Dodaj do ulubionych

A ja mam pytanio-prośbę

03.07.02, 17:57
Głupieję chyba na starość (36lat), bo nabieram chętki na jeżdżenie motocyklem.
Nigdy dotąd nie jeździłem. Co muszę zrobić aby uzyskać kat. A (B już mam) i co
byście mi doradzili na początkowy zakup. Niedrogi rzecz jasna ;-))
Pozdrawiam,
vwdoka
Obserwuj wątek
    • Gość: MiRAS Re: A ja mam pytanio-prośbę IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 03.07.02, 18:26
      Szkół jest kilka.
      Albo najpierw kupujesz sobie jakieś maleństwo (aby poznać urok) coś do 50 cm -
      motorower- prawo jazdy nie jest potrzebne. Pojeździsz z sezon i będziesz
      wiedział czy to miłość czy tylko przelotna fascynacja. Przy okazji nabierzesz
      pewnych nawyków, które przydadzą się później. Podstawowy problem to jednak
      taki, że większość maleństw jest robiona z automatyczną skrzynią biegów co
      jest wygodne, ale jak będziesz chciał się przesiąść na coś większego to
      będziesz musiał znowu się uczyć.
      Albo od razu na prawo jazdy. Teraz w większości uczą na 125. Zaletą tego
      rozwiązania jest to, że o ile trafisz na niezłego instruktora to unikniesz
      nabrania złych nawyków.
      Co do motocykla na początek to patrz wątek nr 8. Ważne jest też gdzie
      mieszkasz i po jakich drogach (czy bezdrożach) będziesz się poruszał. Niestety
      motocykle mają to do siebie, iż trzeba dokładnie wiedzieć czego się oczekuje
      aby dobrze wybrać. Niestety nie jest to tak jak w filmie MI II, że na jednym
      motocyklu najpierw szlifujesz kolanami zakręty, aby zaraz potem pędzić po
      trawie i orać plażę. :) (opony w ujęciu zmieniano ze trzy razy - co zresztą
      widać).
      ps. trzymaj się z dala od choperów - ale to już moja prywatna opinia
    • Gość: spiwor Re: A ja mam pytanio-prośbę IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.02, 18:29
      vwdoka napisał(a):

> Nigdy dotąd nie jeździłem. Co muszę zrobić aby uzyskać kat. A (B już mam)

Niestety cały kurs musisz przejść testy+jazda, na motocykl nigdy nie jest za
      póżno.

> byście mi doradzili na początkowy zakup. Niedrogi rzecz jasna ;-))

Jestem wielbicielem sportu ale tobie bym polecał np: Yamaha 535 Virago(chopper)
      lub z nackedów jakąś 500-600, chyba że enduro np:suzuki DR 650. Zobacz też do
      innych wątków.

> Pozdrawiam,
      > vwdoka

Pzdr.
      • vwdoka Re: A ja mam pytanio-prośbę 04.07.02, 13:30
        Witam,
        dzięki za info. Podobają mi się motocykle typu cruiser, zdecydowanie nie
        podobają mi się naked.
        Mieszkam na wsi. Motocykl widzę po trosze jako rozrywkę, ewentualnie jako
        element turystyki.
        vwdoka
        • pawel.kot Re: A ja mam pytanio-prośbę 04.07.02, 13:51
          Proponuję rozważyć Yamahę XVS 650 Drag Star, lub Drag Star Classic. Ma
          40 „mięsistych”, jednak niezbyt „silnych” KM, wygląda moim zdaniem świetnie,
          podobnie jest z komfortem i łatwością prowadzenia. Jeśli masz nie więcej niż
          1,85 m i ważysz nie więcej niż 90 kg powinieneś być zadowolony. Kluczowa jest
          przymiarka, tzn. musisz się udać do salonu Yamahy i spędzić na siodle
          potencjalnego nabytku kilka chwil, aby się przekonać, czy ten model ci
          odpowiada.

Pozdrawiam

Paweł Kot
          • vwdoka Re: A ja mam pytanio-prośbę 04.07.02, 14:05
            Mam 194cm i 140kg żywej wagi...
            vwdoka
            • miraser5 Re: A ja mam pytanio-prośbę 05.07.02, 14:30
              Z dojrzałych motocylki to raczej jakaś szosowa terenówka na uniwersalnych
              oponach tak aby nożna było i po asfalcie i po żwirówce. Powinna sobie z tobą
              poradzić.
              • vwdoka Re: A ja mam pytanio-prośbę 05.07.02, 15:21
                Ze mną jak na razie to każdy motor chyba sobie poradzi ;-) pytanie czy JA sobię
                poradzę z nim :-))))
                Widziałem dzisiaj Yamahę Wild Stara. wuglądałą pysznie, prawie równie ładna jak
                Drifter...
                Pozdrawiam,
                vwdoka
                • miraser5 Re: A ja mam pytanio-prośbę 05.07.02, 15:39
                  Gust mamy troszeczkę inny. :)
                  • vwdoka Re: A ja mam pytanio-prośbę 05.07.02, 16:11
                    De gustibus non est disputandum...
                    Czy jednakowoż mojwe gabaryty nie są zbytnią przeszkodą dla jeździectwa
                    motocyklowego?
                    vwdoka
                    • pawel.kot Re: A ja mam pytanio-prośbę 08.07.02, 20:30
                      Absolutnie nie. Osobiście uważam, że jeśli ktoś chce od czasu do czasu pojeździć
                      motorkiem, to już ktoś dla niego wyprodukował niemal idealny model.

Jeśli uważasz, że cruiser jest typem motocykla, który odpowiada Ci najbardziej,
                      szukaj najmniejszego z największych, tzn. takiego, na którym nie będziesz się
                      czuł „skurczony”, a który nie będzie jednocześnie zbyt agresywny (cruisery
                      sporadycznie są agresywne).

Rozważ:

BMW R 1200 C -
                      Honda VT 1100 Shadow
                      Kawasaki VN 1500
                      Suzuki VL 800 Volusia -
    • azemski Re: A ja mam pytanio-prośbę 10.07.02, 18:22
      Przy podobnej wadze i troche nizszy jezdze na '93 HD FLHS. I jest to uwazam
      najlepsza wielkosc do mojego rozmiaru. Wszystko mniejsze wyglada jakby
      mi "wisialo" pomiedzy nogami, albo jakbym zaczynal cos rodzic. Radzilbym wiec
      taka wielkosc dostosowana cenowo do kieszeni.Jezeli chadzi o moc to tego nigdy
      nie jest za duzo. Nie musi byc nowy bo i tak predzej czy pozniej bedziesz mial
      jakis wypadek. Przed kupnem zalecalbym zasiegniecie opinii innych uzytkownikow.
      Kazdy model ma jakies "walety i zady". Powodzenia
    • vlaad1 Re: A ja mam pytanio-prośbę 11.07.02, 16:04
      Spróbuj Honda VT500(E-naked, C-choper), ceny rozsądne 5000-7500.Sam kupiłem jako
      pierwszy motocykl. Lać wachę zmieniać płyny i jeździć. 50KM wystarcza do rączego
      brykania i spokojnej jazdy. Poczytaj w dodatku Świata Motocykli "Motocykl
      używany"(dane, zady i walety). Napewno znajdziesz coś dla siebie.
      P.S.
      Wcale nie zgłupiałeś na starość ja też mam 36 lat.To jest nizła jazda.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka