Dodaj do ulubionych

Filtr powietrza K&N

IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 07.04.05, 21:29
Co daje wsadzenie do maszyny takiego filtra? Słyszałem, że moto wtedy mniej
pali, bo lepiej oddycha. Czy to prawda? Czy maszyny na wtryskach trzeba wtedy
ponownie "programować" czy wystarczy samo załorzenie takiego filtra - tak jak
w moto z gaźnikami?
Obserwuj wątek
    • bigadam Re: Filtr powietrza K&N 08.04.05, 08:19
      ja w VTR-rze mam wsadzony KN . Nie wiem jednak jak wplywa on na prace silnika
      bo motocykl juz mial ten filtr jak go kupilem. Wczoraj go wlasnie czyscilem
      specjalnym plynem i nasaczylem olejem (tez do tego przeznaczonym).
      Prawdopodobnie w każdym silniku po wsadzeniu takiego filtra pasowałoby zrobic
      regulacje.
      • mateuszm88 Re: Filtr powietrza K&N 08.04.05, 18:59
        "Filtr stożkowy może dawać większy przyrost mocy (nawet o 10%) w stosunku do
        wkładu, bardzo zwiększa hałaśliwość jednostki (bardzo pożądane przez niektórych
        maniaków tuningu). Sprawia także, iż krzywa momentu obrotowego przesuwa sie w
        prawo i do góry, tzn. przy niskich obrotach silnika moment jest niższy od tego
        z seryjnym filtrem, dopiero przy bardzo wysokich obrotach zauważalny jest
        znaczny wzrost momentu w stosunku do użycia standardowego filtra. Następswem
        takiego działania jest konieczność jazdy na wysokich obrotach w celu uzyskania
        zadowalającej dynamiki co w sposób dość znaczący może się przyczynić do
        skrócenia żywotności silnika.

Filtr stożkowy ma dużo większą powierzchnię pochłaniania powietrza- często
        jest tak, że filtr pobiera za dużo powietrza i silnik nie rozwija pełnej mocy i
        się "dusi". Żeby filtr stożkowy pracował dobrze konieczna jest odpowiednia
        regulacja gaźnika i zastosowanie większej dyszy. Często jednak jest to
        nieopłacalne, ponieważ silnik będzie palił dużo więcej a mocy przybędzie
        niewiele. Stożki musimy czyścić częściej niż zwykłe filtry. Jeżeli pada deszcz
        a nie mamy specjalnej nakładki, która uchroniłaby stożek przed zalaniem to
        lepiej nie wyjeżdżać."

Pozdrawiam!
        mateuszm
    • Gość: rysiek24 Re: Filtr powietrza K&N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.05, 21:35
      a jak i czym czyscic i nasaczac filtr gabkowy co ile go wymieniac czy wystarczy tylko mycie i nasaczanie ??
    • Gość: rysiek24 Re: Filtr powietrza K&N IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.05, 20:09
      to co nikt nie wiem jak czysccic i nasaczac filtr gabkowy ??
      • bigadam Re: Filtr powietrza K&N 10.04.05, 21:02
        a co to jest filtr gąbkowy ?
        Ja kilka dni temu wyczyściłem mojego K&Na. Czysty i nasączony olejem, bedzie na
        kilka nastepnych tysiączków :)
        Zwykle filtry są jednorazowego uzytku. Wypieprzasz go do smieci i kupujesz nowy.
        Ale co to jest filtr gąbkowy....hmmmmm
        W akwarium mialem kiedyś filtr gąbkowy :)
        • mateuszm88 Re: Filtr powietrza K&N 10.04.05, 21:10
          Ja mam filtr gąbkowy, ale nigdy go nie czyściłem, tylko kupowałem nowy. Raz go
          tylko wyprałem, ale zaczął się sypać i krusyć, więc się już nie nadawał i
          kupiłem nowy. Są specjalne oleje do nasączania filtrów gąbkowych z tego co wiem.
          • bigadam Re: Filtr powietrza K&N 10.04.05, 21:54
            są specjalne środki.
            W crossie (KTM) mam taki filtr. Myłem go zwyklymi środkami do czyszczenia garów
            (tłuszczu)np Ludwik. Ciepła woda trochę ludwika, porządnie wypłukac i filtr
            czysty. Potem nasączyć tym olejem. Do VTRa mam specjalny płyn i inny olej, ale
            tam mam inny filtr.
            Tylko nie przesadzajcie z tym olejem bo extra smarowanie gaznikowi
            zafundujecie :)
            • cien1100 Re: Filtr powietrza K&N 10.04.05, 22:30
              W ŚM nr.3 jest opis jak czyścić inasączać taki filtr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka