Dodaj do ulubionych

Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie c...

• Gość: k OK OK OK IP: *.prawo.uni.wroc.pl 24.01.05, 15:18
      Ograniczona do skrajnych przypadków eugenika jest bardzo rozsądna. Praktykowano
      ja na szeroką skalę w Sparcie.
      Rodzina zamiast brnąć w beznadziejne leczenie powinna pozbierać się psychicznie
      i starać o nowego potomka - utylitarnego - a jesli to niemożliwe - zawsze
      pozostaje jej adopcja zamiast niszczenia sobie życia beznadziejnymi staraniami.
      • Gość: dinozaur Re: OK OK OK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.05, 16:22
        W roku pańskim 200 Septimus Severus w drodze na wojnę z Partami (dzisiaj
        Kurdowie) chciał zabrać ze sobą chociaż symboliczny oddział sławnych wojowników
        spartańskich. W sparcie zastał kilkuset kompletnie zdegenerowanych osobników mi
        nikogo zdolnego do noszenia broni.
    • Gość: janek Holandia - burdel Europy :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:22
      To moglo sie zdarzyc tylko w tym kraju :)
    • Gość: em Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.connect.jgora.pl / *.jgora.dialog.net.pl 24.01.05, 15:26
      Mordery i hipokryci - to w skrocie.
      Jesli mowa jest o "niedobrowolnym zkaonczeniu zycia", to jest to po prostu
      ZABOJSTWO. I to osoby bezbronnej. Jeszcze gorzej, niz KGB.
      Z drugiej strony jest to powtarzanie praktyk rodem ze Sparty, gdzie chore
      noworodki tez usmiercano. Czy o tej tradycji antycznej jest mowa na poczatki
      projektu Konstytucji Europejskiej? Myslalem, ze w wycierajacej sobie gebe
      demokracja UE raczej bedziemy nasladowac wzorce atenskie, niz spartanskie...
      • Gość: xxx Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.retsat1.com.pl 24.01.05, 16:46
        A ja uważam ,że ty dostajesz orgazmu z radości patrząc na cudze cierpienie
        chocia z robisz ponurą minę
    • Gość: jozekm Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:31
      Proszę o zabranie głosu wszystkich "prawowiernych". Mój trzymiesięczny
      wychowanek jest całkowicie zdrowy, pięknie się rozwija ale....stwierdzono u
      niego ceroidolipofuscynozę. Objawy?do 2-3 roku życia , żadnych objawów choroby .
      Potem powoli zaczną zanikać kolejne funkcje życiowe. Od 4 roku życia zacznie być
      roślinką,podtrzymywaną aparaturą, cierpiącą i umierającą powoli aż zakonczy
      życie "normalnie" około 6-8 roku życia. Nie ma sposobu zapobiegania, leczenia,
      lekarstwa. Pozostaje czekać i patrzeć.....Pozdrowienia dla wszystkich
      wymądrzających się, a nie stykających się na codzień z cierpieniem chorych i ich
      bliskich
      • Gość: joanna Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:06
        mam 15 miesięczną córeczkę, która mimo że jest taka malutka wspaniale wszystko
        rozumie, rozmawia i bawi się. To byłoby nieludzkie pozbawiać ją tych kilku lat
        życia zabijając ją po urodzeniu tylko dlatego, że kilka lat później miałaby
        zapaść na nieuleczalną chorobę. Przecież ona chce żyć i cieszy ją każdy dzień
        spędzony tutaj.
        Wiem, że spojrzenie na nieuleczalnie chore dziecko jest straszne i niewielu
        jest takich, którzy potrafią obok takiego zdarzenia przejść z zimną krwią, ale
        przecież chodzi tu o dziecko, które chce życ dopóki, dopóty może. Być może
        przesadzam, ale nikt nie wie, jaki los czeka go po wyjściu z domu; niektózy
        mają wypadki, inni je powodują. przekonanie o tym, iż dziecko czeka śmierć
        zakilka lat może zmienić sie dzięki szybkiemu postepowi medycyny. Wiem, że dla
        kogos kto jest w rozpaczy to głupie gadanie, ale nie wyobrażam sobie skazać na
        śmierść własne dziecko tylko dlatego, że ma później cierpieć. I tu wcale nie
        chodzi o poglądy mniej lub bardziej prawicowe.
      • Gość: joanna Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:09
        jakis czas temu na tym samym czacie napisałam o moim ojcu, który był w śpiaczce
        i lekarze chcieli mnie namówić abym sobie dała z nim spokój, bo tracę czas.
        Teraz mój tato żyje i jest w pełni sprawny umysłowo, mimo że lekarze krótko i
        beznamiętnie poinformowali mnie o nieodwracalnych zmianach widocznych na
        obrazie tomografu. Tak więc nie jestem tylko osobą "wymądrzającą się", bo być
        może moja historia ma nieco inny kaliber, ale tak czy inaczej dotyczy również
        kogos ukochanego - członka mojej rodziny.
      • Gość: N/A Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 24.01.05, 16:12
        Dziś - nie ma.

Za rok - skąd wiesz co będzie za rok? Może ktoś wynajdzie lek etc. A może
        jakiś dureń odpali 10 tysięcy głowic jądrowych i zostanie po nas trochę
        popiołu?

Weźmy np. taką wsciekliznę. Kiedyś - wyrok śmieci.
      • krystian71 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 24.01.05, 16:23
        Bardzo ci wspolczuje ,wiem jakie to moze byc straszne obserwowanie rozwoju
        dzieska skazanego na przedwczesna smierc.
        Ale to cale 6-8 lat, naprawde nie powinnes tracic nadziei.
        Zdazaja sie cuda , a i cudem jest rozwoj nauki w ostatnich latach.
        Pomysl ile chorob uznawano za beznadziejne przypadki , pewnie skazujace na
        smierc.Jeszcze raz pozdrawiam
        K
    • annika.h ZBRODNIĄ BYŁOBY POZWOLIĆ TYM DZIECIOM ŻYĆ 24.01.05, 15:32
      NAJGŁOŚNIEJ PROTESTUJĄ CI ,NA KTÓRYCH WRAŻENIA NIE ROBIĄ DRAMATYCZNE RAPORTY O
      ZBRODNIACH W SUDANIE ,SMIERĆ DZIECI W IRAKU ITD.NIEJAKO Z ROZPĘDU I
      PRZYZWYCZAJENIA WYKRZYKUJĄ PSEUDOHUMANITARNE SLOGANY A TAK NAPRAWDĘ LOS TYCH
      DZIECIAKÓW MAJĄ W NOSIE.CIEKAWE,CZY ZMIENILIBY ZDANIE GDYBY TO ICH DZIECI TAK
      CIERPIAŁY.PRZECIEŻ WYRAZNIE JEST POWIEDZIANE ,ŻE ŻADNE ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE NIE
      PRZYNOSZĄ IM ULGI.MAJĄ SIĘ MĘCZYĆ W IMIĘ FAŁSZYWIE POJMOWANEGO HUMANITARYZMU?
      • aelithe Re: ZBRODNIĄ BYŁOBY POZWOLIĆ TYM DZIECIOM ŻYĆ 24.01.05, 23:10
        1. Czy zabiłaś w życiu człowieka? Dlaczego każesz to robić innym?
        2. Czy kiedykolwiek widziałaś śmierć człowieka? Znam wielu lekarzy, którzy nie
        mogą odłączyć zwłok od respiratora. Człowiek powinien miec prawo do godniej
        śmierci. W spokoju ciszy, najlepiej wśród rodziny i przyjaciół. Na pewno nie
        jak pies, zastrzykiem.
        3. Czy widziałaś człowieka, któremu nie można pomóc? Ja widziałem kilku.
        Odmawiali przyjęcia pomocy. Nie ma problemu medycznego z uśmierzeniem bólu.
        Jest problem z niedostatecznymi kwalifikacjami lekarza lub, co częstsze,
        brakiem zgody chorego na takie działanie.
        4. Co ma wspólnego wojna na końcu świata, z niszczeniem podstaw zawody
        lekarskiego. Umieraniem przysięgi Hipokratesa i podstawowych zasad deontologii
        lekarskiej. Co ma wspólnego wojna z eliminacją mas starszych ludzi? Ty kiedyś
        też będziesz stara i chora. Czy chcesz iść do lekarza, aby ci pomógł, czy bać
        się, że ci poda śmiertelny zastrzyk? To jest twój wybór dzisiaj.
        • Gość: Do aelithe Re: ZBRODNIĄ BYŁOBY POZWOLIĆ TYM DZIECIOM ŻYĆ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:31
          Masz rację. Mój ojciec ma prawie 90 lat i jest nieuleczalnie chory na starość.
          Przez większość życia był bardzo energicznym i pracowitym człowiekiem, teraz
          jest niedołężny i jego życiowa aktywność ogranicza się do paru czynności.
          Ciężko mu z tym i kiedy ma gorszy dzień, mówi, że już nie chce żyć, ale
          naprawdę wcale tak nie myśli i codziennie mobilizuje siły, żeby jeszcze trochę
          pożyć. Większość ludzi chorych, starych i ogólnie "nierokujących" chce żyć i
          wmawianie, że eutanazja jest dla ich dobra, to zwykła hipokryzja. Nie wiem, ile
          jeszcze dni, tygodni czy miesięcy życia zostało mojemu tacie, ale może mieć
          pewność, że spędzi je bezpiecznie we własnym domu. Żal mi ludzi, którzy tej
          pewności mieć nie mogą.
    • Gość: andy Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:43
      a co za zycie mialyby te dzieci albo wyladowalyby w domach opieki albo nigdy
      nie bylyby samodzielne - uwazam ze to sluszne eutanazja wogole powinna byc
      legalna ludzie powinni miec wybor czy chorujac np. na raka chca cierpiec czy
      umrzec wtedy kiedy uznaja ze juz jest czas !!
    • Gość: spade Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.proxy.aol.com 24.01.05, 15:44
      zgadzam sie.Uwazam ze dawno powinno byc to zalatwione .Ja bylem w osrodkach dla
      dzieci z rozszczepieniem mozgowym.To nic tylko cierpienie.Nie mozna na to
      spokojnie patrzec.
    • Gość: Katolik Polski + CZYZBY HITLER MIAL RACJE IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.05, 15:46
      Hitler pierwszy mordowal chorych psychicznie.
      Uznal ich za obciazenie spoleczenstwa,
      Hitler kazal mordowac Zydow,bo byli
      "szczurami" na tkance aryjskiego narodu.
      To jest teraz ten sam towar tylko bardziej
      kolorowo owiniety.Good Lakc Holland !!!
      Zostaniesz zmyta z powierzchni ziemii.
      • Gość: . NIE MIAL RACJI, BO POZWOLIL ZYC TOBIE !!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.01.05, 15:56
      • Gość: ken Re: CZYZBY HITLER MIAL RACJE IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:11
        I to są (podobno) słowa katolika ??!!
        Wydaje mi się że to mówi fanatyk rodem z al kaidy
    • Gość: abhaod Nie pamietam siebie do 2 roku nzycia, co mnie IP: *.a.pppool.de 24.01.05, 15:50
      obchodzi co bylo przedtem.
    • Gość: Joanna Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:53
      to nieludzkie decydować za kogoś, kto nie może być nawet o to zapytany ... Mój
      ojciec kilka lat temu zapadł w śpiączkę i lekarze w klinice w Poznaniu
      poradzili mi, żebym "nie traciła czasu", bo jest już stary a ja za młoda na
      przesiadywanie przy jego łożu śmierci. Tato niespodziewanie obudził się i wcale
      nie miał przewidywanych zmian w mózgu, które powodowałyby kalectwo czy też
      nieudolność.Dzis ma 68 lat, jeździ samochodem, pilnuje mojej 15 miesiecznej
      córeczki, a skazano go tak pochopnie.
      Być może powinnismy gruntowniej przyglądać się decyzjom lekarzy, którzy mimo
      wszystko, patrzą na chorego przedmiotowo.
      • Gość: elle Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:56
        Przerażające. A starzy noszą przy sobie "paszporty życia". Kto wobec tego tam
        jest za eutanazją??
    • Gość: wielka_stopa Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:58
      Chciałabym aby eutanazja była mozliwa w Polsce. Abym w przypadku nieuleczalnej
      choroby nie musiała modlić się o śmierć. Co do uśmiercania noworodków, one i tak
      by zmarły, po co więc przedłużać ich cierpienia?
      • Gość: elle wielka stopo, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:03
        jedz do Holandii już dziś. Bilet w jedną stronę chyba jesteś w stanie sobie
        kupić? A jeśli cię nie stać, po cóż żyć tak marnie? Wez coś na sen, dużą dawkę
        i...pa pa
    • Gość: pr Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.oss.wroc.pl 24.01.05, 15:59
      To ciekawe, że łatwiej pójść do więzienia za zabicie świni, niż człowieka.

Pozdrowienia

P.
    • Gość: ken Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:00
      Wreszcie ktoś myśli normalnie.
      W jakich przepisach prawa jest zapisane,
      że każdy człowiek przy zdrowych zmysłach
      ma nieludzko cierpieć?!
      Jak się ma "miłość do bliźniego" do stanowiska kościoła?
      Toż to obłuda najwyższego rozmiaru!
      Sznuję i poważam holendrów za zdrowy rozsądek.
      • Gość: elle ken, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:05
        przeczytaj post mój do wielkiej stopy. Ciebie też dotyczy.I pa pa
        • Gość: joanna Elle, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:17
          przerażające jest to, iż są miliony takich, którzy chcą załatwic sprawę w
          białych rękawiczkach - kłopot z głowy - nie ma chorego - przecież tak strasznie
          by cierpiał - ja nie odważyłabym się zabić - w imie prawa czy też bez niego.
          Pozdrawiam.
        • Gość: ken Re: ken, IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:17
          Zamiast merytorycznie podyskutować,
          to mówisz retoryką starych dewotek
          skupionych wokół Radia maryja.
          Szkoda czasu na czytanie takich twoich bredni
          • Gość: elle Re: ken, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:21
            oczywiście, że szkoda. W każdej chwili możesz mieć wylew, i eutanazja tuż
            tuż..Spełni się więc . Ja jestem przeciw.
    • Gość: emiliak1@gazeta.pl Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:12
      Uważam to za bardzo ludzkie podejście. Postawcie sie na miejscu tych
      nieuleczalnie chorych ludzi. Wyobraźcie sobie że nie macie żadnych szans na
      przeżycie a teraz żyjecie w bólu i męczarniach czekając na śmierć. Chciałabym
      żeby był ktoś kto mi w tym pomoże. Ci lekarze nie zrobili tego bo mieli taką
      ochotę tylko nie mogli patrzeć na cierpienia niewinnych dzieci.
      • Gość: elle emilio, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:15
        patrzcie, jacy wrażliwi. Im chyba należy współczuć i ..może poddać eutanazji?
        Po co tak mają cierpieć? Ich praca to patrzenie na ból, więc..
        • Gość: joanna Re: emilio, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:19
          myslisz, że oni naprawdę to przeżywają ??? To nie "Na dobre i na złe " ...
    • Gość: Katolik Polski + HOMOSEKSUALISCI MUSZA ZOSTAC PODDANI EUTANAZJI IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.05, 16:15
      Ci ludzie mecza sie przez cale zycie.
      Sa rozdarci duchowo.
      Zmniejszy im cierpienia.
      Eutanazja dla homoseksualisty jest krokiem w przyszlosc!!!!
      • Gość: gość Lepiej życiowych impotemtów jak ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:43
        Meczą się w życiu nie mogąc osiągnąć życiowego orgazmu, pseudokatolicy tylko
        głoszenie bzdur na forum sprawia im satysfakcje. Żałosne jednostki, lepiej
        skrócić ich życiowe niedorajstwo
    • Gość: Ania z Holandii Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.uvt.nl 24.01.05, 16:21
      A czy nie za mocno? Faszystowskim panstwem Holandia nie jest. Odlaczenie od
      aparatury... A czy w naturze istnieje aparatura na podtrzymanie zycia? Czy
      sztuczne zycie jest zyciem. Jestem calkowicie przeciwna eutanazji i zabijania.
      Ale wegetacja przy aparaturze jest nienaturalna i sprzeczna naturze.
      • Gość: Dinozaur Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.05, 16:25
        Hmmm.... ostatnie morderstwa polityczne i wyraźnie faszystoidalny kryształowy
        miesiąc...
      • aelithe Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 11.03.05, 12:43
        Aniu nie mówimy o odłączeniu od aparatury, tylko o usuwaniu starych
        niedołężnych lub chorych ludzi, aby nie zajmowali czasu doktorowi. Nie mówimy o
        kończenia cierpienia ludzi niezdolnych do samodzielnej egzystencji, ale o
        truciu sprawnych mentalnie ludzi.
    • Gość: realista katolik Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.01.05, 16:24
      I słusznie, autanazja w cywilizowanym spoleczeństwie wcześniej czy później
      będzie wprowadzona. Szalęńcy ortodoksyjni niedługo wymrą, oświata i edukacja
      sprawią, że szlęńcy nie bedą mieli prawa bytu - spójrzmy 100 lat do tyłu.
    • Gość: Polak z USA Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.northstate.net 24.01.05, 16:35
      Jest najlesze rozwiazanie dla wszystkich chociaz okrutne,zycie zmusz by
      wybierac mniejsze zlo.
      • Gość: elle Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:37
        czemu więc wybrano większe? Masz dzieci?
    • Gość: trokin wreszcie ludzkie prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:37
      pomysl o tym dziecku ktore bedzie zylo przez np. rok, a na jego zycie bedzie
      skladal sie tylko i wylacznie bol.
    • Gość: bolek Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 193.109.212.* 24.01.05, 16:42
      Ale tylko tym bez mózgu. W Polsce też by się to przydało ;-)
    • Gość: Jagoda Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:43
      Wierzę, że za każdym razem oceniają bardzo wnikliwie szanse malego czlowieka, i
      pozwalają mu urzec godnie i bez ogromu cierpień. Przynajmniej mają odwagę mówic
      o tym glośno. Nie udają, jak w Polsce, że robią wszystko aby jak najdluzej
      utrzymac przy zyciu skazaną przez naturę istotę.
      • Gość: bartol Re:Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 217.154.139.* 24.01.05, 17:03
        Jest to humanitarny sposób pozbywania się nieuleczalnie chorych i cierpiących
        noworodków. Brak hipokryzji jest tutuj jak najbardziej pożądany. Problem polega
        na tym, że większość ludzi żyje w hipokryzji większej lub mniejszej więc
        jakiekolwiek obnażenie faktów będzie przyjęte z niechęcią i protestem. Nic
        nowego. Gatunek ludzki od zawsze byl skażony klamstwem i brakiem logoki.
    • blacky35 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 24.01.05, 17:08
      w 100% popieram.

blacky2@tlen.pl
    • Gość: freemind Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.01.05, 17:12
      Raczej ktos inny nie dal ...
    • Gość: Peeter Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.pl / 80.53.136.* 24.01.05, 17:18
      ciekawe czy ty chciałbyś być takim noworodkiem???
    • Gość: echtom Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 17:44
      Wszystko byłoby proste, gdyby ludzie byli aniołami o czułych sumieniach i
      podejmując trudne decyzje kierowali się wyłącznie względami humanitarnymi.
      Niestety, aniołami nie jesteśmy, i ile razy podnosi się problem typu aborcja i
      eutanazja, nie ma pewności, czy zwolennicy tych działań kierują się wyłącznie
      bezinteresowną miłością bliźniego, czy też wygodnictwem i chłodną kalkulacją.
      Wiele lat temu była w Belgii taka głośna sprawa: kobieta, która w ciąży
      zażywała thalidomid, urodziła dziewczynkę bez rączek i uśpiła ją,
      by "oszczędzić jej cierpień". Sąd ją uniewinnił. Nie sądzę, że brak kończyn
      górnych powoduje nieludzkie cierpienie i odbiera szanse na godne życie, a
      jednak ta kobieta tłumaczyła się względami humanitarnymi. Czytając ten artykuł
      i argumenty lekarzy, miałam wątpliwości. Z tego, co wiem, noworodki mają
      niedojrzały mózg i układ nerwowy, w związku z czym słabiej odczuwają ból.
      Trudno mi też uwierzyć w bezradność medycyny w rozwiniętym kraju wobec aż tylu
      wad i chorób. Jasne, dzieci urodzone bez mózgu czy czaszki nie mają szans, ale
      w tym przypadku wystarczy nie podłączać ich do aparatury, tylko zostawić
      naturze te kilka czy kilkanaście godzin. Kwestia odłączania od aparatury też
      jest łatwiejsza etycznie - tak naprawdę takie dziecko nie żyje, "żyje" za nie
      aparatura i to jest właściwie podtrzymywanie fikcji życia. Pamiętacie głośną
      sprawę bliźniaczek syjamskich sprzed paru lat? Jedna żyła samodzielnie, druga
      nie miała kilku ważnych narządów i żyła "podczepiona" do organizmu siostry.
      Alternatywa była taka: rozdzielić je, co spowodowałoby nieuchronną śmierć
      drugiej dziewczynki; nie rozdzielać - po kilku miesiącach umrą obie, bo
      organizm jednej nie będzie w stanie długo funkcjonować podwójnie. Dla mnie
      wybór między życiem samodzielnym a sztucznie podtrzymywanym był oczywisty, ale
      dogmatyczni obrońcy życia strasznie się burzyli przeciw rozdzieleniu. Jednak
      odłączyć od sztucznego wspomagania to zupełnie co innego niż z premedytacją
      wprowadzić zabójczą substancję do organizmu, który radzi sobie z funkcjami
      życiowymi, nawet jeśli nie są one doskonałe.
      Nie wniknę w intencje holenderskich rodziców i lekarzy - może są czyste, może
      nie. Problem w tym, że delikatnych problemów etycznych nie rozwiąże nawet
      najlepsze ustawodawstwo i każdy człowiek podejmujący trudną decyzję będzie się
      i tak musiał zmierzyć się z nią we własnym sumieniu. Jednak obawiałabym się
      legalizacji eutanazji - to otworzyłoby furtkę do wielu nadużyć, ciągłego
      rewidowania i poszerzania pojęcia eutanazji i trochę się boję, czym mogłoby się
      skończyć.
      • Gość: pascal Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 5.5.* / 80.58.20.* 24.01.05, 18:09
        Pozniej przyjdzie czas na kaleki, psychicznie chorych i ...troche pozniej ...
        inaczej myslacych. Inaczej niz barbarzynstwem i zwyrodnialstwem tego nazwac nie
        mozna. Europie z eutanazja i malzenstwami homosexualistow mowimy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka