simsun 23.10.08, 17:58 Ktoś używa tych kasków? Proszę o opinię. Zależy mi na kasku dość cichym, szczelnym, z wysuwaną ciemną szybą i oczywiście z otwierana szczęką. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: goguś Re: Kask Nolan N103, Caberg Justissimo czy Suomi IP: *.204.c86.petrotel.pl 23.10.08, 19:27 Stawiam na Nolana.Wraz z żoną mamy Nolany od wielu lat.Moim zdaniem,są z tej trójki Odpowiedz Link Zgłoś
sarawi Kask Nolan N103, Caberg Justissimo czy Suomi 23.10.08, 20:32 Prawda jest taka, ze "szczekowiec" nigdy nie bedzie tak cichy jak zwykly, nie otwierany kask. Mam porownanie, bo posiadalam i takiego typu kaski i takiego i kask otwierany zawsze byl glosniejszy. Poza tym, po dlugim czasie uzytkowania, pojawialy sie problemy z domknieciem - nie wiem czym spowodowane, moze czestym otwieraniem/zamykaniem, albo wilgocia? Ja natomiast uporzadkowalabym je w zupelnie innej kolejnosci :-) Suomi, Caberg, Nolan Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek Re: Kask Nolan N103, Caberg Justissimo czy Suomi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.08, 10:57 Przerabiałem ten temat.Postawiłem na Airoha sc66 cena 1290zł.Moim zdaniem naprawdę warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spectre Re: Kask Nolan N103, Caberg Justissimo czy Suomi IP: *.104.udn.pl 26.10.08, 22:41 Na wiosnę tego roku kupiłem Nolana N 103.Przez kilka lat jezdzilem w kaskach integralnych. Oto jego wady i zalety moim zdaniem: WADY: 1.głośniejszy i ciezszy od integrala (ale to standard) 2.ciemne okulary są ,,za krótkie" tzn.powinny mieć wiekszą powierzchnie. 3.mimo podwójnej szyby jesienią i tak szyba paruje 4.potrafi sie rysować jedna szyba o drugą (na szczescie tylko na obrzeżach, co nie przesadza w jezdzie ale brzydko wygląda) ZALETY: 1.Wykonanie kasku bez zastrzeżeń (jakość materiałów,wyjmowany środek do prania) 2.Otwieranie kasku jedną ręką (mozna swobodnie to robic w czasie jazdy;) 3. tak samo mozna odpiąć pasek pod brodą jedną reką 4. przy otwartej szybce jak otwiera sie szczenę to sie nic nie blokuje, tylko sie sama domyka szybka (są kaski ktore tego nie posiadają) 5. ciemne okulary - fajny wynalazek (tylko mogły by byc wieksze jak w innych kaskach bywają) 6. mozliwosc dokoptowania słuchawek + mikrofonu 7.zdejmowana osłona pod brode (w zimne dni sie przydaje, latem niepotrzebna) 8. sytem wentylacji bez zastrzezen 9.szybke mozna uchylic na 1 ząbek (by nie parowała na skrzyżowaniu) albo na ostatnim ząbku by była cały czas otwarta- w pośrednim położeniu sama sie domknie przy ok 60-80 km/h Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszua Re: Kask Nolan N103, Caberg Justissimo czy Suomi IP: 89.174.218.* 27.10.08, 06:49 Gość portalu: spectre napisał(a): > 4. przy otwartej szybce jak otwiera sie szczenę to sie nic nie blokuje, tylko > sie sama domyka szybka (są kaski ktore tego nie posiadają) ba, są takie, w których po otwarciu i ponownym zamknięciu szczęki szyba wraca w takim ułożeniu, w jakim była przed otwarciem... ale schuberth kosztuje ;> jsz Odpowiedz Link Zgłoś