miec palec na pulsie
                > "powtortki z rozrywki" wykluczyc nie mozna (AfD)

Co ty wiesz o AfD, tyle co ci propaganda do glowy wlozy.
                • 1.melord Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 12:46
                  monalisa2016 napisał(a):

> Co ty wiesz o AfD, tyle co ci propaganda do glowy wlozy.
                  >
                  to tez prawda,daleko mieszkam ,jednak ten z wasikiem o ktorym wspomnialas tez zaczynal niewinnie
                  • monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 12:49
                    1.melord napisał(a):

>
                    > > Co ty wiesz o AfD, tyle co ci propaganda do glowy wlozy.
                    > >
                    > to tez prawda,daleko mieszkam ,jednak ten z wasikiem o ktorym wspomnialas tez z
                    > aczynal niewinnie

Czlowieku jak nie wiesz, nie chcesz sie poinformowac nie plec twoich trelemorele.:-)
                    • 1.melord Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 13:24
                      monalisa2016 napisał(a):
                      >
                      > Czlowieku jak nie wiesz, nie chcesz sie poinformowac nie plec twoich trelemorel
                      > e.:-)
                      >
                      o czym Ty mozesz mnie poinformowac?
                      o przekazie /propagandzie prasowej,telewizyjnej,cenzurowanej i kontrolowanej przez poprawnosc polityczna, cokolwiek by to znaczylo

informacje?
                      one docieraja do kazdego zakadka swiata w b. podobnej wersji,czasami identycznej(przedruk)
                      Istnieja oczywiscie jakies internetowe blogi /fora ,ale to dociera do znikomej ilosci odbiorcow ,nikt tych inf.nie bierze powaznie choc jest w nich czasami duzo prawdy.
                      podobnie jak dyskusje na F.Swiat gdzie bierze udzial 20-30 osob w podskokach...co one moga zmienic?-NIC

• monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 13:49
                        1.melord zeby cos zrozumiec trzeba w tym kraju zyc i sie orientowac a nie sluchac zawlaszczonych mediow. Przynajmniej mamy cos do wyboru w przeciwnosci do Polski czy Stanow. Nie jestem zwoleniczka AfD ale coraz wiecej spolecznosci dostrzega co sie dzieje i czyje macki chca nami zawladnac, przez to AfD slupki rosna mimo olbrzymiej kampanii ich znieslawiania.
                      • monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 14:02
                        1.melord napisał(a):

> >
                        > > Czlowieku jak nie wiesz, nie chcesz sie poinformowac nie plec twoich trel
                        > emorel
                        > > e.:-)
                        > >
                        > o czym Ty mozesz mnie poinformowac?
                        > o przekazie /propagandzie prasowej,telewizyjnej,cenzurowanej i kontrolowanej pr
                        > zez poprawnosc polityczna, cokolwiek by to znaczylo
                        >
                        > informacje?
                        > one docieraja do kazdego zakadka swiata w b. podobnej wersji,czasami identyczne
                        > j(przedruk)
                        > Istnieja oczywiscie jakies internetowe blogi /fora ,ale to dociera do znikomej
                        > ilosci odbiorcow ,nikt tych inf.nie bierze powaznie choc jest w nich czasami du
                        > zo prawdy.
                        > podobnie jak dyskusje na F.Swiat gdzie bierze udzial 20-30 osob w podskokach...
                        > co one moga zmienic?-NIC
                        >

Program AfD:

www.afd.de/wp-content/uploads/2023/05/Programm_AfD_Online_.pdf

Mimo ze jest w pdf ale dla chciacego nic trudnego by sie zorientowac czym jest AfD.
            • monalisa2016 Re: Między USA i Europą jest konflikt interesów 02.05.26, 12:28
              Widzisz 1.melord dawne, wyswiechtane scenariusze "amerykansko-angielskiej oligarchii" sie powtarzaja mozna juz powiedziec wobec calego swiata, nawet do Szwajcarii juz sie przyczepiaja. Pod sloganem "amerykansko-angielskiej oligarchii" nie mam na mysli amerykanskich normalnych zjadaczy chleba ciezkopracujacych by zwiazac koniec z koncem.
    • igor_2025 Make Israel Great Again 02.05.26, 16:39
      Czas zadac pytanie Trumpowi: O co ci chodzi, czy o Make America Great Again czy Make Israel Great Again?
      MAGA , jako ruch spoleczny, pod kierownictwem Trumpa, chyba nie dlugo konczy swoje zywot.
      W rozlamie jednosci ruchu MAGA przyczynil sie bardzo silnie czynnik lobby izraelskiego. Wojna w Zatoce Perskiej okazala sie tym ciosem, ktory dobije MAGA. Reputacja amerykanskiego przemyslu wojskowego zostala mocno popsuta, europejscy marionetki zaczynaja sie "buntowac", monarchie Zatoki sa równiez niezadowolone z dzialan Trumpa, ale boja sie tego oficjalnie oglosic, poniewaz jeszcze bardziej boja sie pozostac z Teheranem, jak mówia, TETE-A-TETE. To ostatnie nie jest zaskakujace, poniewaz z powodu nierozwaznych dzialan politycznych Emiratów i Bahrajnu, Iran pod koniec marca oglosil planowana operacje zajecia strefy przybrzeznej tych panstw. A glównym czynnikiem rozpoczecia tej przygody wojskowej ,byl Izrael i jego wplywy w USA. Amerykanskie media tez tego nie ukrywaja, a poglad ten podzielaja nie tylko demokratyczne agencje informacyjne, ale takze republikanskie.W kierownictwie MAGA przewazaja zydzi-syjonisci,a na czele stoi glowny Zyd-syjonist... I to nie jest ziec Trumpa Kushner ani specjalny wyslannik Steve Witkoff, równiez etniczny Zyd. To Stephen Miller doradca prezydenta do spraw bezpieczenstwa wewnetrznego i byly glowny doradca Trumpa podczas jego pierwszej kadencji.
      Miller to nie tylko aparatczyk, to jeden ze strategów MAGA. To Miller "naszeptal" Trumpowi polityke migracyjna, kladac nacisk na kraje muzulmanskie i piszac przemówienia dla Doni, i byl zasadniczo szarym kardynalem od 2017 roku. Amerykanscy "lewacy" nazywaja go wprost "faszysta". I jest to wyjatkowy przypadek, w którym mozna sie z nimi zgodzic, zwlaszcza na tle skandalu z rzekoma sugestia Millera, by zanurzyc glowy zabitych muzulmanskich terrorystów w swinskiej krwi.A oprocz Millera mamy jeszcze sporo zydow-syjonistow skupiajacych sie w MAGA (a moze MIGA?). Jest Michael Cohen (byly prawnik Trumpa). Jest Michael Glassner, doradca Trumpa i szef Patriot Legal Defense Fund Inc., który nominalnie wspiera obywateli USA z ruchu MAGA. Jest Jason Greenblatt, obecnie byly doradca Trumpa w sprawach Izraela i osobisty Prawnik Donnie i sporo innych osob o zydowskich korzeniach. Wiec obywateli zwiazanych z Izraelem, zebrano przez Trumpa w nadmiarze.I
      pojawia sie naturalne pytanie zwyklych obywateli USA: czy MAGA dotyczy dokladnie Ameryki czy Izraela? Oczywiscie mozna wspomniec, ze sa Rubio i Vance, ale te dwie postacie nie wystarcza przed taka armia proizraelskiego towarzystwa.
      • boavista4 Re: Make Israel Great Again 02.05.26, 17:46
        dzięki nim doszedł do BD, dzięki nim jego korporacje są coraz bogatsze, W przeciwnym wypadku byłby ziszczony, Demokracja pokazuje potęgę.
        • igor_2025 Re: Make Israel Great Again 02.05.26, 18:22
          boavista4 napisał(a):

> dzięki nim doszedł do BD, dzięki nim jego korporacje są coraz bogatsze, W przec
          > iwnym wypadku byłby ziszczony, Demokracja pokazuje potęgę.

Nie wiem czy dzieki nim doszedl do BD, ale to, ze ma wobec nich jakies zobowiazania, lub oni maja cos na niego, nie mam watpliwosci.
      • engine8t Re: Make Israel Great Again 02.05.26, 19:49
        "pojawia sie naturalne pytanie zwyklych obywateli USA: czy MAGA dotyczy dokladnie Ameryki czy Izraela?"

To ci mowie jako zwykly obywatel ze to wszytko propaganda lewicowa a MAGA stoi za Trumpem i moze jednostki narzekaja na jakies specyficzne posuniecia ale generalnie to lewackie media opowiadaj bzdury w wy lykacie
        • igor_2025 Wybacz, engine 02.05.26, 20:23
          engine8t napisał:

> To ci mowie jako zwykly obywatel

Jestes zwyklym Polakiem, ktoremu udalo sie wyjechac do Stanow, wiec nie jestes zwyklym Amerykaninem, o tym swiadczy Twoj aktywny udzial na polskim forum. I bron boze nie pomysl, ze wydze cos zlego, wrecz przeciwnie.
          A co dotyczy zwyklych obywatele w USA, to sadaze twierdza, ze wiekszosc wsrod nich obwiniaja Izrael za wciagniecie USA do wojny na Bliskim Wschodzie.

> ze to wszytko propaganda lewicowa

Oczywiscie, jak cos nie tak, to lewicowa propaganda.

>a MAGA stoi za Trumpem i moze jednostki narzekaja na jakies specyficzne posuniecia ale gen
          > eralnie to lewackie media opowiadaj bzdury w wy lykacie

Czy mozesz sobie przypomniec, ile tych "jednostek" opuscilo Trumpa? Przeciez bedzie Tobie wstyd, jesli ja, zwykly etniczny Rosjanin z polskim obywatelstwem, zamieszkaly na stale w Wielkiej Brytanii, zacznie Tobie to przypominac.
          • engine8t Re: Wybacz, engine 03.05.26, 00:29
            igor_2025 napisał:

> engine8t napisał:
            >
            >
            > > To ci mowie jako zwykly obywatel
            >
            > Jestes zwyklym Polakiem, ktoremu udalo sie wyjechac do Stanow, wiec nie jestes
            > zwyklym Amerykaninem, o tym swiadczy Twoj aktywny udzial na polskim forum. I br
            > on boze nie pomysl, ze wydze cos zlego, wrecz przeciwnie.
            > A co dotyczy zwyklych obywatele w USA, to sadaze twierdza, ze wiekszosc wsrod
            > nich obwiniaja Izrael za wciagniecie USA do wojny na Bliskim Wschodzie.
            >

Czyzbys cie I zrzale zatrudnil w swojej ostaniej akcji propagandowej do naprawy "twarzy" Izraela na mediach spolecznosciowych?

> > ze to wszytko propaganda lewicowa
            >
            > Oczywiscie, jak cos nie tak, to lewicowa propaganda.
            >
            > >a MAGA stoi za Trumpem i moze jednostki narzekaja na jakies specyficzne p
            > osuniecia ale gen
            > > eralnie to lewackie media opowiadaj bzdury w wy lykacie
            >
            > Czy mozesz sobie przypomniec, ile tych "jednostek" opuscilo Trumpa? Przeciez be
            > dzie Tobie wstyd, jesli ja, zwykly etniczny Rosjanin z polskim obywatelstwem,
            > zamieszkaly na stale w Wielkiej Brytanii, zacznie Tobie to przypominac.

Nie moge sobie przypomniej bo takichg licz nie mam ani ja ani Ty ale ja widze i slysze co sie dzieje dookola a Ty jedynie powtarzasz to co ci liberalni sponsorzy podrzucaja poniewaz to oni glosno krzycza ze MAGA sie rozsypuje a ja jakos tego nie widze. Widze i od lidzi zaangazowanych slysze ze raczej sie umacniaja bez krzyczenia tego glosno i od nich slysze ze to jest zagranie taktyczne - niech glupi lberalowie sobie mysla i nie traktuje powaznie MAGA tak jak to Clintonowa robila.
            A takze widze ze liberalni sasiedzi zaczynja zauwazac ze "demokraci" sie rozlatuja i nie maja juz ani liderow ani agendy a ta oparta na tymm ze Trump to wszytko co najgorsze juz sie ludziom znusdzila i czekja na jakies pozytywne obiecanki - a Trump obiecuje.
            Slyszales powiedzenie ze "much na ocet nie zlapiesz ale na miod"?
            Wg mnie to I konserwatywni i liberalni maj swoje twrde jak skal poparcie i tu nikt nikogo nie przkona zadnymi argumentami czy propaganda i jedyne o kogo musza walczyc to tych niezlaleznych.
            • igor_2025 Re: Wybacz, engine 03.05.26, 10:00
              engine8t napisał:

> Czyzbys cie I zrzale zatrudnil w swojej ostaniej akcji propagandowej do naprawy
              > "twarzy" Izraela na mediach spolecznosciowych?

Nie za cholere nie zrozumialem co chciales powiedziec. Mozesz jeszcze raz, ale bardziej zrozumialo?

> Nie moge sobie przypomniej bo takichg licz nie mam ani ja ani Ty

Nigdy nie mow za innych, bo mozesz zle na tym wyjsc.
              Masz niepelna liste osob, ktore zaczynali z Trumpem, ale zostali albo wyrzuceni, albo sami odeszli:
              Tucker Carlson, Joseph Kent, Kristi Noem, Marjorie Greene, Pamela Bondi, Candace Owens, Lisa Murkowski, Rand Paul... Chcesz wiecej? Wszysci, kogo wymienilem, stali obok Trumpa na samym poczatku ruchu MAGA, ale z roznych powodow opuscili Trumpa.

>Ty jedynie powtarzasz to co ci liberalni sponso
              > rzy podrzucaja poniewaz to oni glosno krzycza ze MAGA sie rozsypuje

Czy jestes po prostu wyobrazic sobie, ze czlowiek moze sam do czegos dojsc wswoich rozumowaniach? Przeciez ja nawet siebie moge zaliczyc do tych, ktore goraco wspierali Trumpa, ale widzac jego bledy, zaczalem krytykowac to jak on to robi. Nie wiem czy pamietasz dyskusji po wygranych przez Trumpa wyborow.

> Wg mnie to I konserwatywni i liberalni maj swoje twrde jak skal poparcie i tu
              > nikt nikogo nie przkona zadnymi argumentami czy propaganda i jedyne o kogo musz
              > a walczyc to tych niezlaleznych.

Zgadza sie, ale tak twardego elektoratu nigdy nie starcza do wygrania wyborow, wiec nie trzeba robic, zeby mniej twardy elektorat odpychac od siebie. A Trump wlasnie to robi. Ja osobiscie zawsze kibicowalem Republikanom. Oni w moim przekonaniu sa mnie nawiedzeni, niz Demokraci.
              • senioryta13 Re: Wybacz, engine 03.05.26, 11:56
                igor_2025 napisał:
                > Masz niepelna liste osob, ktore zaczynali z Trumpem, ale zostali albo wyrzucen
                > i, albo sami odeszli:
                > Tucker Carlson, Joseph Kent, Kristi Noem, Marjorie Greene, Pamela Bondi, Cand
                > ace Owens, Lisa Murkowski, Rand Paul... Chcesz wiecej? Wszysci, kogo wymienile
                > m, stali obok Trumpa na samym poczatku ruchu MAGA, ale z roznych powodow opuscili Trumpa.

Czy nie uwazasz, ze to z ich strony bardzo lekkomyslne posuniecie? Przeciez Trump nie bedzie startowal w kolejnych wyborach, a tak sami przyczyniaja sie do niszczenia ruchu MAGA. Mogli by stac na 'uboczu' , a tak ludziska beda zdezorientowani na kogo maja glosowac w kolejnych wyborach.

Tuckera, w TV. sluchalam tylko wylacznie na gosci jakich zapraszal, po wywaleniu go , nie slucham.
                Kent, podobno nie byl ostatnio zapraszany juz na briefings.
                Noem, swietana, to lewactwo ja 'wyrzycilo'.
                Greene, byla za slaba, aby jej glos sie liczyl, zreszta potem udowodnila swoje prawdziwe przekonania.
                Bondi to samo jak Noem. Teraz lewactwo juz mowi, ze ten nowy jest jeszcze gorszy niz Bondi, wiec dogodzic im nie mozna.
                Owens, moze tylko 1 raz jej sluchalam, a tzn. nie warto.
                Murkowski to demokratka pod plaszczykiem niezaleznej(?)
                Paul, wybiera sie na prezydenta??? Dawno go nie sluchalam. Wystarczy raz wysluchac po zmianie zdania, a potem to gadka lewactwa, wiec nie warto.
                (Czy jest przeciwko wojnie?)

• monalisa2016 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi trumpiś 02.05.26, 17:46
      Tak na szybko, na wiecej nie mam akurat czasu.
      Czyzby Doni podniosl biala flage w bijatyce z Iranem, prawdopodobnie nie zlozyl wniosku w Kongressie o pozwolenie na dalsza wojne.
      Czyzby interes w podboju za ropa mu minal?
      Kto wie wiecej na ten temat, niech napisze.
      • igor_2025 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi trumpiś 02.05.26, 18:20
        monalisa2016 napisał(a):

> Czyzby Doni podniosl biala flage w bijatyce z Iranem, prawdopodobnie nie zlozyl
        > wniosku w Kongressie o pozwolenie na dalsza wojne.

On jest pewien tego, ze to nie bedzie potrzebno. On uwaza, ze po ogloszeniju zawieszenia broni,przestalo dzialac ograniczenie dla niego na czas prowadzenia dzialan bojowych. Wiec teraz, jak rozpocznie ponownie ataki na Iran, bedzie miec kolejne 60 dni. Nie wszysci z tym zgadzaja sie, ale jak bedzie zobaczymy.

> Czyzby interes w podboju za ropa mu minal?

Gdyby nie Izrael, to on zadnego interesu w tym nie mialby.

• monalisa2016 Re: W czym mylą się Feluś i inni forumowi trumpiś 02.05.26, 20:01
          Bardzo stare wideo ale jak ono jest aktualne, polecam wszystkie 7 czesci

www.youtube.com/watch?v=-L9Vv1V1TDQ&list=PLD409C687C5187E61
          dla niemieckojezycznych

www.youtube.com/watch?v=N3NA17CCboA
          • igor_2025 Mona, litosci... :-) 02.05.26, 20:28
            monalisa2016 napisał(a):

> Bardzo stare wideo ale jak ono jest aktualne, polecam wszystkie 7 czesci

Gdyby to wszystko co Ty wklejasz my musieliby ogladac, przeczytac, to nikt nie mialby czasu, ani na prace, ani nawet na napisanie postu. Tu zasypujesz wszystkich linkami. Forum sluzy do dyskusji, a nie do wklejanie linkow. Mnie naprawde o wiele bardziej interesuje Twoje zdanie, niz opinia innych, moze i madrych, ale nie uczestniczacych w dyskusji osob.
            • engine8t Re: Mona, litosci... :-) 03.05.26, 00:31
              igor_2025 napisał:

>
              > > Bardzo stare wideo ale jak ono jest aktualne, polecam wszystkie 7 czesci
              >
              > Gdyby to wszystko co Ty wklejasz my musieliby ogladac, przeczytac, to nikt nie
              > mialby czasu, ani na prace, ani nawet na napisanie postu. Tu zasypujesz wszystk
              > ich linkami. Forum sluzy do dyskusji, a nie do wklejanie linkow. Mnie naprawde
              > o wiele bardziej interesuje Twoje zdanie, niz opinia innych, moze i madrych, a
              > le nie uczestniczacych w dyskusji osob.

To jest jej praca wiec stara sie jak moze :)
              • igor_2025 Re: Mona, litosci... :-) 03.05.26, 09:40
                engine8t napisał:

> To jest jej praca wiec stara sie jak moze :)

Mowi sie, ze kazdy ocenia innych po sobie. Wiec moze Ty tu pracujesz? :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka