rena-ta49 05.04.11, 14:04 Zastanawia mnie ilu użytkowników, można w tej dziedzinie zaliczyć do kulturalnych i obytych ? Jaki jest Wasz stosunek do takiego zachowania? www.gotowanie.v9.pl/savoir_vivre/2.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: tu jestem za: 06.04.11, 06:06 # Naganne jest ssanie palców przy stole lub obgryzanie paznokci. # Nos wycieramy chusteczką, odwracając się od stołu lub opuszczając na chwilę towarzystwo. Odpowiedz Link
cieplanata Re: Etykieta 06.04.11, 07:22 kiedyś babcie i ciocie, nie mówiąc o rodzicach uczyli dzieci zachowania sie przy stole, zachowania sie w środkach komunikacji, w szkołach itp. Jeszcze mój małżonek nie usiądzie do stołu, gdy ja stoję, ale już mój syn, powiem to z przykrością, siada swobodnie, dobrze, ze nie zaczyna jeść sam, bo chyba boi sie karcącego spojrzenia ojca. A odsuwanie krzesła partnerce?, podawanie płaszcza?, przepuszczania w drzwiach? Kto to jeszcze pamięta. Czy można mnie nazwać kulturalną? nie wiem, nie wycieram nosa przy stole, nie ogryzam paznokci, jem z rękami przy sobie. Już kiedyś komuś powiedziałam, "nawet jeżeli podajesz na zastawie Rosenthala nie oznacza, że chciałabym siedzieć przy twoim stole", a moja mam za czasów komuny mówiła "nie z każdym chamskim inżynierem usiadę przy stole, ale z kulturalnym zamiataczem ulic, na pewno" Odpowiedz Link
marii51 Re: Etykieta 06.04.11, 09:12 cieplanata podzielam z Tobą, uczyłam- ale w praktyce inaczej wyszło- --nie, nie, Że mam sobie wiele...... - Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Etykieta 06.04.11, 13:38 Dzisiaj staje się cool bycie "luzakiem", ale przecież czym "skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci" Będziemy mieli pokolenie wykształconych chamów? Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Etykieta 06.04.11, 13:36 Zgadzam się z Tobą . Gdzieś zanika uczenie młodych etykiety , czy dlatego ze rodzice jej nie znają? Odpowiedz Link
darima_ka Re: Etykieta 06.04.11, 18:17 Właśnie usiłuję wpajać to młodemu, czy mi się uda nie wiem. Na razie walczę jak lwica a polegam niczym fafiik z "mlaskaniem" podczas jedzenia , za cholerę nie mogę wytępić tego okropnego nawyku. W domu nikt nie "mlaska"skąd u niego ten nawyknie wiem, i co gorsza nie wiem jak to wytępić Odpowiedz Link
rena-ta49 Re: Etykieta 07.04.11, 13:56 Dzieci często mlaskają przy jedzeniu , musisz stale zwracać mu uwagę , musi się tego oduczyć . Odpowiedz Link