Dodaj do ulubionych

Zapytanie o olej

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 23:28
Witam,
proszę kolegów o opinie nt. najlepszych i najgorszych znanych Wam olejów
silnikowych do czterosuwów. Opiszcie trwalość, poziom zużycia i ewentualne
zmiany w akustyce silnika następujące wraz z przebiegiem na danej partii
oleju. Mam wrażenie, że Mobil 4T 10W/40 "skończył się" u mnie wypracowawszy
tylko 2500 km. Jeżdżę nową suzi GS 500 - golaską, bez chłodnicy oleju. Czy
dobrze zrobiłem spuszczając (sic!) Mobila na zimę i wlewając MOTUL 5100 ESTER
10W/40 ? Bo silnior teraz pieści uszy, a przedtem przy 5,5 tys. obr. deczko
jazgotał łańcuszek o prowadnice.
Obserwuj wątek
    • jagiel500 Re: Zapytanie o olej 18.12.04, 00:49
      czesc

a robiles serwis gwarancyjny po 1000km??
      i co wlewali za olej?
      ja np. uzywam Castrol Superbike czy cos takiego:))

ale zeby po 2500km olej opadl to cos dziwnego to przeciez zaden przebieg..
      ale z tego co wiem to motul jest b.dobry:))
      mozesz wlewac go spokojnie tylko jak to nowy sprzet to zobacz czy gwarancji nie
      stracisz!!

ja w Kawie (tez nowa) musze w okresie gwarancji tzn: 2 lat wlewac tylko Castrol
      ale nie wiem jak to jest u Suzuki?

pozdro
      jagiel
      • pete1000s Re: Zapytanie o olej 18.12.04, 05:21
        Witam! Ja do tl1000s uzywalem castrol super activo. Osobiscie polecam, bylem
        zadowolony z pracy silnika i dodatkowo super activo dogrze chronil sprzeglo i
        mimo lekkiego katowania sprzegla nigdy sie nie slizgalo a motocykl mial troche
        mil.
      • Gość: Cyngiel Re: Zapytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.04, 15:09
        Jagiel500 i Pete1000s dzięki Wam za odzew!
        Oczywiście "odbyłem" pierwszy przegl. gwarancyjny, te 2,5 tys. liczę od wymiany
        oleju w ASO. Dali mi resztkę wspomnianego mobila w oryg. butelce.
        W moim mieście dealer hondy (ma konkurencyjne ceny olejów i akcesoriów)
        zapytany o mobila uśmiechnął się znacząco i rzekł: "my mamy tylko dobre oleje w
        ofercie".
        Suzuki zaleca do GS500 gęstość 10W/40 i lepkość dynamiczną co najmniej SF.
        MOTUL spełnia te kryteria, ma SG.
    • Gość: Lechu Re: Zapytanie o olej IP: 200.94.109.* 18.12.04, 16:37
      A ja od paru lat używam tylko i wyłącznie olej syntetyczny. Każdy silnik na
      oleju syntetycznym chodzi znacznie chłodniej a wysoka temperatura właśnie
      wykańcza silniki.
    • Gość: szynszyll Re: Zapytanie o olej IP: *.prz.rzeszow.pl 20.12.04, 13:22
      witam!

no i jak z tego mądrze wybrnąć? ja swoja suzuke kupiłem od dziewczyny BARDZO
      doświadczonego motocyklisty lubującego się w motocyklach Suzuki serii GSXR 1100
      w GS-ce był wlany Aral 10w40 i z tego co mówił nie wyobrażał on sobie innego
      oleju do tego silnika i podobnych. Jak polecał tak robiłem. Motocykl dostałem w
      łapki z przebiegiem 28 tys (100%). Nigdy nie było potrzeby robienia dolewek
      między wymianami co 6 tys km. Zero kopcenia itp. Fakt, że jeździłem bardzo
      delikatnie i raczej zachowawczo. Z tego co wiem to firme Aral przejeło BP i
      orientuje się czy zamierzają produkować oleje dla motocykli. W Hondzie którą
      teraz kupiłem jest Valvoline i taki zamierzam lać. Pozdrawiam!

szynszyll
      xlv750r
      • Gość: cyngiel Re: Zapytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 13:41
        dziekuję Szynszyll, hondziarz z mego miasta (pobliskiego) też chwalił arala,
        lecz to minerał, a ja chciałem pozostać przy półsyntetyku.
        • Gość: wojtekk1000 Re: Zapytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 14:04
          BP produkuje oleje do motocykli!!
          Pełen syntetyk - BP Powerstroke 4T Racing
        • Gość: szynszyll Re: Zapytanie o olej IP: *.prz.rzeszow.pl 20.12.04, 14:13
          hej!

otóż nie - aral to nie minerał - oto opis:

This product is a high performance motor oil with Aral synthetic technology,
          developed specially for 4-stroke motorcycle engines. Fulfills the requirements
          set by motorcycle manufacturers with a large reserve of safety and is suitable
          for all air- and liquid cooled 4-stroke motorcycle and scooter engines.

pozdrawiam!

szynszyll
          xlv750r
          • Gość: cyngiel Re: Zapytanie o olej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.12.04, 14:19
            dzięki, motul zalany już do michy :-), będę się snobował reklamami ...
            • Gość: Marko Re: Zapytanie o olej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 11:15
              A ja mam teraz zalany półsyntetyk 10W40 mobil i chciałbym zmienić na
              syntetyczny. Czy można to robić bo wiem że w silniku zostaje trochę starego
              ojeju i czy zalanie syntetykiem nie zaszkodzi?
              • hun660 Re: Zapytanie o olej 23.12.04, 12:15
                Jak silnik dobrze rozgrzany to spłynie praktycznie wszystko. Tylko rozgrzej w
                czasie jazdy, żeby sprzęgło i skrzynia sie przepłukały olejem. Odkręć śrube
                spustową i poczekaj aż przestanie kapać. To co zostanie na ściankach cylindra i
                miski to śladowa ilość, grunt żeby osady wypłynęły. Jak kupiłem motor to
                wymieniłem wszystkie płyny, choć właściciel zapewniał że moto serwisowane. Olej
                dałem Aral Superenergy 10W50 a teraz z braku Arala stosuję Castrol 10W50 choć
                Yamaha podaje 20W40 do Tenery. Pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka