Gość: kochająca andruty IP: *.kop.osi.pl 14.03.05, 23:05 Jakie wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ravica Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 14.03.05, 23:31 mam pytanie, może dosyć nietypowe, co oznaczają skróty "psm" i "psc", które umieszczane są po(!) nazwiskach, wyświetlanych "na końcu"? Dzisiaj pierwszy raz je zauważyłam (rzuciły mi się w oko), właśnie po "Tamie". będę wdzięczna za wyjaśnienie. ps. te skróty, widziałam po dwóch, czy może trzech nazwiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ravica Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.katowice.msk.pl / *.devs.futuro.pl 15.03.05, 15:44 bardzo proszę o odpowiedzenie na to pytanie, zależy mi na tym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwirruss Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.03.05, 16:48 nie mam pojecia,ale gdybym mial strzelac to psm np. rozwinalbym jako panstwowa szkole muzyczna,wglednie inne szkoly Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.chello.pl 15.03.05, 18:56 Nie jestem pewna, bo to nie jest sprawdzona informacja, a raczej mój domysł, ale wydaje mi się, że to skrót jakichś stowarzyszeń do których należy dana osoba. Np. psc przyuważyłam po nazwiskach operatorów - i wydaje mi się, że to informacja, że dana osoba należy do stowarzyszenia operatorów właśnie(można to rozwinąć np. polish society of cameraman czy jakoś tak, po polsku nie wiem co z tym c zrobić;) analogicznie psm to jakies stowarzyszenie muzyczne) To taka moja wersja, nie wiem, czy słuszna... Odpowiedz Link Zgłoś
cwirrus Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji 15.03.05, 10:17 za duzo atmosfery grozy,czlowiek zamiast sie skupic,to sie boi ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochająca andruty Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.kop.osi.pl 15.03.05, 18:36 dzięki wielkie za wrażenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochająca andruty Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji IP: *.kop.osi.pl 15.03.05, 18:37 ...za opis wrażeń.Skróty po to są żeby być skrótami. Odpowiedz Link Zgłoś
bruzda1 Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji 15.03.05, 20:21 Mnie się "Tama" podobała. Zwłaszcza rola Majchrzaka, choć pozostałe też świetne. Według mnie najlepszy spektakl w Teatrze Tv od czasu "Wizyty starszej pani". Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: 'Tama' i " Prezent" 15.03.05, 22:18 Fakt,"Tama" może się podobać,z przyjemnością wróciłem do tego przedstawienia,ale o wiele bardziej podobał mi się niedzielny Teatr Telewizji na dwójce - "Prezent" Wylężałka. Niby to skromny teatrzyk telewizyjny,ale zrobiony naprawdę z wyczuciem reżysera i fenomenalną grą aktorów - oj, przepraszam - aktorek, bo mężczyzny to tam chyba ani przez chwilę nie widać. Hajewska - Krzysztofik np. pokazuje,że dopiero bez pomocy żadnych zbroi aktorskich, charakteryzacji, które grają za nią, jest doskonała. Odpowiedz Link Zgłoś
bruzda1 Re: 'Tama' i " Prezent" 16.03.05, 08:35 Kurcze...jakoś umknął mi ten "Prezent" na dwójce i nie widziałem go :( A z tego co piszesz wynika, że było warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochająca andruty Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.kop.osi.pl 16.03.05, 15:46 Było warto:) Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: 'Tama' i " Prezent" 17.03.05, 19:37 Mam pytanie w związku z tym właśnie przedstawieniem. Jedna z bohaterek wypowiada tam słowa pewnej modlitwy,która brzmi w ten sposób:"Panie, daj mi siłę,bym zmienił, co można zmienić. Panie,daj mi męstwo, bym zniósł to,czego zmienić nie można. Panie,daj mi mądrość, bym umiał oddzielić jedno od drugiego". Moje oczytanie jest na tyle duże,by wiedzieć,że autor scenariusza przedstawienia nie wymyślił słów tej modlitwy, jednak jednocześnie jest o wiele za małe,by znać ich prawdziwego autora. Podpowiedzieć mogę,że w swoich wspomnieniach przywołuje je Szostakowicz,trzeba więc szukać pewnie u jakiegoś rosyjskiego klasyka. Może Puszkin ? Gogol? Chociaż raczej nie,bo Szostakowicz mówi,że gdzieś to wyczytał,a gdyby to byli wspomniani wyżej autorzy, takiego źródła na pewno by nie zapomniał. Zatem? Będę dozgonnie wdzięczny mędrcowi lub mędrczyni ( jest takie słowo w naszym języku?),który(a) mnie oświeci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmicic Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.autocom.pl 17.03.05, 20:56 Hej. Trochę pomyszkowałem w sieci i znalazłem nazwisko autora tych słów (modlitwy)- F.Ch.Oetinger. Trop "rosyjski" byłby więc fałszywy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
jasiek_natolin Re: 'Tama' i " Prezent" 17.03.05, 23:11 No proszę,jaki ze mnie nieszczęśnik! Okazuje się,że autor tych słów mógłby się ubiegać o tytuł złotoustego wszechczasów,jego modlitwa w każdej księdze cytatów,jakie przed chwilą masowo wyrzuciły mi wyszukiwarki, znajduje się na poczesnym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lekoni Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.76.classcom.pl 23.03.05, 10:55 a ja słyszałam że modlitwa jest chińska mądrością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mon Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.05, 22:40 to jest modlitwa alkocholikow. a zdaje sie napisal ja swiety augustyn. w kazdym razie AA to jest trop Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noi Re: 'Tama' i " Prezent" IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.03.05, 22:42 Panie, daj mi siłę, abym zmienił to, co zmienić mogę; daj mi cierpliwość, abym zniósł to, czego zmienić nie mogę; daj mi mądrość, abym odróżnił jedno od drugiego. Friedrich Christoph Oetinger Odpowiedz Link Zgłoś
josteine Re: 'Tama' Conora McPhersona w TEATRZE Telewizji 30.03.05, 12:40 Swietne przedstawienie, naprawde swietne. Swietny Majchrzak (paluszki lizać!), Ostaszewska i Bajor. Bajor w dwoch pierwszych gestach mowi wszystko o swoim bohaterze. Nie podobal mi sie tylko Klynstra, nie przekonal mnie, ani jego gesty, ani ton glosu. Przedstawienie paluszki lizac, nagralam na wideo, warszawiakom moge nawet pozyczyc ;) Odpowiedz Link Zgłoś