Dodaj do ulubionych

13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny

IP: *.acn.pl 01.10.03, 14:40
Re: Fredzio54
Autor: Gość: Jerzy IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se
Data: 01-10-2003 14:17
+ odpowiedz na list

+ odpowiedz cytując
Powiedz tym ludziom, ze bedziesz dyskutowac z nimi dalej "okupacje"
tzw. "Palestyny", gdy ludzie ci dadza odpowiedz na Twoje nastepujace pytania:

1. dlaczego Polska okupowala np. Ukraine i dusila jej niepodleglosciowe dazenia?
2. dlaczego mordowano Ukraincow podczas II w.sw. i robily to "polskie sily
zbrojne"?
3. dlaczego gwalcono i mordowano Niemcow osiadlych od stuleci na Pomorzu, Slasku Gornym i Dolnym?
4. dlaczego wygoniono z Polski mniejszosc niemiecka, zwiazana z "polskimi"
ziemiami od ponad 700 lat?
5. dlaczego gen."Bor"-Komorowski, przyznajac sie polskosci, dopomogl Niemcom w
kompletnym zniszczeniu Warszawy?
6. dlaczego polscy generalowie w Powstaniu Warszawskim dopuscili, poprzez swoj
kretynska decyzje jego wywolania, do utraty 200 tys.zyc ludzkich?
7. a moze wspoldzialali z niemieckim okupantem?
8. co na to mowi "alfa i omega" dzisiejszej polskiej hitorii, prof. Nowak?
9. co to byla za organizacja, "NSZ"? i jak wygladal jej "wklad" w walce z
nazistami?
10. to samo pytanie o "Brygadzie Swietokrzyskiej"?
11. kto to byl Bohdan Piasecki? Dlaczego czlonka ONR po wojnie UB nie stracil a pozwolil na wspolprace? I tysiacom innym oenerowcom?
12. kto to byli "postepowi katolicy"?ksieza?
13. kto "utrwalal wladze ludowa" na prowincji? Skad komunisci brali chetnych do tej roboty?

Gdyby ci dobrzy i prawdziwi Polacy, Zbalansowany i CCCP, uporali sie najpierw z
wlasna historia, moglbys wtedy spokojnie z nimi podyskutowac na tematy Izraela.
(J)

-------------------------------------------

Wszystkie te ciekawie skonstruowane pytania mają mieć jakiś związek z moralną legitymacją okupacji (terminu użył niedawno Szaron) terenów palestyńskich. W oryginalnym poście nie były ponumerowane, zrobiłem to dla większej przejrzystości. Dla pewności, że te ważne kwestie zostaną dostrzeżone i nie znikną w wątku:

www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=7934822

pozwalam je sobie przekazać również na Forum Aktualności i Forum Kraj.
Obserwuj wątek
    • Gość: CCCP Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: *.acn.pl 01.10.03, 16:13
      Podbijam, żeby nie było na mnie, że nie pilotowałem.
      • Gość: marcin Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 01.10.03, 19:14
        ja na te pytania nie odpowiem bo mnie szczerze mówiąc nie interesuje
        wgłębianie się w szczegóły, idiotyczne jest nadawanie pojedynczym wydażeniom
        znaczenia ogólnego, uniwersalnego

odnośnie "okupacji" "Palestyny" mam zdanie zdecydowane, uwarunkowane bardzo
        prosto

Żydzi mieli na tych terenach państwo przez ponad tysiąc lat, jego centrum było
        zawsze w Judei, wokół Jerozolimy

potem w wyniku różnych niekorzystnych wyroków historii państwo Żydów przestało
        istnieć na 2 tysiące lat, Żydzi stali się na terenie ich własnego państwa małą
        mniejszością
        a potem państwo powstało znowu, liczba Żydów zwiększyła się

Żydzi tereny które posiadają zdobyli na drodze wojny, jedynej metody używanej
        do takich celów od początku ludzkości

nie rozumiem jakie mogą być tutaj wątpliwości...
    • lekarz_dyzurny Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny 01.10.03, 19:45
      Nie rozumiem co jest złego w zadawaniu takich pytań.

Dlaczego nie mielibyśmy ich zadawać, zwłaszcza, jeśli pytamy o rolę Żydów w
      umacnianiu władzy ludowej.

Dlaczego mielibyśmy kwestionować okupacje Balestyny, nie wątpiąc w zasadność
      zajęcia Ukrainy czy Litwy.

werw
      • Gość: CCCP Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: *.acn.pl 01.10.03, 20:06
        lekarz_dyzurny napisał:

> Nie rozumiem co jest złego w zadawaniu takich pytań.
        >
        > Dlaczego nie mielibyśmy ich zadawać, zwłaszcza, jeśli pytamy o rolę Żydów w
        > umacnianiu władzy ludowej.
        >
        > Dlaczego mielibyśmy kwestionować okupacje Balestyny, nie wątpiąc w zasadność
        > zajęcia Ukrainy czy Litwy.
        >
        > werw

Nie no, ja myślałem, że w tym zestawie jest jakiś czytelny zamysł, że jak sobie odpowiem uczciwie np. na pytanie nr 11 czy 12, to zaraz będę mógł jakoś przejrzeć na oczy, czyli uzyskać inną niż dotychczasowa perspektywę na sprawę relacji żydowsko-arabskich w XX-wiecznej Palestynie/Izraelu.

Zestaw został przedstawiony w tonie poważnym, pytania winny przedstawiać logiczny ciąg. Tak zakładam. Niektóre z nich zawierają w sobie odpowiedzi - np. pytanie nr 2. Ich konstrukcja jest tak ciekawa, że uznałem, że warto cały zestaw, jak sie to górnolotnie mówi, ocalić od zapomnienia.
        • werw CCCP 01.10.03, 21:25
          Żebyś nie przeoczył:

Ponad połowa Palestyńczyków popiera zamachy samobójcze

tobi 01-10-2003, ostatnia aktualizacja 01-10-2003 16:37

Ponad połowa Palestyńczyków opowiada się za kontynuowaniem intifady (powstania
          przeciwko Izraelowi) oraz za dalszym prowadzeniem samobójczych ataków
          terrorystycznych - wynika z najnowszego sondażu Palestyńskiego Centrum Badania
          Opinii Publicznej. Stwierdzono ponadto, że trzy czwarte mieszkańców Zachodniego
          Brzegu, Strefy Gazy i Jerozolimy Wschodniej popiera politykę Jasera Arafata.
          • Gość: CCCP Czy to ma coś wspólnego z faktem, że IP: *.acn.pl 01.10.03, 21:32
            werw napisał:

> Żebyś nie przeoczył:
            >
            >
            > Ponad połowa Palestyńczyków popiera zamachy samobójcze
            >
            > tobi 01-10-2003, ostatnia aktualizacja 01-10-2003 16:37
            >
            > Ponad połowa Palestyńczyków opowiada się za kontynuowaniem intifady (powstania
            > przeciwko Izraelowi) oraz za dalszym prowadzeniem samobójczych ataków
            > terrorystycznych - wynika z najnowszego sondażu Palestyńskiego Centrum Badania
            > Opinii Publicznej. Stwierdzono ponadto, że trzy czwarte mieszkańców Zachodniego
            > Brzegu, Strefy Gazy i Jerozolimy Wschodniej popiera politykę Jasera Arafata.

istnieli tzw. "postępowi księża" (pyt. nr 12)?
            • werw Re: Czy to ma coś wspólnego z faktem, że 01.10.03, 21:39
              Nie, to nic nie ma z tym wspolnego. Chciałbym tylko, żebyśmy nie kwestionowali
              więcej podobnych faktów.
              • Gość: CCCP Re: Czy to ma coś wspólnego z faktem, że IP: *.acn.pl 01.10.03, 21:42
                werw napisał:

> Nie, to nic nie ma z tym wspolnego. Chciałbym tylko, żebyśmy nie kwestionowali
                > więcej podobnych faktów.

Niejasne dla mnie - chyba mam zły dzień. Podobnych do czego - do któregoś z tych pytań?
                • werw Re: Czy to ma coś wspólnego z faktem, że 01.10.03, 21:47
                  Może i zły dzień: wielu dzisiaj się na to skarzy.
                  Podobnych czyli ... podobnych. Kilkakrotnie podawałem podobne wyniki podobnych
                  badań (w tym: Pew Research Center), opisujacych nastawienie Palestyńczyków do:
                  - istnienia Izraela,
                  - akceptowanych sposobów walki z tym państwem.

Albo były kwestionowane albo puszczane mimo uszu. Być może dla niektórych GW
                  jest bardziej wiarygodna niż Pew.

• Gość: mirmil werwo/lekarzu-dyzurny i 100 innych nickow: IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:10
                    1. palestynczycy to zrozpaczony narod walczacy w nieporownanie lepiej
                    uzbrojonym i udolarowionym przeciwnikiem. smutne jest, do czego doprowadza
                    rozpacz.

2. izrael z pozycji sily w wyniku "zabojstw selektywnych" zamordowal dziesiatki
                    niewinnych ludzi (w tym dzieci). ilu zydow popiera taka polityke?

3.

a. poglady przesladowanego palestynczyka, opowiadajacego sie za zamachami,
                    budza przede wszystkim wspolczucie, dopiero potem sprzeciw

b. poglady przesladujacego zyda, opowiadajacego sie za zamachami, budza przede
                    wszystkim odraze, dopiero potem (ewentualnie) moza sie starac je zrozumiec.
                    choc ja nie mam na to ochoty. "rozmowy z katem" juz dawno przerobilem.
    • Gość: mirmil taka smieszna historyjka: IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 20:38
      mama mowi do synka:

- krzysiu, jestes zlym dzieckiem, ukradles ze sklepu loda.

krzysio:

- mamo, ale przeciez zuzia z drugiego podworka 3 lata temu tez ukradla lody i
      to duzo wiecej ode mnie!!!

no i co ma zrobic tutaj mama? pozwolic krzysiowi krasc lody do woli?
      • Gość: CCCP Re: taka smieszna historyjka: IP: *.acn.pl 01.10.03, 21:33
        Gość portalu: mirmil napisał(a):

> mama mowi do synka:
        >
        > - krzysiu, jestes zlym dzieckiem, ukradles ze sklepu loda.
        >
        > krzysio:
        >
        > - mamo, ale przeciez zuzia z drugiego podworka 3 lata temu tez ukradla lody i
        > to duzo wiecej ode mnie!!!
        >
        > no i co ma zrobic tutaj mama? pozwolic krzysiowi krasc lody do woli?

Dokładnie. Kwestia iunctim.
      • silverbaum eeeeeeeeee tam , Mirmil 01.10.03, 22:01
        daruj sobie te dywagacje pra(w)nicze.
        Wy ukradliscie i wy musicie oddac.
        a my wam tylko w tym oddaniu troche pomozemy.
        • Gość: mirmil polecam encyklopedie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:02
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=8271741&a=8280212
          • silverbaum ja tez polecam umiar. 01.10.03, 22:09
            dobrze wiesz, gdzie jest wasze wlasciwe miejsce.
            z pewnoscia ani w MAROKU, ani w Egipcie, ani w Izraelu.

Ja rozumiem, ze Kartagine, kolumnady rzymskie w Libii, Piramidy w Egipcie
            i Swiatynie Salomona w Jerozolimie,
            - to moze i chcielibyscie zbudowac.
            Ale raczki, a i glowki macie na to za krotkie.
            • Gość: mirmil wiem, ze cie to boli :-))))) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:20
              ale niestety - miejscowa ludnosc sie zarabizowala, przyjela islam i ma prawo do
              maroka, egiptu, izraela, tak samo jak zydzi do.....

no wlasnie, skad przyszli zydzi do izraela?

p.s. lubie was ze te wizje rzeczywistosci, gdzie czlowiek moze byc albo zydem,
              albo arabem hehehheheheee
              • silverbaum Nie Mirmil, to nie boli, to smieszy. 01.10.03, 22:25
                jezeli myslisz, ze tylko ty potrafisz sprowadzac sprawy do teatrum absurdum,
                to sie mylisz.
                Teatr uliczny w Avignon´ie widzialem.
                • Gość: mirmil CZYLI NIE WIESZ, SKAD PRZYSZLI ZYDZI DO PALESTYNY? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:28
                  CZY TEZ NIE PODOBA CI SIE METODA ODSYLANIA DO KORZENI?

NO, WRACAJCIE DO DOMU, DZIATKI, JAK NIE CHCECIE KORZYSTAC Z CZESCI PALESTYNY
                  WSPANIALOMYSLNIE WAM ODDANEJ PRZEZ JEJ RODOWITYCH MIESZKANCOW...
    • Gość: jarek Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: *.fastres.net 01.10.03, 21:53
      Problem jest ,kto kogo chce okupowac.....Araby Israel czy Israel Jordanie?
      Tak jak sie skonczyla 700 letnia okupacja Irlandii przez Anglikow w ten sam sposob sie skonczyla okupacja Israela przez innych "wyzwolicieli-najezcow"
      • Gość: CCCP Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: *.acn.pl 01.10.03, 22:00
        Gość portalu: jarek napisał(a):

> Problem jest ,kto kogo chce okupowac.....Araby Israel czy Israel Jordanie?
        > Tak jak sie skonczyla 700 letnia okupacja Irlandii przez Anglikow w ten sam spo
        > sob sie skonczyla okupacja Israela przez innych "wyzwolicieli-najezcow"

Co ty pieprzysz, człowieku - odbiło ci dzisiaj czy co?
      • Gość: mirmil mowisz o zydach? przeciez ta okupacja trwala dluze IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:01
        wiem.onet.pl/wiem/00fc6e.html
        dopiero rzymianie, narzedzie w reku historii, wyzwolili ludnosc palestyny...

PALESTYNA

W epoce brązu zamieszkana przez ludność semicką zwaną Kananejczykami.
        Utrzymywali oni ścisłe związki z Mezopotamią i Egiptem, o czym świadczy wysoki
        stopień osiągniętego przez nich rozwoju cywilizacyjnego. Pod koniec III
        tysiąclecia pojawiły się na terenie Palestyny ludy różnego pochodzenia,
        nazywane w Biblii Amorytami. Około XV w. p.n.e. tereny Palestyny opanowali
        Egipcjanie.

Od XIII w. p.n.e. wzrastało znaczenie napływających na teren Palestyny
        Izraelitów, koczowniczych plemion semickich, które stopniowo podporządkowały
        sobie ludność tubylczą, przejmując w dużej mierze jej kulturę i osiągnięcia. W
        XII w. p.n.e. na tereny obecnej Palestyny napłynęli Filistyni, niesemicki lud
        pochodzący prawdopodobnie z Krety, od którego biblijnej nazwy - pělištim -
        wywodzi się nazwa Palestyny.

W XI w. p.n.e. Filistyni zostali pobici przez Izraelitów. Plemionami
        izraelskimi, tworzącymi zawiązki państwa, rządzili początkowo tzw. sędziowie
        (epoka sędziów). W XI w. p.n.e. zostały one zjednoczone przez Saula - twórcę i
        pierwszego władcę (przed 1000 p.n.e., istnieje też datowanie ok. 1040-1010)
        królestwa, które okres największej świetności przeżyło za jego nastepców:
        Dawida (ok. 1010-970 lub 1000-961) i Salomona (ok. 970-931 lub 961-922).
        • Gość: jarek Re: mowisz o zydach? przeciez ta okupacja trwala IP: *.fastres.net 01.10.03, 22:04
          Bardzo ciekawe, wedlug klamczucha islamskiego jest mozliwa tez Zydowska okupacja Israela miedzy 133 rokiem a 1948 rokiem bez udzialu Zydow, widac ze Zydzi arabom dali pelnomocnictwo do okupowania Zydowskiej Ziemi, no teraz ich pelnomocnictwo wygaslo i moga wyjechac do domu na ich polwysep arabski...
          • Gość: mirmil znow ci odbilo? przeczytales wogole ten tekscik? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:16
            kto tu mowi o naszej erze?

okupacja zydowska sie zaczela w gubo 1000 lat przed i skonczyla sie z
            rzymianami :-)

znow masz odlot :D
            • Gość: jarek Dobrze to okresliles--ten tekstnik, moze tekstnicz IP: *.fastres.net 01.10.03, 22:19
              • Gość: mirmil SKAD PRZYSZLI ZYDZI DO IZRAELA? wg waszej logiki IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:22
                powinnismy ich tam odeslac.

wiec skad przyszli zydzi do izraela?
            • silverbaum ale Mirmil, okupacja arabska poludniowego basenu 01.10.03, 22:22
              Morza Srodziemnego trwa juz 1300 lat.
              od Maroka , po Egipt.
              Kiedy zamierzacie sie wycofac?
              Czy tez moze troche wam pomoc w podjeciu Trafnej decyzji?
              Wasza ojczyzna, pustynia arabska w Arabii, czeka na wasz powrot.

Jest tam tyle piasku do przesiania.

• Gość: CCCP Re: ale Mirmil, okupacja arabska poludniowego bas IP: *.acn.pl 01.10.03, 22:23
                silverbaum napisał:

> Morza Srodziemnego trwa juz 1300 lat.
                > od Maroka , po Egipt.
                > Kiedy zamierzacie sie wycofac?
                > Czy tez moze troche wam pomoc w podjeciu Trafnej decyzji?
                > Wasza ojczyzna, pustynia arabska w Arabii, czeka na wasz powrot.
                >
                > Jest tam tyle piasku do przesiania.
                >
                >

Co dzisiaj się dzieje? Nastepnemu odbiło, czy co?
                • silverbaum dzisiaj jest, 01.10.03, 22:28
                  lana sroda,
                  szanowny towarzyszu.
                  kogos przeciez trzeba zlac.

Ciebie nie bedziemy
                  bo nie masz deficytu budzetowego.
                • Gość: mirmil skad pomysl, ze to nie jest werw/lekarz dyzurny... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:29
                  pod innym nickiem?
                • schlagbaum Re: ale Mirmil, okupacja arabska poludniowego bas 01.10.03, 22:33
                  Gość portalu: CCCP napisał(a):

>>
                  > Co dzisiaj się dzieje? Nastepnemu odbiło, czy co?

Jakiemu nastepnemu ?

Ten facet jest juz w niebezpiecznym stadium i nie zdaje sobie z tego sprawy.
                  werw, lekarz_dyzurny, muzg.komuszy, goidbaum,silverbaum, heinni itd ma powazny
                  problem.
                  I nie jest to problem izraelsko-palestynski.
                  • Gość: CCCP a Ty schlagbaum IP: *.acn.pl 01.10.03, 22:36
                    schlagbaum napisał:

> Gość portalu: CCCP napisał(a):
                    >
                    > >>
                    > > Co dzisiaj się dzieje? Nastepnemu odbiło, czy co?
                    >
                    > Jakiemu nastepnemu ?
                    >
                    > Ten facet jest juz w niebezpiecznym stadium i nie zdaje sobie z tego sprawy.
                    > werw, lekarz_dyzurny, muzg.komuszy, goidbaum,silverbaum, heinni itd ma powazny
                    > problem.
                    > I nie jest to problem izraelsko-palestynski.

na pewno nie jesteś jeszcze jeden z serii? Bo juz mi was trudno zliczyć, nawet po wódce. O piwie nawet nie wspominam.
                    • schlagbaum Re: a Ty schlagbaum 01.10.03, 22:39

>> na pewno nie jesteś jeszcze jeden z serii? Bo juz mi was trudno zliczyć,
                      nawet
                      > po wódce. O piwie nawet nie wspominam.

Mam sie dobrze ale dzieki za zainteresowanie sie.

• silverbaum szlagbaum, szlag cie trafia? 01.10.03, 22:53
                    spytaj goldbauma, ten jest w bezpiecznym stadium.
                    dla ciebie to tez najlepsze miejsce.
                    stwory zimnokrwiste musza uwazac na zmiany temperatury.
                    • schlagbaum napisz lepiej czy 01.10.03, 22:57
                      obawiasz sie, ze gdybys zgodnie z twoimi pogladami,
                      podpisal sie wprost: Icek,
                      to by cie mniej dokladnie czytano, a bardziej dokladnie obsmiewano?

• silverbaum nie rozumiem. 01.10.03, 23:18
                        ja podpisuje sie przeciez Icek.
                        czego nie mozna powiedziec o tobie.
                        wytlumacz mi w czym problem.
              • Gość: mirmil wiem, ze to cie boli :-)))))))) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:24
                ale niestety - miejscowa ludnosc sie zarabizowala, przyjela islam i ma prawo do
                maroka, egiptu, izraela, tak samo jak zydzi do.....

no wlasnie, skad przyszli zydzi do izraela? wg waszej logiki nalezaloby ich tam
                odeslac.

na szczescie palestynczycy sie godza na granice z 67. hojni sa.

p.s. lubie was ze te wizje rzeczywistosci, gdzie czlowiek moze byc albo zydem,
                albo arabem hehehheheheee
                • silverbaum my ciebie tez lubimy. 01.10.03, 22:30
                  za uparte walenie glowa w mur.
                  poparte papierami
                  z ledwie dyszacej ONZ.
                • Gość: jarek Boli co... IP: *.fastres.net 01.10.03, 22:30
                  Twoje wypociny, wszystko dobre, ale gdzie sa twoi ziomkowie w tym czasie, wala wielblady na polwysku arabskim i nikt sie nimi nie interesuje...moze nawet wielblady zadnej przyjemnosci nie maja...
                  • Gość: mirmil CZYLI NIE WIECIE SKAD SIE WZIELI ZYDZI W IZRAELU? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:32
                    CHCIALBYM SIE DOWIEDZIEC, GDZIE WG WAS POWINNO SIE ZYDOW Z IZRAELA (MOZE I Z
                    INNYCH KRAJOW? KTO WIE, GDZIE SIEGA WASZA PARANOJA???) ODESLAC?
                    • silverbaum Mirmil, my wiemy, gdzie ciebie odeslac. 01.10.03, 22:37
                      ale nie zdradze celu, musze skonsultowac, czy sa tam wolne miejsca.
                      Aaaa i uwaga niespecjalnie do ciebie...
                      Wiesz, ze hamas zostal uznany w Europie za organizacje terrorystyczna?

Za popieranie go, nawet tu na forum, mozna dostac pisemko do prokuratury.
                      Jaki ten swiat piekny.
                    • Gość: jarek Spadli z nieba,,, IP: *.fastres.net 01.10.03, 22:39
                      W ten sam sposob w ktory Mahommed do nieba polecial...
                  • Gość: CCCP Na dokładkę IP: *.acn.pl 01.10.03, 22:32

> Twoje wypociny, wszystko dobre, ale gdzie sa twoi ziomkowie w tym czasie, wala
                    > wielblady na polwysku arabskim i nikt sie nimi nie interesuje...moze nawet wiel
                    > blady zadnej przyjemnosci nie maja...

Myślałem, że masz tylko kłopoty z tożsamoscia, ale teraz widzę, że jesteś na dokładkę głupi.
                    • Gość: jarek O przepraszam , obrazilem tez twoich ziomkow... IP: *.fastres.net 01.10.03, 22:41
                      Na drugi raz bede wyraznie podkreslal, - to nie jest wazne dla CCCP.
                      • Gość: CCCP Re: O przepraszam , obrazilem tez twoich ziomkow. IP: *.acn.pl 01.10.03, 22:46

> Na drugi raz bede wyraznie podkreslal, - to nie jest wazne dla CCCP.

Ty mi Jarek nie piernicz. Dobrze widać, kiedy pieprzysz bez tołku. Ostatnio coraz częściej.

Im lepiej piszesz po polsku (to dzieki temu forum i korespondencji z ludźmi inteligentnymi, takimi jak A.D., jojo, wojo, itp.), tym częsciej zdradzasz jakieś dziwne załamania mózgowe.

Niestety.

Poważnie: nie mieszaj mitologii z historią.

C.
                        • Gość: jarek W koncu CCCP o co ci chodzi... IP: *.fastres.net 01.10.03, 23:03
                          Jeszcze nie potrafilem zrozumiec, moze zastosujesz logike europejska, a nie arabska w twoim sposobie myslenia....
                          • Gość: CCCP Re: W koncu CCCP o co ci chodzi... IP: *.acn.pl 01.10.03, 23:08

> Jeszcze nie potrafilem zrozumiec, moze zastosujesz logike europejska, a nie ara
                            > bska w twoim sposobie myslenia....

Właśnie to robiłem. Więc jeszcze raz: nie mieszaj w jednym dyskursie dwu różnych porządków. Kawa na ławę - albo oświadcz, że poruszasz się w obrębie mitologii i wtedy przytaczaj do woli rózne pogwarki sprzed tysięcy lat, - albo że poruszasz się w obrębie historii a wtedy ogranicz się do znanych faktów.

C.
                            • Gość: jarek Re: W koncu CCCP o co ci chodzi... IP: *.fastres.net 01.10.03, 23:11
                              jezeli znane fakty, sa te podawane przez twoich braci w twoim podpisie, to moze bedzie lepiej ,ze je zachowasz dla siebie,dla Tomsona, Mirmima i innych wyznawcow waszej ideologii.
                              • Gość: CCCP Re: W koncu CCCP o co ci chodzi... IP: *.acn.pl 01.10.03, 23:13

> jezeli znane fakty, sa te podawane przez twoich braci w twoim podpisie, to moze
                                > bedzie lepiej ,ze je zachowasz dla siebie,dla Tomsona, Mirmima i innych wyznaw
                                > cow waszej ideologii.

Jakich "braci w moim podpisie"? Czy to jest po zaolziańsku?
                                • Gość: mirmil CCCP - ja sie czasami boje... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 23:18
                                  odpowiada sie na jego posty "na wyczucie", bo ciezko zrozumiec, o co w nich
                                  chodzi.

a potem sie okaze, ze mimowolnie sie na cos zgodzilem, podjalem jakies
                                  zobowiazania, cos kupilem... i nawet sie nie zorientowalem. w takich razach se
                                  myslim ze s takim blbim klukiem lip ne mluvit...
                                  • Gość: CCCP Re: CCCP - ja sie czasami boje... IP: *.acn.pl 01.10.03, 23:23

> odpowiada sie na jego posty "na wyczucie", bo ciezko zrozumiec, o co w nich
                                    > chodzi.
                                    >
                                    > a potem sie okaze, ze mimowolnie sie na cos zgodzilem, podjalem jakies
                                    > zobowiazania, cos kupilem... i nawet sie nie zorientowalem. w takich razach se
                                    > myslim ze s takim blbim klukiem lip ne mluvit...

blbym klukem czi prostie volem?
                                    • Gość: mirmil Re: CCCP - ja sie czasami boje... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 02.10.03, 00:01
                                      vehka volba:
                                      v tym pripade to je jedno. libi ti se taky kompromis: blbym volem?
                                      • Gość: mirmil lehka volba rozhodne :-) IP: *.uBRgrb01.supercable.es 02.10.03, 00:05
                                      • Gość: CCCP Re: CCCP - ja sie czasami boje... IP: *.acn.pl 02.10.03, 00:09

> vehka volba:
                                        > v tym pripade to je jedno. libi ti se taky kompromis: blbym volem?

Mirmil - robisz błędy, trochę gorsze niż z subjunktiwem. Ale i tak podziwiam.

Blbej vul - nezni to szpatnie.
                                        • Gość: mirmil o, ja czeskiego sie nigdy nie uczylem IP: *.uBRgrb01.supercable.es 02.10.03, 00:22
                                          za to mialem to szczescie, ze latek kilka mieszkalem z czeska zydowka i ona
                                          mowila po czesku, a ja po polsku.

wynik tego taki, ze mluvim a pisu hrozne ale rozumim moc :)

• Gość: CCCP Re: o, ja czeskiego sie nigdy nie uczylem IP: *.acn.pl 02.10.03, 00:31

> za to mialem to szczescie, ze latek kilka mieszkalem z czeska zydowka i ona
                                            > mowila po czesku, a ja po polsku.
                                            >
                                            > wynik tego taki, ze mluvim a pisu hrozne ale rozumim moc :)
                                            >
                                            >

Miałeś fajnie - bo to piękny język. Mam nadzieję, że dziewczyna też piękna. Sam miałem długotrwały kontakt. Ale i tak i tak jak gadam przez telefon, to rozmówcy identyfikują mnie jako kogoś stamtąd - ale zdecydowanie gdzieś z okolic Ostrawy. Czyli: Vasrpolak. Kwestia panowania nad długościami samogłosek.
                                            • Gość: mirmil no nie, nie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 02.10.03, 00:42
                                              to nie bylo na zasadzie blizszego kontaktu tylko normalnie sobie bydlilismy:

kilku muzulmanow, zydowka i chrzescijanie. wszyscy w zgodzie i ogolnej
                                              harmonii. piekne czasy. bylo super. do dzis sie wszyscy przyjaznimy, co jest
                                              namacalnym dowodem na bezsens jarkowych szowinistycznych postow.

moj czeski jest zupelnie pasywny, wiec nie ma mowy, zeby mnie wogole brali za
                                              kogos "stamtad". ale co sie usmialem, to moje. ulubione moje slowka:
                                              puńczohacze :D oraz parkowiszcze :)))))

wogole kontakt czesko polski sprzyja dezautomatyzacji jezyka: czesi zdaja sobie
                                              sprawe, jak glupio brzmi "pożarnik", a polacy "samochod" :)

• Gość: CCCP Re: no nie, nie IP: *.acn.pl 02.10.03, 00:54

> to nie bylo na zasadzie blizszego kontaktu tylko normalnie sobie bydlilismy:
                                                >
                                                > kilku muzulmanow, zydowka i chrzescijanie. wszyscy w zgodzie i ogolnej
                                                > harmonii. piekne czasy. bylo super. do dzis sie wszyscy przyjaznimy, co jest
                                                > namacalnym dowodem na bezsens jarkowych szowinistycznych postow.
                                                >
                                                > moj czeski jest zupelnie pasywny, wiec nie ma mowy, zeby mnie wogole brali za
                                                > kogos "stamtad". ale co sie usmialem, to moje. ulubione moje slowka:
                                                > puńczohacze :D oraz parkowiszcze :)))))

punczochacze, parkovisztie - bydlisztie; ale po słowacku jeszcze lepiej: bydlisko.

Najbardziej mnie zaskoczyła reklama w Pradze: Motoodbyt.

>
                                                > wogole kontakt czesko polski sprzyja dezautomatyzacji jezyka: czesi zdaja sobie
                                                >
                                                > sprawe, jak glupio brzmi "pożarnik", a polacy "samochod" :)
                                                >
                                                • Gość: mirmil znajomi czesi sie smieja na wspomnienie IP: *.uBRgrb01.supercable.es 02.10.03, 01:27
                                                  autobusu z napisem "instytut zachodni" :)
                                          • Gość: dana33 Re: o, ja czeskiego sie nigdy nie uczylem IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 03.10.03, 02:25
                                            nu, mirmil, widze, ze coraz wiecej wspolnego masz z zawoalowanym... on am
                                            przyjaciolke polska zydowke, ty miales czeska zydowke.... musze sprawdzic, moze
                                            ja mialam kiedys przyjaciela polskiego polaka?
                                            • Gość: mirmil wlascie czesko-wegierska zydowke i nie mialem... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 03.10.03, 02:34
                                              a mam. boli?

dlatego nie daje sie zbalamucic i opieram sie ogolnemu wrazeniu jakie wywieraja
                                              na ludziach tutejsi forumowi zydzi.

nie podoba ci sie sformulowanie czeska zydowka? trudno, bo wlasnie takiego ta
                                              pani sformulowania uzywa w stosunku do siebie i innych czeskich zydow.
                                              • Gość: dana33 Re: wlascie czesko-wegierska zydowke i nie mialem IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 03.10.03, 22:49
                                                nu, wyobraz sobie, choc wiem, ze trudno, ze ja nie zawsze atakuje, nawet nie
                                                ciebie. nic nie boli, (troche krzyz) i wszystko mi sie podoba. okreslenie
                                                normalne. ciut poironizowalam, ale z sympatia, tak ze tym razem mozesz
                                                oszczedzic nerwy... :)
                                                • Gość: mirmil nerwy? czy sobie czasem nie pochlebiasz???? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 03.10.03, 23:02
                                                  • Gość: dana33 Re: nerwy? czy sobie czasem nie pochlebiasz???? IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 01:14
                                                    nu, znow ci odbija. zoll zejn.
                                                  • Gość: mirmil no i kto sie, danka, teraz denerwuje? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.10.03, 01:16
                                                    co? :D
    • Gość: jarek Dziwne Mirmil... IP: *.fastres.net 01.10.03, 22:09
      Najpierw lales wode o rezolucjach ONU z 20 wieku, teraz sie juz przerzuciles na starozytnosc i jak zwykle lejesz wode...
      • silverbaum w Hiszpanii ostatnio susza... 01.10.03, 22:12
        Mirmil chce sobie powetowac te straty.
        islam najlepiej rosnie na pustyni.
    • Gość: mirmil CHLOPAKI: JEST PROBLEM - WG WASZEJ LOGIKI......... IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:44
      CHLOPAKI: JEST PROBLEM - WG WASZEJ LOGIKI.........ZYDOW Z IZRAELA ZWYCZAJNIE
      TRZEBA PRZEPEDZIC I NIECH SIE BLAKAJA PO BLISKIM WSCHODZIE....

jakie to szczescie, ze palestynczycy chca wam oddac czesc swojej ojczyzny w
      granicach z 67?

wiem.onet.pl/wiem/011639.html

Wg tradycji własnej Żydów ich początki łączą się z postaciami patriarchów,
      szczególnie Abrahama, Izaaka i Jakuba, którzy prawdopodobnie byli naczelnikami
      klanów nomadów wędrujących w II tysiącleciu p.n.e. po obszarze Bliskiego
      Wschodu, niekiedy zapuszczających się aż do Egiptu. Stamtąd przodkowie Żydów w
      XIII w. p.n.e. pod wodzą Mojżesza przywędrowali na terytorium Kanaanu, czyli
      Palestyny, która stanowiła ziemię obiecaną im i ich praojcom przez Jahwe -
      wydarzenia z tym związane opisują: Pięcioksiąg Mojżeszowy i Księga Jozuego
      (Jozue).

• silverbaum nie ma problemu, chlopaki 01.10.03, 22:47
        trzeba przylac, komu trzeba.
        (ty wiesz komu) i jak zawsze, bedzie cicho.
        fajnie, mirmil, ze lubisz sluchac tych,
        co zawsze widza i wiedza lepiej.
        • Gość: mirmil dlaczego zmieniasz temat? zastanawiajmy sie dalej. IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 22:58
          przeciez przyznaje ci racje i akceptujac twoj sposob myslenia, zastanawiam sie,
          gdzie powinno sie wyslac zydow z palestyny. a ty nagle zmieniasz temat?????

co teraz ci sie nie podoba:

sam pomysl odsylania "skad przyszli"
          czy pomysl odsylania zydow "skad przyszli"?????
          • Gość: mirmil smieszna historyjka nr. 2 IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 23:02
            mama mowi do krzysia:

- krzysiu, jestes zlym dzieckiem. ukradles loda z cudzego sklepu.

krzys na to:

- mamo, ale przeciez 50 lat temu naszemu dziadkowi okradli caly sklep, a sam
            dziadek ledwo sie uratowal!!!

i co ma mama zrobic w tej sytuacji? pozwolic krzysiowi krasc lody do woli?
            • Gość: jarek A wasza logika....teraz zrozumialem... IP: *.fastres.net 01.10.03, 23:06
              Moze wam 3000 lat temu uciekl wielblad i wy nie wiedzac gdzie sie podzial 1700 lat pozniej podbiliscie wszystkich sasiadow i w dalszym ciagu szukacie tego wielblada kosci, bo moze ten wielblad byl przodkiem Mahommeda.
        • Gość: marcin Iraq-Izrael IP: 2.5.STABLE* / 62.233.188.* 01.10.03, 23:05
          ok, Żydzi (Abraham) wyruszyli z terenów obecnego Iraku

niech już stracą i dostanę zamiast Izraela Irak

Żydzi korzystając ze swojej wybitnej inteligencji i sprytu, cech nabytych w
          czasie 2000 lat prześladowań w Europie i związanej z tym dużej selekcji
          naturalnej, zamienią Irak zpowrotem w zielony ogród a potem zbrojnie podbiją
          teren Izraela i spełnią w ten sposób biblijną obiecankę: "wasza ziemia! od
          rzeki egipskiej do Eufratu"

spełnią, tyle że od wschodu, troche inaczej niż planują obecnie

• Gość: jarek Re: Iraq-Izrael IP: *.fastres.net 01.10.03, 23:08
            A Araby wykorzystujac swoja wybitna glupote wyrusza jeszcze raz na podboj Europy, bo Allah jest moze troche nie tak wielki jak to sie uwaza i Mahommed nie jest jego jedynym profetem.
          • Gość: mirmil skad te przypuszczenia? IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 23:08
            nie spekuluj, nie spekuluj...

wg innych teorii semici pochodza z afryki.
    • Gość: CCCP Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: *.acn.pl 01.10.03, 22:51

> Re: Fredzio54
      > Autor: Gość: Jerzy IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se
      > Data: 01-10-2003 14:17
      > + odpowiedz na list
      >
      > + odpowiedz cytując
      > Powiedz tym ludziom, ze bedziesz dyskutowac z nimi dalej "okupacje"
      > tzw. "Palestyny", gdy ludzie ci dadza odpowiedz na Twoje nastepujace pytania:
      >
      > 1. dlaczego Polska okupowala np. Ukraine i dusila jej niepodleglosciowe dazenia
      > ?
      > 2. dlaczego mordowano Ukraincow podczas II w.sw. i robily to "polskie sily
      > zbrojne"?
      > 3. dlaczego gwalcono i mordowano Niemcow osiadlych od stuleci na Pomorzu, Slask
      > u Gornym i Dolnym?
      > 4. dlaczego wygoniono z Polski mniejszosc niemiecka, zwiazana z "polskimi"
      > ziemiami od ponad 700 lat?
      > 5. dlaczego gen."Bor"-Komorowski, przyznajac sie polskosci, dopomogl Niemcom w
      > kompletnym zniszczeniu Warszawy?
      > 6. dlaczego polscy generalowie w Powstaniu Warszawskim dopuscili, poprzez swoj
      > kretynska decyzje jego wywolania, do utraty 200 tys.zyc ludzkich?
      > 7. a moze wspoldzialali z niemieckim okupantem?
      > 8. co na to mowi "alfa i omega" dzisiejszej polskiej hitorii, prof. Nowak?
      > 9. co to byla za organizacja, "NSZ"? i jak wygladal jej "wklad" w walce z
      > nazistami?
      > 10. to samo pytanie o "Brygadzie Swietokrzyskiej"?
      > 11. kto to byl Bohdan Piasecki? Dlaczego czlonka ONR po wojnie UB nie stracil a
      > pozwolil na wspolprace? I tysiacom innym oenerowcom?
      > 12. kto to byli "postepowi katolicy"?ksieza?
      > 13. kto "utrwalal wladze ludowa" na prowincji? Skad komunisci brali chetnych do
      > tej roboty?
      >
      > Gdyby ci dobrzy i prawdziwi Polacy, Zbalansowany i CCCP, uporali sie najpierw z
      >
      > wlasna historia, moglbys wtedy spokojnie z nimi podyskutowac na tematy Izraela.
      > (J)
      >
      > -------------------------------------------
      >
      > Wszystkie te ciekawie skonstruowane pytania mają mieć jakiś związek z moralną l
      > egitymacją okupacji (terminu użył niedawno Szaron) terenów palestyńskich. W ory
      > ginalnym poście nie były ponumerowane, zrobiłem to dla większej przejrzystości.
      > Dla pewności, że te ważne kwestie zostaną dostrzeżone i nie znikną w wątku:
      >
      >
      > www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=50&w=7934822
      >
      > pozwalam je sobie przekazać również na Forum Aktualności i Forum Kraj.

A co z tymi pytaniami? Nadal się błąkacie gdzieś po jakichś manowcach (jakieś Maroko, jakieś walenie wielbłądów bez przyjemności dla tych ostatnich) a tu macie zestaw pytań - w których tkwi rozwiązanie zagadki.

Rozczarowujecie mnie.

Hasło dnia: Ziemia dla Ziemniaków!!!
      • Gość: Jerzy Re: Blaznow Cepem! IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 01.10.03, 23:31
        Widze, ze watek dobrze sie rozwija.
        Dzis nie mam czasu ale jutro z cala pewnoscia dam wyczerpujaca odpowiedz
        blaznom na nurtujace ich watpliwosci.
        Z gory wiem, ze nie bedzie to mila lektura.
        Dobranoc.
        (J)
    • Gość: mirmil smieszna historyjka nr 2 IP: *.uBRgrb01.supercable.es 01.10.03, 23:03
      mama mowi do krzysia:

- krzysiu, jestes zlym dzieckiem. ukradles loda z cudzego sklepu.

krzys na to:

- mamo, ale przeciez 50 lat temu naszemu dziadkowi okradli caly sklep, a sam
      dziadek ledwo sie uratowal!!!

i co ma mama zrobic w tej sytuacji? pozwolic krzysiowi krasc lody do woli?
      • Gość: Hamerykanin Izrael czy Palestyna IP: *.clvdoh.adelphia.net 02.10.03, 01:27
        Pozwolcie Zydom miec swoj kraj. Ich jest tu w Hameryce ponad 6 milionow i
        wiecej ich przyjezdza. Niech maja ten swoj kraj niech tam wszyscy jada. Tu w
        Hameryce to az snierdzi od nich. Musi ktos ten smrod przeniesc na Bliski
        Wschod, bo nie wytrzymamy od smrodu.
    • Gość: Jerzy Re: 13 pytań (J) w związku z okupacją Palestyny IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 02.10.03, 18:37
      Zacznijmy od razu od sedna calej sprawy: Czy te pytania mialy sens? Czy sa one
      prawdziwe? Czy moga one nam cos wyjasnic, pomoc w przemysleniu zagadnienia
      tzw. "Palestyny"?
      Wydaje mi sie, ze tak.
      Z uwagi na grupke forumowych blaznow (Cepowi , ktoremu zabraklo w potrzebie
      pomocy jego giermka, czandali Zablansowanego, przyskakal w sukurs Mirmil -
      tega, islamska glowa) , powtarzajacych wciaz te same oklepane wice i
      najwyrazniej zmeczonych odgrywana rola, musze pisac prosto, zrozumiale - jak
      dla dzieci. To powinno pomoc. "Tak mi sie wydaje, chociaz moge sie mylic,
      nieprawdaz". Trzeba bowiem nie tylko znac historie wspolczesna swiata i
      wlasnego kraju ale tez, co wazniejsze, chciec wlasciwie ja zrozumiec.
      Cchoc od wymienionych przeze mnie wydarzen minelo juz blisko 60-lat, to
      przeciez w tym czasie gdy dzialy sie rozne ciemne sprawy na ziemiach polskich,
      cos wydarzalo sie w owczesnym protektoracie brytyjskim i w niedlugi czas
      potem - w odbudowanym na historycznych ziemiach Zydow, panstwie Izrael. Czyli
      wydarzenia te zachodzily prawie jednoczesnie, co przeciez nie oznacza , ze
      zawsze byly identyczne. Wyroki Opatrznosci
      (trzymam sie zrozumialej blaznom nomenklatury ich idola, A.H) sprawily, ze
      wiele z nich bylo bardzo podobnych do siebie, ale tak zwykly te procesy
      przebiegac jesli "prawo jest w orezu". Tak w jednym jak i w drugim panstwie
      pewne sily doszly do wniosku, ze panstwo mozna zdobyc na zasadzie ius gladii, a
      wiec "prawem miecza".
      Na B W po proklamowaniu panstwa Izrael na przyznanych mu ziemiach, bojowkarze
      arabscy, wspomagani przez sily zbrojne sasiednich panstw arabskich, szerzac
      krwawy terror napadli na mlode panstwo izraelskie ,chcac je po prostu
      zniszczyc , Zydow "zepchnac do morza i dokonac rozbioru ziem. Taki byl
      zasadniczy cel. Legenda "palestyny" powstala dopiero w latach 70-tych,
      autorstwa samego KGB, ktore szkolilo tak Arafata jak i reszte jaczejki.
      Po ciezkich walkach czesc z nich uciekla do krajow sasiednich . Ale duza ich
      czesc zostala. Ci zostali nazwani "grupa mniejszosciowa".
      Podobnie przebiegalo to w Polsce: sila oreza Armii Czerwonej oraz jej
      sojusznika, WP, sprawila, ze czesc Niemcow uciekla przymuszona do tego sila i
      terrorem (gwalty na kobietach, bicie, rabunki, itp) a czesc zostala. I ci tez
      stworzyli "grupe mniejszosciowa". Byla to klasyczna etniczna czystka.
      Tu analogie sie koncza: o ile w Izraelu "grupa mniejszosciowa" Arabow dostala
      te same demokratyczne prawa co Izraelczycy, plus typowe prawa dla "mniejszosci
      narodowych" o tyle w PRL, niemiecka grupa mniejszosciowa zostala poddana
      niemilemu traktowaniu i w wiekszosci , praktycznie, wypchnieta na "emigracje"
      do Niemiec Zachodnich. O jakis specjalnych wzgledach dla "mniejszosci
      etnicznej" w atmosferze krwawego terroru, rozpetanego przez owczesne wladze
      Polski, czy w okresie pozniejszym, trudno bylo mowic - praktycznie mieli mniej
      praw, niz Polacy.
      Ucieczka sporej ilosci Arabow do innych Arabow , nazwana pozniej
      eufemistycznie przez "postepowe sily" na swiecie "etniczna czystka ", byla w
      wiekszosci przypadkow zwykla emigracja - wyjazdem calych karawan objuczonych
      dobytkiem wielbladow na terytoria przyznane im wczesniejszymi postanowieniami,
      ktorych, jak to Arabowie, nigdy nie zamierzali respektowac.
      Ale ustawilo i oswietlilo natychmiast problem na wlasciwym miejscu :
      bylo "wypedzenie". W co blazny (i cepy) swiatowe i krajowe, bite cepami
      demoliberalnej propagandy, gleboko uwierzyly. Numer z Niemcami powtorzono w
      Polsce wobec Lemkow , ktorych rozegnano i wygnano z wlasnej ziemi
      (zamieszkiwanej byc moze od dobrych poltora tysiaca lat) po calej Polsce przy
      zastosowaniu najzwyczajniejszego terroru w jakim ochoczo braly tysiace
      katolickich Jasiow i Jozkow - jakby odzyly po wiekach czasy sienkiewiczowskiego
      Jaremy Wisniowieckiego. I "problem Lemkow" jako "grupy mniejszosciowej"
      przestal istniec i nie istnieje takze w dzisiejszej Polsce - juz nie
      komunistycznej ale dojrzale demokratycznej i praworzadnej.
      W historii najnowszej Europy (lata 1990- 2001) spotykamy sie jeszcze z paroma ,
      porownywalnymi z Polska co do skali i zastosowanych metod, czystkami
      etnicznymi: w Bulgarii z ktorej, stosujac terror wygnano w latach 80. Turkow
      (reszta wybrala "dobrowolna" asymilacje, zmieniajac nazwiska) oraz w bylej
      Jugoslawii, w ktorej przeganiano Serbow to tu to tam z ich prastarych siedzib,
      az wreszcie ich wygnano na dobre do "Serbii etnicznej". Tutaj zaszla bardzo
      ciekawa rzecz: czystkom, melancholijnie sie usmiechajac, patronowaly postepowe
      demokracje swiata. Z USA na czele, rzecz jasna. Zaszla jeszcze jedna
      ciekawostka: rozbior suwerennego panstwa, nieodparcie nasuwajaca skojarzenia z
      polska historia.
      Wnioski jakie mozemy wyciagnac daja sie sprowadzic do jedego, prostego, choc
      raczej niewesolego : gdy zastosujemy terror wobec grup mniejszosciowych w
      odpowiedniej konfiguracji politycznej, wszystkie metody postepowania sa
      dozwolone a kierujace czystkami sily kierownicze danych panstw metody te
      stosuja (w jak najbardziej bliskich nam czasach), uwazajac je za jak
      najbardziej prawidlowy sposob rozwiazania problemow narodowosciowych.
      Musimy tu postawic pytanie: czy Izrael moze zastosowac dobrze sprawdzone w
      praktyce polskie wzorce? Wydaje sie, ze nie - glownie z powodu wlasnych,
      ciezkich doswiadczen z przeszlosci, wykluczajacych swiadome stosowanie
      brutalnych, krwawych metod, nasuwajacych sie natychmiast umyslom prymitywnym.
      Musi szukac innych rozwiazan, pokojowych, z ktorych najlepszym wydaje sie byc
      zorganizowanie kontrolowanej emigracji do osciennych krajow arabskich. Te
      wlasnie kraje nalezaloby przekonac, ze jest to rozwiazanie najlepsze dla calego
      swiata arabskiego: Arabowie beda u siebie, beda mogli sie kulturalnie rozwijac
      i bogacic, a Zydzi beda zyli wreszcie spokojnie - bez stalego, arabskiego
      terroru i mordow.
      Tu maja blazny odpowiedz na jedna , nurtujaca ich watpliwosc o zasadnosci
      siegania do skarbczyka historii: o ile rozwiazania polskie nie sa do
      zastosowania z powodow natury moralnej, o tyle idea Izraela, by dwa odrebne
      narody rozdzielic w sposob pokojowy jest rozwiazaniem jak najbardziej godnym
      pochwaly. Ale blaznom przeciez nie o to chodzi - ciagle podkreslaja, ze "Izrael
      zagarnal ziemie arabskie", dajac tym do zrozumienia zgodnie z arabska
      wykladnia , ze panstwo to powinno zniknac.
      Niejakiemu cepowi wydal sie dziwny punkt 2 (sam je ponumerowal) , ktory
      ponoc "zawiera w sobie odpowiedz". Sformulowanie to sugeruje, ze…nie zawiera, a
      ja po prostu w sposob obrzydliwy Szkaluje Swietlana Historie Wlasnego Narodu".
      Rzecz w tym, ze mordy sie zdarzaly wielokrotnie i nie byly one tylko
      dzielem "zydowskich band" ale jak najbardziej dobrych Polakow, zarliwych
      katolikow z NSZ - m.in. to wlasnie te "polskie sily zbrojne" mialem na mysli.
      Nie byly to - jak mysli wielu - sily male, jakie mozna bylo w tamtych latach
      bagatelizowac ale calkiem powazna sila militarna, ktora usilowano
      podporzadkowac dowodztwu AK i co sie czesciowo udalo.
      W skarbczyku z Narodowej Polany znalezlismy juz jeden ciekawy, choc malo znany
      i skrzetnie skrywany dokument, mowiacy o przypadku terroryzmu niepokalanej AK,
      godnym arafatowskich watah, z ktorego fragmentami mogly sie blazny zapoznac.
      Dziwne, ze blazny wtedy zamilkly.
      Wyciagnijmy drugi podobny dokument .
      Musimy, jak poprzednio udac sie na spacer do lasu, opodal ktorego ponoc mieszka
      Cep, minac wygrzewajacego sie na sloncu zaskronca i podgrzybki, wejsc na
      Narodowa Polane z debem starym, zasiedzialym przez orla z orletami, siegnac do
      zamczystej skrzyni i wydobyc stosik dokumentow przewiazanych kokardka o bialo-
      czerwonych, narodowych barwach.
      Tym razem jest to ksiazka - dokument : "Narodowe sily zbrojne - kulisy walki
      podziemnej, 1939-1946" , napisanej przez Jerzego Polacinskiego (pseud."Lech"),
      wydanej w Warszawie w 1990 (przedruk z wydania londynskieg
    • Gość: Jerzy Re: cz. II IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 02.10.03, 18:39
      (przedruk z wydania londynskiego z 1976 r.) z przedmowa samego Jedrzeja
      Giertycha.
      Na str. 215 tej - skadinad ciekawej ksiazki - odslaniajacej mroczne realia
      polityczne okupacyjnej Polski, znajdujemy taki oto opis innego, gleboko
      skrywanego wydarzenia (o dzialalnosci i nastawieniu AK na ziemiach bialoruskich
      wobec tubylcow wspomnial delikatnie zreszta w formie zbeletryzowanej
      w "Rojstach", Tadeusz Konwicki, co zreszta potwierdzal moj sp. Ojciec,
      dowodzacy oddzialem AK na tamtych terenach). Opis ten przytoczymy slowo za
      slowem, by odebrac blaznom mozliwosc podwazenia zacytowanych slow.
      Oto odpowiedni ustep:
      "(...) Okregi NSZ lubelski, podlaski i czesc rzeszowskiego, odciete od komendy
      glownej linia frontu od sierpnia 1944, zorganizowaly samorzutnie na okres
      przejsciowy "Tymczasowa Rade Polityczna Ziem Wschodnich" i podlegajaca
      jej "Komende Ziem Wschodnich NSZ". Kontakt z nia zostal nawiazany przez Komende
      Ziem Wschodnich NSZ, bez porozumienia sie z Komenda Glowna NZW dopiero w lecie
      1945. W tym czasie Komenda Ziem Wschodnich NSZ rozpoczela zaplanowana wczesniej
      akcje przeciw grupom ukrainskim, odpowiedzialnym za mordowanie ludnosci
      polskiej. Akcje rozpoczeto likwidacja ukrainskiej wsi Wierzchowiny, zabijajac
      wszystkich mieszkancow (okolo 200 osob) nie wylaczajac dzieci. Potworna
      brutalnosc tej akcji tlumaczono pozniej duzym procentem Wolyniakow w tych
      oddzialach oraz faktem, ze wies ta byla baza wypadowa przeciw ludnosci polskiej
      oraz zrodlem rekrutacji do SS-Galizien. Wkrotce potem oddzialy biorace udzial w
      tej akcji zostaly rozbite przez operacyjne grupy UB a komenda okregu
      lubelskiego aresztowana.(...)".
      Cytowanie zrodel ukrainskich (co by bylo przez blaznow od razu przyjete
      jako "klamstwa") daloby jeszcze wyrazistszy obraz. Dlatego od ich cytowania sie
      powstrzymam.
      Blazny nie widza powiazan, bo ich nie chca widziec, opowiadajac szyderczo
      glupawe historyjki o zachowaniu sie dzieci. Trzeba wiec znow wykazac na zywe,
      niezwykle aktualne powiazanie, bedace przestroga dla nieodpowiedzialnych
      politycznych decyzji.
      Taka decyzja bylo ze strony polskiej wywolanie Powstania Warszawskiego w wyniku
      ktorego, udalo sie politycznemu kierownictwu.... zniszczyc stolice Polski.
      Ponosi ono tez wine za ponad 150.000 ofiar wsrod ludnosci cywilnej i za smierc
      okolo 20.000 swoich zolnierzy - to jest za wydarzenie, jakiego trudno by szukac
      w annalach historii swiata ale ktory w koncu znajdujemy w..."palestynie".
      I tu , podobnie jak w Warszawie, na terytoriach zajmowanych
      przez "palestynczykow", wybuchlo bezrozumne powstanie ruinujace te i tak
      zostajace w tyle nawet za krajami arabskimi terytoria. I kazdego dnia przyrasta
      liczba ofiar na skutek rownie (jak gen."Bora") idiotycznej decyzji
      arafatowskiej ekipy. I najwyrazniej jest zafascynowany polska historia.
      Co ciekawe, ze paralele, choc tak odlegle od siebie w czasie, spina cos jeszcze
      a mianowicie - "uznanie" swiata.
      W przypadku "Bora" wypowiedzial sie...rzad RP, nadajac mu....krzyz Virtuti
      Militari - jedno z najwyzszych polskich odznaczen wojskowych
      przyznawanych "generalowi za samodzielne dzialanie, ktore bylo zwycieska bitwa
      lub walnie przyczynilo sie do zwyciestwa". Tak mowi statut .
      W przypadku Arafata swiatowe gremium przyznalo zawodowemu terroryscie i
      kondotierowi..."nagrode pokojowa Nobla" - taki pokojowy odpowiednik polskiego
      odznaczenia.
      Oczywiscie nie byl gen. "Bor" niemieckim agentem, ale jego zlowieszcza
      dzialanosc podczas okupacji (nie byl sam i dowodzil liczna ekipa) przydala sie
      Niemcom i byla dla nich tak dobra, ze spotkala sie z przychylnymi komentarzami
      samego Goebbelsa , Himlera i Hitlera, wysoko oceniajacymi wyczyn polskiego
      wodza - z pozycji nazistow rzecz jasna.
      Jest jeszcze jedna rzecz o ktorej warto wspomniec: gen."Bor" i jego ekipa,
      wywolujac Powstanie mowili: "Musimy stoczyc wielka bitwe w Warszawie i to
      niezaleznie od ceny. Niech sie wala mury, niech plynie krew, tylko nasza walka
      i nasza smierc, nasza ofiara moze zmienic stanowisko wielkich mocarstw"
      (Okulicki)...."Bedzie to nasza ostateczna bitwa" (T.Zenczykowski)...
      No i mury sie walily, krew plynela... ale oni ....nie umarli w tej Warszawie i
      w wiekszosci dozyli spokojnej, pogodnej, starosci z dala od okropienstw
      komunizmu.
      Podobnie mysli Arafat, ktoremu glejt do takiej starosci zapewnila Nagroda Nobla
      i czula opieka (choc niewidzialna) KGB i "progresywnych" demoliberalow, bardzo
      glosno szczekajacych w masmediach.
      Wlasnie, Arafat tez mysli o spokojnej starosci i gromadzi juz teraz, bedac
      nawet "osaczonym", zapobiegliwie srodki na ten cel .
      Majac na uwadze, ze byc moze Cep bedzie chcial wyslac moje poglebienie tematu
      na rozne fora - skoncentruje sie krociutko na jego osobie, by jego nowych
      czytelnikow oswiecic z kim maja do czynienia.
      In the beginning:
      Chcac sie zorientowac z wiedza niektorych osob, zywo dyskutujacych na Forum
      problem Talmudu (i jego komentarzy) poslalem jednemu z dyskutantow (uzywajacemu
      wtedu nicku, "kapral") do oceny, "Traktat o milosierdziu" cytaty z tekstow
      encyklik napisanych przez Ojca sw. Jana Pawla II. Proba ta byla jak najbardziej
      oczywista -jesli sie dyskutuje problemy Talmudu, (czego nawet sami Zydzi -poza
      rabinami - nie czynia) to ma sie jakas gleboka wiedze w przedmiocie.
      Tak jak sie spodziewalem zapadlo milczenie. Po jakim czasie odezwal sie Cep
      (na innym watku ), oblewajac inwektywami i mnie, i "moje" opracowanie, ktore
      nazwal ...wypocinami na temat teologii miłosierdzia
      Oto link:
      <https://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=6115751&a=6203951>
      Oczywiscie czlowiek ten nie czytal papieskich encyklik, ktore skierowane sa
      przeciez do katolikow a za takiego ("lewicowy katolik" wedle jego
      sprostowania ) sie ten czlowiek ma.
      Tym sie dla mnie ostatecznie skompromitowal.
      Czasmi lubi Cep podpisywac sie "wasaty parowoz".
      Niewiele on ma z parowozem wspolnego, ale za to duzo z ledwo sie na torach
      trzymajaca, rozpadajaca sie podmiejska ciuchcia.
      (J)
    • cosmosaltana warte przeczytania 02.10.03, 23:22
      Polacy-Zydzi: Milosc i nienawisc Otwarta rana
      Rozmowa z ALEKSANDREM KLUGMANEM,
      izraelskim dziennikarzem, autorem ksiazki "Zyd - co to znaczy?"

- Co pan sadzi o liscie Jaroslawa Welmana?

- Autor tego listu reprezentuje chorobliwa nienawisc, to przypadek dla
      psychiatry, to usprawiedliwianie Holocaustu. Antysemityzm w dzisiejszej
      Polsce i antysemityzm w II Rzeczypospolitej czy pod zaborami maja zupelnie
      inna przyczyne. Wspolczesny antysemityzm w Polsce wynika z niewiedzy.

Z faktu, ze tylko najstarsi Polacy, ktorzy maja wiecej niz siedemdziesiat
      lat, pamietaja Zydow. Przypomne historie opisana we wstepie mojej ksiazki.

Podczas urlopu w Krynicy poznalem 30-letniego inzyniera z mojej rodzinnej
      Lodzi, gdzie przed wojna jedna trzecia mieszkancow stanowili Zydzi.

Ten mlody czlowiek powiedzial mi, ze po raz pierwszy w zyciu widzi Zyda.
      Na szczescie w Polsce w ostatnim czasie na tematy zydowskie ukazalo sie
      wiele publikacji. Cykl w "Angorze" jest tego przykladem.

- A wiec Polacy sa antysemitami?

- Nie stosowalbym takich uogolnien. Nie tyle Polacy sa antysemitami,
      co pokutuje w nich to, co przez 120 lat robili tu zaborcy.
      Kazdej obcej wladzy tworzenie wrogow pomaga w rzadzeniu.

Pierwsze pogromy robila przeciez carska ochrana.
      Takze ochrana stworzyla Protokoly medrcow Syjonu.
      Dlatego chociaz w przedwojennej Polsce nie do pomyslenia bylo,
      zeby kupiec katolik,konkurujac z kupcem ewangelikiem,
      poslugiwal sie argumentem religijnym,to ten nonsens
      stosowano wobec Zydow.

Jednoczesnie w dzisiejszej Polsce, w kraju bez Zydow, okreslenie Zyd
      ma znaczenie pejoratywne. Nie znajdzie pan tego nawet w Niemczech.
      W ktoryms z lodzkich liceow nauczyciel zadal pytanie:

jak bys zareagowal, gdybys sie dowiedzial, ze jestes Zydem?

Jeden z chlopcow powiedzial, ze popelnilby samobojstwo.
      Ta odpowiedz mna wstrzasnela.

W kraju, gdzie na kazdym kroku czci sie Maryje, chlopak, ktory
      dowiedzialby sie, ze pochodzi z narodu, ktory wydal na swiat matke
      Syna Bozego, a moze nawet jest z nia spokrewniony, popelnilby samobojstwo?
      Przeciez to straszne bluznierstwo.

To byl jeden z powodow, dla ktorych napisalem te ksiazke.
      Wielu Polakow zabiera glos na temat Zydow, nie majac
      jednoczesnie pojecia, o czym mowi.

- W wielu pisanych do redakcji listach czytelnicy stawiaja wobec
      przedwojennych polskich Zydow zarzuty dotyczace braku asymilacji,
      dobrowolnego zamykania sie w gettach...

- Niech pan zobaczy dzisiejsze polskie dzielnice w Chicago, Buffallo,
      Nowym Jorku. To naturalne, ze czlowiek chce mieszkac w znanym sobie
      srodowisku, ale od tego do nakladania na Zydow specjalnych podatkow, zamykania
      za murami, oznaczania specjalnymi nakryciami glowy lub gwiazdami Dawida, droga
      bardzo daleka.

- Przyzna pan jednak, ze przedwojenne powiedzenie:
      Nasze kamienice,wasze ulice nie bylo calkowicie bezzasadne.

- A ja sie pytam, czy mozliwe bylo powstanie nowoczesnej Polski
      bez mieszczanstwa? Nie. A kto je tworzyl? Niemcy i Zydzi.

Co robili Niemcy?
      Organizowali bunty przeciw polskiej wladzy.
      W slad za umocnieniem sie niemieckiego mieszczanstwa na polskich ziemiach szly
      roszczenia terytorialne. Do dzis ma Polska problemy ze Slaskiem.
      Czego chcieli zydowscy mieszczanie?
      Tylko spokoju.

- Do dzis niektorzy z nas utozsamiaja narod zydowski z Rozanskim,
      Bermanem, Fejginem, Mincem.

- Jezeli ja jestem odpowiedzialny za Minca, to pan jest
      odpowiedzialny za Dzierzynskiego, Gomulke, Bieruta i Radkiewicza,
      ktory byl szefem Ministerstwa Bezpieczenstwa Publicznego.

Potwornosc postepowania funkcjonariuszy bezpieczenstwa nie wynikala z tego, ze
      byli Zydami, lecz z tego, ze byli komunistami, ktorzy z rowna ezwzglednoscia
      walczyli ze wszystkimi przeciwnikami rewolucji.

Czy dzisiejszy swiat nienawidzi Gruzinow za Stalina i Berie?

- Po wydarzeniach marcowych 1968 roku wielu pana rodakow zrownywalo
      swoja niechec do Polakow z nienawiscia do hitlerowskich zbrodniarzy.

- Ta zadra w niektorych Zydach tkwi do dzis.
      W 1967 roku, po blyskawicznym zwyciestwie Izraela nad Arabami,
      przeszla przez Polske fala sympatii do Izraela. Z kleski popieranych przez
      Zwiazek Radziecki Arabow cieszyli sie nawet polscy antysemici.

Rok pozniej na tej bazie doszlo do rozgrywki dwoch band walczacych
      o wladze w lonie PZPR. O zajadlosci tej walki swiadczy fakt, ze po raz pierwszy
      komunisci siegneli po antysemityzm, orez faszystow, swoich ideowych
      przeciwnikow. Do tego doszedl czynnik materialny. Na kilka tysiecy opuszczonych
      przez polskich Zydow stanowisk awansowalo
      kilka tysiecy Polakow.

Rok 1968 wyzwolil uspione juz w niektorych Polakach demony.
      Gdyby go nie bylo, zapewne dzis stereotyp Zyda w Polsce wygladalby
      zupelnie inaczej.

- Skoro mowimy o stereotypach. Mieszka pan w Izraelu, podobno stosunek
      Izraelczykow do Polakow tez nie jest najlepszy?

- Mimo wystepujacej tu i owdzie niecheci do Polakow, Izraelczycy maja
      lepszy stosunek do Polakow niz Polacy do Zydow.

- Powiedzial pan o kilku tysiacach stanowisk, z ktorych wyrzucono
      Zydow w 1968 roku. Jak to mozliwe, skoro zylo ich w Polsce stosunkowo niewielu.
      A jezeli tak, to czy mozna sie dziwic Polakom, ze tak wielu
      z nich wszedzie widzi zydowskie spiski?

- Gdy zapytano Chaplina, czy jest Zydem, odpowiedzial:
      to dziwne, mimo ze jestem genialny, nie jestem Zydem.

A teraz powaznie. W latach piecdziesiatych w Polsce znajomy dyrektor szkoly
      liczacej 2 tysiace uczniow mial wytypowac pieciu najlepszych. Po ustaleniu
      kryteriow okazalo sie, ze wsrod zwyciezcow bylo troje zydowskich dzieci. Stalo
      sie tak, mimo ze wszystkich zydowskich uczniow bylo najwyzej siedemnastu.

Jak to jest mozliwe? Odpowiedz jest prosta.
      Gdy pradziadek polskiego chlopca byl panszczyznianym chlopem, to pradziadek
      zydowskiego dziecka, nawet gdy byl biednym mleczarzem, wychowywany byl w
      milosci do ksiazek. Gdy ksiazka, nie tylko swieta, spadala na ziemie,
      przy podnoszeniu calowalo sie ja tak,jak Polacy robia to z chlebem.
      To jest cala tajemnica.

Z czasem to wszystko sie zaciera.
      Dawni Zydzi byli swietnymi kupcami, a nie wyrozniali sie jako wojskowi.
      Dzis armia izraelska jest jedna z najlepszych na swiecie, a gospodarka lezy na
      lopatkach.

- Czy jest pan czlowiekiem wierzacym?

- Odpowiem panu slowami pewnego konajacego ateisty:
      "Jak nie ma Boga, to Bog z Nim, ale jezeli nie daj Boze jest, to Boze uchowaj".

- Wierzy pan, ze Zydzi sa narodem wybranym?

- Ludzie wierzacy uwazaja, ze tak.
      Profesor Jan Karski powiedzial mi kiedys, ze Zydzi sa narodem potrojnie
      wybranym:

Raz - gdy Pan Bog zawarl przymierze z Abrahamem,
      Drugi raz - gdy na Gorze Synaj przekazal Mojzeszowi dekalog.
      Trzeci raz - gdy ze wszystkich kobiet swiata wybral zydowska dziewczyne
      z Nazaretu, zeby urodzila Odkupiciela.

To opinia Polaka i katolika.
      Zaden inny narod nie absorbowal tak przez tysiace lat opinii swiatowej.

- Wspolczesni Izraelczycy przez wielu Polakow postrzegani sa jako okupanci.
      Narod, ktory traktuje Arabow niemal tak, jak Niemcy traktowali Zydow.

- Islam byl zawsze religia wojujaca.
      Przeciez prorok Mahomet sam stal na czele armii.
      Mimo ze nigdy nie opuscil swoich rodzinnych stron, Arabowie wierza,
      ze poszedl do nieba w Jerozolimie. Z tego wywodza swoje prawa do tego miasta, a
      przeciez caly obszar az po Atlantyk przed wiekami podbili sila.
      Gdy do religii miesza sie polityka, a do polityki rasizm, to
      powstaje galimatias.

Jezeli ktos popiera prawa "Palestynczykow" do powrotu na
      ziemie Izraela, to niech wezmie pod uwage, ze na tej samej podstawie Erika
      Steinbach moze domagac sie powrotu na polskie ziemie milionow Niemcow.

Dlatego dziwie sie, ze w Polsce jest palestynska ambasada, gdy nie ma
      jej w zadnym arabskim kraju. Rozwiazujac konflikt bliskowschodni, trzeba
      pamietac, zeby jednej krzywdy nie naprawiac, wyrzadzajac inna.

Rozmawi
      • Gość: z daleka Re: warte przeczytania IP: *.inter.net.il 03.10.03, 22:04
        To dziwne ze nikt wlasciwie nie zareagowal na te wypowiedz. A moze to wcale
        nie jest dziwne.
        • cosmosaltana Re: warte przeczytania 04.10.03, 00:38
          Gość portalu: z daleka napisał(a):

> To dziwne ze nikt wlasciwie nie zareagowal na te wypowiedz. A moze to wcale
          > nie jest dziwne.

Drogi "z daleka" , a wlasciwie calkiem "z bliska" - chyba nie spodziewales sie,
          ze taki artykul bedzie godny reakcji "Osob Majacych Przyjaciol Zydow"?
          Laila tov.
          • Gość: z daleka Re: warte przeczytania IP: *.inter.net.il 04.10.03, 01:26
            tak na dobra sprawe to przestalem sie juz czemukolwiek dziwic. Bylem dwa
            tygodnie w Polsce, spotkalem sie z wielu ludzmi, wieloma opiniami, ale czegos
            tak oblednego, co rodzi sie na tym forum nigdzie nie slyszalem. Mysle, ze
            gdyby ktos nieznajacy Polski i Polakow probowal wyrobic sobie o nich opinie w
            oparciu o gloszone tu poglady, bardzo by sie pomylil. A bierze sie to z tego,
            ze najskrajniejsze, najbardziej idiotyczne opinie glosza sfrustrowani Polacy z
            zagranicy. Odreagowuja sie nieudacznicy, zamiast wrocic w rodzinne pielesze i
            podziwiac swoja ojczyzne i przysparzac Jej spledoru. Laila tov, hatima tova.
      • Gość: mirmil nie warte przeczytania IP: *.uBRgrb01.supercable.es 04.10.03, 01:06
        gdyby nie akcencik antypalestynski, to moze i warte by to bylo przeczytania. a
        tak mamy do czynienia z kolejna propagandowa papka:

- polacy nie sa tacy be (ciekawe czy w glebi serca ten czlowiek podziela zdanie
        pana ambasadora co do polakow)

- polacy musza zrozumiec ze islam i palstynczycy sa be

"Gdy do religii miesza sie polityka, a do polityki rasizm, to
        powstaje galimatias."

chodzi ci o to?:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=5846464
        "Islam byl zawsze religia wojujaca.
        Przeciez prorok Mahomet sam stal na czele armii.
        Mimo ze nigdy nie opuscil swoich rodzinnych stron, Arabowie wierza,
        ze poszedl do nieba w Jerozolimie. Z tego wywodza swoje prawa do tego miasta, a
        przeciez caly obszar az po Atlantyk przed wiekami podbili sila."

a jak niby zydzi podbili palestyne? he?

poza tym palestynczycy wywodza swoje prawa do palstyny z tego prostego powodu,
        ze byli tam przed zydami. i tyle.

juz raczej bym powiedzial, ze "na tej samej zasadzie slowianie moga sie domagac
        zwrotu ziem, ktore obecnie naleza do niemiec". podejrzewam, ze ten sam autor w
        podobnym wywiadzie udzielonym w niemczech wlasnie cos takiego mogl powiedziec.
      • and_up Re: warte przeczytania 17.11.03, 21:55
    • Gość: CCCP 13 kwestii - i do F54 IP: *.acn.pl 03.10.03, 04:37
      Gdybym powiedział,że czekam z napięciem na uczone komentarze do dalszych z zestawu 13 kwestii, mijałbym się z prawdą. To, co przeczytałem, już mi wystarczy. Bełkot. Paralela Polska = Izrael śmieszna, o kant d... przełamać. I widzę to, co dostrzegłem już dawniej: skłonność do konfabulacji. Czyli kłamstwa. Na różnych poziomach. Na jednym zbrodnia w Wierzchowinie staje się pilnie skrywaną polską tajemnicą. Na drugim (J), wzburzony przebiegiem dyskusji o Talmudzie przesyła =kapralowi= wieloczęściowy traktat o miłosierdziu.

Co do pierwszego - o zbrodni w Wierzchowinie uczono mnie już w liceum, widziałem sam wiele razy zdjęcia publikowane w gazetach, czasopismach i książkach, czytałem dyskusje na ten temat: Wierzchowina była ulubionym tematem poruszanym przy każdej okazji przez komunistycznych utrwalaczy władzy ludowej; w związku z ludobójstwem wołyńskim sprawę Wierzchowiny bada ponownie IPN. Gdzie tu tajemnica? Żadnych idiotycznych zamczystych skrzyń nie trzeba otwierać, one już od dawna są otwarte, i to bez przyczynienia polskojęzycznych Szwedów.

Co do drugiego - sięgnąłem do Archiwum i odnalazłem kontekst, w którym został opublikowany pięcioczęściowy "Traktat o miłosierdziu", chodziło nie o dyskusję o Talmudzie a o sprowokowaną przez Danę33 wymianę z Omarem na temat spraw jakoby ukrywanych przez Koran.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=4477276&a=4477276

(J) kończy skanowanie tekstów, po czym zachęca =kaprala= (a jaki przy tym Wersal!):

> To chyba wszystko, co chcialbym Panu naswietlic i ufam, ze pomoze to Mu w
      > lepszym zrozumieniu Izraela.
      > Jesli Pan potrafi, to moze Pan to podwazyc.

Na co =kapral= odpowiada, moim zdaniem przytomnie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=4477276&a=4490291

<<Szanowny Panie Jerzy,

Dzięki za poświęcenie mi aż tyle uwagi. Te przesłane mi 5 rozdziałów traktatu teologicznego o miłosierdziu to dowód zaufania do
      mojej sprawności intelektualnej, ale też pewnie i spory wysiłek z Pańskiej strony. Samo tylko przeskanowanie tekstu musiało
      przecież zająć trochę czasu. Jestem doprawdy wzruszony.

W każdym razie doceniając Pański zamiar zamierzam szczegółowo zapoznać się z tekstem. Trochę to musi potrwać, tak się bowiem
      składa, ze biblistyka nie stanowi jednej z moich paru specjalizacji. A przecież zaprasza mnie Pan do wędrówki po rozległej
      przestrzeni, posiadającej wiele wartych odwiedzenia zakątków, wzniesień i ścieżek.

Tymczasem jednak parę wstępnych pytań i jedna konstatacja.

1)Pisze Pan: "musze stwierdzic, ze Pan racji w swoich osadach."

Wnoszę z uzycia dopełniacza, że w zdaniu brakuje słów "nie ma". Czy tak?

2)Pisze Pan: "Dlatego mysle, ze nalezy
      > rozpoczac od pojecia "milosierdzia", ktore Pan posrednio podwazal."

Chciałbym wiedzieć, gdzie pośrednio podważałem pojęcie miłosierdzia? Jeśli poda Pan przykłady, będę lepiej wiedział, co Pan
      rozumie przez słowa "pośrednio", "podważać" i "miłosierdzie" i z tą wiedzą przystąpię (już lepiej przygotowany) do lektury
      Pańskiego tekstu.

Na zakończenie V części Pisze Pan: "To chyba wszystko, co chcialbym Panu naswietlic i ufam, ze pomoze to Mu w
      lepszym zrozumieniu Izraela.
      Jesli Pan potrafi, to moze Pan to podwazyc."

Tu miejsce na konstatację. Odrzucam ostatnie zdanie. Na tym etapie nie muszę ani potrafić ani nie potrafić, ani móc ani nie móc.
      Dopóty, dopóki teza, wg której teologiczna koncepcja Izraela posiada moc objaśniania i, zarazem, zawiera w sobie instrumenty
      moralnej legitymizacji wyborów dokonywanych przez założycieli i wpółczesnych kierowników Państwa Izrael, nie zostanie należycie
      udokumentowana.

Pozdrawiam,

= >>

Przeinaczanie słów i intencji =kaprala= wydaje mi się czymś raczej mało wonnym. To zresztą nic nowego, zdziecinniałe zamiłowanie do przekręcania wszystkiego, co się da, do kłamstwa, wciąż trwa. Miał rację =kapral=, kiedy uznał (J) za kłamcę i skurwysyna:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=4989162&a=5007344

Sam w sprawie tendencji (J) do kłamstwa nie będę się dalej rozwodzić - wystarczy to co juz napisane.

A pozostałym uczestnikom tego Forum przypomnę jedynie, że masowe wypędzenia dotyczyły nie tylko Niemców - ich ofiarą padła również równocześnie ludność polska z przedwojennych polskich kresów. I odbyły się te wypędzenia bynajmniej nie z polskiej inicjatywy, tylko na podstawie decyzji zwycięskich mocarstw. O czym historyk z bożej łaski (J) raczy nie wspominać. Moja rodzina, kiedy wywalano ją z domu w pow. Stołpce, woj. Nowogródek, nie miała nic do gadania. No - najwyżej mogła przyjąć sowieckie obywatelstwo, czego ze zrozumiałych względów nie chciała uczynić.

Jest jeszcze rzecz zabawna. Ale może raczej ponura. W poście otwierającym ten temat (J) nakłania pisującego z Niemiec niby-wesołka Fredzia54 do podnoszenia tych wydumanych 13 kwestii, kiedy pojawi się kwestia okupacji Palestyny. Ale sam stwierdza (już wtm wątku, o jeden czy dwa posty wyżej), że jego ojciec dowodził podczas wojny oddziałem AK. To w niektórych kręgach jest powód do dumy. Jednak wg źródeł, z których obficie i niezmordowanie czerpie F54, AK była organizacją zbrodniczą, specjalizujacą się w wyłapywaniu i mordowaniu Żydów.

Zachęcam w tym miejscu F54, by choć raz był konsekwentny i zapytał wprost pana (J) - ilu Żydów obrabował, przekazał do Gestapo, wymordował oddział jego ojca?

C.

Hasło dnia: Ziemia dla ziemniaków!!!

• Gość: Jerzy Re:Zakonczenie dyskusji. IP: *.02-11-6c756e2.cust.bredbandsbolaget.se 03.10.03, 21:27
        No i widzisz, CCCP - musiales choc raz poswiecic troszke wiecej czasu i pewne
        sprawy przemyslec (godz. 04:37 - brawo).

Dawno zauwazylem, ze wszystkim zarzucasz klamstwo, bedac sam "ponad wszystko" -
        sadze, ze to typowe nauczycielskie przywyczajenie . I to napuszone kazanie "na
        gorze"...
        Niestety, osady belfra to nie salomonowe wyroki - chyba z tym sie zgodzisz. Nie
        przyslonisz tym ani swojej niewiedzy w przedmiocie ani wlasnych klamstw -
        powielanych bez przerwy na roznych watkach.

Sprawa stosunkow polsko-ukrainsko-bialorusko-litewskich, tu klamiesz jak
        najety, nigdy w peerelu nie byla dyskutowana powaznie (i to w dodatku
        wielokrotnie(?)) , ani publicznie, ani - tym bardziej - w szkolach. Musiales
        chodzic do jakiegos bardzo wyjatkowego liceum za czasow "prezydenta"
        Bieruta.Czy moze liczysz naiwnie, ze uczestnicy Forum po prostu nie wiedza, kim
        byl "Bierut"?
        Ja juz nie mialem widac takiego szczescia. Problematyka ta nie byla w liceum
        dyskutowana, choc lekcji historii (na wysokim poziomie) w moim klasycznym
        gimanzjum staralem sie nie opuszczac.

Sprawa "kaprala" to juz historia - wyplynela tylko ot tak sobie (musialem
        przeciez do czegos nawiazac -rozumiem ze to Twoj krewny, gdyz tak Cie
        ruszylo?), przy okazji Twojej krytyki "Traktatu milosierdzia" i patologo -
        nienawistnego dyskutowania...Talmudu. Faktem jest, ze Twoja krytyka - podwaza
        poziom wyksztalcenia...i intencje Papieza - wg wielu teologow i filozofow -
        najtezszego filozofa chrzescijanstwa obecnej doby. Taka opinie o Nim - moze Cie
        to zainteresuje - wyraza rowniez np. prof. Zygmunt Bauman - ten, no wiesz....
        Zdumiewa mnie, ze tak slabo sie "bronisz". Moglbys przeciez wytlumaczyc
        swoj "pyf" prosto, po mesku np. :

"Poniewaz zauwazylem w tzw. "Traktacie milosierdzia" opublikowanym przez (J) na
        jednym z watkow, przewijajaca sie mysl, ze pojecie "milosierdzia" autor wiaze z
        Zydami i - co gorsze, wprost niestrawne - podpiera to cytatami ze Starego
        Testamentu, komentujac tekst bardzo stronniczo i powierzchownie, jak rowniez
        to, ze za duzo w "Traktacie" gadaniny o Zydach - po pobieznym przerzuceniu tych
        wypocin i konfabulacji, zalatujacych siarka i piekielnymi ogniami, wyrzucilem
        je do kosza a (J) postanowilem obrzucic inwektywami. I tak bede dalej czynil -
        w czym mi dopomoz Bog! CCCP - Ziemia dla ziemniakow".

Miales szanse, by blysnac intelektem...ale zmarnowales ja. Zrobiles "pyf"
        dzieki swojej zarozumialosci.
        Wbrew pozorom nie ciesze sie z tego i Twoje potkniecie pominalem milczeniem.
        Wtedy nie uwazalem tego az za tak wazne, kladac je po prostu na karb "choroby
        na Zyda" -jak widzisz unikam, jak diabel swieconej wody, slowa "antysemita"...
        Ale w miedzyczasie popelniales stale pewne bledy: uciekales sie do pomowien,
        konfabulacji, manipulacji - nie chodzi tu nawet bezposrednio o mnie, ale o
        caloksztalt Twojej dzialalnosci forumowej. Dzisiaj, zabierasz sie za mojego,
        sp. Ojca czym wystawiasz sobie sam jak najgorsza opinie.
        Powiem Ci, ze to tez rozumiem: w zyciu tak bywa, ze gdy jedni walcza, drudzy
        przewracaja gnoj widlami.

Co do innych Twoich "uwag"; podsumuje je krotko: sam fakt, ze znow obrzuciles
        mnie inwektywami jest jednoznaczny z tym, ze byly one sluszne - reakcja typowa.
        Co do IPN - dziekuje, ze zwrociles mi na ten "instytut" uwage, ale sam fakt, ze
        kreci sie kolo niego prof. Nowak daje duzo do myslenia.

Ze swej strony uwazam dyskusje za zakonczona. Nie trudz sie wiecej, bo i tak Ci
        nie odpowiem.
        (J)

Ps.: Znalem, rzecz prosta, wczesniej link(art. Jana Maksymiuka) z ktorego
        przepisales o Wolyniu, IPN, itp. "Wierzchowina" potraktowana zostala tam bardzo
        ogolnikowo("instytut" dopiero prowadzi inwestygacje)- czyzby w Nowej Polsce
        znowu zaczynamy tak samo, jak w komunistycznej?
        Zreszta autor sam zaznacza, jak w czasach komunistycznych "dyskutowalo sie"
        pewne sprawy. I jeszcze cos:

"Many of the assertions of the Polish scholars are controversial, especially in
        Ukraine. There, for most of the last half century, facts about the Nazi
        occupation were hidden, distorted, or falsified by Soviet historiography in
        previous decades. Ukrainian scholars over the last decade have made a
        significant contribution to clearing up the situation, but much clearly remains
        to be done."
        "Many of the assertions of the Polish scholars are controversial..." Czyli,
        jak to w zyciu: "Bernardus valles, montes Benedictus amat, oppida Franciscus,
        celebres Ignatius urbes."

• Gość: mirmil jerzyku - cala dyskusja z toba sie sprowadza do IP: *.uBRgrb01.supercable.es 03.10.03, 21:50
          jednego:

mama mowi do synka:

- krzysiu, jestes zlym dzieckiem, ukradles ze sklepu loda.

krzysio:

- mamo, ale przeciez zuzia z drugiego podworka 3 lata temu tez ukradla lody i
          to duzo wiecej ode mnie!!!

no i co ma zrobic tutaj mama? pozwolic krzysiowi krasc lody do woli?

MOZESZ SOBIE GRZEBAC W HISTORII POLSKI OD WCZESNEGO MEZOZOZOIKU DO POZNEGO
          ROKOKOKO ALE I TAK NIE ZMIENISZ FAKTU, ZE DZIALANIA IZRAELA SA ZBRODNIA. WIDZI
          TO CORAZ WIECEJ LUDZI. PRZY ODROBINIE SZCZESCIA NIEKTORZY Z WASZYCH "ELYT"
          ODPOWIEDZA ZA TE ZBRODNIE PRZED ODPOWIEDNIMI SADAMI.

POZDRAWIAM.
          • Gość: dana33 Re: jerzyku - cala dyskusja z toba sie sprowadza IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 03.10.03, 22:54
            nu, "coraz wiecej ludzi"... hm, gdzie, tu na forum? bo jakos nie zauwazylam tego
            przegladajac prase swiatowa. nu, ale ja nie znam wszystkich jezykow, tylko 6,
            wiec moze ci ludzie mowia swahili....
            • superzyd Re: jerzyku - cala dyskusja z toba sie sprowadza 03.10.03, 23:01
              zacznij przegladac ta prase a nie uzywac tylko do podcierania swojego tlustego
              zydowskiego dupska.

To wtedy zobaczysz.
              • Gość: dana33 Re: jerzyku - cala dyskusja z toba sie sprowadza IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 01:16
                aha, twoje gojowskie to chude z kosciami? to sie obchodzisz bez gazety, rozumiem.
                zreszta te polskie to z niedobrego papieru. a ty oprocz polskiego to nic, nie?
                • Gość: CCCP Re: jerzyku - cala dyskusja z toba sie sprowadza IP: *.acn.pl 04.10.03, 05:50
                  Gość portalu: dana33 napisał(a):

> aha, twoje gojowskie to chude z kosciami? to sie obchodzisz bez gazety, rozumie
                  > m.
                  > zreszta te polskie to z niedobrego papieru. a ty oprocz polskiego to nic, nie?

Chude z kościami podoba mi się. Ale lepiej byłoby napisać - chude z kościamy. (Tylko, że wtedy zaraz ktoś by Ci zwrócił uwagę, że piszesz niepoprawnie po polsku).

On chyba z takich co to jednak uzywają gazet, ale takich pociętych na kawałki i wbitych na gwóźdź; najlepsza do tego Trybuna (dawniej Trybuna Ludu, wtedy mozna było sobie przy okazji usmarować zadek na czarno, dzisiaj mają lepszą farbę, chyba!), czyta się z nudów fantastyczne kawałki, typu:

zegam sobie prawo do przedstawienia na forum Sejmu swo
                  e - mówił ustępujący wiceszef SWiA. Dobrowolne złożeni
                  o się ze skierowaniem do Sejmu wniosku o uchylenie Sob
                  się tego kielecka prokuratura badająca tzw. przeciek s
                  orów wczoraj podpisał i wysłał na ul. Wiejską minister
                  k. Na tajne informacje od Sobotki miał się powoływać p
                  ny o to, że ostrzegł starachowickich samorządowców o i
                  olicję. Według rzeczniczki Prokuratury Krajowej, Małgo
                  o materiał, który "dostarczył uzasadnionego podejrzeni
                  przez Zbigniewa Sobotkę". Wilkosz-Śliwa stwierdziła, ż

Już tego typu lektury opisywano w "Szwejku". Jak człowiek się takich nowin naczyta, to zaraz później ma tzw. określony światopogląd, nieważne czy prawy czy lewy, czy górny czy dolny, ważne żeby był określony.

C.

PS. Przyjemnie było znaleźć kilka lat temu identyczne ustrojstwo z gwoździem i gazetami do medytacji w WC przy knajpie w takim miasteczku w Georgii (USA). Od razu widać, że cywilizacja przechodzi wszędzie przez te same etapy.
                  • Gość: dana33 do cccp IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 14:19
                    w przerwie czekajac az roastbeef w ziolach bedzie gotowy znalazlam twoj post.
                    posmialam sie do lez. pierwsza klasa!!!
                    • Gość: dana33 do cccp p.s. IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.10.03, 14:19
                      a moze powinno byc "do lzow" ?? :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka