Dodaj do ulubionych

Rozbiór Serbii

22.02.08, 22:01
Pamiętajmy, że gdy rozbijano I RP też mówiono o ochronie mniejszości ! Secesja
Kosowa jest nielegalna sprzeczna z Kartą ONZ i Aktem Końcowym KBWE, dziś w
Krakowie odbyła się manifestacja sprzeciwu wobec uznania przez Polskę tego
aktu, słyszałem, że jutro jest planowana manifestacja w Warszawie, spzreciwmy
się na tyle ile możemy tej decyzji polskiego rządu !
Obserwuj wątek
    • warmi2 Serbia nago ? Hmmm ... interesujace. 23.02.08, 16:02
    • ghotir Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 03:21
      Yep,
      Rozmawiamy o zniszczeniu Serbii przez Zachod. Wcale w tej sprawie
      nie chodzilo o "ochrone mniejszosci narodowej". Chodzilo o
      zniszczenie Jugoslawii, z zapisami ONZ lub bez tych zapisow. Milo
      widziec, ze ktos ujmuje sie za Jugoslawia. Dziekuje.
      • warmi2 Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 09:14
        A czemu to Jugoslawia warta byla "zachowania" a taki ZSRR nie ?

Bo nazwa ci sie podoba ?
        • rijselman12.0 Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 09:54
          fajnie jest klocic sie o detale, a zapominac o meritum sprawy....

"W Europie nie ma solidarnosci,w Europie jest sluzalczosc..."-wujek
          Adolf
          • de_oakville Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 12:17
            ghotir napisal:

>Milo widziec, ze ktos ujmuje sie za Jugoslawia.

Ja sie ujmuje, ale co z tego, skoro taki kraj juz nie istnieje. Nie z mojej
            winy. W czasach "komuny" jezdzilem z Polski do Bulgarii, do Rumunii. Bylem w
            tych krajach tylko raz. Stojac tam nad brzegiem Morza Czarnego marzyla mi sie
            Turcja. "Zaliczylem" ja po wielu latach. Chcialem rowniez odwiedzic kiedys
            Jugoslawie, bo slyszalem ze wybrzeze tam piekniejsze niz francuskie "Cote
            d'Azur". Ale psiakrew, nie zdazylem. Widzialem za to w telewizji jak szalency
            wala z ciezkich dzial niszczac piekne zabytkowe miasta srodziemnomorskie
            (Dubrownik) i zabytkowy most na Drinie, czy jakiejs rzece o podobnej nazwie. To
            nie byly naloty bombowcow Goeringa, tylko sami sie niszczyli, miedzy soba
            walczyli i od srodka rozpadli.

"Chcialbym cofnac czas,
            Uslyszec jeszcze raz..."

..ale nie huk dzial, tylko szum morza w tej dawnej pokojowej i zjednoczonej
            Jugoslawii cieszacej sie dobra opinia w gronie tzw. "panstw niezaangazowanych."
            • rijselman12.0 Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 15:57
              Ja,akurat wtedy bylem pod Dubrownikiem...-dales sie zwiesc
              anglosaskiej propagandzie...plaze pod Dubrownikiem byly wypelnione
              niemieckimi turystami.-jezeli masz ochote sie tam wybrac, moge Tobie
              przeslac dobry kontakt...
              • de_oakville Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 16:41
                rijselman12.0 napisał:

> Ja,akurat wtedy bylem pod Dubrownikiem...-dales sie zwiesc
                > anglosaskiej propagandzie..

Kazdy z nas jest pod wplywem jakiejs propagandy - tego sie nie da w dzisiejszych
                czasach uniknac. Kiedy mieszkalem w PRL-u to bylem pod silnym wplywem
                niemieckiej propagandy, czytalem "Spiegla", "Sterna", "Bild am Sonntag"
                (zostawiali mi te czasopisma znajomi goszczacy w Polsce i byly one dla mnie
                prawdziwa "skarbnica" wiedzy na temat Rosji, Jugoslawii itp.). To, co napisali
                zachodni Niemcy bylo dla mnie jak "biblia". Dlaczego? Czy tylko dlatego, ze
                papier byl ladny? Pewnie tez, ale nie sadze ze tylko dlatego. Przede wszystkim
                dlatego, ze PRL-owska propaganda wciskala jedynie "kit", a w radzieckiej byl
                tylko Lenin, Lenin i jeszcze raz Lenin - byla ona jeszcze mniej "strawna" niz
                PRL-owska. Czesto "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia", dla kazdego.
                • rijselman12.0 Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 20:39
                  spokojna i polskojezyczna meta w Chorwacji?-www.parangel.com
                  We Francji jedno pismo ujawnilo propagandowe machloje
                  produkowane,zwlaszcza,przez Brytyjczykow -"Marianne".-Jej
                  dziennikarze,za kare,nie mieli dostepu do innych mediow...
            • stoleczny Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 15:57
              faktycznie, niby się sami rozpadli ale ciekawe za czyją inspiracją,
              wojnę w Jugosławi, jeszcze wówczas Jugosławii, rozpętali Horwaci z
              silnym poparciem Niemiec, byłem w Horwacji jeszcze za Jugosławi ale
              już po śmierci Tito i już wówczas, mówiono tam, że będą podcinać
              gardła Serbom, stało się to szybciej niż mój gospodarz zakładał,
              mówił, iż Niemcy są dla nich naturalnym sprzymierzeńcem, że mają w
              Niemczech silne lobby, i że skończy się serbskie panowanie,
              spędziliśmy na pogawędkach kilka wieczorów, miał mnie za swojego i
              był dość wylewny, w sumie płaciłem mu jeszcze wówczas twardą marką a
              ta wraz ze śliwowicą mocno go rozczulała, kiedy zataczając ręką
              szeroki łuk kończąc na gardle mówił "jeszcze troszeczke", bo widzisz
              kamerat, tu, to wszystko "bogaci Serbowie" ale to będzie nasze, "już
              prawie jest nasze a z nimi koniec",
              wojna między Kroacja a Serbią wybuchła nie o ziemie, wybuchła z
              zemsty, to był rewanż Kroatów za II wojnę światową i rządy Tito,
              Bośnia i Kosowo to są ziemie serbskie, muzułmanie to przybysze, to
              potomkowie Turków i historycznie nia mają praw do tych ziem i
              ustanawiania własnych państw,
              nie neguję, że nie mają prawa tam mieszkać, mają, tam się porodzili
              oni, ich ojcowie, dziady i prapradziady,
              neguję ich prawa do samostanowienia, takich nie mają, uznanie tych
              tworów jest sprzeczne z prawem międzynarodowym, to nie jest zgodne z
              kartą ONZ, to nie jest zgodne z duchem zjednoczonej Europy, to nie
              jest zgodne z aktem końcowym KBWE, to nie jest zgodne z
              międzynarodowym prawem,
              to jest prawo prerii, to jest prawo kowbojskie, to doprowadzi kiedyś
              do jeszcze większch wzajemnych mordów w tym rejonie,
              to jest to samo, gdyby zaraz po wojnie nadano Zydom ziemie na
              terenie rdzennej Polski, Ukrainy i Białorusi, to byłby FOLKEMORD

Polska nie powinna uznawać Kosowa, tego sztucznego tworu
              • ktotojestipisze Re: Rozbiór Serbii 24.02.08, 17:45
                dużo w tym racji co piszesz, wzajemne animozje Chorwatów i Serbów siegają czasów
                ustaszy i czetników, widać szybko zapomniano kto po jakiej stronie walczyl, nie
                zgodze się co do jednego, Tito zrobił dużo by Serbowie nie wracali do Kosowa,
                zamiast wygnać Albańczyków, którzy wspierali Wielką Albanię, zabronił powrotu
                Serbom, to on przyznał Kosowu wielką autonomię siegającą wręcz absurdu, właśnie
                w imię równowagi która miała utrzymać Jugosławię, a to było niemożliwe, trochę
                szkoda patrzeć na to jak ten kraj rozczłonkowano i pozbawiono zupełnie siły, a
                byłby to ważny gracz w Europie
                • lacietys Podpisujcie petycje i wysylajcie maile 24.02.08, 21:45
                  Linki i maile wysylajcie wszystkim znajomym!!!

Tylko tyle mozemy zrobic!!!!!

www.thepetitionsite.com/petition/905791187
                  obronserbie.lpr.pl/
                  PISZCIE DO WSZYSTKICH
                  Premier prezydent sejm marszalek prezesi partii RPO itd

LIST DO PREZYDENTA I PREMIERA w sprawie KOSOWA

Szanowny Panie.

Pragnę stanowczo zaprotestować przeciwko ewentualnemu uznaniu przez
                  Rzeczpospolitą Polską niepodległości
                  Kosowa. Uważam, że zgoda i udział Naszego Kraju w kolejnym rozbiorze
                  Państwa Serbskiego byłby czynem
                  haniebnym, porównywalnym wydarzeniami z Monachium z 1938
                  roku.

Ponieważ jesteśmy krajem jednolitym narodowościowo, nie posiadamy
                  bezpośredniego interesu w blokowaniu tej separacji. Mamy jednak
                  moralny obowiązek wspierania poniżonych i zepchniętych, przy
                  aprobacie organizacji międzynarodowych, na margines Serbów. W
                  ostatnich latach wielokrotnie, przy okazji wydarzeń sportowych,
                  mieliśmy możliwość usłyszenia bliźniaczych - Mazurka Dąbrowskiego i
                  Hej Sloveni. Przypomniało nam to jak bardzo podobne są losy naszych
                  narodów: od obrony przed tureckimi i hitlerowskimi najeźdźcami, po
                  lata niewoli i prześladowań. W tej chwili na Nas, jako na państwie
                  silniejszym i o ustabilizowanej pozycji w strukturach
                  międzynarodowych spoczywa obowiązek obrony integralności
                  terytorialnej słabszych Przyjaciół.

Należy również dodać, że Kosowo jako terytorium objęte kuratelą ONZ
                  europejskim centrum działalności
                  przestępczej, takiej jak: produkcja narkotyków, handel bronią,
                  handel żywym towarem. Istnieje
                  niebezpieczeństwo, że ten stan jeszcze się teraz pogłębi i dojdzie
                  do całkowitej destabilizacji sytuacji na Bałkanach. Musimy też
                  pamiętać o położeniu takich państw jak Macedonia, którym, jeżeli
                  Albańczycy zachowają się podobnie, grozi całkowita
                  dezintegracja.

Jako wyborca i obywatel Polski mam nadzieję, że wykorzysta Pan
                  wszelkie posiadane środki, aby wesprzeć Naród Serbski i uniemożliwić
                  oderwanie Kosowa od Serbii

i do ambasady serbskiej:

Drodzy Serbowie.

Jako obywatel Polski pragnę wyrazić Wam swoje szczere poparcie i
                  zapewnić, że zrobię co tylko mogę aby
                  przekonać polski rząd do nieuznawania niepodległości Kosowa. Uważam
                  działania państw zachodnich za haniebnie, bezprawne i krzywdzące i
                  mam nadzieję, że Serbii uda się zachować jednolitość terytorialną.
                  Mam nadzieję, że niezależnie od decyzji premiera Tuska, zostanie
                  zachowana nić przyjaźni między naszymi Narodami, ponieważ duża część
                  naszego społeczeństwa jest całym sercem po Waszej stronie

Lech Kaczynski
                  listy@prezydent.pl

Kancelaria Prezesa Rady Ministrów
                  Centrum Informacyjne Rządu
                  cirinfo@kprm.gov.pl

Radoslaw Sikorski
                  Radoslaw.Sikorski@sejm.pl

Bronislaw Komorowski

Bronislaw.Komorowski@sejm.pl

Jaroslaw Kaczynski
                  Jaroslaw.Kaczynski@sejm.pl

Donald Tusk
                  Donald.Tusk@sejm.pl

Rzecznik Prasowy
                  rzecznik@msz.gov.pl

Ambasada Republiki Serbii

embassy.warsaw@mfa.gov.pl
                  • rijselman12.0 Re: Podpisujcie petycje i wysylajcie maile 24.02.08, 22:24
                    Zrobione....
                    Teraz mozemy przejsc do Eurowizji(to tylko durna forma humoru).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka