Dodaj do ulubionych

Rekord świata !

07.01.07, 10:20
Jak dotąd nikt na świecie nie sprawował funkcji metropolity tylko przez dobę z małym hakiem!

To powinno iść do Księgi Guinnessa.

Ale - żarty na bok. Transparencja w polskim życiu publicznym zaczyna jednak stanowić normę.
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Dodajmy 07.01.07, 10:41
      ze sila opinii publicznej w Polsce okazala sie po raz pierwszy z taka
      intensywnosci.

I ze demokracja, moim zdanie, nabrala troche muskulow ostatnimi dniami:)

PF
      • polski_francuz Re: Dodajmy 07.01.07, 10:45
        i jeszcze:

Vive la République!

PF
    • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 11:01
      Co ma do tego demokracja?
      Co ma z tym wspolnego zycie republiki?
      Czy wspolpraca z SB to sport narodowy,czy jakis stan przez,ktory nalezy
      przejsc,by byc uznanym za prawdziwym etnicznie .......?
      • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 11:17
        > Co ma do tego demokracja?

Ma.

Jeśli masz wątpliwości, że ma -
        • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 11:25
          Watpliwosci?
          Ja sie tylko pytalem?
          Pozatym ten pan zrezygnowal na rozkaz:
          "Oznacza to, że rezygnacja arcybiskupa Wielgusa nie była jego własną decyzją,
          lecz, że podporządkował się on decyzji Watykanu, który poprosił go o
          ustąpienie."
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3833571.html
          • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 11:41
            No i słusznie, że na rozkaz.
            • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 11:44
              Ponawiam pytanie:
              Co ma z tym wspolnego demokracja?
              Jezeli ma-uzasadnij.
              • cepekkolodziej Re: Rekord świata ! 07.01.07, 11:50
                Jeśli nie widzisz związku, pozostań w nieświadomości.
                • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 11:58
                  Glupoty pierdzilisz kolodzieju.
                  Pozostan w swiadomosci.
                  • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 12:02
                    A ja w ramach demokracji pozwalam ci pozostać w nieświadomości.
                    • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 13:45
                      w ramach demokracji:
                      portalwiedzy.onet.pl/abc-polszczyzna.html?S=Cep&tr=pol-all
                      portalwiedzy.onet.pl/abc-polszczyzna.html?S=Ce&tr=pol-gwa
                      • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 14:32
                        pasuje jak ulal do cepa... :))))
                        skopiuje ten watek zeby miec pod reka przyklad, jak to cep "dyskutuje", bo to
                        klasyka cepowatego... :)))
                        • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 14:40
                          A co się nie podoba?

Jest ciąg zdań:

1. C.Transparencja w polskim życiu publicznym zaczyna jednak stanowić normę.
                          2. PF. ze sila opinii publicznej w Polsce okazala sie po raz pierwszy z taka
                          intensywnosci.
                          3. PF. demokracja, moim zdanie, nabrala troche muskulow ostatnimi dniami:)

A na to bałwańskie (1ja):

Co ma do tego demokracja?
                          Co ma z tym wspolnego zycie republiki?
                          Czy wspolpraca z SB to sport narodowy,czy jakis stan przez,ktory nalezy
                          przejsc,by byc uznanym za prawdziwym etnicznie .......?

Już szczególnie to ostatnie pytanie, to szczyt kretynizmu. Co tutaj niby sie sugeruje? Inteligencja tu przebija jak nie przymierzajac pół dupy zza krzaka.

I z czymś takim mam dyskutować?
                          • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 14:51
                            Wlasnie.
                            Tu nic nie trzeba sugerowac.
                            Przeciez wszystko jasne.
                            Jest w mwdiach.
                            Tylko cepy,ktorzy zamaiast polglowki poldupki maja nic nie rozumieja.

A pozatym w tym przypadku sila opinii publicznej warta jest kupe klakow.
                            A jednak,jak sie przekonuje najwiekszym zakladem pracy na tych terenach jednak
                            SB bylo.
                            A cep udaje niewiniatko i z gola dupa w krzakach siedzi.
                            Do czasu.
                            Bo statystycznie tez szpiclem jest.
                            • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 14:56
                              > A pozatym w tym przypadku sila opinii publicznej warta jest kupe klakow.

Jako obywatel szwedzki wiesz lepiej, prawda?

A ja ci powiem, zgodnie z frazeologiczna poprawnością, że twoje zdanie funta kłaków nie warte.

Statystycznie to ja jestem znacznie bardziej kobietą albo dzieckiem do lat 15-stu.
                            • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 15:01
                              > A jednak,jak sie przekonuje najwiekszym zakladem pracy na tych terenach jednak SB bylo.

A było, było. Sporo teraz sprzątania, bo od zastarzałego gówna śmierdzi. Na całe szczęście trochę się tego smrodu z własnej woli wyniosło. M.in. do Szwecji.
                              • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 15:28
                                A najwieksze gowno cepowate zostalo.
                                I smierdzi szpiclem na odleglosc.
                                • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 15:30
                                  No. I o to chodzi. Stwierdza Świńska Dag-bladźet.
                                  • 1ja Re: Rekord świata + 07.01.07, 16:24
                                    to w dodatku jestes swinska blad?
                                    Myslalem,ze tylko szpicel.
                                  • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 16:43
                                    uwazam, cep, ze nalezy ci przyznac medal forumowy: wymyslanie bluzgow stalo sie
                                    juz twoja specialite de la maison.... umiesz z elegancka wulgarnoscia
                                    odpowiedziec w kazdym temacie i kazdemu.... i tak trzymac, facio, tak trzymac...
                          • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 15:13
                            alez cepowaty...... gdzies napisalam, ze masz dyskutowac? przeciez nie wazne na
                            jaki temat jest watek, masz zawsze ta sama metode duskusji: kazde zdanie inne
                            niz twoje jest balwanskie, glupie, bez sensu i nudzi cie, nie?
                            tak wlasnie interesujaco wygladaja twoje watki i takie wlasnie maja wziecie.
                          • manny_ramirez Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 17:51
                            Cepie, ale pytanie jest zasadne.

Mozna powiedziec ze wplyw na decyzje biskupa miala reakcja opinni publicznej,
                            ale czy opinia publiczna jest jednoznaczna z demokracja? Nie wydaje Ci sie ze to
                            troche pomylenie pojec?

A jesli wezmiemy pod uwage ze Wielgus tak naprawde zrezygnowal pod rpesja
                            watykanu to nawet i wplyw opinii publicznej staje sie watpliwy.

Radio Polonia podaje ze nuncjusz Kowalczyk juz dwa miesiace wczesniej wiedzial o
                            agenturalnosci Wielgusa, ale zatail to przed paipezem.

Jakbys to skomentowal?
                            • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 18:11
                              on nie skomentuje, manny..... jego dzialanosc forumowa ogranicza sie do
                              oskarzen, rzucania podejrzen i napisania jedno-dwuzdanioweg komentarza. na
                              bezposrednie pytania i zdania podajace w watpliwosc jego twierdzenia albo nie
                              odpowiada wogole, ale rzuca jakims szubrawcem, szuja, gnojkiem albo
                              innym "chu...m". tak juz ma. akademicko.
                            • manny_ramirez sorry za literowki nt/ 07.01.07, 18:13

• cepekkolodziej Re: Rekord świata ! 07.01.07, 18:20
                              Odpowiem intuicyjnie, bo nie jestem teologiem ---

Jesli opinia publiczna wymusza na organizacji stricte hierarchicznej przyjęcie w miarę jasnych kryteriow oceny przydatności jej funkcjonariuszy do pełnienia ról publicznych, to to jest element demokratyzacji. Kościoł instytucjonalny vs. Lud Boży.

Watykan nie nakazałby rezygnacji, gdyby nie stanowisko wierzących. Watykan nawet nie wiedzialby, że powinien nakazać rezygnację.

Fakt, że Watykanu nie powiadomiono, świadczy o niedrożności kanalow przeplywu informacji w polskim Kościele. Media i wierni te kanały przepchnęli. Początek zmian, miejmy nadzieję.
                              • manny_ramirez Re: Rekord świata ! 07.01.07, 18:25
                                Rozumiem, mowisz o demokratyzacji wewnatrz Kosciola. Z tym sie zgadzam choc nie
                                do konca pewny jestem czy to dobrze.

Reformacja byla demokratyzacja. Uwazasz ze Kosciolowi potrzebna jest kolejna
                                reformacja?
                                • cepekkolodziej Re: Rekord świata ! 07.01.07, 18:37
                                  Wiem, że konieczne są zmiany. Jedną z nich powinno być zarysowanie odpowiedzialności kapłana przed Radą Parafialną. Rozliczenia datków, do ostatniego grosza. Komunikacja z wiernymi na zasadzie partnerskiej, na ile to możliwe.
    • marouder Re: Rekord świata ! 07.01.07, 16:45
      Uwazam, ze tego rodzaju wymuszona, wrecz wyduszona "transparencja" zarowno w
      kosciele, jak i w zyciu politycznym, sprawi, ze niebawem bedziemy mieli bardzo
      laicko nastawione spoleczenstwo, z drugiej zas strony wywroci sie caly
      dotychczasowy uklad polityczny. Ktos zapowiadal lustracje srodowiska
      dziennikarskiego bodaj na marzec:)
      • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 17:24
        moze by od cepa zaczac?
        • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 17:31
          on juz dawno zniszczyl wszystkie swoje teczki...... przeciez tylko udaje idiote
          tu na forum z jego "gdzie jest judea i samaria" i tym belkotem, ze chce poznac i
          zrozumiec i wiedziec i nauczyc sie.... on wszystko wie i zna i rozumie, wiec
          teczki dawno juz poszly w recycling.... :))))
          • absztyfikant "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 17:58
            wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3833529.html
            Wielu z wiernych nie kryjąc wzburzenia mówiło m.in. że "to wszystko żydowska robota"
            • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:02
              Zalosne, prawda?:( Szczegolnie jak sie zestawi "Zydow" rozumianych, jako
              pojecie-wytrych z owa "transparencja" w zyciu polityczno-spolecznym.
              • absztyfikant Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:13
                Hej Marouder! Daj gwintowki, postracamy te makowki!:)))))))
              • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:25
                Trochę przygłupi ten twój komentarz, nie uważasz?

Czy to grupa podstarzalych miłośnikow teorii spiskowych doprowadzila do zmiany? Każdy mógł zobaczyć wyniki badań opinii publicznej. Jesli chciał.
                • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:29
                  Tia, przyglupi...Pewnie dlatego, ze zamiast normalnych transparentnych wlasnie
                  procedur, mamy zakulisowe dzialania kilku antagonistycznych obozow zarowno w
                  kosciele jak i w polityce.
                  Czy szanowny Kaczka nie bazowal na tej wlasnie grupie "wolontariuszy" (dzisiaj
                  wykrzykujacej o nastepnym spisku zydowskim) prac do wladzy?
                  • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:33
                    > zakulisowe dzialania kilku antagonistycznych obozow

Przedstawiasz tu jakąś spiskową teorię dziejów - na zasadzie "wiem lepiej", "wiem, co w trawie piszczy".

W takim buddyjskim dziele powiedziano: "jaki jesteś, taki twój świat". Wiedzieli chłopcy, o czym mówią.
                    • absztyfikant Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:35
                      youtube.com/watch?v=A7c9aXB7Ne4
                    • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 18:48
                      Mam rozumiec, ze wg. ciebie:
                      1. Nie ma antagonistycznych obozow w kosciele i zyciu politycznym?
                      2. Owe nieantagonistyczne obozy nie dzialaja zakulisowo a wrecz przeciwnie,
                      wszytko dzieje sie przy otwartej kurtynie (casus dzialan eminencji Kowalczyka w
                      sprawie Qutasa Wielgusa itp.)?
                      3. Nieantagonistyczne obozy nie zwalczaja sie i zycie w naszym kraju plynie
                      podlug Mickiewiczowskiego zawolania "Kochajmy sie"?

Masz racje, twoj i moj swiat sa od siebie rozne. Ja np. nie twierdze, ze wiara
                      czyni cuda.
                      • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:10
                        Nie. Nie masz rozumiec.

Zwłaszcza wziąwszy pod uwagę, że nie znosze uproszczeń. Istnienie grup nacisku artykułujących interesy, potrzeby i aspiracje tzw. dołów (nawet róznych segmentów tychże dołów), nie ulega wątpliwości. Ale stąd daleko do rozumienia procesów politycznych jako prostej funkcji "zakulisowych działań". Różnego rodzaju knowań, spisków itp.

W wypadku cudu ingresowego osobiście widzę ciąg nastepujących działań. G. wyznacza na swojego następcę W. Który jest słaby, chwiejny, ale żądny zaszczytów. I na którego ma sie mocne haki. Mozna odejść na emeryturę, ale nadal sprawować rządy. Misternie ułożone, przyklepane wstepnie przez Watykan, już nawet oficjalnie potwierdzone. I nagle cały scenariusz pada. Czy dlatego, że G. jest zwalczany przez kościelno-hierarchicznych zakulisowców?

Nie. Pada dlatego, że zwykłym ludziom, takim jak ja, nie podoba się rozmycie znaczenia słów "tak" i "nie". Pada dlatego, że jego realizacja osłabiłaby pozycję Kościoła w zyciu społecznym. Kościół nie mógłby sobie pozwolić na następnego Paetza, tylko tym razem do kwadratu.
                        • manny_ramirez Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:14
                          Ale Cepie, Ty ani opinia publiczna nic byscie nie zrozbili gdyby ktos nie
                          ujawnil akt Wielgusa.

Mysle ze myslisz zbyt optymistycznie. Ja przychylam sie bardziej do zdania
                          Maroudera ze dzialania zakulisowe mialy tu duze znaczenie a dopiero potem
                          decydujacy wplyw na ustapienie miala opinia publiczna.
                          • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:26
                            Ależ do czorta, ujawnienie żadnych akt nie byloby mozliwe, gdyby nie uprawnienia jakie ustawowo uzyskał IPN. Uprawnienia - oraz obowiązki. (Tak sie sklada, że gdyby IPN w sprawie W. nie skoryzstał z uprawmnień, byłby winny nie dopełnienia nałożonych nań obowiązków.) Czy ustawa - uchwalana przez Sejm RP - tez jest skutkiem zakulisowych gier? Idźmy dalej: czy sam sklad Sejmu jest wynikiem zakulisowych gier? Czy wobec tego fakt, że oddaję glos na kandydata z partii X a nie z partii Y (bo własnie chcę, żeby powstała przyzwoita ustawa o lustracji), też jest wynikiem zakulisowych manipulacji?

Chcesz - w ostatecznym rozrachunku - powiedziec, że moja podmiotowość jest fikcją? Że moje uczestnictwo jest złudzeniem?

Wiedząc, że tak się rzeczy mają, kiedy jeszcze chodziłem w PRLu na wybory, oddawałem glos wyłącznie na kobiety - na ogół byly na ostatnich miejscach list. Na fikcję odpowiadałem fikcją. Ale teraz mam poczucie, że mój głos jednak się liczy.
                            • manny_ramirez Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:31
                              Byc moze sie myle ale raport IPN zostal ogloszony przed ingresem z powodu
                              publikacji GP. Jesli sie myle to mnie popraw.

Jesli zas sie nie myle to odpowiednie czynniki statutowe jak i opinia publiczna
                              zaczely dzialac dopiero PO dzialaniach zakulisowych bo nie wiemy co lub kto
                              naprowadzil dziennikarzy GP na dokumenty o Wielgusie.
                              • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:45
                                Dlaczego artykuł GP uznajesz za przejaw działań zakulisowych? Normalna dziennikarska robota. Dowiedzieli się, zadziałali -
                          • polski_francuz Kosciol byl i jest 07.01.07, 19:29
                            organizacja przyzwyczajona do walki z systemem. Juz od prawie 20 wiekow. Jest
                            zatem organizacja bardzo niedemokratyczna. I pewnie taki jeszcze troche
                            zostanie zanim sie zmieni.

I niech sie tym Beniu zajmie i jego nastepcy.

Tu chodzi o Polske i jej rozwoj. Przyspieszy sie bez tej slepej, i w niczym
                            nieuzasadnionej wiary, w doskonalosc Kosciola.

Stad: muskuly demokracji i wzrosta znaczenia opinii publicznej.

I Polak, nawet taki francuski moze sie z tego cieszyc i dac temu wyraz.

Vive la République!

PF
                            • manny_ramirez rozdzial panstwa i kosciola jest glownie po to 07.01.07, 19:34
                              aby rozdzielic sprawy panstwowe od duchowych. Panstwo dziala wobec prawa
                              ludzkiego, kosciol boskiego. Nie widze powodu aby kosciol dzialal wobec
                              ludzkiego i dziwi mnie to ze niewierzacy, ktorym przeszkadza ingerencja
                              rzeczywista lub nie kosciola w polityke jednoczesnie z pelnym zaangazowaniem
                              wymagaja aby kosciol zaczal sie kierowac prawem ludzkim w swoich wewnetrznych
                              sprawach.
                              • polski_francuz Re: rozdzial panstwa i kosciola jest glownie po t 07.01.07, 19:47
                                Pieszesz to oczywiscie dla zartow.

Kosciol w Polsce nie ma roli duchowej. Ma bardzo wazna pozycje polityczna.

A powinien miec wlasnie role duchowe. Reszte sobie uzurpuje a wladza cywilna
                                zbyt latwo sie daje.

Czasy sie zmienily. A ja zdania bp Zycinskiego i jego kolegow na tematy
                                swieckie nie trawie. Mam ciagle zagnac go od mikrofonu przed oltarz. Tam jego
                                miejsce.

Albo, jesli chce miec miejsce w zyciu politycznym, niech stworzy partie i sie
                                podda wyborow elektorow.

I czesc.

PF

• ariadna-enta Re: rozdzial panstwa i kosciola jest glownie po t 07.01.07, 20:02
                                  czyli można powiedzieć,że kilku polskich dziennikarzy i historyków zachwiało
                                  polskim kościołem ,a Watykan wpędziło w konsternację.
                                  • polski_francuz Re: rozdzial panstwa i kosciola jest glownie po t 07.01.07, 20:14
                                    Tak Ariadno. Ale nic w tym zlego nie widze. Ewolucja przyspspieszenia doznala.
                                    I tym lepiej dla nas wszystkich (Polakow).

Trzeba zaczac samemu myslec, jak apeluje na innym watku.

Pozdro

PF
                                    • ariadna-enta Re: rozdzial panstwa i kosciola jest glownie po t 07.01.07, 20:37
                                      PF ja też nic złego w tym nie widzę stwierdziłam tylko pewien fakt.
                                      No cóż można powiedzieć,że puszka Pandory została otwarta i od samego kościoła
                                      zależy co z tym zrobi.

pozdr
                                      • polski_francuz Puszka Pandory 07.01.07, 20:45
                                        to nie jest dobre porownanie.

Polska jest czlonkiem skomplikowanego organizmu bedacego Stanami Zjednoczonymi
                                        Europy w srodku swiata trudnego do pojecia i w pelnym tempie sie zmieniajacym.

I ta slodka pewnosc dawana w niedziele o 11h00 przez proboszcza naszym rodakom
                                        byla niestety tylko bardzo zdeformowana i nietrafna wizja swiata.

A raczej bylo to jakies curiozum rodem z III swiata. Ktore sie na szczescie
                                        konczy.

Vive la République!

PF
                                        • ariadna-enta Re: Puszka Pandory 07.01.07, 21:02
                                          ok PF Puszka Pandory może nie jest najtrafniejszym porównaniem.

jeżeli chodzi o resztę Twojej wypowiedzi ta jak nazywasz nietrafiona wizja
                                          świata przeniknęła do dużej części polskiego społeczeństwa i mimo,że jesteśmy
                                          częścią zjednoczonej Europy nie tak łatwo będzie wyrógować z umysłów.

Zresztą myślę,że to nie sama wizja jest nietrafiona,ale jej interpretacja i
                                          nadużycie przez sam kościół,który przez wieki zatracił to co głosił Chrystus.
                                          Chociaż mogę się oczywiście mylić.
                        • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:23
                          Pozostajac tylko przy przykladzie rozdania Glempa mialbys racje w wypadku, gdyby:
                          a. Nie bylo proby recznego sterowania kosciolem przez G. oczywiscie bez
                          informowania wiernych o tym fakcie i jego przyczynach.
                          b. Gdyby do dzisiejszego fiaska przyczynil sie sam kosciol dzialajacy przy
                          otwartej kurtynie, nie zas dziennikarze i pracownicy IPN prawdopodobnie
                          inspirowani nie przez nieswiadomych rzeczy wiernych, ale jak najbardziej
                          swiadomych hierarchow.

Jesli mowisz jednak, ze nie mam racji, a smierdzace jajo rozbilo sie za
                          przyczyna oporu zwyklych ludzi, to powiedz, co zrobiles wlasnie ty, zwykly
                          wierny, aby dzisiejszy ingres nie odbyl sie?
                          • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:31
                            Rozmawiałem z przedstawicielem własnej parafii. Który nie krył, że przekaże głosy parafian dalej, że ma taki obowiązek.

Po tej wpadce Kościół zacznie działać przy otwartej kurtynie. Nie twierdze, że od razu i we wszystkich sprawach. ale będzie się musiał otworzyć. Zwłaszcza, że casus W. to dopiero wierzchołek góry lodowej.
                            • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:40
                              Zrobiles to przed enuncjacjami prasowymi n/t Wielgusa??
                              Przedstawiciel parafii nie byl zdziwiony zakresem twojej wiedzy?

Kosciol w zadnym kraju nie dzialal i nie dziala przy otwartej kurtynie. Sprawy
                              pedofilii, molestowania seksualnego, czy jak w tym wypadku wspolpracy z wrogimi
                              kosciolowi sluzbami panstwowymi nie wyszly na jaw za przyczyna jakiegos
                              mechanizmu samoczyszczajacego funkcjonujacego w organizmie kosciola, czy nawet
                              tylko wsrod hierarchow kosciola.
                              Natomiast nie ulega dla mnie kwestii, ze wielu hierarchow pragnie zmian, oraz ze
                              proba petryfikowania polskiego kosciola w stadium kosciola ludowego wlasnie
                              zakonczyla sie fiaskiem.
                              • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 19:48
                                Nie, nie miałem wtedy tej wiedzy, podobnie jak i ty. Ale uzywałem sformulowań warunkowych: "jesli, gdyby".

A mam nadzieje, że mechanizm samooczyszaczania został własnie teraz, na naszych oczach, uruchomiony.
                                • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:01
                                  Niestety, jestem pesymista. Uwazam, ze tego rodzaju staly mechanizm nie ma
                                  zadnych szans, by zaistniec w zyciu dzisiejszego kosciola w Polsce.

Zeby rzecz przyblizyc, zadam ci nastepujace pytanie: Przy jakim progu
                                  procentowym kapusiow wsrod hierarchow rozpocznie sie proces dezintegracji
                                  kosciola w Polsce?
                                  Oraz moze jeszcze jedno...czy hierarchia koscielna z Watykanem na czele (ktory
                                  teraz wdrozy prawdopodobnie swoje wlasne, rownolegle wobec dzialan IPN sledztwo
                                  w sprawie infiltracji kosciola polskiego przez sluzby), pozwoli na
                                  niekontrolowane przez nia dzialania sluzb panstwoych i/lub sama zacznie dzialac
                                  przy otwartej kurtynie?
                                  • cepekkolodziej Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:08
                                    Pierwsze. Nie wiem. I nie wiem, czy proces dezintegracji. Myslę, że możliwe jest, że otworzą sie drogi awansu dla młodszych, nieuwikłanych w uklady i brudy poprzedniego systemu. Pokolenie dzisiejszych 35-40 latków. I najwyższy czas. Być może z bardzo dobrym skutkiem dla Kościoła.

Drugie. Jeśli nie zacznie robić sama, zrobią to za nią służby państwowe.
                                    • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:20
                                      Religijnosc Polakow nie jest juz sprawa prosta.
                                      Z grubsza wierzacych mozna podzielic na 3 grupy: wierni tradycyjnego kosciola
                                      ludowego (calkowicie zalezni od wykladni i dzialan hierarchii), wierni swiadomie
                                      uczestniczacy w kosciele (zglebiajacy tematyke religijna, orientujacy sie w
                                      zagadnieniach teologicznych, mniej lub bardziej mowiacy wlasnym glosem w
                                      sprawach wiary), "uzytkownicy" tzw. supermarketu religijnego, czyli ludzie
                                      czerpiacy z doktryny, lub kilku doktryn tresci lekkie, latwe i przyjemne, dajace
                                      im zludne wrazenie indywidualnego uczestnictwa w zyciu duchowym.

Znow pojawia sie pytanie, ktore z tych grup zyskaja wyznawcow, a ktore ich
                                      straca na skutek roznych mozliwosci rozwoju sytuacji w polskim kosciele?
                                      • ariadna-enta Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:51
                                        odpowiedż na twoje pytanie marouder jest chyba prosta -wierni tradycyjnego
                                        kościoła ludowego posłuszni hierarchom raczej z kościoła nie odejdą, grupa
                                        wiernych zagłębiających zagadnienia teologiczne może się podzielić w zależności
                                        od tego jaką rolę w ich życiu odgrywa kościół jako instytucja i czy pełni w ich
                                        życiu ważną rolę czy nie.
                                        a co do trzeciej grupy to oni i tak nie są ani zimni,ani gorący bez względu na
                                        i jak sam zuważyłeś biorą z wiary to co wygodne,więc jakakolwiek sytuacja w
                                        kościele w ich myśleniu niewiele zmieni.
                                        • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:57
                                          Mam inne zdanie.
                                          Uwazam, ze najwieksze straty poniesie wlasnie ten tardycyjny kosciol
                                          obrzedowo-ludowy. Zyska, choc niewiele, kosciol swiadomego wyboru, zas
                                          najwieksza grupa Polakow wejdzie w orbite wplywow supermarketu religijnego.
                                          • ariadna-enta Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 21:30
                                            no cóż maouder może masz rację- czas pokaże.
                                  • ariadna-enta Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:30
                                    Kościół w Polsce znalazł się w sytuacji patowej.
                                    Z jednej strony zdaje sobie sprawę,że sytuacja zaszła już do tego momentu,że
                                    nie da się uniknąc dogłębnej lustracju,a z drugiej zdaje sobie sprawę,że ma
                                    wiele do stracenia.
                                    Dlatego częśc hierarchów stara się opóznić ten proces i zdyskredytować prace
                                    róznych komisji.
                                    Część episkopatu boi się wielkiego odpływu wiernych z kościoła i rządu dusz nad
                                    nimi.
                                    Z tej walki kościół może wyjść mocno poturbowany,ale trzeba to w końcu
                                    doprowadzić do końca i wtedy okaże się jaka jest naprawdę jego rola we
                                    wspólczesnej Polsce.
                                    Nie sądzę jednak,że całkowicie zrezygnuje ze swojej pozycji skoro przez tyle
                                    wieków ją umacniała.To jednak wielka siła.
                                    • dana33 Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:42
                                      czy religia ariadno, nie jest ucieczka dla ludzi nie umiejacych wytlumaczyc
                                      sobie zycia inaczej?
                                      • ariadna-enta Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 21:36
                                        Dano,ależ oczywiście,że religia jest ucieczką dla ludzi,którzy nie potrafią
                                        sobie inaczej wytłumaczyć świata.Tak było,jest i będzie.

Tylko,że teraz nie mówimy o religi jako takiej,ale o kryzysie w polskim
                                        kościele.
                                        • dana33 Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 22:25
                                          wiesz, ariadno, ja nie taka zorientowana w kosciele i wogole w religii, bo ja z
                                          tych co nie. ale myslac prosto jak przystalo na kucharke jerozolimska to wg
                                          mnie wlasnie stad ten kryzys: slepa wiara, wykorzystanie tego przez kosciol,
                                          dlugie lata "abstynencji" peerelowskiej, niesamowity wprost wplyw kosciola
                                          potem i zupelnie juz przywalajacy za czasow solidarnosci. no i to co sie dzieje
                                          teraz to wg mnie logiczna konsekwencja.
                                    • marouder Re: "to wszystko żydowska robota" 07.01.07, 20:43
                                      Mnie osobiscie przeraza rozmiar tych kosztow. Nie tylko w kosciele zreszta.
                                      Nalezy spodziewac sie w najblizszym czasie upadku wiarygodnosci doslownie
                                      wszystkich srodowisk opiniotworczych w Polsce. Degradacji ulegaja srodowiska
                                      polityczne a proces ten idzie w poprzek podzialow ideowych, srodowisko
                                      koscielne, zarowno zwiazane z hierarchia, jak i z autorytetami swieckimi, a
                                      niebawem dojdzie do lustracji dziennikarzy...wiec sie zapytowywuje, jaka sila
                                      spoleczna utrzyma wiarygodnosc i wplyw na losy Polski i Polakow??
          • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 18:29
            Fajne. Dowcipne.

A tak nawiasowo: już tak ci się nie podoba polska lustracja, że zaczynam podejrzewać, że boisz się lustracji byłych współpracowników róznych byłych UB/KGB/StB/Stasi/Securitate, którzy funkcjonują teraz spokojnie w twoim kraju - czyli Izraelu.

Wyobraź sobie, jak by to wyglądało. Atrakcja na cztery fajerki.
            • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 18:41
              cepku kolodziejku.
              czy mieszkancy Izraela boja sie lustracji odbywajacej w Polsce.
              W czolko sie puknij.
              Tym bardziej,ze niedlugo za ciebie sie wezma.
              Statystycznie,watpie,czy jestes 100%wym Polakiem.
              Natomiast jest wielkie prawdopodobienstwo,ze jestes zwyklym smierdzacym
              polaczkiem,tudziez kapusiem.
              A podskakiwanie nic ci nie pomoze.
              Przed polozeniem sie do lozka nie zapomnij postawic w sieniach onucki,by
              zdazyly wyschnac do rana.
              Jutro jest dzien roboczy.
              • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 19:14
                Widzę, że już przykaknąłeś. To ładnie.
            • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 19:16
              facio..... ja sie nie boje zadnych lustracji.... lustruj ty i inni ile chcecie..
              no i u mnie w kraju tez nie ma zadnych lustracji.... jak ktos robi machlojki,
              to to szybko wychodzi i glowy leca od razu, a nie po x latach....
              mnie tylko smiesznie, jak widze te polskie lustracje trwajace od dziesiatek lat
              i nigdy sie nie konczace..... jeszcze pare latek i beda nowe lustracje
              lustrujace tych, ktorzy dzisiaj lustruja tych wczorajszych, ktorzy lustrowali
              tych przedwczorajszych itd itd itd....
              nu, ale jak to sie mowi, co kraj to obyczaj, nie?
              na forum tez mamy paru lustrujacych, ty do nich tez nalezysz..... a grzesio der
              germanski to sie lekko przejechal na swojej lustracji.....
              zamiast postepu to ciagle stoi sie w polsce w miejscu..... czas sie marnuje na
              lustracje..... a juz te lustracje sprzed 40-60 lat to wogole....... wsadzac do
              wiezienia 90-letnich ludzi, ktorzy czasem nie pamietaja jak sie nazywaja....
              chrzescijanskie wartosci, co tu duzo mowic.....
              • aaki Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 19:26
                nó dobrze chociaż ze morel nie bedzie zlustrowany.
                taki biedny żyd-starownika
                • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 20:15
                  hahaha..... przeciez wiedzialam, ze dojdzie do morela......
                  jestes byle aki, przezroczysty, jak i cep, jak i cala wasza holotka... :)))
                  morel byl zlustrowany i to jeszcze jak. i jest lustrowany po dzien dzisiejszy...
                  a na forum to prawie dzien w dzien jest lustrowany.... :))))
                  • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 20:17
                    Był zlustrowany - pozytywnie.

Więc niech się cieszy. Że mogą mu się przyśnić ofiary nie w więzieniu, a na wolności.
                  • aaki Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 20:18
                    nó un stary i do tego jeszcze survivor.
              • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 19:34
                Ty się o czas Polski nie martw. Polska poradzi sobie sama, bez twojej troski.

A ty sobie chodź w spokoju sumienia po tych samych ulicach z tow. Morelem i manikiurzystami.

Przeszkadzam ci?

A o 90-latkach zasługujących na litość powiadom Wiesenthala albo innego Wiesela.
                • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 20:19
                  nie przeszkadzasz mi. ale przeszkadzaja mi twoje double standards...... juz ci
                  pare razy napisalam, zebys sie odczepil od mojego kraju, na co otrzymalam za
                  kazdym razem odpowiedz odmowna. tak ze facio, nie masz najmniejszego prawa
                  pisac do mnie, ze mam sie o polske nie martwic. i tak pisze o polskich
                  problemach wewnetrzych nieporownywalnie mniej niz ty. nie podoba ci sie? zjedz
                  z israela. nie zjedziesz. to moze ci sie nie podobac, a ja, jak uznam za
                  stosowne bede pisac o problemach polski. doszlo? git.

z kim ja chodze po ulicach, israelskich lub polskich, to nie twoj interes,
                  cepie. i kogo mam zawiadamiac, to tez nie twoj interes. rozkazywac to ty mozesz
                  swoim dzieciom i swojej zonie. mnie napewno nie.
                  jasne? git.
                  • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 21:36
                    Dziwne, ze jeszcze nie zauważyłas. Otóz czysto wewnętrzne sprawy twojego kraju interesuja mnie tyle co nic. Żadne tam korupcyjne skandale, molestacje, kłopoty z ortodoksami - dla mnie to wszystko bez znaczenia.

Interesuje mnie natomiast wszystko to, co się dzieje na linii Izrael - PA. Nie moja wina, że traktujesz to jako wewnętrzna sprawę Izraela. I od tych realcji się nie odczepię, bo one maja bezpośredni wpływ na sytuacje w regionie i tym samym na sytuacje na świecie.

Calkiem inaczej jest z lustracją w Polsce, bo ta żadnego wpływu na sytuację w świecie nie ma i mieć nie będzie.

Na tym polega róznica.

Mam tłumaczyć jeszcze łopatologiczniej?
                    • dana33 Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 22:08
                      hahaha...... jasssssssne...... tylko kto zamieszcza tutaj od czasu do czasu
                      rozne linki do decyzji rabinackich, do tego co robi nasz rzad? to pewnie nie ty,
                      tylko jedno z twoich wcielen....
                      znow bujasz tutaj chucpowato....
                      • cepekkolodziej Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 22:27
                        Jakich znowu decyzji rAbinackich? To rabini u was rządzą?
                • 1ja Re: Rekord świata !+ 07.01.07, 20:19
                  Pewnie,ze Polska se poradzi.
                  Takich szpicli,jak ty,powoli za dupsko wezma.

Przed polzeniem sie do lozka onucki postaw w sieni.
                  Do jutra(dzien roboczy) musza wyschnac.
    • lechu112 drugi Rekord świata to beszczelnosc kaczki 07.01.07, 20:07
      w zwiazku z gospodarka Polski .
      Nie on podwaliny jej stworzyl i EU miliardy podsyla ( nie kaczki to zasluga ).
      Czytaj o tym :
      revelstein.blox.pl/html
      [niby cud]
      To, że polska gospodarka ma się dobrze (przynajmniej tak twierdzą eksperci),
      świadczy o tym, że ktoś, kiedyś, zbudował solidne jej podstawy. Na tyle solidne,
      że nie poddały się manipulacjom nowego, kaczego sortu specjalistów od siódmej
      boleści. Trzecia RP, czy jak ją się tam nazywa, przynajmniej w tym względzie nie
      była więc tak totalnie dupnym tworem, co wmawia nam nieustannie pewne
      rodzeństwo. I w związku z tym Drogi i Powszechnie Szanowany Panie Premierze,
      mówienie przez Pana iż miniony rok 2006 był najlepszym gospodarczo rokiem od 17
      lat jest pewnie prawdą, tyle że żadna w tym zasługa pana i pan kumpli. Można
      odziedziczyć po rodzinie elegancki dom, ale to wcale nie znaczy, że się go
      osobiście zbudowało i jest się go w stanie utrzymać przez lata w równie
      nienagannym stanie. Martwię się przeto losem tej dość eleganckiej (jeszcze)
      willi, bo opiekują się nią najgorszego sortu ciecie, a główny lokator jeno
      patrzy co by tu podpie..ć i tanio spieniężyć, by zamknąć mordę żądającym kasy
      niesfornym sąsiadom. Co bardziej nerwowym, radzę więc szybko zmienić osiedle, bo
      - być może - niebawem przeistoczy się ono w cuchnące slumsy. I czym ONE będą się
      wtedy chwalić?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka