Dodaj do ulubionych

ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ'

12.06.03, 14:15
Co sądzicie o akcji SZKOŁA Z KLASĄ po pierwszym roku jej trwania?
Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysztof Homan Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.net.pl / 192.168.1.* 12.06.03, 16:32
      sekretariat_akcji napisała:

> Co sądzicie o akcji SZKOŁA Z KLASĄ po pierwszym roku jej trwania?

Ktoś tę akcję wymyślił, zaproponował szkołom, a potem koordynował. Gratulacje
      za pomysł i pracę dla organizatorów.

O akcji napisałem na tym forum słów parę kilka dni temu. Przytoczę je tutaj:

Już dawno pisałem tutaj, że udział w akcji niesie w sobie następujące możliwe
      przesłania:
      - marnie nauczamy, weźmy w tym udział i postępując wg wytycznych akcji
      zorganizujmy jakoś naszą pracę,
      - dobrze wykonujemy nasze obowiązki, przyda się tego dowód w formie dyplomu
      akcji,
      - polska oświata leży, oto powstał nowy ruch zmian, wesprzyjmy go swym udziałem.

Z wielkim zdziwieniem czytałem wiele tutejszych peanów nauczycieli na temat
      akcji. Chodzi mi o takie kwiatki:
      - nareszcie ktoś wziął w ręce los polskiej oświaty,
      - dziękujemy organizatorom, teraz w naszej szkole pracujemy rzetelnie i z
      entuzjazmem.

Dziwię się, że tak wielki oddźwięk zyskała w szkołach (u nauczycieli) akcja
      pozaministerialna. Dziwię się, że szkoły (nauczyciele) chcą udowadniać innym,
      że uczą języków, że promują informatykę, że zapoznają z uczniów z najbliższym
      regionem, że oceniają sprawiedliwie, że prowadzą zajęcia opiekuńczo-
      wychowawcze, że itd.
      Dla mnie te powyższe uwagi są oznaką słabej kondycji oświaty i sporej części
      stanu nauczycielskiego.
      Jednak nauczyciele to tylko jedno z ogniw w nauczaniu, w wychowaniu. Są jeszcze
      uczniowie, ich rodzice, minister, parlament. Wszystkie te "składniki" są
      emanacją świadomości ogółu społeczeństwa. Zmiany w oświacie są zależne od zmian
      w tejże świadomości. A to czarno widzę. Choćby po lekturze tego forum.

Pozdrawiam
      Krzysztof Homan, nauczyciel
      khoman@poczta.onet.pl
    • Gość: Dagna Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.chello.pl 12.06.03, 18:20
      Chybiony pomysł. Niestety. W przypadku braku możliwosci kontroli jest to
      konkurs sprawozdań. Wygrywają lepsze, choc niekoniecznie uczciwe, sprawozdania
      a nie najlepsze szkoły.
      Przeczytałam sprawozdania ze szkoly mojego dziecka. W większości informacje są
      wyssane z palca, nieprawdziwe, w najlepszym razie mocno naciagane.
      I co z tego, że podpisane konkretnymi nazwiskami? Czy organizatorzy akcji
      wyobrażaja sobie rozmowę z nauczycielem zaczynającą się od słów: "Czytałam w
      internecie sprawozdanie podpisane przez pana i widze, że nie jest ono zgodne z
      prawda"?
      Czy organizatorzy nie wiedzą, że trgo typu krytyka natychmiast odbije sie na
      dziecku?
      Rodzice wola siedzieć cicho i przytakiwać (ostatecznie to nic nie kosztuje).
      Kondycja szkoły nie poprawi sie od tego typu akcji. Poprawi się natomiast
      samopoczucie zwycięskich szkół ( zwłaszcza jeśli będzie to szkoła niepubliczna).
      Uważam, że pisanie nieprawdy demoralizuje także dzieci, które także czytają
      sprawozdania ( mnie nie wolno kłamać, a pani X robi to bezkarnie, ba nawet za
      zgrabny, choć nieprawdziwy opis dostaje wyróżnienie).
      Ewentualni laureaci, którzy zostali nagrodzeni bez sprawdzenia i niekoniecznie
      z sposób zasłużony bedą obnosić się z sukcesem ( zwłaszcza, że jest to akcja
      pod patronatem Prezydenta RP). W przypadku zastrzeżeń i uwag rodzicow - zamknie
      im sie buzie jednym zgrabnym zdaniem. "Jesteśmy tak dobrzy, że aż prezydent nas
      wyróznił, a pan/pani sie czepia". A to spowoduje, że rodzice w rozmowie ze
      szkołą stac będą na jeszcze bardziej przegranej pozycji.
      Krytyka szkół na tym forum także jest bezcelowa. Jesli dyrektor odkryje kto to
      robi smutny jest los ucznia.
      Słowem - zamiast szkoły z klasą proponuje akcje z klapą.
      • Gość: rodzic Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.media4u.net.pl 20.06.03, 13:10
        Zgadzam się z tym co zostało napisane wyżej. Obserwuję taką samą sytuację w
        szkole do której chodzi moje dziecko. Sprawozdanie jest nieprawdziwe. Nie ma
        żadnej współpracy szkoły z rodzicami, a interes dzieci brany jest pod uwagę na
        samym końcu. Chodzi przede wszystkim o nagrody i tytuły. Czy uwierzycie, że w
        tej szkole dzieci nie mogą grać w piłkę na boisku szkolnym, ponieważ zasadzona
        została trawa i wbudowane drogie urządzenia nawadniające. Taka sytuacja trwa
        już dwa lata i żadne uwagi rodziców nie skutkują. Dodam tylko, że szkoła walczy
        o tytuł "Szkoły z klasą" i zachowuje bardzo dobre samopoczucie
        • Gość: Dagna Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.chello.pl 23.06.03, 08:51
          Czy widząc krytyczne wypowiedzi organizatorzy akcji Szkoła z klasą nie wyciągna
          żadnych wniosków? Czy nadal będą trwać w przekonaniu, ze wszystko jest w
          najlepszym porządku? Czy będą chołubic dobre sprawozdania czy szkoły?
          Martwię się, że akcja wyrządzi więcej złego niż dobrego.
          Boję się sytuacji - wcale nie nieprawdopodobnej-, w której szkoła wysmaruje
          fantastyczne sprawozdanie nie majace nic wspólnego z prawdą. Sekretariat akcji
          nie ma możliwości weryfikacji, nauczycielom i dyrekcji wcale nie przeszkadza
          to, ze mijaja sie z prawdą. Na podstawie sprawozdania szkoła zostaje
          wyróżniona. Dyplom z podpisen prezydenta RPzostaje powieszony na honorowym
          miejscu i.......hulaj dusza piekła nie ma. Rodzice nie będą mogli na nic
          zwrócić uwagi, nawet jeśli w szkole będą działy się rzeczy straszne.
          Odpowiedzią na każdą uwage będzie wymowny gest skierowany na dyplom i uwaga"
          jesteśmy najlepsi- to tylko wy sie czepiacie".
          I tak będzie kwitła mizeria polskiej szkoły przy aplauzie organizatorów takich
          właśnie akcji.
          P.S. W zaprzyjaźnionej (?) szkole ( chodzi tam dziecko mojej siostry), pomoce
          naukowe do Festiwalu nauki zrobili lub kupili rodzice. Dzieci nie były wstanie
          bo wymagało to wysokospecjalistycznej wiedzi w jakiejś dziedzinie. A dyskusji z
          ciałem pedagogicznym nie było.
    • Gość: dr Wojciechowski Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 23:45
      sekretariat_akcji napisała:

> Co sądzicie o akcji SZKOŁA Z KLASĄ po pierwszym roku jej trwania?

Jesteśmy niezmiernie wdzięczni organizatorom "Szkoły z klasą". Przez jeden
      rok bardzo wiele się nauczyliśmy. Jesteśmy zawiedzeni,że akcja powoli się
      kończy. Gdyż boimy się ,że znowu powrócimy do dawnych form i metod pracy.
      Zapomnimy o tym co dzięki tej akcji wypracowaliśmy. Dzieci w naszej szkole
      też są bardziej szczęśliwe, coraz rzadziej stosujemy kary cielesne. Uczniowie
      mogą już na przerwach korzystać z toalety bez obecności nauczyciela, raz w
      tygodniu dzieci mają prawo wyjść na boisko w trakcie przerwy. Trudno tu
      opisać zmiany jakie zaszły w naszej szkole w ramach akcji szkoła z klasą.
      Najprawdopodobniej otrzymamy ten zaszczytny certyfikat. My nauczyciele już
      planujemy jak to uczcimy. Najprawdopodobniej zbierzemy od uczniów po trzy
      złote za świadectwa i zorganizujemy sobie małą imprezkę któregoś dnia po
      lekcjach. Oczywiście w tym dniu, aby zadowolić uczniów , skrócimy również
      lekcje. Dyrektor obiecał ,że zakupi dużo wysokogatunkowego alkoholu. Będzie
      super zabawa. Super!!! Akcja "Szkoła z klasą" pozwoliła nie jednemu
      nauczycielowi w naszej szkole zrozumieć , że dziecko to też człowiek!!!!!
      Nimniej jednak wszystko zawdzięczamy organizatorom akcji. Będziemy wiele
      toastów wznosić na Waszą cześć!

• Gość: Dagna Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.chello.pl 04.07.03, 21:55
      Ponawiam pytanie - co organizatorzy zrobia, gdy sie okaże,że sprawozdania
      są "naszpikowane" bzdurami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka