sekretariat_akcji 12.06.03, 14:15 Co sądzicie o akcji SZKOŁA Z KLASĄ po pierwszym roku jej trwania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysztof Homan Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.net.pl / 192.168.1.* 12.06.03, 16:32 sekretariat_akcji napisała: > Co sądzicie o akcji SZKOŁA Z KLASĄ po pierwszym roku jej trwania? Ktoś tę akcję wymyślił, zaproponował szkołom, a potem koordynował. Gratulacje za pomysł i pracę dla organizatorów. O akcji napisałem na tym forum słów parę kilka dni temu. Przytoczę je tutaj: Już dawno pisałem tutaj, że udział w akcji niesie w sobie następujące możliwe przesłania: - marnie nauczamy, weźmy w tym udział i postępując wg wytycznych akcji zorganizujmy jakoś naszą pracę, - dobrze wykonujemy nasze obowiązki, przyda się tego dowód w formie dyplomu akcji, - polska oświata leży, oto powstał nowy ruch zmian, wesprzyjmy go swym udziałem. Z wielkim zdziwieniem czytałem wiele tutejszych peanów nauczycieli na temat akcji. Chodzi mi o takie kwiatki: - nareszcie ktoś wziął w ręce los polskiej oświaty, - dziękujemy organizatorom, teraz w naszej szkole pracujemy rzetelnie i z entuzjazmem. Dziwię się, że tak wielki oddźwięk zyskała w szkołach (u nauczycieli) akcja pozaministerialna. Dziwię się, że szkoły (nauczyciele) chcą udowadniać innym, że uczą języków, że promują informatykę, że zapoznają z uczniów z najbliższym regionem, że oceniają sprawiedliwie, że prowadzą zajęcia opiekuńczo- wychowawcze, że itd. Dla mnie te powyższe uwagi są oznaką słabej kondycji oświaty i sporej części stanu nauczycielskiego. Jednak nauczyciele to tylko jedno z ogniw w nauczaniu, w wychowaniu. Są jeszcze uczniowie, ich rodzice, minister, parlament. Wszystkie te "składniki" są emanacją świadomości ogółu społeczeństwa. Zmiany w oświacie są zależne od zmian w tejże świadomości. A to czarno widzę. Choćby po lekturze tego forum. Pozdrawiam Krzysztof Homan, nauczyciel khoman@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagna Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.chello.pl 12.06.03, 18:20 Chybiony pomysł. Niestety. W przypadku braku możliwosci kontroli jest to konkurs sprawozdań. Wygrywają lepsze, choc niekoniecznie uczciwe, sprawozdania a nie najlepsze szkoły. Przeczytałam sprawozdania ze szkoly mojego dziecka. W większości informacje są wyssane z palca, nieprawdziwe, w najlepszym razie mocno naciagane. I co z tego, że podpisane konkretnymi nazwiskami? Czy organizatorzy akcji wyobrażaja sobie rozmowę z nauczycielem zaczynającą się od słów: "Czytałam w internecie sprawozdanie podpisane przez pana i widze, że nie jest ono zgodne z prawda"? Czy organizatorzy nie wiedzą, że trgo typu krytyka natychmiast odbije sie na dziecku? Rodzice wola siedzieć cicho i przytakiwać (ostatecznie to nic nie kosztuje). Kondycja szkoły nie poprawi sie od tego typu akcji. Poprawi się natomiast samopoczucie zwycięskich szkół ( zwłaszcza jeśli będzie to szkoła niepubliczna). Uważam, że pisanie nieprawdy demoralizuje także dzieci, które także czytają sprawozdania ( mnie nie wolno kłamać, a pani X robi to bezkarnie, ba nawet za zgrabny, choć nieprawdziwy opis dostaje wyróżnienie). Ewentualni laureaci, którzy zostali nagrodzeni bez sprawdzenia i niekoniecznie z sposób zasłużony bedą obnosić się z sukcesem ( zwłaszcza, że jest to akcja pod patronatem Prezydenta RP). W przypadku zastrzeżeń i uwag rodzicow - zamknie im sie buzie jednym zgrabnym zdaniem. "Jesteśmy tak dobrzy, że aż prezydent nas wyróznił, a pan/pani sie czepia". A to spowoduje, że rodzice w rozmowie ze szkołą stac będą na jeszcze bardziej przegranej pozycji. Krytyka szkół na tym forum także jest bezcelowa. Jesli dyrektor odkryje kto to robi smutny jest los ucznia. Słowem - zamiast szkoły z klasą proponuje akcje z klapą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rodzic Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.media4u.net.pl 20.06.03, 13:10 Zgadzam się z tym co zostało napisane wyżej. Obserwuję taką samą sytuację w szkole do której chodzi moje dziecko. Sprawozdanie jest nieprawdziwe. Nie ma żadnej współpracy szkoły z rodzicami, a interes dzieci brany jest pod uwagę na samym końcu. Chodzi przede wszystkim o nagrody i tytuły. Czy uwierzycie, że w tej szkole dzieci nie mogą grać w piłkę na boisku szkolnym, ponieważ zasadzona została trawa i wbudowane drogie urządzenia nawadniające. Taka sytuacja trwa już dwa lata i żadne uwagi rodziców nie skutkują. Dodam tylko, że szkoła walczy o tytuł "Szkoły z klasą" i zachowuje bardzo dobre samopoczucie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagna Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.chello.pl 23.06.03, 08:51 Czy widząc krytyczne wypowiedzi organizatorzy akcji Szkoła z klasą nie wyciągna żadnych wniosków? Czy nadal będą trwać w przekonaniu, ze wszystko jest w najlepszym porządku? Czy będą chołubic dobre sprawozdania czy szkoły? Martwię się, że akcja wyrządzi więcej złego niż dobrego. Boję się sytuacji - wcale nie nieprawdopodobnej-, w której szkoła wysmaruje fantastyczne sprawozdanie nie majace nic wspólnego z prawdą. Sekretariat akcji nie ma możliwości weryfikacji, nauczycielom i dyrekcji wcale nie przeszkadza to, ze mijaja sie z prawdą. Na podstawie sprawozdania szkoła zostaje wyróżniona. Dyplom z podpisen prezydenta RPzostaje powieszony na honorowym miejscu i.......hulaj dusza piekła nie ma. Rodzice nie będą mogli na nic zwrócić uwagi, nawet jeśli w szkole będą działy się rzeczy straszne. Odpowiedzią na każdą uwage będzie wymowny gest skierowany na dyplom i uwaga" jesteśmy najlepsi- to tylko wy sie czepiacie". I tak będzie kwitła mizeria polskiej szkoły przy aplauzie organizatorów takich właśnie akcji. P.S. W zaprzyjaźnionej (?) szkole ( chodzi tam dziecko mojej siostry), pomoce naukowe do Festiwalu nauki zrobili lub kupili rodzice. Dzieci nie były wstanie bo wymagało to wysokospecjalistycznej wiedzi w jakiejś dziedzinie. A dyskusji z ciałem pedagogicznym nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Wojciechowski Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 14.06.03, 23:45 sekretariat_akcji napisała: > Co sądzicie o akcji SZKOŁA Z KLASĄ po pierwszym roku jej trwania? Jesteśmy niezmiernie wdzięczni organizatorom "Szkoły z klasą". Przez jeden rok bardzo wiele się nauczyliśmy. Jesteśmy zawiedzeni,że akcja powoli się kończy. Gdyż boimy się ,że znowu powrócimy do dawnych form i metod pracy. Zapomnimy o tym co dzięki tej akcji wypracowaliśmy. Dzieci w naszej szkole też są bardziej szczęśliwe, coraz rzadziej stosujemy kary cielesne. Uczniowie mogą już na przerwach korzystać z toalety bez obecności nauczyciela, raz w tygodniu dzieci mają prawo wyjść na boisko w trakcie przerwy. Trudno tu opisać zmiany jakie zaszły w naszej szkole w ramach akcji szkoła z klasą. Najprawdopodobniej otrzymamy ten zaszczytny certyfikat. My nauczyciele już planujemy jak to uczcimy. Najprawdopodobniej zbierzemy od uczniów po trzy złote za świadectwa i zorganizujemy sobie małą imprezkę któregoś dnia po lekcjach. Oczywiście w tym dniu, aby zadowolić uczniów , skrócimy również lekcje. Dyrektor obiecał ,że zakupi dużo wysokogatunkowego alkoholu. Będzie super zabawa. Super!!! Akcja "Szkoła z klasą" pozwoliła nie jednemu nauczycielowi w naszej szkole zrozumieć , że dziecko to też człowiek!!!!! Nimniej jednak wszystko zawdzięczamy organizatorom akcji. Będziemy wiele toastów wznosić na Waszą cześć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dagna Re: ROK 'SZKOŁY Z KLASĄ' IP: *.chello.pl 04.07.03, 21:55 Ponawiam pytanie - co organizatorzy zrobia, gdy sie okaże,że sprawozdania są "naszpikowane" bzdurami? Odpowiedz Link Zgłoś