Gość: Andy IP: *.crowley.pl 17.04.03, 11:19 Moja córka w przyszłym roku idzie do szkoły podstawowej. Czy możecie mi polecić jakieś szkoły z dobrym poziomem, ale jednocześnie i z dobrą atmosferą. Z góry dziękuję i czekam na Wasze rady. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: TATA Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 17.04.03, 11:32 Ja też szukam dobrej podstawówki w centrum Warszawy, Śródmieście, ewentualnie Ochota, Mokotów, lub Żoliborz. Może być publiczna i niepubliczna, ale chciałbym, żeby moje dziecko nie bało się do niej chodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dandi Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.chello.pl 17.04.03, 16:32 Obejrzyj fora regionalne Gazety Wyborczej - Śródmieście i Szkoła i studia. To Ci pomoże w wybraniu i właściwej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julek Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 17.04.03, 12:30 Słysząlem, że jest dobra podstawówka im. J. Brzechwy (chyba społeczna) na Ochocie, ale nie mam dokładnych danych.... Odpowiedz Link Zgłoś
skowroneczek Re: Podstawówka w Warszawie 18.04.03, 10:20 Długo szukałam dobrej, mądrej szkoły dla mojej córeczki. I chyba znalazłam. W śródmieściu, z dobrymi opiniami rodziców, których córki tam już chodzą, w pięknym starym budynku. Wszystko zorganizowane, porządne i na dodatek w pięknym starym budynku, który jest własnością szkoły. podaję namiary: www.cpz.edu.pl/ Zdecydowałam się zapisać córeczkę już teraz do zerówki, żeby potem nie musiała odbywać rozmów kwalifikacyjnych, które w tej szkole do pierwszej kasy się przeprowadza. Z tego co wiem ta szkoła nie tylko wtłacza wiedzę ale też wychowuje. Dla mnie to bardzo ważne. Zależy mi na tym ,że by moje dziecko te najważniejsze swoje lata, kiedy nabywa wiedzę o świecie, kształtuje się nie było skazane na bylejakośc i olewactwo. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Jedyna rzecz, która budziła moje wątpliwości to fakt, że szkoła jest żeńska. Ale rozmawiałam z rodzicami starszych dzieci: podstawówka to taki etap w rozwoju dzieci, kiedy drogi chłopców i dziewczynek naturalnie się rozdzielają; więc brak chłopców w szkolnej ławce nie ma takiego znaczenia. Zresztą mamy akurat tylu znajomych chłopców w kręgu przyjacielskim, że uznałam ,że córka i tak nie będzie pozbawiona męskiego towarzystwa. Dodatkowo do żeńskiej szkoły przekonałonie to, co mówiła pani dyrektor na zebraniu. A na dodatek w szkole jest trochę mężczyzn-nauczycieli.:) Pozdrawiam wszystkich, którzy myślą o edukacji swoich dzieci, bo mam wrażenie, że jesteśmy w mniejszości... A to przecież taki ważny etap w życiu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trans Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.chello.pl 18.04.03, 14:13 Bardzo pięknie opisałaś tę szkołę ( a chodzi zapewne o szkołę Cecylii Plater- Zyberkówny przy ulicy Pięknej).Też dobrze o niej słyszalam. Pamiętajcie, że wybierając szkołę najważniejsze jest pierwsze wrażenie. Jak zachowuje się dyrektor, czy jasno i jednoznacznie odpowiada na pytania - czy tez kręci, czy nie boi się pytań typu - jakie kwalifikacje mają nauczyciele, jak wyposazone są pracownie, co wchodzi w skład czesnego ( przy szkołach niepublicznych), jakie są dodatkowe opłaty, czy języki obce odbywają sie w grupach, czy są- jeżeli to jakie- pomoce dydaktyczne! Zapytajcie o rotacje uczniów i nauczycieli. W "konkurencyjnej" szkole w Śródmieściu Warszawy w ciągu 7 lat ( zerówka+ 6 lat nauki mojej córki) ze szkoły z różnych przyczyn odeszło co najmniej: 4 nauczycieli nauczania początkowego, 1 polonistka, 8 anglistów, 10 native speakierów, 2 historyków, 1 geograf, 2 matematyków, 1 informatyk, 2 wuefistów=30 osób! To daje do myślenia, że takiej szkoły nie warto wybierać! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.przemysl.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 20:12 O jakiej szkole piszesz? To też ważna informacja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trans Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.chello.pl 20.04.03, 11:02 Prywatnej Szkole Podstawowej przy ul, Swiętojerskiej w Warszawie. Zobacz także inne wypowiedzi ( forum Regionalne Gazety Wyborczej - Warszawia - Śródmieście i Szkoła i studia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mika Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.04.03, 00:24 Chce wszystkich przestrzec(!) przed szkola Didasko, z ktorej coraz wiecej rodzicow zabiera dzieci (m.in do Platerek. Didasko z miesiaca na miesiac traci dobra opinie.Charyzmatyczna wlascicielka stara sie wmowic rodzicom i dzieciom w tej szkole, ze jest znakomicie, ale coraz wiecej rodzicow rezygnuje z tej szkoly.Wymagajacych zawiedzie w tej szkole: angielski (niski poziom), wf(brak boiska), swietlica (brak swietlicy), basen-dzieci dowozone sa do Radosci,obiady.szkola nie jest przyjazna dyslektykom-brakuje -chyba jako w jedynej szkole niepublicznej w Warszawie-pedagoga i programu pracy z dziecmi dyslektycznymi. W szkole czesto zmieniaja sie nauczyciele. Mimo szumnych zapowiedzi, ze szkola z troska patrzy na kazdego ucznia, dzieciom 'przykleja' sie etykietki, dzieci zle sie czuja w tej szkole. A Rodzice placa -bardzo duzo, i wiecej za -poza lekcjami- placa za dodatkowe:angielski, zajecia sportowe, basen, zajecia rozwijajace.Do szkoly jest sie 'ciezko dostac', ze wzgledu na kilka artykulow, ktore zbudowaly slawe Didasko. Jednak Rodzice, ktorzy mileli swoje dzieci wczwsniej i maja teraz zabieraja dzieci do innych szkol. DIDASKO- ODRADZAM! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Margi Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.chello.pl 19.04.03, 01:27 Ależ to tak jak z inną prywatną szkołą - tyle, że na Świętojerskiej w Warszawie. Też dodatkowo płaci się za wszystko np. religię, tez nie ma obiadów, świetlica, że pożal się Boże, nie ma pedagoga dla dzieci dyslektycznych, ani zajęć dodatkowych. Też nie ma boiska i też dyrektor robi cyrk z przyjmowaniem a w efekcie przyjmuje wszystkich, który mu zapłacą. I jest arogancki jak się go o coś pyta. Też jest rotacja i uczniów i nauczycieli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 12.05.03, 09:39 A gdzie jest ta szkoła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 19.05.03, 10:56 Chodzi mi o tą DIDASKO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 26.05.03, 14:35 Widziałem wypowiedzi na innych forach. Poszukaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.acn.waw.pl 20.04.03, 13:18 To, że w szkołach, zwłaszcza prywatnych, jest rotacja nauczycieli nikogo już nie dziwi i nie należy aż tak wyolbrzymiać tego problemu, jeśli nie jest to zjawisko zbyt częste. Ważne jest, aby nauczyciel był dobrym wykładowcą, potrafił w sposób interesujący przekazać swoją wiedzę. Przyczyny rotacji nauczycieli są różne. Przecież to w szkołach niepublicznych nauczyciele najczęściej zwalniani są na prośbę niezadowolonych rodziców i stąd te rotacje. Nie ma tego w szkołach publicznych, tam rodzice niewiele mają do powiedzenia. Czasami w szkołach prywatnych nauczyciele stawiają takie wymagania finansowe, że szkoła nie moze im podołać, a przecież nikomu nie zależy na podwyższaniu czesnego. Nauczyciel wtedy odchodzi. Nia ma co na siłę trzymać takiego niezadowolonego z pracy nauczyciela, bo to ma wpływ na jego podejście do dzieci i pracę z nimi. O poziomie nauczania wcale nie świadczy fakt, że na przykład nasze dziecko przez sześć lat nauki będzie uczył j.polskiego jeden nauczyciel. Czasami warto, aby dziecko posmakowało różnych sposobów nauczania, podejścia do przedmiotu. Czasami wymagania rodziców w szkołach niepublicznych są zbyt wygórowane. Za płacone czesne szkoła zapewnia rozszerzoną naukę języków obcych, mniejszą liczebność klas, lepszą opiekę, ale nie przesadzajmy z naszymi wymaganiami w stosunku do szkoły. Nikt nie jest w stanie zapewnić naszemu dziecku takiej opieki jak w żłobku, samych piątek i szóstek na świadectwie. Z uczniem dyslektycznym należy iść do poradni. Przecież z takim dzieckiem trzeba też pracować w domu, a nie cały ciężar opieki zrzucać na szkołę. Nauczyciel musi tylko wspomagać nasze działania. Mimo wad szkolnictwa niepublicznego, uważam, że rodzice, których na to stać finansowo, zwłaszcza w dużych miastach, powinni skorzystać z tej formy kształcenia dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trans Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.chello.pl 20.04.03, 20:08 Masz rację, że czasem zmiany są pozytywne, ale co za dużo to niezdrowo. W opisywanej przeze mnie szkole rodzice niewiele mają do powiedzenia ( chyba, że dysponują argumentem w postaci grubego portfela). Z pozostałymi raczej nikt się nie liczy. Dodatkowe godziny języków obcych to cenna rzecz pod warunkiem, że odbywają sie w grupach kilkuosobowych, jwśli dzieci jest ponad 15 ( a tej szkole bywa, że i 21) traci to sens. Ile razy dziecko może odezwać się na lekcji ? Raz? Dwa?- góra. Z dzieckiem dyslektycznym nalezy iść do poradni, pracować w domu - zgoda. Tylko dysleksje powinien rozpoznac nauczyciel nauczania poczatkowego. Zwrócić uwagę, że coś jest nie tak, zaproponować wizytę w poradni. Skąd rodzic ma rozpoznać dysleksję? Czy musi się na tym znać? Małe grupu, szczególnie dla wrażliwych dzieci są dobre, ale jeśli ilość dzieci w klasie jest niewiele mniejszy niz w szkołach państwowych - to też nie o to chodzi. Może oczywiście raz czy dwa zmienić się nauczyciel, ale jeśli w ciągu 4 lat nauki angielskiego dziecko jest uczone przez 4 nauczycieli to jest już niepokojące. To burzy cały cykl nauczania. Jestem jak najbardziej za szkołami niepublicznymi ( jeśli kogoś na to stać), ale prowadzonymi profesjonalnie i postępującymi z uczniami i rodzicami uczciwie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 22.04.03, 09:13 Te informacje są oczywiście ważne. Brakuje mi tylko jakichkolwiek konkretów. Tzn. nie podajecie żadnych szkół dobrych lub złych, co pomogłoby mi w podjęciu informacji. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 02.06.03, 17:08 Generalnie prosiłbym również o jakieś namiary na konkretne szkoły. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 25.04.03, 09:57 Ja słyszałem coś o prywatnej szkole im. Jana Brzechwy (gdzieś przy Włodarzewskiej). Czy ktoś coś o niej wie? Podobno jest dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: el_la Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.hydroprojekt.com.pl 27.05.03, 14:02 A ja słyszałam o tej szkole złe opinie. Mieszkam niedaleki i jest to jedyna szkoła niepubliczna "na piechotę" od mojego domu. Jednak nie spotkalam się z pozytywną opinią o niej i dlatego nie brałam jej pod uwagę. Ale oczywiście to moja subiektywna niechęć. Gdyby któreś z moich dzieci tam uczęszało mogłabym podpisać się pod opinią a tak to tylko cytuję zasłyszane. e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: As Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 28.05.03, 14:54 Gość portalu: el_la napisał(a): > A ja słyszałam o tej szkole złe opinie. Mieszkam niedaleki i jest to jedyna > szkoła niepubliczna "na piechotę" od mojego domu. Jednak nie spotkalam się z > pozytywną opinią o niej i dlatego nie brałam jej pod uwagę. Ale oczywiście to > moja subiektywna niechęć. Gdyby któreś z moich dzieci tam uczęszało mogłabym > podpisać się pod opinią a tak to tylko cytuję zasłyszane. > e Czy mogłabyś napisać coś więcej. Szkoła wygląda bardzo fajnie. Jeśli nie chcesz tutaj to może na mój mail: theman1@wp.pl Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jr Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 29.04.03, 17:01 Mogę z czystym sumieniem polecić szkołę społeczną im. Dzieci Zjednoczonej Europy na ul. Bachmackiej na Mokotowie (tel. 8442838). Jest to szkoła społeczna, moja córka kończy w niej właśnie 5 kl. Szkoła jest bezstresowa, poziom nauczania jest wysoki, czesne ok. 750 miesięcznie. Jest tylko 1 problem - szkoła jest strasznie oblężona i jeśli dziecko nie zostało zapisane parę lat wcześniej może się nie dostać. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
n-l Re: Podstawówka w Warszawie 29.04.03, 20:05 Gość portalu: Jr napisał(a): > Szkoła jest bezstresowa, Jeśli słowo: bezstresowa rozumiesz podobnie jak ja, to "gratuluję" wyboru szkoły i koncepcji wychowawczych wobec własnego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 05.05.03, 10:27 A może byś napisał jakieś konkrety? Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jr Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.05.03, 15:39 Co rozumiesz przez "konkrety"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 05.05.03, 16:07 Pytanie było do n-l. Żeby podał jakieś kokretne zarzuty, albo szkoły jego zdaniem dobre. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jr Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 05.05.03, 15:41 Społeczna Szkoła Podstawowa nr 14 im Dzieci Zjednoczonej Europy STO ul. Bachmacka 3 02-647 Warszawa tel: 8442838 pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Podstawówka w Warszawie IP: *.crowley.pl 08.05.03, 17:17 Dziękuję za adres, ale może trochę informacji dlaczego właśnie ta szkoła? Czy ktoś inny ma może jakieś dane czy rzeczywiście jest dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
alicja1886 Re: Podstawówka w Warszawie 30.07.13, 15:41 Ja nie miałam najmniejszych problemów ze znalezieniem i zdecydowaniem się na podstawówkę dla mojego synka. Chodził on do zerówki ZSN przy Karolkowej 49 i postanowiliśmy, żeby kontynuował tam naukę aż do egzaminu gimnazjalnego. Na naszą decyzję duży wpływ miał fakt, że wszystkie ich placówki są dwujęzyczne, dobrze i nowocześnie wyposażone i mają wspaniały personel, który dzieci traktują jak drugą rodzinę. Dodatkowo organizowana jest duża ilość wyjść i zajęć pozalekcyjnych, co jest dla nas ważne, bo pracujemy do późna w nocy i w tygodniu nie mielibyśmy czasu go nigdzie zabierać i dbać o jego rozwój kulturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
ilonka36 Re: Podstawówka w Warszawie 04.08.13, 15:53 Ja na szczęście od razu dobrze trafiłam ze szkołą, dzięki pomocy znajomych, więc nie mam takich negatywnych odczuć. Córkę zapisałam, za namową znajomych, do ZSN przy Karolkowej 49. Podstawówka prowadzone przez świetnych nauczycieli, dobra atmosfera – dziecko chętnie chodzi do szkoły i się uczy! Dodatkowo bogata oferta i znajdują się w centrum/śródmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
macko_star Re: Podstawówka w Warszawie 13.05.14, 11:51 Na dobrą podstawówkę zapowiada się Aurus, dyrektorka placówki prowadzi też przedszkole do którego chodzą moje dzieci i jestem bardzo zadowolony z opieki nad nimi. Odpowiedz Link Zgłoś