Dodaj do ulubionych

Chcę kupić ścigacza - doradźcie

18.06.08, 10:20
Witam, chcę kupić ścigacza, zaznaczam że będzie to moje pierwsze
spotkanie z motorem, dotąd jeździłem i jeżdzę tylko mocnym
tylnionapędowym autem (BMW 528i) i w wolnym czasie rowerem :)
Tzn jeździłem kilka razy sześćsetką mojego kolegi ale to było może
ze 20 km łącznie.
Na oku mam Yamahę R6 2003-2004 lub Suzuki GSX-R 600 K3-K4.
Moje pytanie, który z nich będzie lepszy, tzn mniej awaryjny, tańszy
w eksploatacji, ew. lepiej prowadzący się czy np lepiej oddający moc
pełnym zakresie obrotów.
I pytanie do właścicieli takich moto, jak się sprawują itp.
Z góry dzięki za dobre rady, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • gad.forumowy Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 10:33
      zielarz0 napisał:
      > Na oku mam Yamahę R6 2003-2004 lub Suzuki GSX-R 600 K3-K4.
      > Moje pytanie, który z nich będzie lepszy, tzn mniej awaryjny,
      > tańszy w eksploatacji, ew. lepiej prowadzący się czy np lepiej
      > oddający moc pełnym zakresie obrotów.

Bierz R1, kosztuje podobne pieniądze, może ciut drożej (różnica 2 tyś.). Tj model yamaha YZF R1.
      • zielarz0 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 11:03
        Nie chodzi o pieniądze i R1 tylko porade który z tych moto które
        wymieniłem lepiej wybrać.
        • Gość: harknes Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:17
          heh,jakbym czytał siebie pare lat temu
    • Gość: Anakin Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 11:17
      Ten jest niezły: www.ossus.pl/biblioteka/%C5%9Acigacz
    • Gość: go ść Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.08, 12:57
      Kolego ja bym sie na twoim miejscu zastanowił czy takie moto na pierwszy
      motocykl jest dobre parę koników maja a z tego co piszesz nie jeździłeś
      praktycznie na motocyklu . Samochód nawet silny to nie motor . Ja proponuje
      rozejrzeć sie za czymś w stylu hondy cb 500
    • Gość: JJ Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 13:26
      nie przesadzajcie, ja zaczynałem od cbr f3 i zyję, ale moja rada, kup przede
      wszystkim tani motocykl bo i tak się glebniesz i tak, a jak pojexdzisz sezon na
      jakims wraku i się nauczysz to wtedy możesz zainwestowac w bardziej odpicowany.
      Szukaj jakiejś cbr przerobionej na streeta, no chyba że masz naprawdę dużo kasy,
      to wtedy nie masz sie co zastanawiać, ja osobiście brałbym r6
    • zielarz0 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 13:52
      Kurcze myślałem jeszcze niedawno nad jakąś 500-tką, ER-5 albo
      Banditem tylko ta R6 tak ku..ncko mi sie podoba :) I boje się że
      kupie coś mniejszego, pojeżdze trochę i mi się znudzi, albo jakis
      taki niedosyt będzie. W głowie mam generalnie jakoś tam przyzwoicie
      poukładane i wydaje mi się że przed takim moto czuł bym respekt i w
      związku z tym jeździł ostrożnie...ale może się myle?
      • Gość: JJ Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.08, 14:21
        mylisz się :)
        jeżeli chodzi tylko o wygląd to naprawdę sobie odpuść, bo jeżeli do tej pory
        niczym nie jeździłeś to masz jak w banku glebe albo i kilka i ładny moturek
        szybko przestanie byc ładny. Najpierw musisz sie nauczyć jeździć a jak wiadomo
        nauka kosztuje (nie zawsze płaci się pieniędzmi, czasami potrzebna jest krew ;p)
        • zielarz0 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 20:22
          ale wiesz jak to fajnie jest jak otwierasz garaż i Ci sie aż oczy śmieją jak
          widzisz swoje wymarzone moto :) Tak że na wygląd też patrze, gdyby robili np R3
          która miała by np 50 kucy to bym wziął R3 ale cóż jak nie robią :)
      • Gość: baba_zanetti Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.subscribers.sferia.net 18.06.08, 20:08
        zielarz0 napisał:
        I boje się że
        > kupie coś mniejszego, pojeżdze trochę i mi się znudzi, albo jakis
        > taki niedosyt będzie.

czy zakup motocykla jest jak przykładne małrzeństwo? Raz na całe życie?
        Znudzi Ci się, poczujesz się pewnie na nim to sprzedasz kupisz R6, czy co tam.
        Kupowanie takiego motocykla na zupełnie pierwszą sztuke jest dość ryzkowne, oraz
        może sie okazać kosztowne. PZDR.

A w odpowiedzi na twoje pytanie: oba motocykle są bardzo dobre.
        • Gość: lysout Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.centertel.pl 18.06.08, 20:18
          baba, natychmiast sie popraw!!!! ;)
          • Gość: baba_zanetti Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.subscribers.sferia.net 18.06.08, 21:11
            widać kto kawaler:P
        • zielarz0 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 20:19
          Wiem że motor można zmienić tylko z doświadczenia samochodowego wiem że jak cos
          lubie i mi sie podoba to pakuje kasy na różne fajne dodatki i potem wiesz,
          szkoda człowiekowi sprzedać :) Ale generalnie dzięki za podpowiedź
          • mickymaus Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 20:35
            jeśli chcesz wybierać pomiędzy r6, a gsxr to weź cbr 600, a tak
            poważnie to chyba jednak r6 (to bym wybral na gsxr nie mialem
            przyjemnosci , a poza tym r6 lepiej sie prezentuje). tutaj masz
            dodatkowe argumenty
            www.scigacz.pl/zdjecia/gallery/test_motocykli/yamahy_28.jpg.ht
            ml
            ;)
            • Gość: siekiera77 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.aster.pl 18.06.08, 20:40
              oczywizda, że kolega myszowaty
              sie myli ;)
              www.bikepics.com/members/fastaxe77/07gsxr1000/
    • plecaczekok Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 18.06.08, 22:17
      Zazdroszcze koledze. Tez chcialabym tak na powaznie zastanawiac sie
      nad kupnem moto. Niestety przede mna daleka droga. Sama nie
      jezdzilam, no moze raz z kumplem do trojki doszlam samodzielnie,
      pare razy jako plecaczek smigalam. Nie ma to, jak scigacz.
      Powodzenia.
    • Gość: azareth Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.08, 23:47
      taka dygresja na poczatek:
      ludzie zaczynajacy przygode z moto maja zawyczaj dwutorowa orientacje: scigacz/harlej

nie mam zamiaru tu nikogo dyskredytowac, ale czy aby kolega sie nie łapał w ta pulapke? bo moze sie okazac ze zakocha sie w enduraku;)a plastik, jest wyborem (na pierwszego) z opiniami mieszanymi

ale zostajac przy tym, ze ma byc plastik (czego ja osobiscie nie uwazam za słuszne;)i koniec, to z tych dwoch yamacha, mniemniej osobiscie polecam cbr600f-jako juz najbardziej uniwersalny z segmentu 600, juz sport a w miare do turystyki uzyteczny, wygodny dla 2 osob (tylko starsze modele niestety;), ekonomia do przyjecia a co najwazniejsze super silnik, niezbyt awaryjny, no prawie bez wad- nie liczac upierdliwego braku centralki i paru innych drobiazgów, ale do zaakceptowania..;)
      • Gość: azareth Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.gdynia.mm.pl 18.06.08, 23:49
        no i najwazniejsze raz jeszcze, czyli uwaga: przełozenie mocnego auta do motocykla jest bardzo mylne, 100konnego wozu nie mozna przyrownac do 100km moto,
        wiec takie ujecie nie jest dobrym argumentem za...
        • Gość: zi-k Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.chello.pl 19.06.08, 07:42
          BMW 528i jest bardzo podobne do motocykla bo oba są tylnionapędowe:)
          Moim zdaniem Gsxr 600 K4 odskoczł od swoich ówczesnych konkurentów sześćsetek i
          był wśród nich najlepszym motocyklem tamtego okresu.
          Poprzednik Gsxr 600 K3 to jeszcze nie była ta jakość.
          R6 też w porządku ale jakaś taka delikatna.
          • Gość: xxxxxxx Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.08, 09:44
            A ja powiem Ci coś takiego. Kupiłem okazyjnie kilka lat temu pierwszy motor po
            latach przerwy. Wziąłem bo była okazja dobra cena. I finał był taki ze nie
            cieszył mnie bo mi sie nie podobał do końca. Nie kręciła mnie jazda z innymi bo
            czułem ze jestem gorszy a to temu ze mi moto nie dawało radochy powodu do dumy.
            Nie lubiłem mówić o niem itd. Aż kupiłem taki jak mi sie podoba i wszystko sie
            zmieniło pewnie ze są lepsze ale mój jest dla mnie naj.
            Moja rada:
            Kup taki który Cis ei podoba. To tak jak z kobietą. Musie sie podobać byś na nią
            zwrócił uwagę.
            A co do tego kupowania słabszego by później wskoczyć na silniejszy to takie
            sranie w banie. Jak ma sie gó.. w głowie to na 500 tez sie rozwalisz nawet na
            skuterze.
            • Gość: baba_zanetti Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.subscribers.sferia.net 19.06.08, 09:59
              tak jest, masz racje, jak sie ma g... w głowie to się rozwalisz nawet na
              rowerze, ale jak sie ma głowę na karku i umiesz ruszyć to nie znaczy że już
              umiesz jeździć. I sam o tym wiesz. I to nie jest teoria bo mogę CI przytaczać
              przykłady z mojego środowiska, w tym tragiczne.
              A tu jest coś co powinno Cię zadowolić (z przymrużeniem oka:))

moto.allegro.pl/item385380770_unikalna_rs_jako_replika_r6_2007_.html
              Jeśli Ci sie podoba R6 to masz jak znalazł:) hehe, a teraz przyznaj sie kusi 120
              kucyków:)
            • zielarz0 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 19.06.08, 10:52
              No i tym mnie utwierdziłeś w moim przekonaniu :) W takim razie
              zabieram się dzisiaj do szukania jakieś niebieskiej R-ki :)
              • Gość: arek Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.08, 20:12
                i szerokosci dla ciebie!!
    • Gość: marcinfmx Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: 212.160.172.* 23.06.08, 10:31
      CBR 600RR
      • Gość: cbr 600rr Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.adsl.inetia.pl 19.07.08, 14:08
        jak bedziesz jezdził z głowa to dasz rade ja tez w zyciu na niczym nie jezdzilem i kupilem cbr 600rr przed pierwszym razem wykupilem sobie 1godz jazdy na placy manewrowym zeby pochytac o co chodzi na jakiejs 50cm3 i juz smigam 2 sezon i nigdy sie na nim nie wyłozylem a tez mi gadali wszyscy ze to za mocny motor jak sie nei ma o tym pojecia ale jakos zyje i dobzre daje se rade
        • Gość: bartek Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 02.08.08, 13:36
          czesc ja tez chce kupic honde cbr 600 rr na pierwsze moto tyle ze na
          niczym nie jezdziłem motocyklami nteresuje sie od 6 lat ale nie
          jezdziłem niczym mam 17 lat w przyszłym roku zdaje prawko A to moje
          GG jesli ktos ma cbr 600 i chciał by pomóc GG:4781485
    • st1545 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 23.06.08, 11:41
      zielarz0 napisał:
      > Witam, chcę kupić ścigacza, zaznaczam że będzie to moje pierwsze
      > spotkanie z motorem
      Ok, kupuj co chcesz, ale błagam:
      jeśli zajedziesz kiedyś do Warszawy, unikaj Wisłostrady i Trasy Łazienkowskiej w
      godzinach szczytu. I tak już wystarczająco dużo "ścigaczy" z oponami startymi na
      kwadrat blokuje pasy motocyklowe.

Moja pytanie do tych co czują się gorsi nie mając "litra": czy np. na R6 dacie
      rade zrobić zadania na placu oraz przejechać trasę egzaminacyjną w lepszym
      czasie niż absolwent kursu na gienku 250?

pozdrawiam, tomek
      • zielarz0 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 24.06.08, 07:46
        A skąd pomysł że ktoś czuje się gorszy? Podoba mi się R6 i mam na
        nią kase bo ciężko pracuje to chyba mam prawo sobie kupić to co mi
        się podoba i na co mnie stać?
        I logiczne że R6 nigdy szybciej placu nie objedziesz bo to nie motor
        do jeżdżenia między pachołkami.
        • Gość: hadek Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 13:08
          Kupuj obojętnie czy to r6 czy gsxr .Części do tych motocykli się przydadzą:)
    • kivan666 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 29.06.08, 13:36
      No ja bym tego tak "obojętnie" nie nazwał- bo R6 zdecydowanie nie nadaje się na
      pierwsze moto...
      • Gość: gregor Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.08, 08:18
        Kolego, lepiej zacznij przygode od jakiegos starszego nakeda 500 lub 600 cm3. Znam takiego, co to na pierwszy motocykl kupil sobie Ninje 600. W poltora miesiaca 3 dzwony, w tym ostatni smiertelny dla maszyny. Wlasciciel cudem wyszedl tylko poobijany, ale dalej idiota twierdzi po 6-tygodniowej karierze z moto, ze 100 koni to dla niego za malo.
        • kivan666 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 02.07.08, 11:51
          Są dni, są chwile, są ludzie i debile...
          • kivan666 Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie 03.07.08, 15:34
            img68.imageshack.us/img68/8223/img0505az6.jpg
            może skuś się na takie ducati xD
    • Gość: Brach Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.ztpnet.pl 03.08.08, 19:30
      Myśle że jak ktoś ma dobrze poukładane pod deklem to rodzaj
      motocykla nie ma większego znacznia. Ja sam zaczynałem przygodę z
      jenośladami od CBR 600f3 a po 2 latach zmieniłem na Hayabuse. Mam
      dwie zasady co do jazdy na moto
      - w trasie jade szybciej niż katamarany ale tylko nieco szybciej,
      tak żeby inni kierowcy mogli mnie w pore zauważyć. Oczywiście jeżeli
      mam czysto na trasie to gazik odkręcam znacznie mocniej
      - w mieście też w miare możliwości troszkę szybciej ale bez
      wciskania się gdzie tylko się da.
      I tak właśnie latam już 6 lat i ciagle mnie jazda na moto cieszy. I
      jeszcze jedno - jako raczkujący motocyklista na CBR przez pierwsze
      dwa tygodnie jeździłem po trasach gdzie ruch samochodów jest
      minimalny. To był naprawdę niezły trening zanim pojawiłem się w
      mieście.
      Pzd
      • Gość: notofru Re: Chcę kupić ścigacza - doradźcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.08, 12:40
        A ja - zgodnie z radami na preclach - zaczalem od Jawy, ktora znudzila mnie po 2
        miesiacach, nastepna byla XJ 900 F, ktora mam do dzis, czyli juz 4,5 roku.
        Wlasnie ta XJ jest swietnym pierwszym moto, bo (poza parkingiem) latwo ja
        opanowac, mimo ze ma prawie 100 KM. Natomiast na parkingu okazuje sie, ze jest
        za...biaszczo ciezka i dlatego pare razy musialem ja podnosic. Ach, dawne dobre
        czasy ;)
        Za rok - mam nadzieje - kupuje Hayabuse 2. generacji.

IMHO kupowanie innego moto, niz Ci sie podoba (bo to, panie, niebezpieczna
        maszyna, lepiej kup sobie Jawe) jest do bani, bo nie bedzie sprawiac frajdy, a
        nastepna moze byc na tyle inna, ze doswiadczenia z tej Jawy na nic Ci sie nie
        przydadza (moja przesiadka na enduraka to przyklad takiej sytuacji).
        Inna sprawa, ze niestety ludzie na moto gina czasem, wiec ostrzezenia przed R6
        na pierwszynke sa uzasadnione o tyle, ze mozesz dac sie poniesc fantazji, albo -
        co rownie niebezpieczne - zaczac sie bac motocykla. Oba przypadki moga skutkowac
        dzwonem, wiec pamietaj, zeby ostroznie dozowac sobie doznania ekstremalne
        (najlepiej na jakichs szkoleniach, np. treningi na torze Poznan) aby przenigdy
        nie ulec ani brzwurze, ani panice (takiej, gdy zaciskasz rece na manetkach,
        przez co nie jestes w stanie sterowac - byl kiedys taki filmik w youtube, gdzie
        kolo jedzie prosto w drzewo, ma jakies 200 m do tego drzewa, ale nie jest w
        stanie nic zrobic ze strachu i na koniec wali centralnie w pien).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka