Dodaj do ulubionych

Co zrobić z Rosją?

14.02.09, 16:18
Takie pytanie i taki problem zgłaszali różni przywódcy europejscy i USA w
swoich przemówieniach w Davos. Zrobiła to A.Merkel, D.Tusk, Sarkozy, Biden, i
inni. Generalnie cała rodzina europejsko - atlantycka zastanawia się ale
pozytywnie - jak wciągnąć Rosję do współpracy z krajami rozwiniętymi ale w
oparciu o zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych. Jak to
zrobić?. Czy to w ogóle jest możliwe???.
Obserwuj wątek
    • j-k Co zrobić z Rosją? cd... 14.02.09, 16:31
      przyjacielameryki napisał:
      Czy to w ogóle jest możliwe???.

Nie zadawaj glupich pytan (dla przedszkolakow)

Oczywiscie, ze jest (to mozliwe).

Prawdopodobnie jednak nie za kadencji Putina
      Obecnego Premiera i (ponownie) przyszlego Prezydenta
      na 2 kadencje.

Czyli na najblizsze 5 lat z pewnoscia nie.
      Pisze 5 lat - a nie 15 - gdyz zakladam, ze i Putin zmadrzeje...

Wladza nie tylko deprawuje, ale i UCZY.
      • przyjacielameryki Re: Co zrobić z Rosją? cd... 14.02.09, 17:55
        j-k napisał:

> przyjacielameryki napisał:
        > Czy to w ogóle jest możliwe???.
        >
        > Nie zadawaj glupich pytan (dla przedszkolakow)
        >
        > Oczywiscie, ze jest (to mozliwe).

Te pytania" dla przedszkolaków" zadają sobie przywódcy europejscy!!!!
        Nie wiedziałeś????
        >
        > Prawdopodobnie jednak nie za kadencji Putina
        > Obecnego Premiera i (ponownie) przyszlego Prezydenta
        > na 2 kadencje.
        >
        > Czyli na najblizsze 5 lat z pewnoscia nie.
        > Pisze 5 lat - a nie 15 - gdyz zakladam, ze i Putin zmadrzeje...
        >
        > Wladza nie tylko deprawuje, ale i UCZY.
        • kyle_broflovski Re: Co zrobić z Rosją? cd... 14.02.09, 18:08
          jak to takie proste moj przyjacielu to mi to przeloz na jezyk prosty bez
          wytrychow slownych. ale wyglada na to ze nie potrafisz mowic w sposob jasny wiec
          sie chowsz za jeszcze jednym sprawdzonym przez zycie skrotem myslowym "kazdy to
          wie" (z wyjatkiem przedszkolakow to wie)
          "kazdy wie" co? nie ma moj drogi glupich pytan sa za to glupie odpowiedzi.

radze dla jasnosci intencji i oszczedzenia sobie i innym czasu oglosic swiatu po
          raz kolejny ze ruscy to Xuje bo "kazdy to wie"
          zapewniam cie ze jest to aksjomat nie do obalenia.
          • przyjacielameryki Re: Co zrobić z Rosją? cd... 14.02.09, 22:23
            kyle_broflovski napisał:

> jak to takie proste moj przyjacielu to mi to przeloz na jezyk prosty bez
            > wytrychow slownych. ale wyglada na to ze nie potrafisz mowic w sposob jasny wie
            > c
            > sie chowsz za jeszcze jednym sprawdzonym przez zycie skrotem myslowym "kazdy t
            > o
            > wie" (z wyjatkiem przedszkolakow to wie)
            > "kazdy wie" co? nie ma moj drogi glupich pytan sa za to glupie odpowiedzi.
            >
            > radze dla jasnosci intencji i oszczedzenia sobie i innym czasu oglosic swiatu p
            > o
            > raz kolejny ze ruscy to Xuje bo "kazdy to wie"
            > zapewniam cie ze jest to aksjomat nie do obalenia.

Chodzi o jedną prostą sprawę - o przekonanie partnera co do swoich intencji i
            zamiarów we wszystkich obszarach. Jeżeli Rosja jawnie i bez skrupułów
            wykorzystuje surowce do realizacji polityki to nie może być mowy o normalnej
            współpracy, jeżeli Rosja nie traktuje UE jako całości i różne państwa traktuje
            różnie to też nie ma mowy o normalnej współpracy, jeżeli Rosja nie potrafi
            rozmawiać z dawnymi demoludami jak z normalnymi równorzędnymi partnerami to nie
            może być mowy o normalnej współpracy, jeżeli w Rosji zabija się dziennikarzy bo
            myślą inaczej niż Kreml, to nie może byc normalnej współpracy, jeżeli tyle lat
            po II w. ś. Rosja robi sobie kpiny z ofiar w Katyniu to nie może być . . . . . .
            . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .i można by tak
            bardzo, bardzo długo. To są konkrety. Chyba sporo tego a bez uporania sie z tymi
            wszystkimi sprawami Rosja nigdy nie zdobędzie zaufania na Zachodzie. Tylko tyle
            i aż tyle!!!
            • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 00:33
              Co Wy chlopaki robicie na forum w nocy 14 lutego, zamiast zabawiac
              sie z panienkami...?
              Jesli nie spedzacie czasu z panienkami, moze powiecie mi dlaczego
              Rosje uwaza sie za niedemokratyczny kraj?
              Kyle_broflovski napisal pare zdan, z ktorymi calkowicie sie zgadzam,
              nie zmienia to jednak faktu, ze na forum stawia sie ciagle te same
              pytania i uwaza Rosje za kraj, ktory ciagle powinien sie z czegos
              tlumaczyc i ciagle cos udowadniac.
              W Waszym pojeciu, dlaczego tak jest?
              • j-k Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 00:38
                swiblowo napisała:

> Co Wy chlopaki robicie na forum w nocy 14 lutego, zamiast
                zabawiac sie z panienkami...?

- mamy je w lozku, czekaja na zabawe :))

> Rosje uwaza sie za niedemokratyczny kraj?

- gdyz takim jest :)
                • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 00:42
                  j-k, szybki jestes,
                  ciesze sie ze znowu nadajesz.

Skad ta pewnosc, ze to niedemokratyczny kraj?
                  I w ogole, ktory jest demokratyczny?
                  Demokracja to utopia i bron obosieczna, od ktorej cierpiec beda
                  narody.
                  • j-k Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 00:54
                    swiblowo napisała:

> j-k, szybki jestes,
                    > ciesze sie ze znowu nadajesz.

nie masz z czego.
                    >
                    > Skad ta pewnosc, ze to niedemokratyczny kraj?

- gdyz bywam tam od 30-tu lat :)

>> Demokracja to utopia i bron obosieczna, od ktorej cierpiec beda
                    > narody.

- belkot

Dobraj Noczi.
                    • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 00:57
                      Dobrej nocy j_k. Jak zwykle zadnych konkretow- bywam tam od 30 lat.
                      I co z tego?
                      Ja bywam u okulisty od 30 lat. Czy to znaczy, ze jestem slepy?
                      • j-k Co zrobisz z Rosją? - skoro jej nie znasz? 15.02.09, 14:46
                        swiblowo napisała:

> Dobrej nocy j_k. Jak zwykle zadnych konkretow- bywam tam od 30
                        lat.
                        > I co z tego?
                        > Ja bywam u okulisty od 30 lat. Czy to znaczy, ze jestem slepy?

- Nie, to znaczy, ze nie bywajac w Rosji - w przeciwienstwie
                        do mnie, nie znasz jej.

• swiblowo Re: Co zrobisz z Rosją? - skoro jej nie znasz? 15.02.09, 22:53
                          Powiem Ci cos j-k,
                          gubi Cie zbyt szybka i powierzchowna ocena innych, szybko
                          przypisujesz im miejsce zamieszkania w Twojej ulubionej wschodniej
                          czesci Polski, nie umiesz czytac miedzy wierszami,
                          bywac w Rosji nie znaczy znac ja,
                          cienki bolek jestes dla mnie.
                          • j-k Re: Co zrobisz z Rosją? - skoro jej nie znasz? 16.02.09, 09:04
                            hloopcze, dla mnie jestes nikim.
                            moze laskawie nie wchodz na moje posty?
                            - gdyz twoje uwagi nic nie wnosza.

Tfuj, jak zawsze, Dr. J.K.
                            • swiblowo Re: Co zrobisz z Rosją? - skoro jej nie znasz? 16.02.09, 19:32
                              Bede wchoczic, bo za wszystko mam juz zaplacone,
                              a Ty jakiego wyznania w koncu jestes, ze taki milosierny?
                              Zdecydowales sie juz ?
                              • j-k Re: Co zrobisz z Rosją? - skoro jej nie znasz? 18.02.09, 13:00
                                swiblowo napisała:

> Bede wchoczic, bo za wszystko mam juz zaplacone,

- nie oplaci Ci sie to , hloopcze, ale dziekuje za drabine.

> a Ty jakiego wyznania w koncu jestes, ze taki milosierny?
                                > Zdecydowales sie juz ?

dawno. przesylam pozdrowienia, jak dla kazdego islamuska
                                - ale z moim wyznaniem nie maja one nic wspolnego.
                                z gory zaznaczam.
                                www.notowdroge.pl/files/izrael_flaga.jpg
              • wojciech.2345 Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 23:20
                swiblowo napisała:
                > na forum stawia sie ciagle te same pytania i uwaza Rosje za kraj, ktory
                ciagle powinien sie z czegos tlumaczyc i ciagle cos udowadniac.
                > W Waszym pojeciu, dlaczego tak jest?
                ________________________________________________________________
                Kilka lat temu temat Rosja na polskich forach nie istniał. Agresywne
                zachowania Kremla spowodowały, że temat stał się ważny. Świat nie boi się
                krajów zachowujących się racjonalnie, ale boi się wariatów, osób
                nieobliczalnych,... .

Tłumaczyć się MUSI każdy. Dlatego lepiej zachowywać się przyzwoicie.
                • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 23:56
                  O jojoj!
                  Mamy wiec definicje w koncu: -to wariaci!
                  Nieobliczalni, nie chcacy dac sie zamknac w wariatkowie stworzonym
                  przez zachod.
                  Racjonalne zachowanie, to jest zachowanie zachodu dla Ciebie, tak?
                  Chyba musze sprawdzic definicje racjanalizmu w slowniku, bo tutaj to
                  mi wyglada na...przytocze pewna rozmowe moja ze starsza pania,
                  estonska zydowka.
                  Opowiada mi, jak byla w Teatrze Wielkim w Moskwie. Rosyjski balet.
                  Pytam, jak jej sie podobalo?
                  - Och, podobalo sie bardzo przedstawienie, ale wyobraz sobie - mowi -
                  w toalecie nie bylo papieru toaletowego! W takim miejscu! To skandal
                  i wstyd.
                  Pytam sie: poszla tam srac czy balet ogladac?
                  Podobne wrazenie co przy tej rozmowie, odnosze zawsze wtedy, kiedy
                  inni "wiedza lepiej" lub "wiedza wiecej" co dobre a co nie dla
                  Ruskich, jak powinna wygladac demokracja, jak Kreml powinien sie
                  zachowywac. Ta starsza pani "nasrala w rozanym ogrodzie na samym
                  srodku grzadki".
                  Czekam, kiedy zachod zacznie uczyc Ruskich, jak maja tanczyc.
                  • wojciech.2345 Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 00:16
                    Zapędziłeś sie. Ja nie zamierzam Rosji czegokolwiek uczyć. Od Rosji należy
                    się na tyle na ile to możliwe odseparować. Tak to widzę. Można to jeszcze
                    ostrzej sformułować.

NATO powinno postawić silną armię na granicy z Rosja, a UE powinna o Rosji
                    zapomnieć.
                    • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 00:26
                      No i flga w reke i bebenek na szyje!
                      Niezla mysl, pewnie wielu ja podziela odkad takie powodzenie ma
                      Rosja na forum.
                      Ciekawe jakby to wygladalo w praktyce, moze sie uda, chetnie
                      popatrze...
                      • wojciech.2345 Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 00:35
                        Nie widzisz polaryzacji stanowisk gdy mowa o Rosji. A gdzie środkowe
                        stanowiska ze strony Polalków i Rosjan? Nie ma ich na tym forum. O dialogu
                        Rosjanie mogą zapomnieć. Wydaje się, że Bruksela przyjmuje już polską
                        optykę widzenia Rosji.

Przydałaby się jeszcze jedna taka heca z gazem. Może Kreml ją nam szybko
                        zafunduje.
                        • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 00:49
                          Acha, miejmy nadzieje.
                          Oprocz tego niech zamkna wyrzutnie Bajkonur, po cholere maja na
                          swoich plecach wozic innych w kosmos, itd, Europa niech sie na nich
                          wypnie- moze predzej pozdychaja-na cholere nam oni, ich gaz, plany
                          rurociagow, mam pomysl: po co czekac na kolejna hece? Sami ja
                          zrobmy: przestanmy brac gaz! Badzmy solidarni. Wszystko u nas jest.
                          Gaz mamy swoj, wegiel jest, a jak sie skonczy to zbudujemy sobie
                          flote lodolamaczy i sami dobierzemy sie do tych zrodel w Arktyce.
                          Technologie mamy zajebiste, nie ma sie co martwic. W razie czego
                          Chiny nam pomoga, oni wtedy beda juz mieli swojego krola na Syberii.
                          • wojciech.2345 Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 00:56
                            Szarżujesz już na całego. Wystarczy negocjować z Rosją kontrakty w niskich
                            przedziałach ilościowych. Nie zachęcać firm z UE do inwestowania w Rosji.
                            Bacik jest na Rosję i to całkiem skuteczny.

Kreml naruszył tabu handlowe (zaufanie) wikłając się z Ukrainą w spór. Tego
                            Bruksela nie puści płazem. Tego możesz być pewien.
                            • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 01:08
                              Wojciech! Kontrakty w niskich przedzialach?
                              Nie zachecac do inwestowania?
                              Jak czuja kase, to zachecac nie trzeba.
                              Jak czuja jeszcze wiecej kasy, to kto ich powstrzyma? Jest "wolny
                              rynek".
                              Mysl naczelna, to zarobic.

Odnosnie zaufania z tym gazem calym, nieszczesnym jednym.
                              No i niech nie puszcza plazem. Niech kaza placic za straty, jestem
                              za. Pozyjemy zobaczymy kto i ile bedzie placil. Nie dziel skory na
                              niedzwiedziu.
                              • wojciech.2345 Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 13:48
                                swiblowo napisała:
                                > Wojciech! Kontrakty w niskich przedzialach?
                                > Nie zachecac do inwestowania?
                                > Jak czuja kase, to zachecac nie trzeba.
                                z normalnym wolnym rynkiem.
                                > niedzwiedziu.
                                • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 21:59
                                  Wojciech, no nie wiem co Ci pozostaje...wkolo mossad i KGB.
                                  Tylko sie powiesic.
                                  • wojciech.2345 Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 22:04
                                    Spiskowa wersja dziejów jest znacznie bliższa mentalności rosyjskiej. Jestem
                                    święcie przekonany, że irracjonalizm jest nieodłącznym elementem
                                    tzw. "rosyjskiej duszy".

Co Ty na to?
                                    • swiblowo Re: Co zrobić z Rosją? cd... 16.02.09, 22:51
                                      Z radoscia witam Twoja teorie!!
                                      Co zlego w irracjonalizmie?
                                      A Polacy racjonalisci, do tej pory czekaja kiedy ich wlacza w
                                      kolejny stan Ameryki.
                                      Racjonalnie biegamy to do Francji, to do Niemiec dostajac kopniaki
                                      to od jednego, to od drugiego.
                                      Ruskie powiedzonko na dzis: ile bys wilka nie karmil, wszystko jedno
                                      patrzy w las.
                                      Ile bysmy gazu od Ruskich nie brali, wszystko jedno szczekamy.
                                  • wojciech.2345 taki sobie kwiatuszek 16.02.09, 22:38
                                    Rosja myli przyjaciół z wrogami

Coś dziwnego stało się z Rosją. Przestała rozróżniać dobro od zła.
                                    Przepełniona na nowo ideą wyższości narodu rosyjskiego twierdzi, że jest
                                    nieomylna, i żąda, by uznały to inne kraje, od Ukrainy po USA.

wyborcza.pl/1,76842,6265428,Rosja_myli_przyjaciol_z_wrogami.html
                                    • swiblowo Re: taki sobie kwiatuszek 16.02.09, 23:01
                                      Moj komentarz bedzie krotki:
                                      Pisze sobie Zydek i pisze bo z czegos zyc musi
                                      jak kazda zakala boi sie nacjonalistow i faszystow
            • kyle_broflovski Re: Co zrobić z Rosją? cd... 15.02.09, 04:44
              nie wiem czy to za przyczyna coroby psychicznej czy tez wypelniajac obowiazki
              pracownika ministerstwa prawdy nie chcesz czy nie potrafisz wyjasnic mi co to te
              zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych. bez tego wszelka dyskusja
              nie ma sensu poniewaz brakuje ponktu odniesienia i ta twoja dzialalnosc na forum
              sprowadza sie do kolejnej juz (staracilem rachube) proby pokazania swiatu (
              forum mam na mysli) ze ruscy to Xuje bo "kazdy to wie" to moze funkcjonowac
              tylko z przyglupami ale nie z ludzmi myslacymi . powtorze wiec pytanie

co to te zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych?
        • j-k bzdury 15.02.09, 00:14
          > Te pytania" dla przedszkolaków" zadają sobie przywódcy
          europejscy!!!!
          > Nie wiedziałeś????

bzdury. nie zadaja sobie.
          wroc do mojego poprzedniego postu.
      • g-48 Re: Jontek 16.02.09, 00:47
        Pisze 5 lat - a nie 15 - gdyz zakladam, ze i Putin zmadrzeje...
        Przy takim ekspercie jak ty to nie ma szans!
    • kyle_broflovski Re: Co zrobić z Rosją? 14.02.09, 17:07
      pytanie jak wciągnąć Rosję do współpracy z krajami rozwiniętymi ale w
      oparciu o zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych zawiera pare
      skrotow myslowych . bez wyjasnienia ich znaczenia zabawa w odpowiadanie nie ma
      sensu .

jesli zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych oznacza prawo do
      bicia po ryju slabych i prawo do dymania innych bez mydla to musze cie zmartwic
      ruscy w glowie olej maja i na to nie pojda. czas maja po swojej stronie bo maja
      surowce i nie glupich ludzi. surowcow europie grakuje a najwazniejszy produkt
      exportowy swiata atlantyckiego dollar i jego pochodne jak tb zamienia sie na
      naszych oczach w papier toaletowy.

radze zatem przetlumaczyc z polskiego na nasze co znaczy to oklepane pojecie "w
      oparciu o zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych". warto sie tez
      zastanowic kto i dlqaczego ma licencje na prawo do nazywanie sie krajem
      cywilizowanym i wymuszanie zachowan zgodnych z wlacnymi regulami czyli prawm.

do tego trzebaby odpowiedziec sobie na pytanie co to prawo i cywilizacja

bez odpowiedzi na powyzsze pytania zapraszanie do dyskusji jest strata czasu i
      wystarczy wtedy przejsc do z gory zaplanowanej konkluzji ze ruscy to Xuje bo
      jest to naukowy aksjomat ktorego nie mozna dyskutowac
    • ossey Re: Nie ma szans 14.02.09, 17:14
      inna kultura,inna cywilizacja. Inne potrzeby, inne idealy...
      • j-k bzdury 14.02.09, 17:39
        ossey napisał:

> inna kultura,inna cywilizacja. Inne potrzeby, inne idealy...

ta sama grecka i zachodnia cywilizacja :)
        i te same idealy :)
        • ossey Re: bzdury 14.02.09, 17:41
          taaaaak? podaj przyklady .
          • j-k bzdury osseya cd... 15.02.09, 00:01
            nawet nie zamierzam. nie jestem tu od oswiecania nieukow,
            a od ich wysmiewania.

jezeli znajomosc jezyka greckiego, a zwlaszcza staro-cerkiewnego
            w Rosji
            nic ci nie mowi i nie wiesz czym byl ten jezyk,
            to jestes niegodny dyskusji ze mna na ten temat.

• wojciech.2345 Re: bzdury 14.02.09, 22:59
          j-k napisał:
          > ta sama grecka i zachodnia cywilizacja :)
          > i te same idealy :)

Te dwie sfery stanowią w tej chwili o sukcesie UE i USA.
          • obrotowy nieprawda 15.02.09, 00:25
            wojciech.2345 napisał:
            :)
            > _______________________________________________
            > Nie zgadzam się. Zachód jest łaciński. Rzym do nauki praktycznie
            nic ciekawego nie wniósł poza dwoma bardzo ważnymi dziedzinami:
            > prawodawstwo (administracja) i praktycyzm.
            >
            > Te dwie sfery stanowią w tej chwili o sukcesie UE i USA.

mozesz sie nie zgadzac :)

Rzym przejal cala tradycje greckiej filozofii
            nie musial juz nic wymyslac - gdyz wszystko dostal za darmo :)

nick j-k mi na forum nie wchodzi.
            przepraszam.
            jakis wirus.
            • ossey Re: bredzisz facet albo nie rozumiesz 15.02.09, 13:33
              historii Rzymu. Rzym nie przejal , Rzym tylko dostosowywal wybiorczo do swoich
              potrzeb zdobycze inny kultur. Jest to znaczna roznica gdyz wlasnie to umozliwilo
              Rzymianom podboj praktycznie calego znanego cywilizowanego im swiata. Tego
              zbarklo innym cywilizacjom.
              Piotr I probowal przeszczepic wzorce kultury lacinskiej do Rosji. Mimo
              drastycznych posuniec ...Rosja nadal pozostala Rosja z ze swoista kultura
              wywoadzaca sie kultur azjatyckich , bizantyjskiej i...polskiej.
              • j-k umiesz, hloopcze, czytac ze zrozumieniem? 15.02.09, 14:37
                ossey napisał:
                Rzym nie przejal , Rzym tylko dostosowywal wybiorczo do swoich
                > potrzeb zdobycze inny kultur.

Powiedzialem DOKLADNIE to samo.
                "Przejal" - to nie znaczy, ze przejal wszystko.

Przejal ro, co mu pasowalo, czyli jasne, ze wybiorczo.
                • ossey Re: zaczynasz odrabiac lekcje 15.02.09, 15:58
                  moze jeszcze beda z ciebie ludzie.
                  • j-k nie belkocz , hloopcze 16.02.09, 09:27
                    usilujac sie wykrecic od nieuctwa.

• kwirszyll Same bzduro-steretypy 15.02.09, 00:45
        ossey napisał:

> inna kultura,inna cywilizacja. Inne potrzeby, inne idealy...
        Wysupliles z pamieci pare steretypow! Zacznij wreszcie myslec. W
        polskiej kulturze jest bardzo wiele z rosyjskiej, i co, zle sie
        czujesz?
        • ossey Re: nie w polskiej tylko w rosyjskiej 15.02.09, 16:07
          to nie Polska przyjmowala pewne rozwiazanai z Rosji tylko Rosja od Rzplitej. Dla
          Rosji Rzplita byla wzorem do nasladownia...jezyk polski o czym sie nie mowi w
          pewnym okresie histori Rosji byl drugim jezykiem elit.
          Poprzez Rzplita do Rosji trafialy wszystkie nowoczesne rozwiazania. Rosja z
          tego tytulu do dnia dzisiejszego ma kompleks Polski, ktorej kultura zawsze stala
          wyzej od rosyjskiej( moze tylko za wyjatkiem okresu zaborow choc i tu Krolestwo
          Polskie bylo najbardziej rozwinieta czescia imperium Rosji).
          • kwirszyll Re: nie w polskiej tylko w rosyjskiej 18.02.09, 12:48
            ossey napisał:

> to nie Polska przyjmowala pewne rozwiazanai z Rosji tylko Rosja od
            Rzplitej. Dl
            > a
            > Rosji Rzplita byla wzorem do nasladownia...jezyk polski o czym sie
            nie mowi w
            > pewnym okresie histori Rosji byl drugim jezykiem elit.
            > Poprzez Rzplita do Rosji trafialy wszystkie nowoczesne
            rozwiazania. Rosja z
            > tego tytulu do dnia dzisiejszego ma kompleks Polski, ktorej
            kultura zawsze stal
            > a
            > wyzej od rosyjskiej( moze tylko za wyjatkiem okresu zaborow choc i
            tu Krolestwo
            > Polskie bylo najbardziej rozwinieta czescia imperium Rosji).
            Ano, nie na darmo mieszkasz w polsce. Tutaj, to jest ze wzgledow
            oczywistych panujace przekonanie o wyzszosci tz. polskiej kultury.
            To jest setki razy powtarzajacy sie model kogos kto ma kompleksy
            (mysle o narodzie), ktorzy dla poprawienia sobie samopoczucia, szuka
            kogos gorszego. Wyjdz ty czleku na polska ulice. Posluchaj
            tego "ku... mac", "ja p_pie...", z ust nawet 12 letnich
            dziewczynek, ktore nawet nie rozumieja, dlaczego sie na nie patrzy
            zgorszonym wzrokiem, posluchaj dialogow studentow "zajebisty" np.
            egzamin. Popatrz na moczymordy na ulicach, na zasrane przez psy
            chodniki, polamane kabiny telefoniczne, zabijanych starcow przez
            mlodzikow i nie p_ierdol mi o polskiej kulturze. Cala polska kultura
            jest zakompleksiona kultura prowincjonalnego miasteczka. Tylko, zeby
            to zobaczyc, trzeba pobyc te 30 lat za granica.
            Wywyzszanie sie nad kogos jest smieszne!
    • 10elektryk10 Re: Co zrobić z Rosją? 14.02.09, 20:42
      Współpraca się odbywa na takich zasadach jak zawsze i odbywać się
      będzie na takich zasadach jak zawsze.
    • bywszy1 Re: ktos jeden powiedzial:+ 14.02.09, 22:47
      nie pytaj sie co kraj ma zrobic dla ciebie.
      Pomysl,co ty mozesz zrobic dla kraju.
      Wiec sie pytam:co Rosja zrobi z toba?
      • j-k belkot 15.02.09, 00:18
        bywszy1 napisał:

> Pomysl,co ty mozesz zrobic dla kraju.

- to nie jego kraj. nic´dla Rosji robic nie musi :)))

> Wiec sie pytam: co Rosja zrobi z toba?

- nic. poza wygraniem wojenki z malenka Gruzja na nic
        wiecej ja dzis nie tac :)))
        • bywszy1 Re: ?+ 15.02.09, 04:08
          a czy,ty czytac umiesz?
          Czy tylko swoje rozumiesz i gledzic po swojemu potrafisz?
          • j-k 3 + :) 15.02.09, 14:35
            bywszy1 napisał:

> a czy,ty czytac umiesz?

- owszem umiem. ale tylko te teksty, ktore czyrtac warto :)

> Czy tylko swoje rozumiesz i gledzic po swojemu potrafisz?

od tego tu jestem. od NAUCZANIA Ciebie i innych
            twoim zyciowym zadaniem jest zas przyjmowanie mojego Nauczania
            do akceptujacej wiadomosci.

• 10elektryk10 Re: ktos jeden powiedzial:+ 15.02.09, 14:37
        Nie zrobi tego co zrobią z tobą. Ciebie system emerytalny od lat
        sprawdzonymi metodami wystrychnie na dudka i puści w gaciach z
        emeryturą w wysokości 600zł netto.
    • city-zen Re: Co zrobić z Rosją? 15.02.09, 00:35
      Jeden z generałów NATO sformułował krotko jego cel, tak aby był zrozumiały dla
      każdego żołnierza: to keep Germans down and Russians out.
      Na dalszy containment nie ma już kaski. Nie ma innego wyjścia jak stworzenie
      wspólnych europejskich struktur bezpieczeństwa i dopuszczenie Rosji np. do WTO,
      w przeciwnym razie nowe struktury międzynarodowe powstaną wokół osi SCO i wtedy
      zachód może iść na emeryturę.
    • kwirszyll Wspolpraca! Zachod musi sie ucywilizowac! 15.02.09, 00:43

> Takie pytanie i taki problem zgłaszali różni przywódcy europejscy
      i USA w
      > swoich przemówieniach w Davos. Zrobiła to A.Merkel, D.Tusk,
      Sarkozy, Biden, i
      > inni. Generalnie cała rodzina europejsko - atlantycka zastanawia
      się ale
      > pozytywnie - jak wciągnąć Rosję do współpracy z krajami
      rozwiniętymi ale w
      > oparciu o zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych.
      Jak to
      > zrobić?. Czy to w ogóle jest możliwe???.
    • bywszy1 Re: Co zrobić z Rosją?Pytanie:+ 15.02.09, 04:11
      Co Rosja z WAMI zrobi?
    • borrka Rosja sie rozpada ... 15.02.09, 08:54
      I jedyne, co mozna zrobic, to pilnowac wlasnej skory, by samemu nie ucierpiec przy tym rozpadzie.

Nie wiedziec dlaczego, przyjeto bledne zalozenie, ze rozpad zakonczyl sie agonia CCCP.
      A to byl przeciez tylko poczatek.
      Ile lat trwal upadek Rzymu ?
      Ile lat dogorywala I Rzeczpospolita ?

A w koncu Rosja byla swiatowym mocarstwem, wiec nie oczekujmy, iz rozleci sie w 20 lat !

Poki co, Kreml dowiodl swej calkowitej niereformowalnosci.
      Wpedzil sie w te sama naftowo-gazowa pulapke, ktora byla katalizatorem rozpadu CCCP.
      Zupelnie nie potrafil skorzystac z doswiadczen niedalekiej przeszlosci.

Nie watpie, iz rozni "zyczliwi" chetnie podstawia noge dogorywajacemu Chanatowi.
      Ale proces podstawowy dokona sie sam - TO sie podzieli samoistnie na kraje i kraiki.
      Dopiero wtedy hieny rusza do akcji i wykopia stolek spod nog wisielca.
      • busz.man Borrka nie fantazjuj 16.02.09, 08:18
        Na co się Rosja rozpadnie?Z kilkoma kaukaskimi republikami-
        Czeczenia, Inguszetia ,Dagestan Rosja sobie poradzi w pozostałych z
        wyjatkiem Tuwy bodajże Rosjanie stanowią albo wiekszośc albo duża
        częśc populacji. Poza tym z wyjątkiem kilku wyżej wymienionych
        tendencje separatystyczne sa słabe lub w ogóle nie istnieją.

Poza tym żadna władza w Rosji nie dopusci do rozpadu państwa.Nawet
        pijaczyna Jelcyn nie dopuscił.
    • czyngis_chan Re: Co zrobić z Rosją? 15.02.09, 14:12
      > oparciu o zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych
      Tych NATO powinno się od Rosji uczyć.
      • przyjacielameryki Re: Co zrobić z Rosją? 15.02.09, 14:38
        czyngis_chan napisał:

> > oparciu o zasady i prawo obowiązujące w krajach cywilizowanych
        > Tych NATO powinno się od Rosji uczyć.

Czego np. można nauczyć się od Rosji w zakresie państwa prawa i zasad? Mógłbyś
        wymienić chociaż jeden przykład??????. Ale szybko, cały czas czekam!
        • hubert100 Re: Co zrobić z Rosją? 16.02.09, 19:33
          najlepiej to pocalowac w dupe i "zlapac" troche gazu jak by
          wydala!!!!
    • bywszy1 Re: j-k,czy ty jestes glupi dupek niezyciowy?+ 16.02.09, 22:17
      3 + :)
      j-k 15.02.09, 14:35 Odpowiedz bywszy1 napisał:

> a czy,ty czytac umiesz?

- owszem umiem. ale tylko te teksty, ktore czyrtac warto :)

> Czy tylko swoje rozumiesz i gledzic po swojemu potrafisz?

od tego tu jestem. od NAUCZANIA Ciebie i innych
      twoim zyciowym zadaniem jest zas przyjmowanie mojego Nauczania
      do akceptujacej wiadomosci.

• hubert100 Re: j-k,czy ty jestes glupi dupek niezyciowy?+ 17.02.09, 06:59
        informationclearinghouse.info/article22007.htm
    • pio765 Re: Co zrobić z Rosją? 17.02.09, 21:35
      "Co zrobić z Rosją?" - Bardzo niefortunny tytuł wątku. Należałoby chyba nazwać go "Co Rosja zrobi z nami?" Na razie robi co chce, i nikt z wielkich tego świata, nie odważy się ich wprost krytykować...
      • bywszy1 Re: Co zrobić z Rosją?+ 17.02.09, 22:46
        jak to co?
        pölozyc na kolano.
        I dac jej klapsa.
      • j-k bzdury 18.02.09, 13:02
        pio765 napisał:

Co Rosja zrobi z nami?" Na razie robi co chce, i nikt z wielkich
        tego świata, nie odważy się ich wprost krytykować...

bzdury. UE krytykuje Rosje ile wlezie.
        inna sprawa, ze Rosjanie na to nie odpowiadaja.
        Nie chce im sie i sa na odpowiedz za leniwi?

• hubert100 Re: bzdury 18.02.09, 15:49
          po co tu odpowiadac? Chiny chca kupic ich rope,gazu tez ubywa, beda
          potrzebowali coraz wiecej dla siebie.Jedyne to co ich interesuje (i
          Niemcy) to ten rurociag przez Baltyk aby gaz szedl bezposrednio bo
          tylko z tym krajem warto gadac.Tacy jak wojtus beda sobie szukali
          innego gazu (a moze chrustu).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka