krystian71 09.01.05, 21:23 a Zydow to juz pasjami nie znosze. Czy to jakas choroba , czy to moze te wichury co nad polnocna Europa sie przewalaja, lomoca w moich okiennicach i targaja mi nerwy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rachelka Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:28 ty mnie tu nie podrabiaj,dzisiaj dochodzac do siebie bronie bialych przed poprawnoscia polityczna. podeslij mlodziezy ten link, to sie mozna posmiac, my codzien boki zrywamy jak tlumaczymy English na ebonics:))) www.asksnoop.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 09.01.05, 21:42 link jest fajny, ale mnie rynne oberwalo, i plot gdzies pofrunal, nie ja STANOWCZO dzisiaj nie lubie Israela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 21:43 A Ja stanowczo nie lubie 6-latkow ktorzy madrza sie na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:47 Gość portalu: iloveisrael napisał(a): > A Ja stanowczo nie lubie 6-latkow ktorzy madrza sie na forum czyli siebie,idz zakladaj wlasne 6 letnie watki dla intelektualistow twego pokroju. nie zapomnij o slowniku poprawnej polszczyzny, bo sie kopiesz co 5 minut w pisowni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 21:49 rachelciu pisalem ci juz, wole stawiac byki niz co sekundke dawac swiatu probke mej ignoracji jak ty paniusiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:51 Gość portalu: iloveisrael napisał(a): > rachelciu pisalem ci juz, wole stawiac byki niz co sekundke dawac swiatu probke > > mej ignoracji jak ty paniusiu ojojojoj ale ty dajesz swiatu dobre probki,tylko czego? uwazaj abys sie z radosci nie posiusial,to sie zdaza podekscytowanym, malym chlopcom? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 21:53 Ciekawe motto. I sikam bo mysle. Pani ma pewnie rureczke zamiast. A szkoda, szkoda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:57 Gość portalu: iloveisrael napisał(a): > Ciekawe motto. I sikam bo mysle. Pani ma pewnie rureczke zamiast. A szkoda, > szkoda czy jesli i ciebie pokochamy to stad splyniesz? i love 2 love Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 09.01.05, 21:55 czego ta ilówa tutaj szuka.Niech sie strzeze , bo w czasie takich wiatrow nawet wloskie sady lagodniejsze wyroki daja@!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 21:29 ma to cos wspolnego ze zmianami klimatycznymi ostatnich paru lat. Oni cos na tej pustyni w Izraelu, rozumiesz, produkuje co nam na Swiecie aure zmienia. U nas powinno byc lato w tej chwili, a jest jesien z okazjonalnymi podmuchami zimy. Och, te zydy! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 09.01.05, 21:39 i to mam wlasnie na mysli :))) Jak tak duje, to mi sie kabel kolebie, internet wolno chodzi, a przeciez okreslonym silom na tym zalezy,co by Rachelka na ten temat nawet inne zdanie mialsa. I jeszcze trzy holowniki sie z cum urwaly i po basenie portowym sie tluka. pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:43 krystian71 napisała: > i to mam wlasnie na mysli :))) > Jak tak duje, to mi sie kabel kolebie, internet wolno chodzi, a przeciez > okreslonym silom na tym zalezy,co by Rachelka na ten temat nawet inne zdanie > mialsa. > I jeszcze trzy holowniki sie z cum urwaly i po basenie portowym sie tluka. > pozdrowienia:) he,he u nas nie duje ale dla odmiany odwilz. jak tam molo w Sopocie,czy juz zreperowanie po sztormach? ja uwielbiam sztormy,przezylam straszliwy w zeszlym roku na Antantyku w Kapsztadzie. wszyscy uciekali a ja nie moglam oderwac oczu od morza i jego potegi. tam to cholera wieja wiatry,nic dziwnego,ze w dawnych czasach pan Diaz musial dwie zalogi brac, aby na Przyladek Dobrej Nadziei doplynac,ale warto bylo:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 09.01.05, 21:52 molo odbudowane, ale co z tego , jak w tej chwili wlasnie w strone Szwecji dryfuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Ponoc w Szwecji zginelo 7 osob! Czy sa jakies IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:02 ofiary w Polsce? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ponoc w Szwecji zginelo 7 osob! Czy sa jakies 09.01.05, 22:08 poki co tylko w biednych przewalonych drzewkach i liniach energetycznych. Polska to jest wogole szczesliwy kraj(wg Nostradamusa), co z kazdego Armagedonu ocaleje.I te tam na tropikalnym poludniu wiedza o tym i sie w kolejke pod ambasada ustawily Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Nostradamus tak powiedzial? IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:16 To nic dziwnego, ze sie do nas pchaja. Ja bym im szybko unaocznila, ze on byl Zyd, wiec pewnie klamal ;))) Choc z drugiej strony, jego tate sie przechrzcil na nasza wiare, to chyba by go Izraelczycy nie zakwalifikowali jako Zyda. Tak przynajmniej twierdza co poniektore tu madrale, tzn ze zyd to tylko ten ten ktory wyznaje judaizm. To juz nie wiem, ale wydaje mi sie ze Nostradamus to nasz? CO myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: Nostradamus tak powiedzial? IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 22:19 Koledzy i kolezanki. Uwaga. sojusz nowozelandzko-bobasowy zawaRty. Wiec trzeba zwiewac stad poki mozna. Albo smierc od glupoty murowana!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Zwiewaj, zwiewaj. Masz sprzyjajace warunki klimaty IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:23 czne do zwiewania. Latwo ci to pojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 :) 10.01.05, 12:17 to tylko na chwile. Moge wam prognozowac - jak pokazuje praktyka. Teraz idzie do was wiosna piekna geba z pieknym slonkiem. Potem znow zima. Nie lubie zimy wiosna :(. A z nostrow i damusow nie ma sie co smiac. Jeden z nich powiedzial podobno ze po naszym Papiezu ida Krzysie...Widac to co prawda i golym - nieuzbrojonym okiem ale i tak nie brzmi to inaczej jak - Apokalipsa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: :) IP: 209.101.135.* 10.01.05, 12:20 Oj, pani Biedronko, pani Biedronko, tak nad pania pracuje a tu nic.Tylko zarcik, mam nadzieje ze miala pani mily weekend Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Pracowity w polowie 10.01.05, 12:22 jesli liczyc tylko prace zawodowa ;). A teraz znow musze wracac. Jak pan efekty tej pracy gdzies ma to prosze je ´wypchnac´ do gory gdzies pod koniec tygodnia to zajrze. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Pracowity w polowie IP: 209.101.135.* 10.01.05, 12:39 Pozdrowienia i sukcesow w obu polowach Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Nostradamus tak powiedzial? 09.01.05, 22:28 no chyba,ze nasz,jaki Zyd by sie Nostra-damus nazywal i tak ladnie Polsce zyczyl:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:35 Masz link do jego 'zyczliwych' przewidywan wobec Rzeczpospolitej? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 12:08 na Nostradamusa, chyba linku nie znajde W archiwum watykanskim znajduja sie dokumentyy, ktorych autorem jest Ludwik Rocco, franciszkanin z Gory Synaj,zm.1849. Strasznie ciekawa, ale dluga, przytocze ci tylko pare zdan nt Polski. "wielu zdrajcow zostanie wygnanych z granic Polski.Najwyzej zas Bog wyniesie Polakow, kiedy dadza swiatu wielkiego papieza.Pod hegemonia Polski Slowianie polacza sie i utworza wlasne Slowianskie , zachodnie mocarstwo Europy,ktorego granicami beda Odra, Nysa,Adriatyk, Morze Czarne,Dniepr i Dzwina.Slowianska Polska zawrze przyjazn z wierna Turcja i na wieki zachowana bedzie" Mam nadzieje, ze to nasz Jarus przeczyta i szlag go trafi... :) Jest jeszcze fragment III Tajemnicy Fatimskiej, gdzie w przyszlej wielkiej wojnie wedlug ostatniej zyjacej powierniczki siostry Lucji "jedynym narodem chronionym przez milosierdzie Boze , pozostanie Polska" Mamy tu jeszcze przepowiednie s.Nimfy Suchonskiej zyjacej w latach 1688-1709 "Ojczyzna Twoja w XXw dopiero powstanie do bytu czesciowo , a zas w calosci i wielkiej ozdobie w czas jakis potem ,jesli przykazan moich strzec bedzie pilnie,zostajac w posluszenstwie namiestnikowi Memu , jesli roslawiac bedzie wsrod niewiernych moje imie , to ja Ojczyzne twoja blogoslawic bede i rozszerzac." A tak wogole, Krolowo, wlasnie przestalo wiac, juz mi humor wraca , co chyba widac po powyzszych cytatach.Wiem, ze szukalas miejsca do przesiedlenia wiec rozwaz powaznie te mistyczne przepowiednie :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 12:19 Widze ze Krystian uczniem jest Towianskiego, a nie minal juz czas na takie kakofonie? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 12:33 no Stasiu, nie badz niesprawiedliwy przyjacielu. Toc ja z braku czasu ani o Towianskim nie wspomnialem, ani o proroctwach sw. Brygidy, ani o proroctwach Wernyhory-tego od- "powstanie Polska od morza do morza czekajcie na to pol wieku" A przynajmniej miej dla mnie tyle wyrozumialosci co dla naszych wspolnych przyjaciol judaistow, ktorzy cala swoja historiozofie na przepowiedniach i proroctwach opieraja :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 12:38 Jak Twoj wlasny post wskazuje to MOI przyjaciele, i dumny z nich jestem, swa historiozofie tylko emuluja na naszej, Czy mozna w ogole znalezc bardziej mesjanistyczna i oparta na mitach i legendach niz u nas, Krystianeczku? Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Nie wiem co lepsze 10.01.05, 12:45 opierac na tym w co ludzie wierzyli (ba - wierza i dzis) niz badac DNA z pochodzace z obiektow sakralnych. To tak jakby ktos probowal odtworzyc obraz MRI Mickiewicza wowczas gdy pisal ballady ;) Zostawmy to w pokoju. Tak proponuje. Mysle ze koledzy judaisci moga sie daleko bardziej obawiac nadchodzacym chyzym krokiem Krzysiow nizli mistycyzmu chrzescijanskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 12:54 nu, Stasiu , kto tu ma byc ten AEMULUS najwazniejszy i namaszczony - od Isajasza do Jeremiasza czy odwrotnie. PS. my tez potrzebujemy troche pociechy. 2PS- a czy ciebie nie zastanawia, ze imie naszego kraju i narodu pada z ust jakis sredniowiecznych mnichow , czy mniszek , ktore wg wszelkiego prawdopodobienstwa i wspolczesnych zachodnio europejskich i USA-owskich standartow szkolnych nie mialy prawa nic slyszec akurat o Polsce? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 13:18 jesli chodzi o 2ps Krystianku to please wyraz sie jasniej bo przyznaje ze zbyt glupi jestem, amerykanskie szkolnictwo mi szkodzi, zeby wiedziec do czego pijesz Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 13:33 co z 2 PS nie rozumiesz? Pisalem, ze o losach panstwa i narodu polskiego wypowiadaja sie w wizjach jacys sredniowieczni lub XIX wieczni mnisi i pastuszkowie, ktorzy wg wszelkiego prawdopodobienstwa nie mieli szans uslyszec o istnieniu takiego panstwa ( o ile wogole za ich zycia istnialo ) Podobnie jak obecnie w USA , zgodnie z ich standartami edukacyjnymi szkol srednich:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 13:38 Krystianie. O RP w sredniowieczu i XIX wieku wiedzielo duzo wiecej ludzi niz myslisz. Przeczytaj sobie np. co Rzplitej w XVI wieku pisal Barclay, Sarbiewskiego I Modrzewskiego czytala cala Europa i wszyscy dobrze wiedzieli skad pochodza A wlasnie jak sie to wszystko ma do standartow amerykanskich szkol srednich to juz nie wiem. Czy w polskich szkolach srednich tak wiele ucza o Ameryce Polnocnej? A ile ucza np. o Gwatemali? Niestety przepraszam ze sprowadzam Cie na ziemie ale w skali waznosci Polska dla USA to jak Gwatemala dla Polski. Wez to pod uwage w swoich rozmysleniach Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 13:47 Stasiu,nie wiem skad piszesz, bo sie po swoim IP ukryles, ale uwierz mi, ze wiem o czym JA pisze. Z autopsji i bezposrednich kontaktow . jesli chocby polski ogolniak konczyles, to rowniez powinienes wiedziec, ze nie tylko Gwatemala ale i Burkina Faso i batu landy nie mialy prawa kryc przed nami tajemnic-rozumiesz, liczba ludnosci, stolica , najwazniejsze bogactwa naturalne i galezie gospodarki. Pisze o tych prorokach dla tego, bo tworzyli niektorzy w sredniowieczu , gdy Polska pod rozbiciem dzielnicowym egzystowala, i w XIX wieku-pod zaborami. Co do XV-XVI w okresu swietnosci-zgadzam sie z toba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 13:56 Krystian, gotowy Ci jestem podaraowac me roczna pensje, ktora mala nie jest, jak mi znajdziesz 10 polskich maturzystow w calym kraju co wiedza ile ludnosci i jaka stolice ma Gwatemala, i to samo jka znajdziesz 100 gdzie lezy, wiec prosze bzdur mi tu nie pisz bo tak mozesz fredziemu ale ja totalnym idiota nie jestem Pisze ze Stanow z Waszyngtonu jak koniecznei musisz wiedziec a jezeli chodzi o 12-13 wiek, to zapomniasz ze nawet wtedy polscy uczeni znani byli na najwazniejszych uniwersytetach, Jak tak wspaniale wyedukowany jestes to pewnie znasz ze dwa trzy imiona, albo choc jedno Polaka ktory wykladal wtedy na uniwersytecie w Paryzu a o XIX wieku nawet nie ma co mowicbo smiechu warte, chyba nie ejstes jednym z tych co uwazaja ze tylko panstwosc daje prawo do zycia? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 14:23 Stasiu, na boga nie osmieszaj sie i nie szastaj tak swoim majatkiem. Napisz do mojego bylego Liceum nr III, Gdynia ul. Legionow, tam okolo 100 maturzystow rocznie bude opuszcza, kiedys jeszcze wiecej- tylko pilnuj, by cie nie zlinczowali za takie trywialne pytanie. A kiedy mam sie spodziewac przekazu. Na Boga czlowieku, w ktorym roku twoja rodzina Polske opuscila... Niedawno odwiedzili mnie koledzy mojej corki z High School, w ktorym rok w USA przebywala. Pytali co w Europie zwiedzic.Zasugerowalismy im Grecje, kolebke bialej cywilizacji-musial bys widziec nasza mine na widok jak ci amerykanscy maturzysci Grecji na mapie Europy szukali... PS. Hmmm ten XII- XIII wiek w Paryzu, polski naukowiec? Kogo masz na mysli ? Wincentego Kadlubka , czy co do cholery ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 14:32 Bede kiedys w kraju to sie mozemy przed Twoim liceum spotkac i wyprobowac sprawe Pracowalem w kraju ostatnio przez piec lat i nie spotkalem osoby co by wiedziala gdzie jest Gwatemala, za to co najmniej 100 wtornych analfabetow. No ale ja Twoja buda taka zaawansowana to masz szanse na spory zarobek Niedawno byla u mnie znajoma z Polski, chcielismy ja wziasc na Floryde ale nie chciala jechac bo sie bala ze ja tam krokodyle zjedza. No widzisz Krystianie Ty polskiej historii nawet nie znasz a takie teorie wysnuwasz. Poczytaj troche prac Henryka Barycza, wysmietny historyk piszacy o polskiej nauce w srediowieczu i renesansie, to sie duzo dowiesz i dziwne ze ja wyksztalcony w Stanach go znam i czytalem a Ty nie? Moze wiec dalbys sobie spokoj z tymi generalizacjami? I pouczyl o prawdziwym swiecie a nie zyl stereotypami? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 14:42 dobra, ale pusc te nazwiska , z XII-XIII w, bo sredniowiecze w Polsce trwalo troche dluzej,powiedzmy do XVw A ty widze,ze sie z tymi nazwiskami ociagasz,ten przelom wiekow to jestw Polsce rozbicie dzielnicowe,(gdybys nie wiedzial ) a ci owczesni naukowcy-polscy wykladowcy na Sorbonie strasznie mnie zaintrygowali!!!!! PS- a gdzie ty pracowales do cholery-PGR-y restrukturyzowales, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 14:53 OK mozesz sie ze mnie nabijac bo otwarcie przyznaje ze dokladnie nie pamietam. Wiem ze bylo polskich wykladowcow w Paryzu w tamtym okresie co najmniej dwoch. Jeden mial na imie Maciej. Pisze o tym Barycz w ksiazce "Z epoki renesansu, reformacji i baroku" Wypozycz ksiazke i sprawdz , zobaczysz ze nie wymysl moj. A to ze Polska byla wtedy w rozbiciu to zaden dowod. Prawie kazdy kraj tamtej epoki przechodzil przez taki okres. Francja, Niemcy, WLochy, Rosja. Nie ma to zadnego znaczenia dla naszej kwestii tutaj. Ludzie wyksztalceni na Zachodzie o Polsce dobrze wiedzieli. Zreszta o tym Barycz tez pisze A co Ty z tymi PGRami ha? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 15:04 Ha, Stasiu, ja ci po to o tym rozbiciu napisalem, zebys wiedzial o jakim okresie piszesz .XII-XIII w to zaden renesans, nawet w slonecznej Italii dopiero sie na niego zbieralo. O Polskich naukowcach w epoce renesansu i pozniej na Uniwersytetach zach. Europy u Barycza nie musze sie doksztalcac, bo jeszcze z mojej sredniej budy (sic!0takie nazwiska jak Stanislaw ze Skarbimierza, Pawel Wlodkowic,Wojciech z Brudzewa czy Kromer pamietam. A te PGR-y to a propos tej Gwatemali-oni niestety tylko wino marki Arizona znaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 15:12 Czlowieku ja nie pisalem ze XII wiek to renesans tylko ze Barycz pisal o sredniowieczu i renesansie Ci naukowcy to XV-XVI wiek ja pisze wlasnie o XII-XIII wiec radze Barycza jednak poczytac Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. 10.01.05, 15:25 Stasiu, jak dorwe to poczytam, ale tytul tej ksiazki Barycza, to jak podajesz "Zepoki renesansu,reformacji i Baroku" Dlatego ciagle nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: No fakt! I na pierwsze mu chyba Michal dali. IP: 209.101.135.* 10.01.05, 15:33 To zbior artykulow. Kilka jest o sredniowieczu albo przejsciowo albo calkowicie. Tytul ksiazki rzeczywiscie w tym przypadku mylacy. Jego Historia nauki polskiej tez bardzo dobra i studium o Ujocie Odpowiedz Link Zgłoś
niewybrany O Polsce w USA 10.01.05, 15:15 Jedna uwaga, posrednio w temacie: Ze dala przecietnych Amerykanow Polska, to tyle co dla nas Gwatemala? A dlaczego mialoby byc inaczej? I nie tylko kryzys szkolnictwa sredniego w USA za to odpowiada. Dla strategow z Pentagonu i CIA Polska uzyskala b. wysoka pozycje: 1. Klasa - to W.Brytania i Izrael (wiarygodnosc b.wysoka) 2. Klasa - to Australia i Polska (wiarygodnosc i poziom zaufania wysoki) a dopiero potem inni sojusznicy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 15:29 Gwatemala to dla Polski zaden sojusznik, nie oznacza to, ze mozna olac geografiw Am. Sr. tylko z tego powodu. Przyczyny kryzysu szkolnictwa sredniego w USA sa rzeczywiscie inne i ciagna sie jeszcze od zniesienia segregacji za czasow Kennedy'ego. Szkolnictwa dla czarnych nie ulepszono, natomiast w "bialych "szkolach calkowicie padlo na zasadzie rownania w dol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 15:35 krystian nie opowiadaj stereotypow, Szkolnictwo w USA jest bardzo zronicowane. Niektore szkoly dziadowskie niektore genialne. Nie mozna generalizowac bo nie ma jakiegos panstwowego systemu nauczania. Szkoly publiczne sa albo stanowe albo lokalne i tylko czesciowo dofundowywane przez rzad federalny. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 16:03 ja tak troche z autopsji.Jak ci juz pisalem , pare lat temu , w celu podciagniecia jezyka umiescilem corke na rok w high school w USA. To byla przypadkowo dobra szkola( podobno ) Mala pojechala tam po pierwszej klasie, przyjeli ja od razu do trzeciej a w ciagu jednego roku szkolnego zrobila trzecia i czwarta, czyli wrocila z amerykanska matura (!!!) Dalo jej to duzo, jesli chodzi o jezyk. Z tego handicapu korzystala przez czle studia zalapujac sie na wszelkie mozliwe stypendia, ale wtedy, po powrocie nie dalo jej NIC. Musiala z powrotem pojscv do 3 klasy naszego liceum. Ja tez wiem na temat roznego poziomu szkol w USA , rzecz w tym, ze jest tak przepastna roznica.Jakby jedne byly dla wybranych a drugie dla plebsu. W Polsce tez sa prywatne i panstwowe, a wcale to nie determinuje ich poziomu, czesto wrecz przeciwnie- ja swoich dzieciakow w prywatne nie wpychalem, choc wierz mi stac mnie na to, tak jak stac mnie pol dnia czasami w ten komputyer walic:))) Po prostu te panstwowe , z tradycjami , lepszy poziom przedstawiaja. Ze studiami jest troche inaczej, tu juz bieda kraju sie odzywa i brak srodkow na laboratoria i najnowsze badania. Dlatego moja mala wieksza czesc studiow na europejskich uczelniach przebyla, zreszta za unijne , poldarmowe stypendia.I mam nadzieje , ze sobie w zyciu poradzi :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 16:22 Wiesz jest nawet duzo tych publicznych co sa dobre. Zeby byc juz zupelnie szczerym. System polski jest dobry dla inteligentnych bo pakuje duzo wiadomosci w leb i wybitne jednostki z tego korzystaja, ale system amerykanski nawet matola nauczy jak przetrwac w zyciu. Nie bedzie znal stolicy swego stanu ale rodzine wyzywi. A spotkalem w Polsce takich co znali kilka jezykow a skonczone barany byly. Siedzieli, plakali, babcie ich utrzynywaly a oni oczekiwali ze im robota spadnie z nieba. Nie mieli pojecia jak sobie w zyciu poradzic. No i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 16:39 to chyba nie wina szkolnictwa, ale systemu z ktorego nie umieli sie wyplatac. Masz racje , ze w USA naucza cie pisac na komputerze, i czytac instrukcje obslugi odkurzacza. W Polsce po ogolniaku jestes nikim, zadnego zawodu nie masz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 16:44 1. Nie pislaem o ogolniaku tylko o ludziach po studiach, a to Ty zreszta pisales jaki swietny poziom prezentuje polska szkola srednia, wiec w takim razie powinni jakos dawac sobie rade 2. Znam wielu ludzi ktorzy skonczyli tylko szkole srednia tu w Stanach i zarabiaja ponad 50000 dolcow rocznie. Uwierz umieja duzo wiecej niz wlaczyc odkurzacz. 3. Powtarzam sie ale nie generalizuj i nie holduj stereotypom bo swiat jest duzo bardziej urozmaicony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 16:53 krystian71 napisała: > to chyba nie wina szkolnictwa, ale systemu z ktorego nie umieli sie wyplatac. > Masz racje , ze w USA naucza cie pisac na komputerze, i czytac instrukcje > obslugi odkurzacza. > W Polsce po ogolniaku jestes nikim, zadnego zawodu nie masz he,he ales walnal. w przecietnej szkole to dzieci ucza sie same obslugi kompa,gdyz sa bardziej zaawansowane od nauczycieli w wielu sprawach. skad ja to znam? a instrukcje czegos - a to dobre zwlaszcza jak np w naszej szkole okolo 40% dzieci musi miec pomoc w podstawowym angielskim,bo maja klopoty z czytaniem w High School. zgadnij ,kto ich doucza:)))))? ps. obsluga odkurzacza(instrukcje) sa za trudne nawet dla studentow inzynierii:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 17:08 rachelko podaj link do tych onformacji albo jakies odniesie do zrodla a jak nie masz to nie mac lepiej, dobrze wiesz ze te statystyki odnosza sie do szkol w counties gdzie wiekszosc ma mniejszosc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:13 Gość portalu: staszek napisał(a): > rachelko podaj link do tych onformacji albo jakies odniesie do zrodla a jak nie > > masz to nie mac lepiej, > dobrze wiesz ze te statystyki odnosza sie do szkol w counties gdzie wiekszosc > ma mniejszosc nie bede podawac ci linkow do mojej szkoly ze zrozumialych powodow,dyskusji nie zamyka sie w ten sposob staszku. jesli chcesz info na temat stanu szkol w NYS, to wejdz na website NY dept of education,zobacz roczny report card, to jest najlepszy dowod na to o czym ja mowie. sam wiesz jak jest szkola,szkole nierowna a twoje rozwiazanie posylania dzieci do lepszej szkoly jest absolutnie bledne, wlasnie dlatego (brak konkurencji,i przypisanie dziecka do szkolnego dystryktu) mamy problemy z edukacja. kazde dziecko ma prawo do dobrego wyksztalcenia, nie tylko dziecko bogatych,czy wyksztalconych rodzicow.moje dzieci sa ok i beda mialy najlepsze mozliwe wyksztalcenie w us,ale ich koledzy niestety nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 17:34 sam wiesz jak jest szkola,szkole nierowna= wlasnie rachelko, wiec czemu generalizujesz? ja posylam ma corke do szkoly w Dc gdzie szkoly publiczne maja majgorsza opinie, jest ona w szkole dwa lata i juz umie mowic w trzech jezykach a jej wiadomosci (wiem to moja corka moze nie jestem obiektywny) sa wieksze niz dzieci naszych znajomych w Polsce w podobnym wieku. Wiec nawet w tym dc sa bardzo dobre szkoly a kilka duzo lepszych niz w Polsce a mowimy o systemie ktory ma najgorsza reputacje w Stanach. Wiec o czym tu mowic w ogole. Byloby dobrze wiec gdybys wlasnie pisala o tych roznorodnosciach a nie powielala stereotypow lub wrecz bredni. a twoje rozwiazanie posylania dzieci do lepszej szkoly jest absolutnie bledne, > wlasnie dlatego (brak konkurencji,i przypisanie dziecka do szkolnego dystryktu) > mamy problemy z edukacja. Nie wiem w jaki sposob bledne, mam posylac do gorszej? I prosze, bardzo prosze wytlumacz mi jak to jest z tym brakiem konkurencji bo nic nie rozumiem. To chyba wlasnie w Europie w szkolach gdzie wszedzie ucza tak samo mozna mowic o braku konkurencji i praniu mzogow przez panstwo. I naprawde prosze nie pisz ze amerykanskie dzieci nie maja dostepu do edukacji, maja nie tylko dostep a i wybor jakiej edukacji chca. Moi rodzice bogaci nie byli ale ja (chwalac sie nieladnie) mam troche oleju w glowie i cala edukacje przeszedlem w szkolach prywatnych na scholarshipach. Wiec pisz jak jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:42 stasiu, ty masz takie obserwacje ja mam inne, prosze nie miej takiego patronizujacego tonu dyskusji. stereotypy to raczej do ciebie naleza,gdy sie nie zgadzasz z przedmowca. kazdy ma takie a nie inne wlasne doswiadczenia i one wplywaja, na takie a nie inne obserwacje. danych jest pelno i jak mowie glosno sie trabi o tym w prasie i tv,ze amerykaski system edukacji tak kosztowny ,nie spelnia pokladanych nadziei, gdyz masz straszliwie zronicowane szkoly, i w zaleznosci od zamoznosci dystryktu dziecko ma takie, a nie inne wyksztalcenie. twoje czy moje dzieci nie maja z tym nic wspolnego,chodzi o ogolny obraz szkolnictwa,ktory bynajmniej dobry nie jest.nauka jest podstawowym obowiazkiem panstwa, i powinna byc dobra i jednakowo dostepna dla wszystkich,nie wybrancow z dc,ny czy texas.na tym koncze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 17:49 Ok, masz racje w jednym , nie potrzebnie patronizuje sedno sprawy= ogoly obraz szkolnictwa jest roznorodny wiec nie mzona generalizowac. Twoje obserwacje z Nowego Jorku czy stanu w zaden sposob nie odnosza sie do tego co sie dzieje w dc albo, californii czy tez arizonie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:46 Gość portalu: staszek napisał(a): > a twoje rozwiazanie posylania dzieci do lepszej szkoly jest absolutnie bledne, > > wlasnie dlatego (brak konkurencji,i przypisanie dziecka do szkolnego > dystryktu) > > mamy problemy z edukacja. > > Nie wiem w jaki sposob bledne, mam posylac do gorszej? I prosze, bardzo prosze > wytlumacz mi jak to jest z tym brakiem konkurencji bo nic nie rozumiem. To > chyba wlasnie w Europie w szkolach gdzie wszedzie ucza tak samo mozna mowic o > braku konkurencji i praniu mzogow przez panstwo. no jeszcze dodam,ze chyba wiesz,ze w wiekszosci stanow US,nie masz prawa wyboru szkoly panstwowej,tylko w zaleznosci od miejsca zamieszkania, jestes przypisany do szkolnego dystryktu. a mozesz nie miec funduszy,czasu,czy transportu dla dziecka aby poslac, go do np. lepszej,ale odleglej szkoly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 17:53 A czy Ty wiesz ze w Europie jest dokladnie tak samo? A za komuny w Polsce mozna bylo oczywiscie zmieniac rejon ale za lapowka. Sam o tym najlepiej wiem. Aha a ten akt No child left behind co tak wysmiewasz wlasnie zezwala rodzicom z dysktryktow ktore sa slabe wysylac dzieci do lepszych. W DC wielu z tego korzysta aby wysylac do tych szkol wlasnie ktore sa lepsze. Wiec powtarzam pisz jak jest i nie generalizuj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 17:56 Gość portalu: staszek napisał(a): > A czy Ty wiesz ze w Europie jest dokladnie tak samo? A za komuny w Polsce mozna > > bylo oczywiscie zmieniac rejon ale za lapowka. Sam o tym najlepiej wiem. > Aha a ten akt No child left behind co tak wysmiewasz wlasnie zezwala rodzicom z > > dysktryktow ktore sa slabe wysylac dzieci do lepszych. W DC wielu z tego > korzysta aby wysylac do tych szkol wlasnie ktore sa lepsze. > Wiec powtarzam pisz jak jest i nie generalizuj teraz jest inaczej,ale kolego w Warszawie za komuny mogles chodzic do jakiej szkoly chciales,bez lapowek, ja to robilam, wiec wiem dobrze jakie byly prawa. nie mowiac o tym,ze kazda szkola miala taki sam program, a to duzo. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 18:17 kurcze, watek nam sie wyprostowal Stasiu sie myli, obecnie w Polsce mozna poslac dzecko do jakiej szkoly sie chce, zadnej rejonizacji nie ma i to zarowno dla podstawowek jak i dla szkol srednich. Za komuny rejonizacje tez latwo bylo obejsc. Wiec to nie o to chodzi. I nie wiem o jakich lapowkach Stasio mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:22 1. Przyznaje sie , bylem swiadkiem jak matka dawala lapowke zebym mogl isc do szkoly uznawanej za lepsza 2. Jakos na Slasku rejonizacji podstawowek nikt jeszcze nie zniosl, Czyzby nawet z tym byli tam do tylu? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 18:35 raczej TY jestes do tylu. Po reformie oswiaty i zasadzie, ze dotacja idzie za uczniem kazdy ma prawo zapisac dziecko gdzie chce, a trzeba przyznac, ze szkoly staraja sie przyciagnac jak najwieksza liczbe uczniow. Bo to jest gwarancja stalosci zatrudnienia nauczycieli. Oczywiscie w malych miejscowosciach, gdzie istnieje jedna podstawowka - to teoria, chyba , ze komus by sie chcialo dziecko dowozic.Oczywiscie bywaja takie sytuacje, ale nie wsrod ciezko pracujacych , ledwo wiazacych koniec z koncem i niewyksztalconych rodzicow, ktorzy dobrodziejstw oswiaty nie doceniaja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:38 Ty mieszkasz w Polsce i takie rzeczy wypisujesz. Wsiadz w pociag i jedz na Slask. Znajdz jedno miasto gdzie nie ma rejonizacji na szczeblu podstawowym i bede Ci bil poklony Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 18:59 Stasiu, na mily Bog, co ty wypisujesz, jaka rejonizacja i o jaki Slask ci chodzi? Moze czeski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:23 krystian71 napisała: > Stasiu, na mily Bog, co ty wypisujesz, jaka rejonizacja i o jaki Slask ci > chodzi? > Moze czeski? Jeszisz Maryja moze on do Pepikow chodzil,bo nam tu chyba jak na Zachlastanej Fifulce,cienko piska. Niezglebione sa tajemnice ludzkiego mozgu?niby wszyscy mamy tyle samo genow,ale jakos one chyba inaczej przetwarzaja wiadomosci:))) Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 19:34 Ja sie tam nie wtracam, ale jesli Stasio tyle wie o systemie amerykanskim co o polskim nawet na tym Slasku, to ja to czarno widze. A to przeciez takie proste. Wiadomo, ze nie kazdy sie musi uczyc, bo nie kazdy chce. Ale jesli juz CHCE , to panstwo powinno mu okazac kazda pomoc. I te polskie i te czeskie i te super USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:40 Krystian jedz na Slask i znajdz jedno miejsce gdzie nie ma rejonizacji w podstawowkach. ja jestem uczciwy, jak mi udowodniasz ze nie mam racji to sie poddam, ale w roku 2003 jeszcze byla na 100 procent. No chyba ze Ci chodzi ze mozna dzieci do szkol prywatnych wysylac ale nie o tym chyba mowimy? Ale jesli juz CHCE , to panstwo powinno mu okazac kazda pomoc.= Boze kochany ale kto kiedykolwiek mowil cos ze nie?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:37 rachelko nie wiesz nic o rejonizacji w polsce po co sie wypowiadasz jak ja cie obrazilem to przeprosilem , po co mnie obrazasz, ladnie to, czy oko za ok zab za zab bez znaczenia ze juz byla skrucha po drugiej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 19:39 to ja a nie Rachelka i wcale nie zamierzalem cie obrazic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:41 krystian71 napisała: > to ja a nie Rachelka i wcale nie zamierzalem cie obrazic. no ja jestem bardzo niegrzeczna, wszystkie moje chlopy sie skarza,dlatego Ci Shizzolator podeslalam wczoraj,yo-man:))) mea culpa chlopcy,czas na prace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:39 Gość portalu: staszek napisał(a): > rachelko nie wiesz nic o rejonizacji w polsce po co sie wypowiadasz > jak ja cie obrazilem to przeprosilem , po co mnie obrazasz, ladnie to, czy oko > za ok zab za zab bez znaczenia ze juz byla skrucha po drugiej stronie? stasiek ty jestes bardziej wrazliwy niz moi synowie,a to na prawde trudno. co sie tak obrazasz na co, na " Zachlastana Fifulke" to Mozart,na Boga,po czesku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:42 a jestem wrazliwy jestem w koncu cos z tej krolewskiej krwi zostalo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:44 Gość portalu: staszek napisał(a): > a jestem wrazliwy jestem w koncu cos z tej krolewskiej krwi zostalo ty jestes przewrazliwiony,za powazny i myslisz zupelnie inaczej, ale jak popracujemy nad toba to sie wyrownasz,nie martw sie, kazdego mozna oswiecic,tylko potrzeba do tego czasu:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:45 myslisz zupelnie inaczej,= czy o to tez mam sie obrazic? Chyba wiesz co to znaczy w jezyku poprawnie politycznym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:52 Gość portalu: staszek napisał(a): > myslisz zupelnie inaczej,= czy o to tez mam sie obrazic? Chyba wiesz co to > znaczy w jezyku poprawnie politycznym? Stasiu,bo nie wytrzymam,ile ty masz lat,ze ciagle sie chcesz obrazac? jak juz musisz to idz,tylko przestan byc taki powazny,to przeszkadza, w kazdym jezyku.jak ty rozmawiasz w domu,chyba kazdy sie z toba musi zgodzic,inaczej sie obrazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 19:56 to wszystko przez to , ze sie ten watek wyprostowal i nikt juz nie wie co jest co i co do kogo, to ja ide na kolacje, bo jak sie czlowiek dobrze naje to sie swiat piekniejszy zdaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:18 No i argumenty moze lepsze przyjda, i jakos o tej rejonizacji sie przypomni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 20:17 nie, nie w domu calkiem mily jestem wiec na forum sie wyzywam? A zreszta co ma wiek do obrazalstwa? Malo to starych obrazalskich lazi po swiecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:36 cieszynski i gorny bo te znam najlepiej Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: O Polsce w USA 10.01.05, 19:37 a po ktorej stronie granicy i w ktorym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 19:38 Gość portalu: staszek napisał(a): > cieszynski i gorny bo te znam najlepiej czuje,ze mamy wspolne korzenie, bo moi dziadkowie sa ze Slaska, a ja spedzilam spora czesc dziecinstwa na Slasku a wiec i ja znam Cieszyn Polski i Czeski. tylko jedna rada Stasku-nie fanzol:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 19:44 2003 . Katowice,Bytom, Bielsko, Cieszyn Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:20 No wlasnie, taki sam program z ktorego wyroslo 50 procent wtornych analfabetow, ach jak mi zal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: O Polsce w USA IP: *.twcny.rr.com 10.01.05, 18:32 Gość portalu: staszek napisał(a): > No wlasnie, taki sam program z ktorego wyroslo 50 procent wtornych analfabetow, > > ach jak mi zal Stasiu zanim pojde,bo pomysle,ze ty jestes jednym z nich. pomimo lapowek Twojej mamy na wybor dobrej szkoly nie nauczyli Cie na Slasku poprawnie mowic i pisac. Bylo poslac Ciebie do szkoly Warszawskiej,tam by Ci dobrze w krzyz dali,az do placzu,ale pisalbys poprawnie az do smierci. Nie wiem,gdzie Ty tych wtronych analfabetow widzisz,maybe w DC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: O Polsce w USA IP: 209.101.135.* 10.01.05, 18:37 Oj Rachelko ze przestawiam litery ok przyznaje sie jestem winny. Zgrzeszylem ciezko. Jezeli to swiadczy o mojej glupocie to tak durniem jestem. Przyznaje sie szczerze. Nie wyksztalconym nieukiem i jakala. Odpowiedz Link Zgłoś
biedronka24 Krystianie jak obiecasz tropiki 10.01.05, 12:21 w Polsce to przyjezdzam jeszcze w maju :). A tak na powaznie- musze wyprowadzic z bledu - Fredzio-Mycia iz Polacy nie pracuja. Bo jeszcze on sam uwierzy w to co pisze biedaczek. Milego week´a wam zycze i w czesci praca i w czesci rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek do wczoraj do nienawidziles, co za postep. IP: *.fastres.net 09.01.05, 21:30 czyzby twoj arabski ojciec prace w israelu u Hebrejow dostal.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: do wczoraj do nienawidziles, co za postep. IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:32 jarus bo shizzolator wlacze aby ten twoj mo-fo shit przetlumaczyc na ebonics. popatrz wyzej,abys wiedzial o czym mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: do wczoraj do nienawidziles, co za postep. 09.01.05, 21:46 odbilo ci chlopie, moj tatko na zasluzonym odpoczynku , drzewka szczepi w wolnych chwilach No , tak , drzewka, wszystko ta cholerna wichura co od poludnia idzie polamie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: do wczoraj do nienawidziles, co za postep. IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 21:48 a ty sie bawisz lopatka w piaskownicy i ssiesz smoczus? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: do wczoraj do nienawidziles, co za postep. IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 21:50 Gość portalu: iloveisrael napisał(a): > a ty sie bawisz lopatka w piaskownicy i ssiesz smoczus? nie jestem siostra milosierdzia i przypominam ci,ze czas pamperska zmienic,bo zaczynasz cuchnac. chyba potem czas na drzemke przy kominku. sweet dreams little boy. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: do wczoraj do nienawidziles, co za postep. 09.01.05, 22:02 z tymi pampersami , to dobre skojarzenie, Rachelko. Jak ktos siem podpisuje: i-kocha-i-sra to potem klopoty ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: do wczoraj do nienawidziles, co za postep. IP: *.proxy.aol.com 09.01.05, 22:21 Dobre. Udalo ci sie. Przyszla mysl do glowey. Eeeeeeeeeeeee, a chyba to moze tylko taki wyczynek bobasowy? Kochajmy sie wiec Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Francowaty Izrael.Tego juz za duzo.Klimat popsuli IP: *.176.6.213.Dial1.Phoenix1.Level3.net 09.01.05, 22:12 zupelnie.W moich stronach snieg widzialem na gorze o 4 mile ode mnie.Tego nie pamietaja najstarsi gorale tutaj a do Las Vegas to najlepiej teraz na nartach jechac.Jeszcze w nusach o tym nie mowia ze to Izraela wina nu ale mamy teraz taka frakcje przy nadajnikach.Historia to oceni-prawda?. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Francowaty Izrael.Tego juz za duzo.Klimat pop 09.01.05, 22:36 a co najgorsze, ze musze odejsc od kompa o tak mlodej godzinie... Jescze raz sprawdzic okna i przywiazac balkon. Sam sie tez chyba musze przywiazac do kaloryfera. I tego im nigdy nie wybacze.! Ucaluj ode mnie Rachelke i ABE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: Francowaty Izrael.Tego juz za duzo.Klimat pop IP: *.twcny.rr.com 09.01.05, 22:50 krystian71 napisała: > a co najgorsze, ze musze odejsc od kompa o tak mlodej godzinie... > Jescze raz sprawdzic okna i przywiazac balkon. > Sam sie tez chyba musze przywiazac do kaloryfera. > I tego im nigdy nie wybacze.! > Ucaluj ode mnie Rachelke i ABE hej najlepiej sie stoi na wietrze z rozportatymi rekoma,ja wlasnie chlone po biegu i zadyszki dostalam,co to na starosc z czlowiekiem sie wyprawia,ale zakochalismy israel na dobre dzisiaj:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 22:53 to w Izraelu pewnie cisza przed burza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.176.6.213.Dial1.Phoenix1.Level3.net 09.01.05, 23:36 I tu jest zyd ooops pies pogrzebany.Ta cisza w Izraelu napawa strachem i groza. Wybieraja dzisiaj w Palestynie wodzow i Izrael ma problem czy bedzie pokojowy czy wojenny wodz.Pokojowy jest dla nich najwiekszym zagrozeniem i z tad ta cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ABE Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 09.01.05, 23:39 Pracuja nad tym jak zrobic trzesienie ziemi w Gazie, ale zeby to to nie wylazlo za Mur. Mur troche krety maja i stad te problemy z uskuteczniem precyzyjnie zlokalizowanego w strefie palestynskiej trzesienia ziemi. Aj vey Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.176.6.213.Dial1.Phoenix1.Level3.net 10.01.05, 00:56 Hej-zawsze buldozery im przyjda z pomoca jak natura zawiedzie.Na tym moga precyzyjnie polegac.Moze teraz juz maja zdalnie sterowane nu wiesz technika trzesienia idzie naprzod tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.proxy.aol.com 10.01.05, 01:28 Oj ta zazdrosc, zazdrosc, tak wam ciezko ze izrael potrafi a wy nie. tylko tym kowbojom buty trzeba czyscic. och co za bol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: totyle Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.176.6.213.Dial1.Phoenix1.Level3.net 10.01.05, 01:37 Ooo tak,zazdroscimy wam tego muru-tak pieknie pomalowany przez samych najlepszych zydowskich fine arts artists.Jak go beda rozbierac to sam bym chcial taka cegle miec jedna lub dwie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iloveisrael Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz IP: *.proxy.aol.com 10.01.05, 01:39 no to jedz i pomagaj i przy budowie, lepiej zarobisz niz czyszczac kowbojskie buty a mzoe jakas se przy okazji znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Jak u nas wszedzie wieje wzdluz i wszerz 10.01.05, 12:59 a ty co tak w kazdym wpisie o tych butach? Ja rozumiem ten syndrom i ten mit od pucybuta do milionera... Ale tu tez musisz zainwestowac w stoleczek i pare szczotek. Teraz rozumiem -Masz problem z kredytem -i dlatego sie nazwales ILOVEISRAEL ? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 10.01.05, 13:12 Mam Gwozdzie krzyzy mlotek i stanowisko na gulgaty i chce nakrecic film o tego jezusa brak mi jakiegos goja do krzyzowania a moze sie zgodzis krystain71 potem podzielimy sie ziski 50% 50 % wodka no moje koszty Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 10.01.05, 13:39 too late, Fredziu, przegapiliscie koniunkture jak niejaki Gibson szukal funduszy. Teraz mozecie sobie popluc w brode i zjesc wlasna ksiazeczke czekowa Zreszta nie wchodze w ten interes.Nie widzialem ani jednego dobrego israelskiego filmu, na produkcje Hollywood tez mozna sie odlac, Ostatnio podoba mi sie kino iranskie. Widziales ten film o malym chlopaczku co zgubil siostry buty i pozyczal jej swoje adidasy , by miala w czym chodzic do szkoly? Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 10.01.05, 14:05 krystian71 napisała: > too late, Fredziu, przegapiliscie koniunkture jak niejaki Gibson szukal > funduszy. > Teraz mozecie sobie popluc w brode i zjesc wlasna ksiazeczke czekowa > Zreszta nie wchodze w ten interes.Nie widzialem ani jednego dobrego > israelskiego filmu, na produkcje Hollywood tez mozna sie odlac, > Ostatnio podoba mi sie kino iranskie. > Widziales ten film o malym chlopaczku co zgubil siostry buty i pozyczal jej > swoje adidasy , by miala w czym chodzic do szkoly? Goje choruja u nas na Syndrom Jerozolima nawet pare polaczkow sa w wa-wie na psychaitry, ale znajde sobie nstepnego goja opcje na gulgata mam dalej nawet podpislaem z gojami prwosalwi na Gulgata(to jest ich nieruchomosci) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela IP: 209.101.135.* 10.01.05, 14:08 Wiesz matolku sa tacy goje co Izrael lubia i nie potrzebuja oni aby taki idiota jak Ty bzdury tu pisal Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 10.01.05, 14:24 A wiecej by ich bylo gdyby Fredzia nie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
fredzio54 Re: Ja to wlasciwie od wczoraj nie lubie Israela 10.01.05, 13:14 ja lubie takich polakow serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,2483156.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Ciekawe! To dopiero wczoraj sie urodziles i juz IP: *.ipt.aol.com 10.01.05, 15:19 > pisac sie nauczyles?!!! Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ciekawe! To dopiero wczoraj sie urodziles i j 10.01.05, 15:33 Nie wczoraj a przedwczoraj.Jakby ci tak dulo, jeczalo we wszystkich rurach i obluzowane rynny walily o mur, tez by ci sie cos porobilo i bys sie ILOVEISRAEL podpisal,albo do spowiedzi poszedl:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: staszek Re: Ciekawe! To dopiero wczoraj sie urodziles i j IP: 209.101.135.* 10.01.05, 15:36 Widzisz Krystianie ja tez lubie Izrael czy mnie to dyskwalifikuje z forum? Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Ciekawe! To dopiero wczoraj sie urodziles i j 10.01.05, 16:10 ale co ci do glowy wpadlo,przeciez to jest Forum i kazdy ma prawo do wlasnych sympatii i antypatii, inaczej bylo by nudno :) Odpowiedz Link Zgłoś