Dodaj do ulubionych

czytajcie koran - popieram w tym mirmila...

22.04.05, 19:59
koran to madra ksiazka i wie co dobre dla europejczykow:

"O you who believe! do not take the Jews and the Christians for friends; they are friends
of each other; and whoever amongst you takes them for a friend, then surely he is one of
them; surely Allah does not guide the unjust people." (sura 5 - Al-Maida, werset 51,
tłum. MH Shakir)

wiemy wiec kogo mamy lubic a kogo nie ;)))

no chyba ze jestesmy muslim ;)
Obserwuj wątek
    • kokosz_is_back Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 22.04.05, 20:11
      crapussie,
      czy nakazuja tam, jak w talmudzie, traktowac "gojow" jako zwierzeta?...
      aaa i czy zalecaja, na wzor talmudu, opluwanie krzyza?
      • lechu1 Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 28.04.05, 13:45
        kuran to ksiazka kucharska terrorystow i faszystow arabskich.
        • dox1 Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 28.04.05, 20:35
          Nie tylko koran,biblia tez. Wszystkie religje sa negatywne.
          • jabez Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 30.04.05, 19:53

Tu sie mylisz , chrzescijanstwo opiera sie na milosci .
            Niestety pojecie te jest dosc czesto wypaczane , a wiec lepiej
            byloby siegnac do greki z okresu Chrystusa w ktorej to jest przynajmniej
            piec pojec o milosci .
            To tylko tak na marginesie .
            Negatywny jest egoizm , negatywny jest faszyzm , komunizm itd.
            to sa "nowoczesne" odmiany religii .
    • wojcd Marcus Ty nie czytaj nic to Ci szkodzi /nt 28.04.05, 13:54
    • negevmc W kwestii formalnej 28.04.05, 14:21
      marcus_crassus napisał:

> koran to madra ksiazka i wie co dobre dla europejczykow:
      >
      > "O you who believe! do not take the Jews and the Christians for friends;
      > ...

Rozumiem, ze sie nasmiewasz, no czesto jestem posadzany o niewyczuwanie bluesa
      ale widzisz jak to jest: przytoczyles maly fragmencik Koranu przepisany skads
      tam. Masz Koran w domu ? czytales ? To tak jak stranger przytacza fragmenty z
      Talmudu - dokladnie tak samo.
      Czy w tych fragmentach nie jest napisane, ze chrzescijane to lajno ?
      Otoz jest ale fragmenty sa wyrwane z szerszego kontekstu tak jak Twoje.
      Poza tym mozna rowniez przytoczyc Ojcow Kosciola wcale nie lepsze kawalki
      od tego tu czy strangerowego Talmudu - zapewniam Cie.
      Kiedys to zrozbie jak sie naprawde zdenerwuje ;-)
      • krystian71 Re: W kwestii formalnej- ja tez 28.04.05, 14:31
        bom sie zdenerwowal JUZ

Ojcow Kosciola mozesz sobie cytowac do woli, podstawa i dogmatem mojej religii
        jest Nowy Testament , czyli Ewangelia.
        Jak bedziesz probowal cos symetrycznego do wywodow Talmudu lub Koranu znalesc ,
        to tam sie pofatyguj a nie gdzie indziej
        OK?Powodzenia
        • negevmc Re: W kwestii formalnej- ja tez 28.04.05, 15:25
          krystian71 napisała:

> bom sie zdenerwowal JUZ
          >
          > Ojcow Kosciola mozesz sobie cytowac do woli, podstawa i dogmatem mojej
          > religiijest Nowy Testament , czyli Ewangelia.
          Jsli jestes chrzesciajninem a w dodatku katolikiem to sie mylisz co do
          unikalnosci tych podstaw. Wymieniam wlasnie opinie z mannym na ten temat.
          Wydaje mi sie, ze on sie tym zna.

> Jak bedziesz probowal cos symetrycznego do wywodow Talmudu lub Koranu
          > znalesc, to tam sie pofatyguj a nie gdzie indziej
          > OK?
          Dla Ciebie podstwa moze byc cokolwiek - nie polemizuje z tym.
          Nie dla Kosciola jednakze - ten oprocz NT uznaje za obowiazujece jeszcze inne
          bardzo liczne pisma. Swiety jest tylko kanon Biblii, tak jak Tora w judaizmie.
          Talmud nie.

> Powodzenia
          dzieki
          • krystian71 Re: W kwestii formalnej- ja tez 28.04.05, 15:31
            zupelnie nie rozumiem twojego maila
            Ze co , ze slowa maniusia ten dogmat stanowia?
            > Jsli jestes chrzesciajninem a w dodatku katolikiem to sie mylisz co do
            > unikalnosci tych podstaw. Wymieniam wlasnie opinie z mannym na ten temat.
            > Wydaje mi sie, ze on sie tym zna.

I o jakim swietym kanonie mowisz , Bibli? Nie Nowego Testan\mentu?

> Nie dla Kosciola jednakze - ten oprocz NT uznaje za obowiazujece jeszcze inne
            > bardzo liczne pisma. Swiety jest tylko kanon Biblii, tak jak Tora w
            judaizmie.
            > Talmud nie.

No neg, ja neofita wprawdzie jestem, ale nie od wczoraj , wiec prosze , nie
            pouczaj mnie , gdzie mam autorytetow szukac
      • manny_ramirez negev bardzo Ciebie prosze 28.04.05, 14:58
        przytocz z Nowego Testamentu choc jeden cytat gdzie innowiercow okresla sie
        jako lajno bardzo prosze

Koran to jest Pismo Swiete nie komentarz taki jak Talmud czy nauki Ojcow
        Kosciola
        to jest jednak pewna roznica
        • panzerkampfwagen Re: negev bardzo Ciebie prosze 28.04.05, 15:10
          Amen.Muslimun uwazaja Koran za slowa allaha.
        • krystian71 czy ty mnie malpujesz? 28.04.05, 15:15
          a jesli juz to poprosze o komentarz do NT. , ojcow kosciola , encykliki , itd ,
          gdzie jak w Talmudzie pogan traktuje sie jak zwierzeta
          • negevmc kurcze z Wami nie da sie rozmawiac. 28.04.05, 15:31
            krystian71 napisała:

> a jesli juz to poprosze o komentarz do NT. , ojcow kosciola , encykliki ,
            > itd ,gdzie jak w Talmudzie pogan traktuje sie jak zwierzeta

a gdzie w Talmudzie pokaz do licha wlasnie mowie o tym!
            Nie mozna z Wami !

Talmud, zle, Koran zle - co jest u licha gdzie jest Wasza katolicka tolerancja .
            Napisalem marcusowi, ze jest nieobiektywny - zle

ide ochlonac.
            czesc :-P

• krystian71 Re: kurcze z Wami nie da sie rozmawiac. 28.04.05, 15:35
              2.
              Those who do not own Torah and the prophets must all be killed. Who has power
              to kill them, let him kill them openly with the sword, if not, let him use
              artifices till they are done away with." - (Schulchan Aruch: Choszen
              Hamiszpat,
              425, 50)

"You are human beings, but the nations of the world are not human beings but
              beasts." (Baba Mecia 114, 6)

"A Jew may rob a Goy, he may cheat him over a bill, which should not be
              perceived by him, otherwise the name of God would become dishonoured."
              (Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat, 348.)

HOW to interpret the word 'robbery'. A goy is forbidden to steal, rob, or
              taken
              women slaves, etc., from a goy or from a Jew, but he (a Jew) is not forbidden
              to do all this to a goy." (Tosefta, Aboda Zara, VIII, 5.)

"Every goy who studies Talmud, and every Jew who helps him in it, ought to
              die." (Sanhedryn 59 a. Aboda Zora 8-6: Szagiga 13.)

"It is forbidden to disclose the secrets of the Law." "One should and must
              make false oath, when the govs ask if our books contain anything against
              them. Then we are bound to state on oath that there is nothing like that."
              (Szaalot-Utszabot. The book of 'Jore d'a
              • negevmc robisz dokladnie ten sam blad co crassuss 28.04.05, 15:42
                krystian71 napisała:

i wyjmujesz slowa z kontekstu a chcac byc konsekwenty w swoich slowach
                nie przytaczaj mi tu wyrwanych zdan z Talmudu - mowiles tylko o Swietych
                Ksiegach (natchnionych).

Poza tym spojrz na legende o Judaszu - stworzona jest po to zeby pohanbic Zydow
                a jest tylko legenda , bajka co niedlugo udowodnie.

• krystian71 ???? 28.04.05, 15:53

• negevmc Re: kurcze z Wami nie da sie rozmawiac. 28.04.05, 18:24
                krystian71 napisała:

> 2.
                > Those who do not own Torah and the prophets must all be killed. Who has power
                > to kill them, let him kill them openly with the sword, if not, let him use
                > artifices till they are done away with." - (Schulchan Aruch: Choszen
                > Hamiszpat,
                > 425, 50)
                >
                > "You are human beings, but the nations of the world are not human beings but
                > beasts." (Baba Mecia 114, 6)
                >
                > "A Jew may rob a Goy, he may cheat him over a bill, which should not be
                > perceived by him, otherwise the name of God would become dishonoured."
                > (Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat, 348.)
                >
                > HOW to interpret the word 'robbery'. A goy is forbidden to steal, rob, or
                > taken
                > women slaves, etc., from a goy or from a Jew, but he (a Jew) is not forbidden
                > to do all this to a goy." (Tosefta, Aboda Zara, VIII, 5.)
                >
                >
                >
                > "Every goy who studies Talmud, and every Jew who helps him in it, ought to
                > die." (Sanhedryn 59 a. Aboda Zora 8-6: Szagiga 13.)
                >
                > "It is forbidden to disclose the secrets of the Law." "One should and must
                > make false oath, when the govs ask if our books contain anything against
                > them. Then we are bound to state on oath that there is nothing like that."
                > (Szaalot-Utszabot. The book of 'Jore d'a

Nie moge znalzc zadnego z tych fragmentow. Moze bys mi pomogl ?
                Jakis link ?
                • negevmc Re: kurcze z Wami nie da sie rozmawiac. 28.04.05, 19:22
                  negevmc napisał:

> Nie moge znalzc zadnego z tych fragmentow. Moze bys mi pomogl ?
                  > Jakis link ?

Prawdopodobnie zle szukam.
                  Jutro poszukam w orginale.
                  • negevmc Krystian ! pomocy !!! 29.04.05, 14:37
                    negevmc napisał:

> negevmc napisał:
                    >
                    > > Nie moge znalzc zadnego z tych fragmentow. Moze bys mi pomogl ?
                    > > Jakis link ?
                    >
                    > Prawdopodobnie zle szukam.
                    > Jutro poszukam w orginale.

W oryginale tez nie widze, moze uzywamy dwoch roznych Talmudow. Pomoz prosze

• negevmc Re: Krystian ! pomocy !!! 30.04.05, 19:42
                      negevmc napisał:

> negevmc napisał:
                      >
                      > > negevmc napisał:
                      > >
                      > > > Nie moge znalzc zadnego z tych fragmentow. Moze bys mi pomogl ?
                      > > > Jakis link ?
                      > >
                      > > Prawdopodobnie zle szukam.
                      > > Jutro poszukam w orginale.
                      >
                      > W oryginale tez nie widze, moze uzywamy dwoch roznych Talmudow. Pomoz prosze
                      >

krystian napisal:

2.
                      Those who do not own Torah and the prophets must all be killed. Who has power
                      to kill them, let him kill them openly with the sword, if not, let him use
                      artifices till they are done away with." - (Schulchan Aruch: Choszen
                      Hamiszpat,
                      425, 50)

"You are human beings, but the nations of the world are not human beings but
                      beasts." (Baba Mecia 114, 6)

"A Jew may rob a Goy, he may cheat him over a bill, which should not be
                      perceived by him, otherwise the name of God would become dishonoured."
                      (Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat, 348.)

HOW to interpret the word 'robbery'. A goy is forbidden to steal, rob, or
                      taken
                      women slaves, etc., from a goy or from a Jew, but he (a Jew) is not forbidden
                      to do all this to a goy." (Tosefta, Aboda Zara, VIII, 5.)

"Every goy who studies Talmud, and every Jew who helps him in it, ought to
                      die." (Sanhedryn 59 a. Aboda Zora 8-6: Szagiga 13.)

"It is forbidden to disclose the secrets of the Law." "One should and must
                      make false oath, when the govs ask if our books contain anything against
                      them. Then we are bound to state on oath that there is nothing like that."
                      (Szaalot-Utszabot. The book of 'Jore d'a

a ja nie moge tego znalsc.
                      Pojawialy sie kilkakrotnie na forum cytaty z Talmudu, no nie badzcie tacy.
                      Moze ktos pomoc ?

• negevmc Obawiam sie Krystian, ze Twoje zrodla sa nierzetel 01.05.05, 17:50
                        negevmc napisał:

> negevmc napisał:
                        >
                        > > negevmc napisał:
                        > >
                        > > > negevmc napisał:
                        > > >
                        > > > > Nie moge znalzc zadnego z tych fragmentow. Moze bys mi pomogl
                        > ?
                        > > > > Jakis link ?
                        > > >
                        > > > Prawdopodobnie zle szukam.
                        > > > Jutro poszukam w orginale.
                        > >
                        > > W oryginale tez nie widze, moze uzywamy dwoch roznych Talmudow. Pomoz pro
                        > sze
                        > >
                        >
                        > krystian napisal:
                        >
                        > 2.
                        > Those who do not own Torah and the prophets must all be killed. Who has power
                        > to kill them, let him kill them openly with the sword, if not, let him use
                        > artifices till they are done away with." - (Schulchan Aruch: Choszen
                        > Hamiszpat,
                        > 425, 50)
                        >
                        > "You are human beings, but the nations of the world are not human beings but
                        > beasts." (Baba Mecia 114, 6)
                        >
                        > "A Jew may rob a Goy, he may cheat him over a bill, which should not be
                        > perceived by him, otherwise the name of God would become dishonoured."
                        > (Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat, 348.)
                        >
                        > HOW to interpret the word 'robbery'. A goy is forbidden to steal, rob, or
                        > taken
                        > women slaves, etc., from a goy or from a Jew, but he (a Jew) is not forbidden
                        > to do all this to a goy." (Tosefta, Aboda Zara, VIII, 5.)
                        >
                        >
                        >
                        > "Every goy who studies Talmud, and every Jew who helps him in it, ought to
                        > die." (Sanhedryn 59 a. Aboda Zora 8-6: Szagiga 13.)
                        >
                        > "It is forbidden to disclose the secrets of the Law." "One should and must
                        > make false oath, when the govs ask if our books contain anything against
                        > them. Then we are bound to state on oath that there is nothing like that."
                        > (Szaalot-Utszabot. The book of 'Jore d'a
                        >
                        > a ja nie moge tego znalsc.
                        > Pojawialy sie kilkakrotnie na forum cytaty z Talmudu, no nie badzcie tacy.
                        > Moze ktos pomoc ?
                        >

Nie znalazlem tego w Talmudzie babilonskim poprosilem znajomego
                        zeby mi skombinowal jerozolimski (rzadziej uzywany) moze tam cos znajde.
                        W kazdym razie dam znac.
                        Rozumiem, ze Ty takze szukasz.

• schlaugbaum Re: Obawiam sie Krystian, ze Twoje zrodla sa nier 02.05.05, 05:41
                          Ten islamista klamie zawsze jak z nut
        • negevmc Re: negev bardzo Ciebie prosze 28.04.05, 15:27
          manny_ramirez napisał:

> przytocz z Nowego Testamentu choc jeden cytat gdzie innowiercow okresla sie
          > jako lajno bardzo prosze Koran to jest Pismo Swiete nie komentarz taki jak
          > Talmud czy nauki Ojcow Kosciola to jest jednak pewna roznica

sorry dopiero teraz zauwazylem Twoj wpis - wlasnie o tym mowilem Krystianowi

• marcus_crassus oczywiscie ze mam koran w domu 28.04.05, 16:02
        a dkoladnie i koran i tlumaczenia koranu (bo koran to tylko w oryginale - w innym jezyku to sie fachowo zwie "tlumaczenie koranu".

Mam zarowno 2 wersje anglojezyczne jak i 2 wersje polskojezyczne.

tak jest - czytalem.ale wole hadisy - te to dopiero sa bombowe - to rzniecie wrogow, ta chwala zwyciestw mahometa...

czyta sie jak dobra powiesc...
        • negevmc wszystko jedno czy tlumacznia czy nie 28.04.05, 18:23
          marcus_crassus napisał:

> a dkoladnie i koran i tlumaczenia koranu (bo koran to tylko w oryginale - w
          > innym jezyku to sie fachowo zwie "tlumaczenie koranu".
          > Mam zarowno 2 wersje anglojezyczne jak i 2 wersje polskojezyczne.
          > tak jest - czytalem.ale wole hadisy - te to dopiero sa bombowe - to rzniecie w
          > rogow, ta chwala zwyciestw mahometa...
          >
          > czyta sie jak dobra powiesc...

Przytocz wiecej fragmentow moze byc po polsku lub po angielsku wszystko jedno
          ale przytocz cale - tak gwoli sprawiedliwosci.
          Poszukaj tych "ladnych" i tez przytocz nie obijaj sie.
          Przeczytaj caly Koran 5 razy i zrozum go.
          Wtedy bedziesz dla mnie autorytetem. Dopoki tego nie zrobisz
          to czcze gadanie i forumowe przepychanki - czy rozumiesz co mam na mysli ?
          Jestes inteligentnym gosciem wiec rozumiesz.

• marcus_crassus nie rozumiem 28.04.05, 18:35
            sorry ale nie rozumiem do czego zmierzasz - mam ci ptzytoczyc te fragmenty czy jakies inne

"O you who believe! do not take the Jews and the Christians for friends; they are friends
            of each other; and whoever amongst you takes them for a friend, then surely he is one of
            them; surely Allah does not guide the unjust people." (sura 5 - Al-Maida, werset 51,
            tłum. MH Shakir)
            • negevmc Re: nie rozumiem 28.04.05, 19:05
              marcus_crassus napisał:

> ja nie musze rozumiec - ja tylko przeczytam dla ciekawosci - rozumiec maja
              > muzulmanie.akurat tego fragmentu JESZCZE ZADEN NIE ZANEGOWAL
              > nie rozumiem wiec do czego zmierzasz - ten fragment nic nie znaczy???
              > zapytaj sie muzulmanow - dac ci adresy na muzulmankie fora dyskusyjne???
              > wyloza ci slicznie i pieknie..mi juz wylozyli :)

Wlasnie o to chodzi marcuss. Jesli nie rozumiesz to skad wiesz co tam jest
              napisane ? A jesli nie rozumiesz to potrzebujesz wykladni a muzulmanie Ci ja
              podaja. Twoja ironia jest niepotrzebna. To samo dotyczy Talmudu, Zohar i
              chrzesciajnskich tekstow. Ludzie studiuja to latami zeby zrozumiec. Tworza
              wykladnie i analizuja.

Ladnie, ze masz Koran w domu , prawde mowiac nie spodziewalem sie. Zaskoczyles
              mnie. Dlugo zwlekalem z jego kupnem w polskiej ksiegarni w Tel-Avive az
              wreszcie ja zlikwidowali :-(.
              • marcus_crassus Re: nie rozumiem 01.05.05, 18:39
                skad wiem co tam jest napisane - z tlumaczen koranu. a sadzisz ze cos ukrywaja i tam sa jakies jeszcze wieksze swinstwa?? ;)))

ps-mamy tez na eurojihadzie wybor wersji elektronicznych :)))

cos podeslac???

mamy tez wersje polskojezyczne.jak chcesz zalatwie Ci nawet po hebrajsku (mam nadzieje ze znajde - mam komplet tlumaczen) :)
            • negevmc za szybko mi sie kliknelo 28.04.05, 19:18
              Zobacz co tu na forum sie dzieje. Przytaczasz wyrywki z Koranu, inni z Talmudu.
              Bez zastanowienia sie bez najmiejszych prob weryfikacji. Wszyscy wszystkich
              obrazaja a ja, ktory mam akurat najmniej do powiedzenia w tych kwestiach bo
              ani judaizm ani zadna inna religia nie dotarla (jeszcze) do mnie prosze jedynie
              o odrobine dobrej woli. Zabic gojow! Ciac niewiernych psow! Zydzi zabili Jezusa!
              to wszystko bylo napisane ale kiedy dlaczego, w jakich okolicznosciach jak sie
              to dzisiaj interpretuje to juz nikogo nie obchodzi tylko orazic, napluc i
              osmieszyc!
              Przyznam Ci sie do czegos marcuss. Niewatpliwie latwiejsze do zniesienia
              jest dla mnie wysmiewanie islamu niz judaizmu - to jasne, nie ukrywam tego
              i kto sie do tego nie przyznaje (z odpowiednimi zmianami zaleznymi od
              pochodzenia czy wyznania) ten jest co najmniej hipokryta ale staram sie marcus,
              staram sie nie potepiac w czambul wszystkiego z gory. Stad moj apel.
              • manny_ramirez negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:20
                ze Koran to rownoznacznik Bibli nie Talmudu
                pislaem to juz
                • negevmc Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:25
                  manny_ramirez napisał:

> ze Koran to rownoznacznik Bibli nie Talmudu
                  > pislaem to juz

Ok manny.
                  Zacznijmy od poczatku jesli masz chwilke czasu. Make your point,
                  bo juz sie nieco pogubilem.
                  Tak Koran i Bibli to ten sam poziom. Talmud chyba nie choc jego znaczenie
                  wyjasnil by nam lepiej nasz przyjaciel.
                  Co to wlasciwie zmienia ?
                  Chodzi Ci o to, ze uznawana przez chrzescijan i zydow Biblia jest Swieta Ksiega
                  i zawiera Prawdy Objawione a Talmud nie ?

• manny_ramirez Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:35
                    ja sie odnosze do Koranu. Ty go stawiasz na poziomie komentarza nie swietej
                    ksiegi. Z tego co ja rozumiem to Talmud jest komentarzem Tory ale jak
                    wspomniales nasz wspolny przyjaciel jest tu zdecydowanie lepszym autorytetem.
                    Jednak moj wspolpracownik ortodoks takze mowi ze on uwaza Talmud ekwiwalentem
                    Szarii nie Koranu
                    • negevmc Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:43
                      manny_ramirez napisał:

> Jednak moj wspolpracownik ortodoks takze mowi ze on uwaza Talmud ekwiwalentem
                      > Szarii nie Koranu

Ok wiec zadowolmy sie Twoim wspolpracownikiem. Nie rozpatrujmy Talmudu.
                      Wiec co na przyklad ? Chcesz interpretaowac dajmy na to Ksiege Jozuego ?
                      Swieta zarowno dla zydow jak i chrzescijan. Czy moze tylko dla zydow (jak chca
                      tego forumowi neofici ) ?
                      • manny_ramirez Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:46
                        tos teraz juz bardziej na rzeczy
                        • negevmc Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:49
                          manny_ramirez napisał:

> tos teraz juz bardziej na rzeczy

nie bardzo rozumiem.
                          Wymaga interpretacji czy nie tak Ksiega Jozuego - bo na pierwszy rzut oka
                          wyglada tak sobie prawde mowiac.
                          • wojcd Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:53
                            negevmc napisał:
                            > nie bardzo rozumiem.
                            > Wymaga interpretacji czy nie tak Ksiega Jozuego - bo na pierwszy rzut oka
                            > wyglada tak sobie prawde mowiac.
                            _____________________________________________________
                            Przeciez to co jest w orginale, to jakby bylo napisane
                            szyfrem lub pismem klinowym.
                            Do tego w chrzescijanstwie masz trzy elementy:
                            1. komentarz Boga-Chrystusa czyli Ewangelie
                            2. tradycje
                            3. filozofie grecka
                            Na mocy tego dokonujesz dalszej egzegezy.
                            • negevmc Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:58
                              wojcd napisał:

> Przeciez to co jest w orginale, to jakby bylo napisane
                              > szyfrem lub pismem klinowym.
                              > Do tego w chrzescijanstwie masz trzy elementy:
                              > 1. komentarz Boga-Chrystusa czyli Ewangelie
                              > 2. tradycje
                              > 3. filozofie grecka
                              > Na mocy tego dokonujesz dalszej egzegezy.

Wciaz nie bardzo rouzmiem. Akurat tak sie zklada, ze znam to pismo klnowe
                              i nieraz porownywalem tekst tzw greckiego przekladu z werja hebrajska
                              duzo sie nie roznia.
                              Nie przypadkiem wybralem Jozuego bo ksiega jest dosc krwawa.
                              Wyjsnij blizej prosze jak rozumiesz role filozofii greckiej w interpretacji
                              religii chrzesciajnskiej.
                              • wojcd Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 20:25
                                Bedziesz mial roznice w sposobie wyjasniania.
                                W chrzescijanstwie zasady sa ukladane w system,
                                a w judaizmie bedzie to zbior casusow.
                                Rabin bedzie wyjasnial kwestie przez znalezienie
                                analogii, ksiadz bedzie szukal ogolnej zasady.

Rabin przez dokladnosc bedzie rozumial literalna zgodnosc
                                nawet jesli wspolczesnosc uniemozliwia to.

Talmud nie bedzie dawal sie strescic, nauka np. Kk tak.
                        • negevmc Jeszcze o intepretacjach 28.04.05, 19:52
                          manny_ramirez napisał:

Wpsomniana wczesniej przez mnie postac Judasza.
                          Calkowicie zmyslona, wg mnie w jednym celu - nie wymaga intepretacji
                          jest jasna ?
                          • manny_ramirez Re: Jeszcze o intepretacjach 28.04.05, 19:54
                            ????
                            sprawdz skrzynke
                  • wojcd Re: negev jednak zauwaz 28.04.05, 19:38
                    Talmud to egzegeza.
                    Nie jest zrodlem pierwotnym.
              • marcus_crassus do negev - roznice 29.04.05, 11:10
                a)zadna ksiega starego testamentu nie jest jednak "prawem" - a wiec calkowicie inne jest znaczenie biblii i koranu wierni nie musza stosowac sie literalnie do kazdego wersu - poza tym stary testament nie zawiera raczej wskazowek co ludzie maja robic (za wyjatkiem okreslonych fragmentow - jasno okreslonych zreszta) ale raczej opisy historyczne + inne ksiegi (bardzo interesujace zreszta - podobnie jak ciekawe sa hadisy).

podstawowa roznica jest taka ze np posluze sie pierwszym przykladem - ksiega genesis - jest to opis poetycki i kosciol tego w zadnym razie nie neguje.nikt nie bedzie doslownie myslal ze bog stwarzal swiat tak jak jest tam opisane.

zas koran czyta sie literalnie - nie ma mozliwosci zmian - to co jest napisane nie podlega dyskusjom

to jest najwiekszy problem islamu - ci ludzie musza stosowac sie do kazdego wersu w koranie - chyba ze np o danej rzeczy jest kilka wersow i jakos na siebie wplywaja - wtedy mozna mowic o potrzebie dokonania "wykladni" - ale np w tym przypadku czegos takiego nie ma.

tak wiec jednym slowem - nie mozesz byc przyjacielem mirmila - nie oznacza to ze on nie moze czuc do Ciebie sympatii i nie moze Cie lubic.

ALE PRZYJACIELEM JEGO JUZ NIE ZOSTANIESZ.

BO KORAN TWIERDZI ZE KUMPLUJA SIE Z CHRZESCIJANAMI TYLKO ZYDZI.

ps-nie interesowalem sie talmudem - zreszta nie slyszalem zeby zydzi mieli nakaz stosowania sie literalnie do kazdego wersu talmudu.nie wiem dokladnie co zawiera.jesli naprawde takie fragmenty jak sie tutaj przytacza istnieja tam to jest to barbarzynska lektura.

jednak na razie nie spotkalem zyda - nawet na internecie ktory by stwierdzil ze musi przestrzegac literalnie talmudu.religia zydowska nie jest tez ekspansywna, a jedyne zarzuty jakie istnieja na swiecie wobec zydow to jesli chodzi o ich sile finansowa - a tutaj talmud nie ma nic do rzeczy - wiec talmud cokolwiek w sobie zawiera nie jest grozny.

islam zas wg tego co jest w koranie zawiera istotny czynnik motywujacy swoich wyznawcow do agresji.

islam jest jedyna religia ktora w ciagu kilkuset pierwszych lat swojego istnienia byla rozprzestrzeniana wylacznie droga wojny.jej zalozyciel - mahomet byl wojownikiem (polecam zerknac na eurojihad - mamy juz zdjecia mieczy mahometa i bedzie niedlugo ladny dzial historyczny).

cala ta mieszanka jest grozna. i to bardzo
                • manny_ramirez Re: do negev - roznice 02.05.05, 12:18
                  marcus popelniasz tu blad. Torah dla Zydow ortodoksyjnych to jest prawo.
                  • marcus_crassus no coz - to zydow ortodoksyjnych tez nie lubie ;) 02.05.05, 12:40
                    jak bedzie ich ponad miliard zrobie o nich strone www.talmudzisci.org :)
    • fredzio54 Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 28.04.05, 16:10
      Kropka nie pozwala krytykowac arabstwo ich religje zwyczaje wiarze
      oni maja nafte i koniec
    • lechu1 czytajcie koran - to zrozumiecie dlaczego morduja 02.05.05, 05:49
      Suicide bomber attacked Kurdish KDP HQ in northern town of Tal Afar near Mosul,
      killing 25 and injuring at least 30. He drove car into funeral procession of a
      tribal leader – Al Arabiya TV
    • schlagbaum Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 02.05.05, 13:02
      Mimo, ze mec. Gugiel probuje sobie kpic, bo co mu pozostaje gdy w glowie
      pustka, podejdzmy do sprawy systematyczne.

Muzulmanina prowadzi przez zycie i towarzyszy mu kilkadziesiat waznych slow.
      Slowo pierwsze od, ktorego sie wszystko zaczyna to

Bismillah.

Jest wiele przypowiesci zwiazanych z tym slowem.

Poczytajcie.

Ja wroce do tego pozniej i bede was meczyl jeszcze dlugo ale moze nawet tycy
      neptycy jyk gugiel dowiedza sie czegos o Islamie.
      • schlagbaum Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 12.05.05, 08:32
        schlagbaum napisał:

> Mimo, ze mec. Gugiel probuje sobie kpic, bo co mu pozostaje gdy w glowie
        > pustka, podejdzmy do sprawy systematyczne.
        >
        > Muzulmanina prowadzi przez zycie i towarzyszy mu kilkadziesiat waznych slow.
        > Slowo pierwsze od, ktorego sie wszystko zaczyna to
        >
        > Bismillah.
        >
        >
        > Jest wiele przypowiesci zwiazanych z tym slowem.
        >
        > Poczytajcie.
        >
        > Ja wroce do tego pozniej i bede was meczyl jeszcze dlugo ale moze nawet tycy
        > neptycy jyk gugiel dowiedza sie czegos o Islamie.
        >
        >

Zmienilem zdanie.
        Nie chce mi sie rzucac perel przed wieprze i jeszcze wkladac w to wysilek.
        Ksiazke, ktora chcialem tlumaczyc znalazlem rowniez w necie i dla
        zaineresowanych podaje link

www.lichtstr.de/de/risale/gesamtwerke/worte/wort01.html#
        • schlagbaum PS 12.05.05, 08:37
          schlagbaum napisał:

> Ksiazke, ktora chcialem tlumaczyc znalazlem rowniez w necie i dla
          > zaineresowanych podaje link
          >
          > www.lichtstr.de/de/risale/gesamtwerke/worte/wort01.html#
          >
          To oczywiscie tylko kilka z ponad tysiaca stron jakie ksiazka ta liczy ale moze
          moga one zaistersowac do przeczytania reszty.
        • schlagbaum PS 2 12.05.05, 08:43
          I calosc

www.lichtstr.de/de/risale/download/worte.pdf
    • puls Re: czytajcie koran - popieram w tym mirmila... 12.05.05, 05:50
      To taki zwykly faszyzm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka