IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:22
witam w mojej kawie KLR 650 doszukalem sie na 90% wyjetego termostatu czy moze to miec jakeis skutki uboczne dla silnika poza dluzszym nagrzewaniem sie??

pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 12:30
      dodam ze wentylator jest podpiety osobno i wlacza sie jak temperatura jest za wysoka obecnie woda odrazu po odpaleniu silnika krazy przez blok i wraca do chlodnicy
    • donlesio Re: Termostat 07.03.05, 12:52
      Tak, szybsze zużycie silnika jako konsekwencja pracy w nieoptymalnej
      temperaturze.
      • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:00
        a ile moze kosztowac termostat do moto ??
        dzieki pozdro
        • bullson Re: Termostat 07.03.05, 13:19
          oryginalny do motocykla jest drogi, ale mozesz dopasowac jakis od samochodu. Do
          mojej Yamahy termostat kosztuje cos kolo 200zł w salonie. Kupiłem identyczny za
          15zł (od daewoo tico)-wiem tez, ze ten od ITCO pasuje do Transalpa - moze Tobie
          tez sie uda znależć cos taniego. Wszytsko dziala jak nalezy!!! Poszukaj w
          zwyklych sklepach motoryzacyjnych.
          • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 13:25
            tylko ze ja wcale go nie mam i niewiem jak bym mial go dopasowac wielkoscia ?? obecnie glowica jest zdjeta moze wziasc glowice do sklepu i koncowke weza i jakos dopasowac ??
            • Gość: hun660 Re: Termostat IP: 212.69.75.* 07.03.05, 14:09
              Zmierz otwór pod temostat i idź z suwmiarką do sklepu. Trochę lżejsza od
              głowicy.
              • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 14:30
                bylem z glowica to singiel wiec nie duza jest ale nic nie wyjdzie z tego to musi byc maly termostat a onio takich napewno nie maja zreszta sprawdzalem od paru aut i wszystkie o wiele za duze ale ciagle nie mam pewnosci czy on tam powinien byc :/ zorientuje sie w sklepie moto przy okazji
                • bullson Re: Termostat 07.03.05, 19:04
                  od Tico tez za duzy (on jest naprawde mały-około dwa razy mniejszy niz do
                  Mercedesa)
                  • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:08
                    trudno zamowie nowy ktos z forum pisal ze jeszcze za czasow marek placil za swoj 45 DM wiec ok 25 Euro moze do 100 zl sie zmieszcze
                    jak narazie nie kupie a zreanimuje padake to zakryje chlodnice kartonikiem zeby tak szybko sie nie wychladzal bo u mnie miasta nie ma a narazie i tak zimno

pozdro
                    • kojotkurier Re: Termostat 07.03.05, 23:22
                      przykrycie chlodnicy nie na wiele sie da silnik w pocztkowej fazie pracy
                      pracyje na malym obioegu to pozwala rozgrzac oliwe i stare gnaty do
                      odpowiednbiej temoperatury dopiero kidy osiagnie tem 85-95 stopni celcjusz
                      otwiera sie termostat w sinik zaczyna pracowac na duzym obiegu lepiej
                      posuchaj co pisze bulson i zobacz ten od tikolca jest maly ja juz
                      dorabialem termostat jezeli by sie okazalo ze krawedz zenetrzna jest za duza
                      to smialo szlifiereczka i na przod potem oring lub podobna uszczelka i montuj
                      drania nie uzywaj za duzo silikonu bo....juz ja wiem czemu pozdrawiam
                      kojot
                      • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.05, 23:35
                        ni mam malego i duzego obiegu mam albo przeplyw albo woda stoi w silniku (na zamknietym termostatcie) a ten o tica jest zaduzy o 3 razy albo i lepiej
                        • kojotkurier Re: Termostat 07.03.05, 23:56
                          jak nie mam malego albo duzego obiegu rychu kazdy silnik posiada to nie
                          motorowka chopie . amoze jakis termostat dobrac motocyklowy ale tanszy nie
                          akurat do tego modelu co nie latwo radzic komus jak sie samemu nie ma
                          problemu szkoda ze nie mam na zbyciu jakiego to bym ci podarowal bo
                          widze ze cie dotknol los z ta kawa pozdrawiam kojot
                          • Gość: rysiek24 Re: Termostat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.05, 09:21
                            uklad chlodzenia: Chlodnica - Pompa z pompy na cylinder idzie prez silnik wychodzi glowica przez termostat idzie na chlodnice z chlodnicy wraca sie na pompe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka