IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 10:16
Mam pytanie do właścicieli nowej FZ1 Fazer. Jak Wam się jeździ tymi maszynami
(chodzi mi głównie o charakterystykę silnika)? Motocykl strasznie mi się
podoba (na razie ujeżdżam mniejszego Fazerka) ale w prasie mocno narzekają na
silnik - że niby moc duża ale charakterystyka do d.. i jak nie pokręcisz gazem
to nie jedzie, itp. Udało mi się załapać na jazdę testówką u dealera -
niestety, pogoda nie pozwoliła na pełniejsze sprawdzenie możliwości motocykla
(padająca mżawka)- ale wrażenia były jak najbardziej pozytywne. Mam wrażenie,
że w prasie motocyklowej trochę przesadzają ale najbardziej wiarygodne będą
uwagi od Was. Interesyje mnie wszystko: jazda solo oraz z pasażerem i
bagażami, góry i autostrada itd. Czy rzeczywiście ten silnik jest do bani?
Dzięki za wszystkie opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: mad max superstar Re: FZ1 Fazer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.06, 16:29
      150 KM nie moze byc do bani co prawda nie jezdzilem nowym fz 1 ale mam fazera
      1000 i ten za...pie.. az milo na kazdym biegu i nie sadze aby ten nowy byl
      do dupy :)
      pozdr
      • Gość: kędzior_fazer Re: FZ1 Fazer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.06, 10:13
        Właśnie o to mi chodzi, że słyszałem lepsze opinie o poprzednim Fazerze.
        Wprawdzie dealer mówił, że nowa wersja jest bez porównania lepsza - ale mówił o
        górnym zakresie obrotów - a w tym zakresie nie spotkałem nigdzie negatywnej
        opinii. Negatywnie pisano o dolnym i średnim zakresie obrotów. Jak pisałem, dla
        mnie ciągnie dobrze, lepiej niż moja FZ6 (co nie jest żadną niespodzianką :),
        ciekawe jak inne opinie. Nikt tu nie jeździ nowym FZ1?
        • patmate Re: FZ1 Fazer 07.11.06, 14:25
          Sam sobie odpowiedz, jezeli przymierzasz sie do kupna. Przy jezdzie bardziej
          agresywnej mocna gora lepiej pasuje niz mocny dol, czy srodek. Te maszynki sa
          stworzone do agresywniejszej jazdy, kwestia przyzwyczajenia. Przejedz sie na
          tor i zobaczysz pozniej ze latwo sie przyzwyczaic do krecenia wysokich. A jak
          nie to mozna wciagnac wykastrowana CBF 1000, gdzie zostalo 100KM po "operacjii
          zmiany plci" (tam pewnie srodek i dol lepszy.
          Pzdr
          • Gość: lukas Re: FZ1 Fazer IP: 80.55.130.* 07.11.06, 20:32
            Witam
            W zeszłym sezonie jeździłem na fs6s w tym jeździłem na fz1 fazer i różnica jest
            duża nie tylko w osiągach ale także w prowadzeniu i hamulcach. Zrobiłem w tym
            sezonie na tym motorku ok 12 tys km. Jest to motor bardziej do sportowej jazdy
            niż do dłuższych wypadów i lubi jak się go kręci. Oczywiście z dołu lepiej
            idzie niż 600 jest bardziej elastyczny, w zakręty sie przerzuca lekko co prawda
            nie jest to sportowa lekka 600 ale jest super jak na takiego kloca:).
            Zawieszenie dużo twardsze niż w fs6 i to na seryjnym ustawieniu, hamulce
            super. Aha jeszcze spalanie większe niż w fz6 mnie najmniej to pali 6 litrów a
            przy ostrej jeździe i potrafi spalić 10l. To chyba tyle .Jak byś chciał coś
            jeszcze wiedzieć to pisz.
            • Gość: lukas Re: FZ1 Fazer IP: 80.55.130.* 07.11.06, 20:49
              Rozpisałem się o wszystkim tylko nie o tym jaką ma elastyczność. Powiem tak nie
              miałe okazji jeździć innymi porównywalnym motocyklami takimi jak bandit 1200s
              czy honda cb 1300s jak dla mnie to motor ciągnie z dołu wystarczająco i
              naprawdę można nim jeździć nie zmieniając często biegów. W testach krytykowany
              jest za swój słaby dół niby gorszy od w/w motocykli tylko że to chodzi o
              dziesiąte części sekundy dala mnie to bez różnicy i to na wysokich biegach .
              Silnik tak jest skonstruowany że lubi wyskie obroty podobnie jak sporty,
              motocykl bardziej nadaje się do szybkiego ganiania bardziej od suzuki i hondy i
              to jest w nim najfajniejsze:). Raz tylko wydawało mi się że mój fz1 coś słabo
              jedzie gdy przesiadłem się na niego wcześniej jeżdząc bmw k1200s który ma 167km
              i żeczywiści lepszy dół:)
              • Gość: kędzior_fazer Re: FZ1 Fazer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.11.06, 11:12
                Wielkie dzięki ze te informacje. Cenne zwłaszcza, że pomykałeś wcześniej FZ6
                Potwierdziły się moje odczucia - bo jak dla mnie on też ciągnie wystarczająco
                dobrze i miałem wrażnie, że w prasie się tochę czepiali. Na razie chyba jeszcze
                zostanę przy FZ6 bo na FZ1 muszę jeszcze trochę pociułać :), poza tym jeszcze
                chyba nie do końca potrafię wykorzystać wszystkie możliwości 600-tki, więc na
                1000 przyjdzie jeszcze pora. Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka