Dodaj do ulubionych

O ostatni kawałek berlińskiego muru

11.04.06, 18:36
Niemcy nie mają widać ochoty na babranie się przeszłością.Zostawiają to
nam,gdyż nadrabiamy to za całą Europę.Ja mam kilka kawałków twgo muru i może
w przyszłości zwrócę je Berlinczykom.
Obserwuj wątek
    • abhaod komuchy jeszcze nie wymarly, a na dodatek z 11.04.06, 18:42
      wujkiem putinem usuwaja resztki "swietlanej przyszlosci" na rzecz "big
      brother is watching you"
      • marekmarecki8 zniszczyc 11.04.06, 22:12
        tak wiele osob ma kawalki muru w domach..mozeoddamy za przyzwoita cene

--
        • abhaod Re: zniszczyc 11.04.06, 22:35
          nie sprzedaje osobiscie wykutych kawalkow:)
      • eutrapelia Lewacki Berlin 11.04.06, 23:07
        Berlin to chyba najbardziej lewackie miasto swiata, komunizm darzony jest tam
        tak wielkim sentymentem, że mur chyba nie ma wiekszych szans na przeżycie. Po
        co przypominac, że i w NRD tez rządziła lewica - co prawda specyficzna, mająca
        zwyczaj strzelała na granicach do ludzi. Jak to przyjemnie narodzic sie w 1989 i
        nie pamietać przeszłości. Taki zyciorys to prawdziwy skarb. W Polsce podobnie,
        bardzo wiele życiorysów osob w dojrzałym wieku rozpoczyna sie w 1989 r.
        • gosciu_z_niemiec Re: Lewacka i Polska 12.04.06, 12:19
          Tyle, ze dzis lewacka inaczej. Tak przynajmniej wygladacie tam w postkomunie
          dla normalnego Europejczyka.
    • marcin120 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 11.04.06, 21:20
      Juz myslalem ,ze chodzi o cos powaznego a yu okazuje sie ze niebardzo. Rozumiem
      rozczarowanie artystow ale ludzie jakie miasto moze sobie pozwolic na 1,5km
      dlugosci "wieszak na obrazy"?
      • lukask73 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 12:35
        Berlin właśnie może sobie pozwolić na coś takiego. Tylko w Polscena każdym
        wolnym skrawku zakłada się bazar.
        • mathias_sammer Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 12:42
          Haha, a co najgorsze w Polsce bazary tzw tymczasowe montowane sa na stale, na
          wieki wiekow amen. W Niemczech na puste, wyznaczone place zjezdzaja wieczor
          wczesniej samochody chlodnie itp, rano otwieraja lady na tzw. Wochenmarkt, o
          16.oo zbieraja smiecie, opakowania i odjedzaja. Wieczorem dzieci na placu moga
          grac w pilke bo po bazarze nie ma ani sladu.

M.s.
    • arius5 To juz przeszlosc dla Niemcow 11.04.06, 21:23
      Maja moze teraz stawiac mauzolea i swiatynie i wyplakiwac swoje zale nastepne 40
      lat...
    • krulik34 flagi Izraela nałożonej na flagę RFN? 11.04.06, 22:11
      co to znaczy? moze ktos mi wytłumaczyc.
    • me-e mur padnie... 11.04.06, 22:41
      ...niemcy niszcza wszystko co przypominalo bolszewizm...od nowych elewacji
      domow...po zamykanie knajp z czasow bolszewickich po budki druznikow...zrobili
      to zaraz po polaczeniu sie...a mee...nurtuje pytanie...czy w niemczech ...jako
      muzea...egzystuja niemieckie obozy smierci...tak jak w polsce ciagle mozna
      zwiedzac niemieckie obozy smierci...ma sie rozumiec z czasow II WS...
      • wardog1 Re: mur padnie... 12.04.06, 13:12
        .a mee...nurtuje pytanie...czy w niemczech ...jako
        > muzea...egzystuja niemieckie obozy smierci...tak jak w polsce ciagle mozna
        > zwiedzac niemieckie obozy smierci...ma sie rozumiec z czasow II WS...

O tak mee, istnieją i są muzeami tak samo jak w Polsce.
        Np. Sachsenhausen, Buchenwald, Dachau, Flossenbürg, Groß-Rosen, Dora-Mittelbau,
        Neuengamme, Ravensbrück.
        • mathias_sammer Re: mur padnie... 12.04.06, 13:23
          Dokladnie, sam kilka odwiedzilem. Poza tym na plazu Wittenberg w Berlinie
          (jeden z najwazniejszych placow w miescie) zamieszczona jest ogromna tablica,
          na ktorej stoi: Nigdy nie wolno nam zapomniec dokonanego barbarzynstwa a pod
          spodem wymieniona jest lista obozow koncentracyjnych zaczynajac od Auschwitz.

M.S.
    • wallenstein76 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 11.04.06, 23:28
      Mam mieszane uczucia co do tego kawałka muru. Z jednej strony dobrze, że Niemcy
      nie chcą się pławić w przeszłości, jak my to robimy, tylko idą do przodu. Ale
      historii nie można też zapominać, bo to są nasze korzenie. I powinniśmy wyciągać
      z nich wnioski.
    • banc Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 00:04
      Osobiście uważam, że powinno zostawić się kawałek tego "wspaniałego" betonowego
      muru. Z jednej strony z grafiti, z drugiej z zasiekami itp. rzeczmi. Jako
      pomnik, jako przesłanie dla przyszłych pokoleń.

Rozumiem ludzi w Berlinie, że nie chcą zostawiać sobie bolesnych pamiątek.
      Jednak jest to symbol nie tylko Berlina. Nie tylko Niemiec, jako takich, ale
      również tzw. żelaznej kurtyny.
      Sam jako 13-latek miałem "przyjemność" przekroczyć granicę do Berlina Zachodniego.
      Ja wraz z ojcem miałem "normalny" paszport, moja mama tylko na państwa
      socjalistyczne. Takie zabezpieczenie. Nie mogliśmy uciec razem, więc nie
      uciekliśmy. Dlatego ten mur jest taki ważny nie tylko dla Niemców.
      • gosciu_z_niemiec Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 17:15
        banc napisał(a):

> Rozumiem ludzi w Berlinie, że nie chcą zostawiać sobie bolesnych pamiątek.

W Berlinie Wschodnim coraz bardziej mysli sie po zachodniemu, bo to NRD
        wlaczyla sie do Bundesrepublik a nie odwrotnie.
        Mysl ta ma w dupie czyjes bolesne pamiatki, jezeli te stoja w atrakcyjnych
        inwestycyjnie miejscach. Jak komus zal tego muru, moze go sobie zabrac i
        postawic w ogrodku i nawet podlewac codziennie.
    • camel_3d Palac tez wysadzili w powietrze 12.04.06, 07:51
      Ogromny berlinski palac tez zostal wysadziony w powietrze.. zdaje sie ze w
      latach 60.. potem zrobiono na jego miejscu palac narodow..obrzydliwa szklany
      kloc z taka iloscia azbestu, ze... wlasnie zaczela sie rozbiorka..i znow za
      kilka lat beda odbudowywali palac cesarski...

Fakt, ze ten kawalek nad Szprewa gdzie stoi mur jest wyjatkowo atrakcyjny dla
      inwestrowo..ale prezciez mozna to jakos rozwiazac...
      • gosciu_z_niemiec Re: Palac tez wysadzili w powietrze 12.04.06, 17:11
        camel_3d napisał:

> Fakt, ze ten kawalek nad Szprewa gdzie stoi mur jest wyjatkowo atrakcyjny dla
        > inwestrowo..ale prezciez mozna to jakos rozwiazac...

Dynamitem. Po cholere przypominac cos, co kiedys bylo dobre? W Zachodnim
        mielismy swiety spokoj.
    • j23.nadaje w Berlinie to sie dzieje ... 12.04.06, 09:28
      dalej na wschód totalne zadupie
    • kryptoenigma Najdłuższy na świecie ??? 12.04.06, 10:11
      Najdłuższy na świecie ?... U nas na Ursynowie mur wyścigów konnych ma ponad
      1,5 km i też jest cały zabazgrany "twórczością" artystów niezależnych. Czyżby
      autor o tym nie wiedział ?
    • mathias_sammer Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 11:57
      Nie burzyc, dobudowac pozostale 158,5 km muru zeby bylo tak jak dawniej.

M.S.
      • wardog1 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 12:57
        Do M.S
        Selbst wenn wir die Berliner Mauer zweimal aufbauen wird sich in der Welt
        Nichts mehr ändern, denn die Welt schaut nach vorne nicht zurück.
        Und es ist gut so.

Wardog1

So helfe mir Gott
        • mathias_sammer Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 13:20
          Swiat rzeczywiscie patrzy nach vorne, poza Polska. A budowy muru a raczej
          przywrocenia dawnego stanu (mur- symbol) domagaja sie mieszkancy dawnego DDR
          twierdzac "zjednoczenie zniszczylo wspanialy kraj i wspanialy narod jakim byl
          Niemcy Wschodnie i Niemiecka Republika Demokratyczna". Zapytaj sie ich co mysla
          o Hitlerze i nazizmie to dowiesz sie, ze sprawcami II wojny swiatowej byli
          Niemcy Zachodnie, a Wschodnie nie maja z tym historycznym epizodem nic
          wspolnego.

M.S.

M.S.
          • wardog1 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 13:50
            mathias_sammer napisał:

> Swiat rzeczywiscie patrzy nach vorne, poza Polska. A budowy muru a raczej
            > przywrocenia dawnego stanu (mur- symbol) domagaja sie mieszkancy dawnego DDR
            > twierdzac "zjednoczenie zniszczylo wspanialy kraj i wspanialy narod jakim byl
            > Niemcy Wschodnie i Niemiecka Republika Demokratyczna". Zapytaj sie ich co mysla
            >
            > o Hitlerze i nazizmie to dowiesz sie, ze sprawcami II wojny swiatowej byli
            > Niemcy Zachodnie, a Wschodnie nie maja z tym historycznym epizodem nic
            > wspolnego.
            >
            > M.S.
            >
            > M.S.

No ja mam braci kturzy w NRD mieszkają od czasów wojny, i znam ich bolączki
            Ale nie można tego generalizować na całe społeczeństwo,byłego NRD.
            Te państwo istniało tyle lat, i jakoś sobie radzili, a tu nagle 1989r.
            i co? po pierwszej euforji obudzenie, likwidacja VEB przez tkzw. treuhand
            jeden po drugim tracił pracę. A nastawienie zachodnich "braci" też nie było
            najlepsze. jednym słowem połączenie jeszcze nie sprawiło się mentalnie,
            i na pewno zejdzie jeszcze raz z 15 lat by to osiągnąć
            • mathias_sammer Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 13:58
              wardog1 napisał:

> mathias_sammer napisał:
              >
              > > Swiat rzeczywiscie patrzy nach vorne, poza Polska. A budowy muru a raczej
              >
              > > przywrocenia dawnego stanu (mur- symbol) domagaja sie mieszkancy dawnego
              > DDR
              > > twierdzac "zjednoczenie zniszczylo wspanialy kraj i wspanialy narod jakim
              > byl
              > > Niemcy Wschodnie i Niemiecka Republika Demokratyczna". Zapytaj sie ich co
              > mysla
              > >
              > > o Hitlerze i nazizmie to dowiesz sie, ze sprawcami II wojny swiatowej byl
              > i
              > > Niemcy Zachodnie, a Wschodnie nie maja z tym historycznym epizodem nic
              > > wspolnego.
              > >
              > > M.S.
              > >
              > > M.S.
              >
              >
              > No ja mam braci kturzy w NRD mieszkają od czasów wojny, i znam ich bolączki
              > Ale nie można tego generalizować na całe społeczeństwo,byłego NRD.
              > Te państwo istniało tyle lat, i jakoś sobie radzili, a tu nagle 1989r.
              > i co? po pierwszej euforji obudzenie, likwidacja VEB przez tkzw. treuhand
              > jeden po drugim tracił pracę. A nastawienie zachodnich "braci" też nie było
              > najlepsze. jednym słowem połączenie jeszcze nie sprawiło się mentalnie,
              > i na pewno zejdzie jeszcze raz z 15 lat by to osiągnąć

Nie mam braci w DDRze, moja rodzina pochodzi z Niemiec Zachodnich, ale pracuje
              z DDRowcami- wystraczy posluchac co maja do powiedzenia nt Europy, Niemiec, czy
              Polski- ale to pewnie wiesz od swoich braci.

M.S.

M.s.
              • wardog1 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 14:14
                > Nie mam braci w DDRze, moja rodzina pochodzi z Niemiec Zachodnich,

No moja rodzina też wywodzi się z zachodnich Niemiec,
                i też pracowałem z ludzmi z byłego DDRu, i jeżeli ci ludzie mają inne podeście
                do świata niż były BRD, to leży to więcej po stronie BRD niż DDRowców.
                • mathias_sammer Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 14:18
                  wardog1 napisał:

> > Nie mam braci w DDRze, moja rodzina pochodzi z Niemiec Zachodnich,
                  >
                  > No moja rodzina też wywodzi się z zachodnich Niemiec,
                  > i też pracowałem z ludzmi z byłego DDRu, i jeżeli ci ludzie mają inne podeście
                  > do świata niż były BRD, to leży to więcej po stronie BRD niż DDRowców.

chwileczke, czegos nie rozumie, a dokladniej nie rozumiem sforulowania" to leży
                  to więcej po stronie BRD niż DDRowców." A co to DDR to jacys umyslowi
                  impotenci, kaleki systemowe, ktorym nalezy ustepowac, przytakiwac, zgadzac w
                  punkcie "Niemcy Zachodnie zniszczyla nasza cudowna socjalistyczna ojczyzne?" No
                  chwilunia, czy ja jestem na scenie spektaklu "1884"?
                  • mathias_sammer Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru-dopisek 12.04.06, 14:19
                    PIsze o Niemcachg i z gory prosze o nie wciskanie zaowalowanej mysli dot.
                    Polakow. Temat mnie nie inetresuje, mozna go zanlezc na innych watkach.
            • gosciu_z_niemiec Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 17:08
              wardog1 napisał:

> A nastawienie zachodnich "braci" też nie było najlepsze.

Powiedzmy wprost: zachodni maja to w dupie, lacznie z tym, ze wschodni uwazaja
              ich za braci. I tak trzymac.
    • gosciu_z_niemiec A tu ludziom mur po prostu zwisa 12.04.06, 12:16
      Nie moga zrozumiec wciaz jeszcze Niemcy z bylej NRD, Polacy z bylej PRL i inni
      mieszkancy postkomunistycznych systemow, ze przecietnemu obywatelowi Europy
      Zachodniej takie banaly, jak mur berlinski, komunizm, Walesa, Solidarnosc i
      inne tym podobne pierdoly po prostu WISZA i juz zawsze wisialy nizej pasa.
      Nam tu w Berlinie Zachodnim ten murek nigdy nie przeszkadzal, a nawet mial
      swoje dobre strony, bo spokoj byl.
      A poniewaz to nie NRD wlaczyla do siebie Bundesrepublike a odwrotnie, taki
      murek nie ma ZADNEJ wartosci pamiatkowej i bywa tylko przeszkoda dla projektow
      budowlanych czy urbanistycznych.
      Moze kiedys zrozumieja ludkowie z bylych demoludkow, ze juz zawsze byli, sa i
      beda Europie ZAchodniej i swiatu najserdeczniej obojetni?

• lukask73 Ty, to jesteś naprawdę Gościu 12.04.06, 12:37
        Przez duuuuuże... GIE
        • gosciu_z_niemiec Re: Ty, to jesteś naprawdę Gościu 12.04.06, 17:06
          lukask73 napisał:

> Przez duuuuuże... GIE

Nie zrozumiales jeszcze? To, co wy tam za murem myslicie, wisi nam tu na
          Zachodzie tak samo najserdeczniej...
      • mathias_sammer Re: A tu ludziom mur po prostu zwisa 12.04.06, 12:39
        Prawdziwy Wessie, :))))))))))))

M.S.
      • profes79 Re: A tu ludziom mur po prostu zwisa 12.04.06, 12:45
        To ja proponuje wyburzyc jeszcze Bundestag (moze sie wybuduje centrum
        handlowe), Brame Branderburska (a po co ona komu, tylko przeszkadza) i pare
        innych obiektow. Ten zachowany kawalek muru to historia - nie budowac nowych
        pomnikow - ok, ale to nie znaczy ze na siele nalezy demolowac wszystko co
        nstare...
    • jm19 Mur jest koszmarny, zdecydowanie rozebrać!!! 12.04.06, 18:55
    • wardog1 Re: O ostatni kawałek berlińskiego muru 12.04.06, 20:55
      A jak to możliwe, tylko 36-postów? a gdzie reszta, było ok.115
    • sim.gishel odrestaurować i chronić sztuke 12.04.06, 21:04
      to chodzi o zabytek nie tyle historii-polityki, ale sztuki. ignoranckie posty,
      jakie sie pojawiaja swiadcza, ze kultura tesco i innych galerii konsumpcji
      wyplaszcza kore. wspolczuje.
      • de_oakville Treptower Park, Tiergarten 13.04.06, 11:55
        Mowimy tu o murach, ale nie jest to przeciez jedyna ciekawa komunistyczna
        "pamiatka" w Berlinie. Jest rowniez Treptower Park z wielkim radzieckim
        pomnikiem oraz z bramami noszacymi napisy po rosyjsku i po niemiecku (mam stara
        widokowke): "Ewiger Ruhm den Helden, die für die Freiheit und Unabhängigkeit der
        sozialistischen Heimat gefallen sind" ("Wjecznaja slawa gjerojam... itd.). Jest
        przeciez radziecki pomnik w Tiergartenie zbudowany po wojnie z murow bylej
        Kancelarii Rzeszy, stojacy zreszta niedaleko "Sieges Säule" upamietniajacej
        powalenie Francji przez Niemcy w 1871, przy pomniku radzieckim ustawiono
        zwycieskie czolgi, ktore podobno w 1945 roku jako pierwsze wjechaly do miasta.
        Tak wiec jak z tego widac Niemcy historie maja "gdzies" i zmierzaja ku
        przyszlosci, ale respektuja u siebie pamiatki historyczne innych.
        • przekurwa Re: a co mnie obchodzą jakieś szkopskie psy :) 14.04.06, 18:32
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka