Dodaj do ulubionych

Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od pik...

18.11.09, 10:19
Jak kogoś nie stać na studiowanie w Warszawie, to niech studiuje w
Białymstoku, Lublinie, Olsztynie, Rzeszowie czy Szczecinie. Tam też
są państwowe uczelnie, a koszty utrzymania dużo niższe. Po co pchać
się na studia do najdroższego miasta w Polsce, wiedząc że się nie
podoła finansowo? Chyba tylko dla lansu...
Obserwuj wątek
    • tom.krakus Re: Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od p 18.11.09, 10:24
      > Jak kogoś nie stać na studiowanie w Warszawie, to niech studiuje w
      > Białymstoku, Lublinie, Olsztynie, Rzeszowie czy Szczecinie.

Zgadzam się.
      Darmowe studia to ściema. Darmowe dzienne są dla dzieci bogatych rodziców.
      Ja musiałem zap.. do roboty by pójść na studia. Płatne.
      • pamejudd Widocznie byles zbyt tepy na dzenne. 18.11.09, 10:58
        Ciekawe dlaczego brednie o "micie bezplatnych studiow dziennych" z reguly wyglaszaja ludzie, ktorym nie udalo sie na nie dostac?
        • tom.krakus Re: Widocznie byles zbyt tepy na dzenne. 18.11.09, 15:34
          pamejudd napisał:

> Ciekawe dlaczego brednie o "micie bezplatnych studiow dziennych" z reguly wygla
          > szaja ludzie, ktorym nie udalo sie na nie dostac?
          >

Wasza racja jest najwajsza. Nie dostałem się walkowerem. Byłem taki tempy rze siem nawed nie prubowałem dostaci.
          • pamejudd Wiec o co pretensje? 18.11.09, 19:59
            Trzeba bylo probowac.

Obojetne sarkazm czy nie sarkazm, swoim postem walnales buraka, ktorym obraziles mase zdolnych, choc niezamoznych ludzi. Znam sporo osob, ktorych nie byloby stac na oplacanie czesnego i jednoczesnie calkiem zdolnych.
    • three-gun-max Sie należy! 18.11.09, 10:45
      Poprzyjeżdzali z jakichś wsi, gdzie całe życie byli na garnuszku opieki społecznej i myślą, że darmocha to coś normalnego. Mam nadzieje, że życie szybko sprowadzi ich na ziemię.
      • pamejudd Pewno. NIemieccy studenci to tez wiesniaki... 18.11.09, 11:00
        ... tylko three-gun-max jest z miasta i wie, ze do wszystkiego trzeba dojsc o wlasnych silach.
        • three-gun-max Re: Pewno. NIemieccy studenci to tez wiesniaki.. 18.11.09, 12:53
          Na szczęście nie tylko ja :-)))
          • pamejudd A skad wiesz, skad sa tamci studenci? 18.11.09, 13:02
            Co prawda nie za bardzo rozumiem ich protest (postulaty nie sa do konca spojne - zarowno wewnetrznie, jak i z rzeczywistoscia), ale jednoczesnie uwazam ze w pewnym stopniu maja slusznosc.

Inna sprawa, ze GStoleczna, tak chetnie opisujaca rozne "alternatywne" akcje, o tej pisze w minorowym tonie. Czyzby niezgodnosc postulatow z linia programowa GW, nakazujaca wspierac pomysl odplatnosci za studia?
      • wampirius Re: Sie należy! 18.11.09, 11:02
        dokładnie, studia powinny być płatne, wtedy wzrósł by poziom nauczania, a
        student jakby miał płacić to zacząłby się uczyć, a nie opier...lać. Co do
        zmniejszenia ilości studentów na studiach humanistycznych - jestem za, za mało
        jest obecnie inżynierów, po co produkować kolejnych bezrobotnych socjologów,
        filozofów, itp, żeby mogli się oni powymieniać myślami i poglądami na
        uniwersytecie? a później? nie każdy student po socjologii jest w stanie coś
        osiągnąć (jestem studentem na ścisłym kierunku)
        • pamejudd Pewno... 18.11.09, 13:25
          ...a pozniej do Polski zaczna sciagac inzynierow z zagranicy, bo nasi bedzie za malo albo beda zbyt tepi (bo zdolniejszych ale biednych nie bylo stac na studiowanie). Czy nasz kraj moze pozwolic sobie na taki strzal w stope w okresie intensywnego rozwoju?
          • Gość: aron Re: Pewno... IP: *.lublin.enterpol.pl 18.11.09, 13:49
            strzałem w stopę jest nadprodukcja wykształciuchów. Ja rozumiem że w
            latach 1989-2009 kształcono masowo ludzi i bardzo dobrze bo było
            mało ludzi wykstałconych. Ale już starczy tego. Teraz łatwiej
            znaleźć do pracy magistra niż kafelkarza.
            • Gość: tomekjot Pewne jest IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 21.11.09, 10:43
              ze ci ludzie kształcili sie za wlasne pieniądze i nic ci do tego
    • cothbiro Yeah, baby 18.11.09, 11:34
      "Jedna z młodych dziewczyn, wychodząc z uniwersyteckiego kampusu, rzuciła: -
      Jesteście socjalistami. Minęły już czasy, kiedy państwo musiało coś dać.
      Studia powinny być płatne."

Dziewczyna ta powinna raczej rozejrzeć się po świecie, zamiast opowiadać
      głupstwa. Czasy, kiedy państwo musiało coś dać, nie minęły. Przeciwnie, jak
      uczy najnowsza historia, państwo chętnie daje. Tyle, że adresatami tego
      rozdawnictwa są wpływowi i bogaci - często ci sami, którzy prychają z pogardą
      na "socjalistyczną mentalność" i wykorzystują swój aparat propagandy dla
      urabiania opinii publicznej.
      • pamejudd Dokladnie :-) 18.11.09, 13:27
        Ciemny lud przeczyta "GW" czy "Rz" i ruszy, zeby "radzic sobie samemmu", bo "tak trzeba". Tymczasem ci, ktorzy nie zarabiaja sredniej krajowej zostana zepchnieci jeszcze bardziej w bide, bo nie bedzie ich stac np na wyslanie dziecka na studia.

Ot, widac ze niemiecko-sowieckie zbrodnie na inteligencji zbieraja zniwo...
        • Gość: EUROpejczyk Re: Dokladnie :-) IP: 94.75.121.* 18.11.09, 13:46
          Napisałem już jasno i wyraźnie, że studia nie są dla każdego a tylko dla elit,
          dla wybranych, dla WYŻSZYCH SFER. Plebs niezarabiający średniej krajowej nie
          musi studiów kończyć. Najwyżej matura wystarczy.
          • pamejudd Widzialem, co napisales kretynie. 18.11.09, 13:51
            Moja odpowiedz masz pod swoim - pozal sie Boze - postem.
    • Gość: glass Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od pik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 11:36
      Autor artykułu nawet nie zadał sobie trudu żeby sprawdzić czy ta organizacja (Demokratyczne Zrzeszenie Studenckie)istnieje. Stronę WWW i skrzyknąc paru znajomych może zrobić każdy.
    • sanmartino Studia bezpłatne to fikcja 18.11.09, 12:14
      Studia bezpłatne to fikcja.
      Z mojego snobistycznego liceum w Warszawie niemal wszyscy się dostali na przynajmniej 2 kierunki dobrych studiów dziennych. W 99% stać ich byłoby ich na normalne płacenie za studia, tymczasem na wieczorowych i zaocznych byli ludzie głównie spoza Warszawy, którzy musieli dorabiać, żeby się w ogóle utrzymać i opłacić czesne. Proporcja "bezpłatnych" do "płatnych" na Wydziale Prawa UW w 1999 była mniej więcej 500 do 1000. Od 3 roku mieliśmy wszyscy razem zajęcia, te same seminaria itp. Tyle tylko, że jedni za nie płacili, a inni nie.
      Studia powinny być generalnie płatne, przy rozwiniętym systemie ulg i stypendiów. Inaczej jest utrzymywanie jakieś żałosnej fikcji.
      • Gość: aron Re: Studia bezpłatne to fikcja IP: *.lublin.enterpol.pl 18.11.09, 12:23
        w Polsce jest zbyt dużo magistrów, więc sensowne wydaje się
        wprowadzenie akcyzy na studia ( np. 1000 zł za semestr) i likwidacja
        akademików, stołówek, stypendiów, zniżek studenckich itp.

• pamejudd Wszystko zlikwidowac! 18.11.09, 13:29
          Tak, zeby niczego nie bylo!

Sie popisales sie...
      • franek31 Re: Studia bezpłatne to fikcja 18.11.09, 15:16
        sanmartino napisał:

> Studia bezpłatne to fikcja.
        > Z mojego snobistycznego liceum w Warszawie niemal wszyscy się dostali na przyna
        > jmniej 2 kierunki dobrych studiów dziennych. W 99% stać ich byłoby ich na norma
        > lne płacenie za studia,

A czy w tym snobistycznym liceum nauczyli was chociaż minimum krytycyzmu wobec
        wielkich liczb ?
    • sanmartino Poza tym studia to towar 18.11.09, 12:25
      Student ma prawo wymagać od uczelni dobrej jakości usług tj. jakości nauczania, terminowości itp. Ma prawo oceniać kadrę i tzw. ewaluacja powinna być brana pod uwagę przy tworzeniu siatki zajęć itd.
      Z drugiej strony uczelnia stawia określone warunki takiej umowy, i ma je prawo egzekwować.
      Chyba kolegom ze stowarzyszenia coś się pomieszało.
    • Gość: Michał Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od pik... IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.09, 12:59
      Studiowanie na kierunkach humanistycznych powinno być płatne bo to jest na
      grzyba nam potrzebne. Abyśmy się mogli dalej rozwijać i stawiać czoła co raz
      to nowym wyzwaniom potrzeba nam ludzi po kierunkach ścisłych, oraz po
      medycynie a nie znawców filologi jakiejś tam. Teraz możecie mnie podpalić,
      gardzę wami humaniści
      • Gość: M Re: Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.09, 13:36
        Ciekawe czy owa studentka studiuje platnie ;-)

Socjalisci brzmia tu jako obelga - coza kraj. Rozejrzyjcie sie ludzie po swiecie
      • Gość: EUROpejczyk Święta prawda! IP: 94.75.121.* 18.11.09, 13:50
        Po jaką cholerę ładowanie publicznych środków w bezpłatne kształcenie jakiś teologów albo filozofów? A co to w ogóle za "nauka" tak filozofia? Co ta pseudonauka kiedykolwiek wytworzyła i światu dała? Chyba tylko bezproduktywnych, kawiarnianych dyskutantów rozprawiających bez końca o sensie istnienia człowieka i świata. Niech sobie sami finansują studia z filozofii, teologii czy innej humanistyki niestosowalnej. Ani korzyści z takich absolwentów ani z tego wyżyć, więc po co finansować publicznie takie studia?
        • pamejudd Po co czytac? 18.11.09, 13:58
          Wystarczy wiedziec, jak rurke skrecic z rurka. Pozniej i tak bedzie mozna powypisywac "madrosci" na forum, nawet bez jakiejkolwiek wiedzy poza specjalizacja... Ludzie beda sie smiac, ale co tam: glupki po "nadprodukcji magistrow" nie beda EUROpejczyka doksztalcac!

Nigdy nie sadzilem, ze stane w obronie humanistyki, ale niektorzy az sie prosza o nieignorowanie...
          • Gość: EUROpejczyk Re: Po co czytac? IP: 94.75.121.* 18.11.09, 15:19
            Nie gulgocz się robaczku, bo nic mi nie podskoczyć i życia mego nie zmienisz. Za
            krótki na to jesteś a twoja opinia na mój temat mnie ani ziębi ani chłodzi. Ja
            swoje studia skończyłem i płaciłem. Nikt mi nie sponsorował nauki.
            • pamejudd Nie musisz nawet pisac... 18.11.09, 19:55
              ...po twoich postach widac, jaka szkole skonczyles.
    • Gość: EUROpejczyk Zapamiętajcie sobie, komuchy jedne IP: 94.75.121.* 18.11.09, 13:43
      Że studia są DLA ELIT, nie dla każdego i byle szczeniaka z ulicy. Nie każdy musi ukończyć studia i nie ma mowy, aby każdemu państwo zapewniało bezpłatne kształcenie akademickie. Za studia trzeba PŁACIĆ! Jeśli się to komuś nie podoba, wynocha na Kubę!
      • pamejudd Nie ma to jak "swiatowiec" z Koziej Wolki. 18.11.09, 13:50
        Wyjedz gdziekolwiek, glupku, a dopiero pozniej wybluzguj bzdury na forum. Jak na razie skompromitowales sie tak, ze nie mam nawet ochoty rozpisywac sie, tlumaczac ci bledy.
        • cothbiro Karmienie trolla 18.11.09, 14:14
          Mnie byłoby szkoda czasu.
          • pamejudd Fakt, szkoda czasu. 18.11.09, 20:05
            Inna sprawa, ze takie muchy plujki rozsiewaja glupot, ktore pozniej powtarzaja nawet powazne media/osoby.
    • Gość: DZS-owiec Re: Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od p IP: *.chello.pl 18.11.09, 14:10
      A może nie "dla lansu", tylko dlatego, że w Warszawie są lepsze uczelnie i
      zależy mu na dobrym wykształceniu? Jak ktoś się przykładał do nauki, jest zdolny
      i pracowity i jest w stanie dostać się i utrzymać się na wymagającym UW, to
      czemu ma studiować na dużo słabszym np. Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim?

Po to przecież uczelnie prowadzą rekrutację, żeby maturzyści z największym
      potencjałem szli na najlepsze studia. Może od razu znieśmy cały ten bezsensowny
      proceder i po prostu otwórzmy uczelnie na wolny rynek - niech bogaci kupują
      sobie dyplomy z Jagiellonki, a biedniejsi z Uniwersytetu Szczecińskiego. Jak ich
      nie stać to po co się na dobre studia pchają?
    • Gość: LuriTuri Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od pik... IP: *.ap.siedlce.pl 18.11.09, 15:32
      "Na swoim wydziale dostaję najwyższe stypendium naukowe - 450 zł
      miesięcznie. Jeszcze dwa lata temu było to 700 zł. Jak mam się za to
      utrzymać w Warszawie?"

Dziecko, wszystko ci się pomieszało. Kto powiedział, że masz się
      utrzymać za stypendium naukowe??? To tylko bonus za to, że raczysz
      się uczyć. To ty powinnaś płacić za możliwość studiowania, a nie
      oczekiwać, że ktoś będzie ci płacił, że raczysz się uczyć.
    • Gość: jolka Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od pik... IP: *.152.148.98.dsl.dynamic.eranet.pl 18.11.09, 16:41
      zgadzam się z Tobą. W Warszawie są najlepsze uczelnie, dlatego nawet biedni
      ale zdolni młodzi ludzi chcą studiować właśnie tu. Wszyscy piszecie o
      "nadprodukcji magistrów", o konieczności płacenia za studia itd. Ktoś
      niesamowicie błyskotliwy zaproponował nawet pozamykanie akademików, zniesienie
      zniżek studenckich. A może by tak szkoły pozamykać, zostaną w Warszawie
      najlepsze. SGH, UW, PW, SGGW, WUM i WAT. I wtedy zostną najzdolniejsi, bo nie
      każdy będzie mógł studiować. Zniknie problem nadprodukcji mgr. Tylko teraz
      posypią się głosy sprzeciwu, bo gdzie by studiowała ta pseudo-inteligencja...
      • franek31 Re: Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od p 19.11.09, 14:17
        A może w ogóle resztę Polski zlikwidować i tylko Warszawę zostawić... Warszawa
        chyba specjalnie Polski do szczęścia nie potrzebuje.
    • Gość: jjjjjjjjjj oddajcie kase IP: *.chello.pl 18.11.09, 16:47
      za wasze studia skoro jestescie tacy madrzy, bo pewnie czesc z was studiowala
      na panstowej uczelni czy wszyscy tutaj z wyszej szkoly dojenia MOPS-u?
    • Gość: Zyzio Chcą obudzić polskich studentów. Zaczęli od pik... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 11:06
      Prosta prawda ekonomiczna mówi jasno: wydana na studenta złotówka dzisiaj, to
      trzy złote w przyszłości dla Państwa.
      Tylko po co inwestować w świadome społeczeństwo, jak inżynier, czy mgr po
      wyjściu z uczelni zanim założy firmę, to mu się będzie takie kłody pod nogi
      rzucało, że się mu wszystkiego odechce.
      A potem płacz i zgrzytanie zębów, że wyjechali, że nie zapłacili za studia (co
      jest jawną manipulacją - każdy kto studiował nawet na studiach dziennych, wie
      ile to kosztuje).

--
      Mów mi Zyzio, mala
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka