Dodaj do ulubionych

'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji

IP: *.kop.osi.pl 14.03.05, 23:05
Jakie wrażenia?
Obserwuj wątek
    • Gość: Ravica Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 14.03.05, 23:31
      mam pytanie, może dosyć nietypowe, co oznaczają skróty "psm" i "psc", które
      umieszczane są po(!) nazwiskach, wyświetlanych "na końcu"? Dzisiaj pierwszy raz
      je zauważyłam (rzuciły mi się w oko), właśnie po "Tamie".
      będę wdzięczna za wyjaśnienie.
      ps. te skróty, widziałam po dwóch, czy może trzech nazwiskach.
      • Gość: Ravica Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 15.03.05, 15:44
        bardzo proszę o odpowiedzenie na to pytanie, zależy mi na tym
        • Gość: cwirruss Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.05, 16:48
          nie mam pojecia,ale gdybym mial strzelac to psm np. rozwinalbym jako panstwowa
          szkole muzyczna,wglednie inne szkoly
        • Gość: zuza Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.chello.pl 15.03.05, 18:56
          Nie jestem pewna, bo to nie jest sprawdzona informacja, a raczej mój domysł,
          ale wydaje mi się, że to skrót jakichś stowarzyszeń do których należy dana
          osoba. Np. psc przyuważyłam po nazwiskach operatorów - i wydaje mi się, że to
          informacja, że dana osoba należy do stowarzyszenia operatorów właśnie(można to
          rozwinąć np. polish society of cameraman czy jakoś tak, po polsku nie wiem co z
          tym c zrobić;) analogicznie psm to jakies stowarzyszenie muzyczne)
          To taka moja wersja, nie wiem, czy słuszna...
    • cwirrus Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji 15.03.05, 10:17
      za duzo atmosfery grozy,czlowiek zamiast sie skupic,to sie boi ;))
      • Gość: kochająca andruty Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.kop.osi.pl 15.03.05, 18:36
        dzięki wielkie za wrażenia :)
      • Gość: kochająca andruty Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.kop.osi.pl 15.03.05, 18:37
        ...za opis wrażeń.Skróty po to są żeby być skrótami.
    • bruzda1 Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji 15.03.05, 20:21
      Mnie się "Tama" podobała. Zwłaszcza rola Majchrzaka, choć pozostałe też świetne.
      Według mnie najlepszy spektakl w Teatrze Tv od czasu "Wizyty starszej pani".
      • jasiek_natolin Re: 'Tama' i " Prezent" 15.03.05, 22:18
        Fakt,"Tama" może się podobać,z przyjemnością wróciłem do tego
        przedstawienia,ale o wiele bardziej podobał mi się niedzielny Teatr Telewizji
        na dwójce - "Prezent" Wylężałka. Niby to skromny teatrzyk telewizyjny,ale
        zrobiony naprawdę z wyczuciem reżysera i fenomenalną grą aktorów - oj,
        przepraszam - aktorek, bo mężczyzny to tam chyba ani przez chwilę nie widać.
        Hajewska - Krzysztofik np. pokazuje,że dopiero bez pomocy żadnych zbroi
        aktorskich, charakteryzacji, które grają za nią, jest doskonała.
        • bruzda1 Re: 'Tama' i " Prezent" 16.03.05, 08:35
          Kurcze...jakoś umknął mi ten "Prezent" na dwójce i nie widziałem go :(
          A z tego co piszesz wynika, że było warto. Pozdrawiam
          • Gość: kochająca andruty Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.kop.osi.pl 16.03.05, 15:46
            Było warto:)
            • jasiek_natolin Re: 'Tama' i " Prezent" 17.03.05, 19:37
              Mam pytanie w związku z tym właśnie przedstawieniem. Jedna z bohaterek
              wypowiada tam słowa pewnej modlitwy,która brzmi w ten sposób:"Panie, daj mi
              siłę,bym zmienił, co można zmienić. Panie,daj mi męstwo, bym zniósł to,czego
              zmienić nie można. Panie,daj mi mądrość, bym umiał oddzielić jedno od drugiego".

Moje oczytanie jest na tyle duże,by wiedzieć,że autor scenariusza
              przedstawienia nie wymyślił słów tej modlitwy, jednak jednocześnie jest o wiele
              za małe,by znać ich prawdziwego autora.
              Podpowiedzieć mogę,że w swoich wspomnieniach przywołuje je Szostakowicz,trzeba
              więc szukać pewnie u jakiegoś rosyjskiego klasyka. Może Puszkin ? Gogol?
              Chociaż raczej nie,bo Szostakowicz mówi,że gdzieś to wyczytał,a gdyby to byli
              wspomniani wyżej autorzy, takiego źródła na pewno by nie zapomniał.
              Zatem?
              Będę dozgonnie wdzięczny mędrcowi lub mędrczyni ( jest takie słowo w naszym
              języku?),który(a) mnie oświeci.
              • Gość: kmicic Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.autocom.pl 17.03.05, 20:56
                Hej. Trochę pomyszkowałem w sieci i znalazłem nazwisko autora tych słów
                (modlitwy)- F.Ch.Oetinger. Trop "rosyjski" byłby więc fałszywy.
                Pozdrawiam
                • jasiek_natolin Re: 'Tama' i " Prezent" 17.03.05, 23:11
                  No proszę,jaki ze mnie nieszczęśnik! Okazuje się,że autor tych słów mógłby się
                  ubiegać o tytuł złotoustego wszechczasów,jego modlitwa w każdej księdze
                  cytatów,jakie przed chwilą masowo wyrzuciły mi wyszukiwarki, znajduje się na
                  poczesnym miejscu.
                  • Gość: lekoni Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.76.classcom.pl 23.03.05, 10:55
                    a ja słyszałam że modlitwa jest chińska mądrością
                    • Gość: mon Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.05, 22:40
                      to jest modlitwa alkocholikow. a zdaje sie napisal ja swiety augustyn. w kazdym
                      razie AA to jest trop
                      • Gość: noi Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.05, 22:42
                        Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym
                        zniósł to, czego zmienić nie mogę; daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od
                        drugiego. Friedrich Christoph Oetinger
    • josteine Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji 30.03.05, 12:40
      Swietne przedstawienie, naprawde swietne. Swietny Majchrzak (paluszki lizać!),
      Ostaszewska i Bajor. Bajor w dwoch pierwszych gestach mowi wszystko o swoim
      bohaterze. Nie podobal mi sie tylko Klynstra, nie przekonal mnie, ani jego
      gesty, ani ton glosu. Przedstawienie paluszki lizac, nagralam na wideo,
      warszawiakom moge nawet pozyczyc ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka