tymoteuszka 23.06.10, 21:42 Jakie znacie wersje? Według moich informacji dokumenty z pomiarów są już gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zabu23 Re: Co z aktami notarialnymi? 23.06.10, 21:53 Jakoś ciężko mi w to uwierzyć no ale ... Jeżeli dokumenty są gotowe i deweloper złożył je do odpowiedniego urzędu to za 7 dni (tyle trwa procedura) można by zacząć pisać akty. Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 24.06.10, 07:23 wg.moich info(z przedwczoraj chyba jesli pamięć mnie nie myli) dokumenty inwentaryzacyjne są niby gotowe ale anluk ich jeszcze nie ma. Niemniej sprawa przedstawiana była przez developera optymistycznie na zasadzie, że te dokumenty to praktycznie za dzień dwa bedzie miał i rusza z nimi do urzędów. No i potym tydzień na uprawomocnienie ale nie czekając na to anluk ma już zacząć tworzyć harmonogram spotkań w celu przedstawienia projektu aktu notarialnego czy jakoś tak pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ruda015 Re: Co z aktami notarialnymi? 24.06.10, 10:32 Mi powiedziano, że dokumenty nie są jeszcze dostarczone, czekają na geodetę. Każdemu mówią co innego. Odpowiedz Link Zgłoś
ulazmuda Re: Co z aktami notarialnymi? 24.06.10, 11:45 Podczas rozmów z osobami z ANŁUK zrozumiałam że oni jeszcze nie odebrali osiedla od GLOBALA, nie wiem czy ma to wpływ, widać że Global ciągle coś na osiedlu poprawia, może jak poprawią wszystkie reklamacje wtedy się doczekamy aktów Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 24.06.10, 13:28 eee nie odebrać to już odebrali to są naprawy w ramach rękojmi, gwarancji czy jak to się tam nazywa a odbiórod globala był chyba na początku br. Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Co z aktami notarialnymi? 24.06.10, 18:44 Nic nowego że każdemu mówią co innego, i to zarówno nam mieszkańcom, jak notariuszowi. Ja w pn czy we wt od developera uzyskałem info że czekają na dokumenty z pomiarów. Natomiast notariusz otrzymał informacje od developera, że czekają na dokumenty z urzędu...a prawda pewnie jest zupełnie inna :) Także drodzy sąsiedzi sami widzicie jak trzeba podchodzić do wiadomości od naszego developera Odpowiedz Link Zgłoś
on.2 Re: Co z aktami notarialnymi? 25.06.10, 08:21 Jeżeli nie podejmiemy konkretnych działań to może okazć się pewnego dnia ża Anłuk jest bankrutem i zostało wszczęte postępowanie upadłościowe, a nasze mieszkania są przedmiotem egzekucji Nikt z nas nie wie jaka jest kondycja firmy Może Świderscy wyprowadzili majątek ze spółki i próbują jeszcze zwinąć kasę za ostatnie mieszkania Świderscy są świadomi, że podpisaniu umów sprzedaży będą musieli zapłacić podatek dochodowy i może dlatego odwlekają finalizację aktów mieli zacząć budowę nowego budynku i nic się nie dzieje To są tylko hipotezy ale sytuacja jest nieciekawa Co proponujecie że możemy wspólnie zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Co z aktami notarialnymi? 25.06.10, 08:41 W środę geodeta (t. 509149449) powiedział, że trwa drukowanie dokumentów i do końca tygodnia powinien je dostarczyć Anłukowi, po czym ten powinien je zawieźć do urzędu i po ok. 2 tyg. można by zacząć podpisywać akty. Pytanie tylko czy wtedy nie będzie kolejnej przeszkody...wszak trochę znamy naszego dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
ulazmuda Re: Co z aktami notarialnymi? 25.06.10, 15:56 Mi notariusz doradził aby spisać umowę przyżeczenia w formie aktu notarialnego co zabezpieczy mnie przez przejęciem majątku dewelopera przez komornika w razie jego bankructwa, tak też zrobiłam. W kwietniu tego roku księga wieczysta osiedla była czysta tzn nie była obiążona żadną hipioteką. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 28.06.10, 09:47 Witam. Jakieś postępy, drodzy Sąsiedzi w sprawie aktów?? Tzn. interesuje mnie, co tym razem stanęło na przeszkodzie :) Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietan1 Re: Co z aktami notarialnymi? 28.06.10, 11:20 Ula, umowa w formie aktu nie zwolni twojego mieszkania z zajęcia przez komornika jeśli, by do tego doszło, spowoduje tylko, że po jego licytacji Ty będziesz miała pierwszeństwo do pieniędzy uzyskanych ze sprzedaży. Najszybciej staniemy się chyba właścicielami przez zasiedzenie... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
zabu23 Re: Co z aktami notarialnymi? 05.07.10, 21:09 W dniu dzisiejszym dzwoniłem do biura i usłyszałem że wszystkie doumenty zostały złożone w piątek i jak wszystko przejdzie to w następnym tygodniu zaczną pisać akty, a komornik wysłał pisma jak już było wszystko zapłacone. Zobaczymy ile w tym prawdy :) Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Co z aktami notarialnymi? 06.07.10, 13:18 No to wciskali kit, przed chwilą dzwoniłem do notariusza - nadal czekają na dokumenty... no chyba że dokumenty zostały złożone gdzie indziej, ale z moich informacji to czekał na nie już tylko notariusz. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 06.07.10, 13:30 Kriis, wedle info z Anłuka dokumenty zostały w piątek złożone do Starostwa- decyzja w 14 dni (od zeszłego piątku) a następnie Notariusz (o ile nie pojawią się jakieś kolejne bariery) Odpowiedz Link Zgłoś
zabu23 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.07.10, 09:23 Mi Pan Wojtek powiedział że max 7 dni, w urzędach nie znają innych dni tylko robocze:), teraz pozostaje nam tylko liczyć na to że nie będzie żadnych błędów w dokumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 08.07.10, 10:57 Wg kpa art.217 starosta ma 7 dni na wydanie zaświadczenia o samodzielności lokalu, czyli teoretycznie za tydzien powinien ruszyć notariusz... Odpowiedz Link Zgłoś
zabu23 Re: Co z aktami notarialnymi? 14.07.10, 11:49 informacja z ostatniej chwili z Anłuka. Dokumentów nadal nie ma odebranych, w zeszłym tygodiu mówili że starostwo ma 7 dni dziś że nic podobnego bo 14 i nie wiadomo z kąd jest tak informacja. Teraz obiecują że może przyszły tydzień :) Ubaw po pachy, bo już tylko tak reaguje na zapewnienia naszych "zorientowanych" prezesów Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 14.07.10, 12:57 a mi wczoraj mówili, że w piątek powinny być już dokumenty wszystkie no wszystko normalnie opada Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 14.07.10, 13:43 nie zauważyliście pozytywnej strony tych informacji... teraz już w dniach podają, a nie w miesiącach, więc nie jest źle ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 14.07.10, 15:25 Nie wiem jak sąsiedzi, ale mój pozew już prawie gotowy (art 64 i 390 kc). Dziś mam spotkanie w tej sprawie: być może to prostsze niż początkowo myślałem. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietan1 Re: Co z aktami notarialnymi? 15.07.10, 15:17 my postanowiliśmy zaczekać kilka tygodni ale wydaje mi się, że sytuacja się nie zmieni. Z drugiej strony czym później tym ciężej będzie odzyskać od developera zwrot kosztów sądowych, bo komornik już mu siedzi na rachunkach. Odpowiedz Link Zgłoś
jozef.balcerek Re: Co z aktami notarialnymi? 17.07.10, 18:30 a może pozew zbiorowy zdopinguje dewelopera? www.wirtualnemedia.pl/artykul/pozwy-zbiorowe-od-poniedzialku Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorzywiosenna Re: Co z aktami notarialnymi? 19.07.10, 11:32 Tego już za dużo... Później okaże się, że bank nie zejdzie z hipoteki póki developer nie spłaci kredytu :( Ja też jestem za pozwem zbiorowym nim będzie za późno. Wystarczy 10 osób z umowami notarialnymi. Mniejsze koszty i każda dobra Kancelaria chętnie podejmie się sprawy, bo wynagrodzenie dla adwokata to 20%! Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 19.07.10, 21:21 Deweloper twierdził na wiosnę (o ile mnie pamięć nie myli), że kredyty spłacone i hipoteki można wykreślać. Mam nadzieję, że wzmianki w KW właśnie wykreśleń dotyczą - wybieram się do sądu, zajrzeć w akta sprawy. Co się zaś tyczy wynagrodzenie, te 20% to chyba górna granica... Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorzywiosenna Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 09:24 taras.m napisał: > Deweloper twierdził na wiosnę (o ile mnie pamięć nie myli), że kredyty spłacone > i hipoteki można wykreślać. Mam nadzieję, że wzmianki w KW właśnie wykreśleń > dotyczą - wybieram się do sądu, zajrzeć w akta sprawy. > Co się zaś tyczy wynagrodzenie, te 20% to chyba górna granica... taras.m napisałem do Ciebie na priva, zerknij w skrzynkę odbiorczą :) Odpowiedz Link Zgłoś
gr8-1 Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 11:38 Czy ktoś ma aktualne informacje o terminie podpisywania aktów notarialnych? A może ktoś już złożył pozew (z tego co wiem pozew to jest prosta sprawa ale z tym pozew łączy się opłata, która wynosi 5% wartości mieszkania...i to jest problem np dla mnie...) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 12:11 No właśnie, czy ktoś ma jakieś informacje? 14 dniowy termin dla Starostwa chyba już minął... Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 16:00 Dokument podobno jest teraz w Geodezji w Wołominie. Jutro tam zadzwonię, bo mam wątpliwości, czy ten dokument w ogóle istnieje. Wyniku pomiaru od geodety do tej pory nie dostałam. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 16:04 A do kiedy owy dokument ma w tej geodezji pozostać?? To już się zaczyna normalna komedia robić. Oby tylko zakończenie nie okazało się dramatem... Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Co z aktami notarialnymi? 22.07.10, 12:51 Kilka dni. Można złożyć prośbę o podanie informacji, czy dokument dot. pomiaru u nich jest i jaki jest jego status na nr faksu 22-7874000: POWIATOWY OŚRODEK DOKUMENTACJI GEODEZYJNEJ I KARTOGRAFICZNEJ ul. Powstańców Warszawy 8 05-200 Wołomin tel.22 787 68 40 a po ok. 4-5 dniach zadzwonić i sie dowiedzieć. Info mogą podać telefonicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
an1974 Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 21:02 Dostałam odpowiedź z "Geodezji" w Wołominie, że dokument dotyczący pomiaru jest u nich. Wprowadzają go do systemu, co powinno potrwać jeszcze kilka dni. Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietan1 Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 14:44 gr8-1 napisał: problem sie zmniejszy jak ruszylibysmy z pozwem zbiorowym wtedy opłata wynosi 2% i koszty zastępstwa dzielimy na 10 :) > Czy ktoś ma aktualne informacje o terminie podpisywania aktów notarialnych? > > A może ktoś już złożył pozew (z tego co wiem pozew to jest prosta sprawa ale z > tym pozew łączy się opłata, która wynosi 5% wartości mieszkania...i to jest > problem np dla mnie...) Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorzywiosenna Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 14:53 elzbietan1 napisała: > gr8-1 napisał: > > problem sie zmniejszy jak ruszylibysmy z pozwem zbiorowym wtedy opłata wynosi 2 > % > i koszty zastępstwa dzielimy na 10 :) > OSOBY ZAINTERESOWANE ZŁOŻENIEM POZWU ZBIOROWEGO zapraszam na priva ;-) proszę sobie podzielić koszt wpisu (2%) na zakupione metry mieszkania. Kwota w przeliczeniu na metry jest niewielka. Lepiej zainwestować niż obudzić się z ręką w nocniku, gdy komornik pozamiata rachunki developera i zabierze się za licytacje naszych mieszkań... Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 21.07.10, 22:32 DOBRE WIEŚCI: W KW gruntu dnia 14 07 2010 pojawiły się wzmianki. Anłuk złożył wnioski o wykreślenie hipotek banków. Wprawdzie zrobili to po raz drugi (za pierwszym razem nieudolnie - sąd oddalił wnioski) i wg mnie aktualne wnioski mogą znów zawierać jakieś niedociągnięcia, ale sam fakt działania Anłuk w tym kierunku napawa optymizmem (jak bym odkrył, że pojawiają się nowe hipoteki, to bym pierwszy od Anłuka uciekał :-) Jeśli sąd wykreśli hipoteki, to będzie duży krok w kierunku aktów. Optymizm, optymizmem, ale ja wciąż zamierzam pozywać Anłuk. Kto chętny na pozew zbiorowy i ma przedwstępną w formie aktu - na priv'a proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 22.07.10, 08:52 Taras.m, czy orientujesz się jak długo może trwać procedura (o ile Anłuk tym razem złożył prawidłowe wnioski) wykreślenia tych hipotek przez sąd?? Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 22.07.10, 20:26 Nie jestem fachowcem, więc poniższe informacje należy traktować jako orientacyjne i subiektywne (coś mogłem przekręcić), ale: Ciężko określić jakiś termin procedury zmian wpisów w KW. Brak regulacji prawnych ustalających ile czasu co powinno trwać. Przy odrobinie szczęścia może kilka tygodni (np 4, może dłużej), realnie ze 2 m-ce, ale może i do końca roku. Żadnych reguł, niestety. Na dodatek jest okres urlopowy... Dodam, że w sądzie spotkałem geodetę. Procedura inwentaryzacji powykonawczej na osiedlu naszej wielkości powinna być wyraźnie krótsza niż 2 m-ce (wg tego geodety). Jej efektem powinny być kartoteki lokali i budynków, które trafiają do starostwa. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 25.07.10, 21:13 Drodzy sąsiedzi! Dostałem na priva kilka maili. Odpowiadając na niektóre z nich (używając funkcji "odpowiedz") dostałem zwrotkę, że wiadomość nie może zostać dostarczona (+ całe wyjaśnienie w stylu daemon'a). Odpowiedziałem na każdą wiadomość na priva. Jeśli ktoś nie dostał ode mnie odpowiedzi, proszę o ponowny kontakt lub przesłanie jakiegoś alternatywnego adresu e-mail. Odpowiedz Link Zgłoś
ja.em Re: Co z aktami notarialnymi? 11.08.10, 15:36 Poprosze o mail do pana,jestem zaintersowana pozwem zbiorowym,posiadam umowe w formie aktu not Magda Odpowiedz Link Zgłoś
maluch.0 Re: Co z aktami notarialnymi? 08.07.10, 14:31 Ja myśle koledzy ze informacje od Anłuka to jedna wielka sciema. Nie wydaje mi sie zeby dokumenty potrzebne do podpisania aktu notarialnego były już w kąplecie. Odpowiedz Link Zgłoś
fifi45 Re: Co z aktami notarialnymi? 15.07.10, 21:54 Ja sie wczoraj dowiedzialam ze jeszcze nie maja wypisu z hipoteki z sadu z Wolomina po kredycie. Zlozyli to 17 grudnia i niby do konca lipca to ma byc, i to o to chodzilo a nie o te sciemnione pomiary. Swiderski na pewno umowil sie z tym geodeta, zeby sie nie spieszyl z pomiarami, bo aktow bez czystej hipoteki byc nie moze, mydlenie oczu!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 15.07.10, 21:56 A skąd taka informacja??? Odpowiedz Link Zgłoś
tie100 Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 09:46 czy są już jakieś nowe ściemy co do aktów? Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 10:36 Najnowsza ściema, to chyba po 15/08. Ale co, to nie pamiętam, bo powoli tracę już rachubę... :) Odpowiedz Link Zgłoś
lagunka.ltd Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 11:30 Witam Sąsiadów, proponuję pomyśleć o pozwie zbiorowym. Wiem, że wszyscy zapewne by się nie zebrali, ale zawsze jakaś liczba osób to juz coś. Krew zalewa, nóż się otwiera w kieszeni na myśl o tym zwlekaniu i ściamnianiu z aktami !!! Od 2 lat słyszę ze akta będą za miesiąc, za dwa tygodnie i tak w nieskończoność. Proszę o jakieś pomysły jak to możemy zrobić i czy byliby chętni. Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorzywiosenna Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 13:01 lagunka temat pozwu zbiorowego był już przerabiany. Aktualnie zbieramy zainteresowanych na priva do kolegi taras.m Warunek jest taki: osoby zainteresowane muszą mieć umowę zakupu mieszkania spisaną w formie aktu notarialnego oraz nie może przedawnić się zobowiązanie developera do podpisania aktu przeniesiania własności lokalu (12 mies. od daty wpisanej w umowę lub aneks) lagunka.ltd napisała: > Witam Sąsiadów, proponuję pomyśleć o pozwie zbiorowym. Wiem, że wszyscy zapewne > by się nie zebrali, ale zawsze jakaś liczba osób to juz coś. Krew zalewa, nóż > się otwiera w kieszeni na myśl o tym zwlekaniu i ściamnianiu z aktami !!! Od 2 > lat słyszę ze akta będą za miesiąc, za dwa tygodnie i tak w nieskończoność. > Proszę o jakieś pomysły jak to możemy zrobić i czy byliby chętni. Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 11:30 moja wersja jest po 16, wlasciwie jest to po 15... ale ... :) No i inspektorzy podobno się urlopują... Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorzywiosenna Re: Co z aktami notarialnymi? 09.08.10, 13:03 a później zapewne inspektorzy będą świętować, bo święta przed nami 1/11, Boże Narodzenie, Nowy Rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
elzbietan1 Co po 16/08 16.08.10, 13:37 Witam, czy dzwonił ktoś z sąsiadów dziś do developera w spr. aktów? Wiem, że 16/08 to ostatni podany termin przez developera na zakończenie spraw urzędowych i rozpoczęcie zapisów u p. notariusz? Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 16.08.10, 20:06 W Starostwie dziś byłem (niestety dotarłem tam po 16:00 - mało czasu do zamknięcia). Oto news'y: Wydz. Budownictwa: zaświadczenia o samodzielności lokali wydane Wydz. Geodezji: na wybranej działce (spośród wielu na których stoi osiedle) brak zarejestrowanych jakichkolwiek budynków. Miałem jeszcze pomysły na obskoczenie ze 2 pokoi/wydziałów, ale skończył mi się czas. Ludzie na których trafiłem niezbyt byli komunikatywni i chętni do współpracy (może pogoda, a może późna pora), więc na wszelki wypadek złożyłem pismo do Starosty zawierające kilka pytań i prośbę o informacje. Coś mi się zdaje, że bez wypisów w kartotek/rejestrów budynków i lokali to nici z aktów :-( Odpowiadając na pytanie: Co po 16/08, rzekłbym: pozew zbiorowy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co po 16/08 16.08.10, 20:24 Taras m. czy w Anłuku wiedzą, że jeśli nie będzie aktów ruszacie z pozwem?? Może taka informacja by ich zmobilizowała, a przecież i tak jeśli z tym ruszycie, spotkacie się w sądzie. Sam pewnie w końcu zastanowił bym się nad tym Waszym rozwiązaniem (jeszcze jest we mnie odrobina wiary w to, że akty wkońcu będą), ale niestety nie mam umowy w formie aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 16.08.10, 21:02 Anłuk jeszcze CHYBA nie wie. Na razie wiedzą, że złożyłem pozew indywidualny (nie ja jeden) i nie zrobiło to żadnego wrażenia. Wręcz przeciwnie: do odbioru mieszkania podchodziłem już ze 2 razy w tym tylko roku i trzeciego doprosić się nie mogę :-( Co do złożonego pozwu, to bieg sprawy wstrzymałem, bo weszły pozwy zbiorowe (tańsze i podobno szybsze). Nadto jest pokaźna grupa chętnych. Na rozmowę z Anłukiem wybierzemy się wkrótce, mając jakieś konkretne propozycje. Co do wiary: na wiosnę miałem w sobie tyle wiary, że sam bym ludziom pozwy odradzał. Nawet dostałem pisemko dla banku z terminem realizacji umowy, który już dawno minął. Nauczony takim doświadczeniem wolę grać na wariant pesymistyczny i być mile zaskoczonym, niż po raz kolejny się rozczarować. Tym bardziej, że rękojmia już biegnie... Co do formy twojej umowy, to zbieramy też chętnych bez aktu. Trzeba będzie skonsultować z prawnikiem sytuację takich umów. Wydaje mi się, że może da się sformułować jakieś inne roszczenie niż w przypadku przedwstępnych aktów i najwyżej będzie oddzielny pozew zbiorowy... Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co po 16/08 16.08.10, 21:26 Jak teraz znowu w Anłuku rzucą jakiś chory termin, to przemyślę... Mimo wszystko spotkajcie się z Anłukiem zanim ruszycie z tą całą machiną. Być może przestraszą się kosztów ewentualnego procesu i się wkońcu zmobilizują do działąnia. A akty leżą przecież we wspólnym interesie nas wszystkich. Ponadto z drugiej strony, jeśli faktycznie okaże się mają zamiar za chwilę ruszać z aktami, proces byłby chyba bezzasadny... Kurcze, najgorsza w tym wszystkim jest ta dezinformacja... Przydały by się wreszczcie (choć raz..:\ ) jakieś konkretne info (DATY!!!) ze strony dewelopera. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 16.08.10, 22:31 Dezinformacja... dlatego biegam a to do sądu wieczystoksięgowego, a to do starostwa, żeby się czegoś dowiedzieć. Do dewelopera stosuję zasadę ograniczonego zaufania. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co po 16/08 17.08.10, 09:21 To się ceni, Sąsiedzie :) A jak tam sytuacja z KW?? Pisałeś kiedyś, że złożyli na początku lipca wniosek o wykreślenie banków... Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 17.08.10, 20:24 Co do KW, to czekamy. Z tego co pracownik Sądu mówił, to cała procedura może potrwać od kilku tygodni do kilku miesięcy, zależy od przypadku (vide pierwszy wniosek składany wiosną). A wniosek wpłynął ok połowy lipca ;-) Co do cenienia, to dziwi mnie, że tylko mnie się chce :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co po 16/08 17.08.10, 21:00 Oto najnowsze info z biura. Do piątku ma już ostatecznie wpłynąć ten brakujący dokument z geodezji, od razu przekazują komplet Pani Notariusz, kilka dni na przygotowanie wzoru i ... Akty. No, zobaczymy ile tym razem w tym wszystkim prawdy. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 17.08.10, 21:38 Cóż, mimo mojego stosunku do info z biura Anłuk, trzymam kciuki i ja :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marenza Re: Co po 16/08 17.08.10, 22:08 My właśnie dostaliśmy aneks od anłuku odnośnie aktów, do przedstawienia w banku -termin do końca grudnia 2010 super prawda!!!!!!Brak nam już słów Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorzywiosenna Re: Co po 16/08 18.08.10, 13:18 szczerze mówiąc to byłbym usatysfakcjonowany gdyby do końca roku udało nami się uzyskać akty. marenza napisała: > My właśnie dostaliśmy aneks od anłuku odnośnie aktów, do przedstawienia w banku > -termin do końca grudnia 2010 super prawda!!!!!!Brak nam już słów Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 18.08.10, 17:22 .. i oby nie był to koniec roku 2011 :-) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co po 16/08 24.08.10, 10:22 Podobno są już wszystkie dokumenty (informacja z wczoraj). Anłuk idzie jutro z nimi do Notariusza... Trzymajcie mocno kciuki, Sąsiedzi!!! :) Miejmy tylko nadzieje, że nie są to znowu obiecanki, cacanki z ich strony... Odpowiedz Link Zgłoś
monikam1981 Re: Co po 16/08 24.08.10, 10:31 Potwierdzam wiadomość. Wszystkie dokumenty są już gotowe do podpisania aktów teraz tylko zostaje nam trzymać mocno kciuki aby wszystko było w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co po 16/08 24.08.10, 11:51 potwierdzam choć jednocześnie brak informacji co dalej (tzn. w jakiej perspektywie czasowej należałoby się spodziewać kontaktu ze strony firmy anluk) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co po 16/08 24.08.10, 12:52 Słuchajcie, dzwoniłem przed chwilą do kancelarii Pani Teresy Jamróz Wiśniewskiej, która ma się zajmować naszymi aktami i też mają informację, że Anłuk ma już wszystkie potrzebne (i uprawomocnione) dokumenty. Pani Notariusz, która ma się zajmować naszymi aktami wraca w czwartek z urlopu, więc więcej będzie wiadomo na pewno po czwartku. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co po 16/08 24.08.10, 17:20 Trzymam kciuki i ja. Teraz trzeba zdobyć i przeanalizować projekt aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 24.08.10, 14:06 to na jaką kwote trzeba się szykować w związku z aktami? Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 27.08.10, 15:36 i jak tam szanowne sasiadki i sasiedzi ktos ma jakies nowiny? czwartek minął to może ktos kontaktowal sie z Pania notariusz (bo chyba w czwartek miala wrocic z urlopu) a moze anluk sie do kogos odezwal? pzdr srd Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 27.08.10, 18:02 Ja mam nowiny. Podobno przyszło do mnie pismo ze Starostwa w Wołominie, że 23 08 wydano wypisy z rejestrów gruntu i lokali. Jak dojadę do domu to potwierdzę. Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 31.08.10, 07:32 hej, czy ktoś ma jakieś nowe info? Od czwartku ((26.08.2010) kiedy to miała wrócić z urlopu Pani notariusz mineło już troche czasu - może coś się rozjaśniło w naszej sytuacji? Z góry dzięki za każde info pzdr srd Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 31.08.10, 18:41 Ok połowy bieżącego tygodnia powinien być gotowy projekt aktu. Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 31.08.10, 21:56 dzieki za info btw tak od tygodnia zdominowalismy wątek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 31.08.10, 22:22 ... bo inni się realizują na spotkaniach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kortland Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 08:00 :-) a tak swoją drogą to ciekawy jestem jak wygląda aktywność spotkaniowa - na forum zadne info nt spotkań się nie pojawia i czuje się po wakacjach troche wyalienowany Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 08:04 nie wiem jak aktywność na spotkaniach, ale frekwencjach imponująca... z tego co widze czasem przez okno :) Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 09:21 Witam, no właśnie- na forum nie ma żadnych informacji nt. spotkań... Taras.M, czego generalnie spotkania dotyczą?? (oczywiście poza planowanym pozwem zbiorowym- btw. czy w związku z tym, że coś chyba wkońcu ruszyło z aktami nadal macie zamiar podjąć się tego, czy póki co monitorujecie sytuację?). Jeśli to jakaś tajemnica i nie możecie podać info na fotum, prośba o kontakt na priv rafalfloyd1@wp.pl Ja generalnie jeszcze nie mieszkam i tym bardzej czuje się ,,wyalienowany''. Z góry dzięki za wszelkie info. Odpowiedz Link Zgłoś
tie100 Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 13:38 na spotkaniach są poruszane problemy aktów notarialnych, pozwu do sądu oraz niedoróbek i fuszerek.. Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 13:45 A coś konkretniej można?? :)Jakieś plany działania w związku z powyższym? Odpowiedz Link Zgłoś
tie100 Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 14:03 Ogólnie wszyscy czekają na projekt aktu notarialnego i wtedy mają być wspólne negocjacje co do niektórych zapisów w akcie. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 17:34 e-mail: kortland@gazeta.pl nie działa. Proszę o innego priva. Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 01.09.10, 18:41 Krótka notka dla tych co się czują wyalienowani :-) 1 - Wielkiej tajemnicy ze spotkań nie robimy; ostatnie z nich było w godzinach urzędowania biura i nawet udało się zaczepić Pana Łukasza (nieco się spóźniłem, więc mnie ominęła ta rozmowa) 2 - Pozew zbiorowy - przygotowanie takowego wymaga trochę czasu. Sprawy są w toku i osobiście będę je ciągnął do momentu do kiedy nie będziemy mieć podpisanych aktów, cały czas monitorując sytuację, aby ewentualnie się wycofać, gdyby pozew nie był już konieczny. Być może sam fakt aktywności mieszkańców w tym kierunku doprowadził do sytuacji, że finał wydaje się być bliski (sprawdzaliśmy w Starostwie, Sądzie wieczystoksięgowy, mamy pisma - wszystko wydaje się być dopinane właśnie na przysłowiowy ostatni guzik). 3 - Najbliższy cel: pozyskanie projektów aktów notarialnych - podobno powinniśmy się o nie upomnieć u dewelopera, a nie u notariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
madziarellla Re: Co z aktami notarialnymi? 06.09.10, 10:45 Otrzymałam dziś informację od Anłuku, że w dniu dzisiejszym podpisywany będzie pierwszy akt notarialny. Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 06.09.10, 12:38 and the winner is.... Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 08:41 Co to za spotkanie dzis o 19? Czy to spotkanie dla tych co są zainteresowani pozwem? czy dla wszystkich? Organizowane przez mieszkańców czy przez anłuk? Odpowiedz Link Zgłoś
tie100 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 09:00 a czy mogę wiedzieć gdzie się pojawiła informacja o spotkaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 09:14 pierwsza klatka, blok 7, własnie kto to organizuje i w jakim celu? Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 10:09 informacja ta jest na kazdych drzwiach kazdej klatki Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 10:13 O to lokatorka już sprawdziła wszystkie drzwi we wszystkich klatkach... :) A organizatorem tego raczej nie jest Anłuk, bo po co, jak już jest wzór aktu i negocjują go z każdym indywidualnie? Odpowiedz Link Zgłoś
marenza Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 10:46 Spotkanie organizują mieszkańcy.Będziemy debatować odnośnie aktów notarialnych.Te akty, które dostaliśmy do przejrzenia nie są do podpisania. One nam w niczym nie pomogą a wręcz mocno zaszkodzą. KOLEJNY RAZ MUSIMY WALCZYĆ Z ANŁUKIEM O NASZE DOBRO!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 11:00 Na pewno w takiej formie przeszkodzą osobom, które mają zamiar sądzić się z Anłukiem o nie zachowanie terminów wynikających z umów przedwstępnych. Ja, jako że podpisałem umowę dopiero w drugiej połowie 09roku, mam wedle umowy opóźnienia sięgające około miesiąca- może dwóch. Nie zamierzam i nie zamierzałem tracić o to swoich cennych nerów w sądzie w kraju tak Sprawiedliwym (i prawym :) ) jak Polska. Rozumiem jednak rozgoryczenie osób które podpisały umowę w roku 2007 i poniosły z tytułu opóźnień zapewne często nie małe koszta. Dla mnie najważniejsze jest to, że będe w końcu właścicielem własnego m i liczę przede wszystkim na to, że uda się nam dogadać z anłukiem co do usterek wynikających z rękojmi i gwarancji, którym akt przecież nie uchybia. Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 11:08 No i sprawa z taksą, miała być dobra oferta... a jest taka, że pani notariusz przyjęła sobie stawkę taką na ile jej ustawa pozwala... żenada... albo ostre cięcie stawki albo zmiana notariusza... Odpowiedz Link Zgłoś
monikam1981 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 12:19 Czy może ktoś z Sąsiadów orientuje się ile (mniej więcej) będzie kosztował akt za mieszkanie 35m ??? Jak to jest liczone, co bierze się pod uwagę w wyliczaniu sum za akt not.? Odpowiedz Link Zgłoś
damienn Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 19:07 Wg moich obliczeń maksimum 3000 złotych wraz z kosztami sądowymi. Sposób obliczeń reguluje rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości w sprawie maksymalnych stawek taksy notarialnej. Liczy się wartość mieszkania. Powierzchnia nie odgrywa roli. Na wiosennej wydaje mi się że większość mieszkań kosztuje w przedziale 60000 do 1000000 a zatem taksę liczy się następująco 1.010 zł + 0,5 % od nadwyżki powyżej 60.000 zł Dodatkowo opłata za sporządzenie wniosku wieczystoksięgowego 200 złotych oraz koszty sądowe (wg mojej analizy aktu minimum 360 złotych) Odpowiedz Link Zgłoś
gharde Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 22:18 Wg mojej wiedzy jest to 1010 + 0,4% Odpowiedz Link Zgłoś
kriis.borowski Re: Co z aktami notarialnymi? 08.09.10, 00:19 Tak jest - 1010zł + 0,4% od nadwyżki powyżej 60.000 isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU20071871336 Odpowiedz Link Zgłoś
taras.m Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 16:04 Optymista :-) No cóż, pożyjemy zobaczymy. A na spotkanie i tak zapraszamy. Nie niepokoi cię kwestia sprawowania zarządu uregulowana w sposób przedstawiony w akcie? Odpowiedz Link Zgłoś
rafalfloyd1 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 16:17 Na spotkanie jeśli się nie spóźnie wpadnę swoją drogą ;) Spokojnie, jeszcze nic nie podpisałem, także też będe chciał ,,powalczyć'' o kwestie które są dla nas istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 12:40 może to troche pomoże www.podatki.biz/artykuly/13_8321.htm Odpowiedz Link Zgłoś
lokatorka199 Re: Co z aktami notarialnymi? 07.09.10, 12:44 static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/DU/2004/148/DU20041481564.pdf Odpowiedz Link Zgłoś