Dodaj do ulubionych

kto zostal w orleanie???

02.09.05, 14:28
ktos ma blizsze dane?? podobno biali wyjechali a to co teraz sie dzieje to po
prostu zamieszki miedzy czarnymi i czarnymi gangami.

fotki na zachodnich serwisach potwierdzaja te teze - wiekszosc zdjec
przypomina sceny z jakiegos kraju afrykanskiego - wszedzie murzyni.

jesli to prawda to jak to mozna ocenic?? i czy ocena moze byc inna
niz "rasistowska"

czy NO po prostu nie zamienil sie w Afryke i stad ten chaos?
Obserwuj wątek
    • al.hurra Re: kto zostal w orleanie??? 02.09.05, 14:30
      putinokio napisał:

> ktos ma blizsze dane?? podobno biali wyjechali a to co teraz sie dzieje to po
      > prostu zamieszki miedzy czarnymi i czarnymi gangami.

Kto zostal? No przeciez, ze AMERYKANIE.
      • putinokio chodzi i kolor skory tych amerykanow 02.09.05, 14:30

• thannatos Re: chodzi i kolor skory tych amerykanow 02.09.05, 14:43
          Facet, odpieprz sie od ich koloru skory. Po prostu jest to dowod
          na "organizacje" spoleczenstwa amerykanskiego - ich system edukacyjny, gdzie po
          skonczeniu public high school (na ktorym konczysz edukacje) ledwo umiesz czytac
          i pisac plus nabozna czesc jaka otacza sie tu pieniadz oraz wrecz paranoiczny
          nadkonsupsjonizm wyhodowala takich a nie innych przestepcow. I gdy tylko
          kaganiec policyjny zostanie zdjety, to dzicz rusza do akcji. To, ze akurat
          dzicz jest czarna wynika z faktu, ze akurat w NO biedota ma kolor czarny. Jakby
          trafilo w Revere w Bostonie to do helikopterow ratunkowych strzelaliby pewnie
          przedstawiciele "white trash".

Jestem sie w stanie zalozyc o gruba forse, ze przecietny europejski/polski
          gangster przebija na leb partiotyzmem, jasnoscia rozumowania i erudycja
          przecietnego gangstera w USA. W przypadku tutejszych gangsterow zdecydowanie
          wystarcza dwie synapsy - jedna do wciagania koki, druga do pociagania za spust.
          No moze jeszce jedna do strzelania w smiglowce ratunkowe. Wszystko inne jest
          zbedne.
          • marcus_crassus nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powodu 02.09.05, 14:48
            akurat ci a nie inni.

chodzi mi o jedna sprawe - czy to prawda ze obecnie szaleja tam jedynie czarni??

nie unikajmy odpowiedzi na pewne pytania.

zastanawialem sie co byloby gdyby taka tragedia przydarzyla sie w Polsce. Powiem szczerze - nie wyobrazam sobie zeby jakakolwiek biedota robila to co sie dzieje w NO.

jesli unikamy odpowiedzi na takie pytania bo to "rasistowskie" to glupota bo chowamy glowy w piasek.

> Jestem sie w stanie zalozyc o gruba forse, ze przecietny europejski/polski
            > gangster przebija na leb partiotyzmem, jasnoscia rozumowania i erudycja
            > przecietnego gangstera w USA. W przypadku tutejszych gangsterow zdecydowanie
            > wystarcza dwie synapsy - jedna do wciagania koki, druga do pociagania za spust.

znaczy sie problem jest. czy jest uzalezniony tylko od bycia/nie bycia gangsterem czy jednak ma znacznie roznica murzyn/bialy

dla mnie to nie jest do konca jasne po tym co widze.

nie wyobrazam sobie podobnej sceny w Europie. Byc moze dlatego ze europejscy gangsterzy naprawde sa inteligentniejsi
            • thannatos Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 15:43
              > znaczy sie problem jest. czy jest uzalezniony tylko od bycia/nie bycia gangster
              > em czy jednak ma znacznie roznica murzyn/bialy

Mowia ci cos takie slowa jak Auschwitz, noc sw. Bartlomieja, sw. inkwizycja,
              wyprawy krzyzowe, plac Tienanmen, gulag, Nanjing, Nagasaki? Rozumiem, ze
              wszedzie tam Murzyni byli.

Tak, w Nowym Orleanie biedota jest czarna, wiekszosc "gang members" tez jest.
              Wiec TAK, z olbrzymim prawdopodobienstwem to czarni strzelaja na ulicach i
              rabuja sklepy. Prawdopodobnie pomagaja im w tym "chicanos".

Zadowolony? - udowania to Twoja teorie o roznicy bialy/czarny? Lecz sie czlowieku.

> zastanawialem sie co byloby gdyby taka tragedia przydarzyla sie w Polsce. Powie
              > m szczerze - nie wyobrazam sobie zeby jakakolwiek biedota robila to co sie dzie
              > je w NO.

W Polsce NIE MA biedoty w rozumieniu amerykanskim - sa ludzie biedni, ale w
              czasie socjalizmu nawet ta biedota miala darmowy i OBOWIAZKOWY dostep do szkol o
              poziomie nauczania, o jakim public schools w wiekszosci stanow moga tylko pomarzyc.

I nadal ma.

Wiec poziom erudycji, zdolnosci analizy i poczucia odpowiedzialnosci za swiat
              dookola u polskiej biedoty jest DALEKO wiekszy niz u amerykanskiej. Wejdz na
              Prage Poludnie w okolice Brzeskiej i porozmawiaj z lokalnymi pod sklepem
              monopolowym o polityce kraju. A potem wejdz do Bronxu i zapytaj gosci na rogu
              ile to jest 2 razy 7. Zobaczysz roznice.

Wine za to co sie dzieje w NO ponosza WLADZE - i lokalne, i federalne (i te
              czarne, i te biale). Cala sprawa nie rozegrala sie w godzine, tylko od tygodnia
              bylo wiadomo na co sie zanosi. Wiadomo bylo jak zbydlecala jest biedota w NO i
              na co ja stac. Natychmiast po przejsciu huraganu w ten rejon powinny zostac
              skierowane dziesiatki tysiecy national guards z odpowiednim sprzetem. Powinno
              sie wprowadzic takie samo prawo jak w Iraku i Afganistanie - strzelasz,
              kradniesz, gwalcisz = giniesz. Nie ma zabawy w polsrodki.

Zamiast tego Bush mial urlop... w sumie tez wazne, nie?
              • putinokio Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 15:53
                a) jestes glupi. nie interesuje mnie noc swietego bartlomieja ale NO oraz
                stopien w jakim ludnosc murzynska poczuwa sie do solidarnosci i patriotyzmu.

i g... obchodza mnie przeslanki "dlaczego" i "jak to sie stalo"

interesuje mnie sam fakt. Doszlo? Jak do ciebie nie to nikt cie do tego watku
                nie zapraszal i do udzielania odpowiedzi. Takie bylo moje pytanie. jak ci sie
                pytanie nie podoba to co tutaj robisz?

> Zadowolony? - udowania to Twoja teorie o roznicy bialy/czarny? Lecz sie
                czlowie
                > ku.

nie wiem jakie ja mam teorie ale spodziewam sie ze wiesz lepiej ode mnie. na
                drugi raz przyglupie czytaj dokladnie co ktos pisz i nie dopisuj "co ci sie
                wydaje ze jest miedzy wierszami" kapisz?

> Wine za to co sie dzieje w NO ponosza WLADZE - i lokalne, i federalne (i te
                > czarne, i te biale). Cala sprawa nie rozegrala sie w godzine, tylko od
                tygodnia
                > bylo wiadomo na co sie zanosi. Wiadomo bylo jak zbydlecala jest biedota w NO i
                > na co ja stac. Natychmiast po przejsciu huraganu w ten rejon powinny zostac
                > skierowane dziesiatki tysiecy national guards z odpowiednim sprzetem. Powinno
                > sie wprowadzic takie samo prawo jak w Iraku i Afganistanie - strzelasz,
                > kradniesz, gwalcisz = giniesz. Nie ma zabawy w polsrodki.

wlasnie o to mi chodzi. o poziom w jakim ci ludzie sie czuja zwiazani z
                sasiadami i z krajem. W jakim poczuwaja sie do solidarnosci.

kapisz? a jesli granica przebiega m.in w kolorze skory to ja slepy nie jestem i
                chce ja zobaczyc. bo udawanie ze tej granicy nie ma to szczyt idiotyzmu. a
                rozmowy "skad sie to wzielo" to na inna okazje.
                • thannatos Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 16:23
                  No tak, zupelnie odwrotnie niz w RPA...

W USA bieda oznacza niewole - bo tylko za pieniadz jestes w stanie cos zrobic
                  dla swoich dzieci. Public schools utrzymywane sa za pieniadze dzielnicy, wiec w
                  biednych dzielnicach ledwo tam czytac ucza albo i to nie. NIE ucza patriotyzmu,
                  bo po cholere - patriotyzm nie jest potrzebny do zarcia z McDonaldzie i
                  zapijania Coke. Kolko sie zamyka.

Co nie zmiania faktu, ze biurko obok siedzi czarny jak smola czlowiek - swietny
                  fachowiec w swojej dziedzinie i w ogole inteligentny facet. Ot, po prostu jeden
                  z niewielu, ktorym udalo sie wyrwac z blednego kola.

PS. Jesli nie interesuja Cie przyczyny faktu tylko sam fakt to znaczy, ze jestes
                  zwyklym tepym prostakiem - to fakt, a nie mam pojecia jakie sa przyczyny.

PPS. Dowiedz sie co to jest "white trash" a zatesknisz za dzielnica murzynska.
                  • putinokio Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 16:50
                    posluchaj barani cepi lbie. nie jestem rasista. probuje zrozumiec co sie tam
                    dzieje i dlaczego jest taki chaos. czy twoj maly rozumek jest w stanie to
                    zauwazyc??

jak masz 100% wieksza przestepczosc w dzielnicy czarnych niz w bialych
                    (sytuacja hipotetyczna) to sadze ze w probach wyjasnienia trzeba wejsc w sprawe
                    ze "to jest dzielnica czarnych" a potem znajdywac przyczyny dlaczego w
                    dzielnicy czarnych jest inaczej.

a przyczyny moga byc rozne - od kwestii kulturowych,przez genetyczne (wtedy to
                    rasizm) po gospodarcze i spoleczne.

doszlo durniu?? wiec zamiast miernoto umyslowa zaczniesz swoje brednie wciskac
                    naucz sie czytac i przeczytaj o co komus chodzi w pytaniu.

a jak nie umiesz czytac balwanie to nie odpowiadaj.

zrozumiales czy przesylabizowac? a moze chcesz banana??

> PS. Jesli nie interesuja Cie przyczyny faktu tylko sam fakt to znaczy, ze
                    jeste
                    > s
                    > zwyklym tepym prostakiem - to fakt, a nie mam pojecia jakie sa przyczyny.

BO TO JEST DURNIU MOJA SPRAWA CO MNIE INTERESUJE I O CO PYTAM

jestes nienormalny?? to jest moj biznes co mnie interesuje i jakie pytanie
                    zadaje.

jestes uposledzony?
                    • thannatos Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:14
                      Chlopcze, nie startuj do mnie z epitetami, bo mi w tym do piet nie dorastasz -
                      wypierdziany przez swinie w jekach folwarczny jelopie, cw..ony przez fornala w
                      oborze i cierpiacy na napadowe klekotanie wybujalych narosli okoloodbytniczych w
                      miejscach publicznych w godzinach szczytu tudziez niemoto lingwistyczna i
                      niezdaro semantyczna?

Twoje teksty sa EWIDENTNIE rasistowskie i blagam cie nie strugaj durnia, ze jest
                      inaczej, ciemny parobku z Zadziurza kolo Zacipia powiat Swiad Sromu.

Podaje Ci przyczyny, dla ktorych istnieje dysonans miedzy ludnoscia czarna a
                      biala w USA, ale trafiaja na debila, jelopa, matola i cwoka, wiec nawet nie
                      rozumiesz o czym mowimy, psiocho blaszana ze szlaczkiem po bokach.

> jak masz 100% wieksza przestepczosc w dzielnicy czarnych niz w bialych

A jak masz 300% wieksza przestepczosc na Greenpoincie niz na 5th Ave - to
                      znaczy, ze roznica przebiega na granicy czlowiek cywilizowany/polaczek, tak?

A teraz zawszona cipo przeczytaj WYRAZNIE co napisze: jak widzisz w jednym z
                      postow ponizej rozjechana kapo w NOWYM ORLEANIE WIEKSZOSC LUDZI JEST CZARNA, a
                      wsrod biednych jest to stosunek 10:1 - wiec chocby sie operator kamery obfajdal
                      po lydkach to bedziesz chlabzdro podlatarniana widzial na ekranie CZARNYCH - a
                      teorie sobie do tego dopisuj jakie chcesz.

> jestes nienormalny?? to jest moj biznes co mnie interesuje i jakie pytanie
                      > zadaje.

A moj biznes, cw..u spod ciemnej celi, co na to ci odpisuje.

Ponial, zdziro batalionowa zdegradowana z rumpy kompanijnej na ustawiczne prosby
                      ludnosci tubylczej?
                      • putinokio Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:20
                        posluchaj durniu. nie bluzgam tylko oceniam twoj stan umyslowy. rozumiem ze
                        sobie juz poopowiadales. srednio chce mi sie na takie bzdury czas tracic.

jestes debil jesli uwazasz ze jestem rasista.

a teraz wlacz TV i zobacz - sami murzyni.

pytanie czy do takiego chaosu doszloby w miescie zamieszkalym przez bialych??

wg mnie nie.

czy to rasizm??
                        • nowymail Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:30
                          Ta ciota ma mózg wyprany przez lewacką propagandę tak bardzo, że nie potrafiła by dostrzec prawdy nawet gdyby ta prawda pierd.lnęła go w ryj. Przy każdej okazji jak są jakieś zamieszki albo większa katastrofa naturalna to czarnuchy idą na sklepy.
                        • thannatos Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:35
                          > pytanie czy do takiego chaosu doszloby w miescie zamieszkalym przez bialych??

W Washington DC jest 60%(!) czarnych - jak sadzisz - czy tam tez doszloby do
                          takiego chaosu? Bo przeciez kolor skory ten sam, nie?

A ilu bylo czarnych ostatnio w Bishkeku? A w Srebrenicy? A w Bagdadzie w 2003
                          ilu czarnych bylo? Araby to taka sama dzicz jak czarnuchy? I tylko biala rasa
                          goruje nad innymi - nie urzadza chaosu - wszystko jest dobrze zorganizowane i
                          dopiete na ostatni guzik - Auschwitz, Treblinka, Majdanek, Buchenwald, Stuthoff
                          - jest mydlo, materace, abazury.... idealna organizacja. Herrenvolk to przeciez
                          Herrenvolk!
                          • putinokio Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:38
                            jest roznica miedzy wojna a robieniem rozrob wsrod wlasnych obywateli. moze jej
                            nie rozumiesz. normalni ludzie w obliczu katastrofy naturalnej rozpoczynaja
                            wspolne solidarne dzialania bo dzieki solidarnosci mozna szybciej przezwyciezyc
                            klopoty.

nie rozumiesz roznicy jaka jest zywiol taki jak huragan i wojna (srebrenica,
                            bagdad)???

chcesz banana?
                            • thannatos Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:49
                              putinokio napisał:

> jest roznica miedzy wojna a robieniem rozrob wsrod wlasnych obywateli.

Hmm, a w Beshkeku to wojna niby z kim byla? No to ilu tam czarnych?

Mlocie - sam zadalem pytanie czy we Wroclawiu byl taki sam chaos jak w NO. To
                              oczywiste, ze dzieje sie tam niewyobrazalny bajzel, nie do pomyslenia w
                              cywilizowanym kraju. Ale nie zgadza sie z faktem, dzieje sie tak, bo ludzie tam
                              sa czarni - dzieje sie tak na skutek dekad, jesli nie stuleci blednego kola
                              liberalnego kapitalizmu - tak, lata sie w kosmos i stawia najwyzsze wiezowce na
                              swiecie, i to jest dobre, ale gdy zdejmowany jest kaganiec policji - dzicz
                              zaczyna szalec. Jesli trafi w miejsce, gdzie dzicz jest czarna - szaleje czarna
                              dzicz.

Zauwaz, ze huragany regularnie loja w Kube, Puerto Rico i Haiti - czarnych tam
                              od psa - i jakos nie rzucaja sie rabowac sklepow - wiesz moze dlaczego? A
                              dlaczego amerykanscy czarni sie rzucili? Dlatego, ze sa czarni, czy amerykanscy?
                              Czy angielscy, francuscy, belgijscy lub kanadyjscy czarni tez by sie rzucili?
                              • marcus_crassus Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 18:05
                                a jest w US biala dzicz???

ps-nie wiem o jakich wydarzeniach z Beshkeku mowisz.

> Puerto Rico i Haiti - czarnych tam
                                > od psa - i jakos nie rzucaja sie rabowac sklepow

bo tam to normalka? i nie trzeba do tego huraganu?

> - tak, lata sie w kosmos i stawia najwyzsze wiezowce na
                                > swiecie, i to jest dobre, ale gdy zdejmowany jest kaganiec policji - dzicz
                                > zaczyna szalec.

w USA mamy panstwo policyjne ktore utrzymuje porzadek tylko dzieki sile sil porzadkowych? a to nie wiedzialem
                                • thannatos Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 18:21
                                  marcus_crassus napisał:

> a jest w US biala dzicz???

Tak, nosi slodkie miano "white trash" - no i oczywiscie jest Greenpoint i Jackowo.

>
                                  > ps-nie wiem o jakich wydarzeniach z Beshkeku mowisz.

en.wikinews.org/wiki/Five_dead,_over_200_injured_as_looting_continues_in_Bishkek
                                  > > Puerto Rico i Haiti - czarnych tam
                                  > > od psa - i jakos nie rzucaja sie rabowac sklepow
                                  >
                                  > bo tam to normalka? i nie trzeba do tego huraganu?

Byles - widziales? Jakies statystyki moze? A Kuby juz nie wymieniles?

> w USA mamy panstwo policyjne ktore utrzymuje porzadek tylko dzieki sile sil por
                                  > zadkowych? a to nie wiedzialem

The United States is a country plagued most seriously by violence and crimes.
                                  According to the statistical figures released in June 2003 by the US Federal
                                  Bureau of Investigation (FBI), a total of 11.9 million criminal cases were
                                  reported in 2002 in the United States, including homicides, rapes, robbery and
                                  theft. Of these cases, 19,940 cases were reported in Detroit, where 2,073 people
                                  committed crimes in every 100,000 people. In Baltimore, where 2,055 people
                                  committed crimes in every 100,000 people. With regard to personal offenses,
                                  cases of murders and rapes rose by 0.8 percent, and 4.0 percent, respectively,
                                  over 2002(see The Sun, USA on June 18, 2003).

According to a report by Amnesty International, more than 700,000 inmates were
                                  held in high security prisons and there they are compelled to stay in wards for
                                  23 hours a day and even longer, subjected to ruthless and inhuman treatment and
                                  humiliation. Last year, at least three inmates were hit to death by prison
                                  guards with guns of high voltage electric prods.

The United States claim itself as a paradise for free people but the ratio of
                                  inmates in the United States has remained the highest in the world. The number
                                  of inmates in the country exceeded 2.1 million in 2002, a year-on-year rise of
                                  2.6 percent, according to the statistical figures released by the Department of
                                  Justice in July 2003. The jails nationwide receive 700 new inmates every week in
                                  the U.S. where 701 out of every 100,000 people are in prison (see Washington
                                  Post on July 28, 2003).
                              • nowymail Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 18:08
                                A dlaczego podczas zamieszek w Los Angeles czarnuchy poszły na sklepy a Latynosi nie ?
                                • kurdt102 Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 18:14
                                  nowymail napisał:

> A dlaczego podczas zamieszek w Los Angeles czarnuchy poszły na sklepy a
                                  Latynos
                                  > i nie ?

Bo Latynsoi sa w duzej czesci biali:-)
                      • nowymail Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:25
                        Chyba ciągnięcie lachy czarnuchowi ci padło na mózg ty pie..ny pojebie. Gdyby czarnuchy chciały to bez problemu znalazły by sobie robotę w USA - w kraju do którego przyjeżdżają setki imigrantów bez znajomości języka, pieniędzy i kontaktów. A jednak dają sobie radę. Tylko czarnuchy nie dają sobie rady - bo zamiast się uczyć czy pracować wolą brac pieniądze z welfare, handlować crackiem i kraść. I za wszystko obwiniają białych a niektóre pie..ięte cw..e takie jak ty usprawiedliwiają te małpy z getta.
                        • you-know-who ty tez zapominales 07.09.05, 20:14
                          nowymail napisał:
                          > wiedliwiają te małpy z getta.

zapomniales dodac ze nie jestes rasista :-)
                    • you-know-who Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 07.09.05, 20:11
                      putinokio napisał:
                      > nie jestem rasista.

a to klamczuszek. :-)
                      i do tego ograniczony.
              • hansii sluchaj, nie cuduj. 02.09.05, 17:32
                Gorbaczow tez mial urlop, jak go obalali.

Problem, tkzw. "poludniowych Stanow" nie udalo sie rozwiazac rowniez demokratom.
                Historycznych i kulturowych "zaszlosci" nie rozwiazuje sie politycznymi
                decyzjami.
              • kapitalizm Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:48
                ...tragedia to dobitnie ukazala jak skorumpowane i przyzwyczajone do
                pasozytnictwa sa wladze i znaczna czesc mieszkancow miast calkowicie
                zarzadzanych przez Demokratow,

roznice widac na prowincji - tam Demokraci nie maja szans, trudno jest
                zbalamucic ciezko pracujacych wiesniakow na "darmowe" pieniadze, a i
                rozproszenie ludnosci nie pomaga socjalistycznej propagandzie - tam nie dziala
                miejskie "group thinking",

New Orleans jest(byl) miastem na wskros Demokratycznym, z rozbudowanym aparatem
                biurokracji zajmujacej sie utrzymywaniem duzego stalego odsetku ludzi zaleznych
                (klientow tej wladzy),

zaleznych od dotacji, zapomog, wszelkiego cwaniactwa i czystego nierobstwa,

to tam narodzil sie zwrot "welfare Queen" - calych rodzin zyjacych z zasilkow
                przez cale dekady i pokolenia, ludzi zjadajacych niesamowite ilosci jedzenia,
                (slynne "grubi i leniwi amerykanie"), noszacych kosztowna odziez i bizuterie,

poludniowe stany zawsze odrzucaly porzadek i pracowitosc "bialej",
                kapitalistycznej polnocy - tak bylo w XVIIIw, tak jest i teraz w XXIw

jeszcze raz Demokraci pokazali jak system socjalistyczny jest wszedzie (rowniez
                w USA) nieszczesciem dla ludzi - szczegolnie biednych i kolorowych,

moze wreszcie ludzie sie zbuntuja na ta upodlajaca ich biurokracje Demokratow -
                patrzacych tylko jak zyc na posrednictwie w niedoli ludzkiej, wladzy kompletnie
                nie kompetentnej w warunkach kryzysu (patrz porzadek w N.Y. za czasow
                Republikanskiej wladzy).

DOSC JUZ RZADOW DEMOKRATOW W NEW ORLEANS !

miejmy nadzieje, ze po tym kataklizmie mieszkancy zalanych okolic odrzuca
                zdemoralizowany system "welfare state" na rzecz godnosci jednostki i
                poszanowania wlasnosci - oczekujmy zintegrowania poludniowych stanow z
                kapitalistyczna reszta USA!
            • marouder Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:16
              Sam sobie odpowiadasz na na postawione przez siebie pytania krasula:)

Solidaryzm spoleczny, wiezi miedzyludzkie, umiejetnosc wspolodczuwania to
              pojecia, ktorych w odniesieniu do pan i panow afroamerykanow trudno uzywac.

Zwazywszy jednak, ze wiekszosc dzieci murzynskich wychowuje sie bez ojca,
              podstawa zas ich bytu nie sa zarobki rodzica, badz rodzicow a socjal,
              ewentualnie tez money plynace z zarobkowania cialem, badz obnosnego handlu
              dragami, to przyczyny zjawiska uwazam za z grubsza wyjasnione:(

W EU i w Polsce jest deko inaczej.
              Wystarczy przypomniec sobie rok 1998, Wroclaw i inne miasta.

marcus_crassus napisał:

> akurat ci a nie inni.
              >
              > chodzi mi o jedna sprawe - czy to prawda ze obecnie szaleja tam jedynie
              czarni?
              > ?
              >
              > nie unikajmy odpowiedzi na pewne pytania.
              >
              > zastanawialem sie co byloby gdyby taka tragedia przydarzyla sie w Polsce.
              Powie
              > m szczerze - nie wyobrazam sobie zeby jakakolwiek biedota robila to co sie
              dzie
              > je w NO.
              >
              > jesli unikamy odpowiedzi na takie pytania bo to "rasistowskie" to glupota bo
              ch
              > owamy glowy w piasek.
              >
              > > Jestem sie w stanie zalozyc o gruba forse, ze przecietny europejski/polsk
              > i
              > > gangster przebija na leb partiotyzmem, jasnoscia rozumowania i erudycja
              > > przecietnego gangstera w USA. W przypadku tutejszych gangsterow zdecydowa
              > nie
              > > wystarcza dwie synapsy - jedna do wciagania koki, druga do pociagania za
              > spust.
              >
              > znaczy sie problem jest. czy jest uzalezniony tylko od bycia/nie bycia
              gangster
              > em czy jednak ma znacznie roznica murzyn/bialy
              >
              > dla mnie to nie jest do konca jasne po tym co widze.
              >
              > nie wyobrazam sobie podobnej sceny w Europie. Byc moze dlatego ze europejscy
              ga
              > ngsterzy naprawde sa inteligentniejsi
              • putinokio Re: nie interesuja mnie przyczyny z jakiego powod 02.09.05, 17:24
                dokladnie. nie wyobrazam sobie zeby sasiedzi obrabiali sklepy w Polsce w
                trakcie powodzi albo jakiejs kleski.

oczywiscie ze przyczyna nie jest "czarny gen" - ale po prostu caloksztalt i
                jakby zobaczyc kto jakby sie zachowywal po kolorze skory moznaby ta granice w
                duzej mierze celnie poprowadzic (natomiast rzecz jasna nie wyplywa ona z faktu
                bycia czarnym)

ps-ogladalem w TV przekaz. ani jednego bialego czlowieka. jakims murzyn sie
                darl do kamery, masa wielkich murzynek jak z filmow Spike'a Lee i w ogole nie
                dalo sie odroznic tego przekazu z przekazami z krajow afryki.

czy to jest odpowiedz czemu tam jest taki chaos??

wg mnie tak.
                • ballestrem Masz krotka pamiec 02.09.05, 17:56

W czasie powodzi w 1997 roku we Wroclawiu i innych zalanych miastach grasowali
                  liczni szabrownicy.Naprawde tego nie pamietasz?

Tak samo bylo w czasie drugiej wojny swiatowej za wojskiem szli liczni
                  szabrownicy.W 1945 roku takie miasta jak Wrolcaw czy Szczecin byly wrecz
                  opanowane przez zlodziei.

putinokio napisał:

> dokladnie. nie wyobrazam sobie zeby sasiedzi obrabiali sklepy w Polsce w
                  > trakcie powodzi albo jakiejs kleski.
                  >
                  > oczywiscie ze przyczyna nie jest "czarny gen" - ale po prostu caloksztalt i
                  > jakby zobaczyc kto jakby sie zachowywal po kolorze skory moznaby ta granice w
                  > duzej mierze celnie poprowadzic (natomiast rzecz jasna nie wyplywa ona z
                  faktu
                  > bycia czarnym)
                  >
                  > ps-ogladalem w TV przekaz. ani jednego bialego czlowieka. jakims murzyn sie
                  > darl do kamery, masa wielkich murzynek jak z filmow Spike'a Lee i w ogole nie
                  > dalo sie odroznic tego przekazu z przekazami z krajow afryki.
                  >
                  > czy to jest odpowiedz czemu tam jest taki chaos??
                  >
                  > wg mnie tak.
                  • ballestrem Re: Masz krotka pamiec 02.09.05, 18:03
                    Niestety są też i zjawiska negatywne. Są szabrownicy w opuszczonych domostwach,
                    są złodzieje darów, są „darczyńcy” pozbywający się towarów nikomu nie
                    przydatnych, przedatowanych, zużytych, zepsutych. Do usuwania padliny zamiast
                    specjalnie wyszkolonych służb wykorzystano „koty” (poborowych przed przysięgą).
                    Są też chętni do zdyskonotowania powodzi politycznie. Prezydent chwali się
                    poprzez wszystkie media, że dał 5000.- zł. na powodzian. Min. Leszek Miller
                    zapewnia, że reakcja Państwa byłaby skuteczniejsza gdyby były większe
                    województwa (program podziału Polski na 12 makroregionów).

opoka.giertych.pl/owk23.htm
                    Powódź

I oto ni stąd ni z owąd Pan Bóg doświadczył nas klęską powodzi. To
                    tak żebyśmy nie myśleli, że jesteśmy strasznie mądrzy i że nad przyrodą
                    panujemy. Jeszcze panuje Pan Bóg i co jakiś czas przypomina nam jacy jesteśmy
                    mali.

Ileż ta powódź ujawniła słabości Państwa i siły Narodu!

Przecież Państwo jest tylko po to by służyć obywatelom, by bronić
                    przed zagrożeniami wewnętrznymi i zewnętrznymi i przygotowywać się na nie, by
                    zapewnić bezpieczeństwo zbiorowe i sprawiedliwość. Tylko po to utrzymujemy z
                    naszych podatków administrację państwową, wojsko, policję, strażaków, różne
                    służby specjalistyczne. Tymczasem okazało się, w obliczu poważnego kryzysu, że
                    tego wszystkiego nie ma, że to co jest, nie jest skoordynowane, nie wiadomo kto
                    za co odpowiada, nie wiadomo kto ma prawo podejmować jakie decyzje, kto ma
                    prawo i siłę je egzekwować itd.

Z drugiej strony okazało się, że Naród zdolny jest do oddolnej
                    samoorganizacji. Nagle wszyscy budują wały, robotnicy i inteligencja,
                    policjanci i zakonnice. Wspaniała współpraca i gotowość niesienia sąsiedzkiej
                    pomocy. Cała Polska ruszyła z pomocą materialną dla powodzian. Oto przykład
                    prawdziwej cnoty solidarności, tej która polega na niesieniu posługi drugiemu,
                    kosztem własnych wyrzeczeń. A już się wydawało, że „solidarność” to tylko
                    wspólne domaganie się czegoś od Państwa - we wspólnym, ale jednak swoim
                    interesie. W mediach dużo informacji o pomocy jaką świadczą artyści, TVP,
                    Orkiestra Świątecznej Pomocy Owsiaka, Monary Kotańskiego, Akcja Humanitarna
                    Ochojskiej itd. Największą pomoc niesie jednak Kościół, poprzez Caritas,
                    poprzez Radio Maryja, poprzez różne indywidualne inicjatywy oddolne. Praca
                    została podzielona. Diecezje mają pomagać konkretnym diecezjom, dekanaty
                    konkretnym parafiom. Nawiązują się stosunki osobowe między radami parafialnymi
                    parafii wspomagających i parafii poszkodowanych. Podobne relacje powstają
                    między władzami gminnymi z inicjatywy PSL. Ofiarność ludzi jest ogromna.

Niestety są też i zjawiska negatywne. Są szabrownicy w opuszczonych
                    domostwach, są złodzieje darów, są „darczyńcy” pozbywający się towarów nikomu
                    nie przydatnych, przedatowanych, zużytych, zepsutych. Do usuwania padliny
                    zamiast specjalnie wyszkolonych służb wykorzystano „koty” (poborowych przed
                    przysięgą). Są też chętni do zdyskonotowania powodzi politycznie. Prezydent
                    chwali się poprzez wszystkie media, że dał 5000.- zł. na powodzian. Min. Leszek
                    Miller zapewnia, że reakcja Państwa byłaby skuteczniejsza gdyby były większe
                    województwa (program podziału Polski na 12 makroregionów). Prof. Michał Kulesza
                    z UW, kiedyś w rządzie Suchockiej, zapewnia, że dla dobrej organizacji zabrakło
                    nam ogniw między gminą a województwem, czyli powiatów (Gazeta Wyborcza
                    28.VII.97). Dla pewności Polityka (26.VII.97) opublikowała już mapę Polski
                    podzielonej na 12 makroregionów i powiaty przy okazji informując, że tą reformę
                    i tak wymusi „proces jednoczenia z Europą”. SLD nie chce odroczenia wyborów bo
                    woli bałagan popowodziowy oddać komuś innemu do sprzątania. Partie opozycyjne
                    chcą odroczenia, bo oceniają, że niechęć do rządu, a więc do SLD będzie rosła.

Powódź tę będziemy długo wspominać. Będziemy liczyć czas na przed-
                    i popowodziowy, jak na okresy przed- i powojenne. Będziemy analizować co trzeba
                    zrobić by lepiej się przed tego rodzaju kataklizmami chronić, by lepiej być
                    zorganizowanym w obliczu kryzysów. No i będziemy Polskę odbudowywać, jak po
                    wojnie, wysiłkiem całego kraju. Damy radę. Starsi pamiętają bombardowania,
                    pożogi, wysiedlenia, odbudowę. Młodsi emigrację ostatnich lat. Wielu Polaków z
                    własnej woli znalazło się na obcym bruku bez pieniędzy, znajomości języka,
                    przydatnego zawodu - ale jednak zagospodarowali się i dorobili. Polak potrafi,
                    zakasze rękawy i odbuduje. Sursum corda

• marcus_crassus Re: Masz krotka pamiec 02.09.05, 18:08
                      w Polsce byly to jednak przypadki szczegolne, w NO to totalny chaos.

czy mozna bylo sie tego spodziewac patrzac na strukture ludnosciowa?
          • sendivigius Re: chodzi i kolor skory tych amerykanow 02.09.05, 16:09
            Alez o co ci chodzi, przeciez jak mowil minister Lewandowski, obecnie europosel
            PO, "pierwszy milion trzeba ukrasc". Moze ci ludzie po prostu byli na
            stypendium naukowym w Polsce i teraz stosuja czego sie nauczyli. Albo moze
            sluchali Balcerowicza "bierzcie sprawy w swoje rece", no i biora. Dlaczego wam
            wszystkim tam, tak bardzo przeszkadza Murzyn co ukradnie telewizor a nikomu nie
            przeszkadza minister co "prywatyzuje". Ja wiem dlaczego i kazdy tez moze sie
            dowiedziec jak zajrzy do zwyklego podrecznika z psychologii. Albo powiem od
            razu, cala twoja podszyta rasizmem nienawisc do Ameryki wynika z tego ze rzad w
            Polsce r.... cie bez mydla i nic nie jestes w tej sprawie zrobic.
          • manny_ramirez bzdety thannatosie piszesz 02.09.05, 19:07
            Ja to widze wrecz odwrotnie. Zgadzam sie ze to wina panstwa , ale dlatego ze od
            chwili epoki Civil Rights mniejszosci zostaly po socjalistycznemu uzaleznione
            od panstwa. Zyja z garnuszka panstwa i oczekuja ze panstwo wszystko za nich
            zrobi. Nowy Orlean dobitnie wskazuje ze panstwo opiekuncze to prezytek bo Ci
            ktorymi sie "opiekuje" koncza jak biedota w Nowym Orleanie. Sa to ludzie przez
            socjalistyczne wymysly nieprzygotowani o dbania o siebie. Gdyby panstwo nie
            marnowalo bilionow dolarow na wynalazki panstwa opiekunczego tylko inwestowalo
            go tam gdzie nalezy, czyli zapewniania bezpieczenstwa swoim obywatelom to kazdy
            na tym lepiej by wyszedl. I biedota, ktora pewnie bez socjalistycznych
            wynalzkow wcale biedota by nie byla, bylaby bardziej zdolna zadbac o siebie a
            panstwo mialoby kase na to aby zapwnic techniczne bezpieczenstwo Nowemu
            Orleanowi.

I to jest wina przede wszystkim bialych amerykanskow "liberalow"--czytaj
            socjalistow
            • manny_ramirez cos do przeczytania 02.09.05, 19:26
              www.city-journal.org/html/15_3_black_family.html
            • thannatos Re: bzdety thannatosie piszesz 02.09.05, 20:27
              Jak zwykle, czesciowo sie z Toba zgadzam. Karmienie brzuchow biedoty przez
              welfare uwazam za duzy blad. Podobnie jak za absolutny blad uwazam darmowa
              zywnosc dla krajow biednych - rujnuje to gospodarke rolna tych krajow nie dajac
              nic z zamian oprocz uzaleznienia od datkow.

Wiec tu zgoda. W czym nie moge sie zgodzic, to ze jest to wymysl socjalizmu - w
              Rzymie socjalizmu jeszcze nie znano, a dewiza panem et circenses znana byla
              doskonale. Socjalizm po prostu wcielal ja w zycie na swoj sposob. W krajach
              socjalistycznych (nie mowimy o demoludach) typu Szwecja czy Norwegia, dewizie
              tej towarzyszy jednak rozwoj szkolnictwa, ulatwienia awansu spolecznego, oslona
              socjalna ludzi uczacych sie - czy dziala to lepiej czy gorzej to juz inna
              sprawa. Natomiast w krajach liberalnego kapitalizmu, wlasnie typu USA - NIE.
              Skutkiem tego jest wlasnie uzaleznienie biedoty od welfare, w polaczeniu z
              totalnie niskim stopniem edukacji tychze - skutki wlasnie widac.

> I to jest wina przede wszystkim bialych amerykanskow "liberalow"

Tu zgoda, demokraci na pewno nie sa lekarstwem na amerykanskie bolaczki. Ale
              neokoni tez nie. Na moje oko najlepiej zrobilyby rzady umiarkowanych
              republikanow, pokroju Schwartzenegera.

Abstrahujac jednak od biedoty, czarnoty i gangow - coraz wiecej wskazuje na to,
              ze nastepuje totalny i komplenty blamaz obecnej administracji federalnej w
              sprawach oceny sytuacji (przed i po katastrofie) oraz improwizacji. Mam szczera
              nadzieje, ze sie obudza zanim sytuacja naprawde wymknie sie spod kontroli (na
              przyklad wybuchnie jakas epidemia na wieksza skale).
              • manny_ramirez dla Ciebie thannatosie 07.09.05, 19:58
                www.theconservativevoice.com/articles/article.html?id=8104
      • dokowski Wyobraź sobie, że jesteś złodziejem i dowiadujesz 02.09.05, 15:44
        się, że frajerzy chcą ewakuować całem miasto z powodu jakiegoś tam huraganu.
        Sklepy i domy będą puste, wiatr pozrywa dachy ... byłbyś frajerem, gdybyś
        przegapił taką okazję.

Wyobraź sobie, że jesteś uczciwym Amerykaninem i dowiadujesz się o ewakuacji.
        Byłbyś idiotą, gdybyś został bronić swojego mienia, bo prawie wszyscy wyjadą, a
        zostaną niemal sami bandyci, przed którymi domu nie obronisz. Pakujesz
        wszystkie cenne rzeczy i uciekasz z nimi.

To proste, kto został. Przeważająca większość to złodzieje, nieliczni zostali z
        przyczyn losowych, np. nie mogli zapakować cennych rzeczy
        • putinokio wlacz jednak jakikolwiek amerykanski serwis 02.09.05, 15:54
          i obejrzyj zdjecia. albo ja na takie przypadkowo trafilem. Na tych co widzialem
          nie odroznilbym NO od Nigerii.
          • dokowski Najwyraźniej wszyscy biali w NO są frajerami 02.09.05, 16:48
            putinokio napisał:

> i obejrzyj zdjecia. albo ja na takie przypadkowo trafilem. Na tych co
            widzialem
            >
            > nie odroznilbym NO od Nigerii.
            • wujcio44 Re: Najwyraźniej wszyscy biali w NO są frajerami 02.09.05, 17:15
              A może oni właśnie nie są frajerami tylko realistami.
    • kurdt102 Nowy Orlean byl i jest miastem ,w ktorym dominuja 02.09.05, 16:01
      czarnoskorzy Amerykanie.

biali-28%
      czarni -67%

en.wikipedia.org/wiki/New_Orleans#Demographics
      The racial makeup of the city is 28.05% White, 67.25% African American, 0.20%
      Native American, 2.26% Asian, 0.02% Pacific Islander, 0.93% from other races,
      and 1.28% from two or more races. 3.06% of the population are Hispanic or
      Latino of any race.
      • thannatos Re: Nowy Orlean byl i jest miastem ,w ktorym domi 02.09.05, 16:29
        Staram sie to temu debilowi wyjasnic, ale on oczywiscie mysli jak ci w
        Ku-Klux-Klanie - poczytaj sobie dobrze ten jego belkot.

Dzieki za dane, nie chcialo mi sie ich szukac. Bardzo wyjasniaja sytuacje, ale
        badz pewien, ze do niego to nie dotrze. Dla niego nigga to nigga, a biala rasa
        to Herrenvolk i na tym sie konczy sprawa. Jest w stanie przyjac tylko argumenty
        popierajace jego teorie.
        • kurdt102 Jeszcze cos znalazlem 02.09.05, 16:40
          Nowy Orelan to jedno z najbardziej czarnych miast w USA
          www.infoplease.com/ipa/A0884135.html
    • kyle_broflovski kto zostal w orleanie 02.09.05, 16:25
      xymphora.blogspot.com/2005/09/negerrein.html
    • kurdt102 Wlaczcie CNN 02.09.05, 16:46
      Sa wypowiedzi murzynskich dzialaczy.
    • nowymail Ponad 90% to czarnuchy 02.09.05, 17:07
      W Nowym Orleanie około 70% mieszkańców było czarnych. Większość białych wyjechała - na zdjęciach widziałem tylko kilka białych staruszek w całym morzu czarnych.
      • putinokio to samo pokazuja w BBC i CNN 02.09.05, 17:26
        tanczacy jak w afryce murzyni etc. nie da sie odroznic czy to przekaz z ameryki
        czy z czarnego ladu.

no to chyba mamy (niestety) odpowiedz dlaczego tam panuje taki chaos
      • kapitalizm Re: Ponad 90% to czarnuchy 02.09.05, 17:49
        ...tragedia to dobitnie ukazala jak skorumpowane i przyzwyczajone do
        pasozytnictwa sa wladze i znaczna czesc mieszkancow miast calkowicie
        zarzadzanych przez Demokratow,

roznice widac na prowincji - tam Demokraci nie maja szans, trudno jest
        zbalamucic ciezko pracujacych wiesniakow na "darmowe" pieniadze, a i
        rozproszenie ludnosci nie pomaga socjalistycznej propagandzie - tam nie dziala
        miejskie "group thinking",

New Orleans jest(byl) miastem na wskros Demokratycznym, z rozbudowanym aparatem
        biurokracji zajmujacej sie utrzymywaniem duzego stalego odsetku ludzi zaleznych
        (klientow tej wladzy),

zaleznych od dotacji, zapomog, wszelkiego cwaniactwa i czystego nierobstwa,

to tam narodzil sie zwrot "welfare Queen" - calych rodzin zyjacych z zasilkow
        przez cale dekady i pokolenia, ludzi zjadajacych niesamowite ilosci jedzenia,
        (slynne "grubi i leniwi amerykanie"), noszacych kosztowna odziez i bizuterie,

poludniowe stany zawsze odrzucaly porzadek i pracowitosc "bialej",
        kapitalistycznej polnocy - tak bylo w XVIIIw, tak jest i teraz w XXIw

jeszcze raz Demokraci pokazali jak system socjalistyczny jest wszedzie (rowniez
        w USA) nieszczesciem dla ludzi - szczegolnie biednych i kolorowych,

moze wreszcie ludzie sie zbuntuja na ta upodlajaca ich biurokracje Demokratow -
        patrzacych tylko jak zyc na posrednictwie w niedoli ludzkiej, wladzy kompletnie
        nie kompetentnej w warunkach kryzysu (patrz porzadek w N.Y. za czasow
        Republikanskiej wladzy).

DOSC JUZ RZADOW DEMOKRATOW W NEW ORLEANS !

miejmy nadzieje, ze po tym kataklizmie mieszkancy zalanych okolic odrzuca
        zdemoralizowany system "welfare state" na rzecz godnosci jednostki i
        poszanowania wlasnosci - oczekujmy zintegrowania poludniowych stanow z
        kapitalistyczna reszta USA!
        • kyle_broflovski Re: Ponad 90% to czarnuchy 02.09.05, 18:49
          Drogi Kapitalizmie

nie trzeba darmozjadow do gazu wyslac duzo taniej jest
          ich zostawic wodzie

D obrowolny
          U powszechniacz
          P orzadku
          A bsolutniego

nie jest potrzeby

co za szczesliwy zbieg okolicznosi
          • kapitalizm Re: Ponad 90% to czarnuchy 02.09.05, 19:38
            kyle_broflovski napisał:

> Drogi Kapitalizmie
            >
            > nie trzeba darmozjadow do gazu wyslac duzo taniej jest
            > ich zostawic wodzie
            >
            > D obrowolny
            > U powszechniacz
            > P orzadku
            > A bsolutniego
            >
            > nie jest potrzeby
            >
            > co za szczesliwy zbieg okolicznosi

...po co?

przeciez wystarczylby tam republikanski Giulliani, no nie?

po N.Y. mozna chodzic po nocy i jaki porzadek!
      • allexamina Re: Ponad 90% to czarnuchy 02.09.05, 18:54
        Rzygac sie chce jak czytam wasze wypowiedzi.

No jasne ze Demokraci winni, powinni byli wyciagnac zajaczka z kapelusza i
        obronic miasto przed powodzia bez zadnej pomocy z zewnatrz i przy ograniczonym
        budzecie. Ten huragan mial moc sredniej wielkosci bomby atomowej. A do tej pory
        FEMA (5 dni po tragedii) dowiozla troche ...lodu.

Dopiero dzis udalo nam sie wyciagnac z Nowego Orleanu ciotke, wlasnie leci do
        nas do Chicago (probowalismy jeszcze przed huraganem, ale wylot z miasta byl
        wtedy niemozliwy za zadne pieniadze, chyba ze sie bylo uprzywilejowanym).
        Stracila wszystko. Jest staruszka bez pieniedzy, bez domu, i bez psa, ktorego
        ustrzelil nie kryminalista ale zolniez z National Guard (jasne, po co staremu
        psu zyc). Z jej znajomych - wszyscy starsi ludzie, 4 nie przezylo. Huragan ich
        nie zabil: jedna umarla z braku insuliny, pozostali umarli z upalu. Ciotka
        mowila ze siedziala z jednym cialem przez pol dnia odganiajac szczury, bo sluzby
        miejskie nie maja gdzie ukladac zmarlych. Mojej ciotce udalo sie przezyc tylko i
        wylacznie dlatego ze zaopiekowala sie nia jakas kobieta, ktora miala odwage
        domagac sie glosno pomocy i nie przyjmowala "NIE" do wiadomosci. Ta kobieta jest
        wciaz w Nowym Orleanie, poszukujemy ja przez Czerwony Krzyz. Przez pierwsze dni
        ciotka myslala - tak samo zreszta jak reszta ludzi - ze NIKT po nich nie
        przyjedzie, ze wszyscy o nich zapomnieli. Major miasta powiedzial dzis wszystkim
        ktorzy moga by "SZLI" z miasta bo nie ma prowizji, podczas gdy Bush, dyrektor
        FEMA i szef Homeland Security krzywia sie bo musieli sobie wakacje skrocic, a
        republikanski senator - wciaz na wakacjach zreszta - mowi ze nie ma sensu
        odbudowywac Nowego Orleanu. Kongres nie zamierza zwolac sesji nadzwyczajnej, co
        tam Nowy Orlean, nie?

Czy teraz zaczynacie miec choc odrobine zrozumienia dla skali tej tragedii?
        Rozumiem ze to moze byc trudne w kraju w ktorym NIKT nie kradnie, NIKT nie
        gwalci, NIKT nie zabija, a wiezienia juz dawno zostaly przemianowane na
        sanatoria dla znudzonych, ale wytezcie odrobine te slabo rozumiejace mozgowiny.
        <sarcasm off>

Naprawde rzygac sie chce jak czytam wasze komentarze...
        • warmi2 Re: Ponad 90% to czarnuchy 02.09.05, 18:59
          "Naprawde rzygac sie chce jak czytam wasze komentarze."

Rzygaj ile chcesz i tak to nie zmieni faktu ze zupelnie nie masz racji.
    • amk1999 Re: kto zostal w orleanie??? 12.09.05, 17:39
      moonbatcentral.com/wordpress/?p=1076
    • amk1999 Re: kto zostal w orleanie??? 12.09.05, 17:41
      www.intellectualconservative.com/article4584.html
      • kapitalizm Re: kto zostal w orleanie??? 12.09.05, 18:42
        ...dobre, ale nie licz na zrozumienie tego tekstu przez wielu na tym forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka