Gość: Radek IP: *.chopin.edu.pl 05.12.07, 16:52 Co sądzicie o tym moto ? A może ktoś widział w realu ? moto.allegro.pl/item278190833_yamaha_xjr_1200.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Lysout Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.centertel.pl 05.12.07, 17:15 Czy ktos widział w realu XJRę 1200 czy , czy ktoś widział tę XJRę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.chopin.edu.pl 05.12.07, 17:26 tę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.centertel.pl 05.12.07, 18:16 Szanse spotkania na tym forum człowieka który siedział na motocyklu są znikome, spotkanie człowieka który widział XJRę 1200 jest skomplikowane, a co dopiero takiego który widział tę XJRę - niemozliwe. Co do xjr, to motocykle nie do zdarcia, jedź, obejrzyj i jesli wizualnie będzie git, to mozesz brac, bo silnika nie da sie zarżnąć w inny sposób niz odkręcenie korka spustu oleju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.chopin.edu.pl 05.12.07, 18:30 Znajomy który trochę siedzi w temacie na podstawie zdjęć z tej aukcji powiedział że ogólnie ładnie wygląda, jednak wątpliwości wzbódza przebieg. Wskazują na to prawdopodobne ranty na tarczach hamulcowych i kolor farby na użebrowaniach cylindrów - jakby wypalona farba przez długie użytkowanie. Zastanawiam się bo trochę dalekop mam - 250 km. Wizualnie dla mnie ten motocykl jest super ... Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: XJR 1200 - prośba o ocenę 06.12.07, 09:38 Co do przebiegu, to nie będę polemizował, ale może być autentyczny. Co więcej - moja XJR-a 1200, którą sprzedałem z przebiegiem bodajże 58 000 km nadal jeździ i kiedy ostatni raz miałem kontakt z jej obecnym właścicielem miała przebieg 118 000 km. Na zdjęciach widać, że ma wgięty zbiornik z prawej strony przy główce ramy - prawdopodobnie od upadku, ale nie widać tego ani na wydechu (zawsze się rysuje) oraz na paskudnych gmolach, wiec może była to "gleba parkingowa" - chyba, że resztę wymieniono. Ma też paskudne, nieoryginalne kierunki. Poza tym zegary są niewidoczne spod czarnej szyby - one są skonstruowane w tak wredny sposób, że przy upadku jako pierwsze odmeldowują się z motocykla - trzeba by to sprawdzić (koszt nowych, kompletnych zegarów to kasa rzędu 5000 zł, jeśli dobrze pamiętam - sama "solniczka" chyba ze 350 zł) Motocykl generalnie pancerny. Trzeba tylko liczyć się z tym, że spalanie poniżej 7/100 km jest trudne do uzyskania, a 6,5 l/100 km osiągalne jest tylko teoretycznie (nie przekraczając 120 km/h - nuuuuda). No i kiedy się zacznie nim jeździć dość daleko na jednym kole, to silnik zaczyna robić puk, puk, puk i trzeba wymienić panewki... Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.centertel.pl 06.12.07, 10:18 Wracając do cylindrów, to najważniejsza sprawa polega na tym, ze xjry maja polerowane krawędzie żeberek, a ta ma pomalowane i cylindry, i głowicę na czarno, wniosek - golasy przy glebie często tracą żeberka głowicy i trzeba je dospawać, obejrzyj dokładnie żeberka od dołu - pewnie będzie widać spawy czy jakieś inne patenty - wniosek - motocykl miał glebę. Szymon zauważył wgniecenie na zbiorniku - ja go nie widzę, ale xjra po glebie w której ucierpi przodek zawsze ma pionowe wgniecenie z przodu zbiornika - od lagi - kierunki za urodziwe tez nie są, więc właściciel nie załozył ich bo są ładniejsze od oryginalnych, tylko raczej dlatego ze były dostępne i tańsze od oryginalnych. Reasumując - motocykl miał glebę, ale to nie dyskwalifikuje go jako motocykla którym można jeszcze pojeździć. Ale na oglądanie i ew. zakup weź ze sobą jakiegoś mechanika, zapłać mu i miej pewność, co jeszcze było przy tym motocyklu robione i czy nadaje sie na pewno pod względem mechanicznym do zaopiekowania się nim ;) PS. Nie zawsze bite oznacza wrak, ja kupiłem xxa za 1700 euro, poskładałem, przejechałem z 8000 km i naprawdę go sobie chwalę (przynajmniej wiem, jak wyglądał przejeżdżając granicę - jeszcze przed przywróceniem do świata żywych) Pozdrawiam, Lysa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.chopin.edu.pl 06.12.07, 11:51 Dzięki za info. Twój post Szymon jeszcze bardziej utwierdził mnie w przekonaniu że XJR to motocykl którego szukam. Zastanawiam się czy jechać go oglądać, ale z nieorginalnymi kierunkami to już mi się mniej chce. Dzięki jeszcze raz za inforamcje ! Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: XJR 1200 - prośba o ocenę 06.12.07, 13:49 Gość portalu: Lysout napisał(a): > Wracając do cylindrów, to najważniejsza sprawa polega na tym, ze > xjry maja polerowane krawędzie żeberek, a ta ma pomalowane i > cylindry, i głowicę na czarno, wniosek - golasy przy glebie często > tracą żeberka głowicy i trzeba je dospawać Niekoniecznie to musi być przyczyną malowania. XJR po pewnym przebiegu zwyczajnie "gubi" lakier z głowicy i cylindrów. Widać ktoś odświerzał malowanie silnika i nie przyłożył się, żeby przed spryskaniem sprayem zakleić niemalowane ranty żeber. To, jak i kierunkowskaz za 20 zł oklejony taśmą, pozwala sądzić, że ktoś przy tym motocyklu zwyczajnie mocno oszczędzał, a to nie napawa optymizmem co do ogólnej kondycji. Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.chopin.edu.pl 06.12.07, 14:14 Tę sztukę sobie odpuszczam. Szkoda zachodu i 200km w jedną stronę. Zastanawiam się czy w ogóle z taką kasą w okolicach 12 kzł coś rozsądnego kupię... A propos czy jest znacząca różnica między 1200 a 1300 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Potas Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: 195.128.228.* 06.12.07, 14:28 Nie wiem jaka jest róznica, ja jeździłem tylko 1300 gaźnikówą i uwaga ta sama co przy 1200 - wciaga paliwo jak smok, nawet przy delikatnym odkręcaniu (a moze tylko delkikatnym w moim rozumieniu). Ale poniżej 7/100 nie schodziła. Ale poza tym to świetny motocykl i do jazdy miejskiej i w traskę, tylko koniecznie z gmolem i przednia szybką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.chopin.edu.pl 06.12.07, 14:40 W Kutnie jeszcze stoi coś takiego: moto.allegro.pl/item277092288_yamaha_xjr_1200_motokutno_.html Podobno jeden właściciel w Polsce od 6 lat...Motocykl po szlifie, malowany, ale prosty. Możecie zerknąć ? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: XJR 1200 - prośba o ocenę 06.12.07, 14:56 Gość portalu: Radek napisał(a): > A propos czy jest znacząca różnica między 1200 a 1300 ? Tylna lampa, kształt zadupka, kształt boczków, zegary (nieznacznie - dla niewtajemniczonego praktycznie niezauważalne), poszycie kanapy, silnik - rozwiert na 1255 ccm (z 1188) i cylindry zabezpieczone galwanicznie. Poprawa sztywności ramy, większa chłodnica, regulacja napięcia wstępnego przednich sprężyn, ale najważniejsze, to zaciski hamulcowe i tarcze z YZF-R1 - to najistotniejsza zmiana jak dla mnie. W swojej też zmieniłem na te od 1300, ale wiązało się to z wymianą kompletnego przedniego zawieszenia i koła. Różnica kolosalna. 1200 słabo hamuje. Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.centertel.pl 06.12.07, 15:26 Zapomniałeś Szymonie o zbiorniku paliwa - w xjr 1300 do 2002 roku był taki sam jak w xjr 1200,a potem zmienili go na bardziej wyszczuplony w okolicy kolan - ładniejszy (piękna talia), ale niestety niezakrywający głowicy, do której dobijało się kolanami przy ostrym hamowaniu, co potrafiło boleć:) No i wersja SP była na Ohlinsie PS. xjr 1200 faktycznie mają spowalniacze a nie hamulce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lysout Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.centertel.pl 06.12.07, 15:32 szymon.dziawer napisał:zegary (nieznacznie - > dla niewtajemniczonego praktycznie niezauważalne) Zaintrygowałeś mnie Szymonie - na czym polegała ta różnica, bo nie mogę skojarzyc... inne cyferblaty? Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: XJR 1200 - prośba o ocenę 06.12.07, 20:11 Gość portalu: Lysout napisał(a): > Zaintrygowałeś mnie Szymonie - na czym polegała ta różnica, bo nie > mogę skojarzyc... inne cyferblaty? Dokładnie. Inna czcionka Co do Twojego poprzedniego postu, to skupiłem się przede wszystkim na różnicą pomiędzy 1200 a pierwszym wcieleniem 1300. W późniejszych było jeszcze więcej zmian (a zegary poza elektronicznymi wyświetlaczami przebiegu i poziomu paliwa dostały dodatkowo jeszcze inny kształt solniczek). Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dingo Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.07, 16:22 hej, zgadzam się w pełni z opiniami kolegów co do 1200. Dorzuciłbym jeszcze jedną ważną cechę - motocykl waży swoje. Trzeba sporego faceta, żeby bezstresowo jeździć. Ja mam 172 cm i w mieście miałem spory problem z podpieraniem się nogami. A to cholernie ważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.chopin.edu.pl 08.12.07, 11:27 Mam 190 i 100kg, więc myślę że będzie w sam raz. Wczoraj jeszcze raz przeczytałem artykuł Szymona w podajrze 9.07 Ś.M. o xjr1300. Zastanawiam się czy 1200 ma pdobne spalanie, mniejsze czy większe ? Odpowiedz Link Zgłoś
edwin.sk Re: XJR 1200 - prośba o ocenę 08.12.07, 11:53 cud miód i orzeszki... piękna linia i wogóle maszyna pełen wypas polecam spalanie potwierdzam 7 litrów, ale co z tego... (może ma ktos dolną półkę do xjr 1200?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dingo Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.07, 14:37 szczerze mówiąc nie przypominam sobie, żeby paliła koło 7, raczej było to bliżej8l, bez przesadnego pałowania. Poza tym zajefajny sprzęt. Bierz jak masz okazję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: XJR 1200 - prośba o ocenę IP: *.cable.ubr04.hawk.blueyonder.co.uk 08.12.07, 23:39 Chłopaki naprawde bardzo fajnie czyta sie wasze porady, można naprawde sie czegos dowiedziec. Ja jestem posiadaczem pieknej xjr 1300 i uwazam ze motocykl jest super, czyli klimat i wlasciwosci jezde, super. Ale mam pyt. czy mozecie mi polecic najlepsze opony do Xjry? Zamowilem wstepnie opony brigestone BT020 ale moze jest cos lepszego? Bede wdzieczny za informacje. Darek Odpowiedz Link Zgłoś