Dodaj do ulubionych

R1 skrzynia biegów

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 17:27
Witam wszystkich!! Mam pytanie: czy we wszystkich modelach yamahy R1 siadają
skrzynie biegów (2-gi bieg przy jeżdzie na gumie)? Słszałem opinie, że tylko
do rocznika 2002, ale spotkałem się w ogłoszeni R1 z 2004 roku, że też miała
uszkodzony 2-gi bieg! Jestem na kupnie ww. sprzętu więc prosze o obiektywne
opinie i z góry Wszystkim bardzo dziekuje! Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • wojtekk1000 Re: R1 skrzynia biegów 27.01.07, 09:49
      Mam R1 2003 - skrzynia pracuje idealnie - nie ma z nią problemów. (Jest to
      model produkowany w 2002/2003, nie wiem jak wcześniejsze, nie słyszałem aby
      byly problemy z 2004/5/6).
      • Gość: marider Re: R1 skrzynia biegów IP: *.elpos.net 28.01.07, 12:08
        Fakt, bywaja egzemplarze z zakatowana skrzynia (glownie 2ka). Szczegolnie
        wrazliwe sa skrzynie w starszych R1, ponizej '02. Koszt naprawy jest spory bo
        trzeba wymienic trybiki oraz wyjac silnik z ramy itp itd, troche czasu i wysilku
        poswiecic trzeba a roboczogodzina w serwisie to min 50zl wiec wyjdzie razem z
        czesciami ladna kwota.

Mam juz kolejna R1 (spodobal mi sie jakos ten model) i nic sie nie dzieje,
        silnik pracuje idealnie. Ze 2 razy slyszalem o R1 powyzej '04 z zarznieta
        skrzynia lub przekreconym silnikiem ale... wszystko da sie zakatowac i kazdy
        motocykl mozna zepsuc. Rowniez CBR954 (wg niektorych "niezniszczalna" Honda ).

Pzdr
        marider
        R1
    • tomekzxr Re: R1 skrzynia biegów 30.01.07, 12:56
      Jest to problem gaznikowych R1 98-01 ktore maja trybiki z czterema pieskami Od
      2002 juz sa szesciopieskowe- mniej obciazone. Problem byl tak popularny ze w
      stanach ludzie pisali petycje do yamahy o "recall" w ramach gwarancji ale
      producent to zrzucil na wine urzytkownikow-nieprecyzyjne zmiany biegow. Tybiki
      zaminne byly jednak produkowne lepszej jakosci i jesli raz bylo to naparawiane
      to nie powinno juz wrocic. Zuzywaja sie pieski na trybiku drugiego biegu(bo tam
      sa najbardziej obciazone) ale on spina sie z piatym biegiem i najczesciej oba
      sa do wymiany razem z wodzikiem ktory pracuje pomiedzy tymi dwoma trybikami.
      Jezeli wystepuja pierwsze objawy to najlepiej to robic od razu bo mozliwe ze
      wystarczy wymiana tylko drugiego biegu, bo najpierw siada to a potem dopiero
      niszczy elementy wspolpracujace. Jezeli samemu sie to naprawia to w same ceny
      czesci nie sa zbyt wielkie. Ten sam problem jest w R6 gaznikowych. Na www.r1-
      forum.com jest nieskonczona ilosc postow na ten temat lacznie ze zdjeciami z
      pzrebiegu napraw.
    • Gość: niko Re: R1 skrzynia biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.07, 23:29
      Jeszcze raz piękne dzięki za info wszystkim którzy napisali coś na ten temat!
      Jestem troche spokojniejszy, bo mam zamiar nabyć właśnie R1 powyżej 2002 roku!
      Jeśli ktoś miałby jakieś szczególne uwagi na temat tego modelu i na co
      szczególnie zwracać uwage przy kupnie to bardzo prosze o wypowiedz poniżej!
      Pozdrawiam!
      • wojtekk1000 Re: R1 skrzynia biegów 04.02.07, 17:20
        R1 2003 - latam nią jeden sezon, jak narazie żadnych problemów (usterek itd -
        nic). Brak zużycia oleju itp. Przy kupnie zwracać uwagę na wszystko (kupować na
        spokojnie) - nie ma złotego środka na zakup, a i R1 nie posiada typowej
        powtarzającej się wady. Jechałem modelem 2004 - nie odpowiadał mi ze względu na
        słabszy "dół". Pytaj o konkrety, chętnie podpowiem.
    • Gość: niko Re: R1 skrzynia biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 23:10
      Najwarzniejsza sprawa (skrzyni biegów) została wyjaśniona tylko, że jest
      jeszcze bardzo częsta opinia spalania oleju i to mnie troche niepokoi!! A jaki
      masz przebieg w swojej? I co ile przypada serwis w R1 i jaki jest koszt???
      • wojtekk1000 Re: R1 skrzynia biegów 06.02.07, 08:55
        "Branie" oleju występowało w modelach z przed 2002 - i faktycznie była to
        udręka. Poza mną znam 2 posiadaczy eRjedynek z 2002/3 i zarówno u nich, jak i u
        mnie nie występuje "zużycie" oleju od wymiany do wymiany tj. co 6000 km - bo
        właśnie co tyle przypada "przegląd". Co do kosztów to nie da się tego
        jednoznacznie ocenić ze względu na wiele czynników eksploatacyjnych, które mogą
        nałożyć się na datę servisu (a zazwyczaj tak jest). PS. Gdy kupowałem moją R1
        miała przebieg około 10 000 km, obecnie mam 17 000 (jeden sezon).
        • Gość: marider Re: R1 skrzynia biegów IP: *.elpos.net 06.02.07, 10:50
          Potwierdzam. Mam R1'03- druga juz i tez oleju nie bierze ani grama :) Przeglady
          i regulacje wg serwisowki, dodatkowo raz na 2 lata nowy plyn w chlodnicy i
          hamulcowy, klocki, opony, lancuch i zebatki wg potrzeby (jak w kazdym innym
          motocyklu). Swiece do wymiany co 12 tys km (teraz mam NGK Iridium, niezle),
          filtrem powietrza sie nie martwie- K&N, dodatkowo wymienilem olej w
          amortyzatorach przod- Castrol Forkoil Synthetic 10W zeby miec z glowy
          jakiekolwiek grzebanie w moto na nowy sezon :). Olej (full syntetyk, obecnie
          Castrol R4) zmieniam zawsze razem z nowym filtrem (nie bede zalowal paru groszy
          zeby wymieniac co 2gi raz a mam pewnosc ze jest jak trzeba, tym razem K&N dla
          wygody). Moto stoi w ciepelku i czeka przygotowane na nowy sezon :)

Na dzien dzisiejszy moto ma 16 tys km przebiegu, na obu moich R1 przejezdzilem
          jakies 15 tys km w sumie przez 3 sezony i nie mam sie do czego przyczepic w tym
          motocyklu, no moze tylko wieje troche wiec kupilem szybe Sportecha V-flow dla
          poprawienia aerodynamiki i zainwestowalem w komplet Goodridge zeby poprawic (i
          tak dobre nawet na gumowych przewodach) hamowanie. Aha, najnizsze spalanie jakie
          odnotowalem to 4,74l/100km, najwieksze okolo 9l/100km, srednio wychodzi mi kolo
          6-7max wiec nie najgorzej bo jedynie z litr wiecej niz moja ex R6'03 :)

Z uwag na boku, ten motocykl nie wybacza bledow wiec dla zoltodziobow i
          oszolomow sie nie nadaje.

Pzdr
          marider
          R1
    • Gość: niko Re: R1 skrzynia biegów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.07, 16:49
      Jeśli chodzi o "żółtodzioba" to już chyba nim nie jestem, gdyż od ośmiu lat
      jeżdże na sportowych 600-tkach i nadal mam dylemat czy przy nich nie zostać,
      ale z racji tego, że większość kolegów doradza mi bym w końcu kupił coś
      mocniejszego, gdyż 600-tki już opanowałem chyba wystarczająco, a i zdażało się
      trochę ponarzekać na brak mocy z racji tego, że litrami też miałem okazje
      pośmigać! Biore jeszcze pod uwage CBR954 tylko jest problem tarfić coś ładnego
      i w odpowiednim jak dla mnie (czerwonym) malowaniu! Dzieki! Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka