Gość: zigi IP: 195.245.213.* 11.09.09, 08:18 Brawo i tak trzymać - dla wszystkich, którzy chcieli dopiąć swego i dopięli. Z władzami miasta jest tak, że jak nie wychodzisz, to niczego nie osiągniesz. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: misza Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.acn.waw.pl 11.09.09, 08:25 i znowu wydmuchali Prage... Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum 11.09.09, 08:29 WRESZCIE! po tylu latach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimono Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.centertel.pl 11.09.09, 08:51 no ja bym się tak nie cieszył....bo kasa swoją drogą a realizacja swoją... przecież trzeba jeszcze wykupić grunty na lini Nowolazurowej...trzeba odłosić i rozstrzygnąć przetargi.... potem problemy bo sie oczywiscie okaże, ze 185 mln. to jednak za mało bo najtańsza oferta to 245 mln....i tak wracamy do punktu wyjscia....kolejny przetarg...itd. itp... plus czas na bydowe i oddanie do użytku.... czyli niektórzy z nas zdążą sie już wyprowadzić z ursusa... na moje nową trasą pojedziemy najwcześniej za 2 lata...może nawet 3... no chyba, ze ktos ma jakieś sprawdzone informacje co jak i kiedy...???! Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum 11.09.09, 08:59 Ale jest jakaś dookreślona nadzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: 193.24.24.* 11.09.09, 09:01 Rezerwa pod tą trasę położona jest bardzo blisko nowych osiedli więc spodziewam się protestów rozmaitych zielonych mazowszy i komitetów mieszkańców. Sam tam o mały włos nie kupiłem mieszkania tylko - gdy już oglądałem okolice, zastanowiło mnie co to za pas gołego terenu między Włochami a Ursusem jest pozostawiony.. sprawdziłem i się dowiedziałem że to rezerwa na drogę 9a deweloper coś ściemniał że tam mam być .. park). Ilu ludzi się nabrało a teraz zacznie protestowac? diabli wiedzą.. Do tego - droga przejdzie tuż obok kościoła. Z mieszkańcami to urzędnicy może sobie poradzą ale z Kościołem (jak zaprotestuje) - nikt sie nie odważy zapewne :( Tak więc - do rozpoczęcia budowy moze jeszcze wieeeele paliwa być wypalone w korkach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzio Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.subscribers.sferia.net 11.09.09, 12:19 kit i tyle, powstanie co najwyżej wygodny przejazd na Mory nad torami PKP żeby można było zabudować tereny po zakładach w Ursusie, a Nowolazurowa - utknie w papierkach i protestach i o to chyba chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Hmm.. trochę chyba jednak radosć przedwczesna... IP: 193.24.24.* 11.09.09, 08:57 Ten artykuł jest dziwny.. jakosnikt nie zauważa że tą trasę mooocno okrojono - na tyle mocno że ona zupełnie nie spełni swoich zadań. Owszem - pozwoli wyprowadzić ruch z Ursusa i Włoch w kierunku Jerozolimskich ale - co dalej? Dzisiaj wielu mieszkańców Ursusa przebija się do Połczyńskiej - a tymczasem "Nowolazurowa-mini" zakończy się PRZED torowiskiem. Nadal nie będzie alternatywy dla tych cholernych tuneli w ciągu Dźwigowej (a zapewne sporo aut skręci teżz alei w Nowolazurową i ... rozpełznie się po uliczkach w kierunku Połczyńskiej, zapychając je - taki motym istniał we Wrocławiu gdy urwano trasę za mostem milenijnym nie doprowadzając jej do wylotu na Poznań 0 w efekcie wąska i ciasna Osobowicka prawie zawse stoi). Cały ruch z tych dzielnic więc pójdzie w aleje - które to staną na amen (już dzis stoją - chociażby dlatego że ktoś idiotycznie zaprojektował wjazd do tunelu koło Blue City - przejazd nim jest tak powolny że przed nim tworzy się solidny korek (a że zgodnie z polskimi "regułami ruchu" wielu wpier...a się tuż przed tunelem, inni ich blokują, to korkuje się cała jezdnia). Szkoda więc że nie pociagnięto tego dalej - aż do Połczyńskiej - to byłaby tak naprawdę pełnia szczęścia. Trzeba więc cieszyć się że wogóle się za to wezmą, ale - lobbować ostro aby pójść za ciosem i skończyć tą drogę (dociągnąć do Połczyńskiej) aby nie było takiego motywu jak we Wrocławiu Odpowiedz Link Zgłoś
janfranciszek Ursus a II linia metra 11.09.09, 09:01 Zachodni odcinek II linii metra nie powinien kończyć sie przy Połczyńskiej lecz biec na południe do nowej stacji PKP Ursus Niedźwiadek i dalej do osiedla Skorosze. W al. Jerozolimskich przy ostatniej stacji metra powinien powstać parking P&R. www.metro.waw.pl/page.php?id=44 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krawcu Re: Ursus a II linia metra IP: 193.24.14.* 11.09.09, 09:10 OK.Tylko kto zdecyduje się jechac okrężną droga metrem, skoro SKM jedzie prosto do centrum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ursus a II linia metra IP: 217.153.153.* 11.09.09, 09:33 ja. i znam jeszcze kilkadziesiat osob, ktore podziekuja km oraz skm. powod jest wiecej, niz oczywisty - kto raz przezyl 45 minut czekania na stacji bez _zadnej_ informacji co sie dzieje, wsiadl do wagonu, ktory znacznie przekroczyl dopuszczalna liczbe ludzi, ten wybierze metro od razu! podroz dluzsza o 5-15 minut, niz optymalny km/skm? ok - ale zobacz ile mniej jest problemow metra, niz kolei! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gupi Re: Ursus a II linia metra IP: 170.252.80.* 11.09.09, 09:45 Przesada - krzyżowanie kolei z metrem na obrzeżu miasta to bzdura a nie inwestycja. Metro jest koszmarnie drogie w budowie - taniej i pewnie lepiej było by pociągnąć nawet dedykowane tory do ruchu miejskiego (np - Piastów:Wschodnia). I wtedy nie musiałbyś czekać 45min na pociąg (co swoją drogą nigdy mi się nie zdarzyło). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ursus a II linia metra IP: 217.153.153.* 11.09.09, 09:54 nawet jesli poprowadzisz tory obok istniejacych, jak puscisz ruch przez centrum, nie przeladowujac dodatkowo srednicowki? ps. kolej z ursusa bez centrum ma niewielkie znaczenie. jedynie ze stacja w centrum / ew. przy bliskosci metra / ma sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r46 Przemek , ze Skoroszy idź na WKD, jak ci się spie- IP: 12.4.27.* 11.09.09, 13:23 szy to podjedź rowerem ( tyle że na Opaczy czsem trudno wsiąść ) A SKM miała jeździć z Gołąbek przez Jelonki ( obok obecnie pustego Parking P&R ) Powązki , Arkadię i Gdański , ale obecni władcy ratusza potrafią tyko narzekać na poprzedników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lumpenploretaryat Re: Ursus a II linia metra IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 09:48 Każdy powinien mieć przynajmniej dwa samochody. Jak jeden utknie w korku, to można spróbować drugim. Niektórym nowobogackie wygodnictwo na mózg padło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Ursus a II linia metra IP: *.chello.pl 15.09.09, 09:11 To je dobre- jak nie jednym to drugim ale z tym nowobogactwem to przesada gdy samochód można kupić za parę tysięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krawcu Re: Ursus a II linia metra IP: 193.24.14.* 11.09.09, 10:14 Przeciążenie i awarie też dotykają metra. Nie jestem w stanie powiedzieć co będzie dalej, ale póki co coraz częściej zdarza się w godzinach szczytu, że wolę przepuścić dwa, trzy składy metra i pojechać we "w miarę" przyzwoitych warunkach niż w warunkach zbliżonych do opisanych przez Ciebie. Mniejsza o to. Fajnie byłoby mieć sieć metra zbliżoną do londyńskiej lub paryskiej, ale tego doczekają (jeżeli) następne pokolenia. Miasto chętniej dołoży do przedłużenia Nowolazurowej (z wiaduktem nad S8) niż do 3 dodatkowych stacji metra. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Ursus a II linia metra IP: 193.24.24.* 11.09.09, 09:16 Bez sensu... Przecież tam (w Ursusie) jest SKM. Wystarczyoby aby jeździła częściej i szybciej (szczególnie przed Zachodnim), do tego P&R przy stacji Ursus i Ursus Północny (tamtą trasą też należałoby puścić SKM) i problem rozwiązany - znaaacznie taniej niżmetro. Tylko trzeba się dogadać z betonem PKP, a to może być trudniejsze niż wybudowanie tego metra... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ursus a II linia metra IP: 217.153.153.* 11.09.09, 09:37 nie bardzo mozna zwiekszyc czestotliwosc skm - przepustowosc tunelu srednicowego jest ograniczona (!). metro rozwiazaloby czesc problemow komunikacyjnych... a p&r przy ursus - niedzwiadek ma zostac zbudowane - tyle, ze przystanek jest w planach od 40stu lat i nic z tego nie wynika... Odpowiedz Link Zgłoś
djgpp Re: Ursus a II linia metra 11.09.09, 10:06 Przepustowość średnicówki jest ograniczona przez beton z PRLu. Wystarczy wymienić naszych "specjalistów" PKP na specjalistów prawdziwych i stanie się cud. Żeby nie szukać daleko w Warszawie funkcjonuje już 1 linia metra: tory takie same, perony podobne, pociągi podobne a mieści się ich wielokrotnie więcej. W szczycie co 1,5 min na każdym torze, PKP ma bodajże co 15-20 min. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Ursus a II linia metra IP: 193.24.24.* 11.09.09, 10:30 Beton to jedno, ale faktycznie może być tak że obecnie surządzenia sterujące, zasilające i sama konstrukcja tunelu nie pozwolą na więcej. Pytanie - czy tych urządzen sterujących i zasilających nie mozna wymienić? I kolejna rzecz.. a czy wogóle pociagi KM muszą jeździć tym tunelem? Zaraz ci co dojeżdzają pociagami do śródieścia mnie zlinczują, ale ... czy nie lepiej byłoby dla komunikacji zbudowanie "ringu" z często kursującym SKM na trasie Gdański-Wschodni-Śródmieście- Zachodni, puszczenie pociągów KM tylko do zachodniego i wschodniego (i gdańskiego - od północy) i zrobienie porządnych peronów przesiadkowych (porządnych tzn pod dachem, odpowiednio dużych i osłoniętych od wiaru i deszczu)? Ileż to problemów by rozwiązało.. tylko że trzeba zainwestować, "zabrać" tory PKP - a tego beton PKP nie zniesie, a władze (minister skarbu?) choć są właścicielami PKP, nie mają jaj aby zaprowadzić tam porządek Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Ursus a II linia metra 11.09.09, 11:19 Wydaje mi się, że to, że KM jeżdżą tunelem nie jest takim złym rozwiązaniem, pod warunkiem, że obowiązują w nich bilety ZTM (powinna być możliwośc używania także jednorazowych - kasowniki mogą być na stacjach zamiast w pociągach). To może być prostsze rozwiązanie niż zakupienie dla SKM wystarczająco licznego taboru. Natomiast zdecydowanie zgadzam się z koniecznością zracjonalizowania przesiadek. Ale jakby chcieć zrealizować Twój pomysł, to chyba nie trzeba nikomu niczego zabierać - wystarczy aby SKM zaproponowała Liniom Kolejowym lepsze warunki niż KM i "wygryzła" te ostatnie z tunelu. Ale pewnie rzeczywiście wciąż za mało wolnorynkowo jest w tej dziedzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Ursus a II linia metra IP: 194.181.0.* 11.09.09, 11:26 To moze pomysl "lepszych warunkow" przeniesc na ulice? Wyznaczy sie iles tam samochodo/slotow na godzine i sprzeda je tym, ktorzy dadza najwiecej? To zdecydowanie rozwiaze problem korkow. Tory, podobnie jak ulice sluza kazdemu zarejestrowanemu przewoznikowi, za dostep do nich pobierana jest oplata - identyczna od kazdego przewoznika - czy bedzie to SKM, KM, czy spolki PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Ursus a II linia metra 11.09.09, 13:41 Rozumiem tę ideę, jako sposób na umożliwienie konkurencji. Ale w takim razie tym bardziej nie można "odebrać torów PKP" ^_^ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: Ursus a II linia metra IP: 193.24.24.* 11.09.09, 12:59 No zgoda ;) Jaki przewoźnik tam jeździ to w sumie nie ma większego znaczenia - no może poza tymn że KM mają zazwyczaj obskurne, głośne składy, a SKM w większości o wiele nowocześniejsze, z klimą - bardziej komfortowe po prsotu ;). Ale chodziło mi raczej o wywalenie z tunelu pociągów dowożących ludzi z większych odległości i budowę na Zachodnim, Wschodnim i pewnie i gdańskim porządnych centrów przesiadkowych i jeśli ktos jedzie dalej koleją, to już ma kolej typowo miejską (np SKM) Dziś jest tak że masa pociągów wiezie powietrze - do śródmieścia są pasażerowie, później do Zachodniego czy Wschodniego - powietrze. A tunel zapychają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ursus a II linia metra IP: 217.8.161.* 11.09.09, 13:10 to niech te z dalszych odległości jadą przez Centralny. tam jest tyle peronów, a pociągów coraz mniej..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Ursus a II linia metra IP: 194.181.0.* 11.09.09, 13:55 Absolutnie sie mylisz - KM maja najnowoczesniejsze pociagi w Polsce - Flirty na linii Siedleckiej, czy pietrusy na radomskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Ursus a II linia metra IP: 217.153.153.* 11.09.09, 10:49 przesadziles ;) w szczycie jest jednak czesciej, niz 15-20 minut ;) co do tego jednak, ze za wolno - w pelni popieram. nie wiem, jak wyglada polozenie poszczegolnych odcinkow izolowanych... srednicowka to jednak stary twor, a wieczna jazda na SZ to jednak zadanie bardzo upierdliwe dla kolejarzy. ps. nie wiem jak wyglada kwestia izolacji przy srodmiesciu, ale mam wrazenie, ze to dramat... Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Ursus a II linia metra 11.09.09, 11:01 Zaintrygowana sprawdziłam: rozklad-pkp.pl/query.php/pn?q=pl/node/146&ld=pkp&seqnr=6&ident=by.0114329.1252657721&REQ0HafasScrollDir=1 w godzinach szczytu (7-8 rano) z PKP Śródmieście pociąg w stronę Powiśla odjeżdża co cztery minuty. Przepustowość tunelu nie jest więc aż taka zła. Natomiast, oczywiście, nie wszystkie te pociągi przyjeżdżają z Ursusa. Może warto byłoby lepiej wykorzystać inne tory kolejowe już przecinające i opasujące Warszawę. Np. patrząc na mapę można zauważyć, że powinno być możliwe (chociaż może wymaga jakiegoś remontu torów itp.) puszczenie pociągu jadącego przez Ursus i Włochy na Wolę i Żoliborz (skręcającego przez Warszawą Zachodnią). Na pewno spowodowałoby to pewne odciążenie linii średnicowej. Rozumiem, że przecinanie się torów nie zawsze oznacza łatwe przestawienie pociągu z jednej linii na drugą, ale w takim wypadku można chociaż umiejscowić przystanki tak, by łatwo było przesiąść się pomiędzy liniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Ursus a II linia metra IP: 217.8.161.* 11.09.09, 12:57 A część pociągów jadących od strony Ożarowa czy Grodziska można w szczycie puścić za Włochami przez stacje Żwirki i Wigury/Służew - paredziesiat tysiecy ludzi tam pracuje. Układ torów na to pozwala. Koło Poleczki jest mnustwo rozjazdów - tam chyba można zawracać te pociagi, albo niech jadą do Piaseczna, z piaseczna na Służew też płynie /a rzczej dziś jedzie w korku/ masa ludzi. Jadący do centrum będą mogli przesiadać się we Włochach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Ursus a II linia metra IP: 194.181.0.* 11.09.09, 11:20 Przepustowosc tunelu to 3 minuty. Od wschodu KM przedluza trasy konczacych pociagow do Rembertowa, czy Wawra, od zachodu niestety to praktycznie niemozliwe, bo pierwsza stacja z torami postojowymi to dopiero Pruszkow, a to juz znaczne przedluzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot jasne, tylko nad ziemią już. niestety IP: 193.19.142.* 11.09.09, 10:10 za duzo osiedli mieszkaniowych powstalo na trasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Ursus a II linia metra IP: 194.181.0.* 11.09.09, 11:13 Do Skoroszy to pewnie przesada, ale przedluzenie o jedna stacje - czyli ok 1km, w kierunku stacji PKP Ursus spowodowaloby dwie rzeczy: 1. tereny pozakladowe staly by sie bardzo atrakcyjne jako lokalizacja nowej dzielnicy, ze stacja metra w jej centrum, 2. powastalby alternatywny dojazd na Wole, ktora powoli staje sie dzielnica biurowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Ursus a II linia metra- popieram!!!!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 14:19 POPIERAM W 100%, dlaczego 2 linia ma być taka krótka na zachodzie, skoro na poółdnie ciągnie się i ciągnie?! Przecież od zachodu jest największy ruch i kontakt z rozwinięta cywilizacja zachodnią!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krawcu Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: 193.24.14.* 11.09.09, 09:19 Brawo! Ratusz po raz kolejny sam sobie nogę podstawia. Kolejny gwóźdź do trumny systemu komunikacyjnego wokół Stadionu Narodowego. Już czekam na piesze pielgrzymki kibiców idących mostami Poniatowskiego i Świętokrzyskim. Naprawdę, ręce same składają się do oklasków!! Ps. Mieszkańcy Ursusa, gratulacje z powodu operatywności samorządowców Waszej dzielnicy! Życzę drogi dobrej jakości, bez centymetra fuszerki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: 217.153.153.* 11.09.09, 09:34 Gość portalu: Krawcu napisał(a): > Ps. Mieszkańcy Ursusa, gratulacje z powodu operatywności > samorządowców Waszej dzielnicy! Życzę drogi dobrej jakości, bez > centymetra fuszerki. alez uszczypliwie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum 11.09.09, 10:08 bez przesady. Kto zna Warszawę nie będzie się pchał samochodem na stadion w trakcie imprezy - tak to nie działa (również na zachodzie). Stadion jest dobrze skomunikowany i będzie lepiej gdy dojdzie kiedyś metro. Poza tym na naprawdę wielkie imprezy typu Euro - rozsądnym mogłoby być zamknięcie lokalnego mostu jakim jest świetokrzyski właśnie dla ruchu pieszego (w dniu meczu). A tak btw - trasa tysiąclecia została tak fatalnie zaprojektowana że może to i lepiej że jej nie będzie. No ale niesmak pozostał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krawcu Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: 193.24.14.* 11.09.09, 10:35 Właśnie, kto zna. Większość to jednak nie będą miejscowi kibice. Ci niezainteresowani będą chcieli odruchem Pawłowa przejechać jak nie Wałem to Targową. Trasa Tysiąclecia to melodia przyszłości. Nawet odcinek od Wału do Stanów Zjednoczonych tak szybko nie powstanie. Bardziej martwi ograniczenie Trasy Świętokrzyskiej do odcinka Zabraniecka-Targowa i odłożenie realizacji obwodnicy Pragi (nawet na jej pierwszym etapie od ronda Wiatraczna do Zabranieckiej). Odpowiedz Link Zgłoś
aiczka Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum 11.09.09, 11:36 Wydaje mi się, że idea wielkich parkingów z których można dojechać na imprezę specjalną linią autobusową czy inną staje się jednak coraz popularniejsza. Zwł. gdy chodzi o błądzenie po zatłoczonym mieście z płatnymi postojami. Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum 11.09.09, 11:46 Gość portalu: Krawcu napisał(a): > Właśnie, kto zna. Większość to jednak nie będą miejscowi kibice. Ci > niezainteresowani będą chcieli odruchem Pawłowa przejechać jak nie > Wałem to Targową. Trasa Tysiąclecia to melodia przyszłości. Nawet > odcinek od Wału do Stanów Zjednoczonych tak szybko nie powstanie. > Bardziej martwi ograniczenie Trasy Świętokrzyskiej do odcinka > Zabraniecka-Targowa i odłożenie realizacji obwodnicy Pragi (nawet na > jej pierwszym etapie od ronda Wiatraczna do Zabranieckiej). Tu się nie martw - zawsze b. duża część osób będzie z Warszawy. to jedno. A drugie to - jak ktoś się wybiera na dużą imprezę to sprawdza co i jak - gdzie parking itp itd. a przy dużych impreazach zawsze organizuje się tymczasowe P&R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: 194.181.0.* 11.09.09, 11:16 A ja na stary stadion dostawalo sie 100 tys na zakonczenie Wyscigu Pokoju, czy dozynki? Nie mowiac o ponad 1 mln w czasie wizyty Papieza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujek zdzisław Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 09:38 "ałtostradom" przez miasto. No to jaki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bronek Re: Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 11.09.09, 10:10 Jacek Kosobucki lobbujący za Nowolazurową: - "Nie wolno zatrzymywać inwestycji szykowanej od czterech lat z powodu kryzysu". Obwodnica Pragi szykowana jest od 70 lat, a jednak pani prezydent udało się ją zatrzymać. Moim zdaniem ten "lobbing" był czymś poparty. W ursusie mieszka ile? 15-30 tys. ludzi? Na Pradze prawie milion. Ursus ma kolej. A mimo tego wybuduje się tam ulicę na potrzeby osiedla postawionego przez prywatnego developera. Zamieszkają na nim przyjezdni, którzy i tak nie będą płacić w Warszawie podatków. A setki tysięcy Prażan płacą od lat i notorycznie są lekceważeni. Gdzie tu logika? Gdzie zwykła przyzwoitość? Bo nie mówię już o wywiązywaniu się z obietnic wyborczych. Zbyt wiele nie wymagam. Tylko elementarnego szacunku dla mieszkańców najstarszej dzielnicy warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko IP: 193.24.24.* 11.09.09, 10:35 Najwyraźniej lobbing Ursusa był skuteczniejszy niż Prażan.. Poza tym - przeciwko praskim inwestycjom była masa protestów - wiem, nie ty protestowałes, ale jednak ktosprotestował. To dowiedz się kto to był, zbierz grupę tych co im na inwestycjach zależy, wybierz się do prostetujących i "wytłumacz" im że ..są w mnieszości. Jak załatwisz problem róznych lokalnych komintetów protestacyjnych, zielonego mazowsza i paru innych dziadostw żyjących z protestów, to nie tylko Praga, ale całe miasto (a moze i cała Polska) będą ci dozgonnie wdzięczne, a wieeele (nie tylko praskich) inwestycji ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko IP: 217.153.153.* 11.09.09, 10:52 najsmutniejsze, ze Twoj post czyta sie z usmiecham i kwasna mina jednoczesnie... a eko-terrorystom dziekujemy, za blokowanie wszelkich inwestycji w kraju! Odpowiedz Link Zgłoś
pani.misiaczkowa Re: Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko 11.09.09, 16:32 Nie zgadzam się z Tobą. Ursus to nie 15-30 tys mieszkańców ale ok 50 tys. Do tego jeszcze Włochy ok 35tys. Do tego dodaj jeszcze okoliczne miejscowości. Nie mieszkają tam tylko przyjezdni, ale także rodowici warszawiacy, bo tam budują mieszkania. Na Stalowej i Mińskiej niestety nie. I płacą tu podatki, to w Ursusie po raz pierwszy widziałam transparenty z informacją, że jak chce się mieć przedszkola i nowe ulice to trezba złożyć w US NIP-3. A lobbing był poparty tym, że ludzie walczyli o Nowolazurową. Jakieś dwa lata temu została ona wykreślona z planów i tylko to, że mieszkańcy wymusili na swoich lokalnych władzach interwencję spowodowało, że inwestycja wróciła. A Prażanie co zrobili? Komentarze o projektowanej al Tysiąclecia w większości były na nie, bo park, bo kamienice, bo coś tam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko IP: *.subscribers.sferia.net 11.09.09, 17:50 no, to prawda że mieszkańcy Ursusa chcą wyjazdu z dzielnicy, bo to co się teraz dzieje to jest masakra, ale niekoniecznie chcą tego przez Nowolazurową - którą mają jeżdzić też TIRy i która ma być defakto obwodnicą śródmieścia dla dzielnicy Bemowo i która TEŻ PRAWDOPODOBNIE BĘDZIE STAŁA W KORKACH a tak to rzuca się ludziom ochłap i wszyscy łykają to jak gęś kluski... Odpowiedz Link Zgłoś
topoll Re: Mieszkańcy Pragi ostro protestowali przeciwko 14.09.09, 14:58 Gość portalu: bronek napisał(a): > Jacek Kosobucki lobbujący za Nowolazurową: - "Nie wolno zatrzymywać inwestycji > szykowanej od czterech lat z powodu kryzysu". > Obwodnica Pragi szykowana jest od 70 lat, a jednak pani prezydent udało się ją > zatrzymać. > Moim zdaniem ten "lobbing" był czymś poparty. W ursusie mieszka ile? 15-30 tys. > ludzi? Na Pradze prawie milion. Ursus ma kolej. A mimo tego wybuduje się tam > ulicę na potrzeby osiedla postawionego przez prywatnego developera. Zamieszkają > na nim przyjezdni, którzy i tak nie będą płacić w Warszawie podatków. > A setki tysięcy Prażan płacą od lat i notorycznie są lekceważeni. Gdzie tu > logika? Gdzie zwykła przyzwoitość? Bo nie mówię już o wywiązywaniu się z > obietnic wyborczych. Zbyt wiele nie wymagam. Tylko elementarnego szacunku dla > mieszkańców najstarszej dzielnicy warszawy. Najstarszą dzielnicą Warszawy jest Stare Miasto. Praga została włączona do Warszawy duuuuuuuuuuużo później. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: 85.222.87.* 11.09.09, 10:06 Czy pisząc teksty, Autor mógłby wstać z kolan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ben Haker Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.chello.pl 11.09.09, 10:57 A do czasu zbudowania nowej ulicy liczba mieszkańców Ursusa i Włoch powiększy się, przybędzie więcej samochodów i ostatecznie nawet Nowolazurowa będzie zapchana :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimono Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.centertel.pl 11.09.09, 11:11 dokładnie! zanim powstanie nowolazurowa to bedzie o ok. 30%-40% wiecej samochodów i mieszkańców...;o) Śmieszy mnie polemika na temat II lini metra skoro nawet tak oczekiwana inwestycja jak nowolazurowa "może" zostanie wykonana i to w połowie (jeśli wogóle)....wiec po co wogóle zaczynać temat metra - przecież to jakiś MIT i fantastyka!!! wcześniej ktoś pisał, że problemem może być "kościół" na Zapustnej...i uważam, ze tak właśnie będzie! Batman nie zgodzi się na zablokowanie jedynego przejscia na pobliskie osiedla i część Włoch! To dla nich kasa a i po kolędzie będzie trzeba autem jeździć...;o) Bez kładki się nie obejdzie a tego w planach niestety niema!!!! Wiec dochodzą kolejne miesiące na zmianę projektu itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzio Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.subscribers.sferia.net 11.09.09, 12:17 kit i tyle, powstanie co najwyżej wygodny przejazd na Mory nad torami PKP żeby można było zabudować tereny po zakładach w Ursusie, a Nowolazurowa - utknie w papierkach i protestach i o to chyba chodzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.centertel.pl 11.09.09, 12:54 niestety ale prawda jest taka, ze ta trasa i tak nie powstanie...tak szybko jak sie wszystkim wydaje... władze są w "lesie" jeśli chodzi o przygotowania....jak na razie to jest trasa ale jako punkt w planie finansowym na papierze - nic poza tym! A w związku z kryzysem i innymi inwestycjami na euro 2012 w/w plan finansowy będzie jeszcze pewnie 10 razy zmieniany...;o( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kimono Re: Dwa razy szybciej z Ursusa do centrum IP: *.centertel.pl 11.09.09, 12:59 zauważyliście, ze teraz słowo "kryzys" jest dobre na wszystko!!! argumentując "kryzysem" można odwołać mega wielkie inwestycje i społeczeństwu nic do tego! Bo co? Bo jest kryzys!!! Oszczędzamy! Nieważne, ze nieudacznicy i lenie zajmują sie poważnymi projektami! Teraz na wszystko jest wymówka - kryzys! Trudno o lepszą argumentację jeśli władze wycofają się z projektu Nowolazurowa... i co my mieszkańcy możemy poradzić...nic! Moze jednak jak się zameldujemy tu w Stolicy to długoteminowo jednak znajdą się środki na inwestycje...;o) Odpowiedz Link Zgłoś