Dodaj do ulubionych

Do Redakcji ŚM.

IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 30.07.05, 17:01
Droga redakcjo jestem stalym czytelnikiem ŚM od 1998 roku, niestety od kilku
dobrych lat obserwuje pogarszajaca sie jakosc gazety, az nie wiem czy nie
zrezygnowac z prenumeraty...
Za starych dobrych lat ta gazete czytalo sie nieraz az ciezko bylo do domu z
nia wrocic bo caly czas po drodze trzabylo sie zatrzymywac i doczytac jakis
artykul do konca. Teraz gazeta idzie w slad za jakimis chyba amerykanskimi
pismakami bo ani ciekawa ani nic. Te plyty sa kijowe ;/ lepsze to niz nic...
ale nie o to chodzi dawniej byly plakaty teraz nic, jeszcze w 2004 czy ktorym
byly plakaty z babkami to juz byla kicha w sumie bo tylko jedna na 5 numerow
byla fajna ... a teraz wogole nie ma, co do motorow opisywanych w gazetach to
tez porazka jakies motobi wektor itd to dziekuje... no ale wiadomo musi i byc
cos takiego, ogolnie za malo technicznych spraw za duzo zdjec valentino
rossiego, za malo o innych motorach za duzo o sciagaczach, nie ma ciekawych
artykulow jedynie czasem jakis felieton pana Leszka ale tez czasem kurcze 2
godziny gazeta przeczytana i uczucia mieszane... Mam nadzieje ze powrocicie do
starej formuly z plakatami itd... aa i dajcie recenzje kawasaki driftera
kiedys moze bo juz wysylalem e-maile oczywiscie nikt nie pofatygowal sie
odpowiedziec a ten numer co byl bodajze z 1999 to mi zostal tylko plakat z
czarnym 1500, lecz moze teraz jako motocykl uzywany, dajcie cos ciekawego a
nie jakies dziadostwo.
Dziekuje mam nadzieje ze ktos to przeczyta chociaz...
Obserwuj wątek
    • miitch Re: Do Redakcji ŚM. 30.07.05, 20:04
      za starych dobrych czasow byl czat dla motovyklistow wogole teraz ta strona
      swiata motocykli jakas marna i zrobiona na odwal sie ... ;/
    • miitch Re: Do Redakcji ŚM. 30.07.05, 20:13
      aha i ogloszenia trzeba czekac 2 miesiace na pojawienie sie wogole gielda cienko
      dawniej to gielda w swiecie to bylo cos nie raz rezygnowalem z dizmara czy
      gieldy motocyklowej bo stwierdzalem ze w swiecie motocykli jest rownie dobra
      teraz ... dziadostwo no naprawde czy agora robi wszystko na odwal sie czy co to
      ma byc ??
    • Gość: olo222 Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 15:20
      mnie też jest kiepawo na sercu że gazetka się popsuła....
      i chyba redakcja nas olewa
      • Gość: Mitch Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 01.08.05, 15:39
        noo olewaja az sie serce kraja czlowiek sie stara a tu nic :( gazta sie popsula
        i to nie tylko moje zdanie, mama nadzieje ze chociaz szanowny Pan Redaktor
        przeczyta i cos odpisze np. nie podoba sie to nie kupujcie hehehe... btw
        wszystko co dobre poszlo w las, czy ta agora idzie na masowke?
    • Gość: Mitch Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 01.08.05, 21:49
      odnosze dziwne wrazenie ze gazeta jest ukierunkowana na suzuki, napieprzanie na
      honde itd a wychwalanie suzuki, kto ma honde wie ze suzuki to szelesty i stuki
      pozatym najgorsza japonska firma po hondzie, yamasze i kawasaki, no ale nie wazne
      to byc moze dlatego ze pan Lech Potynski jest w skladzie a wiemy ze on z suzuki
      ma wiele wspolnego... aha panie Leszku felietony jakies bardziej ciekawe prosimy

Ps. czyta to wogole ktos ? :|
      • cien1100 Re: Do Redakcji ŚM. 01.08.05, 22:29
        Na suzuki?? Ja odnoszę wrażenie,że na bmw.Prawie w każdym numerze jest opis
        jakiegoś brzydactwa z tej firmy.
      • Gość: potas Re: Do Redakcji ŚM. IP: 195.128.228.* 02.08.05, 10:27
        Z tą pracą dla suzuki, to troszkę nieaktualne. Przestałem tam tyrać jakies 5
        lat tamu. Potem kilka lat dla BMW ( pewnie dla tego tyle pochlebnych testów tej
        marki), a teraz dla Triumpha, więc można się spodziewać, ze redakcję zaleje
        seria testów motocykli brytyjskich ;)
        A tak na poważnie, to kazdy dystrybutor stara sie zaistnieć na rynku na
        wszelkie możliwe sposoby, równiez poprzez oddawanie do redakcyjnych testów
        motocykli i odpowiednie wspomaganie płatnymi reklamami.
        Co do felietonów, to staram się poważnie traktowac tą działke. A wychodzi raz
        lepiej, raz gorzej, jak to w życiu. Przynajmniej prubuję się nie powtarzać.
        • saracen1608 Re: Do Redakcji ŚM. 02.08.05, 11:17
          To moze w rubryce motocykl zabytkowy sie pojawi jakis stary triump??
          Nie wiem czy importer trzyma w Polsce jakis egzemplarz w charakterze maskotki ??
          Chetnie bym o takiej maszynce poczytał.

pozdrawiam
    • Gość: REDAKCJA Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.zabki.waw.pl / 81.219.20.* 01.08.05, 22:36
      O KU.. ...znów ktoś przestanie czytać?Coś zrobimy obiecuje...zaraz zmienimy
      gazete na lepszą...przepraszamy i obiecujemy poprawe....

proszę o kontakt w celu omówienia szczegółów poprawy gazety: redakcja@agora.pl

z wyrazami szacunku Wasz Reduktor...
      • Gość: olo222 Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 00:33
        :)
    • Gość: Mitch Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 02.08.05, 10:14
      haha smieszne, co do bmw tez racja caly czas a to niedosc ze brzydkie to jeszcze
      za drogie i koszty serwisu...
      odnosnie tej ironi wiem zapewne maja gdzies to co napisalem ale wiem ze sporo
      osob tez tak uwaza tylko co to da... robia cos na wzor zachodnich glupich gazet
      czy co ? tylko obrazki i zero tresci ? ;/
      • saracen1608 Re: Do Redakcji ŚM. 02.08.05, 10:26
        Jak czytam takie posty to mi sie przypominaja stare babcie , ktore sobie siedza
        pod kosciołem i brzeczą ze : O pani , dawniej to za komuny ten Świat Motocyclów
        to porzadny robili , nie to co tera.

Swiat sie zmienia i SM tez. Mnie tez brakuje troche ze starej formuły pisma -
        JOE BAR :( , nie moge tego przebolec, ale dalej kupuje...
        • Gość: Mitch from Beach Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 02.08.05, 10:39
          sa inne gazety i ten poziom co teraz jest sklania do zastanowienia sie czy nie
          mzienic
          zauwazcie tez ze w salonach suzuki stoja bmw motory tak jak w hondzie ducatti,
          taka umowa z importerem, a ze pan Lech potynski w suzuki dziala to i bmw cos tam
          mu sie uda , ale to robienie wszystkiego dla wlasnego interesu
          jakie to bmw nie sa fajne...
          • saracen1608 Re: Do Redakcji ŚM. 02.08.05, 10:47
            No jasne ze sa inne gazety , ale wg mnie SM nawet ze swoimi wadami wypada na
            tyle dobrze ze go kupuje regularnie ( no .. moze nie kazdy nr ). A to ze
            prezentuja przede wszystkim motocykle tych marek z ktorymi maja po drodze ... ??
            No coz, kazdy chyba potrafi odroznic atykuł oparty na faktach od krypciory ??
            Zyjemy w kapitalizmie i mnie to jakos nie razi

pzdr
            • Gość: micz Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 02.08.05, 11:04
              mnie razi niestety dlatego napisalem mam nadzieje ze chociaz to skomentuje ktos
              z redakcji ...
              • indirectus Re: Do Redakcji ŚM. 02.08.05, 11:17
                ŚM był fajną gazetką, mało profesjonalnie wydaną ale klimatyczną.
                Teraz jest tylko ładnym "żurnalem".
            • szymon.dziawer Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 14:44
              > A to ze
              > prezentuja przede wszystkim motocykle tych marek z ktorymi maja po
              drodze ... ?

A może prezentują te motocykle, które są dostępne w parku maszyn testowych u
              importera? BMW ma w swoim każdy model. Sprawdźcie sobie u importerów ile
              motocykli jest w ich parku maszyn. Może ktoś zrobi ranking?

Świat Motocykli kiedyś był lepszy? Być może. Mi podoba się nowy.
              Szymon
              • saracen1608 Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 15:14
                > A może prezentują te motocykle, które są dostępne w parku maszyn testowych u
                > importera? BMW ma w swoim każdy model. Sprawdźcie sobie u importerów ile
                > motocykli jest w ich parku maszyn. Może ktoś zrobi ranking?

A moze warto by było poszukac tych motocykli takze poza wawką , zamiast pisac
                tylko o tym co pod nos importer podstawi ??

Kuba
                • szymon.dziawer Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 15:28
                  > A moze warto by było poszukac tych motocykli takze poza wawką , zamiast
                  pisac
                  > tylko o tym co pod nos importer podstawi ??

Szybszy palec niż głowa?
                  Gdzie pod warszawą? U kogoś na podwórku?
                  Motocykl do testów?
                  Czy przekazałbyś prywatny motocykl na 3 tygodnie do redakcji do testów?
                  Skąd się bierze motocykle testowe, jeśli nie od importera? Może ja czegoś nie
                  wiem?
                  Pomyśl zanim napiszesz.
                  Szymon
                  • sunshine600 Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 15:39
                    Saracen ma racje. Nie ma motocykli to trzeba usiasc i plakac. Kolejny test BMW.
                    "No co my wam poradzimy? Nie mamy motocykli, importerzy zawalili, cos sie nie
                    podoba to skombinujcie nam motocykle a my je przetestujemy".
                    • szymon.dziawer Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 15:44
                      > "No co my wam poradzimy? Nie mamy motocykli, importerzy zawalili, cos sie nie
                      > podoba to skombinujcie nam motocykle a my je przetestujemy".

No to co poradzicie towarzysze?
                      Już wiem! ŚM powinien kupować motocykle do testów!
                      Szymon
                      • sunshine600 Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 15:56

> Już wiem! ŚM powinien kupować motocykle do testów!

No i od razu jakas koncepcja, a jakby tak dluzej jeszcze pomyslec to moze by cos
                        sensownego powstalo. Jakby co to na okrzyk :"Pomozecie" odpowiadamy: "Pomozemy".
                        Ja mam lekko bita suze jakby potrzebna byla.
                      • saracen1608 Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 16:05
                        No tak ,jasne - najłatwiej wpakowac rece w kieszenie i sie obrazić.
                        Nie o to chodzi zebyscie kupowali motocykle .
                        Tylko mam takie nieprzyjemne uczucie ,ze jesli opisujecie przede wszystkim
                        motocykle jednej firmy to łączą was z nia "układy" . Cos w stylu - my wam
                        bedziemy udostepniac motocykle a w za to bedziecie nam pisac laurki.

Bo tak to własnie wyglada z perspektywy szarego czytelnika SM z zapadłej dziury
                        poza granicami Ksiestwa Warszawskiego.
                        I poza tym sie pewnie dowiem , ze nikt mnie do kupowania tych laurek nie zmusza.

pzdr Kuba
                        --
                        ..:: Szum w uszach, w oczach łzy , na liczniku ::..
                        ..:: czterdzieści trzy ::..
                        • szymon.dziawer Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 16:16
                          Nikt się nie obraża. Należy odróżnić opadające ręce od rąk w kieszeniach. Po
                          raz kolejny tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że wdawanie się w tego typu
                          dyskusje prowadzą do nikąd.
                          Świat Motocykli jest na garnuszku BMW, redaktorzy za pisanie laurek dostają do
                          dyspozycji na cały rok po 745, do tego wczasy na Ibizie. Oprócz tego jest na
                          garnuszku Suzuki - to nowy wątek, Honda nie daje w łapę. Jedynie fair jest
                          Mondial - bo go prawie nie ma.
                          ...
                          Idę jeździć na motocyklu.
                          Szymon
                          • saracen1608 Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 16:48
                            Jasne ze to prowadzi do nikąd, bo jak natrętnemu czytelnikowi przetłumaczyc ze
                            to za co płaci nie jest prospektem reklamowym , tylko fachowym przeglądem rynku
                            na ktorym po prostu nie ma nowych motocykli do testów.
                            Sorka za ton wypowiedzi , ale mnie tez rece opadaja ...
                      • aylen Re: Od redakcji "ŚM". 04.08.05, 01:59
                        Panie Szymon, Pan idziez na latwizne, ja rozumiem ze ekonomia to podstawa ale
                        troche inwencji i kasy wykladac za duzo nie trzeba.
                        Powiedzmy, testy prywatne... Jest spora grupa nabywcow nowych (lub prawie
                        nowych) motocykli, a nawet tacy posiadacze nowych maszyn ktorzy nimi jezdza
                        trosze dalej niz do baru ;-)

A moze tak sklonic ich do podzielenia sie uwagami? Np oglasza Pan iz do dnia x
                        zbiera wstepne recenzje marki Y modelu 123 ... Ludziska info przysylaja, co
                        maja i wstepna recenzja. Wybierasz Pan najlepsza i rozpoczynacie test. Motonita
                        ma podsponsorowane paliwo czy serwis a Pan masz material duzo ciekwasszy niz
                        konkurencja... i za jaka kase :-)
                        proste ?
                        ... tylko chciec trzeba :-(
                        • szymon.dziawer Re: Od redakcji "ŚM". 05.08.05, 11:37
                          > ... tylko chciec trzeba :-(

Uważam, że ten pomysł jest zły z kilku powodów. Dla właściciela zawsze jego
                          motocykl będzie najlepszy, najszybszy, najbardziej terenowy i najbardziej
                          czerwony.
                          Poza tym nie każdy posiadacz motocykla jeździł na innych sprzętach itd.itp.

Kiedy kiedyś znajduje się w redakcji ciekawy, rzetelny opis jakiegoś motocykla
                          zrobiony przez użytkownika, to odnajduje to swoje odzwierciedlenie w
                          rubryce "motocykl używany". Jednak zdarza sie to niezwykle rzadko.

Testy nowych motocykli przeprowadza redakcja i nie zanosi się (na szczęście) na
                          to, aby miało sie to zmienić.

Szymon
                          • aylen Re: Od redakcji "ŚM". 05.08.05, 15:17
                            Szymon,
                            skoro Redakcji nie stac na zakup maszyn a dystrybutorom nie spieszno z
                            dostarczaniem towaru do testow to moze wlasnie rozwinac rubryke uzywany.
                            Gwarantuje ze czytalnosc wzrosnie.
                            W naszym pieknym kraju jednak wiekszosc obrotu to wlasnie uzywki.
                            Sugerowalbym jednak zrobic to moim sposobem tj nie "akurat ciekawy opis" ale
                            normalny test. Ile Was to bedzie kosztowalo? Mysle ze niezbyt duzo. W taki
                            tescie zawierasz tez uwagi / opisy kiku uzytkownikow (obecnych lub bylych) i
                            sprawa sie robi obiektywna.
                            Mysle ze jest wielu (nie mylic z wiekszoscia) motocyklistow w Polsce, ktorzy
                            jak ja, jezdza co sezon czy dwa innym sprzetem. Chetnie podzelilibysmy sie
                            uwagami. Sa tez tacy, ktorym brakuje na paliwo czy wymazona nowa maszyne i
                            chetnie beda uczestniczyc w tescie udostepniajac maszyne npo do dokladnego
                            przegladu po xx tys km...
                            Daleki jestem aby za Was prowadzic redakcje pisma, ale jesli moge to staram sie
                            sugerowac rozwiazania majace szanse ulepszyc miesiecznik.
                            Kiedys czytalem Was z pasja, teraz to cos w rodzaju rytualu :-)
                  • Gość: NYorker no mysl, kuba, mysl! IP: *.kondylis.com 02.08.05, 15:40
                    w kolebce kapitalizmu i imperializmu jest niestety podobnie i podobne rzeczy
                    czytam. wszedzie narzekania, ze wszystkie magazyny zdominowane przez bmw.
                    troche mnie to dziwi zwazywszy, ze bmw to ulamek swiatowego rynku. co niemcy
                    dzierza? 5%? zdaje sie, bmw motorrad ma kroplowke podlaczona do glownego konta.
                    z drugiej strony, magazynow nie czytam (tytaj multum o cruiserach, pare o
                    mydelniczkach, moze trzy offroadowe). starczaja mi witryny internetowe i
                    wygrzebane fora. sa najlepszym zrodlem wiedzy i informacji. wiedza praktyczna i
                    weryfikowana przez wielu ludzi, a informacje i nowinki nie rzadko z
                    kontrolowanych przeciekow. o bmw hp2, czy nowym buellu ploty chodzily od
                    miesiecy.
                  • irish76 Re: Od redakcji "ŚM". 02.08.05, 16:22
                    i tu bezczelnie wyziera bida naszego kraju ;)
                    nima motocykli, importerzy ni maja sie czym chwalic
                    lub nie chca
                    • Gość: rzawy "ŚM". IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 02.08.05, 16:25
                      ŚWIAT MOTOCYKLI kupuję od trzech lat ostatnio w kratkę bo sporo wydaję na
                      gorzałę i moim zdaniem jest dobrze napisaną gazetą dlatego że czytam w niej z
                      zainteresowaniem artykuły o motocyklach dalekich od moich upodobań np.crossach
                      i czoperach.Testy używanych sprzętów są szczegółowe uwzględniajace ich słabe
                      strony chociaż zbyt pobłażliwe z tekstami w rodzaju 'dobra zwrotność gsx
                      750'.Nudzą mnie tylko relacje starszych panów z wycieczek krajoznawczych a to
                      dlatego że nie ma w nich słowa o tym jak zachowują sie motocykle w trasie pod
                      względem wygody spalania itp.Newsy są ciekawe ale ceny prezentowanych tam
                      maszyn przerastają zaufanie jakie ma do mnie bank.
                      • Gość: rzawy Re: "ŚM". IP: *.unicity.pl / *.unicity.pl 02.08.05, 16:44
                        dlatego że czytam w niej z
                        zainteresowaniem NAWET artykuły o motocyklach dalekich od moich upodobań
                        (z poprawką nie brzmi ironicznie bo nie miało
                  • Gość: okular pozdr IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 16:56
                    Szymon wyluzuj.Robisz dobrą robotę, nie odpuszczajcie. Gazecie jest OK
                    • Gość: wojtekk1000 Re: pozdr IP: *.wroclaw.mm.pl 02.08.05, 19:38
                      Zawsze pisałem, że ŚM jest OK i nadal się tego trzymam. Testy są OK - mimo, że
                      czasami są mało różnorodne pod względem prezentowanych motocykli - ale już
                      wiemy dlaczego. Felietony oczywiście ciekawe - zawsze zaczynam od nich.
                      Miesięcznik ogólnie bardzo poczytny - często odrywam się od innych rzeczy aby
                      do niego zerknąć - i niekocznie przeczytać tylko o ścigach - a nawet o
                      rzeczach, które mnie nie "kręcą" ale są ciekawie napisane. Brak tylko wstępu,
                      który zawsze widniał i bywał wciągający - ciekawe dlaczego z niego
                      zrezygnowali? Ale jak już mówiłem (pisałem) wszystko jest jaknajbardziej OK -
                      tak trzymać!
                      • miitch Re: pozdr 02.08.05, 19:52
                        napis jest tylko przewaznie jakis nieroztropny pan wyskakuje na motorze i
                        zaslania go w momencie robienia zdjecia ... ;)
                    • miitch Re: ehhh 02.08.05, 19:50
                      no panie Szymonie jestem pod wielkim wrazeniem i respect dla pana jezeli chodzi
                      o jazde na motorach, panskie umiejetnosci
                      ale pisze tylko ze troche biednie jest dawniej bylo lepiej moze to taka polska
                      mentalnosc ze sie marudzi ale uwazam tak a nie inaczej i moi znajomi tez ze
                      troche zbyt komercjonalne to jest moze takie czasy, postarajcie sie cos
                      urozmaicac w tej gazecie. Moze pan tez przekazac Lechowi Potynskiemu zeby pisal
                      ciekawsze felietony bo od paru miesiecy to na jedno kopyto, te dawniej byly
                      fajne np o przestawianiu straganow tym co handluja przy ulicach hehe i potem to
                      zamieszanie i sprostowanie pare numerow dalej to bylo spoko
                      wdawanie w dyskusje ma sens, zawsze to oswieci sie paru ludzi oddanych
                      czytelnikow i towarzyszy z braci motocyklowej.
                      Ps. poprostu uwazam ze gazeta potrzebuje urozmaicen cos pozmieniajcie nawiazcie
                      moze do starych dobrych czasow bo tak to wszystko na jedno kopyto... bmw, i
                      jakies brzydactwo w motocyklach uzywanych jedyny fajny w nich to drag star 1100
                      a tak to takie beznadziejne
          • Gość: Potas Re: Do Redakcji ŚM. IP: 195.128.228.* 03.08.05, 10:25
            A własnie że sa fajne. prywatnie jeżdzę na R51/3 z 1950 roku i nie zamieniłbym
            go na żaden nowy. Chociaz ostatni nabyłem zwłoki Indiana, więc może za 2 lata
            jak go zrobię zmienie zdanie i polubię inne maszyny niż te z Bawarii.
            • Gość: wojtekk1000 Re: Do Redakcji ŚM. IP: *.wroclaw.mm.pl 03.08.05, 21:17
              Jaki to Indian?
              • matej23 Re: Do Redakcji ŚM. 03.08.05, 21:45
                Indian to kiedyś (?) była konkurencja Harley'a. Robili takie typowe
                amerykańskie cruisery. Ze szczegółów zapamiętało mi się to, że biegi tam się
                zmieniało dźwignią przy zbiorniku :)
                • Gość: NYorker indian ma sie dobrze. IP: *.kondylis.com 03.08.05, 21:57
                  sprzedaz im rosnie w tepie wiekszym, niz harleya (ale wciaz na duzo nizszym
                  pulapie). gdybym byl zainteresowany segmentem, to wybralbym indiana albo
                  victory, nie harleya.
                  • Gość: Mitch Re: indian ma sie dobrze. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 04.08.05, 00:42
                    wolalbym Driftera ;] dlatego w moim pierwszym poscie jest wzmianka o drifterze
                    bo to indian tylko japonski heheh
                    • Gość: potas Re: indian ma sie dobrze. IP: 195.128.228.* 05.08.05, 10:35
                      Jaki japonski ???
                      Mój jest prawdziwy, amerykański z roku gdzies 38. Zwykły skaucik, niemal
                      kompletny. A dźwignia zmiany biegów nie jest przy zbiorniku jak typowo w
                      europie, tylko swobodnie wystaje ze skrzyni biegów
                      • miitch Re: indian ma sie dobrze. 05.08.05, 21:07
                        zobacz sobie co to drifter to bedziesz wiedzial
                        wole driftera od oryginalu jednak technika w motorach wanziejsza chyba
                        • Gość: Potas Re: indian ma sie dobrze. IP: 195.128.228.* 08.08.05, 09:50
                          Nie chciałbym Cię urazić, ale ty wolałbyś (więc pewnie go nie masz) Driftera, a
                          ja wolę Indiana i go mam. Na szczęście erę fascynacji "techniką" w Twoim
                          rozumieniu mam juz za sobą. Wszystkie Intrudery, Driftery, Shadowy to jedynie
                          bardziej nowoczesne kopie amerykańskich motocykli, więc chyba musi być w nich
                          coś fajnego, skoro ludzie chcą jeździć na czymś co przypomina Indiana.
                          Jeżdżę na motorkach już ponad ćwierć wieku i stary Indian jest moim świadomym
                          wyborem. Po prostu nie chcę mieć jeszcze jednej, dostępnej w każdym sklepie
                          kopii. Wolę oryginał. A z "techniką" mam na tyle obycia, ze mam pewność, ze mój
                          Indorek będzie bedzie działał wystarczająco sprawnie.
                          Jeszcze jedna kwestia - za 20 lat Indian bedzie Indianem, a o Drifterze nie
                          będa pamiętali nawet najstarsi górale :)
                          • Gość: wojtekk1000 Re: indian ma sie dobrze. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 10:13
                            Brawo Potas - racja!!
                            • Gość: NYorker Re: indian ma sie dobrze. IP: *.nycmny.east.verizon.net 08.08.05, 13:48
                              zycze indianom wszystkiego najlepszego (harleyom tez), ale wydaje mi sie, ze za
                              dwadziescia lat bardziej bedzie tym, czym dzisiaj jest ural. watpie nawet, czy
                              motocykle beda mialy napedy hybrydowe, by nie wspomniec o benzynowych...
                              • saracen1608 Re: indian ma sie dobrze. 08.08.05, 14:04
                                NY - poszukaj sobie co to jest indian scout z lat 30 - bo o takim moto mowa.
                                Ten motocykl jest po prostu kultowy dla kazdego fana zabytkowej motoryzacji (
                                nawet takiego żółtodzioba jak ja ;] ).
                                Mimo tego ze ma zeliwny silnik z dolnym rozrządem ( prosze mnie poprawic jesli
                                pisze herezje ), sztywny tył i przednie zawieszenie na piorowym resorze
                                ćwierćeliptycznym (j.w.) jazda ( choc raz w zyciu) na takim moto jest moim
                                marzeniem....

Kiedys w ŚM był opis indiana ( chyba chief 1200 ) - plakat z tego nr mam od
                                tego czasu na honorowym miejscu w warsztacie.

I moim skromnym zdaniem porównywanie go do np Driftera jest tak samo niesmaczne
                                jak Junaka M-10 do Junaka Millenium

pzdra
                                • Gość: NYorker Re: indian ma sie dobrze. IP: *.kondylis.com 08.08.05, 15:27
                                  poszukam po zerwaniu dzisiejszej partii azbestu.
                                  do driftera nie porownywalem.
                                  • saracen1608 Re: indian ma sie dobrze. 08.08.05, 15:31
                                    hehe -spox - nie chce cie odrywac od zrywania :D
                                    www.oldtimerservice.riders.pl/Foto/Galeria/12.jpg
                                    i sam powiedz
                          • Gość: Miitch Re: indian ma sie dobrze. IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 08.08.05, 14:33
                            tak sie sklada ze nie mam driftera, jezdze drag starem 1100 i nie stac mnie na
                            utrzymanie i zakup kolejnego motoru, co do twojej wiedzy nad technika to ni jak
                            mi to nie imponuje ale szacunek :) jednak nie pieprz mi tu o erach fascynacji i
                            nie rob ze mnie jakiegos gowniarza a z siebie znawcy... mowie tylko ze ja jadac
                            na japoni mam pewnosc ze dajade bez niespodzianek wszedzie a klang silnika jest
                            piekny, a i japonie maja swoja dusze, wiadomo ze oryginal to oryginal ale
                            pisalem wolalbym driftera od indiana i to moje zdanie :] pozdraiwam milej jazdy
                            • Gość: Potas Re: indian ma sie dobrze. IP: 195.128.228.* 08.08.05, 15:08
                              Nie robię z siebie znawcy, ani z Ciebie gó..arza, po prostu lubię motocykle
                              nieco starsze. A z japonii owszem, sporo jeździłem Banditem 1200, trochę XJR
                              1200 i tego typu szybsze turystyki mi pasują - przynajmniej niczego nie udają,
                              a potrafią przyspieszyć, zachamować i zakręcać...ale czegoś mi w nich jednak
                              brakuje.
                              Ale o gustach sie nie powinno dyskutować, bo gdyby wszystkim na świecie
                              pasowało to samo, to byłoby strasznie nudno.
                              • miitch Re: indian ma sie dobrze. 08.08.05, 18:53
                                hmm ta ironia z udawaniem czegos... no czy japonie udaja amerykanski harleyowy
                                styl czy nie i tak wole je bo zasada jest prosta ja wybieram lepsze, niezawodne
                                oraz tansze czy to w eksploatacji czy naprawach...
                                ale z gustami wiadomo
                                ja tam wole jezdzic udawana japonia niz nie udawanym amerykancem :], takie male
                                zboczenie moze ? ;)
                                • Gość: Potas Re: indian ma sie dobrze. IP: 195.128.228.* 09.08.05, 12:16
                                  Zboczenie to pewnie nie, po prostu wolisz co innego niż ja.
                                  Za 2 tygodnie wybieram się na rajdzik dookoła Szkocji z dwoma kolesiami na
                                  Indyku i Harleyu VL (ja BMW R51)i mnie kręcą właśnie taki zabawy motocyklowe.
                                  Oprócz samej jazdy ważne jest dla mnie sprawdzenie, czy dobrze odrabiam prace
                                  domowe :)
                                  A co do kasy to właśnie ona zdecydowała, ze wolę motocykle mocno klasyczne. w
                                  przeciwieństwie do nowych, z kazdym dniem nabierają wartości. Taki zawsze
                                  miałem problem z japonią: po 3-4 latach zaczynało mnie w tyłek piec siodełko,
                                  bo jakoś dramatycznie traciły na wartości i trzeba było szukac czegoś nowszego.
                                  Ale takie dylematy ma chyba większość motocyklistów.
                                  • miitch Re: indian ma sie dobrze. 09.08.05, 14:56
                                    urok cruisierow to to ze szczegolnie jakos sie nie starzeja i drag star z 2000 a
                                    z 2005 w sumie to jeden pieron rozni sie paroma duperelami
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka