Gość: k OK OK OK IP: *.prawo.uni.wroc.pl 24.01.05, 15:18 Ograniczona do skrajnych przypadków eugenika jest bardzo rozsądna. Praktykowano ja na szeroką skalę w Sparcie. Rodzina zamiast brnąć w beznadziejne leczenie powinna pozbierać się psychicznie i starać o nowego potomka - utylitarnego - a jesli to niemożliwe - zawsze pozostaje jej adopcja zamiast niszczenia sobie życia beznadziejnymi staraniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dinozaur Re: OK OK OK IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.05, 16:22 W roku pańskim 200 Septimus Severus w drodze na wojnę z Partami (dzisiaj Kurdowie) chciał zabrać ze sobą chociaż symboliczny oddział sławnych wojowników spartańskich. W sparcie zastał kilkuset kompletnie zdegenerowanych osobników mi nikogo zdolnego do noszenia broni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Holandia - burdel Europy :))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:22 To moglo sie zdarzyc tylko w tym kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.connect.jgora.pl / *.jgora.dialog.net.pl 24.01.05, 15:26 Mordery i hipokryci - to w skrocie. Jesli mowa jest o "niedobrowolnym zkaonczeniu zycia", to jest to po prostu ZABOJSTWO. I to osoby bezbronnej. Jeszcze gorzej, niz KGB. Z drugiej strony jest to powtarzanie praktyk rodem ze Sparty, gdzie chore noworodki tez usmiercano. Czy o tej tradycji antycznej jest mowa na poczatki projektu Konstytucji Europejskiej? Myslalem, ze w wycierajacej sobie gebe demokracja UE raczej bedziemy nasladowac wzorce atenskie, niz spartanskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.retsat1.com.pl 24.01.05, 16:46 A ja uważam ,że ty dostajesz orgazmu z radości patrząc na cudze cierpienie chocia z robisz ponurą minę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jozekm Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:31 Proszę o zabranie głosu wszystkich "prawowiernych". Mój trzymiesięczny wychowanek jest całkowicie zdrowy, pięknie się rozwija ale....stwierdzono u niego ceroidolipofuscynozę. Objawy?do 2-3 roku życia , żadnych objawów choroby . Potem powoli zaczną zanikać kolejne funkcje życiowe. Od 4 roku życia zacznie być roślinką,podtrzymywaną aparaturą, cierpiącą i umierającą powoli aż zakonczy życie "normalnie" około 6-8 roku życia. Nie ma sposobu zapobiegania, leczenia, lekarstwa. Pozostaje czekać i patrzeć.....Pozdrowienia dla wszystkich wymądrzających się, a nie stykających się na codzień z cierpieniem chorych i ich bliskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:06 mam 15 miesięczną córeczkę, która mimo że jest taka malutka wspaniale wszystko rozumie, rozmawia i bawi się. To byłoby nieludzkie pozbawiać ją tych kilku lat życia zabijając ją po urodzeniu tylko dlatego, że kilka lat później miałaby zapaść na nieuleczalną chorobę. Przecież ona chce żyć i cieszy ją każdy dzień spędzony tutaj. Wiem, że spojrzenie na nieuleczalnie chore dziecko jest straszne i niewielu jest takich, którzy potrafią obok takiego zdarzenia przejść z zimną krwią, ale przecież chodzi tu o dziecko, które chce życ dopóki, dopóty może. Być może przesadzam, ale nikt nie wie, jaki los czeka go po wyjściu z domu; niektózy mają wypadki, inni je powodują. przekonanie o tym, iż dziecko czeka śmierć zakilka lat może zmienić sie dzięki szybkiemu postepowi medycyny. Wiem, że dla kogos kto jest w rozpaczy to głupie gadanie, ale nie wyobrażam sobie skazać na śmierść własne dziecko tylko dlatego, że ma później cierpieć. I tu wcale nie chodzi o poglądy mniej lub bardziej prawicowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:09 jakis czas temu na tym samym czacie napisałam o moim ojcu, który był w śpiaczce i lekarze chcieli mnie namówić abym sobie dała z nim spokój, bo tracę czas. Teraz mój tato żyje i jest w pełni sprawny umysłowo, mimo że lekarze krótko i beznamiętnie poinformowali mnie o nieodwracalnych zmianach widocznych na obrazie tomografu. Tak więc nie jestem tylko osobą "wymądrzającą się", bo być może moja historia ma nieco inny kaliber, ale tak czy inaczej dotyczy również kogos ukochanego - członka mojej rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N/A Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.inter.tuniv.szczecin.pl 24.01.05, 16:12 Dziś - nie ma. Za rok - skąd wiesz co będzie za rok? Może ktoś wynajdzie lek etc. A może jakiś dureń odpali 10 tysięcy głowic jądrowych i zostanie po nas trochę popiołu? Weźmy np. taką wsciekliznę. Kiedyś - wyrok śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian71 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 24.01.05, 16:23 Bardzo ci wspolczuje ,wiem jakie to moze byc straszne obserwowanie rozwoju dzieska skazanego na przedwczesna smierc. Ale to cale 6-8 lat, naprawde nie powinnes tracic nadziei. Zdazaja sie cuda , a i cudem jest rozwoj nauki w ostatnich latach. Pomysl ile chorob uznawano za beznadziejne przypadki , pewnie skazujace na smierc.Jeszcze raz pozdrawiam K Odpowiedz Link Zgłoś
annika.h ZBRODNIĄ BYŁOBY POZWOLIĆ TYM DZIECIOM ŻYĆ 24.01.05, 15:32 NAJGŁOŚNIEJ PROTESTUJĄ CI ,NA KTÓRYCH WRAŻENIA NIE ROBIĄ DRAMATYCZNE RAPORTY O ZBRODNIACH W SUDANIE ,SMIERĆ DZIECI W IRAKU ITD.NIEJAKO Z ROZPĘDU I PRZYZWYCZAJENIA WYKRZYKUJĄ PSEUDOHUMANITARNE SLOGANY A TAK NAPRAWDĘ LOS TYCH DZIECIAKÓW MAJĄ W NOSIE.CIEKAWE,CZY ZMIENILIBY ZDANIE GDYBY TO ICH DZIECI TAK CIERPIAŁY.PRZECIEŻ WYRAZNIE JEST POWIEDZIANE ,ŻE ŻADNE ŚRODKI PRZECIWBÓLOWE NIE PRZYNOSZĄ IM ULGI.MAJĄ SIĘ MĘCZYĆ W IMIĘ FAŁSZYWIE POJMOWANEGO HUMANITARYZMU? Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: ZBRODNIĄ BYŁOBY POZWOLIĆ TYM DZIECIOM ŻYĆ 24.01.05, 23:10 1. Czy zabiłaś w życiu człowieka? Dlaczego każesz to robić innym? 2. Czy kiedykolwiek widziałaś śmierć człowieka? Znam wielu lekarzy, którzy nie mogą odłączyć zwłok od respiratora. Człowiek powinien miec prawo do godniej śmierci. W spokoju ciszy, najlepiej wśród rodziny i przyjaciół. Na pewno nie jak pies, zastrzykiem. 3. Czy widziałaś człowieka, któremu nie można pomóc? Ja widziałem kilku. Odmawiali przyjęcia pomocy. Nie ma problemu medycznego z uśmierzeniem bólu. Jest problem z niedostatecznymi kwalifikacjami lekarza lub, co częstsze, brakiem zgody chorego na takie działanie. 4. Co ma wspólnego wojna na końcu świata, z niszczeniem podstaw zawody lekarskiego. Umieraniem przysięgi Hipokratesa i podstawowych zasad deontologii lekarskiej. Co ma wspólnego wojna z eliminacją mas starszych ludzi? Ty kiedyś też będziesz stara i chora. Czy chcesz iść do lekarza, aby ci pomógł, czy bać się, że ci poda śmiertelny zastrzyk? To jest twój wybór dzisiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Do aelithe Re: ZBRODNIĄ BYŁOBY POZWOLIĆ TYM DZIECIOM ŻYĆ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 23:31 Masz rację. Mój ojciec ma prawie 90 lat i jest nieuleczalnie chory na starość. Przez większość życia był bardzo energicznym i pracowitym człowiekiem, teraz jest niedołężny i jego życiowa aktywność ogranicza się do paru czynności. Ciężko mu z tym i kiedy ma gorszy dzień, mówi, że już nie chce żyć, ale naprawdę wcale tak nie myśli i codziennie mobilizuje siły, żeby jeszcze trochę pożyć. Większość ludzi chorych, starych i ogólnie "nierokujących" chce żyć i wmawianie, że eutanazja jest dla ich dobra, to zwykła hipokryzja. Nie wiem, ile jeszcze dni, tygodni czy miesięcy życia zostało mojemu tacie, ale może mieć pewność, że spędzi je bezpiecznie we własnym domu. Żal mi ludzi, którzy tej pewności mieć nie mogą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:43 a co za zycie mialyby te dzieci albo wyladowalyby w domach opieki albo nigdy nie bylyby samodzielne - uwazam ze to sluszne eutanazja wogole powinna byc legalna ludzie powinni miec wybor czy chorujac np. na raka chca cierpiec czy umrzec wtedy kiedy uznaja ze juz jest czas !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spade Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.proxy.aol.com 24.01.05, 15:44 zgadzam sie.Uwazam ze dawno powinno byc to zalatwione .Ja bylem w osrodkach dla dzieci z rozszczepieniem mozgowym.To nic tylko cierpienie.Nie mozna na to spokojnie patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Polski + CZYZBY HITLER MIAL RACJE IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.05, 15:46 Hitler pierwszy mordowal chorych psychicznie. Uznal ich za obciazenie spoleczenstwa, Hitler kazal mordowac Zydow,bo byli "szczurami" na tkance aryjskiego narodu. To jest teraz ten sam towar tylko bardziej kolorowo owiniety.Good Lakc Holland !!! Zostaniesz zmyta z powierzchni ziemii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . NIE MIAL RACJI, BO POZWOLIL ZYC TOBIE !!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 24.01.05, 15:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: CZYZBY HITLER MIAL RACJE IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:11 I to są (podobno) słowa katolika ??!! Wydaje mi się że to mówi fanatyk rodem z al kaidy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abhaod Nie pamietam siebie do 2 roku nzycia, co mnie IP: *.a.pppool.de 24.01.05, 15:50 obchodzi co bylo przedtem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:53 to nieludzkie decydować za kogoś, kto nie może być nawet o to zapytany ... Mój ojciec kilka lat temu zapadł w śpiączkę i lekarze w klinice w Poznaniu poradzili mi, żebym "nie traciła czasu", bo jest już stary a ja za młoda na przesiadywanie przy jego łożu śmierci. Tato niespodziewanie obudził się i wcale nie miał przewidywanych zmian w mózgu, które powodowałyby kalectwo czy też nieudolność.Dzis ma 68 lat, jeździ samochodem, pilnuje mojej 15 miesiecznej córeczki, a skazano go tak pochopnie. Być może powinnismy gruntowniej przyglądać się decyzjom lekarzy, którzy mimo wszystko, patrzą na chorego przedmiotowo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:56 Przerażające. A starzy noszą przy sobie "paszporty życia". Kto wobec tego tam jest za eutanazją?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka_stopa Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 15:58 Chciałabym aby eutanazja była mozliwa w Polsce. Abym w przypadku nieuleczalnej choroby nie musiała modlić się o śmierć. Co do uśmiercania noworodków, one i tak by zmarły, po co więc przedłużać ich cierpienia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle wielka stopo, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:03 jedz do Holandii już dziś. Bilet w jedną stronę chyba jesteś w stanie sobie kupić? A jeśli cię nie stać, po cóż żyć tak marnie? Wez coś na sen, dużą dawkę i...pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pr Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.oss.wroc.pl 24.01.05, 15:59 To ciekawe, że łatwiej pójść do więzienia za zabicie świni, niż człowieka. Pozdrowienia P. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:00 Wreszcie ktoś myśli normalnie. W jakich przepisach prawa jest zapisane, że każdy człowiek przy zdrowych zmysłach ma nieludzko cierpieć?! Jak się ma "miłość do bliźniego" do stanowiska kościoła? Toż to obłuda najwyższego rozmiaru! Sznuję i poważam holendrów za zdrowy rozsądek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle ken, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:05 przeczytaj post mój do wielkiej stopy. Ciebie też dotyczy.I pa pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Elle, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:17 przerażające jest to, iż są miliony takich, którzy chcą załatwic sprawę w białych rękawiczkach - kłopot z głowy - nie ma chorego - przecież tak strasznie by cierpiał - ja nie odważyłabym się zabić - w imie prawa czy też bez niego. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ken Re: ken, IP: *.devs.futuro.pl 24.01.05, 16:17 Zamiast merytorycznie podyskutować, to mówisz retoryką starych dewotek skupionych wokół Radia maryja. Szkoda czasu na czytanie takich twoich bredni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: ken, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:21 oczywiście, że szkoda. W każdej chwili możesz mieć wylew, i eutanazja tuż tuż..Spełni się więc . Ja jestem przeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emiliak1@gazeta.pl Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:12 Uważam to za bardzo ludzkie podejście. Postawcie sie na miejscu tych nieuleczalnie chorych ludzi. Wyobraźcie sobie że nie macie żadnych szans na przeżycie a teraz żyjecie w bólu i męczarniach czekając na śmierć. Chciałabym żeby był ktoś kto mi w tym pomoże. Ci lekarze nie zrobili tego bo mieli taką ochotę tylko nie mogli patrzeć na cierpienia niewinnych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle emilio, IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:15 patrzcie, jacy wrażliwi. Im chyba należy współczuć i ..może poddać eutanazji? Po co tak mają cierpieć? Ich praca to patrzenie na ból, więc.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: emilio, IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:19 myslisz, że oni naprawdę to przeżywają ??? To nie "Na dobre i na złe " ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katolik Polski + HOMOSEKSUALISCI MUSZA ZOSTAC PODDANI EUTANAZJI IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.05, 16:15 Ci ludzie mecza sie przez cale zycie. Sa rozdarci duchowo. Zmniejszy im cierpienia. Eutanazja dla homoseksualisty jest krokiem w przyszlosc!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Lepiej życiowych impotemtów jak ty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:43 Meczą się w życiu nie mogąc osiągnąć życiowego orgazmu, pseudokatolicy tylko głoszenie bzdur na forum sprawia im satysfakcje. Żałosne jednostki, lepiej skrócić ich życiowe niedorajstwo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania z Holandii Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.uvt.nl 24.01.05, 16:21 A czy nie za mocno? Faszystowskim panstwem Holandia nie jest. Odlaczenie od aparatury... A czy w naturze istnieje aparatura na podtrzymanie zycia? Czy sztuczne zycie jest zyciem. Jestem calkowicie przeciwna eutanazji i zabijania. Ale wegetacja przy aparaturze jest nienaturalna i sprzeczna naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dinozaur Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.01.05, 16:25 Hmmm.... ostatnie morderstwa polityczne i wyraźnie faszystoidalny kryształowy miesiąc... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 11.03.05, 12:43 Aniu nie mówimy o odłączeniu od aparatury, tylko o usuwaniu starych niedołężnych lub chorych ludzi, aby nie zajmowali czasu doktorowi. Nie mówimy o kończenia cierpienia ludzi niezdolnych do samodzielnej egzystencji, ale o truciu sprawnych mentalnie ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista katolik Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.01.05, 16:24 I słusznie, autanazja w cywilizowanym spoleczeństwie wcześniej czy później będzie wprowadzona. Szalęńcy ortodoksyjni niedługo wymrą, oświata i edukacja sprawią, że szlęńcy nie bedą mieli prawa bytu - spójrzmy 100 lat do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak z USA Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.northstate.net 24.01.05, 16:35 Jest najlesze rozwiazanie dla wszystkich chociaz okrutne,zycie zmusz by wybierac mniejsze zlo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.inet.biz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:37 czemu więc wybrano większe? Masz dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trokin wreszcie ludzkie prawo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:37 pomysl o tym dziecku ktore bedzie zylo przez np. rok, a na jego zycie bedzie skladal sie tylko i wylacznie bol. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolek Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 193.109.212.* 24.01.05, 16:42 Ale tylko tym bez mózgu. W Polsce też by się to przydało ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jagoda Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 16:43 Wierzę, że za każdym razem oceniają bardzo wnikliwie szanse malego czlowieka, i pozwalają mu urzec godnie i bez ogromu cierpień. Przynajmniej mają odwagę mówic o tym glośno. Nie udają, jak w Polsce, że robią wszystko aby jak najdluzej utrzymac przy zyciu skazaną przez naturę istotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartol Re:Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 217.154.139.* 24.01.05, 17:03 Jest to humanitarny sposób pozbywania się nieuleczalnie chorych i cierpiących noworodków. Brak hipokryzji jest tutuj jak najbardziej pożądany. Problem polega na tym, że większość ludzi żyje w hipokryzji większej lub mniejszej więc jakiekolwiek obnażenie faktów będzie przyjęte z niechęcią i protestem. Nic nowego. Gatunek ludzki od zawsze byl skażony klamstwem i brakiem logoki. Odpowiedz Link Zgłoś
blacky35 Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie 24.01.05, 17:08 w 100% popieram. blacky2@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freemind Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 24.01.05, 17:12 Raczej ktos inny nie dal ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peeter Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.pl / 80.53.136.* 24.01.05, 17:18 ciekawe czy ty chciałbyś być takim noworodkiem??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: echtom Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.05, 17:44 Wszystko byłoby proste, gdyby ludzie byli aniołami o czułych sumieniach i podejmując trudne decyzje kierowali się wyłącznie względami humanitarnymi. Niestety, aniołami nie jesteśmy, i ile razy podnosi się problem typu aborcja i eutanazja, nie ma pewności, czy zwolennicy tych działań kierują się wyłącznie bezinteresowną miłością bliźniego, czy też wygodnictwem i chłodną kalkulacją. Wiele lat temu była w Belgii taka głośna sprawa: kobieta, która w ciąży zażywała thalidomid, urodziła dziewczynkę bez rączek i uśpiła ją, by "oszczędzić jej cierpień". Sąd ją uniewinnił. Nie sądzę, że brak kończyn górnych powoduje nieludzkie cierpienie i odbiera szanse na godne życie, a jednak ta kobieta tłumaczyła się względami humanitarnymi. Czytając ten artykuł i argumenty lekarzy, miałam wątpliwości. Z tego, co wiem, noworodki mają niedojrzały mózg i układ nerwowy, w związku z czym słabiej odczuwają ból. Trudno mi też uwierzyć w bezradność medycyny w rozwiniętym kraju wobec aż tylu wad i chorób. Jasne, dzieci urodzone bez mózgu czy czaszki nie mają szans, ale w tym przypadku wystarczy nie podłączać ich do aparatury, tylko zostawić naturze te kilka czy kilkanaście godzin. Kwestia odłączania od aparatury też jest łatwiejsza etycznie - tak naprawdę takie dziecko nie żyje, "żyje" za nie aparatura i to jest właściwie podtrzymywanie fikcji życia. Pamiętacie głośną sprawę bliźniaczek syjamskich sprzed paru lat? Jedna żyła samodzielnie, druga nie miała kilku ważnych narządów i żyła "podczepiona" do organizmu siostry. Alternatywa była taka: rozdzielić je, co spowodowałoby nieuchronną śmierć drugiej dziewczynki; nie rozdzielać - po kilku miesiącach umrą obie, bo organizm jednej nie będzie w stanie długo funkcjonować podwójnie. Dla mnie wybór między życiem samodzielnym a sztucznie podtrzymywanym był oczywisty, ale dogmatyczni obrońcy życia strasznie się burzyli przeciw rozdzieleniu. Jednak odłączyć od sztucznego wspomagania to zupełnie co innego niż z premedytacją wprowadzić zabójczą substancję do organizmu, który radzi sobie z funkcjami życiowymi, nawet jeśli nie są one doskonałe. Nie wniknę w intencje holenderskich rodziców i lekarzy - może są czyste, może nie. Problem w tym, że delikatnych problemów etycznych nie rozwiąże nawet najlepsze ustawodawstwo i każdy człowiek podejmujący trudną decyzję będzie się i tak musiał zmierzyć się z nią we własnym sumieniu. Jednak obawiałabym się legalizacji eutanazji - to otworzyłoby furtkę do wielu nadużyć, ciągłego rewidowania i poszerzania pojęcia eutanazji i trochę się boję, czym mogłoby się skończyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pascal Re: Holandia zalegalizuje eutanazję nieuleczalnie IP: 5.5.* / 80.58.20.* 24.01.05, 18:09 Pozniej przyjdzie czas na kaleki, psychicznie chorych i ...troche pozniej ... inaczej myslacych. Inaczej niz barbarzynstwem i zwyrodnialstwem tego nazwac nie mozna. Europie z eutanazja i malzenstwami homosexualistow mowimy nie. Odpowiedz Link Zgłoś