Dodaj do ulubionych

W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlenie si

IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:23
Pytam powaznie bo moge miec tymczasowa potrzebe osiedlenia sie blizej moich
troche juz podstrarzalych rodzicow. Ktory z krajow europejskich ma najwiecej
do zaoferowanie w kwestii stabilinej gospodarki i rynku pracy, bezpieczenstwa
publicznego, dobrej oswiaty, sensownych cen nieruchomosci, sily nabywczej
wlasnej waluty i ogolnie warunkow zycia.
Wszelkie powazne porady mile widziane.
Dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: jarek-Zyd ne telus polecam Turcje........ IP: *.fastres.net 29.11.04, 21:25
      • Gość: ABE A to turcja juz w UE? Ucz sie jarek, ucz n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:26
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Wlasnie, to nie przyjedziesz na gotowe i sie IP: *.fastres.net 29.11.04, 21:57
          twoja praca do czegos przyczynisz i tam Iman ci pomoze.
        • Gość: jarek-Zyd ne telus I aby tylko nie do Wloch, tutaj lavatywow nie IP: *.fastres.net 29.11.04, 21:59
          potrzeba....
          • Gość: ABE Bede trzymala sie z dala od miejsc okupwanych IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:18
            przez ciebie i tobie podobnych.
            Mam kolezanke we Wloszech, od niej dowiem sie wiecej o tym kraju niz od ciebie,
            no doubt. Przynajmniej nie bedzie to o arabach
            • Gość: jarek-Zyd ne telus A moze by tak do pracy a nie szukac gotowego... IP: *.fastres.net 29.11.04, 22:24
    • Gość: J.K. ABE, odpowiedz jest prosta. IP: *.arcor-ip.net 29.11.04, 21:27
      znasz angielski, jedz do Anglii
      - o prace tam aktualnie najlatwiej.

Wlochy i Francja tez sa piekne, klimat lepszy, ale z praca gorzej...

Vidzisz, jak Ci ide na reke...
      nie zapomnij tylko wziac ze soba Twego kierowce, Kangura Olo.
      bedziemy mieli tu atrakcje.
      • marcus_crassus abe to musi miec fajne zycie ;)))) 29.11.04, 21:29
        dzis mieszka w NZ...pyta sie na forum gdzie sie ma przesiedlic i jutro jedzie do tego kraju...np do niemiec albo hiszpanii :))))))))

kwestie jezykowe sa niewazne,wazny jest klimat i oswiata...i kwestie socjalne :))))))

Boze!!! zbliza sie grudzien,wybory pajaca 2004 :))))

stawiam na abe!!!
        • Gość: ABE Z tego co wiem, zasciankowy wojewodo IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:37
          to w wiekszosci krajow UE angielski stal sie jednym z podstawowych jezykow. Tak
          jest w Holandii, Danii, krajach skandynawskich, Szwajcarii (choc nie w UE).
          Przeciez nie pytam o wyjazd na wakacjie gdzie Hiszpania bylaby opcja.
          Nie zapominajmy tez o krajach angielskojezycznych: Wielka Brytania czy Irlandia.
      • Gość: ABE Dzieki, ale czy zyles tam przez jakis czas IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:34
        Moje wrazenia z ANglii (Londynu) byly niesatysfakcjonujace. Mialam wrazenie ze
        walila mi sie pod nogami ich cala kultura, caly spirit tego co sie uwaza za
        angielskosc. Kojarzylo mi sie to z jednym wielkim ulicznym straganem, z setkami
        narodowosci i ras zupelnie ze soba niepowiazanych, jakby kazdy wchodzil kazdemu
        w droge. Brak organizacji, o przynajmniej tak sie wydawalo. Brak porzadku.
        Nieruchomosci za drogie. Pewna degeneracja spoleczna: kult pubowy,
        hooliganstwo, konflikty etniczne.
        Teraz znowu slysze od anglikow uciekajacych tu, ze system edukacyjny osiagnal
        dno. Szkoly to obraz hooliganstwa, ignorancji, narkotykow, gangow. Balabym sie
        wyslac dziecka do takiej szkoly, a pytanie jest czy stac byloby mnie na public
        school?
        Czy moze zyles w innych czesciach ANglii niz Londyn?
        • marcus_crassus "konflikty etniczne" tez bierzesz pod uwage?? :D 29.11.04, 21:35
          sprawdz jeszcze korzystna aure astrologiczna :DDDDDD

• Gość: ABE A ty wogole zyles gdzies poza granicami Zacisza IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:39
            zeby sie wypowiadac czy konflikty etniczne moga komus przeszkadzac w
            prowadzeniu normalnego zycia???
        • Gość: J.K. ABE, no pracowalem niedawno w IP: *.arcor-ip.net 29.11.04, 21:40
          Sandgate, niedaleko Folkestone i Dover, przez miesiac.

Sluchaj, tu w Europie nie ma wyborow idealnych.
          bylo tam milo i spokojnie...

Najlepiej zyje NADAL sie w Szwajcarii i Niemczech.
          Ale prawdopodobnie nie przejdziesz ograniczen biurokracznych.
          Sa spore, ostrzegam.
          • Gość: ABE Czy w Niemczech liczy sie IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:42
            posiadanie przodkow Niemcow zeby przejsc przez ograniczenia biurokratyczne?
            • marcus_crassus tak jest :))) beda ci mierzyli glowe czy jest 29.11.04, 21:44
              aby aryjska :))
              • Gość: ABE Moja glowa jest w zdecydowanej wiekszosci IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:49
                slowianska (i dumnam z tego). A ty niepowazny jestes. Pewnie znowu dospyli ci
                czegos do red bulla w tym pubie na Pradze, gdzie tak czesto chadzasz.
                • marcus_crassus po jakiemu mowia abe na lotwie ?? :DDDDD 29.11.04, 21:51
                  blagam...idz sobie..mam mase roboty...ale ty bijesz kazdy kabaret ;))) nie moge sie oderwac :)))

ps-oglaszam quiz dla abe:

na Lotwie uzywany jest:

a)chinski
                  b)suahili
                  c)lotewski

:DDD

ps-nie podpowiadajcie abe...dajcie jej szanse :)))
                  • Gość: ABE Glupi, i do tego pijany. Innymi slowy IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:59
                    mad cow disease.
                    Idz spac.
                    • marcus_crassus stawialabys na suahili no nie??? :)) 29.11.04, 22:01
                      :D

wystarczy mi tej zabawy..wracam do roboty...abe ja cie nawet lubie...ty jestes tak rozkosznie nieskazona nawet odrobina inteligencji :)))

• Gość: ABE Idz glupaku spac bo jutro po trzezwemu IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:08
                        bedziesz zalowal
            • Gość: J.K. Naturalnie. IP: *.arcor-ip.net 29.11.04, 21:48
              do trzeciego pokolenia.
              Ktorys z Twoich dziadkow musialby miec obywatelstwo niemieckie.
              Masz szanse na obywatelstwo i staly pobyt tu.
              Ale, w mysl nowych niemieckich przepisow, musisz to udowodnic w miejcu
              osiedlenia.
              Zglosic sie do konsulatu niemieckiego w NZ i tam im przedlozyc papiery.
              • Gość: ABE Re: Naturalnie. IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:52
                To pradziadek sie juz nie liczy? Babka tez nie zyje, ale jakby tata wystapil o
                obywatelstwo na podstawie tego ze jego dziadek mial obywatelstwo niemieckie, to
                ja bym mogla potem wystapic na podstawie tego ze tata je ma. Czy tez moze tata
                musialby zamieszkac na stale w Niemczech (czego nie zrobi)?
                Dzieki
                • Gość: J.K. Widze, ze myslisz. IP: *.arcor-ip.net 29.11.04, 21:56
                  owszem, tata musialby postarac sie o obywatelstwo, uzyskac jego promese
                  w Polsce, nastepnie przyjechac do Niemiec, uzyskac obywatelstwo i papiery
                  (placi za to panstwo niemieckie - w tym wypadku) i dopiero potem moglby
                  sciagnac Ciebie.

szansa (teoretycznie) jest.
                  • Gość: ABE Dzieki. n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:01
    • czyzunia Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen 29.11.04, 21:27
      co dla podstarzalych rodzicow ma za znaczenie rynek, pracy szkolnictwo itp.
      w wrześniu bylem na łotwie.przyroda bnieskażona. lasy.lasy,lasy. jeziora że na
      20 m widać dno. ludzie życzliwi. co więcej potrzeba edo szczęścia.ceny mieszkań
      i ziemi 1/4 tego co w polsce.ceny żarcia, porównywalne do polskich.
      • Gość: ABE Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:40
        Dzieki. To ma znaczenie bo to ja sie chce przelokalizowac blizej do rodzicow.
        Rodzice sie nie chca ruszyc z Polski.
        Lotwa wydaje sie ciekawa alternatywa. Mowia tam chyba tylko po lotewsku, czy
        moze juz przeszli na jezyk swiatowy?
        • Gość: baca Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen IP: *.acn.waw.pl 01.12.04, 20:05
          tylko Praga. Dobra komunikacja do południowej Polski. I jakie fajne miasto. A w
          której części Polski rodzice mieszkają
          • Gość: ABE ????????? n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 22:32
    • superspec Do Polski 29.11.04, 21:28
      przyjedź nieidiotko.
      • Gość: ABE Twoje porady mnie martwia bo juz z zalozenia IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:43
        dosrzegam problemy z podstawami logiki
        • superspec Naprawde 29.11.04, 21:47
          Pamietaj, że Superspec też jest z UE.
          • Gość: ABE Odchylenie w ewolucji. Zdarza sie. n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:02
            • superspec Psychologiczne podstwy rewalidacji 29.11.04, 22:06
              upośledzonych umysłowo.
              • superspec Ryszard Kościelak 29.11.04, 22:07
                • Gość: ABE Milo poznac. I to ze sie walidujesz to tez plus nt IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:10
                  • superspec Bo chodzi o to żeby było miło 29.11.04, 22:12
    • marcus_crassus moze sobie najpierw robote sieroto znajdz :))) 29.11.04, 21:31
      wiesz co abe...mowisz ze skonczylas prawo...mam pytanko - fakt ze w wyborze nowego kraju zamieszkania kierujesz sie...klimatem :DDDD

moj komentarz:"o kur. :)))" :koniec komentarza

oznacza ze masz tak szerokie perspektywy na dobrze platna prace (wiesz abe,licze ze stawkami mniejszymi niz 5000 euro sie nie zadowalasz) :DDDD
      • Gość: ABE Przeciez pytam o rynek pracy IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:47
        Powinienes wiedziec ze w mojej profesji w odroznieniu np od profesji w zawodach
        scislych czy technicznych, czlowiek musi przejsc przez mlyn re-kwalifikowania
        sie, szczegolnie jak zmienia kraj z system prawnym zblizonym do polskiego
        (skodfikowany oparty na pr rzymskim) na kraj z system precedensowym. Pewnie,ze
        praca jest wazna, ale sa rozne opcje. Sa, jesli rynek pracy jest prezny.
        • marcus_crassus [...] 29.11.04, 21:52
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • marcus_crassus sila nabywcza wlasnej waluty :)))) 29.11.04, 21:33
      abe,kocham sie...oblalem sie wlasnie red bullem ktory pije siedzac nad kwitami :)))))))))

ty mnie zawsze rozbawisz...

buahahhaha...o jezusiczku :)))))))) przyjezdza z antypodow i kieruje sie jakze doskonalym planem...alez skrupulatna jestes...sila nabywcza waluty :)))))))

jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !!!! :))

usp..znow sie oblalem..ale nie moge wytrzymac :))
      • marcus_crassus "kocham cie" mialo byc...to ten redbull mi sie 29.11.04, 21:34
        na klawiature wylal :DDD
        • Gość: ABE Kochaj sie z kim chcesz bylebys ode mnie swoje IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:55
          lepkie od red bulla i czegokolwiek innego lapy z daleka trzymal.

He he "kwity", crappus-scrooge liczy kase po nocach, po czym wklada wszystko
          pod materac.
    • Gość: :) biliotekarz w Nowej Zelandii - to jest to. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 21:38
      • Gość: ABE Co? Bo lubie ksiazki. n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:56
        • Gość: :) jak to co - IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 22:15
          ,życie :)
          • Gość: ABE Masz chyba racje. Ale gdzie? N/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:19
            • Gość: :) Gdziekolwiek, byle był widok na ocean IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 22:24
              • Gość: :) a zwłaszcza IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 22:28
                Pacyfik.
                Pozdrowienia dla wszystkich w NZ, szczególnie grafików.
                • Gość: ABE Ale ty enigmatyczny jestes. Czy powinnam IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:29
                  pytac o tych grafikow, czy dac spokoj?
                  • Gość: :) Re: Ale ty enigmatyczny jestes. Czy powinnam IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.11.04, 22:32
                    piszę z doskoku -
                    mam przyjaciela grafika
                    który wyjechał do NZ.

Pozdrawiam.

• Gość: ABE Pozdrowie, jak spotkam. n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:33
    • dritte_dame Re: W ktorym kraju UE 29.11.04, 21:54
      Gość portalu: ABE napisał(a):

> Pytam powaznie bo moge miec tymczasowa potrzebe osiedlenia sie blizej moich
      > troche juz podstrarzalych rodzicow.

Wobec tak sformulowanej potrzeby
      powinnas oczywiscie osiedlic sie w tym samym kraju i miescie
      w ktorym mieszkaja Twoi rodzice.
      d_d
      • Gość: ABE Re: W ktorym kraju UE IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 21:58
        Tak, wiem. Te ewentualnosc jestem w stanie sama ocenic. Nawet nie dawno tam
        goscilam, wiec wiem duzo o warunkach w Polsce.

Mam nadzieje, ze to o brudzie na brudnej scianie nie bylo 'for my sole benefit'
        • dritte_dame Re: W ktorym kraju UE 29.11.04, 22:17

> Tak, wiem. Te ewentualnosc jestem w stanie sama ocenic. Nawet nie dawno tam
          > goscilam, wiec wiem duzo o warunkach w Polsce.

Jake sa wiec przeciwwskazania dla przyjecia tego najlepszego (dla dobra
          rodzicow) rozwiazania?

> Mam nadzieje, ze to o brudzie na brudnej scianie nie bylo 'for my sole
          benefit'

Nie.
          To moja nowa sygnaturka, ktora "obrywaja" wszyscy rowno i demokratycznie.
          • Gość: ABE Re: W ktorym kraju UE IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:21
            Przeciwskazania: niezdolnosci jezykowe mojego meza.

Fajna sygnaturka, i sprawiedliwie dozowana :)
            • dritte_dame Re: W ktorym kraju UE 29.11.04, 22:24

> Przeciwskazania: niezdolnosci jezykowe mojego meza.

"Maz, rzecz nabyta"
              Moze postaraj sie o jakis zdolniejszy egzemplarz?
              • Gość: ABE :))) n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:27
              • galaxy2099 Nie zartuj 30.11.04, 08:42
                Niech juz sie ABE lepiej trzyma tego meza bo kto ja zechce.
                Czytalas jej teksty na forum kiedykolwiek ???
                Liczba takich tomsonow ze Slupska (potencjalny kandydat na meza pod wzgledem
                zgodnosci pogladow) jest mocno ograniczona.
                I niech bron Panie Boze nie wraca do Polski.
                Jeden tomson juz w Polsce wystarczy.
                • Gość: ABE Re: Nie zartuj IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 21:13
                  Ograniczony i to powaznie to ty jestes, myslowy impotencie
            • Gość: ABE I jeszcze ukryta przyczyna czemu nie do Polski IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:27
              Mam taka nieuleczalna fobie: wydaje mi sie ze Polska sie walnie, strasza mnie
              po nocach obrazy kolejek z lat '80, szarosc, szarosc, smutek. Nie wiem
              dlaczego, bo to nieracjonalne na obecnym etapie, wydaje mi sie, ze jak tak
              osiade to wszystko wroci do starej normalki. To jest chyba jakis nabyty
              psychologiczny 'disorder' ;-\
              • dritte_dame Pisalas ... 29.11.04, 22:39

> Mam taka nieuleczalna fobie: wydaje mi sie ze Polska sie walnie

Pisalas ze masz "tymczasowa potrzebe".
                Uczciwszy rodzinne delikatnosci - realistycznie, na jak dlugo potrzebujesz sie
                przesiedlic blizej rodzicow?
                • Gość: ABE Re: Pisalas ... IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 29.11.04, 22:44
                  MAM NADZIEJE ze na jakies 15 lat conajmniej. Tymczasowosc w takim kontekscie
                  wydaje sie pojeciem WYJATKOWO wzglednym.
                  Chyba to slowo 'tymczasowo' nie bylo na miejscu.
                  • Gość: jarek-Zyd ne telus czyzby arabow tez z NZ wywalano, a ja myslalem ze IP: *.fastres.net 29.11.04, 23:02
                    tylko z kantonu Vallis.
                  • kropekuk ABE, nie doceniasz Unii...Tu sie latwo poruszac 30.11.04, 04:28
                    za dobra praca czy rynkiem nieruchomosci (nawet spekulacyjnym). Zrob to, co
                    irlandzcy "culchies" (oni nigdy nie traca): kup cos w Polsce (jak w ponizszym
                    poscie)do mieszkania, kazdy domek to ulamek ceny brytyjskiej czy irlandzkiej, a
                    wolny szmal zainwestuj w ziemie - jesli zachowalas polskie obywatelstwo to
                    nabedziesz ja bez trudu, jesli nie - zarejestruj polska Ltd. i kup na jej imie
                    (ceny za pare lat wzrosna kilkakrotnie; przy gruntach rolniczych dostaniesz od
                    zaraz z Unii dotacje "za odlogowanie" - sami mamy na tej zasadzie kawalek
                    b.PGR) etc. I ty i maz powinniscie dostac prace w polskich oddzialach firm
                    brytyjskich - jak powiesz, jaki region Polski by ci lezal, to i tu moge podac
                    namiary...
                    • Gość: jarek-Zyd ne telus Ceny moze w Polsce wzrosna tak jak na IP: *.fastres.net 30.11.04, 09:47
                      Slowacji w ciagu pol roku minus 27 %, Polska to nie Kroacja ani tez Slovenia,
                      tym bardziej poludniowa Hiszpania.
                      • Gość: . Juz wzrosly, nawet ziemia rolnicza rolna... IP: *.range81-156.btcentralplus.com 30.11.04, 13:45
                        • Gość: ABE Re: Juz wzrosly, nawet ziemia rolnicza rolna... IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 21:16
                          Tak, myslalam juz o takiej inwestycji. Jakbym miala spare cash to bym to
                          zrobila. Nawet gdyby jakims cudem (bo bylby to cud) wartosc tej ziemi nie
                          wzrosla to i tak mialabym wlasny kawelek edenu na Wisla, i to BEZ sasiadow!
                        • Gość: jarek-Zyd ne telus Immobile beda na wartosci rosnac jak sie IP: *.fastres.net 30.11.04, 23:20
                          bumm na gieldzie przegrzeje, ale jak teraz ten Bum w Polsce idzie i tez od marca
                          sie ten w NY przylaczy , bedziesz musiala conajmiej 3 lata czekac. Polska nawet
                          dla zyjacych poza nia Polakow, nie jest dla investycji interesujaca, nie jest
                          panstwem nad mozem srodziemnym i nim nigdy nie bedzie. W Kroacji ceny dobrych
                          apartamentow w ciagu roku sie podwoily i teraz kolej na Czarna Gore, a kto w
                          Kroacji przy starej drodze przy wybrzezu dom kupil( do wyremontowani ) i do
                          nowej autostrady niedaleko, ma to mogl nawet na tym 4 krotnie zarobic.
                          Zobacz sobie ceny w Dubrowniku, Pulji, Ragusie itd...
                          Nawet w Rumeni , gdzie tez sie myslalo ,ze jakis bum bedzie, na bance sie
                          skonczylo, poszly w gore tylko mieszkania duze i w budynkach historycznych, inne
                          mozna za garsc orzechow kupic, tylko Polana Brasow, i na wybrzezu i w centrow
                          Bucaresti.
                          Moze mnie wyjasnisz, dlaczego mieszkanie w Sestri Levante w starym miesci 12
                          tysiecy Euro za mq kosztuje, a 8 km od centra w kierunku gor, juz 2 tys...cos w
                          tym musi byc, mieszkanie jest drogie jak sa mozliwosci je jakiemus adwokatowi ,
                          lekarzowi, dentyscie, notariuszowi wynajac i albo tez w wspanialym miejscu sie
                          znajduje. Tak samo Lerice( przy zatoce) okolo 16 tys za meter, a 8 km od Lerice(
                          San Stefano Magra) nowe luksusowe 3 tys za mq.
                          Tak dla porownania, ile kosztuje mieszkanie w Zakopanym, a ile w Ustroniu...
                          • Gość: . Pieprzysz, mowa o ziemi pod warzywa - po to ja w IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 02:22
                            Polsce Holendrzy i Irlandczycy kupuja - oplaca sie ja trzymac dla dotacji
                            Unii "za odlogowanie" - albo ekologicznie uprawiac, bo w Polsce nie ma problemu
                            z sila robocza. Znasz ceny prawdziwych eco produktow? To sprawdz w najlblizszym
                            supermarkecie.
                            A jesli chodzi o wczasowiska to najlepsza teraz inwestycja jest w Bulgarii nad
                            Morzem Czarnym.
                            Inwestycje w nieruchomosci - i ich oplacalnosc - rozpatruje sie w skali dekad,
                            nie zas lat.
                            I tyle.

--
                            Kocham Arabow w Arabii.
                          • Gość: . PS: CZREROKROTNIE to ja juz zarobilem na domu w IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 02:24
                            UK w ciagu ostatniego 2,5 roku.
                            • Gość: ABE Re: PS: CZREROKROTNIE to ja juz zarobilem na domu IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 02:34
                              Z tym tylko wyjatkiem, ze w skali samej UK wszystkie inne nieruchomosci poszly
                              w gore o tyle same, a wiec relatywnie nic nie zarobiles. Cyba ze chcialbys
                              opuscic UK
                              • Gość: . Nie(mysle o innym domu w Irlandii, w Wicklow);ale IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 02:44
                                za to i czterokrotnie wzrosly moje zdolnosci kredytowe - to pozwala na
                                rozwiniecie businessu, bo tylko properties cenowo zwariowaly (sam kupilem ten
                                dom za cash, bez mortgage'u). Sama o tym wiesz.

--
                                Kocham Arabow w Arabii.
                                • Gość: ABE Re: Nie(mysle o innym domu w Irlandii, w Wicklow) IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 03:07
                                  Nie dla wszystkich 'zdolnosci (nie ma na to lepszego slowa po polsku?)
                                  kreditowe" rosna rownolegle z cenami nieruchomosci, czy nawet poziomem
                                  inflancji. Generalnie wariurionce properties odbijaja sie nieskladnie i wysoko
                                  od tzw customer index.
                                  Dom za cash? Mhmmmm.... ;)
                                  • Gość: . Za cash, nawet na remont i modernizacje starczylo IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 04:10
                                    PS: Nie chodzi mi o kredyt 25.000; na pare razy wyzszy trzeba miec assets. W
                                    Expirian nie jestem notowany...

--
                                    Kocham Arabow w Arabii.
                              • Gość: jarek-Zyd ne telus bareszcie cos madrego napisalac. IP: *.fastres.net 01.12.04, 10:05
                                A ja razem z moim bratem mieszkanie przy Hampstead Park mam i je za 1400
                                szterlingow miesiecznie wynajmujemy, nie mozna narzekac i chyba je sprzedamy ,
                                bo w Londynie nikt z naszych synow nie ma ochoty mieszkac i w koncu chyab sie
                                boom zawali, juz duzo naszych znajomych mieszkania sprzedaje, male na provincji
                                kupuje i domek kolo Malagi albo Marbelli, cos w tym byc musi.
                                Najlepiej mieszkania i domy w ostatnich latach w cenie urosly tam gdzie
                                Rosjanie( kolo mnie ale z drugirj strony parku( pozatym Rosjanie ktorzy w
                                Londynie zyja czesto w basenie i w jeziorkach spotykalem, bardzo mili ludzie) i
                                Zydzi zyja, a najmniej tam gdzie dziwnym trafem musulmanie zyja, cos w tym musi byc.
                    • puls.usa Re: ABE, nie doceniasz Unii...Tu sie latwo porusz 30.11.04, 22:07
                      kropekuk napisał:

> za dobra praca czy rynkiem nieruchomosci (nawet spekulacyjnym). Zrob to, co
                      > irlandzcy "culchies" (oni nigdy nie traca): kup cos w Polsce (jak w ponizszym
                      > poscie)do mieszkania, kazdy domek to ulamek ceny brytyjskiej czy irlandzkiej,
                      a
                      >
                      > wolny szmal zainwestuj w ziemie - jesli zachowalas polskie obywatelstwo to
                      > nabedziesz ja bez trudu, jesli nie - zarejestruj polska Ltd. i kup na jej
                      imie
                      > (ceny za pare lat wzrosna kilkakrotnie; przy gruntach rolniczych dostaniesz
                      od
                      > zaraz z Unii dotacje "za odlogowanie" - sami mamy na tej zasadzie kawalek
                      > b.PGR) etc. I ty i maz powinniscie dostac prace w polskich oddzialach firm
                      > brytyjskich - jak powiesz, jaki region Polski by ci lezal, to i tu moge podac
                      > namiary...

kropekuk nie wpuszczaj ABE w maliny!!
                      Kupno mieszkania w Polsce nie jest problemem,PROBLEMEM jest co z nim zrobic.
                      Mowimy o inwestycji oczywiscie.
                      Jesli ma stac puste i czekac na Twoj przyjazd to trzeba placic czynsz (oplaty
                      eksploatacyjne) . W przypadku jakiegos przyzwoitego mieszkanai w przyzwoitej
                      dzielnicy to koszt ok $200+ miesiecznie-ok! nie jest to znow tak duzo ale w
                      dalszym ciagu cos!!
                      Wynajecie tego mieszkania w Polsce to obled(sam tego doswiadczylem)-nie placone
                      rachunki,dewastacja itd. i praktycznie niemozliwe pozbycie sie klopotliwego
                      lokatora- absolutnie odradzam!!!!
                      Niezla lokata jest kupienie jakiejs dzialki ale uzbrojonej(swiatlo,woda miejska
                      czy wiejska,ew,gaz).Najwazniejsze jest swiatlo bo plany,podlaczenie(czesto
                      kilka slupow) moze przekroczyc cene dzialki,o biuokracji i straconym czasie nie
                      wspomne.
                      Kawalek b.PGR i doplaty z Uni -raczysz kpic!! Zeby dostac doplaty trzeba ta
                      ziemie uprawiac i jest to kontrolowane.Oczywiscie za przyzwoita lapowke "samo
                      sie obsieje" ale nie mysle ze ABE na to pojdzie Ty kropekuk rowniez.
                      Praca hmmm z tego co wiem to ciezko ale jak ma sie jakiegos
                      dobrego "holownika" to..................................
                      • Gość: ABE Re: ABE, nie doceniasz Unii...Tu sie latwo porusz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:12
                        Dzieki puls.usa.
                        Ja muslalam o kawalku lasu. Chyba by mi tego nie rozkradli?
                        • puls.usa Re: ABE, nie doceniasz Unii...Tu sie latwo porusz 30.11.04, 22:23

> Dzieki puls.usa.
                          > Ja muslalam o kawalku lasu. Chyba by mi tego nie rozkradli?

oczywiscie ze rozkradna !! kup ewentualnie ziemie ,podatek jest niski(za 5,5tys
                          m place 480zl rocznie a za niecale 3tys m 250 zl) i NIE ma klopotu ziemia
                          sobie "lezy" i czeka na lepsze czasy
                          Pozdrowienia
                          • Gość: ABE Mozna przeciez wydzierzawic komus na uzytek n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:46
                            • puls.usa Re: Mozna przeciez wydzierzawic komus na uzytek n 30.11.04, 23:17
                              a kto bedzie pobieral oplaty za dzierzawe??? z gory nikt nie zaplaci!!
                              a jak przestanie placic?? nie wywalisz jedyne wyjscie to kontakt z mafia(wywala
                              na zbity pysk klijenta) ale ta jak raz Ciebie zlapie to nie pusci hehe obled
                              wierz mi
                              • Gość: ABE Wlos sie jezy! N/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 23:21
                          • Gość: . Sprawdz doplaty Unii ZA ODLOGOWANIE !!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 02:27

--
                            Kocham Arabow w Arabii.
                        • dritte_dame Polak potrafi! 30.11.04, 22:28

> Dzieki puls.usa.
                          > Ja muslalam o kawalku lasu. Chyba by mi tego nie rozkradli?

Nawet ja wiem jak mozna ukrasc las :)

A swego czasu w znajomej mi podwarszawskiej okolicy zdarzylo sie ze ukradziono
                          sredniej wielkosci most drogowy :))
                          (na zlom)
                          • puls.usa Re: Polak potrafi! 30.11.04, 22:32
                            dritte_dame napisała:

> Gość portalu: ABE napisał(a):
                            >
                            > > Dzieki puls.usa.
                            > > Ja muslalam o kawalku lasu. Chyba by mi tego nie rozkradli?
                            >
                            > Nawet ja wiem jak mozna ukrasc las :)
                            >
                            //////potrafi,potrafi nie przyszlo Tobie do glowy dame ze mozna go
                            WYCIAC !!!!!!!!! hehe
                            >
                            > A swego czasu w znajomej mi podwarszawskiej okolicy zdarzylo sie ze
                            ukradziono
                            > sredniej wielkosci most drogowy :))
                            > (na zlom)
                            >
                            >
                            • Gość: ABE Oczywiscie. Moja babcia miala las IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:50
                              ale to za dawnych czasow. Kto chcial sobie jechal i wycinal bez pozwolenia.
                              Chyba mysleli, ze to 'panstwowe'. Ale mialam nadzieje,ze teraz ludzie nauczyli
                              sie szacunku do wlasnosci prywatnej. Ile to juz lat ja mamy? 15?
                              • Gość: stranger [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:54
    • jaja_arabskiego_osla [...] 29.11.04, 21:56
    • kropekuk ANGLICY SA W LONDYNIE MNIEJSZOSCIA ETNICZNA 30.11.04, 04:16
      I to nie jest dowcip, to...ostatni census.
      Niezla bylaby East Anglia, ale nieruchomosci b.drogie ze wzgledu na
      software'owy boom. Do comprehensive wlasciwie nikt z klasy sredniej juz nie
      posyla swoich dzieciakow, za to public schools przybywa, wcale niezlych
      i...czesne idzie w dol.
      Irlandia ciagle biala, ale ceny nieruchomosci jeszcze wyzsze niz w UK, choc ich
      standard nieporownywalnie wyzszy - mozesz sobie kupic "nowke" nie tylko z
      basenem, ale i z ladowiskiem helikopterow... Poziom edukacji b.przyzwoity.

Czy Polska nie przyszla ci do glowy? Tez w Unii. A po sprzedarzy nieruchomosci
      w NZ i zatrudnieniu sie meza w polskim przedstawicielstwie jakiejs brytyjskiej
      firmy (ty bedziesz miala wiekszy wybor)zapewnilibyscie sobie dosc wysoki
      standard zycia. A zamoznemu wszedzie dobrze...
      • Gość: ABE Gabrycha, nie wiem jak sie do ciebie ustosunkowac IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 21:24
        i czy wogole powinnam.
        Jak cos znowu knujesz to dawaj karty na stol.
        Jak nie to dzieki za porade.
        Rozsadek nauczony doswiadczeniem mowi mi zeby cie olewac, ale twoja tforczosc
        na tym forum to zbyt cenne dziedzictwo kulturowe epoki wirtualnej, zeby to
        zignorowac. A nie daj boze, zaprzepascic! Pedejme wiec chyba swiadome ryzyko bo
        zal byloby cie stracic na forum, no zebys sie stoczyla w oblivion bo nie
        zaslugujesz. Taka to juz jestes perelka!

Na temat: podajesz przyklady dwoch krajow, co do ktorych w moim domostwie nie
        ma zgody. Ja mam fobie Polski, a moj hubby uwaza Anglie za stracony przyczolek.
        NO i wez to chlopie (czy babo) badz mondry ;)
        • Gość: . To pozostaje wam Portugalia, bo i w Hiszpanii IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 02:30
          wladze ludziom, co tam nieruchomosci kupili brztdkie psikusy wycinaja...

--
          Kocham Arabow w Arabii.
          • Gość: ABE A co robia? Podatki? n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 02:36
            • Gość: . Maz musi miec znajomych Anglikow, co wraz z IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 02:51
              miejscowymi tam wlasnie demonstruja - wykup przymusowy ponizej cen rynkowych
              pod rozne preferowane przez gminy inwestycje, calosci nieruchomosci, lub choc
              znacznej czesci ziemi; oszustwa na planach zagospodarowania - ludziom wychodzi,
              ze nagle maja w sasiedztwie budowe wysypiska etc. Mieszkancow nikt o zgode nie
              pyta - rzadza miejscowe budowlane mafie i oplacane przez nie gminy. Sam mialem
              kupic chalupe w jakiejs cichej miejscowosci kolo duzego miasta, ale wole
              zbierac na Irlandie, tam nikt takiego numeru ludziom nie wytnie.
              A szkoda, bo Hiszpania ma w ofercie cuda za rozsadne pieniadze. Plus klimat
              gratis.
              --
              Kocham Arabow w Arabii.
              • Gość: ABE Ale jaja. A UE nic na to? n./t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 03:08
                • Gość: . Coz, ludzie moga sadzic gminy,poczynajac od rownie IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 04:13
                  skorumpowanych sadow hiszopanskich... Wasi znajomi czy rodzina w Anglii musieli
                  ogladac programy na ten temat w TV - bylo tego w ciagu ostatniego roku sporo.

--
                  Kocham Arabow w Arabii.
              • Gość: jarek-Zyd ne telus Trzeba bylo przy kupnie nieruchomosci IP: *.fastres.net 01.12.04, 09:40
                cwaniaka nie udawac i prawdziwa cene zaplacona wpisac, jezeli chcialo sie po
                cwaniacku,aby wlasny fiskus oszukac 1/3 ceny wpisalo, to teraz sie ma
                problemy...dziwne ze ja tych problemow nie ma....bo podatki place, moze dlatego
                ze mnie na to stac...
                • kropekuk Pieprzysz- ceny dyktuje gmina, sa regulacje o 01.12.04, 10:15
                  przymusie wykupu na cele wyzsze, dzialajace wstecz... Co bedzie w Trybunale w
                  Strasburgu nie wiadomo, bo sprawy (setki pokrzywdzonych) swieze i ugrzezly w
                  hiszpanskich instancjach...
                  Nb. w UK NIKT nie placi podatku od nabycia posiadlosci poza granicami UK (i
                  rzadko przy nabyciu w UK - chyba, ze na cele komercyjne); a w Hiszpanii - jako
                  first time buyer - ma sie nawet ulgi u hiszpanskiego fiskusa. Do KOGO i CZEGO
                  wiec pijesz?
                  • Gość: jarek-Zyd ne telus Jezeli cena kupna na akcie kupna wyzsza od IP: *.fastres.net 01.12.04, 16:53
                    gminnej jest to mozesz sprawe gminie wytoczyc i ja napewno wygrasz.Tu nie chodzi
                    o podatek, tylko o pieniadze ktore moze wczesniej do deklaracìji nie podales,
                    gdybym nie byl bardzo dobrym kolega z pewna hiszpanka ktora w Marbella mieszka i
                    ktora sie handlem nieruchomosciami zajmuje, to by tobie uwierzyl( a co z Vatem i
                    oplatami od handlu).
                    • Gość: ABE Idioto, przeciez on ci mowi, ze kupuje na uzytek IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 20:56
                      prywatny, nie komerycyjnie a wiec VAT czy oplaty handlowe nie maja
                      zastosowanie.
                      Ceny nieruchomosci z reguly sa wyzsze niz wartosc nieruchomosci ustalane przez
                      wladze lokalne w celach opodatkowanie nieruchomosci. Ceny zaleza od popytu na
                      rynku, wladze lokalne sa zawsze pare lat za cenami rynkowymi.
                      • Gość: jarek-Zyd ne telus Najpierw kogos idiota zwac, sie poinformuj. IP: *.fastres.net 02.12.04, 21:11
                        Albo wsrod idiotow zyjesz i uzywasz tego slowa potocznie, zamiast przecinka.
                  • Gość: ABE Jarus, po prostu za duzo pije, kropka. n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 20:53
                    • Gość: jarek-Zyd ne telus Pije wlasne czerwone wino z mojej wlasne winnicy IP: *.fastres.net 02.12.04, 21:13
                      i nikogo jeszcze idiota nie nazwalem,ale z toba to zrobie, jestes idiotka.
          • Gość: jarek-Zyd ne telus Chyba pewnym ludziom.... IP: *.fastres.net 01.12.04, 09:38
    • salcie.rottenplum [...] 30.11.04, 13:57
      • Gość: ABE :) n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 21:17
      • Gość: jarek-Zyd ne telus A jak tam twoje pejsy, czy juz je z zamraznika IP: *.fastres.net 30.11.04, 22:16
        wyciagles, bo nikt ci nie powiedzial ze zupe cebulowa sie do zaqmraznika nie wklada.
    • lechu1 a komu taka para starych komuchow bedzie potrzebna 30.11.04, 21:21
      co jak araby chcesz ich podrzucic komus na socjal?
      • Gość: ABE Idz sie naucz czytac czcionke rzymska IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 21:26
        DURNIU
      • luzak4 lustracja---------komu taka para starych komuchow 30.11.04, 22:30
        lechu1 napisała:

> co jak araby chcesz ich podrzucic komus na socjal?

dobre , wysluzone komuch szukaja azylu przed lustracja ????
    • Gość: che guevara Skandynawia, najlepsza edukacja, doskonała służba IP: 217.153.221.* 30.11.04, 22:12
      zdrowia (choć podobno są straszne kolejki) i najwyższy standard życia w całej
      UE.
      W sumie to wszędzie (poza nowymi członkami, oraz Grecją i Portugalią) da się
      żyć napewno lepiej i godniej niż w takich np. Stanach Zjednoczonych.
      • dritte_dame Re: Skandynawia, najlepsza edukacja, doskonała sł 30.11.04, 22:30
        Gość portalu: che guevara napisał(a):

> zdrowia (choć podobno są straszne kolejki) i najwyższy standard życia w całej
        > UE.

To wiadomosci minimum sprzed 15 lat.
        • Gość: ABE A jak jest teraz? N/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:51
          • dritte_dame Re: A jak jest teraz? N/t 01.12.04, 00:00
            Jak jest teraz z "doskonala" sluzba zdrowia
            mozna wnioskowac co nieco na podstawie jej prawie desperackich staran o
            sciagniecie lekarzy w Polski.

Ogolnym problemem "starej" Europy (a Skandynawii w szczegolnosci) jest
            gwaltowne starzenie sie ludnosci i nadciagajaca w jego rezultacie zapasc
            systemow socjalnych (emerytury, leczenie) tam gdzie te systemy sa najbardziej
            rozbudowane.

Moi szwedzcy znajomi, oboje z posadami uniwersyteckimi, tez pare lat temu
            doszli do wniosku ze panstwo raczej o nich na starosc nie zadba.

A moze by tak - Czechy?
            • Gość: ABE Re: A jak jest teraz? N/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 00:04
              Czechy? Nie wiem czy odpowiada mi ich cieplo-zimna mentalnosc.

Starzenie ludnosci to chyba problem ogolnoswiatowy. Faktem jest sami musimy sie
              o siebie zatroszczyc na starosc bo nie mozemy obciazyc tych paru dzieciakow
              utrzymywaniem rzeszy dziadkow.
              • dritte_dame "bABiE trudno dogodzic" :) 01.12.04, 04:05

> Czechy? Nie wiem czy odpowiada mi ich cieplo-zimna mentalnosc.

> Starzenie ludnosci to chyba problem ogolnoswiatowy.

Bynajmniej.
                Jest mnostwo krajow i terytoriow z przecietnie bardzo mlodym spoleczenstwem:
                Angola, Etiopia, Nigeria, Indie, Sudan, Gwatemala, Togo, Jemen, Pakistan,
                Syria, Ruanda, Haiti, Laos, Mozambik, Egipt, Nepal, Sierra Leone, Uganda,
                Liberia, Tanzania, Czad, Suazi, Kongo, Zamboa, Somalia, Niger, Gambia, strefa
                Gazy, ...

> nie mozemy obciazyc tych paru dzieciakow
                > utrzymywaniem rzeszy dziadkow.

Hmmmmm.
                (patrz powyzej)
                • Gość: ABE Ale z ciebie dowcipnisia! IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 20:59
                  Bynajmniej.
                  > Jest mnostwo krajow i terytoriow z przecietnie bardzo mlodym spoleczenstwem:
                  > Angola, Etiopia, Nigeria, Indie, Sudan, Gwatemala, Togo, Jemen, Pakistan,
                  > Syria, Ruanda, Haiti, Laos, Mozambik, Egipt, Nepal, Sierra Leone, Uganda,
                  > Liberia, Tanzania, Czad, Suazi, Kongo, Zamboa, Somalia, Niger, Gambia, strefa
                  > Gazy, ...
                  Czy to twoje opcje do rozwazenie pod relokacje?

nie mozemy obciazyc tych paru dzieciakow
                  > > utrzymywaniem rzeszy dziadkow.
                  >
                  > Hmmmmm.
                  > (patrz powyzej)
                  He, he. Niektore z tych dzieciakow to nawet sie rwa do utrzymywania
                  europejskich dziadkow.
        • Gość: che guevara 15 lat temu kraje skandynawskie były w głębokim IP: 217.153.221.* 01.12.04, 00:32
          kryzysie, z którego wyszły. Wyszły bardzo inteligentnie bo nie słuchały głosów
          oszołomów którzy rządali skończenia z państwem opiekuńczym lecz zreformowali
          system publiczny i zrobili z niego świetnie funkcjonujące państwowe
          przedsiębiorstwo stojące na straży równości dostępu do podstawowych potrzeb
          obywateli.
      • Gość: ABE Re: Skandynawia, najlepsza edukacja, doskonała sł IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:45
        To jest dobry pomysl! I do Polski blisko. I mowia tam w wiekszosci po
        angielsku. Czy nie ma zadnych ograniczen dla cudoziemcow z praca? Norwegia nie
        jest w UE wiec tam pewnie sa. Finlandia chyba za zimno. ALe Szwecja bylaby jak
        w sam raz.
        • dritte_dame Re: Skandynawia, najlepsza edukacja, doskonała sł 30.11.04, 23:52

> To jest dobry pomysl! I do Polski blisko.

Blisko - to pojecie wzgledne.
          Geograficznie moze i tak ale komunikacyjnie polaczenia promowe sa powolne (to
          moze byc istotne w przypadku naglej rodzinnej potrzeby) i niewygodne a ich
          przyszlosc niepewna.

> I mowia tam w wiekszosci po
          > angielsku.

Fakt.

> Finlandia chyba za zimno.

Finlandia ma chyba najlepsze w Skandynawii warunki prawne do rozwoju
          innowacyjnego biznesu i znaczne osiagniecia w rozwoju nowych technologii.

Co do zimna - to "w chlodzie mieso jest dluzej swieze".

Z minusow - Helsinki architektonicznie niestety wciaz mocno zalatuja rosyjska
          architektura imperialna.

> ALe Szwecja bylaby jak
          > w sam raz.

Mozliwe.
          Mnie by przeszkadzal nadmiar PC.
          • Gość: ABE Re: Skandynawia, najlepsza edukacja, doskonała sł IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 23:57
            Przyzwyczailam sie do nadmiaru PC w NZ. Believe me!
    • Gość: jarek-Zyd ne telus masz zamiar przed lutym razem z zbalansowanym IP: *.fastres.net 30.11.04, 22:14
      antypody opuscic, bo sie upadku dollara boisz, a Kondrad ze Szwecji zaplaconego
      juz chelma ci nie dostarczyl.
      • puls.usa Ty zyd nie marudz tylko pakuj manele 30.11.04, 22:38
        i przenos sie do Izraela ,manna z nieba na ciebie tam czeka.
        Sharon apel do was wysyla a ty co???? dekujesz sie tchorzu !!
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Czyzby mnie we Wloszech bylo zle..... IP: *.fastres.net 30.11.04, 22:44
          • Gość: ABE Zle moze ci nie jest, ale czy jestes dobrze IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:54
            widziany?
            • Gość: jarek-Zyd ne telus Bardzo duzo lepiej niz w Polsce (PRL). IP: *.fastres.net 30.11.04, 23:01
              • bam_buko Re: Bardzo duzo lepiej niz w Polsce (PRL). 01.12.04, 01:00
                hehe bo nie wychylasz sie zes zyd........zyd ne telus
                • Gość: jarek-Zyd ne telus Tylko wszyscy o tym w moim miasteczku IP: *.fastres.net 01.12.04, 09:35
                  wiedza i to moze jest zrodlem mojego dobrego zycia...
                • Gość: jarek-Zyd ne telus I nie musze sie pod pseudominem IP: *.fastres.net 01.12.04, 09:36
                  bam-buko ukrywac, albo to jest twoje jihadskie imie.
                • Gość: jarek_Zyd ne telus I tez jestem dobrym kolega z Don Giann Bozzo IP: *.fastres.net 01.12.04, 10:09
                  moze dlatego,ze oboje czynnie przeciwko islamizacji Europy dzialamy i to z suksesem.
                  • Gość: ABE OK, ok, jarek, we get the message IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:01
                    Jestes powszechnie szanowanym obywatelem. Happy?
          • puls.usa Re: Czyzby mnie we Wloszech bylo zle..... 30.11.04, 23:13
            mysle ze nie ale u Sharona byloby napewno lepiej,nie myslisz??
            • Gość: jarek-Zyd ne telus Moze , wszystko jest mozliwe, juz sobie myslalem, IP: *.fastres.net 30.11.04, 23:23
              dla szpasu, mieszkanie w Hajfie kupic( w lecie zobacze), te moje w Marbella
              sprzedajac, w koncu jest wiecej Arabow w Marbella, niz w Hajfie.
      • Gość: ABE Moj $ nie upada, durnoto n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:52
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Bo wy jestescie zaszczepieni. IP: *.fastres.net 01.12.04, 09:30
    • Gość: ABE'' Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:34
      ZAWSZE POLECAM KTÓRYŚ Z KRAJÓW MUZUŁMAŃSKICH, MIŁO TAM, SPOKOJNIE, PRZYJEMNIE,
      OGÓLNA SIELANKA
      I LUDZIE TAK PRZYJAŹNIE DO SIEBIE NAWZAJEM NASTAWIENI,
      WYŚLIJ ICH, HMMMM...... DO SYRII:)

ALBO BLIŻEJ MEKKI:)
      • Gość: ABE Czy wy zaslepeni bojowkarze antyarabscy IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 30.11.04, 22:55
        nie umiecie czytac? Przeciez ja swoich rodzicow NIGDZIE nie wysylam, mowie o
        moim przyjezdzie blizej do nich, do Europy. Co za fanatyzm!
        • Gość: stranger Re: Czy wy zaslepeni bojowkarze antyarabscy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:58
          Przyjeżdżaj na Workutę, tam jest parę wolnych miejsc w gułagowym burdelu!
    • Gość: Wiking z importu Pani KATEGORYCZNIE odradzam Skandynawię IP: *.cust.bredbandsbolaget.se / *.018-53-6f72652.cust.bredbandsbolaget.se 01.12.04, 00:18
      Na podstawie dogłębnej znajomości krajów skandynawskich (z wyjątkiem Islandii),
      kategorycznie odradzam myśl o którymkolwiek z tych krajów. Pani mentalnie
      kompletnie nie pasuje do tych społeczeństw. "Dusza słowiańska" i "dusza
      nordycka" są zupełnie niekompatybilne. Pani w ogromnym stopniu kieruje sie w
      życiu emocjami. Very, very un-Scandinavian!!! Południe, tylko Południe Europy!
      Tylko w tych stronach znajdzie Pani środowisko, z którym się Pani łatwo zintegruje.
      • Gość: Viking z importu Jeszcze dodam: po roku w Skandynawii będzie Pani IP: *.cust.bredbandsbolaget.se / *.018-53-6f72652.cust.bredbandsbolaget.se 01.12.04, 00:33
        na Szwedów, Norwegów, Dunów czy Finów mówic dużo gorsze rzeczy, niż teraz Pani
        mówi na Żydów. Niech Pani wierzy doświadczonemu, którą niejedną ABE w
        Skandynawii już widział.

Dedykuję Pani piekny wiersz wielkiego norweskiego poety, Bjørnstjerne Bjørnsona,
        z roku 1870-go:

Ja, vi elsker dette landet,
        som det stiger frem,
        furet, værbitt over vannet,
        med de tusen hjem.
        Elsker, elsker det og tenker
        På vår far og mor
        Og den saganatt som senker
        drømmer på vår jord.

Ten fragment "tenker på vår far og mor" właśnie mówi o tym, co Panią powoduje:
        myśli Pani (tenker) o ojcu (var) i matce (mor). To ładnie. Ale myśli o
        Skandynawii radze porzucić!

• Gość: Wikung z importu Oczywiście ojciec to "far", nie "var", palec mi IP: *.cust.bredbandsbolaget.se / *.018-53-6f72652.cust.bredbandsbolaget.se 01.12.04, 00:37
          trafił w klawisz obok własciwego, przepraszam.
          • Gość: ABE Nie ma sprawy. I tak nie widze roznicy. n.t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 00:38
        • Gość: ABE Ok, ok, nie podniecaj sie az tak kropko szwedzka IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 00:37
          Jak do licha ty tam pasujesz jak jestes taki egzaltowany? Oto jest pytanie
          • Gość: jarek-Zyd ne telus Moze on tez jako usprawiedliwienie mysli, ze chce IP: *.fastres.net 01.12.04, 10:16
            blizej rodzicoww byc.
            • Gość: ABE :) n/t IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:03
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Widac ,ze to polska choroba zle o innych mowic IP: *.fastres.net 01.12.04, 10:15
          dziwne moj brat kolo Vesteraas mieszka i bardzo sobie to chwali, moze dlatego ze
          ma zone szwedke i dwoje dzieci, co bardzo zle po czesku mowia, ale potrafia sie
          dogadac.
          I juz mieszka tam 33 lata.
          Moze sie zapytasz, ze to moze u polakow blad lezy....bo z wypowiedzi pewnych
          prawdziwych polakow na tym forum pewny tego jestem.
          • Gość: ABE Jak oni sie tam w Szwecji po czesku dogaduja ;))) IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:04
      • Gość: ABE Re: Pani KATEGORYCZNIE odradzam Skandynawię IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 00:36
        He he, "dusza slowianska" no nie wiem. Niektorzy co mnie znaja blizej narzekaja
        ze jestem emotionally cold as ice. Nazywaja mnie czasami Ice Queen. ALe moze
        dlatego, ze ja sie emocjonuje sprawami, ktore ich nie interesuja i vice versa.
        Ale biore porade on board. Danke
      • Gość: jarek-Z>yd ne telu Poludnie Europy -bron boze przed ABE, tylko IP: *.fastres.net 01.12.04, 10:10
        dla niej Turcja zostanie.
    • Gość: melania DO POLSKI WRACAJ, IP: *.dc.dc.cox.net 01.12.04, 01:50
      stad wszedzie blisko. jesli masz kase bedziesz zyc dobrze. Ja tez planuje
      wrocic do PL, ewentualnie na poludnie Francji. Skandynawia troche za zimna.
      Dobra jest tez Grecja.
      • Gość: ABE Re: DO POLSKI WRACAJ, IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 02:24
        Skad wracasz? Czy to bedzie dopiero na emeryture, bo nie wyobrazam sobie ze
        poludnie francji czy grecja podtrzymaly by cie zawodowo.
    • Gość: Gucio ABE, ja juz raz sie przymierzalem do Polski IP: *.ipt.aol.com 01.12.04, 03:02
      > Trwalo to kilka lat nawet. Jezdzilem wowczas na kilka miesiecy aby tam i
      siebie i cokolwiek innego odzszukac i wracalem to do Stanow, to do Argentyny i
      Chile, gdzie mnie bardzo, ale to bardzo ciagnelo i nigdzie nie znajdowalem nic
      takiego, co naprawde zadowoliloby mnie.

> Polski teraz mozna 'liznac' na tych wakacjach, ale niestety, po ilus tam
      latach, a u mnie po wiecej anizeli polowie zycia, i jest to Polska, ale z
      zupelnie innej planety i nigdy sie nie pozbedziemy porownan, tesknot i ciagotek
      do tej Naszej Polski.

> Z Naszych mlodszych lat!!!!

> Dlatego tak trudno Nam sie tam 'dopasowac'! Nawet potoczna mowa, a nawet
      i...akcent sa rozne od tego, co tkwi w Naszej pamieci. W miescie, w ktorym
      spedzilas i dziecinstwo i najlepsze lata swojego zycia ( bo mlode!) jestes
      obcym przybyszem, ktorego draznia maniery i zachowanie sie tego nowego
      pokolenia, z ktorym nieomal NIC nie mamy wspolnego poza narodowoscia; a ulic,
      dzielnic i przedmiesc, ba! nawet okolicznych wsi, ktorych nie rozpoznajemy i
      ktore sa Nam absolutnie obce, jak jakies miejsce na Ksiezycu, nie rozpoznajemy
      i dziwimy sie gdzie sie podzial Nasz Swiat, ABE!

> Jezeli dodasz do tego to mrowie ludzi, ktore rozmnaza sie w jakims blednym
      pedzie do zniszczenia wlasnego gatunku, a nie dla jego podtrzymania, to po
      prostu nie znajdziesz ani spokoju, ani przyjemnosci poza kilkoma pierwszymi
      miesiacami po powrocie.

> I dlatego wracamy na Nasze teraz miejsca i katy z zalem i pretensjami do
      wszystkich i wszystkiego ze Nam Nasze Swiat podmieniono, czy tez, podczas snu
      przeniesiono Nas na inna, jakze odlegla Planete...

> I tak, choc ciagle sie ludzac ze..., najlepiej sobie kupic miejsce tuz obok
      swoich Rodzicow.

> Na wieczny odpoczynek w uludzie ze wowczas tam i tylko tam znajdziemy i
      spokoj i wieczny odpoczynek, ABE...

> No bo tylko wowczas to bedzie realne.
      • Gość: ABE Re: ABE, ja juz raz sie przymierzalem do Polski IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 03:17
        Po moim ostatnim pobycie tez odkrylam, ze Polska z mojej pamieci (a moze
        wyobrazni, bo linia juz sie zaczela zacierac) jest inna niz ta realna rzecz. Ja
        nie mam zaufania tam do niczego i nikogo - ale to jest moja osobista fobia.
        O rodzinie i przyjaciolach z ktorymi sie spotkalam moge powiedziec, ze pasuja
        tam jak ulal, ze wszystko jest z nimi ok, ze sa szczesliwi i namawiali mnie
        goraco do powrotu. ALe ja chyba tez wole te Polske z pogranicza wspomnien
        mojego dziecinstwia i wyobrazni mojej nomadzkiej duszy. ALe i tak jesli
        mowie "home" to wciaz mam na mysli, i bede miala do konca zycie, dom gdzie sie
        urodzilam, moich rodzicow. ALe powoli staje sie on fikcja.
        PZRW
      • Gość: . ABE to pokolenie twoich dzieci (jesli je masz).Jej IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.12.04, 04:16
        bedzie latwiej. A starych drzew sie nie przesadza... Wracaj do swej Arabii,
        profesorku!

--
        Kocham Arabow w Arabii.
      • szlomo.oberluft Re: ABE, ja juz raz sie przymierzalem do Polski 01.12.04, 11:01
        swieta prawda guciu !! az mnie cos ruszylo!!tak samo ta Polske widze i dalej za
        nia tesknie psia mac.

Gość portalu: Gucio napisał(a):

> > Trwalo to kilka lat nawet. Jezdzilem wowczas na kilka miesiecy aby tam i
        > siebie i cokolwiek innego odzszukac i wracalem to do Stanow, to do Argentyny
        i
        > Chile, gdzie mnie bardzo, ale to bardzo ciagnelo i nigdzie nie znajdowalem
        nic
        > takiego, co naprawde zadowoliloby mnie.
        >
        > > Polski teraz mozna 'liznac' na tych wakacjach, ale niestety, po ilus tam
        >
        > latach, a u mnie po wiecej anizeli polowie zycia, i jest to Polska, ale z
        > zupelnie innej planety i nigdy sie nie pozbedziemy porownan, tesknot i
        ciagotek
        >
        > do tej Naszej Polski.
        >
        > > Z Naszych mlodszych lat!!!!
        >
        > > Dlatego tak trudno Nam sie tam 'dopasowac'! Nawet potoczna mowa, a nawet
        > i...akcent sa rozne od tego, co tkwi w Naszej pamieci. W miescie, w ktorym
        > spedzilas i dziecinstwo i najlepsze lata swojego zycia ( bo mlode!) jestes
        > obcym przybyszem, ktorego draznia maniery i zachowanie sie tego nowego
        > pokolenia, z ktorym nieomal NIC nie mamy wspolnego poza narodowoscia; a ulic,
        > dzielnic i przedmiesc, ba! nawet okolicznych wsi, ktorych nie rozpoznajemy i
        > ktore sa Nam absolutnie obce, jak jakies miejsce na Ksiezycu, nie
        rozpoznajemy
        > i dziwimy sie gdzie sie podzial Nasz Swiat, ABE!
        >
        > > Jezeli dodasz do tego to mrowie ludzi, ktore rozmnaza sie w jakims bledny
        > m
        > pedzie do zniszczenia wlasnego gatunku, a nie dla jego podtrzymania, to po
        > prostu nie znajdziesz ani spokoju, ani przyjemnosci poza kilkoma pierwszymi
        > miesiacami po powrocie.
        >
        > > I dlatego wracamy na Nasze teraz miejsca i katy z zalem i pretensjami do
        > wszystkich i wszystkiego ze Nam Nasze Swiat podmieniono, czy tez, podczas snu
        > przeniesiono Nas na inna, jakze odlegla Planete...
        >
        > > I tak, choc ciagle sie ludzac ze..., najlepiej sobie kupic miejsce tuz ob
        > ok
        > swoich Rodzicow.
        >
        > > Na wieczny odpoczynek w uludzie ze wowczas tam i tylko tam znajdziemy i
        > spokoj i wieczny odpoczynek, ABE...
        >
        > > No bo tylko wowczas to bedzie realne.
      • puls.usa Re: ABE, ja juz raz sie przymierzalem do Polski 04.12.04, 01:58
        Gość portalu: Gucio napisał(a):

> > Trwalo to kilka lat nawet. Jezdzilem wowczas na kilka miesiecy aby tam i
        > siebie i cokolwiek innego odzszukac i wracalem to do Stanow, to do Argentyny
        i
        > Chile, gdzie mnie bardzo, ale to bardzo ciagnelo i nigdzie nie znajdowalem
        nic
        > takiego, co naprawde zadowoliloby mnie.
        >
        > > Polski teraz mozna 'liznac' na tych wakacjach, ale niestety, po ilus tam
        >
        > latach, a u mnie po wiecej anizeli polowie zycia, i jest to Polska, ale z
        > zupelnie innej planety i nigdy sie nie pozbedziemy porownan, tesknot i
        ciagotek
        >
        > do tej Naszej Polski.
        >
        > > Z Naszych mlodszych lat!!!!
        >
        > > Dlatego tak trudno Nam sie tam 'dopasowac'! Nawet potoczna mowa, a nawet
        > i...akcent sa rozne od tego, co tkwi w Naszej pamieci. W miescie, w ktorym
        > spedzilas i dziecinstwo i najlepsze lata swojego zycia ( bo mlode!) jestes
        > obcym przybyszem, ktorego draznia maniery i zachowanie sie tego nowego
        > pokolenia, z ktorym nieomal NIC nie mamy wspolnego poza narodowoscia; a ulic,
        > dzielnic i przedmiesc, ba! nawet okolicznych wsi, ktorych nie rozpoznajemy i
        > ktore sa Nam absolutnie obce, jak jakies miejsce na Ksiezycu, nie
        rozpoznajemy
        > i dziwimy sie gdzie sie podzial Nasz Swiat, ABE!
        >
        > > Jezeli dodasz do tego to mrowie ludzi, ktore rozmnaza sie w jakims bledny
        > m
        > pedzie do zniszczenia wlasnego gatunku, a nie dla jego podtrzymania, to po
        > prostu nie znajdziesz ani spokoju, ani przyjemnosci poza kilkoma pierwszymi
        > miesiacami po powrocie.
        >
        > > I dlatego wracamy na Nasze teraz miejsca i katy z zalem i pretensjami do
        > wszystkich i wszystkiego ze Nam Nasze Swiat podmieniono, czy tez, podczas snu
        > przeniesiono Nas na inna, jakze odlegla Planete...
        >
        > > I tak, choc ciagle sie ludzac ze..., najlepiej sobie kupic miejsce tuz ob
        > ok
        > swoich Rodzicow.
        >
        > > Na wieczny odpoczynek w uludzie ze wowczas tam i tylko tam znajdziemy i
        > spokoj i wieczny odpoczynek, ABE...
        >
        > > No bo tylko wowczas to bedzie realne.
    • abe_normalna_baba Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen 01.12.04, 15:40
      Polecam Albanie.
      Zanim ty sie ABEnormalnie zbierzesz przyjechac do Europy, Albania bedzie
      wlaczona do UE. A Kosowo bedzie wtedy nalezalo do Albanii. Tam dobrobyt jak
      nigdize indziej i najszybciej wzrasta dochod w calej Europie.
      • Gość: ABE Widze, ze piszesz z wlasnego doswiadczenia IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:07
        Zycze dalszego powodzenia w nieustannym wzroscie dobrobytu ;DDD
    • Gość: kuk Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen IP: 207.7.203.* 01.12.04, 16:41
      Szwajcaria
      Norwegia
      Francja
      Niemcy

I w tej kolejnosci

• Gość: ABE Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:08
        Szwajcaria bylaby moim pierwszym wyborem rowniez, ale slysze, ze sie bardzo
        skrzetnie izloluje. No chyba ze ma sie kase, i to bardzo duzo kasy.
    • kyle_broflovski tam jest dobrze gdzie nas nie ma 01.12.04, 17:54
      nie wiem jak zarabiesz na "przyslowiowy chleb" wiec rozwaz to co chcialabys
      robic w nowym miejscu. praca dla kogos czy wlasny biz wymaga ukladow i
      pieniedzy. z reszta przechodzilas przez to (SA -> NZ). moze lepiej siedziec tam
      gdzie siedzisz
      • Gość: mak Re: do ABE IP: *.proxy.aol.com 01.12.04, 18:36
        przenies sie na Malte,angielskojezyczny maly archipelag 3 wysp Gozo,Malta i
        jeszcze jakas tam mala wysepka,wspanialy klimat,stolica jest La Valetta,bylem
        tam wielokrotnie,bardzo mili ludzie,blisko do Europy,Korsyka,Sardynia w zasiegu
        kilku godzin,no i oczywiscie Izrael bardzo bliziutko,moglabys wpasc od czasu do
        czasu do Dany na koszerna mala ,czarna.Jedyny tzw.drawback to cienko z
        praca,real estate drogawy,waluta jeszcze Lm (lir maltanski) = 3$US,Malta
        przystapila do EU w tym roku,napewno z czasem przejda na Euro,po zatym bardzo
        atrakcyjne i mocno cywilizowane miejsce na swiecie,pozdrawiam,mak.
        • Gość: ABE Re: do ABE IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:12
          Brzmi bardzo zachecajaco. Super. Musze sie najpierw wyslac z malym rekonesansem
          bo nigdy tam nie bylam.
          Dzieki Mak!
      • dritte_dame Tu jest dobrze, gdzie ja jestem :) 01.12.04, 19:21
        kyle_broflovski napisał:

> tam jest dobrze gdzie nas nie ma
        • kyle_broflovski Re: Tu jest dobrze, gdzie ja jestem :) 01.12.04, 19:28
          "jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma"

zawsze podstawowym problemem przy takich miedzykontynentalnych przeprowadzkach
          jest problem zarabiania na "chleb powszedni" czy tez jak placi sie za wydatki.

jak ktos ma kupe szmalu i nie ma zproblemu z powyzej wymienionymi problemami to
          polecam Paryz tam zyje sie 24 godziny na dobe. kazdemu innemu radze zyc tam
          gdzie ma prace.
          • dritte_dame Paryz odpada 01.12.04, 19:35
            kyle_broflovski napisał:

> polecam Paryz tam zyje sie 24 godziny na dobe.

Ja lubie sie dobrze wyspac.
            Minimum 8 godzin na dobe.
            • kyle_broflovski Re: Paryz odpada 01.12.04, 19:46
              dritte_dame napisała:

> kyle_broflovski napisał:
              >
              > > polecam Paryz tam zyje sie 24 godziny na dobe.
              >
              > Ja lubie sie dobrze wyspac.
              > Minimum 8 godzin na dobe.
              >
              >
              proby odespania smierci na raty skazane sa na niepowodzenie.

• Gość: ABE Fakt, ze wszystko rozbija sie o ten chleb. IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:11
        Szczegolnie na starym kontynencie, gdzie wszystko jest bardzo skonstniale i
        gdzie praca zalezy od tego "who you know, not what you know".
    • kyle_broflovski Re: W ktorym kraju UE poleciliby panstwo osiedlen 01.12.04, 18:53

> Pytam powaznie bo moge miec tymczasowa potrzebe osiedlenia sie blizej moich
      > troche juz podstrarzalych rodzicow. Ktory z krajow europejskich ma najwiecej
      > do zaoferowanie w kwestii stabilinej gospodarki i rynku pracy, bezpieczenstwa
      > publicznego, dobrej oswiaty, sensownych cen nieruchomosci, sily nabywczej
      > wlasnej waluty i ogolnie warunkow zycia.
      > Wszelkie powazne porady mile widziane.
      > Dzieki

dodalbym jeszcze zmyslowe piekne kobiety ale...
      jak zarobic na placenie wydatkow?
      • Gość: ABE Zmyslowe piekne kobiety to tylko polowa medalu IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:16
        Ta druga polowa to przystojni i rownie zmyslowi mezczyzni. Ale to tylko w Raju
        a do tego miejsca zamieszkania trafie dopiero za pare dobrych lat, i to przy
        dobrym zachowaniu.
    • Gość: igor Najlepszy wybor to Andora. Jest i nie jest panstwe IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 01.12.04, 21:42
      m. Jest i nie jest w UE ale klimat zdrowy. Sasiedzi w porzadku - nie najezdzali
      juz od setek lat. Do tego narciarski teren, pomidory najsmaczniejsze w calej
      Europie, mozna znac wszystkich obywateli po kilku latach. Malo choruje na AIDS
      (wszyscy wiedza kto wiec nie musisz sie martwic). Oh, wino tanie. Podatki
      znikome - zyc nie umierac. Jeden minus - daleko do Polski.
      • Gość: ABE A gdzie to jest dokladnie?Brzmi troche spaniardzko IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 01.12.04, 21:46
        • Gość: Globtroter FINGALIA!!!! Jej uroki tak pieknie opiewal IP: *.in-addr.btopenworld.com 01.12.04, 21:58
          Alexander Galicz w znanej piosence....
      • bam_buko Re: Najlepszy wybor to Andora. Jest i nie jest pa 01.12.04, 22:23
        Gość portalu: igor napisał(a):

> m. Jest i nie jest w UE ale klimat zdrowy. Sasiedzi w porzadku - nie
        najezdzali
        >
        > juz od setek lat. Do tego narciarski teren, pomidory najsmaczniejsze w calej
        > Europie, mozna znac wszystkich obywateli po kilku latach. Malo choruje na
        AIDS
        > (wszyscy wiedza kto wiec nie musisz sie martwic). Oh, wino tanie. Podatki
        > znikome - zyc nie umierac. Jeden minus - daleko do Polski.

hehe igor jak zwykle slyszales ze dzwonia tylko.....
        Andora kompletne zadupie wysoko w Pirenejach ,drogo jak cholera a wino to jest
        tanie ale w sasiedniej Hiszpanii(walking distance).
        Faktycznie sporo wyciagow narciarskich,ogolnie jednak kraik brzydki zeszpecony
        gesta siecia linii egergetycznych wysokiego napiecia co przynosi pewien dochod
        Andorze za tranzyt energii.
        Dojazd drogowy kiepski caly czas pod gorke hehe ,jak do szkoly igor nie??
        To bylby najgorszy wybor w Europie (zachodniej)
        • Gość: kuk Re: Najlepszy wybor to Andora. Jest i nie jest pa IP: 207.7.197.* 01.12.04, 22:29
          A moze by tak do harecu.....? Prosperity, democracy, blessing of God, safety....
          • bam_buko Re: Najlepszy wybor to Andora. Jest i nie jest pa 01.12.04, 22:42
            Gość portalu: kuk napisał(a):

> A moze by tak do harecu.....? Prosperity, democracy, blessing of God,

safety

Ja rowniez slyszalem ,ze to cichy i spokojny kraj - slyszalem rowniez
            narzekania na komunikacje ,szczegolnie na fruwajace autobusy
            > .
            • krolowa_bona Re: Najlepszy wybor to Andora. Jest i nie jest pa 01.12.04, 23:41
              Tez slyszalam ze jest tam bardzo ROZRYWkowo. Szkoda tylko ze do zadnej Unii ich
              jeszcze nie przyjeto. Moze sie nie staraja?
          • Gość: kiecka Re: zły świat ? ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 23:04
            i co tu zrobić ?

rozłóż mapę i czymś w nią rzuć , tak na odlew , a gdzie powstanie ślad
            tam zamieszkaj , jeżeli trafisz w jakąś wodę , powtórz próbę ...

to może być przygoda twojego życia

• Gość: igor buko. Byles tam, to wiesz, ze zartowalem. Ja tez IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 02.12.04, 19:30
          tam bylem, krotko, w 2000. Ale jesli chcesz zapomniec o problemach polskich i
          swiatowych duzo lepsze niz Monaco, Lichtenstein czy San Marino. Ze do Polski
          daleko, tez naprawde plus bo rodzina nie bedzie ABE objadac.
    • Gość: lc Polecam Wilno. Piekniejsze niz Krakow i duzo tansz IP: 65.207.116.* 02.12.04, 18:02
      • dana33 do abe 02.12.04, 19:04
        nu, do eretz to ja ciebie nie zapraszam, abe. ale widze, ze trudno ci sie
        zdecydowac, wiec tu masz zydowski dowcip z czasow komuny w polsce:

przyszedl mojsze do swojego przyjaciela, duzego machera w polskim ministerstwie.
        sluchaj kaziu, powiedzial, nie moge dostac paszportu, a chce wyjechac. ty nie
        mozesz mi tego zalatwic, tak po przyjacielsku?
        alez oczywiscie, mojsze, odpowiedzial kazio, nie ma problemu, wiesz dokad
        chcesz wyjechac?
        nie, powiedzial mojsze, jeszcze nie wiem, ale najpierw musze i tak miec
        paszport.
        paszport bedziesz zaraz mial, tylko wiesz, mam za 2 minuty wazna konferencje,
        wiec ty poczekaj u mnie w pokoju az wroce, a tymczasem tu masz globus,
        poogladaj sobie, dokad mozesz pojechac.
        kazio wrocil po 2 godzinach z konferencji i zapytal sie mojsze: wiesz juz,
        dokad chcesz pojechac?
        ogladalem sobie ten globus przez dwie godziny, odpowiedzial mojsze, i chce sie
        ciebie zapytac, czy masz moze inny globus?
        • Gość: stockholm Polecam Stockholm IP: *.telia.com 02.12.04, 19:18
          Bezinteresownie .

Dlaczego:

Porzadek i prawo stosunkowo na wysokim poziomie porownujac inne miasta Europy
          Waluta bardzo stabilna. Szwecja nie przyjela Euro ale wartosc waluty poszla w
          gore .
          Srodowisko czyste , piekne miasto. www2.stockholm.se/english/
          Wysoka technika spoleczna
          Bardzo latwo dostac prace dla kogos co naprawde chce pracowac i potrafi
          wykonywac swoj zawod
          Stosunkowo niska przestepczosc
          Ceny domow mozesz sobie zobaczyc na stronie www. bovision.se albo
          www.svenskfast.se . Maklerow jest 100-ki.
          Mieszkanie w Sztockholmie kosztuje od 500.000 SKR do 1.500.000 SKR
          Dom od 2.500.000 Skr do 4.000.000 Skr normalny w okolicach sztockholmu lub w
          Sztockholmie. Nie extrawagancki.

- Jezyk. Wszyscy nawet stare babcie i dziadkowie mowia po angielsku. Ale
          jezykiem oficjalnym jest szwedzki i wszyscy sie nim posluguja.

Zapraszam ale nie lobuzow i zbrodniarzy, zlodzieji i nie innych kryminalistow.

Do posli ze sztockholmu 19 godzin promem , 1.5 godziny samolotem.
          • Gość: ABE Wielkie dzieki, Stockholm IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.12.04, 20:47
            za porade i linki. Wszystko wyglada badzo zachecajaco. Ktos wczescniej
            proponowal Skandynawie, i nawet z mezem o tym rozmiawialam. O dziwo, byl troche
            nawet podintrygowany. Wydaje mi sie ze Szwecja to troche taki odpowiednik Nowej
            Zealandii na polnocnej polkuli (podobna mentalnosc, podobny kraj - duzo natury
            itd)
            Dzieki
        • Gość: ABE :))) n/t IP: *.dialup.xtra.co.nz 02.12.04, 20:37
        • Gość: jarek-Zyd ne telus Doskonaly, napisz mi go po angielsku to go moim IP: *.fastres.net 02.12.04, 21:16
          kolegowm wysle.
        • Gość: kiecka Re: do abe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 23:18
          hihi, ... lubię kawały z brodą i mam ten inny globus
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka