venettina 01.12.09, 19:26 Czy przy ulicach i drogach powinny stac krzyze ustawione przez bliskich ofiar wypadkow? Miasto je uprzatnelo i juz jest krzyk ze powinny stac jak je ktos postawi, razem ze niczami. Jakia jest wasza opiania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xxx Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 19:52 Nie powinny, droga to nie cmentarz. Poza tym nie działają jako przestroga. Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? 01.12.09, 21:05 Ja mam mieszane uczucia. Z jednej strony: jasne upamiętnienie i ok ale z drugiej strony gdyby każdy bliski kogoś kto zmarł przy drodze w wypadku stawiał w miejscu takiej tragedii krzyż to jakby te pobocza wyglądały? Zastanówcie się. Krzyż koło krzyża koło drogi i tak z 20 krzyży w takim miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? IP: *.aster.pl 01.12.09, 22:36 Raczej chyba nie powinny, ale temat jest niezwykle delikatny - dotyczy przecież czyjejś tragicznej śmierci. Mnie osobiście takie sposoby upamiętnienia nie przeszkadzają. Zresztą dość trudno jest zabronić rodzinie ofiary postawienia krzyża w pobliżu miejsca wypadku. Podobnie sytuacja wygląda ze zniczem. Jeśli bliscy chcą w ten sposób oddać hołd, albo choć na krótko upamiętnić miejsce wypadku (znicz), to mają do tego prawo. Jednak chyba lepiej by było, gdyby tę pamięć ograniczyć do znicza. I nie chodzi tu o minimalizację, tylko o traktowanie krzyża w sposób szczególny, czyli nie powinno się go stawiać w każdej części miasta i na poboczach dróg. To kwestia szacunku, ale znowuż w zderzeniu z ludzką śmiercią trudno mówić o braku szacunku przy jego wykorzystaniu. To trudny temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? IP: *.acn.waw.pl 01.12.09, 22:53 Krzyże przy drogach są stawiane od kilku lat. Gdy będą przyrastały w takim tempie to co będzie za kilkanaście lat ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? IP: *.aster.pl 01.12.09, 23:31 Właśnie. Również dlatego mam zastrzeżenia, bo tę rosnącą liczbę też wzięłam pod uwagę. Nie powinno dochodzić do sytuacji, w której wyrasta las krzyży. Ale to już zadanie dla kierowców. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuna Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.09, 09:06 Wówczas każda droga stanie się...drogą krzyżową. Jak tu ktoś zauważył, temat delikatny, tragedie niezaprzeczalne i związek rodziny z miejscem dramatu jest jasny, ale znając ludzką naturę można przypuszczać, że zaraz znajdą się ludzie mający w tym swój biznes i zrobi się bajzel na kółkach. Hołota potrafi z każdego nieszczęścia zrobić interes: już widzę te wytwórnie krzyży przydrożnych: "krzyż A2", "autostradowy" i "przypolny", "krzyż rowerzysty", "krzyż dziecka na drodze"... Smutny temat, ale wydaje mi się, że pamięć o zmarłym to indywidualna sprawa rodziny, a wystawianie smutku na widok publiczny powoduje że oswajamy się z nim i tracimy wrażliwość. Przestaniemy najzwyczajniej zauważać te krzyże. Odpowiedz Link Zgłoś
f.l.y Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? 02.12.09, 11:33 zawsze byłam, jestem i będę przeciwna stawianiu krzyży przy drogach i ulicach od tego są cmentarze, by tam, palić znicze i kłaść kwiaty widuję krzyże motocyklistów z ich(?) kaskami na krzyżu, widok b.niemiły, okropny - co ma upamiętniać? 200km na liczniku? Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę 02.12.09, 11:57 ale jaki sens ma ochrona krzyży postawionych z naruszeniem prawa? ot choćby art. 30 ust. 4 prawa budowlanego. bo ktoś zgłaszał te krzyze gdzieś? Odpowiedz Link Zgłoś
le.chujarek cie choroba 02.12.09, 12:05 chodziło mi o art. 30 ust. 1 p. 4 oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? IP: *.aster.pl 02.12.09, 14:55 Pamięć o zmarłym czci się w miejscu jego pochówku, a nie tam gdzie zmarł/zginął. Czy ktoś widział krzyże w szpitalach? Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Krzyze przy ulicach i drogach - tak czy nie? 02.12.09, 16:51 Niektórym czerwone gwiazdy bardziej pasują. Odpowiedz Link Zgłoś