Dodaj do ulubionych

DLACZEGO ROSJA NAPADLA NA FINLANDIE W 1939r ?

12.05.05, 15:09
hkkk.fi/~yrjola/war/finland_wwii.html/summary.html
Powodow zadnych nie bylo,poza zwykla kradzieza,ktora jest wpisana w rosyjski
DNA.
Czym wiecej sie ukradnie wokol,tym sie jest bogatszym.
A kiedy przyjdzie czas oddania Finom,tego co Rosjanie im ukradli?
Obserwuj wątek
    • goldbaum Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 15:38
      Spytaj naszego forumowego kolchoznika j-k i na pewno ci to potwierdzi.

Nie wiem czy wiesz ale Szreder juz dawno dalby Bundeswerze rozkaz podboju Polski
      bo Niemcy maja silniejsza armie od Polski. Ale boja sie. Wioesz kogo? USA.
      Bo USA by wtedy podbiloby Niemcy Szredera.

Tak to kiedys wytlumaczyl j-k.
      • 1ja Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego+ 12.05.05, 15:51
        A kulak goldbaum,wie co inni tlumacza.
        I wiedze te rozpowszechnia.
        Slawa mu i chala.
        • goldbaum Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 15:54
          a jelop ruski 1ja podbija posty i watki goldbauma.
          I wala za to temu zydowi.
      • krystian71 Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 19:07
        cos w tym jest i sam sie sobie dziwie,ze jeszcze nie przylozylem mlodemu za
        balagan w pokoju, lufe z fizyki i za caloksztalt.
        • polski_francuz Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 19:13
          Zgadzam sie ale nie popieram. Trzeba z tym walczyc.

PF
        • naf-naf Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 19:20
          Karelia zachodnia i Finlandia wschodnia byly zajete przez Piotra 1-go na mocy traktatu Nystadskiego. Reszta Finlandii byla przylaczona w 1808r. po wojnie, ktora Szcwecja rozpoczela i przegrala.W pierwszym przypadku czesc Finlandii z Wyborgiem byla po zajeciu faktycznym KUPIONA od Szwecji za 1,5 mln.jefimkow.Jest wiec wlasnoscia PRYWATNA monarchii rosyjskiej. Jest dotyhcczas, bo traktat Nystadski pozostaje ostatnim niewatpliwie prawomocnym dokumentem, regulujacym stan wlasnosci tych terenow.Wszystkie pozniejsze decyzje prawo gwalcili.Granice tej czesci Finlandii, prawo Rosji na kora sa jak najbardziej uzasadnione, leza daleko na zachod od dzisiejszej granicy Rosji z Finlandia.Wiec to raczej Rosja mogla by wysuwac Roszczenia o powrot do granic z traktatu Nystadskiego.
          • polski_francuz Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 19:50
            Nafie, czy Ty chcesz nam naprawde powiedziec, ze Rosja przestrzega umow?

Allez sois sérieux...

PF
            • naf-naf Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 20:03
              W wiekszym nawet stopniu, niz robia inni w podobnej sytuacji...
              • polski_francuz Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 20:13
                Moglbym Ci napisac, ze inni to nie wytlumaczenie. Zamiast tego powtorze, ze
                trzeba z tym walczyc.

Tzn. trzeba dotrzymywac slowa.

Nie uwazasz, ze swiat stalby sie o wiele przyjemniejszy do zycia dla normalnie
                inteligentnych ludzi (takich jak ja) gdyby wszyscy robili co mowia i mowili co
                robia?

PF
                • meerkat1 WIELKODUSZNOSC ROSJI! ;-(((((((((((((((((((((((((( 12.05.05, 20:35
                  PRZECIEZ Rosja moglaby siegac co najmniej do Schweinemunde, Hirshberg i Oppeln,
                  a nie siega, ograniczajac sie skromnie do obecnych granic, polozonych duzo
                  bardziej na wschod.
                  W konsekwencji pozostalo troche miejsca (ok.310 tys. km2) na Priwislinski Kraj.
                  --------------------------------------------------------------------------------

Sa ludzie, ktorzy jak sie im naszcza na glowe, to sie klaniaja i mowia:
                  "Dziekuje, ze sie Pan na mnie nie zesral!" :-(((

P.S. Dobrze ze Finowie kacapom przynajmniej porzadnie w doope dali, zanim im
                  kraj rozparcelowano.
                • naf-naf Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 13.05.05, 11:36
                  Trzeba dotrzymyeac slowa i wyegzekwowac granice Nystadska!!! Jak najbardziej zgadzam sie!
          • krystian71 Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 20:11
            "Jest wiec wlasnoscia PRYWATNA monarchii rosyjskiej. Jest
            dotyhcczas, bo traktat Nystadski pozostaje ostatnim niewatpliwie prawomocnym
            dokumentem, r"

czy ty przez to to samo rozumiesz , co inni na calym swiecie?
            Bo ja nie bardzo , i nie bardzo czyja w zwiazku z tym ma byc wlasnoscia, skoro
            rzad sowiecki Lenina z monarchia rosyjska rozprawil sie przy pomocy naganow i o
            zadnych spadkobiercach nie chce slyszec.
            Twoje argumenty naf , sa z tak innego swiata , ze nawet alfabet , ktory
            wspolnie uzywamy nie jest kompatybilny.To przykre
            • naf-naf Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 12.05.05, 20:58
              Uwazam, ze nawiazanie ciaglosci prawnej z historyczna Rosja,chociazby lutowa, ma nieuchronnie nastapic.Juz jesli to rabia tak mlode twory, jak Lotwa, Rosja ma powrocic do korzeni.Oczywoscie, ze wszystcy umowy i traktaty, podpisane przez nieprawomocne rzadym zostana podane w watpliwosc.W jadnych, czestszych przypadkach na korzysc Rosji, w innych,pojedynczychi na niekorzysc.Tych odtatnich pozostalo bardzo niewiele i stracily juz na znaczeniu.Granice 1913 roku lub rownowartosc strat chetnie wymienilbym na miejsce w ONZ, pal ja licho!Wiec partnerze Rosji daja dobry przyklad. I Roisja ma czey rosnowazyc rosczenia.A ze macie za zle nawet odrebna pisownie-to doskonale wiemy i nalezycie doceniamy!
            • bazyliszek_i_jego_pies własność prywatna 12.05.05, 23:40
              Stalin po prostu napasdł na Finlandię, bo walczył o własność prywatną monarchii
              Romanowów. przeprowadził coś w rodzaju "zwrotu majatku".
              ten niezwykły szacunek Stalina dla własności prywatnej jasno wskazuje na to, że
              nazywanie go komunistą jest zwykłym oszczerstwem. Stalin był "szczerym i
              gorącym" kapitalistą. tłumaczy to jego rosnącą popularność w dziesiejszej
              Rosji...
          • a.adas Re: Bo mocniejszy zawsze napada na slabszego 13.05.05, 20:43
            >.Jest wiec wlasnoscia PRYWATNA monarchii rosyjskie

czyli w zasadzie własnością niczyją... mieniem opuszczonym hmm ciężka sprawa
            trezba Putina ogłosić (sam to moze zrobić!) carem Wołodią Radzieckim i wszystko
            się samo wyprostuje

> Wiec to raczej Rosja mogla by wysuwac Roszczenia o powrot do granic z tr
            > aktatu Nystadskiego.

nie Rosja, a monarchia rosyjska, znaczy się car. Ja cara nie ma to trzeba go
            wymyślić:)
    • kokosz_is_back Znasz bajke o skorpionie? Jesli tak, to... 12.05.05, 20:24
      juz sobie odpowiedziales...
      • polski_francuz Czlowiek 12.05.05, 20:32
        nie skorpion. A przynajmniej nie powinien nim byc.

PF
        • kokosz_is_back tak, w teorii, a w prawdziwym zyciu... 12.05.05, 20:39
          • polski_francuz Re: tak, w teorii, a w prawdziwym zyciu... 12.05.05, 20:48
            Naprawde tak myslisz?

To te 20 000 lat jak zeszlismy z drzewa to na nic sie nie zdalo? A do
            skorpionow to juz chyba trzeba kilkaset tysiecy, jesli nie milionow, lat.

Tout ça pour ça?

Ja mysle, ze ciagle dobro walczy ze zlem. W nas samych, w swiecie. I lepiej
            zeby dobro zwyciezylo.

Troche to proste, ale ja naprawde lubie filmy z Hollywood. Jak wychodze z kina
            to wiem co dobre a co zle. Po fancuskich fimach nie moge spac. Z polskich nic
            nie rozumiem.

PF
            • kokosz_is_back Re: tak, w teorii, a w prawdziwym zyciu... 12.05.05, 20:56
              polski_francuz napisał:
              >
              > Troche to proste, ale ja naprawde lubie filmy z Hollywood...

Chyba jednak nie masz na mysli filmow z ostatnich lat, w ktorych promowane jest
              tylko sq#$%^wo?
              • polski_francuz Re: tak, w teorii, a w prawdziwym zyciu... 12.05.05, 21:03
                My best jest "Dzien bez konca= Le jour sans fin", ktory tak dlugo trwal dla
                Bill Murray, az zrozumial ze trzeba byc milym dla innych i o nich dbac.

Nic lepszego jue pozniej nie widzialem (moze madrzejsego?).

PF
            • jankowski1960 Re: tak, w teorii, a w prawdziwym zyciu... 13.05.05, 20:16
              polski_francuz napisał:

> Naprawde tak myslisz?
              >
              > To te 20 000 lat jak zeszlismy z drzewa to na nic sie nie zdalo? A do
              > skorpionow to juz chyba trzeba kilkaset tysiecy, jesli nie milionow, lat.
              >
              > Tout ça pour ça?
              >
              > Ja mysle, ze ciagle dobro walczy ze zlem. W nas samych, w swiecie. I lepiej
              > zeby dobro zwyciezylo.
              >
              > Troche to proste, ale ja naprawde lubie filmy z Hollywood. Jak wychodze z kina
              > to wiem co dobre a co zle. Po fancuskich fimach nie moge spac. Z polskich nic
              > nie rozumiem.
              >
              > PF

Parce que tu n'es qu'un petit con:)
              • polski_francuz Re: tak, w teorii, a w prawdziwym zyciu... 13.05.05, 21:18
                Ni petit (j'ai 185 cm) ni con (un bon IQ). Nie rozumiem czego szukasz zwady?

PF
    • maurycy Re: DLACZEGO ROSJA NAPADLA NA FINLANDIE W 1939r ? 13.05.05, 10:10
      CCCP też podpisało Traktat Ryski - i co z tego.
      • meerkat1 Re: DLACZEGO ROSJA NAPADLA NA FINLANDIE W 1939r ? 13.05.05, 10:44
        Zeby nie wyjsc z wprawy!

Podobnie na Czechoslowacje w l968mym, bo od 56-tego (interwencja na Wegrzech)
        krasnoarmiejscy nie mieli co robic.

Potem, oczywiscie, Angola, Mozambik i Afganistan, dzieki odwadze i
        determinacji prezydenta Jimmy Cartera! ;-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
    • sempiasty Re: DLACZEGO ROSJA NAPADLA NA FINLANDIE W 1939r ? 13.05.05, 10:46
      bo chciała
      • naf-naf Re: DLACZEGO ROSJA NAPADLA NA FINLANDIE W 1939r ? 13.05.05, 11:34
        Nie chciala lecz musiala. Prawie jak Maria-Terezia...
    • jakdab NIE ROSJA Z ZSRR 13.05.05, 11:53
      a napadł dlatego, że to juz było takie nieludzkie państwo.
    • ulryk Re: DLACZEGO ROSJA NAPADLA NA FINLANDIE W 1939r ? 14.05.05, 00:33
      Szacunek dla Finów.Uczciwy,porządny naród.W sam raz do "łyknięcia" dla takich
      cholernych Wielkorusów,mających pretensje do wszystkich i o wszystko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka