Dodaj do ulubionych

Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali?

27.06.26, 21:34
Od dluzszego czasu trwaja spory, co jest bardziej skuteczne: socjalzm czy kapitalizm. Obydwa ustroje maja jak swoich zwolennikow, tak i przeciwnikow. Niby zwolenniki kapitalizmu maja atuta w rekach - przeciez socjalizm przegral,ale nie jest to takie proste. Wiec warto, moim zdaniem, pogadac o trzeciej drodze rozwoju.

Ale najpierw pogadamy o zaletach i wadach jak kapitalizmu, tak i socjalizmu.

Kapitalizm, który znamy, nauczyl sie tworzyc bogactwo. Nikt sie z tym nie klóci. Ale rowniez nauczyl sie koncentrowac to bogactwo w nielicznych rekach z niesamowita predkoscia.Mniej wiecej osiem osób na swiecie posiada majatek równy majatkowi trzem i pól miliardom najbiedniejszych mieszkanców planety. To nie jest metafora, to statystyki Oxfam z 2025 roku. System, który moze tylko brac, jest skazany na zaglade. Po prostu matematycznie.
Socjalizm w stylu sowieckim przegral jeszcze wczesniej. Nauczyl sie rozdawac, ale zapomnial, ze mozna rozdawac tylko to, co najpierw zostalo wyprodukowane. Wyrównanie zabilo inicjatywe, brak towarow w sklepach zabil godnosc, a brak informacji zwrotnej zabil sam system. Ludzie przestali wierzyc, a bez wiary zadna ideologia nie zyje.

Ale oto, co jest interesujace. Kiedy spierali sie, co jest lepsze, pojawily sie kraje, które cicho, bez glosnych manifestów,zbudowaly cos trzeciego. Nie idealne, ale dzialajace.
Skandynawia. Maja taka ochrone socjalna, ze kazdy bezrobotny otrzymuje zasilek, który pozwala nie myslec o przetrwaniu.Ale przy tym maja rynek. Wlasnosc prywatna. Konkurencja. Zysk. Po prostu wbudowany w ramki, z których nie mozna wyskoczyc bez placenia rachunków.To jest trzecia droga. Nie utopia, ale pragmatyczny humanizm. Efektywna gospodarka i Sprawiedliwosc spoleczna nie sa wrogami. Wolnosc i odpowiedzialnosc nie sa przeciwienstwami. Sa to dwie strony tego samego medalu, a próby rozerwania tego medalu na pól prowadza albo do dzikiego kapitalizmu, albo do dusznego socjalizmu.

Wiec powtorze jeszcze raz:
Trzecia droga to nie Utopia. To pragmatyczny humanizm. To zrozumienie, ze wolnosc bez odpowiedzialnosci prowadzi do chaosu, a równosc bez wolnosci do stagnacji. To wybór na korzysc osoby, spolecznosci i panstwa. Nie kiedys, ale tu i teraz.

Dla mnie jest oczywistym, ze kraje Skandynawskie w ostatnich latach, pod wplywem lewackiej ideologii, co raz bardziej zbaczaj z trzeciej drogi, ale jeszcze z niej nie zeszli ostatecznie. Wystarcze drobne korekty, przede wszystkim dotyczace poprawnosci politycznej i ideologii zielonych, i wszystko bedzie OK.

A co wy sadzicie o trzeciej drodze?
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 27.06.26, 21:51
      Powiedzmy prawde jeden jak drugi system przegrywaja sromotnie, a co najgorsze nie wiedza co dalej, takie jest moje zdanie z calej obserwacji.
    • monalisa2016 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 27.06.26, 22:24
      Jakos zaden oprocz ciebie i mnie i mojego prowokatywnego wpisu nie odwaza sie tego tematu podejmowac? Sadze ze bylaby tu ciekawa i fajna dyskusja.
      • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 27.06.26, 22:30
        monalisa2016 napisał(a):

> Jakos zaden oprocz ciebie i mnie i mojego prowokatywnego wpisu nie odwaza sie t
        > ego tematu podejmowac? Sadze ze bylaby tu ciekawa i fajna dyskusja.

Jeszcze za wczesnie na takie podsumowanie. Reszta przetrawia co my napisali. :-)
        • boavista4 Re: Kacapia przegra 27.06.26, 23:31
          Otoz przegra za 40 dni 2 godziny 15 minut i 3 sekundy
          Parade przegranej odbierze generalissimus Zelensky i Merz. a przez lornetke ogladnie to z Mar de Lago sam Donald z Melania i potomstwem obojga pci. Równocześnie Iran zostanie pobity na obie lopatki przez Benia i Yahwe z pomocą wiernych Gazety Wybiurczej.

przemiana wód Nilu i całej wody w Egipcie w ludzką krew
          żaby
          wszy, w niektórych wersjach były komary
          muchy
          pomór bydła
          wrzody
          ognisty grad
          szarańcza
          śmierć pierworodnego syna faraona oraz wszystkich pierworodnych wśród ludzi i bydła, dokonana przez Anioła śmierci w postaci piaskowego dymu
          Cuda Wielkiego Rabiego Rysia.

• j-k bo nie ma czego podejmowac. 27.06.26, 23:17
        monalisa2016 napisał(a):
        > Jakos zaden oprocz ciebie i mnie i mojego prowokatywnego wpisu nie odwaza sie tego tematu podejmowac? Sadze ze bylaby tu ciekawa i fajna dyskusja.

bo nie ma czego podejmowac.

poza tymi biegunami sa jeszcze mieszaniny jednego z drugim.

(vide:: - "socjalna gospodarka rynkowa")

i to wszystko.

J.K.
        ekonomista.

• monalisa2016 Re: bo nie ma czego podejmowac. 27.06.26, 23:25
          j-k napisał:

> monalisa2016 napisał(a):
          > > Jakos zaden oprocz ciebie i mnie i mojego prowokatywnego wpisu nie odwaza
          > sie tego tematu podejmowac? Sadze ze bylaby tu ciekawa i fajna dyskusja.
          >
          >
          >
          > bo nie ma czego podejmowac.
          >
          > poza tymi biegunami sa jeszcze mieszaniny jednego z drugim.
          >
          > (vide:: - "socjalna gospodarka rynkowa")
          >
          > i to wszystko.
          >
          > J.K.
          > ekonomista.
          >
          >

"socjalna gospodarka rynkowa" (Soziale Marktwirtschaft) to jest jeden z wielu wariantow kapitalizmu. Kapitalizm ma wiele twarzy, znaczy sa rozne jego warianty a one sa tez uzaleznione od kraju w ktorym sie go praktykuje.
        • igor_2025 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 00:37
          j-k napisał:

> (vide:: - "socjalna gospodarka rynkowa")

Nie ma czegos takiego, jak socjalna gospodarka rynkowa. Jest spoleczna gospodarka rynkowa, ktora laczy wolny rynek z interwencja panstwa. Takze jest socjalistyczna gospodarka rynkowa. Socjalna moze byc pomoc, praca. Moga byc swiadczenia socjalne, ale gospodarka socjalna,do tego rynkowa, to cos, co nie da sie czytac.

> i to wszystko.

Nie, Janusz, to daleko nie wszystko. Sa rozne posrednie,miedzy socjalizmem i kapitalizmem, ustroje. Jak nazwiesz to, co obecnie jest w Chinach? Czy przypadkiem nie socjalistyczna gospodarka rynkowa? Socjalistyczna, a nie socjalna. To dwa absolutnie rozne slowa, co kazdy politolog wie, ale nie Ty. A moze w Chinach panuje kapitalizm panstwowy? A co to gospodarka modelu nordyckiego?

> J.K. ekonomista.

Janusz, a kim jest ekonomista?

• monalisa2016 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 00:49
            Igor a jaki system mamy w BRD/Niemczech? Ano Soziale Marktwirtschaft, wiec istnieje czy nie istnieje?

Markt = rynek, Wirtschaft = gospodarka, soziale = socjalna, teraz zloz to w jedna calosc.
            • monalisa2016 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 00:54
              Uwazam ze jest to najlepszy wariant kapitalizmu sposrod wielu ale zostal on doszczetnie wykorzystany do innych celow prosto mowiac wypaczony dla przygotowywan do podloza globalizmu. Nie po darmo byly, niezyjacy Kanclerz Helmut Kohl zarzucil bylej ze niszczy jego Bundesrepublik.
              • igor_2025 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 01:06
                monalisa2016 napisał(a):

> Uwazam ze jest to najlepszy wariant kapitalizmu

Ale nie zapominaj, ze taka gospodarka potrzebuje tanich i pewnych dostaw surowcow. Wiec w duzym stopniu ten wariant kapitalizmu byl oparty o radzieckie, pozniej rosyjskie, dostawy surowcow. Psuc sie stal ten wariant kapitalizmu, gdy powstala Unia, ktora niesamowicie obciazyla niemiecka gospodarke, i nie byloby tak zle, gdyby kosztem Niemcow zaczeli wyrownywac poziomy zycia w nowych panstwach europejskich, tego nie mogli kompensowac nowe rynki zbytu na niemieckie towary.

• monalisa2016 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 01:41
                  To fakt, tania energia byla srodkiem ktora napedzala nie tylko w owych czasach motor jako glowne zrodlo utrzymania unii ale tez cala Europe, niestety byla ktorej nazwiska nie chce wymieniac wraz z zaoceanicznym jej kolezka oraz z glowna centrala zniszczyli nie tylko motor unii ale mozna powiedziec cala Europe, teraz sie budza i dostrzegaja ze z jednego uzaleznienia popadli jeszcze wieksze uzaleznienie ale bardzo niebespieczne dla Europy.
                  Mamy nadzieje ze jak jeden z kolezkow na "S" zostal z trojcy wawalony ze nastepne dwa "M" spotka ten sam los a szczegolnie nasze "M" bo sasiedzkie "M" ma w przyszlym roku wybory. Zobaczymy co z tego wyniknie czy uda sie uratowac to co teraz doszczetnie sie rujnuje. Czas pokaze ale w obecnym czasie widzi sie beznadzieje patrzac na ogol i europejska centrale ktora tez sie juz chwieje.
            • igor_2025 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 00:59
              monalisa2016 napisał(a):

> Igor a jaki system mamy w BRD/Niemczech? Ano Soziale Marktwirtschaft, wiec istn
              > ieje czy nie istnieje?

W jezyku polskim taka gospodarka nazywa sie Spoleczna Gospodarka Rynkowa. My dyskutujemy na polskojezycznym forum, wiec trzeba uzywac polskich nazw.

pl.wikipedia.org/wiki/Społeczna_gospodarka_rynkowa
              • monalisa2016 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 01:44
                Alez to jest zle tlumaczenie, sozial ... nie mozna przetlumaczyc na spoleczna ... To sa dwie sprzeczne rzeczy.
                • monalisa2016 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 01:55
                  Godzina prawie druga w nocy a w pomieszczeniu jeszcze 35° ciepla przy otwartych oknach i dzwiach i jak tu spac? No no te temperatury przemieszczaja sie akurat do Polski ale jak wynika tylko na dwa dni a my mamy je juz od dwoch tygodni, a moze juz przeszlo. Na szczescie jutro niedziela.
                  • boavista4 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 03:57
                    Zaloz klimatyzacje! a jak nie to prysznic co godzine!
                • igor_2025 Re: bo nie ma czego podejmowac. 28.06.26, 11:29
                  monalisa2016 napisał(a):

> Alez to jest zle tlumaczenie, sozial ... nie mozna przetlumaczyc na spoleczna .
                  > .. To sa dwie sprzeczne rzeczy.

Coz, Mona, przykro mnie to powiedziec, ale slowo sozial tlumaczy sie na polski wlasnie jako spoleczny. Tak jest we wszystkich slownikach tlumaczacych z niemieckiego na polski.
                  I jest oczywistym, ze nic w tym sprzecznego nie ma.

Słowo sozial to niemiecki przymiotnik (lub przysłówek), który w zależności od kontekstu oznacza społeczny lub socjalny. Odnosi się do relacji międzyludzkich, funkcjonowania w społeczeństwie oraz pomocy i opieki państwowej.

Główne znaczenia.

Społeczny: Dotyczący społeczeństwa, życia w grupie lub cechujący osobę otwartą na innych.Przykład: ein sozialer Mensch (człowiek towarzyski / o usposobieniu społecznym).

Socjalny: Związany z opieką społeczną, zabezpieczeniem bytu lub pomocą państwową dla obywateli.Przykład: die soziale Sicherheit (zabezpieczenie socjalne), die Sozialhilfe (pomoc społeczna)
    • taziuta Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 08:00
      igor_2025 napisał:

/.../
      > Dla mnie jest oczywistym, ze kraje Skandynawskie w ostatnich latach, pod wplywem lewackiej ideologii, co raz bardziej zbaczaj z trzeciej drogi, ale jeszcze z niej nie zeszli ostatecznie. Wystarcze drobne korekty, przede wszystkim dotyczace poprawnosci politycznej i ideologii zielonych, i wszystko bedzie OK.

Sądzę, że błądzisz, jak zwykle.
      Dzięki "lewackiej ideologii" (socjaldemokracja) jak ją nazywasz, kraje skandynawskie właśnie weszły na tę 'trzecią' drogę. Ale myślę, że najważniejsze jest tam zaufanie do instytucji państwa, oraz pracowitość i odpowiedzialność. Ciekawie ichnie cechy opisał Aksel Sandemose ujmując je w tzw. "Prawo Jante".

Ty Igor szczególnie powinieneś wziąć do siebie następujące -[/i] [i]Nie próbuj wyróżniać się ani udawać, że jesteś pod jakimkolwiek względem lepszy od innych”. :)
      • felusiak1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 08:20
        Nie próbuj wyróżniać się ani udawać, że jesteś pod jakimkolwiek względem lepszy od innych”.

Koniec sportu.
        • taziuta Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 08:58
          felusiak1 napisał:

> Nie próbuj wyróżniać się ani udawać, że jesteś pod jakimkolwiek względem lep
          > szy od innych”.

> Koniec sportu.

Ja (w przeciwieństwie do Igora) niczego nie udaję, ja taki już po prostu jestem. :)

Przeczytaj wszystkie prawa Jante, może znajdziesz też coś dla ciebie.
          • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 12:35
            taziuta napisał:

> Przeczytaj wszystkie prawa Jante, może znajdziesz też coś dla ciebie.
            Ciekawe, co Felus moze znalezc dla siebie w tych prawach?

1.Nie myśl, że jesteś kimś wyjątkowym.

Kazdy czlowiek jest na swoj sposob wyjatkowy. Wiec niby dlaczego Felus mial by uwierzyc, ze jest czyms, co nie wyroznia sie od tla?

2.Nie myśl, że jesteś tak dobry jak my.

To zmuszanie ludzi do tego, zeby oni uwierzyli, ze inni sa silniejsi, madrzejsi, a Twoja rola byc podporzadkowanymi przez nich. Czy Felus da sie podporzadkowac sie komus? Watpie.

3.Nie myśl, że jesteś mądrzejszy od nas.

To z kolei narzuca czlowieku mysl, ze jest on istota nie posiadajaca wieksza wiedze od kazdego innego czlowieka. Jestem pewien, ze Felus nie bedzie brac to "przekazanie" do siebie, poniewaz ma swoj rozum, i potrafi z niego korzystac, a taka umiejetnosc daleko nie kazdy posiada. Wiec dlaczego Felus ma uwierzyc, ze jest tak samo glupi, jak spora grupa ludzi na naszej planecie?

4.Nie wyobrażaj sobie, że jesteś lepszy od nas.

A jesli to obiektywny fakt? Przeciez kazdy czlowiek ma wzrok, sluch. Wiec widzi co robia inni, i slyszy co oni mowia . Wiec dlaczego Felus mialby zamknac oczy, i zatkac czyms uszy, zeby nie dostrzegac tego, ze jest lepszy od tych, kto go otacza?

5.Nie myśl, że wiesz więcej niż my.

Zdecydowana wiekszosc ludzi maja dosc ograniczony zasob wiedzy. Po prostu im wystarcze dla zycia tylko ta niezbedna. Wiec niby czemu Felus mialby brac pod uwage to, ze wiekszosc nie chce wiedziec wiecej, niz to jest konieczne dla codziennego zycia? A jesli on chce wiedziec wiecej, to dlaczego mialby nie myslec o tym, ze wie wiecej, niz ogol?

6.Nie myśl, że jesteś czymś więcej niż my.

Kazdy myslacy czlowiek widzi siebie jak wszechswiat bez granic. To czlowiek nalezacy do szarej masy widzi siebie, jako maloznaczaca srubke w duzym mechanizmie. Czy Felus ma chec byc jedna z miliardow srubek? Watpie.

7.Nie myśl, że do czegoś się nadajesz.

Czyli co, czlowiek sam nie moze decydowac o tym, w czym bedzie najlepszy? To ktos za niego zdecyduje. Czy Felusiowi to pasuje? Jestem pewien, ze nie.

8.Nie wolno ci śmiać się z nas.

Ja, osobiscie, dosc czesto smieje sie na glos, gdy czytam twoje wypociny. Czy to moja wina, czy to wina Twojej wesolej tworczosci. W tym przypadku Felus na pewno nie smieje sie z czyjejs glupoty, bo in jest zbyt powazny, ale samo to, ze ktos decyduje o tym, co jest jemu wolno, a co nie, wywoluje u niego sprzeciw.

9.Nie myśl, że komukolwiek na tobie zależy.

W tym przypadku nie bede wypowiadac sie za Felusia, tylko powiem o tym, jak ja to odczuwam.
            taziuta, gdyby ja moglem sobie wyobrazic, ze nikogo nia obchodzi moj los, i ze nikomu na mnie nie zalezy, to po prostu nie widzialby sensu swojego istnienia. Ja zyje tak, zeby ja bylem wazny dla wielu ludzi, i robie wszystko, zeby innym na mnie zalezalo.

10.Nie myśl, że możesz nas czegoś nauczyć.

Kazdy czlowiek sie przez cale swoje zycie powinien sie uczyc, dzielic sie swoja wiedza z innymi. Obserwuja udzial Felusia na te dorum, zauwazylem, ze on czasami lubi podzielic swoja wiedza, i to bardzo dobrze swiadczy o nim. Rowniez Ty, taziuta, nawet w tym poscie do Felusia, starasz sie Go czegos nauczyc, radzac, zeby on przeczytal prawa Jante.

taziuta, a czy Ty sam ich przeczytales, a jesli przeczytale, czy cokolwiek z tego zrozumiales?
            • felusiak1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 17:31
              Zgrabny wpis.
              Dodam jeszcze coś czego taziuta nie bierze pod uwagę. Naturalny talen ludzi. To się kiedyś nazywalo smykałka. Są utalentowani pianiści, ktorzy maja trudności z wbiciem gwoździ w deskę.
              Miałem kiedyś kolezankę, przecietną kobietę. Ogladała w TV program Bob Ross. Postanowiła sprobować. Okazało się, że ma naturalny talent do malowania. Zrobiła deal z galerią i malowała martwą naturę. Zarobiła dobre pieniadze na czymś co lubiła robić.
              Zgodnie z pogladem taziuta powinna była pomyśleć, że się do niczego nie nadaje.
              A do czego taziuta się nadaje?
              • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 18:19
                felusiak1 napisał:

> Zgrabny wpis.

Dziekuje. :-)

> Dodam jeszcze coś czego taziuta nie bierze pod uwagę. Naturalny talent ludzi.

taziuta nic nie bierze pod uwage. Nie jestem pewien, czy on wogole wie o czym mowa.
                Nie chcialem tego taziutowi pisac, zeby go to calkowicie nie zdolowalo, ale Tobie moge to powiedziec bez obaw.
                Otoz, prawa Jante to satyra, ktora po raz pierwzy okazala sie w ksiazce, tytual nie pamietam, jeszcze przed wybuchem II WS. Autor ich stworzyl, zeby pokazac mentalnosc mieszkancow malych miasteczek, ktorymi kieruje zawisc. taziuta tego nie wie, tym smieszniej bylo obserwowac jego " potezna wiedze".
                • taziuta Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 19:13
                  igor_2025 napisał:

> /.../ taziuta tego nie wie, tym smieszniej bylo obserwowac jego " potezna wiedze".

Wszystko ci się już kićka, staruszku. Potężną wiedzę masz ty, w każdym razie tak twierdzisz. Ja mam rozum.
                  Ty go nie masz, a szkoda, bo nie pisałbyś tylu głupot.
                  • igor_2025 Taziuta, rozumiem Twoj zal 28.06.26, 19:30
                    Ty radzisz wszystkim trzymac sie prawa, pochodzenia ktorego nie znasz. A gdy ja wyjasnilem, skad to prawo sie wzielo, to Ciebie ogarnela histeria. Bo Ty cos i gdzies przeczytales, ze te prawa dzis funkcjonuje jako niepisany kodeks postepowania u Skandynaw. Jestem pewien, ze tam sa glupki, ktore z satyry zrobili sobie kodeks postepowania, ale to nie znaczy, ze inni powinni ich nasladowac. Wiekszosc Skandynaw uwaza , ze to prawo słuzy do opisywania negatywnych aspektow kolektywizmu, takich jak tlumienie ambicji czy niecheć do wybijania sie ponad przecietnosc.

p.s. znalazlem tytul ksiazki : " En flygtning krydser sit spor ” autorstwa Aksela Sandemosego
        • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 11:59
          felusiak1 napisał:

> Koniec sportu.

Nie tylko sportu, wszystkiemu.
      • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 11:55
        taziuta napisał:

> Sądzę, że błądzisz, jak zwykle.

Nic podobnego, ja bardzo rzadka bladze, i gdy tak dzieje sie, nigdy tego nie wypieram sie. Tym my z Toba roznimy sie.

> Dzięki "lewackiej ideologii" (socjaldemokracja) jak ją nazywasz, kraje skandyna
        > wskie właśnie weszły na tę 'trzecią' drogę.

taziuta, ty z uporem maniaka starasz sie udowodnic, ze nie ma czegos takiego, jak lewacka ideologia, chociaz sam jestes jej przedstawicielem. Otoz, moj drogi taziuta, to dzieki ideologii lewicowej, kraje skandynawskie weszli na ta trzecia droge, a lewacka te kraje zmusza do jej porzucenia. Lewica zawsze walczyla o prawa ludu pracowniczego, a lewacka walczy o prawa zboczencow (tak z grubsza). Otoz, gdy kraje skandynawskie wchodzili na ta trzecia droge, tam panowala ideologia lewicowa, a jej celem bylo podniesienie poziomu zycia zwyklych ludzi, ciezko pracujacych, zabezpeczenie ich praw. Teraz lewactwo o tym wogole nie mysli. Dla lewactwa wazne sa prawa mniejszosci seksualne, poziom zycia migrantow, kosztem rdzennej ludnosci. Lewactwo nie dba o gospodarke, a tylko o klimat w Antarktydzie, a los jakiejs ropuchy dla lewactwa jest wazniejszy od losu robotnika.
        Ja nie zaprzeczam temu, ze klimat, migranty, i los ropuchy sa warte uwagi, ale nie kosztem zwyklych ludzi, ciezko pracujacych.

>Ale myślę, że najważniejsze jest ta
        > m zaufanie do instytucji państwa, oraz pracowitość i odpowiedzialność.

I co odkrywczego napisales? Przeciez o tym pisalem w poscie, otwierajacym watek: " brak informacji zwrotnej zabil sam system. Ludzie przestali wierzyc, a bez wiary zadna ideologia nie zyje."

>Ciekawie ichnie cechy opisał Aksel Sandemose ujmując je w tzw. "Prawo Jante".

Haha. taziuta, to nie byl opis cech Skandynaw, a tylko swojego rodzaju 10 przekazan, ktorych powinni trzymac sie oni. Co dla Ciebie moze byc odkryciem, sami Skandynawowi te zasady maja w doopie, poniewaz uwazaj, ze oni tlumia ich checi wyroznic sie, wzbogacic sie i osiagac wysokie cele. Wiec, taziuta, musisz glebiej zainteresowac tym tematem.

> Ty Igor szczególnie powinieneś wziąć do siebie

W zadnym wypadku tego nie bede brac do siebie, i bede odradzac to kazdemu, a przede wszystkim Tobie.
        Te zasady/ przekazania, nawoluja do tego, zeby wszyscy ludzi byli jedna szara masa. Gdyby ludzi stosowali sie do tego prawa, to ludzskosc nie wyszlaby z jaskin, i po dzien dzisiejszy nie wiedzialaby, jak rozpalic ognisko.
        • taziuta Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 12:15
          igor_2025 napisał:

/.../
          > Haha. taziuta, to nie byl opis cech Skandynaw, a tylko swojego rodzaju 10 przykazan, ktorych powinni trzymac sie oni. Co dla Ciebie moze byc odkryciem, sami Skandynawowi te zasady maja w doopie, poniewaz uwazaj, ze oni tlumia ich checi wyroznic sie, wzbogacic sie i osiagac wysokie cele. /.../

Jak zwykle uogólniasz i wymądrzasz się bez znajomości rzeczy. Skandynawowie są różni, jedni mają te zasady w doopie, inni nie. Pracowałem kiedyś w polskim oddziale dużej szwedzkiej firmy, mieszczącej się w małym mieście w Skanii, i właściciele tej firmy (jeden z nich był jednocześnie CEO) jeździli samochodami marki volvo, tak samo jak 'zwykli' dyrektorzy. Nie chcieli się wywyższać, właśnie. To ruscy i polscy nowobogaccy koniecznie muszą szpanować pieniędzmi. Ale skąd zamulony prawactwem rusek może to wiedzieć?!
          • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 12:39
            taziuta napisał:

> Jak zwykle uogólniasz i wymądrzasz się bez znajomości rzeczy.

taziuta, najpierw naucz sie pisac cos konkretnego, a nie uzywac na okraglo wyrazu "jak zwykle".
            A co do mojej znajomosci rzeczy, to jestem pewien, ze Ty nic nie zrozumiales z tego, o czym mowia prawa Janta.
            Dokladnie opisalem te prawa w odpowiedzi na Twoj post, adresowany dla felusia.

> Ale skąd zamulony prawactwem rusek może to wiedzieć?!

Otoz, moj drogi taziuta, ten "rusek" czyli ja, posada o wiele wiekszy zasob wiedzy, niz zamulony lewactwem jakijs taziuta.
            • taziuta Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 12:56
              igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:

> > Ale skąd zamulony prawactwem rusek może to wiedzieć?!
              >
              > Otoz, moj drogi taziuta, ten "rusek" czyli ja, posada o wiele wiekszy zasob wiedzy, niz zamulony lewactwem jakijs taziuta.

Drogi Igorze, pisałem ci już kilka raz żeś tępy trep, ale (co zrozumiałe, skoroś trep) nic z tego nie zrozumiałeś.
              Spróbuję to ująć jeszcze inaczej. Wiedza nie zawsze przekłada się na rozum. Brak ci trepie inteligencji, i wiedzę tę w związku z tym o kant doopy możesz sobie robić. Nie wyciągasz z niej żadnych rozsądnych wniosków (no bo jak?) i produkujesz tu bzdety (mimo większego zasobu wiedzy, jak twierdzisz) na poziomie przedszkolaka, co słusznie zauważył kolega taki-sobie-nick.
              • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 13:29
                taziuta napisał:

> Drogi Igorze, pisałem ci już kilka raz żeś tępy trep,

Wiec argumentow brak, zaczela sie przpychanka w piaskownice. To nie ze mna, moj drogi taziuta.
    • felusiak1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 17:18
      igor zapytał: A co wy sadzicie o trzeciej drodze?

Nie ma trzeciej drogi. Jest państwo z rozbudowanym systemem zabezpieczeń socjalnych, którego podstawą jest kapitalizm aby zapłacić za wszystkie fanaberie. Problem w tym, że fanaberii przybywa i kapitalizm ma trudności z zapłaceniem. To jest balansowanie na linie. Któregoś dnia lina może puścić i wszystko sie zawali. Nie od razu. To bedzie zwolnione tempo, długie spadanie.
      • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 17:59
        felusiak1 napisał:

> Nie ma trzeciej drogi. Jest państwo z rozbudowanym systemem zabezpieczeń socjal
        > nych, którego podstawą jest kapitalizm aby zapłacić za wszystkie fanaberie.

Felus, generalnie masz racje, ale tylko dlatego, ze ta trzecia droga zostala obecnie calkowicie zepsuta przez lewactwo. To ono wywala nie zarobiona jeszcze kase na rozne fanaberia.

>Problem w tym, że fanaberii przybywa i kapitalizm ma trudności z zapłaceniem.

Placi nie kapitalizm, a tylko system, ktory stwarza warunki lub dla sprawnego funkcjowania gospodarki, lub takie, jakie gospodarce szkodza. Gdy system funkcjomuje prawidlowo, to kasa nie marnuje sie, i jej starcza na wszystko.

>To jest balansowanie na linie. Któregoś dnia lina może puścić i wszystko sie zawali.
        > . Nie od razu. To bedzie zwolnione tempo, długie spadanie.

I tu zgadzam sie z Toba. To co wyczynia lewactwo, doprowadzi wczesniej czy pozniej do upadku.
        Generalnie widzimy problem jednakowo, tylko roznimy sie w tym, co do niego doprowadzilo i jak to poprawic.
        Ty uwazasz, ze tylko wiecej kapitalizmu moze poprawic sytuacje, ja z kolei uwazam, ze kapitalizm juz wyczerpal swoje mozliwosci. Poczatkowy kapital juz od dawna zostal zgromadzony, i obecnie trzeba go bardzo madrze wydawac, nie zapominajac przy tym o inwestucje w przyszlosc. Ale tym powinni zajmowac sie nie politycy, a tylko fachowcy. Politykow trzeba jak najdalej trzymac od kasy. Wiem, ze to bardzo trudno zrobic, i nawet przyznam sie w tym, ze nie mam pojecia jak to mozna byloby zrobic, ale jestem w 100% pewien tego, ze bez tego ani rusz.
        • monalisa2016 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 18:38
          No, no jak pakt miedzy panstwem, spoleczenstwem a gospodarka nazywa sie fanaberiami, ciekawe ujecie Felus? Co ty na to?
          • monalisa2016 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 18:46
            monalisa2016 napisał(a):

> No, no jak pakt miedzy panstwem, spoleczenstwem a gospodarka nazywa sie fanaber
            > iami, ciekawe ujecie Felus? Co ty na to?
            >

Bez spoleczenstwa nie ma panstwa, bez panstwa i spoleczenstwa nie byloby kapitalizmu a dokladniej przemyslu, w koncu ktos za symbioze placi ceche ktora Felus nazywa fanberia. :-)
          • igor_2025 Mona, fe;lus pisze o czyms innym 28.06.26, 18:51
            monalisa2016 napisał(a):

> No, no jak pakt miedzy panstwem, spoleczenstwem a gospodarka nazywa sie fanaber
            > iami, ciekawe ujecie Felus? Co ty na to?

Czy wydawanie setek miliardow Euro na przyjecie roznych migrantow bylo zapisano w tym pakcie?
            Czy psucie niemieckiej gospodarki, przynoszace setki miliardow strat, bylo zapisane w tym pakcie?
            Przeciez to ma Felus na uwadze, gdy pisze o fanaberiach.
            • monalisa2016 Re: Mona, fe;lus pisze o czyms innym 28.06.26, 19:03
              Felus zadaje durnowate pytania, rozumiem nie wie jak sie tworzy budzet i nie zna jego segmentow. Takie pozycje sa pod socjalnymi wydatkami i jego fanaberii nie uwzgledniaja. Segment socjalnych wydatkow jest szeroki od rent, przez kasy chorych ... do roznych socjalnych Bog wie jakich s-wydatkow.
              • monalisa2016 Re: Mona, fe;lus pisze o czyms innym 28.06.26, 19:34
                Felus mysli ze te fanaberie ot tak z checi powstaja, kto naklada sankcje, kto sieje wojny, niepokoje, przewroty, kto wyzyskuje biedne ale bogate w surowce panstwa, kto przyczynia sie do tego ze narody tych panstw sa coraz biedniejsze i zmuszane sa do wedrowek ludow? I on smie to nazwac fanaberiami? Sorry za brutalna besposredniosc ale Felusiowi jak i wielu innym trzeba przywrocic troche ladu w glowie.
              • igor_2025 Re: Mona, fe;lus pisze o czyms innym 28.06.26, 19:36
                monalisa2016 napisał(a):

> Felus zadaje durnowate pytania,

Mona, zawsze trzymam sie takiej zasady -nie ma glupich pytan, sa glupie odpowiedzi.

>rozumiem nie wie jak sie tworzy budzet i nie zn
                > a jego segmentow. Takie pozycje sa pod socjalnymi wydatkami i jego fanaberii ni
                > e uwzgledniaja.

W budzet mozna wniesc kazda fanaberie. W czym widzisz problem?

>Segment socjalnych wydatkow jest szeroki od rent, przez kasy chorych ...

To nie sa fanaberia, to wydatki, ktore panstwo powinno ponosic.

> do roznych socjalnych Bog wie jakichs-wydatkow.

Wlasnie, do Bog wie jakichs wydatkow. I tu ukrywaja sie rozne fanaberia, ktore niszcza panstwo, oparte na spoleczna gospodarke rynkowa.

• monalisa2016 Re: Mona, fe;lus pisze o czyms innym 28.06.26, 19:55
                  Sprawa zrozumiala ze podatnik ponosi, (panstwo nie tworzy wlasnych pieniedzy), my podatnicy musimy prostowac to naszym potem co kapitalizm w drodze do bogactwa nabroi i zmusi inne narody do poszukiwania lepszego bytu. Nie jestem za wedrowka narodow, dla spokoju oszczedze sobie dalszych slow.
                • monalisa2016 Re: Mona, fe;lus pisze o czyms innym 28.06.26, 20:19
                  Piszesz W budzet mozna wniesc kazda fanaberie. W czym widzisz problem?

Nie, nie Igor tak nie jest jak myslisz, kazda fanaberia musi byc udokumentowana i ona nie przechodzi tylko przez jedna reke, mam tu na mysli kontrole czy Genehmigung /zatwierdzenie najwyzszych szefow. U nas te rzeczy budzetowe sa prowadzone we firmach w SAP ("Systems, Applications & Products in Data Processing") i wiem ze panstwo posluguje sie podobnym programem ktory nazywa sie KONSENS terenie calego EU.

Jesli chodzi o te fanaberie jak twierdzisz ze moga byc wpisane, one sa na pewno w jakims urzedzie (urzad pracy, rent, emerytur, zdrowia, ... itd) prowadzone z uwzglednieniem podzialow na tutejszych i obcych, przez to nasze urzedy wiedza co do dnia ile zostalo na te sprawy wydane nie tak jak w Stanach z "x-czasu" opoznieniem.
                  • igor_2025 Re: Mona, fe;lus pisze o czyms innym 29.06.26, 10:00
                    monalisa2016 napisał(a):

> Nie, nie Igor tak nie jest jak myslisz, kazda fanaberia musi byc udokumentowana
                    > i ona nie przechodzi tylko przez jedna reke,

Gdy zaczynaja sie prace nad budzetem, to do niego mozna wpisac kazde fanaberia, bez zadnego udokomentowania. A czy pozostana sie te fanaberia w gotowym projekcje budzeta, zalezy wylacznie od czlonkow parlamentu -jesli oni zgodza sie, to fanaberie pozostana sie, i beda funansowane z kiszeni podatnikow. Czas na udokomentowanie przyjdzie dopiero wtedy, gdy trzeba bedzie udowodnic, ze na fanaberia kasa poszla w calosci, zgodnie, z zapisem w budzecie. Ty mylisz plany wydatkow w przedsiebiorstwie prywatnym,z planami wydatkow panstwa. W pierwszym przypadku wydaje sie kasa prywatna, i trzeba udowodnic, ze ten wydatek jest niezbedny, i tym zajmuja sie specjalisci. W przypadku wydawania kasy panstwowej, dzialaja calkiem inne mechanizmy. Kasu wydaja nie swoja, a o wydatkach decyduja nie specjalisci, a tylko politycy.
        • felusiak1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 30.06.26, 02:05
          Weź nie rozśmieszaj mnie. Kapitalizm jest konieczny aby państwo miało rozbudowane zabezpieczenia socjalne. Kapitalizm to wysoka produktywność. Żaden inny system nie umywa się Te rozbudowane świadczenia rodzą korupcję. Muszą, taka ludzka natura.
          Ciekawe, że zgadzasz ze mną się aby zaraz potem zaprzeczyć by ponownie sie zgodzić.
          • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 30.06.26, 07:33
            felusiak1 napisał:

> Weź nie rozśmieszaj mnie.

Ciebie nie rozsmieszac trzeba , a uczyc.

> Kapitalizm jest konieczny aby państwo miało rozbudowa
            > ne zabezpieczenia socjalne. Kapitalizm to wysoka produktywność.

Kapitalizm to ustroj panstwa, on sam nic nie prodykuje. Produkuja ludzi, a panujacy ustroj stwarza warunki.

> Żaden inny system nie umywa się Te rozbudowane świadczenia rodzą korupcję. Muszą, taka ludzka
            > natura.

A jednak tylko dzieki temu, ze system byl zmuszony do rozbudowy swiadczen i przetrwal.

> Ciekawe, że zgadzasz ze mną się aby zaraz potem zaprzeczyć by ponownie sie zgodzić.

Felus, tylko nie obraz sie, Ty nie jestes glupim czlowiekiem, ale Tobie brakuje systemowej wiedzy, Ty wszystko starasz sie wytlumaczyc, jak ja to lubie mowic, na chlopski rozum. Wiec gdy ja z Toba dyskutuje, staram sie wskazac Tobie na to, czego Ty nie wiesz, ale robie to bardzo delikatnie, poniewaz juz dosc dobrze Ciebie poznalem. Dlatego nieraz Tobie wydaje sie, ze ja to zgadzam sie z Toba, potem zaprzeczam, zeby znow zgodzic sie. Nie bede pisac o co chodzi, zeby nie obrazic Ciebie.

• j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 28.06.26, 22:51
      igor_2025 napisał:

> Kapitalizm, który znamy, nauczyl sie tworzyc bogactwo.

Nie kapitalizm nie nauczyl sie tworzyc bogactwo kapitalizm tworzy produktywnosc spoleczenstwa, najlepsza z mozliwych. To dosc wyrazna roznica, ale Ty tego Igor nie rozumiesz. Bo Twoje podejscie zyciowe i w Anglii jest jak bez pracy wyrwac najwiecej nie bogactwa a PKB dla siebie.. Nie praca a jakimis prawanymi, ustawami.

> . Ale rowniez nauczyl sie koncentrowac to bogactwo w nielicznych rekach z niesa
      > mowita predkoscia.Mniej wiecej osiem osób na swiecie posiada majatek równy maj
      > atkowi trzem i pól miliardom najbiedniejszych mieszkanców planety.

A to nastepne oszustwo, podobne jak Marxa w Kapitale. On uwazal ze zabrac kapitalistom ten 10%..30% co jest zyskiem z pracy ludu i wtedy robotnicy beda o te % mieli wiecej. Okazalo sie ze bez tych kapitalistow produktywnosc spoleczensta tak spadla na pysk ze malo bylo do dzielenia. Tego sprawiedliwiego juz. Tego Marx juz nie rozumial.

Nastepnie z Twojego cytatu Igor, O tych bogatych co maja wiecej jak jakies miliardy ludzi. Nie to jest wazne, wazne jest ile ci bogaci a i ci inni wpie.dal.ja PKB. I wtedy jak sie policzy to sie okaze ze ci miliarderzy nawet sa bogaci ale PKB nie wperdalaj % jak ich bogactwo. A co biedycy % ogromnie duzo wpierd.la. No i co ze taki miliarder bedzie pokazywal swoja fabryke i gadal, „To moje“? Mi to wisi, teg nie zje. to cos jak krol Midac w starej Grcji co dotknal bylo zlotwm. A z umarl.

Wlasciciel firmy, fabryka 500 ludzi pod koniec jak tam pracowalm byl bogaty bo byly jego hale z maszynami robotnicy urzadzenia biuro konstrukcyjne a ile PKB on wpie...l? A ile ja? Na moje oko ja wiecej. On na urlop jak jechal to siedzoal codziennie pod telefonem nawet sie nie odwazyl stakiem poplynac na rejs bo moze nie moglby szbko wrocic, zaiwanial w pracy napewnoe nie 8´h na dzien, ja mialem dziwki w tych 25 latach z 80 on coraz starsza zone.
      Fakt ja z uropow tez co pare dni sie z chlopcami moimi laczylem, mail, jakies zagadnienia ale wyjezgzalem dalej jak on.
      Ja nic nie mialem i nie mam poza meblami on fabryke, ja doskonale zycie jesli chodzi o urlopy i platne kochanki on figa z makiem.

Musk, bilioner albo cos podobnego mieszka w swojej fabryce czesto, spi tam pilnujac swoich ludzi, fakt zeni sie z coraz nowymi babami ale czy je duzo bzyka? ma czas?

Tak gadanie o nierownym podziale bogactw a nie o jak PKB jest wpierd.laniy przez te rozne grupy to jak Kaptial Marxa.Ktory spowodowal syf i mogile na Swiecie

> A co wy sadzicie o trzeciej drodze?

To nie trzecia droga a dalej kapitalizm. tylko bez wtracanie sie, conajmniej wielkiego, w gospodarke kapitalistyczna atylko usilowanie innego podzialu dobr wyprodukowanych przez kapitalizm. A przy tym obnizenie sprawnosci kapitalizmu co mozna do pewnego stopnia robic ale moze to pojsc za daleko i wtedy konkurencja na Swiecie, tez kapitalistyczna ale juz mniejszymi ograniczeniami moze tak dokopac tym panstwom opiekunczym ze spadna w produktywnisci i bedzie mniej do podzialu.
      A wtedy sie moga zaczac niepokoje. Juz sa..
      • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 29.06.26, 11:28
        j0rl.1 napisał:

> Nie kapitalizm nie nauczyl sie tworzyc bogactwo kapitalizm tworzy produktywnosc
        > spoleczenstwa, najlepsza z mozliwych.

To sa bzdety, Jorl, sluzace jednemu, wykazac, ze Ty cos wiesz, czego ja nie wiem.

> Bo Twoje podejscie zyciowe i w Anglii jest jak bez pracy wyrwa
        > c najwiecej nie bogactwa a PKB dla siebie..

Jorl, daj juz spokoj z tym, co ja robie i na co mam chec. Mnie calkowicie zwisa, co Ty robisz, i jak zyjesz. Mnie wystarcze tego, co Ty sam o sobie piszesz, mianowicie o Twoich dziwkach, ktorym musisz placic za to, co przystojny facet ma za darmo, nawet nie majac zony.

> A to nastepne oszustwo, podobne jak Marxa w Kapitale. On uwazal ze zabrac kapit
        > alistom ten 10%..30% co jest zyskiem z pracy ludu i wtedy robotnicy beda o te %
        > mieli wiecej. Okazalo sie ze bez tych kapitalistow produktywnosc spoleczensta
        > tak spadla na pysk ze malo bylo do dzielenia. Tego sprawiedliwiego juz. Tego Ma
        > rx juz nie rozumial.

Historia podtwierdzila to, co opisywal Marks. Ale jestes zbyt malo obeznany jak z pracami Marksa, tak i z tym, co Ciebie otacza.

> Nastepnie z Twojego cytatu Igor, O tych bogatych co maja wiecej jak jakies mili
        > ardy ludzi. Nie to jest wazne, wazne jest ile ci bogaci a i ci inni wpie.dal.ja

Sa, oczywiscie wyjatki, ale zdecydowana wiekszosc miliarderow opie... sie, powierzajac prowadzenie swoich interesow odpowiednim fachowcom., I gdy tylko oni przestaja generowac dla niego zyski, to wylatuja na zbity pysk. Ty zbyt malo wiesz o miliarderach. Wierzysz w bajki, ze oni ciezko tyraja od rana do nocy przez 7 dni w tygodniu. Sa tylko wyjatki, co tak zaiwaniaja, i to nigdy nie wiadomo, ile jest w tym prawdy, co oni mowia.

> PKB. I wtedy jak sie policzy to sie okaze ze ci miliarderzy nawet sa bogaci al
        > e PKB nie wperdalaj % jak ich bogactwo. A co biedycy % ogromnie duzo wpierd.la.
        > No i co ze taki miliarder bedzie pokazywal swoja fabryke i gadal, „To moje“? M
        > i to wisi, teg nie zje. to cos jak krol Midac w starej Grcji co dotknal bylo zl
        > otwm. A z umarl.

I znow belkot bez ladu i skladu. Jorl, musisz wiecej czytac, zeby uzupelnic zapas slowny. Przeciez wtraznie widac, ze Tobie brakuje slow, zeby opisac to, co masz w glowie.

> Wlasciciel firmy, fabryka 500 ludzi pod koniec jak tam pracowalm byl bogaty

Ja pracuje w fabryce, gdzie ponad 2 tysiaca pracownikow, i to tylko jedna z wielu fabryk, ktora od pewnego czasu nalezy do Krola kurczakow w UK. Ja znam tego "krola" osobiscie. Otoz, on prowadzi zycie prawdziwego krola. jego goowno co obchodzi, co dzieje sie w jego imperium, oprocz zyskow, ktore to imperium ma wypracowac dla niego. Kazda z fabryk ma swoich dyrektorow, ktore robia wszystko, zeby zyski byli jak najwieksi.
        Poprzedni wlasciciel tej fabryki, rowniez zyl nie pracujac zbyt intensywnie. Wpadal do fabryki zawsze o 10 tej, i juz o drugiej spadal do domu, a wszystkim zarzadzal czlowiek, ktorego sam wlasciciel nazywal swoja prawa reka. Wiec co Ty, pracownik fizyczny, mozesz wiedziec o tym, jak zyja naprawde bogaci ludzi. Dla Ciebie ktos, kto posiada majatek liczony w kilka milionow Euro, to jest juz bardzo bogaty. Ale Ty nic nie wiesz o tym, jakie kredyty on splaca w bankach, na rozwoj swojego przedsiebiorstwa. Ty widzisz tylko maszyny, na ktorych pracujesz i hale w ktorych te maszyny sa zainstalowane. Ale Tobie wydaje sie, ze znasz sie na kapiltalizmie, ponieqaz od wielu lat zapiaprzasz na jakas osobe prywatna, a nie na panstwo.

> Tak gadanie o nierownym podziale bogactw a nie o jak PKB jest wpierd.laniy prze
        > z te rozne grupy to jak Kaptial Marxa.Ktory spowodowal syf i mogile na Swiecie

Jorl, najpierw przeczytaj co pisal Marks, a dopiero pozniej oceniaj Marksa. Przeciez Ty nic nie wiesz, a wypowiadasz sie, jakby sam osobiscie dyktowall Marksowi to, co on powinien byl napisac.

> To nie trzecia droga a dalej kapitalizm. tylko bez wtracanie sie, conajmniej wi
        > elkiego, w gospodarke kapitalistyczna atylko usilowanie innego podzialu dobr wy
        > produkowanych przez kapitalizm.

Coz, Jorl, chyba musze Tobie wylumaczyc czym rozni sie kapitalizm, chociazby od tego, co obecne stanowi ustroj w Niemczech. Bo Ty nie wiesz tego, ze nigdy przy kapitalizmie nie zyles. W Niemczech juz od dawna obowiazuje spoleczna gospodarka rynkowa.

Wiec czym kapitalizm rozni sie od spolecznej gospodarki rynkowej?

Kluczowe róznice miedzy tymi dwoma pojeciami mozna podzielic na kilka wymiarów:

Rola panstwa i regulacje:

W kapitalizmie ingerencja rzadu jest ograniczana do absolutnego minimum.
        Spolczna gospodarka rynkowa aktywnie wykorzystuje panstwo do walki z monopolami, ochrony srodowiska czy prawa pracy.

Redystrybucja bogactwa:

Kapitalizm skupia sie na maksymalizacji zysków, co czesto prowadzi do rozwarstwienia spolecznego.

Spolczna gospodarka rynkowa naklada wyzsze podatki progresywne i tworzy rozbudowane systemy ubezpieczen, emerytur oraz wsparcia najubozszych.

Prawa pracownicze:

W kapitalizmie rynek pracy jest wysoce elastyczny.
        W modelu spolecznej gospodarki rynkowej panstwo i zwiazki zawodowe maja silny glos, dbajac o stabilnosc zatrudnienia i prawa pracownicze.

Swiadczenia publiczne:

Spolczna gospodarka rynkowa zaklada powszechny dostep do wysokiej jakosci uslug takich jak bezplatna edukacja czy ochrona zdrowia, które w kapitalizmie bylyby w pelni sprywatyzowane.

I Ty, Jorl, zachwalajac kapitalizm, nawet nie wiesz, ze wszystko co masz zawdzieczasz nie kapitalizmowi, a spolecznej gospodrce rynkowej.
        • felusiak1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 29.06.26, 16:23
          Zaputałsia ty.
          • igor_2025 Felus zlozyl oswiadczenie 29.06.26, 16:56
            felusiak1 napisał:

> Zaputałsia ty.

Kto ty? W czym zaputalsja? Ch.uj go wie .
            Domyslam sie, ze to mnie to, ale w czym ja zaputalsja?
            Felus, krytykujesz innych, ze oni nie uzywaja argumentow, a tylko skladaja oswiadczenia. Mniej wiecej 79% Twoich postowz, adresowanych do mnie, sa wlasnie oswiadczeniami.
            Czy potrafisz wskazac, gdzie ja napisalem cos, co pozwolilo Tobie stwierdzic, ze ja zaputalsja?
            • igor_2025 Felus, bedzie cos wiecej? 29.06.26, 19:58
              Czy nic poza twoim oswiadczeniem nie bedzie?
              • felusiak1 Re: Felus, bedzie cos wiecej? 30.06.26, 02:16
                jorel nie z mojej drużyny ale tu ma calkowitą rację a ty placzesz się. Znaczy zaputałsia.
                Teorie Marksa o kant doopy robij. On zupełnie nie wziął pod uwage ludzkiej natury. Dla niego nie istniała.
                I nie pjerdol o społecznej gospodarce rynkowej. To eufemizm nic nie znaczacy. Taka propagandowa fraza. Zwiazki zawodowe dbaja o prawa pracownicze? Gdzie tak jest?
                Wierchuszka dba o własne doopy trzyma sztamę z politykami dla apanazy.
                • igor_2025 Re: Felus, bedzie cos wiecej? 30.06.26, 08:18
                  felusiak1 napisał:

> jorel nie z mojej drużyny

Absolutnie zbedna uwaga, jesli ktos ma racje, to ma racje, niezaleznie od tego, z jakiej on druzyny.

>ale tu ma calkowitą rację a ty placzesz się. Znaczy z
                  > aputałsia.

To oswiasdczenie, bez argumentacji.

> Teorie Marksa o kant doopy robij. On zupełnie nie wziął pod uwage ludzkiej natu
                  > ry. Dla niego nie istniała.

Ty tylko slyszal, ze byl taki czlowiek, czyli Marks, i cos on tam opracowal. I to cala twoja wiedza w tym temacie, tym nie mniej ty uwazasz, ze mozesz kategorycznie stwierdzic ze jego teorie mozna o kant doopy rozbic. Gdyby jednak kiedys zdobyles sie na to, zeby przeczytac jego dziela, to ze zdziwieniem odkrylbys dla siebie, ze cala teoria Marksa, to o ludzkiej naturze. O chciwosci, o wytezonej pracy z przymusu. On uprzedzal, ze jesli kapitalisci nie zmienia swojego podejscia do pracownikow najemnych, to straca wszystko. I mial racje - rewolucje temu byli dowodem, a to co stalo sie w Rosji - apogeum wielkosci Marksa. On nie tworzyl droge dla rewolucjonistow, on uprzedzal przed nimi. I dopiero po tym,co stalo sie w Rosji, kapitalisci na calym swiecie przyznali racje Marksowi, i zaczeli, powiem tak po chlopsku, dzielic sie ze swoimi najemnymi pracownikami owocami ich pracy, czyli ograniczony czasowo tydzien pracy, wprowadzac ograniczenie na wyjkorzystanie sily roboczej, poniewaz zrozumieli, ze jesli tego nie zrobia, to straca wszystko.
                  I wiesz co jest najsmieszniej, ze bolszewicy, gdy dostali w swoje rece wladze w ZSRR, zapomnieli o naturze ludzkiej - oni stali gorszymi, w stosunku do robotnikow,niz kapitalisci. Kapitalisci wykorzystywali ludzi dla osiagniecia zyskow, a bolszewicy dla budowy "swietlanej przyszlosci". I jesli kapitaliści powszechnie stosowali stymulanty materialne w celu motywowania pracownikow,bolszewicy wykorzystywali przymus panstwa, dochodzacy do zyklego terroryzowania ludu. I tym nie mnie bolszewicy twierdzili, ze oni sa marksistami. A wsrod nich byl tylko jedem marksist.

> I nie pjerdol o społecznej gospodarce rynkowej. To eufemizm nic nie znaczacy.

I znow klania sie brak wiedzy systemowej. Ty nie umiesz do jeden godac jeden. Pamietasz dyskusje o medycynie w USA? I o tym, ze ona jest dostepna praktycznie dla kazdego? Otoz, to nie kapitalizm, to wlasnie spoleczna gospodarka rynkowa. Przy kapitalizmie, gdyby czlowiek nie mial kasy na leczenie, czy oplaty bardzo wysokich skladek na ubezpeczenie, po prosu zdechl pod drzwiami szpitala, a przy spolecznej gospodarce rynkowej, jego lecza.

> Taka propagandowa fraza. Zwiazki zawodowe dbaja o prawa pracownicze? Gdzie tak jest?
                  > Wierchuszka dba o własne doopy trzyma sztamę z politykami dla apanazy.

Wiem z ksiazek, ze tak jest w USA, tam od dawnych czasow mafia kontroluje zwiazki zawodowe, ale w Europie zwiazki maja duzo do gadania w obronie praw pracowniczych. Wlasnie dlatego zelazna dama w UK im zabronila dzialac na terytorium zakladow. Tym nie mnie oni istnieja, i dosc dobrze bronia swoich czlonkow.

I podsumowujac.
                  Ani Ty Felus, ani Jorl, nie macie zielonego pojecia o pracach Marksa,nie rozumiecie co to jest ustroj panstwowy.
                  I odkryje wam wielka tajemnice - kapitalizm nic nie tworzy, to tylko jeden z ustrojow, wszystko tworza ludzi, a ustroj tylko stwarza warunki. Kapitalizm, jaki byl za czasow Marksa, dawno juz nie istnieje. On musial przegrac, zeby wlascicieli majatkow nie stracili wszystkiego. Zaden z nas, ani Ty Felus, miezkajacy w USA, ani Jorl, mieszkajacy w Niemczech, ani ja, mieszkajacy w UK, kapitalizma nie poznali osobiscie, a to ze wzgledu na to, ze jego juz od dawna w tych krajach nie istnieje. My mozemu klocic sie tylko o to, jak daleko obecny ustroj odszedl od starego, ale faktem jest,ze to juz jest inny ustroj. I jestem pewien, ze gdyby kazdy z nas, urodzonych i wychowanych w systemie socjalistycznym, wyjechali do Stanow, Niemiec, czy UK, w ktorych panowal by kapitalizm, to w ciagu tygodnia na piechote, a Ty, Felus, wplaw przez ocean, wracaliby do domu. Bo w tym niby kapitalizmie, my znalezli duzo wiecej socjalizmu,niz w naszych niby socjalistycznych ojczyznach.

• felusiak1 Re: Felus, bedzie cos wiecej? 30.06.26, 08:38
                    Za dużo liter i brak treści. Frazesy.
                    No i wykład zaczynajacy się od "ty nic nie wiesz".

Zacznij od definicji kapitalizmu.
                    • igor_2025 Haha 30.06.26, 10:15
                      felusiak1 napisał:

> Za dużo liter i brak treści. Frazesy.

Wszystko co napisalem, jest argumantami, ktorym nie jestes wstanie zaprzeczyc. Gdybys mogles, to zrobilbys. Poznalem Ciebie juz bardzo dobrze, zeby tego nie wiedziec. Nigdy nie odpuscisz dyskusje na argumenty, jesli takowe masz. Gdy nie masz, to podsumowujesz za kazdym razem wlasnie w taki sposob

> No i wykład zaczynajacy się od "ty nic nie wiesz".

A co mam napisac, jesli ja widze, ze ty rzeczywiscie nic nie wiesz o tym, nad czym pracowal Marks? Badz szczery, i odpowiedz na proste pytanie - Felus, czy Ty przeczytales chociazby jedno dzielo Marksa?

> Zacznij od definicji kapitalizmu.

A dlaczego ja mam zaczac? To ty jestes apologieta kapitalizmu, to zdefioniuj mnie, niekumatemu, czym jest kapitalizm?

Ja, z kolei, moge wkleic powszechnie znana definicje kapitalizmu.

Kapitalizm – system gospodarczy oparty na prywatnej własności środków produkcji i w konsekwencji czerpania z nich zysku, oraz na swobodnym obrocie dobrami w ramach rynku; stąd też gospodarka kapitalistyczna nazywana jest również gospodarką rynkową.

Gdzie tu widzisz powszechny dostep do medycyny? Gdzie tu widzisz ochrone praw pracowniczych. Czerpanie zysku, to podstawa kapitalizmu. I taki kapitalizm przegral, poniewaz nie mogl nie przegrac. I my z Toba nie doswiadzczyli zycia przy takim kapitalizmie. Ty, jak i Jorl, bardzo prymitywnie rozumiecie istote kapitalizmu, bo najwazniejszy jest zysk. Tak,oczywiscie - zysk jest wazny, to podstawa kazdego systemu gospodarczego, nawet socjalistycznego,planowego. I jest bardzo istotna rola wlasnosci prywatnej. Ale, jak pokazala historia, zeby system nie zawalil sie ostatecznie - najwazniejsza jest redystrybucja wypracowanych dobr. Bo to taniej, niz trzymac ogromny aparat represyjny.
                      Felus, ja naprawde uwazam i Ciebie, i Jorla, za ludzi myslacych i nie glupich, ale wam brakuje wiedzy systemowej. Ona sama do glowy nie wpadnie, trzeba sporo czytac, wtedy nie napiszesz,ze Marks nie bral pod uwage ludzka nature. Poniewaz wlasnie nad ta natura Marks i pracowal. Ale zeby to wiedziec, trzeba czytac jego dziela. Nie bede udawac, ze czytalem jego dziela dla przyjemnosci, raczej z przymusu,poniewaz musialem dostawac dobre oceny ze znania prac Marksa. Ale juz wtedy nauczylem sie temu, ze trzeba zawsze pracowac ze zrodlami.

• felusiak1 Re: Haha 30.06.26, 16:25
                        Jako nic nie wiedzacy prymityw wyrażam oburzenie. No.
                        • igor_2025 Re: Haha 30.06.26, 17:29
                          felusiak1 napisał:

> Jako nic nie wiedzacy prymityw wyrażam oburzenie. No.

Felus, a czym jestes oburzony?
        • monalisa2016 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 19:43
          "Bo Ty nie wiesz tego, ze nigdy przy kapitalizmie nie zyles. W Niemczech juz od dawna obowiazuje spoleczna gospodarka rynkowa.

Wiec czym kapitalizm rozni sie od spolecznej gospodarki rynkowej?"

Nic tylko chwycic sie za glowe. Czym jest w twoim pojeciu soziale Marktwirtschaft, socjalizmem czy jakims innym systemem gospodarczym?
          • igor_2025 Mona, komu adresujesz ten post? 02.07.26, 19:59
            monalisa2016 napisał(a):

> "Bo Ty nie wiesz tego, ze nigdy przy kapitalizmie nie zyles. W Niemczech juz od
            > dawna obowiazuje spoleczna gospodarka rynkowa.
            >
            > Wiec czym kapitalizm rozni sie od spolecznej gospodarki rynkowej?"
            >
            >
            > Nic tylko chwycic sie za glowe. Czym jest w twoim pojeciu soziale Marktwirt
            > schaft, socjalizmem czy jakims innym systemem gospodarczym?
            >

Bo dosc trudno polapac sie z kim dyskutujesz?
            • monalisa2016 Re: Mona, komu adresujesz ten post? 02.07.26, 20:22
              Do ciebie Igor poniewaz ta cytowana twoja wypowiedz nie tylko irytuje ale przemawia dosc dosadnie ze w zasadzie powinienes sie w tej dziedzinie doszkolic, zanim napiszesz takie rzeczy.:-)

> "Bo Ty nie wiesz tego, ze nigdy przy kapitalizmie nie zyles. W Niemczech juz od
              > dawna obowiazuje spoleczna gospodarka rynkowa.
            • igor_2025 Juz polapalem sie 02.07.26, 20:24
              monalisa2016 napisał(a):

> Nic tylko chwycic sie za glowe. Czym jest w twoim pojeciu soziale Marktwirt
              > schaft, socjalizmem czy jakims innym systemem gospodarczym?
              > >

Socjalizmem napewno nie jest. Jest Spoleczna gospodarka rynkowa, jesli dokladnie przetlumaczyc nazwe ustroja, jaki obecnie obowiazuje w Niemczech. Wiec to symbioza socjalizmu z kapitalizmem. Generalnie politologi nie wymyslili jeszcze nazwe tym systemom, laczace kapitalizm z socjalizmem. Wiec kto jak chce, tak i nazywa. Spotkalem sie i z taka definicja, ze to kapitalizm renski. Wiec nie mam zamiaru dyskutowac o nazwach tego systemu/ustroju. Bo kazdy z nas moze wkleic link, w ktorym bedzie udowodniona racja kazdego.

• j-k kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R AL I 30.06.26, 23:56
      oba te systemy nadal pozostana jako kierunkowskaz - jako bieguny. jako "warunki brzegowe"

a w praktyce bedzie ich mieszanina - raz w prawo - raz w lewo...

cos jak "Koniec Historii" Fukuyamy :)

Buenas Noches.

• igor_2025 Re: kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R 01.07.26, 10:36
        j-k napisał:

> oba te systemy nadal pozostana jako kierunkowskaz - jako bieguny. jako "warunki
        > brzegowe"

Tytul watkowi nadalem troche prowokacyjny. Jest oczywistym, ze kleska nie byla totalna, i to dotyczy obydwa ustoja.

> a w praktyce bedzie ich mieszanina - raz w prawo - raz w lewo...

Nie bedzie, a juz jest. W Chinach socjalizm z gospodarka rynkowa i wlasnoscia prywatna, w Skandynawii kapitalizm, z socjalistyczna polityka spoleczna, zreszta jak i w wiekszosci krajach europejskich.

> cos jak "Koniec Historii" Fukuyamy :)

Bo ja wiem, ludzi i tak nigdy nie przestana klocic sie o to, jaki ustroj jest lepiej.

> Buenas Noches.

Доброе утро
        • monalisa2016 Re: kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R 02.07.26, 14:01
          igor_2025 napisał:

W Chinach socjalizm z gospodarka rynkowa i wlasnoscia p
          > rywatna, (...)

Nie rozsmieszaj, gdzie widzisz w Chinach socjalizm z gospodarka rynkowa skoro rzadzi komunistyczna partia Chin? Juz raz pisalam na ktoryms watku o systemie gospodarczym Chin, ze jest to tak zwany Staatskapitalismus tlumaczac na jezyk polski kapitalizm panstwowy. Na czym on polega? Ano kapitalizm panstwowy odnosi sie do systemu gospodarczego, w ktorym panstwo pelni role centralnego wlasciciela srodkow produkcji lub sprawuje scisla kontrole nad przedsiebiorstwami prywatnymi. Jego glownym celem nie jest promowanie wolnego rynku, lecz strategiczne wykorzystanie dzialalnosci gospodarczej do umacniania wladzy politycznej wiadacej partii.

Kapitalizm nie jest rowny kapitalizmowi jest wiele form jego, zaleznych od tak zwanego miejsca siedzenia jak i interpretacji, to samo dotyczy socjalizmu jak i innych systemow gospodarczych.
          Dla przykladu, nie da sie podporzadkowac pod wspolny mianownik francuski kapitalizm z niemieckim czy wloskim, czy ... (...) chinski z rosyjskim (i odwrotnie) bo przeciez w Rosji jest tez kapitalizm.

Wiecej tu na temat kapitalizmu panstwowego

www.google.de/search?q=kapitalizm+co+to+znaczy&sca_esv=8225844d7b9d53f0&biw=1348&bih=631&sxsrf=APpeQntKgG3Zc9AelRsyQlz11Mr_Bivp2Q%3A1782993484069&ei=TFJGarPqA_LYxc8P-fzRsAI&oq=kapitalizm+panstwowy+co+to+jest&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiH2thcGl0YWxpem0gcGFuc3R3b3d5IGNvIHRvIGplc3QqAggAMgUQABjvBTIIEAAYgAQYogQyBRAAGO8FMgUQABjvBUj9pwFQxg1Yx4MBcAF4AJABAJgBuQGgAdEWqgEENS4xNrgBAcgBAPgBAZgCFqAC2RjCAgcQABgeGLADwgIHECMYsAIYJ8ICBBAAGB7CAgYQABgWGB7CAgQQIRgVwgIFECEYoAHCAgcQIRgKGKABwgIFECEYnwXCAgQQIRgKmAMAiAYBkAYBkgcGMi4xOS4xoAf-MLIHBjEuMTkuMbgHyRjCBwcyLTEyLjEwyAesAYAIAQ&sclient=gws-wiz-serp
          • igor_2025 Re: kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R 02.07.26, 14:24
            monalisa2016 napisał(a):

> igor_2025 napisał:
            >
            > W Chinach socjalizm z gospodarka rynkowa i wlasnoscia p
            > > rywatna, (...)
            >
            > Nie rozsmieszaj, gdzie widzisz w Chinach socjalizm z gospodarka rynkowa skoro r
            > zadzi komunistyczna partia Chin? Juz raz pisalam na ktoryms watku o systemie go
            > spodarczym Chin, ze jest to tak zwany Staatskapitalismus tlumaczac na j
            > ezyk polski kapitalizm panstwowy.

Mona, wybacz, ale naprawde ten temat jest bardzo jasny, i nie mam pojecia dlaczego wyskakujesz do mnie z podobnymi tekstami.. Ty powinnas odroznic ustroj od systemu gospodarczego.
            Wiec kapitalizm panstwowy, to nie osobny ustroj panstwowy, a tylko osobny system gospodarczy. Przeciez dalej sama piszesz o tym, ze " kapitalizm panstwowy odnosi sie do systemu gospodarczego".
            A socjalizm to ustroj, a nie system gospodarczy. Wiec dawaj skonczymy ta dyskusje.

• monalisa2016 Re: kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R 02.07.26, 14:39
              Jasny??? A co pisales? "> W Chinach socjalizm z gospodarka rynkowa i wlasnoscia p
              > > rywatna, (...)"

Gdzie w Chinach socjalizm?
              Gdzie w Chinach gospodarka rynkowa?
              Cosik ci sie kicka.
              • igor_2025 Re: kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R 02.07.26, 14:53
                monalisa2016 napisał(a):

> Gdzie w Chinach socjalizm?

Oni tak nazywaja swoj ustroj.

> Gdzie w Chinach gospodarka rynkowa?

Socjalistyczna gospodarka rynkowa (chiń. upr. 社会主义市场经济, chiń. trad. 社會主義市場經濟, pinyin: Shèhuìzhǔyì Shìchǎng Jīngjì) – system gospodarczy wprowadzony w Chińskiej Republice Ludowej.

pl.wikipedia.org/wiki/Socjalistyczna_gospodarka_rynkowa
                > Cosik ci sie kicka.

Nic mi sie nie kicka.
            • monalisa2016 Re: kapitalizm i socjalizm N I E P R Z E G R 02.07.26, 14:56
              A socjalizm to ustroj, a nie system gospodarczy. Wiec dawaj skonczymy ta dyskusje.

Wysilac sie nie bede zacytuje:

"Socjalizm to ideologia i ustrój społeczno-gospodarczy, który dąży do zastąpienia własności prywatnej własnością społeczną (np. państwową lub spółdzielczą) i sprawiedliwego podziału dóbr.(...)"

Czegos tu nie odrozniasz nie widzac roznicy w znaczacych niuansach, koncze bo musze w droge.
              • igor_2025 Mona, daj spokoj 02.07.26, 15:15
                Chiny sami definuja jaki maja ustroj, wiec przestan zmyslac.
                Oprocz tego musisz wiedziec jedna rzecz. Obecnie tak wszystko poplatalo sie, ze politologi za tym nie nadarzaja, wiec kazdy z nich cos zaczyna wymyslac. Stad powstali terminy rozne:
                - kapiatalizm panstwowy;
                - kapitalizm liberalny;
                - kapitalizm ludowy;
                - kapitalizm inkluzywny;
                - kapitalizm koroporacyjny;
                - Turbokapitalizm:, to najbardziej dla mnie glupi wymysl, poniewa ktos wymyslil, ze to skrajna odmiana leseferyzmu, cechujaca sie deregulacja, prywatyzacja uslug publicznych i oslabieniem ochrony socjalnej.

I wiszenka na torcie:
                - Anarchokapitalizm, jako ekstremalna forma, oparta na wolnym rynku i prywatnej wlasnosci, gdzie panstwo zostaje calkowicie wyeliminowane, a jego funkcje przejmuja prywatne agencje i firmy ochroniarskie.

Mona, wiec naprawde, przestan wyglupiac sie z ta nowa terminologia. Chiny sami uwazaja za swoj ustroj socjalizm, i Ty mozesz mnie nawklejac tysiac innych ustrojow, ktore Twoim zdaniem obowiazuja Chinczykow Ludowych, ale to nie zmusi ich zmienic nazwe swojego ustroju.

-
    • j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 19:29
      igor_2025 napisał:

> Ja pracuje w fabryce, gdzie ponad 2 tysiaca pracownikow, i to tylko jedna z wie
      > lu fabryk, ktora od pewnego czasu nalezy do Krola kurczakow w UK.

Moglbys drogi Igore cos blizej o tym Krolu kurczakow? A dokladnie czy dlatego sie tak nazywa bo:

1. Ta fabryka jest rzeznia kurczakow i tym sie zajmuje

2. W tej fabryce jest wykluwanie sie kurczykow ktore potem moze sa sprzedawane jako kury do zniszenia jajek, albo na rzez?

3. On jest krolem kurczakow bo ma zlota, jakby inaczej, korone ktore nosi na glowie jak sie pojawia w pracy i na níej sa zlote kurczaki ale w tej fabryce nic z kurczakami nie ma wspolnego moze poza tym ze w stolowce dla pracownikow sa tez dsnia z kurczakow?

No jak jest mozesz jasno napisac drogi Igorze?
      • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 19:54
        j0rl.1 napisał:

> No jak jest mozesz jasno napisac drogi Igorze?

Jorl, wystarcze wpisac do google haslo: Chicken King in the UK

I pierwsza z gory odpowiedz prowadzi do "poszukiwanego":

The secretive 'chicken king': inside the empire of Ranjit Singh Boparan

• j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 19:58
          igor_2025 napisał:

> j0rl.1 napisał:
          >
          > > No jak jest mozesz jasno napisac drogi Igorze?
          >
          > Jorl, wystarcze wpisac do google haslo: Chicken King in the UK
          >
          > I pierwsza z gory odpowiedz prowadzi do "poszukiwanego":
          >
          > The secretive 'chicken king': inside the empire of Ranjit Singh Boparan

E tam, odpowiedz Igorze po prostu. Co tam jakies tam linki.
          • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 20:09
            j0rl.1 napisał:

> E tam, odpowiedz Igorze po prostu. Co tam jakies tam linki.

Ok, domyslam sie, ze jezyka angielskiego nie rozumiesz. Wiec pisze kim jest ten "Krol".

To Pakistanczyk z Penzabu, nazywa sie Ranjit Singh Boparan, zalozyciel i własciciel 2 Sisters Food Group. Zwany jako "Król kurczaków" , ma osobisty majatek w wysokości ca 600 milionów funtów. W jego fabrykach pracuje ponad 20 000 czlowiek.
            Co jeszcze chcesz wiedziec.
            • igor_2025 Ta informacja zainteresuje Ciebie, Jorle 02.07.26, 20:53
              Imerium tego "Krola" ma zamkniety cykl produkcji drobiu, zaczynajac od hodowli, poniewaz posiada sporo farm do hodowli kurczakow, i fabryki, w ktorych wyhodowany kurczaki sa zabijane, i przerabiane zgodnie z zamowieniami supermarketow. Pod wzgledem wielkosci produkcji, zajmuje drugie miejsce w UK.
              A wiesz jak trafilem w ten biznes? To naprawde bylo dosc ciekawe. Bo jestem chyba jedynym czlowiekiem w UK, ktory zajal dosc dobre stanowisko dzieki swojej znajomosci jezykow polskiego i rosyjskiego.
              Jakas zauwazylem, ze obok mojego domu dosc czesto przejezdzaja ciezarowki z naczepami - chlodniami, na litewskich i polskich tablicach. Wiec kiedys zagadalem z jednym z kierowcow, ktory zatrzymal sie na parkingu, a ja podjechalem i zapytalem skad on jest i gdzie jedzie. Niewazno skad byl, ale wiozl do jakiejs fabryki filety kurczakow z Holandii.I poskarzyl sie mnie, ze za kazdym razem, gdy tam porzyjedzie, to ma problemy z porozumiewaniem sie. A mnie akurat nie zbyt odpowiadala praca w banku, gdzie siedzialem przy okienku, i obslugiwalem polsko i rosyjsko - jezycznych klientow. To bylo nie dla mnie. Wiec podjechalem do tej fabryki, i pogadalem tam. Akurat im byl potrzebny kierownik dla dispatchu, czyli dzialu gdzie przyjmowala sie produkcja z innych fabryk, jak i odprawa wlasnej produkcji. Gdy tam tylko uslyszeli, ze moj angielski jest dostatecznie dobry, i ze swobodnie posluguje sie polskim i rosyjskim jezykami, to oni bardzo uciesyli sie, i juz w nastepnym tygodniu przystapilem do pracy. I tak przepracowalem tam ponad 15 lat. Najpierw byl jeden wlasciciel, a od jakiego czasu juz ten "Krol".
      • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 22:07
        j0rl.1 napisał:

> No jak jest mozesz jasno napisac drogi Igorze?

Napisalem tak, jak jasniej byc nie moze, moj drogi Jorle. Czy masz jeszcze jakies pytania?
        Moze rozmiar butow jaki nosze?
        • j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 02.07.26, 23:01
          igor_2025 napisał:

> j0rl.1 napisał:
          >
          >
          > > No jak jest mozesz jasno napisac drogi Igorze?

> Napisalem tak, jak jasniej byc nie moze, moj drogi Jorle. Czy masz jeszcze jaki
          > es pytania?
          > Moze rozmiar butow jaki nosze?

Twoje buty drogi Igorze mnie nie interesuja. Naprawde.

Ale dalej nie wiem co konkretnie jest produkowane w tej fabryce w ktorej pracuesz. Tej z 2000 ludzi jak wyzej napisales,

I nie opisuj mi innych fabryk tego tam krola a tylko napisz konkretnie o tej. Tej jednej.

Nie musisz calych elaboratow pisac, wystarczy jedno gora dwa zdania. naprawde.
          • igor_2025 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 03.07.26, 11:48
            j0rl.1 napisał:

> Twoje buty drogi Igorze mnie nie interesuja. Naprawde.

Ulzylo mnie, bo spodziewalem sie pytan nastepnych, odnosnie mojej fiziologii.

> Ale dalej nie wiem co konkretnie jest produkowane w tej fabryce w ktorej pra
            > cuesz
            . Tej z 2000 ludzi jak wyzej napisales,

Widze, ze albo jestes bardzo niekumaty, albo celowo zamulasz. Przeciez juz pare zdan napisalem wyzej.
            Ale co tam, moge opisac dokladnie co robi fabryka, w ktorej pracuje.
            Otoz z farm sa dostarczane zywe kurczaki, gdzie oni w bardzo humanitarny sposob sa zabijane. Po zabiciu kurczaki sa bozbawiane pior , nastepnie sa myte i dezynfikowane. dalej sa pozbawaine wnetrznosci, i ponownie sa plukane, zeby pozbyc sie resztek krwi. Po tym wszystkim tusza z kurczaka gotowa do dalszego przerobu. Czesc idzie od razu do pakowania, jako kurczak w calosci, a wieksza ilosc kurczkow idzie dalej do ciecia na odpowiednie czesci, zgodnie z tym, co zamawiaja odbiorcy. Wiec na roznych liniach produkcyjnych osobno pakuja sie udka, osobno paleczki, osobno filety i tak daleje. Za opakowania sluza plastikowe tacki, przykryte specjalna folia, a zeby dluzej mogli byc przychowywane, do upakowania dodaje sie specjalny gaz. Po tym wszystkim, z calej fabryki juz gotowy towar dociera do mnie, gdzie zgodnie z zamowieniami ,pracownicy ukladaja towar na palety, i laduja do naczep - chlodnie, ktore doczepiane sa do ciagnikow siodlowych, ktore rozwoza ten towar po calej Wielkobrytanii.

> Nie musisz calych elaboratow pisac, wystarczy jedno gora dwa zdania. naprawde.

Wole opisac dokladnie proces produkcyjny, zeby wyprzedzic kolejne twoje pytania.
            • j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 03.07.26, 18:40
              igor_2025 napisał:

> Widze, ze albo jestes bardzo niekumaty, albo celowo zamulasz. Przeciez juz pare
              > zdan napisalem wyzej.
              > Ale co tam, moge opisac dokladnie co robi fabryka, w ktorej pracuje.
              > Otoz z farm sa dostarczane zywe kurczaki, gdzie oni w bardzo humanitarny spo
              > sob sa zabijane. Po zabiciu kurczaki sa bozbawiane pior , nastepnie sa myte i d
              > ezynfikowane. dalej sa pozbawaine wnetrznosci, i ponownie sa plukane, zeby pozb
              > yc sie resztek krwi. Po tym wszystkim tusza z kurczaka gotowa do dalszego przer
              > obu. Czesc idzie od razu do pakowania, jako kurczak w calosci, a wieksza ilosc
              > kurczkow idzie dalej do ciecia na odpowiednie czesci, zgodnie z tym, co zamaw
              > iaja odbiorcy. Wiec na roznych liniach produkcyjnych osobno pakuja sie udka, o
              > sobno paleczki, osobno filety i tak daleje. Za opakowania sluza plastikowe tac
              > ki, przykryte specjalna folia, a zeby dluzej mogli byc przychowywane, do upakow
              > ania dodaje sie specjalny gaz. Po tym wszystkim, z calej fabryki juz gotowy to
              > war dociera do mnie, gdzie zgodnie z zamowieniami ,pracownicy ukladaja towar na
              > palety, i laduja do naczep - chlodnie, ktore doczepiane sa do ciagnikow siodlo
              > wych, ktore rozwoza ten towar po calej Wielkobrytanii.

Dobra. Oczywiscie jak tylko napisales ze pracujesz u „krola kurczakow“ to wiedzialem dostatecznie dokladnie co to znaczy. I sie zgadza z tym jak opisales.
              Ale chcialem wiedziec najpierw jasno od Ciebie. Po co? Ano zaraz.

A wiec pracujesz, tak twierdzisz, w typowej fabryce gdzie zaiwaniaja glownie chyba Ostblokowcy ktorzy przyjechali do Anglii. Na YT sa tacy co o tym mowia.
              A wiec rzeznia kurczakow, inni sandwicze produkuja a inni salatki. To jest praca gdzie nie trzeba wyksztalcenia, zadnego poza podstawowym dlatego duzo Ostblokowcow tam pracuje. Tzn pracuja tam nawet jak maja wieksze wyksztalcenie jak podstwowe ale swoje wyksztalcenie moga na emigracji sobie o kant d... rozbic bo w swoich zawodach nie potrafia na Zachodzie jakos sie znalezsc.

Mysle ze ta 2000 ludzi fabryka to ogromna wiekszosc prymytiywow a dokladnie wykonujacych prymitywna prace takie emigracyjne zycie. Do tego minimalne zarobki bo taki juz jest Swiat w kapitalizmie, prymitywna praca jako ze jest duzo takich ktorzy to tez potrafia robic wiec sa minimalnie jak sie tylko da oplacani. Nic dziwnego ze zazdroscisz temu wlascicielowi. I go nienawidzisz bo wyzyskuje Ciebie. To jak za Marxa bylo

Ty rozumiem, tak twierdzisz pakujesz te paczuszki z miesem kurczaka w magazynie na samochody a nie je mordujesz i tniesz. Taka sama glupia robota jak to mordowanie, dalej nie potrzebujaca jakiegokolwiek wyksztalcenia.
              A przeciez jestes inzynier drogi Igorze, np. calki rozniczki sie uczyles ale naturalnie jest to dla Ciebie wogule niepotrzebne. To po cholere sie tego uczyles?

To narazie tyle. I nie wszystko, zapewniam.
              • igor_2025 Jorl, biedaku 03.07.26, 19:08
                Przez ciebie przemaia caly czas zazdrosc do ludzi, ktore cos w tym zyciu osiagneli. To jest typowo dla tych, komu zycie nie udala sie. Wlasnie dlatego caly czas opisujesz swoje przygody seksulane, to w Twoim mniemaniu musi pokazac, ze jestes w czyms lepszy od innych. Wlasnie dlatego kazdemu forumowiczowi zaczynasz podgryzac piety, zarzucajac im, ze siedza na socjalu.Samo to, ze ktos z Polakow moze miec swoja firme, wyzywa u ciebie wybuch wscieklosci.
                Wiec z powyzszego dosc latwo dojsc do tego, kim jestes,, i dlaczego nie lubisz Polakow, ktore prowadza wlasna dzialalnosc gospodarcza.
                Jest wielce prawdopodobnie, ze pracowales w swoim czasie u jakiegos Polaka,w Niemczech, ktory prowadzil wlasna dzialalnosc gospodarcza. Widzac twoj cholernie awanturniczy charakter, nietrudno przypuscic, ze zostales wywalony na zbyty pysk przez wlasciciela Polaka. Zarzucajac innym siedzenie na socjalu, zdradzasz to, ze sam sporo czasu pobierales, a moze pobierasz nadal, jakies zasilki. To w psychologii nazywa sie projekcja, przeniesienie wlasnego zachowanie na innych.
                Twoje ciagle chwalenie sie tym, ze placisz dziwkom zdradza to, ze nigdy nie cieszyles sie powodzeniem u kobiet, wiec musisz im placic, bo tylko w takim przypadku mozesz ich miec.
                Generalnie, Jorl, sluzysz na forum za takiego pajaca, z ktorego wszyscy nabijaja sie. A przeciez nie jests glupim czlowiekiem, i potrafisz myslec samodzielnie. Ale przez swoj paskudny charakter niwelujesz wszystko, co jest w Tobie dobre.
                • felusiak1 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 19:21
                  Piskownica.
                  jorel jak zwykle wywyższa się. On w swoim przekonaniu stał się niemcem a ty igor jesteś tepy ostblokowiec co kury pakuje. Bogu dzieki, że nie mordujesz tych kur.
                  ty, igor starasz sie poniżyc jorela i snujesz rownie bzdurne przypuszczenia.
                  No to zabierajcie swoje wiaderka, grabki i szpadelki i jazda.
                  • igor_2025 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 19:43
                    felusiak1 napisał:

> Piskownica.

Zgadza sie, ale Jorl to lubi, wiec jako moj gosc, ma prawo miec to, co jego kreci.

> jorel jak zwykle wywyższa się. On w swoim przekonaniu stał się niemcem a ty igo
                    > r jesteś tepy ostblokowiec co kury pakuje. Bogu dzieki, że nie mordujesz tych k
                    > ur.

Tak, docenilem to, ze on nie nazwal mnie mordercem kur.

> ty, igor starasz sie poniżyc jorela i snujesz rownie bzdurne przypuszczenia.

Nic podobnego, to nie sa bzdurne przypuszczenia, to dosc gleboka analiza tekstow, pisanych przez Jorla. Ja obserwuje jego pisanine od wiele lat, i na podstawie tego powstal obraz czlowieka, ktorego opisalem. Bo ja nie opieram sie w swojej ocenie na biezacych tekstach, a tylko pamietam to co on pisal lat temu. Wlasnie wtedy on doczepil sie po raz pierwszy do mnie. Gdy ja go zapytalem, o co jemu chodzi, on odpisal wprost, ze lubi wybrac sobie ofiare, i znecac sie nad nia. Wiec on mnie zainteresowal, nie jako forumowicz, a jako psychotyp

> No to zabierajcie swoje wiaderka, grabki i szpadelki i jazda.

Felus, na forum sa dwie osoby, opa i pijaczynka, ktore caly czas zasieraja forum , i robia to celowo. Czemu do nich nie odezwiesz sie?
                    • felusiak1 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 20:09
                      > Czemu do nich nie odezwiesz sie?

Pytasz dlaczego nie rozmawiam z klamkami do drzwi?

jorel czasami pisze coś do rzeczy jak na przyklad o ruszaniu kongresowki podczas rejsu najepszym statkiem w najlepszej kabinie. Albo o weekendzie spędzonym w najlepszym kurorcie pod Szczecinem gdzie zajmowal sie ruszaniem tej samej kongresowki. Oczywiście w najlepszym apartamencie, z tarasem.
                      • igor_2025 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 21:23
                        felusiak1 napisał:

> Pytasz dlaczego nie rozmawiam z klamkami do drzwi?

Nie mam wiecej pytan.

> jorel czasami pisze coś do rzeczy jak na przyklad o ruszaniu kongresowki podcza
                        > s rejsu najepszym statkiem w najlepszej kabinie.

To n=bardzo zachwycajaca lektura.

>Albo o weekendzie spędzonym w
                        > najlepszym kurorcie pod Szczecinem gdzie zajmowal sie ruszaniem tej samej kongr
                        > esowki. Oczywiście w najlepszym apartamencie, z tarasem.

Ja gdy to czytam, to podniesam sie. Chyba o to jemu i chodzi.

• felusiak1 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 21:57
                          Ruki pa szwam, bljad'.
                          • igor_2025 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 22:28
                            felusiak1 napisał:

> Ruki pa szwam, bljad'.

Co to mialo byc? Czyzby Jorl tak opisywal swoje zabawy z kongresowka?
                            • felusiak1 Re: Jorl, biedaku 03.07.26, 23:17
                              Żebyś nie dotykal się tam gdzie nie trzeba z tego podniecenia.
                              • j-k Felek, please, 03.07.26, 23:23
                                felusiak1 napisał:
                                > Żebyś nie dotykal się tam gdzie nie trzeba z tego podniecenia.

Felek, please,

- tam i tak, kazdy musi sie dotykac, i to raczej z koniecznosci zyciowej.
                                • igor_2025 Re: Felek, please, 04.07.26, 09:14
                                  j-k napisał:

> - tam i tak, kazdy musi sie dotykac, i to raczej z koniecznosci zyciowej.

Ale ja zgadzam sie z Felusiem, ze nie trzeba dotykac sie w trakcie lektury opowiadan Jorla, o jego seksualnych przygodach,
                              • igor_2025 Re: Jorl, biedaku 04.07.26, 09:12
                                felusiak1 napisał:

> Żebyś nie dotykal się tam gdzie nie trzeba z tego podniecenia.

Felus, alez blad'masz poczucie humoru! :-)
    • j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 05.07.26, 18:10
      igor_2025 napisał:

> Przez ciebie przemaia caly czas zazdrosc do ludzi, ktore cos w tym zyciu osiagn
      > eli. To jest typowo dla tych, komu zycie nie udala sie. Wlasnie dlatego caly cz
      > as opisujesz swoje przygody seksulane, to w Twoim mniemaniu musi pokazac, ze j
      > estes w czyms lepszy od innych. Wlasnie dlatego kazdemu forumowiczowi zaczynasz
      > podgryzac piety, zarzucajac im, ze siedza na socjalu.Samo to, ze ktos z Polak
      > ow moze miec swoja firme,
      wyzywa u ciebie wybuch wscieklosci.

Drogi Igorze tutaj nie mowimy o jakis tam Polakach a o Tobie. O Tobie czyli o Igorze.

Ty nie masz zadnej firmy bo pracujesz od 15 lat w rzezni kuraczakow gdzie 2000 pracownikow je morduje, tnie,, pakuje i wysyla do odbiorcow.

igor_2025 napisał:
      > A mnie akurat nie zby
      > t odpowiadala praca w banku, gdzie siedzialem przy okienku, i obslugiwalem pols
      > ko i rosyjsko - jezycznych klientow.

igor_2025 napisał:
      > i juz w nastepnym tygodniu przystapilem do pracy. I tak przepra
      > cowalem tam ponad 15 lat.

A tu o tej 15 letniej Twojej pracy

igor_2025 napisał:
      > Ja pracuje w fabryce, gdzie ponad 2 tysiaca pracownikow, i to tylko jedna z wie
      > lu fabryk, ktora od pewnego czasu nalezy do Krola kurczakow w UK.

Jako ze przyechales do UK jak tylko sie granica otworzyla dla Polakow czyli w 2004r a teraz mamy 2026 mieszkasz w Anglii 22 lata.

Ostatnie (ponad) 15 lat pracujesz w rzezni kurczakow czyli z przodu zostaje max 7 lat w ktorych pracowales conajmniej jakis czas w banku.

Reasumujac jak wyzej zawsze byles i jestes najemnym pracownikiem drogi Igorze no bo w tym banku z tych 7 lat jakies lata musiales pracowac.

Przed laty usilowaes mi opowiadzac jaki to jestes majacy dobrze prosperujaca firme w UK, ze nie byles, jak ja, najemnym pracownikiem a teraz sam powiedziales ze klamales. Bo byles i jestes najenym pracownikiem przeciez.

Dodam ze tez klamiesz w tych banku i kurczakach, o banku kompletnie a kurczakach pracowales zapewne ale podoba mi sie to Twoje klamstwo z tymi 15+ latami u krola kurczakow i poprzednim banku bo nie masz juz ucieczki w klamstwo jaka to masz firme w UK. I ze nie jestej najemny pracownik co przed laty ciagle opowiadales.

Tak to juz jest drogi Igorze jak sie klamie to trzena dobrze wszystko przemyslec a najlepiej jak najmniej mowic o tych swoich klamstwach bo gdzies sie wpadnie.
      Druga metoda to po prostu nie klamac no ale to by zawalilo Twoj wizerunek tutaj.

Zeby nie bylo, Twoje prawdziwe doswiadczenie zyciowe daje Tobie falszywy obraz o Swiecie w waznych i dyskutowanych sprawach tutaj. Juz nie zwiazanch z Toba bezposrednio ale przez Ciebie tez dyskutowane. Dlatego wazne jest to wyjasnienie Twoich klamstw. Bo to wyjasnia Twoje glupie poglady.

To narazie, wroce do zagadnienia z tytulu watku. Ale najpierw to.
      • igor_2025 Jorl, ten watek jest nie o mnie, i nie o Tobie 05.07.26, 19:04
        Mnie naprawde nie interesuje co ty o mnie myslisz, a ty sam mnie interesujesz nie jako forumowicz, a jako obiekt ciekawych obserwacje psychologiczne. Materialu juz mam bardzo duzo, wiec nie musisz wiecej pisac ani o sobie, ani o mnie, jak i nie pisz wiecej o Felusiu.
        Zajmij sie tematami, ktore sa omawiane na forum, a nie forumowiczami, ktore biora udzial w dyskusjach.
        Felus ma 100% racji, ze nie jest czyms dobrym robic z forum piaskownice, w ktorej dzieciaki obrzucaja sie piaskiem, w twoim przypadku goownem.

A poza tym, zycze Tobie wszystkiego najlepczego, i z niecierpliwoscia bede czekac na twoje posty, w ktorych bedziesz wyrazac wlasne zdanie na omawiane tematy, a nie to,co Ty sadzisz o kolejnym forumowiczu.
    • j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 05.07.26, 18:29
      felusiak1 napisał:

> jorel jak zwykle wywyższa się.

Tak widzisz to drogi f1 ze ja sie wywyzszam. Ale wiesz doskonale ze o sobie, o moim zyciu zwodowym pisze prawde.

To ze jestem inzynierem elektroniki z PRLu, tamze konstrowalem elektronike, 10 lat, wyemigrowalem do kapitalistycznych Niemiec i tam dalej to robilem. 37 lat, bedac szefem kilku inzynierow Niemcow.
      Sa i tacy Polacy jak i Ostblokowcy ktorzy podobnie z wyzszym wyksztalceniem, inzynierowie, dalej robili to co inzynier robic powinien. Ale sa rzadcy tacy. Jest tu e8, tez elektronik, nie udalo mu sie konstruowac elektroniki w USA, nawet mial szance u szefa Wegra, ale chociaz przy elektronice pracowal jako handlarz. Szeregowy. Bo duzo trafilo gorzej. Stawali sie robolami.

Problem jest ze malo jest takich przytlaczajaca wiekszosc spadla w hierarhii spolecznej tej zawodowej bo nie potrafili dalej tego robic co w PRLu.

To tak jest jak sie emigruje z kraju o duzo mniejszym PKB/leb do takiego z tym wiekszym. Jako ze ten kraj z duzo wiekszym ma trudniejsze wymagania wiec srednio imigranci tam laduja nizej w drabince spolecznej. Tez zawodowej. Stara socjologiczna prawda.

Jako ze znamy sie tu dosc dobrze, mowie o kilku forumowiczach, „starych“ wiemy co kazdy osiagnal zawodowo, piszac o sobie wyglada ze sie wywyzszam. A to jest po prostu stwierdzenia faktu tylko.

Oczywiscie sporo jest klamcow zwlaszcza z USA, tacy gadaja o pieniadzach domach, nic do udowodnienia, a co robia to kreca. najlepiej malo gadac o sobie, Ty tak robisz drogi f1 malo gadasz o sobie, Igor w tym watku w ferworze dyskusji, chcac uzasadnic swoj poglad, wygadal sie ze klamal

> On w swoim przekonaniu stał się niemcem

Absolutnie nie stalem sie Niemcem, ale bylem solidnym inzynierem w swoim zawodzie ktory byl przez Niemcow zawodowo szanowany jak i mialem Niemcow podwladnych.
    • j0rl.1 Re: Dlaczego kapitalizm i socjalizm przegrali? 05.07.26, 18:50
      felusiak1 napisał:

> jorel czasami pisze coś do rzeczy jak na przyklad o ruszaniu kongresowki podcza
      > s rejsu najepszym statkiem w najlepszej kabinie.

To wlasnie nazywam kongresowkowym klamaniem. Jak Ty piszesz drogi f1.
      Bo nigdy nie pisalem ze plynalem Najlepszym statkiem z qrwa/kochana a calkiem standartowymi statkami dla normalnych ludzi. Do tego nigdy nie pisalem ze w najlepszej kabinie a w typowej. Dodam ze na tych statkach sa siuty, kilka, gdzie cena na tydzien jest zamiast np. 5tys € jak ta ktora mialem jest 12..15 tysiecy €.

Tu z tych Mein Schiff, czy tym nr.6 plynelem nie wiem juz ale jest ich kilka 1...7? Sa podobne

www.e-hoi.de/?fuseaction=search.doSearch&cruisingareatyp=1&shipID=989&usersearch=1&header=1,2,3,4,5,6&partnerID=111429000000&utm_content=search&gad_source=1&gad_campaignid=111334512&gbraid=0AAAAADz7q7C5fjm1TYlKFKly9QPq0kr2J&gclid=CjwKCAjwgajSBhBEEiwASicJU2Y96qbzdVN3D_f7JBLbQyXXXfLm4ydIvddqs99n2SoRR-XF2k5myRoCkaAQAvD_BwE
      Albo AIDA. Tym tez z nia plynelem.

www.e-hoi.de/?fuseaction=search.doSearch&cruisingareatyp=1&cruisecompanyid=7&ship=1030&usersearch=1&header=1,2,3,4,5,6&partnerID=111429000000&utm_content=search&gad_source=1&gad_campaignid=2053810529&gbraid=0AAAAADz7q7B3ViIL49OZ-7TVlpOc9q9zV&gclid=CjwKCAjwgajSBhBEEiwASicJU8canQNEhb3jBc0j-inpB92UeF01Vu1nsBE0JFC0MCd9IgU53hTt_xoC-zAQAvD_BwE

I jeszcze raz zadne siuty, jak wyzej.

>Albo o weekendzie spędzonym w
      > najlepszym kurorcie pod Szczecinem gdzie zajmowal sie ruszaniem tej samej kongr
      > esowki. Oczywiście w najlepszym apartamencie, z tarasem.

Znowu klamiesz f1, tak kongresowkowo/kresowo. Bo w Polsce bylem w ostatnich 25 latach, od rozwodu, z 1000 razy w hotelach. oczywiscie mowie o tych z qrwami/kochankami. Przewinelo sie takich z 80 dziewczyn dodam. Hotele te tansze oczywiscie z lazienka chetnie z szerokim lozkiem ale nie zawsze.
      Np. dzsiejsza noc mialem hotel w Gorzowie Wlkp, cena 200zl bez sniadania. Sa tam drozsze ale po co mam wydawac wiecej jak trzeba na hotel?

Dla tych dziewczyn to i tak standart czesto lepszy jak maja w domach czy w pokojach gdzie mieszkaja, przeciez one sie sprzedaja bo sa biedne, nieraz zauwazylem tak zima ze z wielka przyjemnoscia sie pod goraca woda w przysznicu kompaly. Bo u siebie moze miska i zimna woda czesto.

Jakies szpanowanie dobrych hotelem to w ínnach warunkach moze byc uzyteczne. Aby dziewczyne tym zwabic do wyra na zasadzie „ taki hotel mam wiec jestem bogaty, daj sie wybzykac to Cie cos skapnie z mojego bogactwa“.
      U mnie sa zasady inne. Przed spotkaniem jest ustalona kwota ktora dostanie, przed pierwszym tez, i nie musi taka miec oczy zamulane ze bogaty Pan wiec cos mi skapnie. Bo wie ze jest skapnie tyle ile umowione a nie jak u tego Pana z luksusowym hotelem moze tak a moze nie. Nie musi sie domyslac.
      • boavista4 Re: Co Ameryka proponuje 06.07.26, 03:00
        America Offers To Help Cool Off Planet By Opening Windows And Lowering AC To 65.
        Several European counties, unable to afford air conditioning due to their technological ignorance and desperate poverty, have begged for someone to step up and save them. Once again, America is coming to the rescue.

"Well, well. Look who needs America to save them again," said local man Ben Fields. "Poor Europe, whining about climate change, when we have a machine that changes the climate inside every house. It's no problem to help. This is just what America does. I am ready and willing to crack a window, throw on a coat in the middle of summer, and lower my thermostat down to 65 degrees, if that's what it takes to save Europe's keister yet again. You're welcome, Europe."

• igor_2025 Re: Co Ameryka proponuje 06.07.26, 09:31
          boavista4 napisał(a):

> America Offers To Help Cool Off Planet By Opening Windows And Lowering AC To 65
          > .
          > Several European counties, unable to afford air conditioning due to their techn
          > ological ignorance and desperate poverty, have begged for someone to step up an
          > d save them. Once again, America is coming to the rescue................

Jest to klasyka satyry wysmiewajaca stereotypy i nieporozumienia miedzy USA a Europą.
          Boa, czy to przypadkiem nie z publikacji the Babylon Bee ?

• boavista4 Re: Igor, nasze Forum to wlasnie Babylon Bee 07.07.26, 05:27
            z Wyjątkiem Ciebie, Mony i paru innych , ta reszta to Benia mycki, żabojady, lizodoopy, jodlerzy, pierdoły saskie, itd.
            Oczywiście, BB jest doskonałym źródłem wiadomości i pasuje do wartości informacyjnej mediów głównego ścieku. Pozdrowienia!
      • j0rl.1 Korekta 06.07.26, 11:36
        j0rl.1 napisał:

> To wlasnie nazywam kongresowkowym klamaniem. Jak Ty piszesz drogi f1.
        > Bo nigdy nie pisalem ze plynalem Najlepszym statkiem z qrwa/kochana a calkiem s
        > tandartowymi statkami dla normalnych ludzi. Do tego nigdy nie pisalem ze w najl
        > epszej kabinie a w typowej. Dodam ze na tych statkach sa siuty, kilka, gdzie ce
        > na na tydzien jest zamiast np. 5tys € jak ta ktora mialem jest 12..15 tysiecy
        > €.

Z moja qrwa/kochanka bylem 2 razy statkiem i za zaden rejs nie zaoplacilem jak wyzej napisalem 5tys €. Sporo mniej ale ile nie pamietam. Wiecej ale mysle ze ca. 3tys € jak byly samoloty do i z Dubaju bo rejs byl w zatoce Perskiej mniej jak byl rejs z Kiel/Hamburga po portach zachdniej Europy. Bo zaden samolot.

Ale jedna cene pamietam, to byla wycieczka z nia, tydzien, do Pekinu na Sylwestra 2019/20. Kosztowala 3000€ a pamietam bo w grudniu 2019r dostalem z juz bylej pracy premie bozonarodzeniowa od jej wlascicela, kapitalisty. A skonczylem u nich prace 30 czerwca 2029r, bedac juz 6,5 lat na pelnej niemieckiej emeryturze. I bylo praktycznie dokladnie tyle ile ta wycieczka.
        Dodam ze w zadnych przepisch nie bylo ze ma mi zaplacic no ale jego pieniadze jego decyzja.

Zreszta tez bylem z nia 1 tydzien na Dominikanie, jakas Turcja tez byla, Grecja Wlochy ale naturalnie dalej przecietne ceny jake sa dla ogolu w Niemczech. Hotele max. 4*.

Dodam ze tylko ta bralem na wycieczki, inne 80-1=79 to tylko byly hotel w Polsce i bzykanie. Albo tylko wieczor albo i noc.

Te 5tys € sie wzielo stad ze w kilku ostatnich latach bralem na wycieczki, glownie statkiem, moja corke z wnuczka. Placilem za wszystko ja i byly ostatnie wycieczki statkiem, takie z samolotem, Malorka np z 10 dni do 5 tys €.
        I tez zadne siuty za 10..15 tys €

Corka sie przed kilku laty rozwiodla te kilka lat fundowalem im wycieczki. Teraz znowu zamezna, juz je nie biore.
        • j0rl.1 Re: Korekta korekty 06.07.26, 11:56
          j0rl.1 napisał:

> Ale jedna cene pamietam, to byla wycieczka z nia, tydzien, do Pekinu na Sylwest
          > ra 2019/20. Kosztowala 3000€ a pamietam bo w grudniu 2019r dostalem z juz bylej
          > pracy premie bozonarodzeniowa od jej wlascicela, kapitalisty. A skonczylem u n
          > ich prace 30 czerwca 2029r, bedac juz 6,5 lat na pelnej niemieckiej emeryturze.

Mialo byc 2019 a nie 2029

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka