Dodaj do ulubionych

Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyzmu

16.01.07, 16:55
czy islamu?
Dlaczego wśród Chrześcijan (katolików) propaguje się/kultywuje zasady Obcej
wiary - np. Dni Judaizmu?
Skoro wiadomo że np. że duża część katolików, jak i protestantów, nie zawsze
zna.. własną religię, jej zasady a także naukę Kościoła?

Dlaczego to jest tak jednokierunkowe?

Dlaczego wszystko co ma rozbrajać, niszczyć, osłabiać jest wbijane do głów
Europejczyków a nie innych? Np. tzw. tolerancja – „My” dobrzy, „My”
tolerancyjni – „My” zgadamy się np. na budowę meczetów (w Brukseli ilość
czynnych meczetów przekracza ilość czynnych kościołów katolickich).
A na pytanie - Czy w krajach islamu można budować kościoły chrześcijańskie?
Pada odpowiedz: Nie tam nie wolno, nie wolno nosić krzyżyka na piersi – „ale
nie patrzmy na innych róbmy „swoje” i bądźmy lepsi” – lepsi czy coraz
bardziej głupi i bezbronni? Niczym „pożyteczni idioci”!!!

U nas (na Zachodzie) zdejmują krzyże ze szkolnych ścian lub "delegalizuje"
się święta Bożego Narodzenia (bo obrażają islamistów i żydów) - czy to jest
normalne, że gospodarz podporządkowuje się zwyczajom gości lub wypiera
samego siebie by nie urazić gości?
Obserwuj wątek
    • chalerka Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 16.01.07, 17:07
      Nie mieszaj, katusie, islamistow i zydow.
      Mielismy w historii chrescian mordujacych Zydow i muzulmanow (wyprawy krzyzowe)
      Mamy teraz, krowa, muzulmanow mordujacych Zydow i chrzescian.
      Zydy nie nawracaja na swoja wiare, wiec nie morduja innowiercow, rachelka jasna!
      W iSRAelu pelno meczetow, kosciolow, i temu podobnych miejsc wiar poganskich,
      krowa twoja mac!

• stranger.pl Napierw trochę naucz się historii a potem pouczaj 16.01.07, 17:20
        chalerka napisała:

> Nie mieszaj, katusie, islamistow i zydow.
        > Mielismy w historii chrescian mordujacych Zydow i muzulmanow (wyprawy
        krzyzowe)

1.Nie wiem co to znaczy (twoje) słowo "katusie". Po jakiemu to?

2.Twój cyt.: "Zydy nie nawracaja na swoja wiare, wiec nie morduja innowiercow"
        ???
        Mało wiesz! - gdybyś miała wiedze to byś wiedziała, że nawracali i to jeszcze
        jak - np. całą ludność Galilei (niezydowska) zmusili do przejścia na judaizm i
        przymusowo ich obrzeżazano w II w. przed Ch. - kto nie zgodził się szedł pod
        miecz katowski.

Cyt.: "Podręczniki podają, iż pierwsza krucjata wyruszyła do Ziemi Świętej
        latem 1096 roku. Znawcy przypominają zaraz, nieco wcześniejszą, wyprawę ludową
        Piotra Pustelnika. Mało kto pamięta, iż pierwszą zbrojną ekspedycję do
        Palestyny chrześcijaństwo zorganizowało kilka wieków przedtem, w okresie wojen
        Bizancjum z Persją.

Wiosną 614 r. armia króla Persji Chosroesa wkroczyła do Palestyny (...).
        15 kwietnia rozpoczęło się oblężenie Jerozolimy. Chrześcijańska ludność stawiła
        mężny opór, jednak najeźdźców postanowili wesprzeć miejscowi Żydzi. To dzięki
        ich pomocy 5 maja, po trzech tygodniach bezskutecznych szturmów, żołnierze
        perscy wdarli się do miasta.

Walka zamieniła się w okrutny pogrom chrześcijan. Na ich dzielnice, wespół z
        perskim żołdactwem, ruszyły hordy głodnych krwi Żydów. Przez Święte Miasto
        przetoczyła się fala okrucieństw, profanacji i grabieży. Ulice spływały krwią.
        Wymordowano sześćdziesiąt tysięcy ludzi – niemało ubili Persowie, jednak
        większość padła z rąk „starszych braci”.

Trzydzieści pięć tysięcy mieszkańców Jerozolimy sprzedano w niewolę. W ręce
        najeźdźców wpadły relikwie – Święty Krzyż oraz narzędzia Męki Pańskiej. Cały
        chrześcijański świat pogrążył się w rozpaczy. (...)" ("Pierwsz krucjata" dr
        Andrzej Solak)
        • marouder jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 17:27
          ..twarz sranger, to mi sie zawsze weselej robi nienawistniku. Toc ty masz ciezko
          w zyciu, nikogo nie lubisz, kazdy ci obcy, wiec stanowi zagrozenie..o wszystkim
          chcialbys sam stanowic, nikomu nie ufasz...zaprawde ciesze sie, ze naziolki nie
          maja letko w zyciu za przyczyna siebie samych:))
          • stranger.pl Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 17:37
            1.Rozumiem że tacy jak ty nie potrafią dyskutować o tematach wątków a tym
            bardziej o rzeczach niemiłych dla własnych poglądów - wola za to robić ataki na
            autorów wątków. I obrażać.

2.Ty chcesz mnie uczyć humanizmu? Może takiego jaki "istnieje" np. w Izraelu
            gdzie jeszcze kilka lat temu ich prawo karne zezwalało prawnie(!) na stosowanie
            tortur w celu wymuszenia zeznań a w tym także samooskarżenia! (ostatnimi
            krajami, nie licząc Izraela, które to stosowały to były... ZSRR i III Rzesza).

3.Dzięki za podbicie wątku – zrób to jeszcze kilka razy – życzę sobie tego – co
            prawda nie masz nic wartościowego do powiedzenia – ale inni maja ubaw czytając
            twoje "odpowiedzi":)
            • z_daleka Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 18:03
              i ja ci podbije, naziszmato...za przeproszeniem...
            • ariadna-enta Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 18:16
              Stranger popatrz na to z innej strony,skoro chrześcijaństwo jest tak doskonałą
              religią to pwinniśmy dawać przykład Żydom co to jest miłośc i tolerancja.
              Niech się w końcu też czegoś nauczą.Potraktuj to jako misję do spełnienia.
              Poza z judaizmu wywodzi się nasz religia,a nie odwrotnie.
              Wiem,że bardzo ci się nie podoba ten fakt,ale tak jest.
              Mylisz też religię z polityką.Chrześcicijanie przecież też nie zawsze postępują
              zgodnie z naukami Chrystusa.
              • stranger.pl Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 18:32
                Nie bardzo mi odpowiada rola apostoła wśród... "ludożerców":))
                Jeszcze powiedzą żem doby:)

Jak chcesz mówić o miłości i tolerancji gdy to jest rozmowa z "głuchym"
                i "ślepym"? To monolog a nie dialog.
                My otwartość i serce na dłoni - Oni, na to – „Wy za mało robicie”, a jeśli
                chodzi o nas to wam nic do tego - my nie "chorujemy" na tolerancję - to wy
                chorujecie i „macie chorować!”...

Czy miłość i tolerancja za wszelką cenę? - widzisz jakieś granice
                takie "otwartości"?

Wiesz w zasadzie Indianie też byli otwarci i tolerancyjni - i zapewne wiesz jak
                się to skończyło, wpuścili Obcych i skończyło się rezerwatami dla Indian i
                zasadą: "Dobry Indianin martwy Indianin".

I rzeczywiście nie widzę korzyści aby maluczcy uczyli się i zapoznawali się
                np. w ramach np. Dni Judaizmu co ze sobą niesie Judaizm skoro duża część
                katolików czy protestantów nie zna nauk własnego Kościoła lub ich nie
                przestrzega wzgl. księża nie nauczyli ich jeszcze Chrześcijaństwa (może to za
                trudne dla niektórych skoro byli zajęci pisaniem raportów do SB a dziś zajęci
                są wywiadami medialnymi i głośnym przesłaniem: „przebaczmy”)?
                • ariadna-enta Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 18:57
                  Stranger to super.że umiesz dyskutować i masz tyle "tolerancji" dla innego
                  zdania
                  Do tego jesteś kulturalny,nie obrażasz ludzi.
                  Dziękuję za "ciekawą" wymianę zdań,która kończy się wtedy kiedy ktoś inaczej
                  myśli niż ty.Myślałam,że można z tobą porozmawiać,ale się myliłam.
                  Zostań sobie w swojej skorupie,inych miej za głupców,a swoje poglądy uważaj za
                  jedynie słuszne.
                  Masz rację bądż czujny,wszędzie węsz zło i występek zwłaszcza w judaiżmie.
                  • stranger.pl Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 19:18
                    ???

Skarbie a gdzie napisałem, że mój pogląd jest nieomylny?
                    Przedstawiłem swój pogląd i argumentację uzasadniającą - ty w odpowiedzi....
                    obrażasz się na mnie!
                    Na co? Że mam... własne zdanie?
                    Czy próbowałaś zanegować moje argumenty? Nie.
                    Więc w czym rzecz?
                    To co raczyłaś przedstawić jako swoja kontrę nie ustosunkowało się do
                    argumentów strony przeciwnej - nawet nie pokusiłaś się aby uzasadni swój pogląd
                    dlaczego uważasz, że ty masz rację a ja (twoim zdaniem) się mylę?

Twój cyt.: "Masz rację bądż czujny,wszędzie węsz zło i występek zwłaszcza w
                    judaiżmie"

Jeśli o to chodzi mnie bardziej przeraża lekkomyślność "swoich" i zło jakie
                    emanuje z ich lekkomyślnych decyzji. Ale to tak na marginesie.

Zauważ że gdy ty będziesz tu na forum próbowała dyskutować z np. takimi
                    jak „marouder” wzgl. „z_daleka” to oni uważają: masz „moje” poglądy to masz
                    wiedzę nie masz „moich” poglądów nie masz wiedzy, jesteś oszołomem wzgl.
                    naziolem (tym bardziej naziolem lub jak to mówi z_daleka” „naziszmatą”) jeśli
                    ośmielisz się wykazać, opierając się na faktach, że ten Izrael wcale nie jest
                    taki niewinny, ma tyle samo krwi na rękach co inni oprawcy (vide niniejszy
                    wątek i ich odpowiedzi).

PS
                    Istniał sobie kiedyś taki lud – mongoidalny (tiurski) – zwał się Bułgarzy,
                    właściwie do dziś nie wiadomo kto był prędzej – Słowianie czy Bułgarzy na
                    ziemiach dzisiejszej Bułgarii – jedno jest pewne, po mongolskich Bułgarach
                    goście (Słowianie) przejęli nazwę krainy i nazwę własnego (słowiańskiego)
                    narodu!
                    Dobre co? – mamy być otwarci jak ci pra-Bułgarzy?
                    • ariadna-enta Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 19:44
                      Stranger ja bynajmniej się na Ciebie nie obraziłam,szkoda,że nie zauważyłeś
                      sarkazmu w mojej wypowiedzi.
                      Nie uważam też ,że mam rację uważam tylko,że zamiast przypisywać innym wieczny
                      podstęp i niecne zamiary szukać w innych pozytywów.Nie chodzi tu o jakąś
                      łatwowierność i podstawianie się,ale pewien kredyt zaufania i żeby nie patrzeć
                      na ludzi pod względem jego pochodzenia czy religii.

O ile Cię znam zaraz mnie nazwiesz pierwszą naiwną i jestem na to

przygotowana,no cóż żle by mi się żyło z nienawiścią do innych.

Aha nie podważam,ani nie pochwalam Twoich argumentów z tego prostego powodu,że
                      nie śledzę panśtwa Izrael tak dogłębnie jak Ty bo nie jest mi to do niczego
                      potrzebne.
                      I proszę,żebyś nie rozmawiał z innymi z pozycji profesor-uczeń- to jest forum,a
                      nie katedra na uniwersytecie.

pozdr
                      • stranger.pl Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 20:07
                        Sorry ale ten wątek nie jest poświecony Izraelowi - pierwszy post tego wątku
                        nawet eksponuje bardziej, niż sprawę żydowska, kwestię obecności Islamu w
                        Zachodniej Europie!

Zauważ że kościół chrześcijański na Zachodzie (protestancki i katolicki) ulega
                        modernizmowi i cofa się m.in. na wskutek destrukcji wewnętrznej - np. w
                        Niemczech ludzie wbrew pozorom nie szukają nowoczesnego kościoła - ich
                        odpowiedzią za "zagubienie" się KK czyli "nowatorstwo" jest m.in. to że w
                        ubiegłym roku po raz pierwszy w dziejach Niemiec liczba przechodzących
                        rodzimych Niemców na... Islam przekroczyła "magiczną cyfrę" tysiąca.

A wszystko ma swój początek w destrukcyjnej działalności osób takich jak np.
                        Wolter i jego pogrobowców, którzy przeprowadzili rewolucję (anty)francuską w
                        1789 r. –

Cyt. z netu: "Laicyzacja niegdysiejszej "pierwszej córy Kościoła" - Francji
                        przyniosła już swoje skutki. Spadkobiercy jakobińskich morderców rewolucji
                        (anty)francuskiej z 1789 r. mogą słusznie czuć się zagrożeni postępującą
                        rekonkwistą religijną - z niespodziewanego dla nich kierunku. Przez wieki
                        nastawieni byli na wyniszczenie Kościoła katolickiego, co przyniosło im
                        zatrważające rezultaty m.in. w postaci współdziałania Francuzów z okupantami
                        niemieckimi-hitlerowskimi w "dziele aryzacji narodów europejskich".
                        Dzisiaj muszą stanąć w obliczu innego źródła swoich działań: semityzacji
                        państwa - czyli naporu imigrantów z krajów Maghrebu, Afryki Północnej i
                        Środkowej, przy coraz mniejszym demograficznym współczynniku "wydolności"
                        społecznej, co jest pochodną również jakobińskiego planu "sterowania
                        społeczeństwem". Efekt tzw. rewolucji (anty)francuskiej nie ogranicza się do
                        terenu "regionu francuskiego" Unii Europejskiej -(..), chociażby w
                        najbardziej "postępowych" społeczeństwach Beneluksu, gdzie "cywilizacja
                        śmierci" dochodzi już do swojego szczytu w postaci prawnych rozwiązań
                        sankcjonujących morderstwa nie tylko poczętych ludzi, ale także - dzieci i
                        młodzieży.

Zwykli ludzie - którzy zostali wychowani na papce medialnej, od dziesiątków już
                        lat wpierającej im nienawiść do chrześcijańskiej religii - próbują bronić się
                        przed akceptacją morderczych ideologii poprzez wstępowanie do społeczności
                        innych religii, chroniących ich potomstwo przed zakusami "aniołów śmierci".
                        To jest powód coraz większej popularności islamu jako religii w społeczeństwach
                        wymierającej Unii Europejskiej."

Nara
                        • ariadna-enta Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 21:45
                          Stranger ja za Tobą nie nadążam skaczesz z tematu na temat
                          najpierw pytasz czy w judaiżmie obchodzi się dzień katolicyzmu,albo
                          buddyzmu.potem przechodzisz na sprawy Islamu,a w końcu biadasz nad
                          cywilizacyjnym zepsuciem zachodu i zaniku chrześcijańskich wartości szczególnie
                          we Francji. Kilka kwestii na raz,wszystko mieszasz.
                          A najgorsze jest to,że masz jakąś belferską manię robienia ludziom wykładów i
                          bez urazy,ale lubisz popisywać się swoją wiedzą i sypiesz cytatami jak z rękawa.

Wybacz więc panie historyku,że nie będę polemizować z Twoimi mądrościami
                          bom tylko skromną amatorką i ani śmiem stawać z Tobą w szranki.

pozdr
                          • stranger.pl Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 22:36
                            To ty nie zrozumiałaś tego wątku - przeczytaj jeszcze raz, tym razem uważnie,
                            pierwszy post rozpoczynający ten wątek - masz tam 2/3 jego objętości poświęcone
                            islamowi a 1/3 judaizmowi.

Tytuł wątku jest zbiorczy - jedno z wielu pytań na które nikt nie potrafi mi
                            odpowiezieć "dlaczego" nie ma dialogu jest tylko monolog, agresja i ustepstawa
                            jednej strony!
                            • ariadna-enta Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 22:46
                              no widzisz stranger ja dzisiaj z tych ustępliwych.
                              Nikt nie potrafi odpowiedzieć na Twoje pytania z moją niekumatą osobą na czele.
                              Chyba za madry dla nas jesteś i wysiadamy przy Tobie.

pozdr
                              • stranger.pl Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona 16.01.07, 23:02
                                "ariadna-enta" daruj sobie sarkazm - Net to miejsce nie tylko dla dzieciaków
                                czy "prostaczków" - może to dla ciebie dziwne(?) ale na Necie możesz spotkać
                                także osoby od dawna pełnoletnie z różną biografią, różnym wykształceniem i
                                różnymi zainteresowaniami - mnie akurat fascynuje od lat m.in. historia a w
                                niej m.in.: historia: Polski, Rzymu, Rosji, Niemiec i Izraela.

Dobranoc
        • chalerka Re: Napierw trochę naucz się historii a potem pou 16.01.07, 21:49
          stranger.pl napisał:

> 1.Nie wiem co to znaczy (twoje) słowo "katusie". Po jakiemu to?
          Jak nie wiesz, krowa, co to katus, krowa, to odpradol sie, krowa jabina,
          rachelka jasna!

> 2.Twój cyt.: "Zydy nie nawracaja na swoja wiare, wiec nie morduja innowiercow"
          > ???
          > Mało wiesz! - gdybyś miała wiedze to byś wiedziała, że nawracali i to jeszcze
          > jak - np. całą ludność Galilei (niezydowska) zmusili do przejścia na judaizm
          i
          > przymusowo ich obrzeżazano w II w. przed Ch. - kto nie zgodził się szedł pod
          > miecz katowski.
          >
          co to za legendy, jakies, krowa, przytaczasz. Podaj, katusie zrodla gdzie te
          bajki, krowa, sa opisane, rachelka jasna!

Drugi wiek przed Ch (co to za skrot, Chrzan?) to w wieku Makabejuszy, nie?
          Skad goje byli w Galilei, rachelka jasna!
          • stranger.pl Choć brak ci kultury odpowiem ci... 16.01.07, 22:49
            W II w. przed Chrystusem na Palestynę dokonywano licznych najazdów - a
            zwłaszcza na Galileę . W 165 r. przed Chrystusem Szymon Machabeusz nie mogąc
            utrzymać kilka zagrożonych prowincji na raz ewakuował przymusowo wszystkich
            Żydów z najbardziej zagrożonej czyli Galilei. Od tego więc czasu Galilea znowu
            stała się dla Żydów "dzielnicą pogańską" (Galil hag-goim).

Na opuszczoną ziemię zaczęli sprowadzać się nowi mieszkańcy i osiedlać. W tym
            dużo było ludów nie-semickich.

Dopiero za wnuka Szymona Galilea została ponownie przez Żydów podbita - nie
            mając jednak sił na jej ponowne skolonizowanie Żydzi zdecydowali się nie
            mordować ani nie wypędzać jej nowych mieszkańców. Otóż wszyscy, co chcieli
            pozostać przy życiu zostali przymusowo obrzezani i uznani za Żydów (zwano ich
            od tego czasu prozelitami).

A resztę poszukaj sobie w podręcznikach do historii!
      • enedue3 gdzieś taka kulturę zdobył? 16.01.07, 18:23
        Pewnie kulturalny inaczej?
        • enedue3 Re: gdzieś taka kulturę zdobył? to do chalerki 16.01.07, 18:24
          !
    • dana33 Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 16.01.07, 19:14
      nie wiem, stranger, dlaczego szukasz ciagle dziury w calym...... my w israelu
      obchodzimy corocznie nie przez dzien, ale przez cale 7 dni "tydzien filmu
      polskiego"....

• stranger.pl Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 16.01.07, 19:30
        dana33 napisała:

> nie wiem, stranger, dlaczego szukasz ciagle dziury w calym...... my w israelu
        > obchodzimy corocznie nie przez dzien, ale przez cale 7 dni "tydzien filmu
        > polskiego"....

1. Co ma piernik do wiatraka?
        Ja się pytam: "Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyzmu wzgl. islamu?"
        Bo w KK to swoista moda - wy tego nie macie?
        A ty mi o filmach w Izraelu!
        Dziwne? Jest jakaś łączność miedzy filmami a religią?

2.Hmm, czy to znaczy, że wasze (izraelskie) filmy są aż tak złe że puszczacie
        polskie filmy. I czy na pewno Polaków? „Hubala” oglądałaś? „Westerplatte”
        oglądałaś? „Gniewko syn rybaka” oglądałaś? „Sami swoi” oglądałaś? „Alternatywy
        4” oglądałaś? Czy też raczą was tylko filmidłami takich jak np. Wajda?

3.Wiesz a propos filmów - nie afiszuj się tak z tym , bo za czasów PRL był
        jeden ustawiczny rok z filmem sowieckim w TV PRL - nikomu to na zdrowie nie
        wyszło!:)
        • dana33 Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 16.01.07, 19:33
          :)))))
    • abstrakt2003 Dni judaizmu obchodzimy dlatego 16.01.07, 19:37
      że jako chrześcijanie odnosimy sie z dużym szacunkeim dla religii mojżeszowej.
      Poza ty w Polsce przez wieki judaizm był bardzo ważnym elementem krajobrazu
      kulturowego.
      • stranger.pl Re: Dni judaizmu obchodzimy dlatego 16.01.07, 19:49
        abstrakt2003 napisał:

"Poza ty w Polsce przez wieki judaizm był bardzo ważnym elementem krajobrazu
        kulturowego"

Wiesz, pogaństwo i wiara np. w Swarożyca/Światowida też była bardzo ważnym
        elementem krajobrazu kulturowego na ziemiach polskich – kiedy... "Dni
        pogaństwa" w Kościele Katolickim w Polsce?

Twój cyt.: "że jako chrześcijanie odnosimy sie z dużym szacunkeim dla religii
        mojżeszowej."

Wierzysz w to co mówisz? Tacy są Polacy twoim zdaniem?
        Dobra, załóżmy że masz rację - z tego wynika, że tacy jak np. Gross czy
        Grynberg po prostu łżą:)

Rozumiem, że według ciebie (skoro) jako chrześcijanie odnosimy się z dużym
        szacunkiem dla religii mojżeszowej.
        Poza ty w Polsce przez wieki judaizm był bardzo ważnym elementem krajobrazu
        kulturowego.
        To możemy liczyć na wzajemność (czy Żydzi nie darzą nas szacunkiem skoro My ich
        darzymy?) i w judaizmie istnieją "Dni Katolików"?
        Czy się mylę?
        • abstrakt2003 Re: Dni judaizmu obchodzimy dlatego 16.01.07, 19:55
          pogaństwo jest zjawiskiem jakościowo gorszym od monoteizmu. Dlatego
          porzuciliśmy wiarę prodków na rzecz chreścijaństwa i dlatego również nie
          obchodzimy dni podaństwa (nie ma czego żałować)
          ==================================================
          Mnie nie obchodzą tacy zlaicyzowani Żydzi jak Gross czy Grynberg. Mnie
          interesuje Pismo. A tam aż roi sie od pobożnych Żydów!
          ==================================================
    • aaki nie obchodzą bo 16.01.07, 20:45
      z punktu widzenia judaizmu inne religie to kulty pogańskie.
      a ze wzgledu na to iz judaizm jest religia tylko żydów nie widza potrzeby kontaktów z wyznawcami tych wierzeń
      • dana33 Re: nie obchodzą bo 16.01.07, 21:24
        ".... ze wzgledu na to iz judaizm jest religia tylko żydów nie widza potrzeby
        kontaktów z wyznawcami tych wierzeń".......

powiedzial ladnie byle aki, po 5 dniowym pobycie w israelu, serdecznie
        przyjmowany przez zydow, ktorzy poswiecili mu dosc duzo czasu.... dla zupelnie
        nieznajomego goja....

jak to sie mowi, glupich nie sieja, sami sie rodza....
        • aaki wątek nie dotyczy mojej wizyty w il 16.01.07, 21:43
          tylko kontaktów społecznosci wyznaniowych,ja nie ksiadz ani imam a ty nie rebe. a w ramach rewanzu jak sie tylko dało przyjąłem serdecznie tomasza i wtrącalskiego.gdybys wtedy była przyjąłbym i ciebie.
          • dana33 Re: wątek nie dotyczy mojej wizyty w il 16.01.07, 22:06
            nie, watek nie dotyczy twojej wizyty. watek dotyczy twojego kretynskiego
            stwierdzenia, opartego na twoim doswiadczeniu. jest dokladnie tyle warty, ile
            warte sa twierdzenia innych gojow twojego pokroju, ze obrzezanie prowadzi do
            impotencji.
            ty, bez obrzezania, masz komplenie impotencki mozg.
            ale tak juz macie wlasnie....
            • aaki twoje argumenty to wyłącznie inwektywy 16.01.07, 22:08
              .
              • dana33 Re: twoje argumenty to wyłącznie inwektywy 16.01.07, 22:18
                "wal sie tlusta krowo...."
                • aaki proszę o cały wątek 16.01.07, 22:21
                  a nie tylko cytaty.
        • behamot3 Re: nie obchodzą bo 16.01.07, 22:36
          dana33 napisała:

> ".... ze wzgledu na to iz judaizm jest religia tylko żydów nie widza potrzeby
          > kontaktów z wyznawcami tych wierzeń".......
          >
          > powiedzial ladnie byle aki, po 5 dniowym pobycie w israelu, serdecznie
          > przyjmowany przez zydow, ktorzy poswiecili mu dosc duzo czasu.... dla
          zupelnie
          > nieznajomego goja....
          >
          > jak to sie mowi, glupich nie sieja, sami sie rodza....

taki polsko islamski kundel , zezre z reki a potem poigryzie , ot sobaka
          pier..lona
          • aaki Re: nie obchodzą bo 16.01.07, 22:42
            stom ta pe faltzan
      • maxe1 Re: nie obchodzą bo ++++ 16.01.07, 21:55
        www.buddhistchannel.tv/index.php?id=71,3242,0,0,1,0
        www.buddhism.org.il/?newlang=english
        www.religioustolerance.org/chr_jcon.htm
    • 1ja Re:?+ 16.01.07, 21:36
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Re: jak sobie wyobraze twoja wiecznie nabzdyczona
      stranger.pl

PS
      Istniał sobie kiedyś taki lud – mongoidalny (tiurski) – zwał się Bułgarzy,
      właściwie do dziś nie wiadomo kto był prędzej – Słowianie czy Bułgarzy na
      ziemiach dzisiejszej Bułgarii – jedno jest pewne, po mongolskich Bułgarach
      goście (Słowianie) przejęli nazwę krainy i nazwę własnego (słowiańskiego)
      narodu!
      Dobre co? – mamy być otwarci jak ci pra-Bułgarzy?
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      Czy to byl narod,nalezacy do Tiurkow,
      czy mongoidalny?
      <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
      www.hronos.km.ru/etnosy/bulgary.html
      Czy jest tutaj mowa o Mongolach?

gumilevica.kulichki.net/debate/Article24.htm:
      конце 70-х годов VII в. протобóлгары (не путать с современными болгарами -
      прим. ред.) расселились по Дунаю и создали собственное государственное
      объединение, поддерживавшее до IX в. дружеские отношения с аварами. Более того,
      как сообщается в одной из византийских хроник, один из сыновей бóлгарского хана
      Куврата (Иногда его имя произносят Кубрат -прим. ред.) после образования в
      южнорусских степях Хазарского каганата был вынужден со своим народом вновь
      переселиться на аварскую территорию. Это дает некоторые основания считать, что
      с помощью протобóлгар менялся этнический тип авар, что подтверждается и
      археологическим материалом.
      • 1ja Re:?+ 16.01.07, 21:50
        Tiurki-po bulgarsku:
        bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%BA%D0%B8
        Tiurki-po rosyjsku:
        ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%8E%D1%80%D0%BA%D0%B8

A gdzie Mongoly?
        www.tataroved.ru/obrazovanie/textbooks/1/r2/
        ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%BD%D0%B3%D0%BE%D0%BB%D1%8B
        gumilevica.kulichki.net/VGV/vgv3.htm
      • aaki ------------------------> !!!! 16.01.07, 21:56
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=10381
        • 1ja Re: ------------------------> !!!!+ 16.01.07, 22:16
          Rosyjski tez do swiata nalezy.
          A mowa tutaj o Tiurkach i Mongolach.
          Zajmij sie lepiej lewatywa i nie wpiprzj sie tam,o czy nie masz pojecia.
          • aaki ------------------------> 1ja 16.01.07, 22:18
            www.xxxtoyboys.com/dog_pissing_moving.gif
            • dana33 Re: ------------------------> 1ja 16.01.07, 22:22
              ty masz natomiast byle aki, zawsze pod reka ladne i eleganckie odpowiedzi w
              formie artystycznej....
              ty juz nawet nizej spasc nie mozesz, dochtorku, bos dawno na dnie....
              • aaki Re: ------------------------> 1ja 16.01.07, 22:30
                pshaw !
    • 1ja Re: Народност 16.01.07, 21:53
      Wyrazniej byc nie moze:
      russian.xjts.cn/RUSSIAN/channel9/28/200306/27/73.html:
      "Помимо народностей тюркской языковой группы, в Синьцзяне проживают также
      этнические общности, относящиеся к другим языковым группам, например, монголо-
      тунгусской группе: монголы, дауры, сибоцы; ханьской языковой группе: ханьцы,
      хуэй, маньчжуры; индоевропейской группе: таджики, русские и др."
    • stranger.pl Odpowiedz dla "1ja" - tak to jest gdy masz mało 16.01.07, 22:31
      wiedzy a wdajesz się w dyskusje.

Nazwa "lud tiurski" (dokładnie jak napisałem) NIE MA NIC WSPÓLNEGO z TURKAMI -
      "ludy tiurskie" to nazwa na stepowe plemiona mongolidalne m.in. pra-Bułgarzy!!!

Wiem że nie można od ciebie wymagać wiedzy specjalistycznej ale przynajmniej
      nie błaźnij się!
      • 1ja Re: Odpowiedz dla "1ja" - tak to jest gdy masz ma+ 16.01.07, 22:44
        Stranger,job.. twoju m.....

Czy ty czytasz co inni pisza?
        Ja o Turkach nic nie wspomnialem.
        Czy ty odrozniasz Tiurkow od Mongolow?
        Prztoczylem ci zrodla bulgarskie i rosyjskie.
        Czy plemiona tiurskie maja cos wspolnego z plemionami mongolskimi?
        Czy odrozniasz Tiurkuw od Turkow? i od Mongolow?

Да здравствует дружба между народами!
        • stranger.pl Re: Odpowiedz dla "1ja" - tak to jest gdy masz ma 16.01.07, 23:04
          No to do jakiej według ciebie rasy należeli protobułgarzy?
          • 1ja Re: ?+ 16.01.07, 23:35
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
            stranger.pl napisał:

> No to do jakiej według ciebie rasy należeli protobułgarzy?
            <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

My tu o rasach gadamy,czy o narodach?

OK!:
            www.longsoft.ru/html/12/p/protobolgar3.html
            www.c-cafe.ru/words/80/7929.php
            cv.wikibooks.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%8B
            www.navoprosotveta.net/17/17_5359.htm
            Naten temat jest massa informacji.
    • 1ja Re:Stranger wez sie za nauke.+ 16.01.07, 23:28
      Nie pisz bzdur,na temat,co do ktorego nie masz pojecia.
      Nie ma narodu Tireckiego.

Sa narody Tiurskie.
      Do ktorych naleza min.Turki,Azerowie,Tatary,Baszkiry:
      Татары, Башкиры ,Кумыки ,Балкарцы ,Карачаевцы ,Ногайцы ,Казахи ,Узбеки ,Уйгуры
      Гагаузы ,Азербайджанцы ,Турки ,Туркмены ,Киргизы ,Якуты ,Алтайцы - все мы
      тюрки !
      ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%
      D1%8F:%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8B
      • stranger.pl Re:Stranger wez sie za nauke.+ 16.01.07, 23:50
        1ja napisał:

> Nie pisz bzdur,na temat,co do ktorego nie masz pojecia.
        > Nie ma narodu Tireckiego

A w którym miejscu twierdziłem, że istniej coś takiego jak: narod Tirecki?
        Poproszę o cytat lub link gdzie jakoby tak napisałemm?

Mówiłem cały czas o ludzie tiurskim - tam w tym wyrazie jestj "u" - czyli
        TIURSKI LUD.

Zadałem ci pytanie na które nie odpowiedziałeś - wygląda na to że się boisz lub
        nie wiesz a się mądrzysz.

"No to do jakiej według ciebie rasy należeli protobułgarzy?"

Odpowiedz na to pytanie jest kluczowe dla odpowiedzi dlaczego napisałem
        mongoidalni Prabułgarzy.

A skoro nie wiesz do jakiej grupy etnicznej (rasy) są zaliczani Prabułgarzy to
        czemu mają służyć twoje posty?
        • 1ja Re:Stranger wez sie za nauke.+ 17.01.07, 02:54
          Tireckiego!?
          Przeciez w drugim wierszu wyraznie pisalenm Tiureckiego.
          Poprostu "u"mnie wypadlo.
          Przecie czytac umiesz?
          Co do Protobulgarow podalem ci linki.
          Czytac noie umiesz?

Lud tiurecki?
          Jest cos takiego jak lud Slowianski?
          Ludy tiureckie lub panstwa,lub plemiona.
          Ludy slowianskie lub panstwa,lub plemiona.
          Ludy mongolskie.

Dam ci jeszcze raz linki,ale uzyj praktycznie umiejetnosc czytania i
          zrozumienia.
          Tym bardziej,ze twierdzisz,ze to sprawa kluczowa:

Большая Советская Энциклопедия (БЭС). Статьи для написания рефератов, курсовых
          работ, научные статьи, биографии, очерки, аннотации, описания (95279 статей и
          35000 иллюстраций).
          www.referatu.ru/1/63/867.htm

Большой Энциклопедический словарь:
          www.dic.academic.ru/dic.nsf/enc3p/245974
          www.announcement.ru/enc_word/protobolga_124700.html
          www.bse.chemport.ru/protobolgary.shtml
          Tam wyzej podalem tobie liste obecnie istniejacych Tiurskich narodow.
          Turcy wchodza w grupe tiurecka.
          Jak Polacy i Rosjanie sa Slowianami.
          Tak i Turki sa Tiurkami.

Nie len sie i sam se poszukaj.
          Bo zaczynasz juz denerwowac.
          Watpie czy w terminologii polskiej jest pojecie Tiurki.
          Tak samo jak nie ma pojecia:
          Rossija,gdzie zyja i Tatarzy,i Rosjanie,i Polacy,i Turkmeni-narody
          pod wspolna nazwa =Rossijanie.
          A jest pojecie Rosja,w ktorej sa na rody -jakie?
          Poniewaz o Tiurkach gdzies wyczytales.
          Gdzies tam dzwoni.Ale co?
          Chciales sie pochwalic.I glupa rzniesz.
          Wez sie za warkoczyki pieknej Julci.
          A przy okazji poczytaj sobie o grupie altajskiej jezykow:
          B8do ktorej naleza:
          --------------------------------------------------------------------------
          ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BB%D1%82%D0%B0%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D1%8F%D0%B7%D1%8B%D0%BA%D0%B8

По наиболее распространённой точке зрения алтайская семья включает тюркские
          языки, монгольские языки, тунгусо-маньчжурские языки, в максимальном варианте
          также корейский язык и японо-рюкюские языки.
          -------------------------------------------------------------------------------
          • stranger.pl "1ja" weź sie za nauke! 17.01.07, 03:11
            "1ja" to nawet nie jest śmieszne - ustawicznie przekręcasz to co powiedziałem -
            jaki sens jest z toba dyskutować skoro wkładasz w moje usta coś co nie
            powiedziałem?!

Nie mówiłem czegoś takiego jak twierdzisz cyt.: "Lud tiurecki" Mówiłem "ludy
            tiurskie" - nie widzisz róznicy?

Aż tak nie znasz polskiego że nie odrózniasz różnych znaczeń tych słów? Zrozum
            człowieczku że co innego znaczy "lud turecki" a co innego znaczy "lud tiurski" -
            każdy z tych wyrazów pochodzi od innego rdzenia/żródła!
            • stranger.pl Re: "1ja" weź sie za nauke! 17.01.07, 03:15
              I jeszcze jedno - ty rzeczywiśće nic nie wiesz: "ludy tureckie" a "ludy
              tiurskie" to dwie rózne, przeciwstawne grupy. Dotarło?
            • 1ja Re: "1ja" weź sie za nauke!+ 17.01.07, 03:20
              Juz mnie wku..asz.
              Czytac nie umiesz?
              Nie ma ludu tiurskiego.
              Sa ludy i panstwa tiurskie,jak ludy,narody,panstwa slowianskie.
              Lud turecki,Turcy wchodza w obreb luduw tiurskich,grupy altajskiej.
              Koniec!
              Za udzieleie korepetycji pobieram oplaty.
    • i-love-2-ski Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 16.01.07, 23:59
      a po co skoro glowna tuba eretz zapowiedziala dumnie,ze izrael jest tylko dla zydow.
    • o_brother1 Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 17.01.07, 02:56
      Tak i to w kazdy dzien.A napewno w kazda niedziele chodza do kosciola nasluchuja
      szpieguja i pozniej wielkich katolikow udaja.Oblakana trzydziesci trzy razy
      nawet sie ochrzcila.
    • 1ja Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz+ 19.01.07, 00:13
      Masz odpowiedzi:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=55672235
      • stranger.pl Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz 19.01.07, 00:21
        ???

To nie jest odpowiedz na temat wątku - mówisz o zupełnie ubocvznym temacie.

A tak przy okazji możesz odpowiesz na pytanie tego wątku:

Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyzm wzgl. islamu?
        • 1ja Re: Czy Żydzi obchodzą dzień: katolicyzmu, buddyz+ 19.01.07, 09:41
          Ja obchodze swieta chrzescianskie-Sylwestra.
          Oraz inne-wolne od pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka