patmate 26.02.09, 13:23 Materiał do przemyślenia (Stirlitz ;))) www.scigacz.pl/Statystyki,wypadkow,na,motocyklach,w,2008,8569.html Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zi-k Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.chello.pl 26.02.09, 14:13 Jak będziemy jeździć tylko w grudniowe środy ,dożyjemy póżnej starości. Zaskoczyła mnie liczba wypadków w niedziele ,zawsze myślałem że przez znikomy ruch na drogach w ten dzień jest najbezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 14:26 No tak, ale wtedy wyjeżdżają na drogi niedzielni kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
cien1100 Re: Statystyki wypadków motocyklowych 26.02.09, 14:35 Gość portalu: spiwor napisał(a): > No tak, ale wtedy wyjeżdżają na drogi niedzielni kierowcy. Jak i niedzielni motocykliści, świeżo zakupionymi przez tatusiów maszynami. Potrafią tylko rozpędzać się i patrzeć na licznik ile wyciągnęli. Część z nich nie zdąży się pochwalić osiągnięciami pod dyskoteką. Myślę, że to właśnie oni zawyżają te statystyki. Odpowiedz Link Zgłoś
shadow1977 Re: Statystyki wypadków motocyklowych 26.02.09, 14:32 No nie wiem czy ten ruch w niedzielę jest znikomy, zapraszam na drogę nr7 z Wawy do Gdańska w okresie wakacyjnym, jest to wtedy najbardziej ruchliwy dzień tygodnia (Warszawa wraca z Mazur i nad morza),wtedy lepiej jeździć skrótami jak się je zna(ja jestem z Mławy). Szerokości i przyczepności dla wszystkich na nadchodzący sezon życzę. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.09, 15:38 Sezonu nie będzie bo zima cały rok będzie trwała :P. Tzn, sezon być może będzie i raczej będzie na 100%. Ale odwilży nie będzie! Ktoś jeszcze lubi zimę? xD. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.02.09, 16:56 Spoko, spoko, śniegu coraz mniej idzie ku lepszemu :) ale fakt, faktem zima troszkę przesadza. Tak żeby było coś o wypadkach: Dziś rano po pracy nie wytrzymałem, wkońcu 3 tygodnie bez małej przejażdżki, trzeba odwiedzić moto i zobaczyć czy chociaż odpali. Co dziwne odpalił bez najmniejszych problemów. Miał sie tylko nagrzać i do wyłączenia, ale jak tu nie wśiąść i nie zrobić małej rundki? Na dworze ślisko, pada deszcz to po parkingu wielopoziomowym. Pierwszy poziom pomalutku żeby alarmy się w samochodach nie włączyły, drugi poziom to samo, trzeci trochę szybciej, na czwartym pełen ogień, szybko zbliża się ściana z wielkim oknem, opóźnienie jak najbardziej hamowania aby dłużej pobyć w ekstazie, hamulec, a tu zimna opona, zakurzony beton, zblokowało przednie koło a że pod górkę to ostro poszło w bok, szybkie przeciwdziałanie, opanowanie sytuacji ale mało co a bym wjechał w to wielkie okno i wypadł tak mniej więcej z trzeciego piętra na zewnątrz. Masakra. Dobrze, że nikt tego nie widział bo byłaby porażka roku. Co to z człowieka robi taka długa przerwa bez przejażdżki.... Co do tych statystyk to co one niby maja pokazać? Naszym życiem rządzi przeznaczenie, nie zmienią tego żadne statystyki i jak jest zapisane, że ktoś ma umrzeć to i tak umrze, a jak przy 200km/h ma przeżyć to przeżyje. W/g mnie to tylko sztuczne wywoływanie niesnasek międzyludzkich i wzajemnych oskarżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
jeszua Re: Statystyki wypadków motocyklowych 26.02.09, 15:38 blah, oficjalne gliniarskie statystyki z tymi przyczynami "niedostosowanie prędkości" i "nadmierna prędkość" dla szybkiego umorzenia postępowania przez gliniarzy... plepleple: tyle to warte. bo co powiecie o statystyce wypadków, która wśród przyczyn kompletnie nie uwzględnia fatalnego stanu dróg..? :P do łba można sobie natomiast faktycznie wziąć łikendowy wzrost ilości wypadków. szkoda, że ci, którzy takie rzeczy czytają i się nimi przejmują, zazwyczaj nie kupują cbr600 "na piersze moto" (ze wszelkimi konotacjami tego typu decyzji) jsz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GG Przyczyny wypadków - chyba nie zrozumiałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.09, 17:52 W tabeli jest podane: przyczyny wypadków - 100% i poniżej lista kilkunastu "zdarzeń" drogowych typu wymuszenie pierwszeństwa, przekroczenie prędkości itd... Czy to oznacza, ze wszystkie wypadki w jakich brali udział motocykliści były spowodowane z ich winy? Bo takie wnioski można wyciągnąć z tej tabeli. Nieprawidłowe: wyprzedzanie 14% + Nieudzielenie pierwszeństwa przejazdu 7% + ... = 100% Wygląda na to, że było 1195 wypadków i wszystkie z winy motocyklistów, dość dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiwor Re: Statystyki wypadków motocyklowych IP: 78.8.143.* 19.03.09, 19:19 Tutaj jeszcze trochę: automoc.pl/bezpieczenstwo/bezpieczenstwo/jazda-na-motorze.html Artykuł napisany tak, że jako motocyklista poczułem sie jak jakiś pijak na drodze czy coś, ale na dole są statystki z których wynika, że ponad 50% wypadków jest spowodowanych nie przez motocyklistów. (chyba, że wypadki z udziałem motocyklistów nie obejmują wypadków spowodowanych przez motocyklistów, to jeszcze nawet więcej procent) No ale wiadomo, na spacerze razem z psem statystycznie mamy po trzy nogi. Odpowiedz Link Zgłoś