Dodaj do ulubionych

pytanie - TECHNIKA JAZDY

11.07.04, 11:43
Jeszcze nie jeżdżę na motorze. Nawet nie mam prawka. Z tąd moje pytania są z
pewnością b. głupie. Jak to jest jeżdżąc na 100 konnym motocyklu?

1. Czy aby podniosło się przednie koło musisz robić coś specjalnego czy
wystarczy jak odkręcisz manetkę i sam ci staje dęba ( w takim przypadku mniej
więcej jak bardzo trzeba ją odkręcić )?

2. Czy jak już ci stanie na tym tylnym kole to pierwsze co ( robiąc to po raz
pierwszy ) to wypieprzysz się do tyłu, czy jednak nie jest to tak
skomplikowane i dość naturalnie potraktujesz sprawę?

3. Czy pochylanie się na zakrętach jest raczej naturalne czy sprawia na
początku duże problemy ( na razie ćwiczę to na skuterze )? Czy należy się
przy tym lekko podnosić?

4. Czy przycierając na zakręcie podnużek można sobie zrobić krzywdę?

5. Pytanie dodatkowe: czy na początek ( pierwszy motor ) mogę się skusić na
yamahę fz6 ( 100 KM )?

Dzięki.
Obserwuj wątek
    • shetar Re: pytanie - TECHNIKA JAZDY 11.07.04, 12:40
      Odpowiedź fachowca inaczej więć wezmę pod uwagę jak ktoś mnie poprawi:P
      1. Na 1 biegu zazwycaj tak sie da, ale czasami trzeba strzelić ze sprzęgła,
      wsystko zależy od motocykla i prędkości przy jakiej chcemy wykonać manewr.
      2. No cóż jak manetka bedzie cały czas na full do gleba gotowa. Trzeba na
      obrotomierz patrzeć i powoli zwiększać prędkości, żeby od razu nie zacząć od 12
      000 :)
      3. Raczej naturalne, trzeba zachować równowage. Jak wiadomo z praw
      fizyki..Podnosi Cię Siła wynikająca z ruchu po okręgu tzw. odśrodkowa f=mv^2/r,
      gdzie r to promień skrętu m-masa i prędkość v, warto zauważyć ten kwadrat przy
      v :P a pochyla Cię własna masa trzeba użyćśrodków ciężkości i tzw. momentów sił
      ale to inna bajka ;)
      4. Nie chodzi o to że o przycierasz tylko o to że ten podnóżek może Ci podnieść
      zdjąć troche ciężaru z kół, czyli zmniejszyć przyczepność opon(przynajmniej tam
      mi sie zdaje:) ) a oprzy dużych v na zakręcie to ta siła musi być naprawde
      duża. To samo jest z hamowaniem i przyspieszaniem (takim ostrym) w zakrętach,
      bo wtedy siła wypadkowa staje się wieksza i opony mogą tego nie wytrzymac.
      5. Twoije IQ musi być większe od ilości KM, jeśli tak jest to czemu nie :)
      No to by było na tyle. Żeby nie było to tamto to odpowiadał Ci na pytania uczeń
      2 klasy LO z profilu matematyczno fizycznego:) To jest tylko moje zdanie i
      chyba sie pokrywa z prawdą, bo też miałem okazje jeździć czymś mocniejszym niż
      MZ ;) Pozdrawiam i życze tego FZ6, tez o tym myślałem, ale na przyszły sezon
      dopiero, żebym zamiast jeździć uczył sie do matury :)
      Pozdro
      • alalala333 Re: shetar 11.07.04, 13:11
        Dzieki za fachową jak sądzę odpowiedź. Ja też dopiero na przyszły sezon ( na
        rok przed maturą ). Z kąd jesteś? Jak będziesz mieć fz6 to możemy w przyszłym
        sezonie pobrykać razem - hehe!
    • skalpel84 Re: pytanie - TECHNIKA JAZDY 11.07.04, 13:29
      100KM w wieku 18lat ? Czy to oby troszeczke nie za duzo ? I nie chodzi mi tylko
      o umiejetnosci, a glownie o psychike, podejscie do zycia, ODPOWIEDZIALNOSC za
      siebie i innych. Pozatym pamietajcie... do KAZDEGO motocykla trzeba czuc
      SZACUNEK przed jego moca i mozliwosciami. Jesli owego "RESPECTU" sie do niego
      nie ma... konczy sie to przewaznie tragicznie. Pozdrawiam !
      • alalala333 Re: pytanie - TECHNIKA JAZDY 11.07.04, 20:22
        Z całym szacunkiem, ale z kąd możesz wiedzieć jaka jest moja psychika. Uważam
        za nie rozsądnę ocenianie to po wieku. Oczywiście jest tak, że ludzie młodzi
        mają często bardziej nierówno pod kopułą, ale nie wszyscy. Ja np. jestem - jak
        uważam - bardziej odpowiedzialna i rozsądna niż niektórzy w wieku 30 lat ( sama
        znam 30-sto letnie dzieci ). Zresztą kobiety są z założenia bardziej rozsądne
        niż płeć przeciwna... nie uważasz??
        • darth123 Re: pytanie - TECHNIKA JAZDY 12.07.04, 01:29
          ala . Bardziej rozsadne sa - to przyznam choc moje doswiadczenia z kobietami
          nie sa bardzo bogate. Mamy jednak nad wami jedna przewage :> W kluczowych
          momentach nie zawachamy sie ryzyka i lepiej podejmuje bardzo wazne zyciowe
          decyzje.
    • shetar Re: pytanie - TECHNIKA JAZDY 11.07.04, 14:06
      alalala333 napisz shetar@interia.pl . Co do tego motoru to wcale nie musi być
      to i nie musi mieć 100KM. Ja po prostu chce 600 na którą bedzie mnie stać. Wiek
      nie ma nic do rzeczy. Jak napisałem IQ jest wskaźnikiem i właśnie masz racje że
      to podejście do życia. Ile KM ma CBR 1000Dual?? Też sporo, ale moim zdaniem
      jest to super maszynka do turystyki, qpujesz namiot śpiwór troche kasy w
      kieszeń i masz wakacje. Mój motor jest uwarunkowany głównie kasą. Qpie to na co
      bedzie mnie stać, a wydaje mi sie że prędzej to bedzie FZR rok 91 jak FZ6,
      ewentualnie GPX, GSXF, ZZR lub CBR. moim zdaniem są to maszynki nad którymi
      jestem w stanie zapanować. Rozglądał sie bede jak bede już miał coś kasy bo
      może od września bede miał stały dopływ gotówki mimo szkoły :D musi sie udać ;)
      Pozdrawiam, Skalpel84 ma na pewno po częsci racje :)
    • shetar Re: pytanie - TECHNIKA JAZDY 12.07.04, 01:56
      alalala nie wiem czemu ale moje konto odrzuca Twoje i chyba Ci nie odpowiem na
      maila, sorki ale nie moja wina :)
      Pozdrawiam:)
      • alalala333 shetar 12.07.04, 10:17
        zobacz teraz. napisałam z wp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka