Dodaj do ulubionych

Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów?

• Gość: henio Jak w Afryce jest tak dobrze IP: *.os1.kappa.pl 28.11.09, 19:51
      to czemu ci panowie uciekli? Może już zapomnieli?
    • boswirana Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 19:53
      "Bambo" to tylko słowo.Zależy jak się je wypowie.Mam na imię Tomasz,jest to pospolite imię,ale jednak ładne.Jednak jeśli ktoś zechce mnie urazić to wypowie moje imię ze wzgardą lub drwiną ponieważ wie,że w ten sposób może zrobić mi przykrość,poniżyć mnie.Tak samo z nazwiskiem.
      Zdaję sobie z tego sprawę.
      Ludzie potrafią być złośliwi i podli także wobec bliskich i znajomych.Osób tego samego koloru skóry.
      Jeśli określenie "murzynek Bambo" nie jest wypowiadane wobec Afrykanina w sposób pogardliwy lub wyśmiewający to nie powinno być u niego poczucia urażonej godności.
      • Gość: murzynek Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 28.11.09, 20:16
        Przestań tłumaczyć, to prowokacja dziennikarska. Nie ma cie innych
        problemów?
      • Gość: an80 Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.hsd1.ga.comcast.net 29.11.09, 04:11
        ?

chcesz powiedzieć, że spotykając czarnoskórą osobę zwróciłbyś się do
        niej/niego np. "Cześć murzynku Bambo!"?
        Życzę trochę więcej refleksji zanim następnym razem usiądziesz do
        pióra.
        "Tomasz" nie do końca przekłada się na "murzynek Bambo"
    • bling.bling Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 20:20
      Oczywiscie ze obraza. Trzeba byc kompletnym iditom zeby tego nie dostrzegac. To jest tekst rasistowski. Dzieciaki potem w doroslym wieku nie odczywaja wstydu ze swoich rasitowskich pogladow.
      • Gość: zgroza Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.09, 00:17
        nazywanie Tuwima rasistą to antysemityzm!!!!
      • Gość: Precz Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 08:25
        Trzeba być kompletnym idiotą by dostrzegać w tym tekście cokolwiek mającego związek z rasizmem.

Murzynek Bambo w Afryce mieszka, czarną ma buzię ten nasz koleżka ...

Świetny wierszyk.

Jeżeli komuś się on nie podoba, to nikt go tu nie zaprasza. Dziś nie podoba się wierszyk, jutro będą mi mówić jak mam żyć.
    • Gość: A jednak prawda Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.pools.arcor-ip.net 28.11.09, 20:29
      Trudno do tepakow trafic przekonowujacymi argumentami.
    • Gość: biniou "Afrykanska kultura" IP: *.rev.numericable.fr 28.11.09, 20:34
      A to dobre... to moze ktos sprecyzuje o co chodzi... Chodzi o
      lepianki z krowiego lajna, w ramach artchitektury, czy o morderstwa
      przy udziale maczety w ramach nowoczesnego panstwa prawa... Moze o
      liczne biblioteki w Afryce?
      Moze w koncu przestaniemy udawac, ze istnieje jakas afrykanska
      kultura.
      Co do dwoch Murzynow i ich bezczelnych postulatow, to proponuje im
      bilet w jedna strone do Afryki. Jezeli nie podoba im sie Polska, to
      droga wolna...

TO WY MUSICIE DOSTOSOWAC SIE DO NASZYCH REALIOW, NIE NA ODWROT.
      • Gość: wawiak Re: "Afrykanska kultura" IP: 81.219.13.* 17.06.10, 12:18
        czyli kultura lepiankowa:)
    • talking_head Wolałbym być czarnym w Polsce niż białym w RPA 28.11.09, 20:50
      Myślę że "biały" bez odbezpieczonego karabinu AK nie miałby wiele
      szans po 18-tej na ulicach RPA, południowych przedmieściach Londynu
      czy podmiejskich dzielnicach Paryża. Tamtejsza kolorowa, murzyńska i
      arabska ludność pokazałaby jak wygląda ta "kultura kolorowych".
      Murzynki Bambo, jak się wam tak bardzo nie podoba w Polsce to chyba
      nikt was tu nie trzyma ? No nie, trzyma was FORSA ! O to, to !
      Właśnie o forsę się rozchodzie kolorowi grandziarze, taka ta Polska
      rasistowska ale forsiuchnę dla murzynków z dotacji ministerstwa
      wysupłała.
      • Gość: rakarz_bambuski [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 22:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: EM Re: Wolałbym być czarnym w Polsce niż białym w RP IP: *.173.31.97.tesatnet.pl 28.11.09, 23:14
          Tak, Europa ponosi wine, ale za zle wychowanie dzieci. Widac to po was.
    • Gość: bloody Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: 195.82.178.* 28.11.09, 20:56
      wielokulturowość jak najbardziej powinna być bardziej promowana w
      podręcznikach, ale czepianie się wiersza o Murzynku Bambo to jakieś kosmiczne
      nieporozumienie!
      nie dość że treści jego wynika chyba w miarę jasno przyjazny wobec Bambo
      przekaz, przedstawienie go tak, że polskie dziecko z okresu kiedy został
      napisany wiersz może go sobie wyobrazić jako podobnego do siebie (łazi po
      drzewach, nie lubi się myć choć mama zmusza, musi chodzić do szkoły, itd,
      itp..). \
      wydaje mi się że sens, cel tego wiersza jest właśnie taki żeby dziecko nauczyć
      tolerancji dla innej, "murzyńskiej" kultury. dlatego nie mieści mi się w
      głowie wygadywanie takich bredni jakie rozpowszechnia dwóch panów, autorów
      broszurki. nasuwa mi się niestety wniosek, że albo nie do końca mają
      rozeznanie w materii polskiej kultury, albo zwyczajnie poszukują dziury w całym.

co do słowa "Murzyn", to nigdy nie nosiło ono takiego ładunku jak słynne
      amerykańskie "n-word". nawet w telewizji tłumaczą to na "czarnuch", i to
      właśnie ten wyraz w świadomości społecznej jest ekwiwalentem amerykańskiej
      rasistowskiej obelgi.

Poza tym idiotyzmem jest wymazywanie z języka słowa które od lat nie było i
      nie jest powszechnie uznawane za obraźliwe tylko dlatego że niektórym to się z
      czymś kojarzy. Należy starać się wyeliminować negatywny wydźwięk słowa
      "Murzyn" ze świadomości ludzi, a nie samo słowo - ono nie jest niczemu winne,
      że tak powiem. Jeśli niektórzy (przecież zdecydowana mniejszość) używają tego
      wyrazu w negatywnym sensie, to po prostu znajdą inne określenie na to, co ich
      zdaniem oznacza - który potem znowu może znaleźć się na indeksie, i tak w koło
      Macieju. A wierszykowi, poza tym że zawiera to słowo, nie można niczego
      zarzucić, chyba że ktoś na siłę chce potwierdzić swoją tezę.
    • Gość: tik "Murzynek Bambo" nie obraża Afrykanów! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 21:15
      Chodzi tylko o pieniądze. W ONZ 70% forsy, która ma iść na pomoc dla biednych
      krajów idzie na utrzymanie urzędników. Podobnie jest z fundacjami. My zwykli,
      niezorganizowani ludzie opłacamy jednego nauczyciela w biednym, afrykańskim
      kraju już prawie 20 lat. Nie potrzeba nam do tego żadnej fundacji. Tak mogą
      postępować wszyscy.
    • Gość: maruti Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.09, 21:24
      1. Prawidłowo w jęz. polskim jest Afrykanin, a nie Afrykańczyk.

2. To nie do nas należy ocena czy dane słowo jest obraźliwe (czyli
      użytkowników). Taka ocena należy do odbiorców tego słowa. Jeśli Afrykanin uważa,
      że Murzyn jest dla niego słowem pejoratywnym to tak jest.

pzdr
      • Gość: zzzZZZzzz Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.chello.pl 28.11.09, 22:59
        To jest nasz kraj, nasz język i nasza kultura - jeszcze tego brakowało, żeby
        mieszkający tu od 5-10, a nawet 15 lat murzyn, który pewnie do tej pory nie
        potrafi powiedzieć poprawnie zdania po polsku mówił nam, że mu się nie podoba
        jakiś zwrot. Zapewne nie podoba mu się, bo go nie rozumie, nie zna jego
        pochodzenia, znaczenia ani wydźwięku. Idźcie im dalej na rękę to za 10 lat okaże
        się, że w Polsce było niewolnictwo i tysiące murzynów po polskich wioskach
        buraki i ziemniaki kopało.

Jakie pejoratywne konotacje ma słowo murzyn ? Tylko nie wyjeżdżaj ze zbieraniem
        bawełny, bo to nie ten kontynent i nie ten czas...
        • wj_2000 Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 29.11.09, 17:27
          Gość portalu: zzzZZZzzz napisał(a):
          > Zapewne nie podoba mu się, bo go nie rozumie, nie zna jego
          > pochodzenia, znaczenia ani wydźwięku.

Prawdopodobnie ucząc się polskiego spotkał tłumaczenie: nigger - po polsku murzyn.
          A w rzeczywistości murzyn jest określeniem dość neutralnym.
          Napisałem "dość", bo jednak w niektórych powiedzeniach słowo to pojawia się w
          kontekście upokarzającym: "Murzyn zrobił swoje - murzyn może odejść" i parę
          podobnych.
          Powiedzenia te powstały w związku z tym, że murzyni byli (i nadal są) bardzo
          często w wielce niekomfortowej sytuacji. To oni na wielką skalę byli w czasach
          nowożytnych niewolnikami. To oni nadal są, średnio, dużo biedniejszymi
          obywatelami w świecie białego człowieka.

Można zapytać z czego się ich dola bierze? Czy tylko z przypadku, czy może
          jednak potencjał intelektualny, a w związku z tym i etap rozwoju cywilizacyjnego
          jest u ludów "czarnej" Afryki, niższy niż u europejczyków, co skutkowało tym, że
          owi europejczycy bez skrupułów ich wykorzystywali. Ja uważam za oczywiste że
          tak jest i uważam też za oczywiste, że owej przewagi wykorzystywać się nie powinno.
          Według większości definicji jestem zapewne rasistą, ale nic na to nie poradzę.
          Przyjmując do wiadomości fakt zróżnicowania genetycznego nie wyciągam z tego
          wniosku, że byłoby dobrze wprowadzić prawne zróżnicowanie z tego wynikające. Bo
          to jest "twardy" rasizm.

Zresztą jako Słowianin uważam, że należę do grupy (swoistej "podrasy") mniej
          wartościowej niż Germanie. I z pokorą się z tym godzę. W swoich działaniach
          indywidualnych staram się brać przykład z ich pracowitości, odpowiedzialności,
          punktualności, praworządności, etc. etc. Niewiele więcej mogę zdziałać.
          Oczywiście, tym bardziej nie chciałbym urodzić się murzynem, a jeszcze bardziej
          garbatym czy niemową.
      • Gość: Anita Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.nc.res.rr.com 29.11.09, 02:14
        Ciesze sie, ze ktos to napisal: 'nie do nas nalezy ocena czy dane
        slowo jest obrazliwe'. Jezeli ten, o kim sie mowi czuje sie
        dotkniety, wypadaloby wysluchac i postarac sie spojrzec na rzecz z
        jego punktu widzenia.
        • Gość: qwas Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 05.06.13, 00:09
          Guzik mnie jego punkt widzenia obchodzi. Mój język i ja decyduję co jest obraźliwe, co neutralna a co pozytywne. Negatywne to asfalt, bambus, czarnuch natomiast murzyn, czarny, czarnoskóry są określeniami neutralnymi. Jak to odbierają czarni mam głęboko w nosie. Może jeszcze zmieńmy słowo Niemiec, na Dojcz, bo Niemiec pochodzi od niemy (bo ich nie rozumiemy) a przecież to może być obraźliwe Może Włoch chce być Italiano, bo mu się słowo Włoch z włochatym kojarzy itd. Wara od polskiego. Swoje języki niech przerabiają.
          • Gość: zuza Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.dynamic.chello.pl 12.09.13, 09:12
            Oczywiscieze obraza. Murzyn to znaczy niewolnik. Nie ma to nic wspolnego z kolorem skory
    • Gość: ab Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.09, 21:26
      omfg, dajcie juz spokoj z ta politpoprawnoscia
    • Gość: gosciu Głos opozycji IP: *.chello.pl 28.11.09, 21:28
      www.youtube.com/watch?v=huXMJTOoiG4
    • Gość: ogi Moje dziecko wychowuje się na "Murzynku Bambo" IP: 77.255.34.* 28.11.09, 21:29
      Moja córeczka od początku przedszkola (czyli w wieku niecałe 2,5 roku) miała możliwość bawić się z dzieciaczkami afroamerykańskimi lub z par mieszanych gdzie kolor skóry jest zdecydowanie ciemniejszy i moim zdaniem artykuł jak i komentarze to stek bzdur. Rodzice są odpowiedzialni za to jak ich dzieci traktują ludzi innego koloru skóry. Dla mojego dziecka od samego początku było to coś naturalnego, że ludzie różnią się barwą skóry. To czego należy uczyć dzieci to szacunek do każdego człowieka, jego pochodzenia i kultury.
      • nikodem_73 Re: Moje dziecko wychowuje się na "Murzynku Bambo 28.11.09, 23:10
        Dokładnie.
    • wuk4 Czy "Koncert Jankiela" też obraża? 28.11.09, 22:18
      Żyd z Wesela Wyspiańskiego też?

Bo nikt na razie nie wpadł na taki szalony pomysł. Choć pewnie ci
      dwaj starsi i starozakonni panowie zostali opisani dość
      stereotypowo.

Murzynek Bambo i Kali również tak zostali opisani, jak to znamy, bo
      wtedy taki był w Polsce stereotyp mieszkańców Afryki. Ale nie jest
      to jakiś wyraźny rasizm, złośliwość czy fobia.

Chyba nie warto tych utworów porównywać do "Mein Kampf" Hitlera.
    • vonslavek Dla kogo jest ten artykuł? 28.11.09, 22:25
      I po co on powstał?
    • Gość: kabak Afrykańczyk a Murzyn IP: *.acn.waw.pl 28.11.09, 22:26
      Podobnie jak Europejczyk i biały. Część Afrykańczyków stanowią
      Arabowie, a więc biali.

Po polsku w słowie "Murzyn" nie ma nic obraźliwego.

Natomiast wierszyk jest raczej śmieszny niż obraźliwy. Bohater
      przedstawiony jest z sympatią: miły, wesoły, uczy się pilnie.
      Ucieka przed koniecznością picia mleka jak polskie dzieci, tylko
      możliwości ma większe (u nas nie zawsze drzewo pod ręką).
      Jest dumny ze swojego koloru skóry, nie chce się wybielić. Nie to,
      co w jednym z katolickich pism, gdzie podpisują zdjęcie murzyńskiego
      dziecka "szkoda że modlitwa nie może wybielić mi skóry..."

Rasistowskie to jest akurat wspominane w tekście "W pustyni i w
      puszczy".
      • olo-international Re: Afrykańczyk a Murzyn 28.11.09, 22:47
        Gość portalu: kabak napisał(a):

> Po polsku w słowie "Murzyn" nie ma nic obraźliwego.
        >
        A skąd wiesz, że nie ma nic obraźliwego? Czy to jest opinia wg twojego kryterium, czy wg kryterium właśnie tego innego, w tym wypadku Murzyna? W świecie tolerancji w takiej sytuacji nie liczy się twoje kryterium, a kryterium osoby słowem/wypowiedzią dotkniętej. Jesli nie czuje się dotknięta, nie ma problemu. Jeśli natomiast dotknięta się czuje, to twoim zadaniem/powinnoścą jest to respektować i zmienić swoje zachowanie/słownictwo/wypowiedzi.
        To w skrócie jest tolerancja i respekt dla ludzi innych niz ty czy ja. To jest to czego w PL często brakuje i to co wielu Polakom na Zachodzie tak się podoba.
        • nikodem_73 Re: Afrykańczyk a Murzyn 28.11.09, 23:06
          Stary, ale pitolisz.

No to oświadczam, że dla mnie obraźliwe jest używanie angielskich słówek w
          identyfikatorach użytkownika.

Ponieważ czuję się dotknięty przez "olo-international" domagam się respektowania
          tego i zmiany zachowania/słownictwa/wypowiedzi.

Łapiesz już o co chodzi?

Uleganie poglądom i zapatrywaniom innych ludzi nie jest "tolerancją" i
          "respektem". Jest uległością. A to nie jest to samo.
          • olo-international Re: Afrykańczyk a Murzyn 29.11.09, 00:55
            nikodem_73 napisał:
            >
            > Uleganie poglądom i zapatrywaniom innych ludzi nie jest "tolerancją" i
            > "respektem". Jest uległością. A to nie jest to samo.

Ty na prawdę tego nie chcesz zrozumieć.
            Tak więc mogę cie potępiać/obrażać za to że myślisz inaczej niż ja lub przyznać ci prawo do odmiennego zdania od mojego i nadal cię respektować. Na tym polega różnica między nietolerancją a tolerancją.
            • nikodem_73 Re: Afrykańczyk a Murzyn 29.11.09, 16:36
              No cały czas to robisz! Każda Twoja wypowiedź świadczy o nietolerancji i stałym
              obrażaniu mnie! Natychmiast zmień "olo-international" na "olo-międzynarodowy"!
              Inaczej jesteś nietolerancyjny! :>
        • dorsai68 PIsałem chłopcze, doucz się. 29.11.09, 01:31
          Bo masz braki w podstawach edukacji.
          Słowo "Murzyn" pochodzi od "Maur", a to z kolei z łacińskiego Maurus czyli czarny. O ile jednak określenie "czarnuch" było w Polsce obelżywe zawsze, o tyle "Murzyn" nie. Odwrotnie niż angielskie nigger, które od zawsze ma charakter obraźliwy, bo kojarzone jest z czarnym niewolnikiem.
      • Gość: ? Arabowie - biali? Oni się za białych nie uważają, IP: *.brz.warszawa.supermedia.pl 30.11.09, 10:38
        a biali vice versa.
    • Gość: kabak A swoją drogą "Bambo" w szkole? IP: *.acn.waw.pl 28.11.09, 22:28
      Przecież to jest adresowane do dzieci z młodszych grup
      przedszkolnych.
    • Gość: saby Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: 62.108.186.* 28.11.09, 22:30
      To murzyn nie jest murzynem ? A kim? Czy okreslenie "arab" tez jest
      pejoratywne? A okreslenie "tatar"? Kiedy uczyłem sie tego wierszyka -
      jego bohater wydawał mi sie wesołym chłopcem i zazdrościłem mu że
      może uciekać mamie na drzewo - palme bo ja takich mozliwości nie
      miałem. I wydawało mi się dowcipne "że się wybieli". Jeśli niektórzy
      z moich kolegów nie chcieli się myć " bo im się skóra zetrze" to to
      tez jest obraźliwe?
      • olo-international Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 22:57
        Gość portalu: saby napisał(a):

> To murzyn nie jest murzynem ? A kim? Czy okreslenie "arab" tez jest
        > pejoratywne? A okreslenie "tatar"?

Obóz w Oświęcimiu teraz nazywa się teraz obozem w Auschwitz. Upieramy się że nie istniały "polskie obozy śmierci" ... ganimy tych którzy używają politycznie niepoprawnych pojęć, które obrażaja Polskę i Polaków. I dobrze.
        Jednocześnie warto pamiętać że oprócz nas istnieją inni, którzy moga się czuć dotknięci przez to czy tamto. Należy to repektować i zamiast podnosić narodowo-rasowe larum, należy odpowiednio dostosować nasze słownictwo/zachowania/programy nauczania. Przecież to takie proste, a dlaczego mamy z tym tak wielki problem?

• Gość: zzzZZZzzz Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.chello.pl 28.11.09, 23:05
          Bo określenie Afrykanin jest w wielu przypadkach nielogiczne, zbyt rozległe
          przez co niespójne i wprowadza tylko nazewniczy zamęt. Do jednoznacznego
          określenia człowieka o czarnym kolorze skóry, bez względu na kraj i kontynent, z
          którego pochodzi służy w języku polskim słowo MURZYN!
          • nikodem_73 Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 23:08
            Dodatkowo określenie "Afrykanin" jest w wielu przypadkach po prostu NIEPRAWDZIWE.
    • Gość: lazik Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.b2b2c.ca 28.11.09, 22:41
      Czy juz Wy wszyscy powariowaliscie? To juz nic nie mozna powiedziec
      we wlasnym kraju na "Murzynow" bo od razu "rasizm"!!! Za granica
      smieja sie z Polakow, we Francji mowi sie "boire comme un Polonais"
      czyli pic jak Polak, co ma bardzo zle znaczenia, w Kanadzie mowi
      sie "jesc po polskiemu" czyli resztki!!! I to nikomu nie
      przeszkadza! Mieszkam za granica i ze 20 razy zostalem napadniety i
      pobity przez "Afrykanow" i uwierzcie mi, nie warto ich bronic!
      • Gość: albert a jak oni sami mówią IP: *.acn.waw.pl 28.11.09, 23:02
        5 lat byłem (mieszkałem i pracowałem) w Afryce. Oni sami o sobie
        mówią "czarni". Słowo "Afrykanin" jest niejednoznaczne bo jest
        Afryka "biała" (=północna) i "czarna (=reszta).
        • Gość: maruti Re: a jak oni sami mówią IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 09:10
          Czarny to nie to samo co Murzyn. Na określenie 'czarny' nikt się nie burzy.
    • Gość: issa Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: *.tktelekom.pl 28.11.09, 23:06
      co z Głupim Gabrysiem ??? Też był o nim wierszyk, nie mówiąc już o
      Marku co poszedł na Jarmark i supał mu sie piasek z worka... moze
      dzieciom przestańmy wogóle czytać bo za 20 lat ktoś powie że
      Franklin, krecik czy Kubuś Puchatek to bajki dla przyszłuch młodych
      zoofilow skoro Bambo wychowuje przyszłych rasistow.
    • magda_z_poznania Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 23:19
      Murzynek Bambo w Afryce mieszka,
      Czarną ma skórę ten nasz koleżka.
      Murzyni mają czarną skórę bo są wystawieni na silniejsze działanie promieni słonecznych. Biali - na mniej intensywne, więc są jaśniejsi.

Uczy się pilnie przez całe ranki
      Ze swej murzyńskiej Pierwszej czytanki.
      I dobrze, że się uczy:) Jak jest Murzynem/Azjatą/Europejczykiem/Indianinem, to się uczy ze SWOJEJ Pierwszej Czytanki.

A gdy do domu ze szkoły wraca,
      Psoci, figluje - to jego praca.
      Jak wszystkie dzieci:)

Aż mama krzyczy: "Bambo, łobuzie!"
      A Bambo czarną nadyma buzię.
      Bo ma czarną buzię a nie np. fioletową

Mama powiada: "Napij się mleka",
      A on na drzewo mamie ucieka.
      Nie On jeden nie lubi mleka

Mama powiada: "Chodź do kąpieli",
      A on się boi, że się wybieli.
      Fajnie, że jeszcze nie dorósł do pragnienia, żeby być kimś, kim nie jest. Czyli cieszy się, że jest jaki jest:)

Lecz mama kocha swojego synka,
      Bo dobry chłopak z tego Murzynka.
      Dziecko, to dziecko - super, że ma kochającą Mamę.

Szkoda, że Bambo czarny, wesoły,
      Nie chodzi razem z nami do szkoły.
      No szkoda, nauczylibyśmy się, że inny nie znaczy gorszy.
      • krwe Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 23:25
        dokładnie :))
        • krwe Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 23:26
          dokładnie,przecież cyt."szkoda że Bambo, czarny wesoły,nie chodzi z nami razem
          do szkoły" to jest wręcz tęsknota za kolegą innego koloru :)
          Polska to nie Ameryka, gdzie czarni byli niewolnikami.Tu też było niewolnictwo i
          nędza.
          jeśli o mnie chodzi,to mogą w Afryce dzieciaki nazywać mnie białym z Warszawy,
          nie będę miał żadnych pretensji ;)

a w ogóle i w szczególe to, pozdrawiam wszystkich białych, żółtych, czerwonych,
          czarnych i zielonych he he ,warszawiaków :)
          • olek_01 Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 29.11.09, 09:46
            krwe napisał:

> dokładnie,przecież cyt."szkoda że Bambo, czarny wesoły,nie chodzi z nami razem
            > do szkoły" to jest wręcz tęsknota za kolegą innego koloru :)

A żebyś wiedział jak jak bym chciał poznać koleżanki tego koloru ... :)
    • Gość: PAN ? Czy menel na klatce zawadza? IP: *.chello.pl 28.11.09, 23:19
      ??????????????
    • nikodem_73 Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 23:36
      Tak sobie poczytałem i tekst i komentarze.

I zaczynam się zastanawiać, czy przypadkiem Unabomber jednak nie miał
      częściowo racji, że "lewacy" (jak ich nazywa) wymyślają problem aby go zwalczać.

Przecież opisane zjawisko dotyka śmiesznie nikłej grupy ludzi. Bo to nawet nie
      chodzi o Polaków. Ba! Nawet nie chodzi o kolorowych. Nawet nie chodzi o
      Murzynów (bo sądzę, że jednak nie wszyscy czują się urażeni wierszykiem
      Tuwima). Chodzi o kilku gostków, którym przeszkadza fragment polskiej
      kultury (i jeśli o mnie chodzi - może im przeszkadzać; w końcu nie ma
      obowiązku uwielbienia polskiej kultury).

Tworzy się jednak z tego wrażenie OGROMNEGO PROBLEMU SPOŁECZNEGO.
      "O! Polacy kajajcie się i wyraźcie skruchę! Pozmieniajcie wszystko dookoła,
      albowiem rasistami jesteście nawet jeśli o tym nie wiecie!"
      . I jak to przy
      każdym "ogromnym problemie społecznym" zaraz zapewne pojawi się kwestia
      stworzenia instytucji, która będzie ów "ogromny problem społeczny" zwalczać.
      Zgadłem?

A! I bym zapomniał! Kiedy będą parytety dla "Poloafrykanów"? No bo przecież
      trzeba wyrównywać szanse - prawda? W polskim sejmie nie ma ani jednego
      poloafrykanina! To ewidentny rasizm! Podobnie jest na polskich
      uczelniach - znikomy odsetek studentów ma nieeuropejską karnację! To skandal!
      Rząd musi coś z tym zrobić!

Reductio ad absurdum? Ależ skądże! Po prostu wskazuję kolejne fronty gdzie
      można "walczyć".

No i co z kawałami o blondynkach? Jeśli zgłosi się kilka blondynek do redakcji
      GazWybu, to powstanie artykuł o tym?

I tak na koniec. Jak już tu ktoś wspominał - w USA Murzyni regularnie rzucają
      "niggerami" do siebie wzajem i jest to uważane za zupełnie normalne i nikomu
      nie przeszkadza. Jednakże dla białego owo słowo jest TABU. Lepiej się przyznać
      do zaawansowanego syfilisu na konklawe niż użyć "słowa na N".

Politpoprawność sprawiła, że nie jest ważne CO się mówi, lecz jest istotne KTO
      mówi. Orwell nawet znalazł słówka opisujące takie zjawisko - "nowomowa" i
      "dwójmyślenie" - te same słowa wypowiadane przez "słusznych" są piękne i
      mądre, a wypowiadane przez "niesłusznych" są ohydne i idiotyczne.
    • misself Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 28.11.09, 23:56
      Dobrze, że nie napisali, że Tuwim był żydowskiego pochodzenia... To by dopiero
      było w komentarzach :-)
      • piotr7777 Re: Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? 29.11.09, 00:13
        Wiersz o Murzynku Bambo czy W pustyni i w puszczy to klasyka naszej
        literatury i proby eliminacji z programów nauczania przez element
        napływowy są czymś niedopuszczalnym.
        Slowo Murzyn jest slowem neutralnym, podobnie jak "czarny". Pojęcie
        Afrykanin oznacza mieszkańca Afryki a ten kontynent zamieszkują
        również Arabowie, podobnie jak Azję. Jeśli więc czarnoskórzy
        domagają się tego określenia wyłącznie dla siebie to oni są
        rasistami.
        A poza tym wierszyk o Murzynku Bambo jest, jak to wykazano wyżej,
        sympatyczny i bez podtekstów rasistowskich.
        Tym panom trzeba podziękowac a ich poradnik schować głęboko do
        szuflady.
        Podejście jakie zaprezentował ktoś powyżej :"o tym czy coś jest
        obrażliwe decyduje nie intencja mówiącego a odczucie adresata" w
        Szwecji doprowadził do absurdu, o czym były artykuły w GW przed
        rokiem (tzw. polityka queer).
        • voytexbezportek Co z tego , ze klasyka ? 29.11.09, 01:08
          Samo to , ze to klasyka, nie znaczy jeszcze ze nie zawiera tresci rasistowskich.
          Wiersz o "murzynku bambo" jest jak puiszesz "bardzo sympatyczny". Dla kogo ?
          Moze dla ciebie, napewno nie dla czarnych mieszkajacych w Polsce.
          • piotr7777 Re: Co z tego , ze klasyka ? 29.11.09, 01:17
            voytexbezportek napisał:

> Samo to , ze to klasyka, nie znaczy jeszcze ze nie zawiera tresci
            rasistowskich
            > .
            > Wiersz o "murzynku bambo" jest jak puiszesz "bardzo
            sympatyczny". Dla kogo ?
            > Moze dla ciebie, napewno nie dla czarnych mieszkajacych w Polsce.

To niech przeczytają inne wiersze Tuwima. Niech poznają NASZĄ
            kulturę a nie każą nam poznawać swoją bez wzajemności.
          • dorsai68 Ot, kolejny wtórny analfabeta. 29.11.09, 13:00
            To że jakiś Murzyn nie potrafi przeprowadzić analizy wiersza Juliana Tuwima może nie budzić zdziwienia, ale fakt, że takiej analizy nie potrafi przeprowadzić Polak, to tragedia systemu nauczania.
            • voytexbezportek dziekuje profesorze , ze przywolales mnie .. 29.11.09, 17:45
              do porzadku i zechciales wspanialomyslnie nazwac mnie analfabeta. Kocham
              Tuwima; i napewno nie mial on rasistowskich uprzedzen; albo byc moze mial ale
              wtedy wiekszosc miala. Liczy sie tu i teraz. Dla czarnych mieszkajacych w
              Polsce albo czarnych polakow, tego typu wierszyki w podrecznikach sa bardzo
              ofensywne i ksztaltuja uprzedzenia u dzieci, ktore sie na nich ucza. Jesli byl
              bys czarnym zyjacym w polskiej kulturze tez bys byl oburzony. Jesli twierdzisz,
              ze nie, jestes hipokryta. I twoje pelne nadetej erudycji analizy historyczno,
              etymologiczno, literaturoznawcze; sa nie na temat.
              • dorsai68 Nadal bełkoczesz. nt. 29.11.09, 19:12
    • Gość: Juri chora żałosna polityczn poprawność IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.09, 00:15
      od kiedy to okreslenia " Murzyn" czy "czarny ' są obraźliwe?
      do 'Murzynka Bambo" jakiś murzyn się przyczepił..ludzie!!!!
      ratunku!!!!
      • voytexbezportek Re: chora żałosna polityczn poprawność 29.11.09, 01:15
        Na pewno ty bedac czarnym mieszkajacym w Polsce nie mial bys nic przeciwko temu
        zeby wolali do ciebie "murzynek bambo". Nie wiem co rozumiesz tutaj przez
        "polityczna poprawnosc". Totalne odrzucanie "politycznej poprawnosci" moze byc
        tak samo glupie jak sama ona. Kieruj sie zdrowym rozsadkiem.
        • habibi888-pl "Kieruj sie zdrowym rozsadkiem. " 29.11.09, 15:20
          No właśnie. Czy mówisz o wierszyku dla dzieci, czy o przygłupach, którzy zapamiętali, albo, co bardziej prawdopodobne, podchwycili jedną linijkę z owego utworu i używają jej, by obrazić.
    • Gość: dres Czy "Murzynek Bambo" obraża Afrykanów? IP: 193.0.72.* 29.11.09, 00:27
      MEN powinno zamiast religii wprowadzić w szkołach przedmiot o
      nazwie TOLERANCJA. W PL rodzi się niewielu nowych obywateli. Należy
      jednak pamiętać również o tym, że część z nich wyjedzie z tego
      beznadziejnego kraju. W przyszłości będziemy musieli ściągać do
      Polski pracowników z zagranicy, gdyż bez nich nasza gospodarka
      padnie. Tylko kto przyjedzie do tej rasistowskiej biedy z nędzą? Na
      Ukraińców nie mamy co liczyć, ponieważ prognozy demograficzne dla
      ich kraju są wręcz katastrofalne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka