Dodaj do ulubionych

Kirgizja: po rewolucji Biszkek został splądrowany

25.03.05, 19:18
Wyglada na to, ze historia powtarza sie tym razem jao farsa.
Czekam teraz na triumfujacy post Miszki Kazaka, Nikoli Piterskiego lub Kacapa z Moskwy.
Obserwuj wątek
    • emerytka.z.rzeszowa Nie inaczej zachowywała sięSolidarność w 1980 roku 25.03.05, 19:24
      Plądrowała sklepy, instytuty naukowe w poszukiwaniu kwitów na Kwaśniewskiego -
      dlatego generał Jaruzelski wprowadził stan wojenny. Chciał zapobiec dalszej
      degrengoladzie kraju i jego staczaniu się w kierunku republiki bananowej. Za co
      dziś solidarnie opluwają go Rokita, Kaczyńscy, Giertychowie oraz postkomuniści
      z SLD i PSL. A ja jestem wdzięczna, bo w 1981 roku próbowano mnie zabić (z tego
      faktu wywodzi się moja niechęć do Solidarności) i gdyby nie in(ter)wencja
      generałów z WRON nie dożyłabym roku 2005.
      • olaboga_00 emerytka nie pitol-sklepy pladrowano w gdansku 25.03.05, 19:33
        w 1970, nie na jakas masowa skale- lokalni zule skorzystali z okazji, ze
        niebiescy byli zajeci palowaniem robotnikow i obrobili pare odziezowych.

co do kirgizji to wstyd wielki, ze ten zryw przerodzil sie w zlodziejstwo.
        coz, bieda chyba tanm wielka, niemniej usprawiedliwic tego co sie dzieje nie
        sposob. dobrze, ze sie nie zaczeli tluc miedzy soba na maxa.
        • irini No, właśnie. A ciekawe, kto to robił? 25.03.05, 19:40
          hm?
      • gregorsamsa kochana emerytko 25.03.05, 19:49
        Opowiedz jak to w 1981 probowano cie zabic.
        • makepeacenotwar Re: kochana emerytko 25.03.05, 21:26
          daj spokoj gregorsamsa, przeciez to kliniczny przypadek choroby alzheimera.
          rokita pomylil sie z jaruzelskim, kaczynski z kiszczakiem, a giertych z
          piotrowskim. tylko wspolczuc, ale na to jeszcze nikt nie wynalazl lekarstwa.
          • gregorsamsa jestes widac slabo zorientowany 25.03.05, 21:37
            A wiec cie oswiece.
            Emerytka z Rzeszowa to jest autorka wielu bardzo zabawnych satyrycznych postow na forach
            GW.
            Jestem ciekaw jej nowej story. Ale jak widac na razie jej sie nie chce dalej pisac.

A moze niepotrzebnie zdradzam tajemnice?
            • makepeacenotwar Re: jestes widac slabo zorientowany 25.03.05, 21:49
              aaach
              jesli tak, to sam czekam z niecierpliwoscia na ta historie
          • wicek.wacek Jestescie ciemniaki 25.03.05, 22:23
            i nie dostrzegacie cienkiej ironii emerytki. Jeszcze lepsze numery dawala w
            czasi Pomaranczowej Rewolucji. Emerytko, jestes pyszna ze swymi kalamburami!
            • henryk.log Oni są faktycznie "ciemniaki" P. "emerytko" :)) 29.03.05, 21:45
      • bazyliszek_i_jego_pies Re: 25.03.05, 21:33
        emerytka.z.rzeszowa napisała:

> Plądrowała sklepy, instytuty naukowe w poszukiwaniu kwitów na Kwaśniewskiego
        > dlatego generał Jaruzelski wprowadził stan wojenny.

proszę przyjmować mniej lekarstw - zwłaszcza tych z alkoholem...
      • s.flores Bo nie ten, bo nie ten już wzrok... 25.03.05, 22:41
        emerytka.z.rzeszowa napisała m.in.:
        "W 1979 roku robotnik przemysłowy zarabiał pięć tysięcy złotych, natomiast
        pierwszy sekretarz PZPR niecałe jedenaście tysięcy złotych.
        - z Biuletynu IPN (luty 2003)"

Małe sprostowanie. Powyższy cytat jest, hm, powiedzmy nieścisły.
        Oto oryginał:

"Zjawisko rozwarstwienia społecznego występowało też w latach
        siedemdziesiątych. W 1979 r. robotnik przemysłowy zarabiał przeciętnie
        ponad pięć tysięcy złotych, natomiast I sekretarz Komitetu Wojewódzkiego
        PZPR niecałe siedemnaście tysięcy złotych. Oczywiście porównanie
        to nie oddaje skali różnic w poziomie życia. I sekretarz KW PZPR oprócz
        wyższych zarobków miał przede wszystkim dużo większe tak zwane możliwości:
        ?dojścia?, ?układy?, znajomości, przywileje, z których korzystanie
        było jak gdyby wpisane w status przedstawicieli peerelowskiej elity."

• kamyk39 Re: Nie inaczej zachowywała sięSolidarność w 1980 26.03.05, 03:47
        emerytka.z.rzeszowa napisała:

> Plądrowała sklepy, instytuty naukowe w poszukiwaniu kwitów na Kwaśniewskiego -
        > dlatego generał Jaruzelski wprowadził stan wojenny. Chciał zapobiec dalszej
        > degrengoladzie kraju i jego staczaniu się w kierunku republiki bananowej. Za co
        >
        > dziś solidarnie opluwają go Rokita, Kaczyńscy, Giertychowie oraz postkomuniści
        > z SLD i PSL. A ja jestem wdzięczna, bo w 1981 roku próbowano mnie zabić (z tego
        >
        > faktu wywodzi się moja niechęć do Solidarności) i gdyby nie in(ter)wencja
        > generałów z WRON nie dożyłabym roku 2005.

Los jednostki, w historii dziejow, jest malo znaczacy.
        Jak wiesz Emerytko, pierwotnie mial byc TRON (Tymczasowa Rada itp), ale jak tu w
        ideologii CCCP o tronie. Tak wiec zastanow sie kto Ci zycie ocalil.
        • lelo581 Re: Nie inaczej zachowywała sięSolidarność w 1980 26.03.05, 08:31
          Podsumowując całą tu dyskusje,to po pierwsze tłum zachowuje sie zawsze tak samo.Przecież grabieze zdarzaja sie nawet w tak wysoce zorganizowanym społeczeństwie jak amerykanskie.Wystarczy przypomniec sobie ruchawki w dzielnicach dla czarnych ,tam zawsze ze sklepów znikaja telewizory z pominieciem kasy.No i jeszcze musze sie odnieśc do wypowiedzi"emerytki z rzeszowa"Droga Pani!kim w 1980 roku był kwasniewski zeby rozwrzeszczany tłum biegał po instytutach rozbijał szafki z dokumentami i krzyczał kwitów ,kwitów ,kwitów na Kwasniewskiego ,to sie nam kiedys moze przydać ,wszak isnieje spisek ,aby z niego zrobić poskomunistycznego prezydenta.No o takie proroctwa to ja bym Polaków nie podejrzewał.Na Boga troszke ruzumu w wydawniu sądów na temat historycznych zdarzeń.A co do Kirgizji ,tam mieszkaja potomkowie tych co zabili naszego Henia Poboznego ,na takich małych konikach przyjezdzali do Europy,i to sie nie zmieniło,no to czego wy od nich chcecie ,to chwalebne tak długo trwać przy tradycjach ojców swoich.
          • henryk.log Henio ?- jestem, czy "pobożny"? -nie mnie oceniać 29.03.05, 21:50
            -"A co do Kirgizji ,tam mieszkaja potomkowie tych co zabili naszego Henia Poboznego" ???
      • rczarny Re: Nie inaczej zachowywała sięSolidarność w 1980 26.03.05, 07:17
        Szkoda, że cię nie zbili. Byłoby o jednego idiotę mniej.
      • j-k Nie klam komuchu. 26.03.05, 11:23
        1. Solidarnosc nie pladrowala zadnych sklepow w 1980.
        2. A Jaruzel wprowadzil stan wojenny, bo musial.
        gdyby nie zrobil tego on, zrobilby to duet Grabski-Olszowski,
        lub weszliby do akcji bezposrednio Sovieci.

J.K., dzialacz "S" w 1981.
    • misza_kazak Dlaczego triumfujacy? 25.03.05, 20:31
      > Czekam teraz na triumfujacy post

Jest tak jak jest - po kazdej rewolucji do wladzy dochodzi jakis nowy "klan", ktory obsadza wszystkie foteli przez "swoich". Tak bylo jest i bedzie. W Gruzji, Ukrainie, Rosji, Kirgizii itd.
      Co do tlumu ktory grabil sklepy - a czego wy moi drodzy chcieliscie? Przeciez tylko idiota moze naiwnie wierzyc w to ze jesli powiesz rozpijaczonemu i rozgoryczonemu tlumu mlodziakow "milicja sily nie uzyje i jest bezbronna" to on rozejdzie sie po domach...

> Miszki Kazaka,

dla ciebie Misza, bo nie mielem okazji cie poznac

• gregorsamsa Re: Dlaczego triumfujacy? 25.03.05, 21:15
        "> dla ciebie Misza, bo nie mielem okazji cie poznac
        "

Jak chcesz to Michail.

"> Jest tak jak jest - po kazdej rewolucji do wladzy dochodzi jakis nowy "klan", k
        > tory obsadza wszystkie foteli przez "swoich". Tak bylo jest i bedzie. W Gruzji,
        > Ukrainie, Rosji, Kirgizii itd.
        "
        A wiec lepiej niech wszystko zostanie po staremu?
        Czasami zmiany sa glebsze, czasami na lepsze czasami na gorsze.
        Wybacz ale taka gadanina, ze i tak sie nic nie zmieni, to dosyc plaski i glupi cynizm.
        W Polsce, w Czechoslowacji czy Estonii zmienilo sie po rewolucji wiele i to na lepsze.
        W Rosji tez zmienilo sie wiele od czasu obrony "bialego domu" przez "rozgoryczony tlum
        mlodziakow".
        Jak bedzie na Ukrainie, w Gruzji czy Kirgizji to pozywjom, uwidim.
        Mysle, ze przynajmniej na Ukrainie "nowy klan" nie bedzie ucinal glow krytykujacym rzad
        dziennikarzom i sypal dioksyne do talerza politycznym konkurentom.
        To bylby juz pewien postep.
        • desspo71 Re:a jakie dla narodu ma znaczenie ze oligarchia 26.03.05, 11:17
          nie bedzie sie wzajemnie mordowala
          tylko zajmie sie mordowaniem obywateli i organizowaniem wyzysku na ksztalt
          biedronek i lodzkiego judenratu
        • misza_kazak odp. 26.03.05, 22:51
          gregorsamsa napisał:

> Jak chcesz to Michail.

Starczy Miszy :)

> A wiec lepiej niech wszystko zostanie po staremu?

Nie mowie recepte na lepsze zycie, mowie jak jest od zawsze.

> Czasami zmiany sa glebsze, czasami na lepsze czasami na gorsze.

W dziesiatke.

> Wybacz ale taka gadanina, ze i tak sie nic nie zmieni, to dosyc plaski i glupi cynizm.

Cynizm nie moze byc glupi czy plaski, cynizm to konstatacja faktu bez wzgeldu na emocje i polityczna poprawnosc.

> W Polsce, w Czechoslowacji czy Estonii zmienilo sie po rewolucji wiele i to na lepsze.

Jakie to rewolucje byli w ww. panstwach? Co za bzdury ty gadasz?
          Moj ojciec byl sekretarzem komsomolu Estonii w 1984-1990 w Estonii i wie ta kuchnie od srodka. Zadnej rewolucji nie bylo. Byli zamieszki w Latwii (gdzie OMON nawet zabil pare osob), aw Estonii nawet tego nie bylo. Wladze przyjeli w dar od Gorbaczewa. SAmi nawet nie oczekiwali :)))
          W Czeccoswlowacji i POslce nawet tego nie bylo. Otrzymaliscie "wolnosc" od Elcyna ktory dogadal sie z Amerykanami :)))

> W Rosji tez zmienilo sie wiele od czasu obrony "bialego domu" przez "rozgoryczo ny tlum
          > mlodziakow".

Wiele sie zmienilo i wlasnie dlatego ludzie chca powrotu ZSRR.

> Jak bedzie na Ukrainie, w Gruzji czy Kirgizji to pozywjom, uwidim.

Racja. Ale juz widziemy ze np. w Gruzji pencje nie placa, prezes zamiast zajmowac sie panstwem jezdzi po b. ZSRR i robi sobie reklame, w Ukrainie panstwo stoi na skraju rozpadu... Kirgizja? Podzielona na dwie czesci i niestabilna.

> Mysle, ze przynajmniej na Ukrainie "nowy klan" nie bedzie ucinal glow krytykuja cym rzad
          > dziennikarzom i sypal dioksyne do talerza politycznym konkurentom.

Zle orientujesz sie w sytuacji. Juz dziela majatek i wlasnosc.

• lelo581 Re: odp. 27.03.05, 22:01
            Misza z całym szacunkiem dla twojej pionierskiej przeszłosci,ale uwazam ,że jestes skazony postsowieckim mysleniem.Uwazasz ,że nic sie nie zmienia,ze kazda ruchawka czy samatuszka prowadzi do gorszego,do wyłonienia sie jeszcze gorszej władzy?.W historii bywa inaczej ,kazdy ruch kazda presja na władze powoduje wyrwanie kawałka sukna spod stołu władzy ,bez tego nie ma rozwoju.Bywaja rewolucje i ewolucje ,wole ewolucje,dzieki temu nie zabito mnie w 81 roku ,dzieki temu udało mnie sie wychować dwoje dzieci ,ktore miały ojca prawdziwego ,a nie na zdjeciu z kosa na sztorc.Mam psa,jestem szczesliwy.A co ty pieprzysz za farmazony ,ze Jelcyn dał nam wolnosc?.Co Jelcyna do Lincolna porównujesz?
            Czemu Chruszczow nie dał nam wolności w 1956,mógł dac sygnał Gomólce,radzcie sobie sami,my umywamy recę ,tiepier bieriut was towariszczi amierikany ,my tolko siebia GieDieR ostawliajem.Myslisz ,że władza PZPR,trwaŁa by dłuzej niz 2 tygodnie?Ty syn marksisty ,nie pojmujesz takich prostych zasad,tej całej dialektyki ,czy jak to sie tam nazywało.System upadł,bo po pierwsze był niewydolny ekonomicznie/to truizm/po wtóre bo zdarzały sie co lat pare ruchawki ,które wytrącały bolszewikom argumenty z rąk.Powstanie w Berlinie,Wegry. 1956 w Polsce ,1968 w Polsce,nie wiem czy wiesz ,ze i w Rosji były strajki np gorników ,krwawo stłumione,Czechosłowacja,1970 Polska.Radom1,no i wreszcie 1980.Mało?
            A pamiętasz ja NRD-wcy jechali wypoczywać nad Balaton i nie dojezdzali ,tylko rozbijali namioty w ambasadzie NRF w Budapeszcie,mało?Po co oni to wszystko robili?To byli wrogowie ludu?
            • misza_kazak Re: odp. 29.03.05, 22:06
              lelo581 napisał:

> Misza z całym szacunkiem dla twojej pionierskiej przeszłosci,ale uwazam ,że jes
              > tes skazony postsowieckim mysleniem. Uwazasz ,że nic sie nie zmienia,ze kazda ru
              > chawka czy samatuszka prowadzi do gorszego,do wyłonienia sie jeszcze gorszej wł
              > adzy?.

Widze ze myslsiz ze dobrzr mnie znasz :)

Ale nie masz racji. Ja mowilem nie o sobie, a o wiekszosci naszego (rosyjskiego) narodu.
              Dla tej wiekszosci zycie w ZSRR bylo duzo lepsze niz w dziesiejszej Rosji. Dla duzej liczby ROsjan postsowieckie zycie to w ogole zyciowa tragedia. Nie bede teraz wyjasnial dlaczego, bo kazdy to wie.

> W historii bywa inaczej ,kazdy ruch kazda presja na władze powoduje wyrwa
              > nie kawałka sukna spod stołu władzy ,bez tego nie ma rozwoju.

POkaz przyklad rewolucji po ktorej byl rozwoj panstwa, to moze sie zgodze.
              Na ile ja widze, rewolucjie (od Paryskiej do Kirgizskiej prowadza jedynie do rowzwalu panstwa a w najlepszym przypadku do zmiany wladzy). W gorszym (i znacznie bardziej czestym przypadku) rewolucjie prowadza do upadku panstwa lub nawet jego calkowietym zniszczeniu.

Na twej stronie tylko emocje, a na mej doswiadczdenie historii.
              Naperawde rozwojowa droga jest EWOLUCJA. Tak bylo w wiekszosci panstwa Europy, w USA, Japonii itd.

> Bywaja rewolucje i
              > ewolucje ,wole ewolucje,dzieki temu nie zabito mnie w 81 roku ,dzieki temu uda
              > ło mnie sie wychować dwoje dzieci ,ktore miały ojca prawdziwego ,a nie na zdjec
              > iu z kosa na sztorc.Mam psa,jestem szczesliwy.

Widze ze jednak rozumiesz ze rewolucja to jest zlo. Droge rewolucji wybieraja ci ktorym ewolucja nie podoba - chca dorwac sie wladzy jak najszybciej bez wzgledu na to co to moze wywolac.

> A co ty pieprzysz za farmazony ,z
              > e Jelcyn dał nam wolnosc?.

A kto wypriwadzal wojska z POslki i Niemeic? Kto ? papierz :)))))))) ?
              Pieprzyc o rewolucjei w POlsc emoze tylko idiota. To byla wlasnie ewolucja.

> Co Jelcyna do Lincolna porównujesz?

Nie. Niestety Elcyja nie zabito w teatrze :)))

> Czemu Chruszczow nie dał nam wolności w 1956,

W jakim celu? Idiota jestes czy jak? W 50tych w swiecie bylo najwieksze napiecie - gdyby POslka wyszla spod parasola MOskwy to w tym samym momencie trafila by pod parasol NATO (nie ludz sie ze wowczas by POlska byla bty bardziej samodzielna czy suwerenna - tak jak i dzisieaj (a nawet bardzij) decyzje o losie i polityce POlski zapadali by w WH)).
              Przesuniecie baz NATO do POslki wywoalo by kryzys znacznie bardziej powazny niz Kubanski, a przeciez tamten prawie wywolal WW3.
              Mysl sasiadzie, mysl, a nie glupoty pieprz.
              Otrzymaliscie "wolnosc" tylko kiedy nastapilo rozladowanie polityczne w Swiecie. Kiedy juz istnial parytet nuklearny miedzy USA a ZSRR.
              Znow ewolucja :)))

• kozaczek3 A na Papieza nie mozna pisac????? 25.03.05, 22:26
      • ezpa7z9 Re: A na Papieza nie mozna pisac????? 25.03.05, 23:25
        NIE MOŻNA ,BO TO OJCIEC ŚWIĘTY HERETYKU!!!!!!
    • nowopolski1 Re: Kirgizja: po rewolucji Biszkek został splądro 26.03.05, 21:41
      Mamy jeszcze Alijewa, Turkmen-Paszi i innych, ale z kazda nastepna rewolucja
      robi sie coraz bardziej czerwono.
    • kyle_broflovski Rewolucja 27.03.05, 00:37
      fairuse.1accesshost.com/news4/kabar1.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka