Dodaj do ulubionych

Stoltzman - Przekret stulecia ,...

21.11.06, 17:52
W Polsce z ponad 3 milionow Zydow przezyla garstka , z tej garstki wieksza
czesc wyemigrowala po wojnie do Ameryki i do Canady , reszta w wiekszosci do
Israela - Logiczny wniosek , zakladajac , ze sie nie starzeja , nie umieraja
to ponad milion Zydow uprawnionych do polskiego obywatelstwa smierdzi z
przekretem . W ten sposob ponad milion uprawnionych do polskiego paszportu
zwali sie do Unii szukac chleba czy uczyc sie na uczelniach za przyslowiowe
frico , na koszt podatnika , zabierajac innym miejsca ,...
=============================================================================
Polish Jewish immigrants streamed to Palestine before and after World War II,
and more than 1 million Israelis could be eligible for Polish citizenship.

www.washtimes.com/world/20050418-123653-8760r.htm
Obserwuj wątek
    • marouder Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 17:57
      W Polsce nie ma procedur zrzekania sie, czu utraty obywatelstwa.
      Kwachu potwierdzil tylko stan faktyczny.
      Inna rzecz, nie wiem, czy z mocy prawa obywatelstwo polskie przynalezy sie
      bezposrednim potomkom?
      • explicit Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:12
        Nie mam nic przeciwko paszportom dla tych co sie urodzili w Polsce , ktorzy
        nie zrzekli sie obywatelstwa , ale reszcie holoty , na jakiej podstawie ???

Wyzsze studia kosztuja okolo 100-tys dolarow - Kto za to zaplaci ???
        ==============================================================================
        Inna rzecz, nie wiem, czy z mocy prawa obywatelstwo polskie przynalezy sie
        bezposrednim potomkom?

• marouder Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:16
          Wlasnie mowie, ze nie mam wiedzy n/t komu na jakich warunkach obywatlestwo sie
          nalezy. Probuje znalezc jakis sensowny material na ten tamat, ale poki co nic
          nie mam.
          • explicit Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:23
            Krystek twierdzi ze sytuacja sie zmienila , wobec powyzszego mozna oczekiwac
            ujawnienia - Pytanie dlaczego cicho w tej sprawie ,... Tez grzebie :)
            Wlasnie mowie, ze nie mam wiedzy n/t komu na jakich warunkach obywatlestwo sie
            nalezy. Probuje znalezc jakis sensowny material na ten tamat, ale poki co nic
            nie mam.
            • marouder Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:37
              Istnieja dwie glowne zasady podlug ktorych przyznaje sie obywatelstwo.
              Jest to zasada ius sanguinis (zasada krwi) i ius soli (zasada ziemi)
              Pierwsza zasada mowi, ze niezaleznie od miejsca przyjscia na swiat, jezeli
              jednym z rodzicow dziecka byl obywatel polski, dziecko ma prawo do bywatelstwa.
              Zasada ius soli glosi, ze dzieci, ktore przyszly na swiat na terytorium Polski,
              maja prawo do obywatelstwa polskiego...to tak z grubsza.
              • puls.usa Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 19:02
                www.uric.gov.pl/index.php?page=1110100000
          • manny_ramirez dowiadywalem sie kiedys 21.11.06, 18:36
            Dzisiaj kazde dziecko ktore ma chocby jednego rodzica z polskim obywatelstwem
            jest automatycznie takze polskim obywatelem.

Znaczy ma prawo do paszportu itd... Jesli sie o niego jednak nie postara to
            pozostaje poza kartoteka.
          • explicit Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:45
            Wyglada na to ze daja drugiemu i trzeciemu pokoleniu prawem kaduka bo nawet
            jezyka nie znaja - Zreszta 3/4 Zydow w przedwojennej Polsce nie znalo jezyka
            pisanego i "zydlilo" a tylko 1/10 mowila i pisala poprawnie ,...
            As many of the Israeli seekers of Polish passports are second and third
            generation Polish Jews, a whole new business has grown around them. Margaret
            Rok, who runs a law firm in Tel Aviv, says she’s earning good money helping to
            process the applications that need to be filled out in Polish.

www.polskieradio.pl/polonia/article.asp?tId=17244&j=2
            • manny_ramirez Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:48
              trzecie pokolenie Polonii z USA czy Kanady tez moze tak samo sobie paszport
              polski zalatwic.

Twoje amerykanskie dzieci i ich dzieci i ich dzieci itd... tez sa polskimi
              obywatelami.
            • marouder Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:50
              Ciekawy artykul...

Q: You said that you’re treating Polish citizenship as an insurance. Can you
              explain that?

Though my roots are in Poland, I see myself as an Israeli. I was born here, I
              grew up here, my wife was born here, I speak the language. Nevertheless, Israel
              is not the most stable place. I want to have a place to go to, which will be
              easier.’
              • manny_ramirez Polska stabilniejsza od Izraela:)))) 21.11.06, 18:52
                Dana gdzie jestes?:)))))))
                • explicit Re: Polska stabilniejsza od Izraela:)))) 21.11.06, 18:57
                  Heheh , nu ten to jakis self-hating Jew ,... :)))
              • explicit Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:55
                Poland: The Statute on Polish Citizenship, as amended in 2000, permits the
                descendants of Poles who lost their nationality involuntarily between 1920 and
                1989 to take up Polish citizenship without regard to ordinary naturalization
                criteria ,...

en.wikipedia.org/wiki/Jus_sanguinis
                • marouder Pisalem wyzej o ius sanguinis 21.11.06, 18:57
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=52604261&a=52606967
                  • manny_ramirez Re: Pisalem wyzej o ius sanguinis 21.11.06, 18:58
                    A jaka krewka w Tobie plynie?:)

Bo Krystek od "nich" Ci ostatnio wyzywa:))))))))))))))))))))
                    • marouder Re: Pisalem wyzej o ius sanguinis 21.11.06, 19:01
                      Juz mnie od agentow niemiecko-francuskich wyzywal...
                      A plynie we mnie mieszana, polsko-niemiecko-litewsko-bialoruska.
                  • explicit Re: Pisalem wyzej o ius sanguinis 21.11.06, 19:13
                    Zauwazylen , skopiowalem i wkleilem dzieki temu mam rozeznanie jak jest w
                    innych krajach - Kilka lat temu (za Soltzmana) natknalem sie rozpaczliwy apel
                    polskich Sybirakow , ze wladze robia wszystko , zeby utrudnic im powrot do
                    Maciezy - Pytanie , do jasnej cholery , dlaczego trzeciemu pokoleniu Zydow
                    zalatwiono paszporty i prawo powrotu , a rzuca sie klody pod nogi tym co sie
                    nalezy i ktorzy najwiecej wycierpieli ???
        • superspec Na marginesie. Moje kosztowały 6 tysięcy 21.11.06, 19:39
          ale złotych.
          Każdy semestr płatny z góry.
          • explicit Re: Na marginesie. Moje kosztowały 6 tysięcy 21.11.06, 20:12
            Jak myslisz , kto dorzucil reszte ??? ,...
            ale złotych. Każdy semestr płatny z góry.
            • superspec W Polsce zaoczne studia są płatne. 21.11.06, 20:55
              I myślę że jest to cena rynkowa. i nikt reszty nie musiał dopłacać.
              dzienne co innego tam za bardzo nie ma odpłatnosći za same studia chyba że na prywatnej uczelni.
      • grzegorz1948 Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 21:46
        Przepraszam jest procedura zrzeczenia sie obywatelstwa.Czesc emigrantow
        (szczegolnie do RFN)przy odbiorze "Dokumentu Podrozy"( wyjazd z Polski jako
        bezpanstwowiec) zrzekala sie obywatelstwa polskiego.Za granica mozna sie bylo
        tez zrzec obywatelstwa ale juz za slona oplata 3 krotnego dochodu na osobe.Noie
        jest to nic bezboznego bo inne kraje jak Turcja czy Wlochy(to jestem pewny
        stosuja nawet ten sam taryfikator)robia to samo.Dzieci tych ktorzy obywatelstwa
        polskiego sie noe zrzekli w chwili urodzenia( wystarczy ze jeden z rodzicow
        posiada obywatelstwo podwojne) otrzymuje tez obywatelstwo polskie.
    • o_brother1 [...] 21.11.06, 17:57
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • chaziaj Jest gorzej jak myslicie. 21.11.06, 18:28
        Dzisiaj ich mieszka w Polsce 3 miliony!!!
        Wildstein mowil nawet o pieciu.
      • puls.usa Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 18:37
        sytuacja rzeczywiscie nie ciekawa
        stoltzman prawa nie ustanawial
        on ich tylko pocieszyl

jeszcze tej choloty w polsce i eu potrzeba
        chca na chama do unii,drzwiami ich
        nie wpuszcza(azjaci jak turki)
        ...probuja przez okno w kuchni
    • polski_francuz Split 21.11.06, 19:00
      "Pied noir" tez wrocily do macierzy francuskiej. W latach 60 z Algierii.

Ja sie obawiam, ze Swiat sobie nie moze pozwolic na niepodleglosc panstwa
      Zydow. Oni sie niezbyt nadaja na samodzielny byt panstwowy.

W interesie Swiata, ktoremu przez nich grozi wojna i zaglada, moze lepiej niech
      wroca skad pochodza.

Ale uwaga!

W Polsce maja zagwarantowane pozycje do majstra max w 1 pokoleniu. Zeby mi tak
      znowu nie bylo, ze Biuro Polityczne w jidisz zasuwa.

Jak sie nie podoba, niech Ameryka ich wezmie. Hollywood na przyklad albo Wall
      Street.

PF

P.S. I tym azem maja sie integrowac skubani!
      • manny_ramirez Re: Split 21.11.06, 19:40
        Jezu
        • polski_francuz Re: Split 21.11.06, 19:48
          Mozemy go wziac. Co prawda Zyd ale cos w nim jest.

PF
      • explicit [...] 21.11.06, 19:57
        • explicit Heheh , kropka :))) 22.11.06, 10:15
          Uwaga o Madagaskarze , AIDS , Zydach i lemurach , niekoszerna ??? :)))
      • 1ja Re: niedorobiony francuzie+ 21.11.06, 22:15
        <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        Autor: polski_francuz ☺
        Data: 21.11.06, 19:00 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

+ odpowiedz cytując + odpowiedz

--------------------------------------------------------------------------------

wroca skad pochodza.

Ale uwaga!

Street.

PF

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
        'ciebie,pridurku dyplomowanego, o zezwolenie zapomnieli zapytac?
        Wylicz,na co ty sie nadajesz?
    • stranger.pl Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 20:09
      1.Od dawna wiadomo że ilość ofiar żydowskich z lat II w. ś. podawanych w
      mediach i publikacjach "naukowych" jest fikcją i nie ma nic wspólnego z
      rzeczywistością!
      To mit!!!

2.Nie ma w Polsce dziedziczności obywatelstwa dla potomków tych co utracili je
      lub się zrzekli.

3.Po co mieliby Żydzi przyjeżdżać do Polski (gdy będą uciekać z Palestyny)?
      Przecież według ich mediów (które ponoć nie kłamią) w Polsce panuje...
      antysemityzm, przy którym wyczyny Zachodu (dawne i współczesne) to tylko
      przedszkole?!!:))

A jeśli mimo to chcieliby to... ktoś kłamią o rzekomym antysemityzmie Polaków.

Inna sprawa, że ja nie chcę w Polsce żadnych uciekinierów z Izraela! Jak co do
      czego ew. przyszłoby to mogę przesta być grzeczny – nie pozwolę na powtórkę
      Judeopolonii II! Na początek pewnie poszyłyby w ruch decyzje wyborcze - głos na
      partię która powie "Nie".
      • explicit Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,... 21.11.06, 20:52
        Te sprawy zalatwiono po cichu , za twoimi plecami , dziwne ze ja te sprawe
        walkuje , a nie ty , krystek , czy inny a six packs Joe , czytaj podatnik ,
        ktory bedzie placil za te decyzje z wlasnej kieszeni i obrywal za to , ze
        jest trojanskim koniem zio-parasites do europejskiego welfare system ,...
        Inna sprawa, że ja nie chcę w Polsce żadnych uciekinierów z Izraela! Jak co do
        czego ew. przyszłoby to mogę przestać być grzeczny – nie pozwolę na powtórkę
        Judeopolonii II! Na początek pewnie poszyłyby w ruch decyzje wyborcze - głos na
        partię która powie "Nie".

• 1ja [...] 21.11.06, 22:11
        • stranger.pl Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:22
          ?
          1.Myślisz że jak będziesz chamem i używał słowa "durniu" pod adresem
          interlokutora to będziesz ważnym dupkiem?

2.To moja sprawa czy ew. do Polsce będą chcieliby przybywać uciekinierzy z
          Palestyny podając się że oni Polacy - ja sobie nie życzę bo już raz chcieli nam
          skraść Ojcowiznę czyli ziemię polską czyniąc tu Judeopolonię!
          Nie czyni się dwa razy tych samych błędów! Polska jest krajem prawie jednolitym
          narodowo i to jest piękne:)) Żadnej V kolumny - nigdy więcej tego co zrobili
          Żydzi Polskom m.in. w Grodnie!

cristeros1.w.interia.pl/crist/anty/kresowe_orleta.htm
          • 1ja Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:26
            Ty sobie mozesz tylko zycztc.Nic innego ci nie pozostaje.
            • stranger.pl Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:41
              1ja napisał:

> Ty sobie mozesz tylko zycztc.Nic innego ci nie pozostaje.

To tylko twoje pobożne życzenie - nikt w Polsce nie będzie zmieniał składu
              narodowościowego mojego kraju - Polska to kraj Polaków, burdel to można sobie
              robić w Francji lub Szwecji przyjmując takich jak ty!
              • 1ja Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 22.11.06, 00:37
                Jak do UE przystapiles-mozesz sobie zyczyc.
      • grzegorz1948 Re: stranger.pl 21.11.06, 22:28
        1.Od dawna wiadomo że ilość ofiar żydowskich z lat II w. ś. podawanych w
        > mediach i publikacjach "naukowych" jest fikcją i nie ma nic wspólnego z
        > rzeczywistością!
        > To mit!!!
        Nie pisz takich bzdur bo jeszcze sie znajda tacy co prowadzili dokladna
        ewidencje lub sami swoich wspolbraci do komor gazowych ladowali.
        Po co mieliby Zydzi przyjezszac do Polski: Naturalnie
        po "swoje "kamienice.Dalbym im je z rachunkiem za remonty i administracje za
        60lat.Dostaliby tylko ci co wnosili swoje skargi przed trybunaly polskie w PRL
        nie teraz gdy odwagi na to nie potrzebna.
        • stranger.pl Re: stranger.pl 21.11.06, 22:44
          Nie negują że były masowe zbrodnie na Żydach popełniane przez Niemców
          (nazistów) i ich satelitów (np. Ukraińców czy Chorwatów) - neguja ilość ofiar.

Po prostu kiedyś podano oderwane od rzeczywistości liczby a dziś to poniekąd
          dogmat i podstawa dla religii holocaustu - chroniona sakcjami prawnymi!
    • 1ja Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:11
      A co cie to gowno obchodzi?
      Siedzisz w tej Ameryce.?
      I smierdz tam.
      Swoje podatki plac.I badz zadowolony,ze siedzisz na ukradzionej Indianom ziemi.-
      -
      Да здравствует дружба между народами!
      • stranger.pl Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:24
        Połowa Szwecji to ziemia ukradziona Lapończykom!
        W dodatku co ty robisz Auslanderze w Szwecji? Wielcy Szwedzi tacy jak Gustaw
        Waza czy Karol XII to twoja tożsamość?
        • 1ja Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:28
          Polowa Polski na ziemiach Niemieckich.
          Nie liczac ukrainy.
          A co ja robie?Na razie place za twoj pobyt w UE.
          • stranger.pl Re: Stoltzman - Przekret stulecia ,...+ 21.11.06, 22:36
            1ja napisał:

> Polowa Polski na ziemiach Niemieckich.
            > Nie liczac ukrainy.
            > A co ja robie?Na razie place za twoj pobyt w UE.

1.Śląsk i Pomorze to ziemie polskie zawojowane kiedyś przez Niemców na Polakach
            a potem stracone przez Niemców na rzecz Polaków. Prusy Niemcy zdobyli mordują
            Prusów - więc jakie do nich mają prawa? Że ich wymordowali?

2.Od XVIII w. Polska nie ma już ziem ukraińskich!

3.Szwecja nic nie dopłaca Polsce za UE - Szwecja ma długi wobec Polski - m.in.
            w szwedzkich muzeach są rzeczy kradzione w Polsce przez szwedzką armię.
        • 1ja Re: A tu jeszcze folksdojcz z przeszloscia+ 21.11.06, 22:31
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
          Autor: grzegorz1948
          Data: 21.11.06, 21:46 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

--------------------------------------------------------------------------------
          Przepraszam jest procedura zrzeczenia sie obywatelstwa.Czesc emigrantow
          (szczegolnie do RFN)przy odbiorze "Dokumentu Podrozy"( wyjazd z Polski jako
          bezpanstwowiec) zrzekala sie obywatelstwa polskiego.Za granica mozna sie bylo
          tez zrzec obywatelstwa ale juz za slona oplata 3 krotnego dochodu na osobe.Noie
          jest to nic bezboznego bo inne kraje jak Turcja czy Wlochy(to jestem pewny
          stosuja nawet ten sam taryfikator)robia to samo.Dzieci tych ktorzy obywatelstwa
          polskiego sie noe zrzekli w chwili urodzenia( wystarczy ze jeden z rodzicow
          posiada obywatelstwo podwojne) otrzymuje tez obywatelstwo polskie.
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Data: 20.11.06, 23:28 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

Krystian-znam dobrze porzadki z STASI,jeszcze gorzej niz w Polsce(Schalk-
          Golodkowski byl doradcom u Kruppa do spraw Wschodnich-MLPD to wyniuchali i go
          wyrzucili.Rumunia?!Syn caucesku posiedzial troche i teraz oplywa w dobrobycie.
          Czeskiej sprawy nie znam ale poobserwuj Chiny-dzieciaki elity rzadzacej sa na
          czele koncernow a kto im podskoczy to kula w potylice.
          <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

U STASIka pracowal.
          Jeden opa w SA
          Drugi opa W SS

• grzegorz1948 Re:1jaja-przepraszam ja sie jakam 21.11.06, 22:48
            W wrzesniu zaproponowalem ci spotkanie w Krakowie i nic z tego nie wyniklo,a
            szkoda bo bylem umowiony na to spotkanie z jednym czlowiekiem od macierewicza
            ktory chcial spojrzec w twoje swinskie oczka i twoje papiery ale coz
            stchorzyles.Juz jednego szpiega wymacalem jeszcze przez "Radio Wolna Europa" ty
            bys byl drugi no i moja renta by sie podniosla
            • 1ja Re:A nie mowilem?+ 22.11.06, 00:41
              <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              Data: 20.11.06, 23:28 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

Krystian-znam dobrze porzadki z STASI,jeszcze gorzej niz w Polsce(Schalk-
              Golodkowski byl doradcom u Kruppa do spraw Wschodnich-MLPD to wyniuchali i go
              wyrzucili.Rumunia?!Syn caucesku posiedzial troche i teraz oplywa w dobrobycie.
              Czeskiej sprawy nie znam ale poobserwuj Chiny-dzieciaki elity rzadzacej sa na
              czele koncernow a kto im podskoczy to kula w
              potylice<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Folksdojcz od STASIka!
              Ze donosiciel-za pieniadze!
              • grzegorz1948 Re: 1jaja-przepraszam ja sie jakam. 22.11.06, 01:01

W wrzesniu zaproponowalem ci spotkanie w Krakowie i nic z tego nie wyniklo,a
                szkoda bo bylem umowiony na to spotkanie z jednym czlowiekiem od macierewicza
                ktory chcial spojrzec w twoje swinskie oczka i twoje papiery ale coz
                stchorzyles.Juz jednego szpiega wymacalem jeszcze przez "Radio Wolna Europa" ty
                bys byl drugi no i moja renta by sie podniosla
                a nie mowilem ze wszystkich oskarzasz o donosicielstwo zeby odwrocic uwage od
                siebie.
                • 1ja Re: 1jaja-przepraszam ja sie jakam.+ 22.11.06, 10:39
                  Na macaniu zarabiasz?
                  Prawdziwy donosiciel.
                  Milicji dawales zapalic.
                  U STASIka pracowales.
                  A teraz komu sluzysz?
    • 1ja Re: niedorobiony francuzie+ 21.11.06, 22:19
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Autor: polski_francuz ☺
      Data: 21.11.06, 19:00 + dodaj do ulubionych wątków

skasujcie post

wroca skad pochodza.

Ale uwaga!

Street.

PF

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      'ciebie,pridurku dyplomowanego, o zezwolenie zapomnieli zapytac?
      Wylicz,na co ty sie nadajesz?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka