Dodaj do ulubionych

Statystyki wypadków motocyklowych

26.02.09, 13:23
Materiał do przemyślenia (Stirlitz ;)))

www.scigacz.pl/Statystyki,wypadkow,na,motocyklach,w,2008,8569.html

Pzdr
Obserwuj wątek
    • Gość: zi-k Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.chello.pl 26.02.09, 14:13
      Jak będziemy jeździć tylko w grudniowe środy ,dożyjemy póżnej starości.

Zaskoczyła mnie liczba wypadków w niedziele ,zawsze myślałem że przez znikomy
      ruch na drogach w ten dzień jest najbezpieczniej.
      • Gość: spiwor Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 14:26
        No tak, ale wtedy wyjeżdżają na drogi niedzielni kierowcy.
        • cien1100 Re: Statystyki wypadków motocyklowych 26.02.09, 14:35
          Gość portalu: spiwor napisał(a):

> No tak, ale wtedy wyjeżdżają na drogi niedzielni kierowcy.

Jak i niedzielni motocykliści, świeżo zakupionymi przez tatusiów maszynami.
          Potrafią tylko rozpędzać się i patrzeć na licznik ile wyciągnęli. Część z nich
          nie zdąży się pochwalić osiągnięciami pod dyskoteką. Myślę, że to właśnie oni
          zawyżają te statystyki.
    • shadow1977 Re: Statystyki wypadków motocyklowych 26.02.09, 14:32
      No nie wiem czy ten ruch w niedzielę jest znikomy, zapraszam na drogę nr7 z Wawy
      do Gdańska w okresie wakacyjnym, jest to wtedy najbardziej ruchliwy dzień
      tygodnia (Warszawa wraca z Mazur i nad morza),wtedy lepiej jeździć skrótami jak
      się je zna(ja jestem z Mławy).
      Szerokości i przyczepności dla wszystkich na nadchodzący sezon życzę.
      Pzdr
      • Gość: Adaś Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.09, 15:38
        Sezonu nie będzie bo zima cały rok będzie trwała :P. Tzn, sezon być może będzie
        i raczej będzie na 100%. Ale odwilży nie będzie! Ktoś jeszcze lubi zimę? xD.
        • Gość: spiwor Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 16:56
          Spoko, spoko, śniegu coraz mniej idzie ku lepszemu :) ale fakt, faktem zima
          troszkę przesadza.
          Tak żeby było coś o wypadkach:
          Dziś rano po pracy nie wytrzymałem, wkońcu 3 tygodnie bez małej przejażdżki,
          trzeba odwiedzić moto i zobaczyć czy chociaż odpali. Co dziwne odpalił bez
          najmniejszych problemów. Miał sie tylko nagrzać i do wyłączenia, ale jak tu nie
          wśiąść i nie zrobić małej rundki? Na dworze ślisko, pada deszcz to po parkingu
          wielopoziomowym. Pierwszy poziom pomalutku żeby alarmy się w samochodach nie
          włączyły, drugi poziom to samo, trzeci trochę szybciej, na czwartym pełen ogień,
          szybko zbliża się ściana z wielkim oknem, opóźnienie jak najbardziej hamowania
          aby dłużej pobyć w ekstazie, hamulec, a tu zimna opona, zakurzony beton,
          zblokowało przednie koło a że pod górkę to ostro poszło w bok, szybkie
          przeciwdziałanie, opanowanie sytuacji ale mało co a bym wjechał w to wielkie
          okno i wypadł tak mniej więcej z trzeciego piętra na zewnątrz. Masakra. Dobrze,
          że nikt tego nie widział bo byłaby porażka roku.
          Co to z człowieka robi taka długa przerwa bez przejażdżki....

Co do tych statystyk to co one niby maja pokazać? Naszym życiem rządzi
          przeznaczenie, nie zmienią tego żadne statystyki i jak jest zapisane, że ktoś ma
          umrzeć to i tak umrze, a jak przy 200km/h ma przeżyć to przeżyje. W/g mnie to
          tylko sztuczne wywoływanie niesnasek międzyludzkich i wzajemnych oskarżeń.
    • jeszua Re: Statystyki wypadków motocyklowych 26.02.09, 15:38
      blah, oficjalne gliniarskie statystyki z tymi przyczynami "niedostosowanie
      prędkości" i "nadmierna prędkość" dla szybkiego umorzenia postępowania przez
      gliniarzy... plepleple: tyle to warte. bo co powiecie o statystyce wypadków,
      która wśród przyczyn kompletnie nie uwzględnia fatalnego stanu dróg..? :P

do łba można sobie natomiast faktycznie wziąć łikendowy wzrost ilości wypadków.
      szkoda, że ci, którzy takie rzeczy czytają i się nimi przejmują, zazwyczaj nie
      kupują cbr600 "na piersze moto" (ze wszelkimi konotacjami tego typu decyzji)
      jsz
    • Gość: GG Przyczyny wypadków - chyba nie zrozumiałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 17:52
      W tabeli jest podane: przyczyny wypadków - 100% i poniżej lista kilkunastu
      "zdarzeń" drogowych typu wymuszenie pierwszeństwa, przekroczenie prędkości itd...
      Czy to oznacza, ze wszystkie wypadki w jakich brali udział motocykliści były
      spowodowane z ich winy? Bo takie wnioski można wyciągnąć z tej tabeli.
      Nieprawidłowe: wyprzedzanie 14% + Nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu 7% + ...
      = 100%
      Wygląda na to, że było 1195 wypadków i wszystkie z winy motocyklistów, dość dziwne.
    • Gość: spiwor Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: 78.8.143.* 19.03.09, 19:19
      Tutaj jeszcze trochę:
      automoc.pl/bezpieczenstwo/bezpieczenstwo/jazda-na-motorze.html
      Artykuł napisany tak, że jako motocyklista poczułem sie jak jakiś pijak na
      drodze czy coś, ale na dole są statystki z których wynika, że ponad 50% wypadków
      jest spowodowanych nie przez motocyklistów. (chyba, że wypadki z udziałem
      motocyklistów nie obejmują wypadków spowodowanych przez motocyklistów, to
      jeszcze nawet więcej procent)

No ale wiadomo, na spacerze razem z psem statystycznie mamy po trzy nogi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka