Dodaj do ulubionych

"Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars...

IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.10, 08:53
Bardzo ciekawe, chetnie dowiedzialbym sie o tym cos wiecej
Obserwuj wątek
    • Gość: quamtsa "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 08:56
      na YT jest film z przedwojennej Warszawy, gdzie w jednym z ujęć ktoś rozmawia z Murzynem.
      • Gość: klepson o czarnoskórym jazzmanie często słyszałem IP: 81.15.172.* 15.12.10, 12:17
        na zasadzie anegdoty, że był taki w czasie okupacji w Warszawie, grał w klubie. Odkąd zajmuję się tematem Powstanie nawet od bardzo znanych historyków słyszałem, że 'był taki jeden' :) byli jeszcze ciemnoskórzy ze Stanow, w trakcie '39 schronili się w ambasadzie, stamtąd ich oczywiście Stany zabezpieczyły i wysłały do siebie z powrotem. Pisze o tym Julien Bryan.
        • absurdello Była jeszcze Emalia Czarnomordzik ... 23.12.10, 15:58
          u Wiecha "Pod Minogą" ;))))
    • Gość: Tobi "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... IP: *.icpnet.pl 15.12.10, 08:57
      No, Mr Godson - Historia wysoko zawiesiła Panu poprzeczkę... ;)
    • Gość: merek I co o tym sądzą nasi "dzielni" narodowcy?!? IP: 193.179.215.* 15.12.10, 09:00
      I co o tym sądzą nasi "dzielni" narodowcy?!? Silni, zwarci i wymachujący pięściami.
      • Gość: R Nic nie sadzą bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 09:14
        uważają ze powstanie było niepotrzebne i zmarnowaniem życia obywateli
        • Gość: gari Re: Nic nie sadzą bo IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.10, 09:34
          > uważają ze powstanie było niepotrzebne i zmarnowaniem życia obywateli

kto? narodowcy?
          • Gość: neutralny Rasizm!!!! Rasizm!!! Rasizm!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 09:44
            "Wydaje się mało prawdopodobne, by działał w konspiracji ze względu na kolor jego skóry - mówi dr Osiński."
            Patrycja Kazadi i Jej Mama na pewno gdyby żyły w czasach Powstania Warszawskiego
            zgłosiłyby się na "casting"
            skoro nieprzyjęcie tej gwiazdki o czekoladowym odcieniu skóry do reklamy polskiej margaryny, na castingu, na którym poszukiwano blond pyzy z warkoczykami ,to był wstrętny polski rasizm,
            to w wypadku wypowiedzi cytowanej powyżej też...
            wstyd panie dr Osiński, jak Murzyn chce konspirować to należy mu na to pozwolić i już!
            na kolana i przepraszać ;)
            • Gość: GREG Re: Rasizm!!!! Rasizm!!! Rasizm!!! IP: 195.47.201.* 15.12.10, 10:18
              "neutralny" to może i jesteś ale twoja głupota zapewne wykładniczo wzrasta wprost proporcjoinalnie do współczynnika bycia neutralnym.
              Nie masz zielonego pojęcia co to jest "konspiracja". Tu nie chodzi o rasizm tylko o RACJONALIZM. Gdyby w "podziemiu" działał 1 (słownie JEDEN) czarnoskóry obywatel Polski to odnalezienie go byłoby łatwiejsze niż puszczenie śmierdzących gazów po grochówce.
              Taka konspiracja nie miałaby sensu, każdy kto zbliżyłby się do "Alego" dostałby w przeciagu pół godziny KS i skończył z kulką w głowie.
              Jak to zrozumiesz (choć może to być dla ciebie trudne) to przeprosisz P. Osińskiego.
              Jeżeli natomiast konspiracja kojarzy ci się z reklamą margaryny przez podrzędna gwiazdeczkę to gratuluję samopoczucia.
              • Gość: neutralny Re: Rasizm!!!! Rasizm!!! Rasizm!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:42
                kurde chłopie ,ten post był IRONICZNY ;)
                taki jest świat widziany oczyma Patrycji Kazadi i Jej Mamy
                oraz każdego działacza wszelkiej maści fundacji do walki z wyimaginowanymi przesladowaniami,co stanowi dla tych osób wygodny sposób na życie i niech ktoś sie tylko spróbuje zapytać za co oni biorą pieniądze to zaraz jest anty kimś tam i trzeba go zniszczyć..
                jesli zinterpretowałeś moją wypowiedz dosłownie to gratuluję braku poczucia humoru ;)
              • Gość: PsssSs Re: Rasizm!!!! Rasizm!!! Rasizm!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.11, 00:13
                Czyli czarny nie moze byc w konspiracji ? TY RASISTO !!

Zgadzam sie z przedmowca, jestes zasciankowym ciemnogrodzianinem, a czarni MOGA WSZYSTKO.

A jak mowisz, ze nie - JEST TO RASIZM.

Klekaj i przepraszaj ciemny katolu.
            • kramas Re: Rasizm!!!! Rasizm!!! Rasizm!!! 15.12.10, 12:20
              Daruj sobie te głupawe uwagi .
              Niemcy programowo tępili inne rasy i w tym jest problem , a nie w przyjęciu go lub nie do konspiracji ze względu na kolor skóry . Taki ktoś mógłby zginać na ulicy zastrzelony przez pierwszego spotkanego Niemca . W konspiracji chodziło także o to , aby nie rzucać się w oczy . Jeżeli przebywał w Polsce w czasie wojny , to cud , że w ogóle przeżył .
              • Gość: sickmadafaka Re: Rasizm!!!! Rasizm!!! Rasizm!!! IP: *.hawaii.res.rr.com 27.03.11, 07:31
                Nie do końca, Hindusów zatrudniali:

pl.wikipedia.org/wiki/Ochotniczy_Legion_Hinduski
          • Gość: R Re: Nic nie sadzą bo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 15:20
            > kto? narodowcy?
            pl.wikipedia.org/wiki/Narodowe_Si%C5%82y_Zbrojne#Udzia.C5.82_NSZ_w_powstaniu_warszawskim
            Komenda Główna NSZ i ich władze polityczne występowały przeciwko powstaniu w Warszawie, jako koncepcji bez szans na zwycięstwo.
          • Gość: nwowatch Re: Nic nie sadzą bo IP: 80.51.132.* 15.12.10, 19:42
            Gość portalu: gari napisał(a):

> [i]> uważają ze powstanie było niepotrzebne i zmarnowaniem życia obywateli[
            > /i]
            >
            > kto? narodowcy?

Właśnie narodowcy byli przeciw i to jeszcze przed wybuchem powstania. Poznaj choćby podstawowe fakty za każdym razem gdy zabierasz głos na tematy o których nie masz pojęcia.
        • Gość: tbk Re: Nic nie sadzą bo IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 13:14
          Tu nie chodzi o ocenę zasadności powstania, tylko o ty, że ten człowiek był gotów na rozkaz walczyć za Polskę. Dwie różne sprawy.
      • bachczysaraj Coś ci się pomieszało. 15.12.10, 10:19
        Jak jeden murzyn, który otarł się o powstanie ma podważać poglądy "narodowców"?
      • brite Re: I co o tym sądzą nasi "dzielni" narodowcy?!? 15.12.10, 11:10
        Wspomniany w tekście Ira Aldridge, amerykański czarnoskóry aktor, zmarł przed występem w Łodzi w 1867 r. i jest pochowany na łódzkim Starym Cmentarzu.
        www.tvp.pl/lodz/aktualnosci/kulturalne/ira-aldridge/2911906
    • Gość: ichi51e "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 09:00
      "Mokpokpo Dravi jest na emeryturze. Mieszka w Lome w Togo. Książkę dedykujemy jego pamięci."
      kurcze... jakiej pamieci jak on jeszcze zyje...?
      • Gość: gari Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.adsl.inetia.pl 15.12.10, 09:36
        > kurcze... jakiej pamieci jak on jeszcze zyje...?

Żyje jego córka. Ale fragment rzeczywiście nielogiczny.
    • Gość: ania "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 09:15
      Jeden czarnoskóry i "wielokulturowa przeszłość Warszawy" hahahha!!! :))
      • Gość: gotek Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 09:44
        ...... bez komentarza......
        • Gość: neutralny Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:01
          zgadzam się z Anią
          artykuł mocno naciągany i mający na siłę udowadniać,że przedwojenna Warszawa wyglądała jak dzisiejszy NJ
          w dodatku to był ,niczego temu Panu nie ujmując, muzyk jazzowy...
          dziś pewnie żyłby z działalności w jakiejś fundacji przeciwdziałającej rasizmowi jak oni wszyscy;)
          fajnie,że "walczył" ,ale znając życie to pewnie zupę nalewał,albo meldunki nosił,najlepiej w nocy,z pewnych względów ;)
          • widz.i.czytelnik Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa 15.12.10, 10:04
            "znajac zycie..." co za frazesy. A co Ty wiesz o zyciu w powstaniu? Brales udzial moze? Gość portalu: neutralny napisał(a):

> zgadzam się z Anią
            > artykuł mocno naciągany i mający na siłę udowadniać,że przedwojenna Warszawa wy
            > glądała jak dzisiejszy NJ
            > w dodatku to był ,niczego temu Panu nie ujmując, muzyk jazzowy...
            > dziś pewnie żyłby z działalności w jakiejś fundacji przeciwdziałającej rasizmow
            > i jak oni wszyscy;)
            > fajnie,że "walczył" ,ale znając życie to pewnie zupę nalewał,albo meldunki nosi
            > ł,najlepiej w nocy,z pewnych względów ;)
            • Gość: neutralny Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:14
              nie ,nie brałem udziału w Powstaniu bo "za młody jestem na Heroda" ;)
              to znaczy ,że nic o nim nie wiem i nie mam prawa się wypowiadać tak?
              ogólnie przecież wiadomo,ze najwięcej Niemców w Powstaniu ubili muzycy jazzowi, do spółki z przekupkami warszawskimi ;)
              w takim razie , z racji wieku,nikt już nie może słowa powiedzieć o bitwie pod Grunwaldem ;)
              wierny i bezkrytyczny czytelniku Gazety Wyb, mam dla Ciebie jeszcze jedną "nieoczekiwaną",
              "wspaniałą" wiadomość, bo tak się tym newsem podniecasz kilka postów dalej:
              w bitwie pod Grunwaldem wyróżnał się pewien rycerz,niejaki Zawisza CZARNY
              och, och czyżby i ON, hmmmmmm jakże by to było miło,zwłaszcza jakby jeszcze i gejem był...
              • Gość: 123 Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.zone15.bethere.co.uk 17.12.10, 19:18
                To co powiesz o bajkach o bohaterskiej french resistance i innych mitach zachodniej historiografii? Noszenie meldunków czy nalewanie zupy to taka sama walka, opór, działanie, w sytuacji tak nieludzkiej jak w okupowanej Warszawie
          • rlnd Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa 15.12.10, 10:39
            > fajnie,że "walczył" ,ale znając życie to pewnie zupę nalewał,albo meldunki nosi

Na twoj post odpowiem cytatem z tego tu forum:

",to był wstrętny polski rasizm,
            to w wypadku wypowiedzi cytowanej powyżej też..."
            • Gość: neutralny Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:48
              tak i jest to moja wypowiedz ;)
              w dodatku sobie jaja robiłem, bo tak się zachowują ludzie
              którzy są w jakichś fundacjach przeciwko czemuśtam
              musisz udawać ,ze nie widzisz ,ze ma on inny kolor skóry
              albo,ze odbywanie stosunków w kiszce stolcowej jest równie fajne co w pochwie
              inaczej jesteś rasistą ,ksenofobem homofobem i cholera-wieco-jeszcze-fobem
              • rlnd Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa 15.12.10, 11:03
                To ze ma inny kolor skory to widac. Ale za tym wcale nie idzie to:

Wiec tak, mozesz uznac sie za rasiste.
          • Gość: Nigeryjczyk Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 18:15
            Pewnie twój dziadek wtedy się schował w kurniku:))
      • Gość: abc j.w. IP: 213.86.33.* 15.12.10, 10:09
        Czyli twierdzisz, że Warszawa nie była miastem wielo kulturowym? A masz pojęcie na temat historii tego miasta czy tylko taki bełkot wyrwał się z twoich ust?
        Zawsze mnie zastanawia skąd w nowych mieszkańcach tego miasta taki jad i wypowiedzi na temat historii, której nie znacie. W Warszawie przed wojną mieszkali Żydzi, Niemcy, Rosjanie, prawosławni, katolicy i muzułmanie, wszyscy razem obok siebie żyli pracowali i tworzyli ciekawe miasto, teraz w zasadzie mieszkają tu sami Polacy i nie tworzą nic, natomiast wypowiadają sie o czymś, o czym nie maja bladego pojęcia, powtarzają slogany, które wpajano za komuny, lub te, które wymyślili ludzie, bo tak im sie wydaje. Jest w tym mieście jeszcze kilku mieszkańców, którzy pamiętają historię może zapytajcie Ich. Jak uważacie się za prawdziwych warszawiaków, lub macie zamiar nimi się to się czegoś warto dowiedzieć a nie bredzić i mówić, że to miasto jest złe, bo jest takie jak ludzie, którzy w nim mieszkają - na dzień dzisiejszy stało się wyjątkowo prostackie i dorobkiewiczowskie.
      • Gość: abc j.w. IP: 213.86.33.* 15.12.10, 10:09
        Czyli twierdzisz, że Warszawa nie była miastem wielo kulturowym? A masz pojęcie na temat historii tego miasta czy tylko taki bełkot wyrwał się z twoich ust?
        Zawsze mnie zastanawia skąd w nowych mieszkańcach tego miasta taki jad i wypowiedzi na temat historii, której nie znacie. W Warszawie przed wojną mieszkali Żydzi, Niemcy, Rosjanie, prawosławni, katolicy i muzułmanie, wszyscy razem obok siebie żyli pracowali i tworzyli ciekawe miasto, teraz w zasadzie mieszkają tu sami Polacy i nie tworzą nic, natomiast wypowiadają sie o czymś, o czym nie maja bladego pojęcia, powtarzają slogany, które wpajano za komuny, lub te, które wymyślili ludzie, bo tak im sie wydaje. Jest w tym mieście jeszcze kilku mieszkańców, którzy pamiętają historię może zapytajcie Ich. Jak uważacie się za prawdziwych warszawiaków, lub macie zamiar nimi się to się czegoś warto dowiedzieć a nie bredzić i mówić, że to miasto jest złe, bo jest takie jak ludzie, którzy w nim mieszkają - na dzień dzisiejszy stało się wyjątkowo prostackie i dorobkiewiczowskie.
      • Gość: abc Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: 213.86.33.* 15.12.10, 10:11
        • krwe Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa 15.12.10, 11:12
          abc- stawiam za Twój wpis :))
        • Gość: 123 Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.zone15.bethere.co.uk 17.12.10, 19:21
          " na dzień dzisiejszy stało się wyjątkowo prostackie i dorobkiewiczowskie" - właśnie, jak i cała postkomuna, nie tylko w Polsce, ale np. przede wszystkim w Rosji.
    • Gość: badziewiak66 Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 09:36
      Prawda jest taka ,że cały sztab doradców Hetmanów : Sobieskiego i Żółkiewskiego, a nawet najbliżsi przyjaciele legendarnego Pana Wołodyjowskiego to byli przodkowie wielkiego poety i rewolucjonisty Simona Mola.
      • Gość: gotek Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 09:46
        człowieku, weź się opanuj...
        • Gość: neutralny Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 09:54
          właśnie, że dobrze napisał
          jedna jaskółka ,nawet czarna, wiosny nie czyni ;)
          fajnie,że był,fajnie,że uznał Polskę za swoją drugą ojczyznę i walczył...
          ale to co Gaz Wyb wyprawia ostatnio nosi znamiona akcji indoktrynacyjnej
          "żli Polacy-rasiści i ich prześladowani bracia o innym kolorze skóry,który tyle dla nich dobra uczynili"
          czekam na kolejne rewelacje,na pewno wkrótce okaże się ,ze Kopernik był czarny...
          • Gość: gotek Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 10:03
            A powiedz mi neutralny, czy jak ożenię się z czarnoskórą kobietą i będzie z tego gromadka dzieci, to te dzieci będą polskie czy nie polskie? Będą miały rodzinę dziad z dziada Polaków z mojej strony, będą znać polską historię i tradycje, będą spędzać święta z karpiem i choinką, ale spotkają człowieka, który im powie: weź wracaj do kraju, z którego przyjechałeś!
            I co? Gdzie niby miałoby to moje dziecko wtedy wrócić?
            Poza tym proszę nie zapominać, że wielokulturowość Warszawy jest nie do podważenia. Składają się na nią i historia handlu, i wojen, a także prywatne życie obywateli (chociażby takie jak podałem w przykładzie wyżej).
            • Gość: neutralnyDWA Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 10:11
              Jak to gdzie będą mieli wracać? Tam skąd mamusia przyjechała! Hehehehehehe coś ty taki niekumaty? Z resztą w Polsce nie ma ładnych murzynek :)
              • Gość: gotek Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 10:18
                rozumiem, że idąc Twoim tokiem myślenia, to jeśli to tatuś byłby czarny, to dzieci wracają tam, skąd tatuś przyjechał. Mamusia Polka, tatuś Polak według Ciebie nie zasługują na swoje dzieci? Mają pozwolić im wyjechać, bo dzieci "mają wyjechać tam, skąd przyjechały"?
                To chyba nie ja jestem niekumaty, jak to nazwałeś..
                • Gość: neutralny Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:37

odpowiadam na Twoją wypowiedż Gotek, i nie myl mnie proszę z "neutralnydwa"
                  "będą spędzać święta z karpiem i choinką, ale spotkają człowieka, który im powie: weź wracaj do kraju, z którego przyjechałeś! "
                  ja bym takiem odpowiedział "pierd...l się złamasie, tu sie urodziłem i tu mieszkam"
                  jeden czy dwóch idiotów nie stanowi wyznacznika całego społeczeństwa
                  z tego co widzę to Polacy są uprzejmi i życzliwie nastawieni do obcokrajowców,
                  chyba ,że liczysz na takie akcje jak ta którą opisałeś, np z ust podpitego żula..
                  akurat my Polacy nigdy nikogo nie deportowaliśmy na masową skalę choć przed wojną projekty były np wycieczki na Madagaskar ;)
                  denerwuje mnie po prostu ta akcja na siłę uświadamiająca mi ,że jako Polak jestem rasistą, ksenofobem ,homofobem, bo że antysemityzm wyssałem z mlekiem matki to już mi ta Gazeta uświadomiła wcześniej
                  prawda jest taka ,że nie przeszkadza mi żaden arab ,gej i w ogóle nikt dopóki dostosowuje sie do obyczajów panujących w tym kraju,nie pali mi samochodów w zamieszkach, oraz nie pluje i nie gwiżdze na moją flagę podczas obchodów świeta narodowego, a taką akcję też ostatnio GW zorganizowała...
                  wielokulturowość się nie sprawdza niestety i teraz to żabojady myślą nad deportacjami niewygodnych elementów etnicznych, dla nas jeszcze nie jest za póżno,tylko nie dajmy się ogłupiać artykułom jak ten.
                  PS. tego pana szanuję jako powstańca i jego kolor skóry nie ma nic do rzeczy
                  • Gość: gotek Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 10:49
                    Masz rację neutralny, pomyliłem cię z nim, za co przepraszam.
                    Niestety znam 3 pary, których ten problem dotyczy. Być może to niefart, ale to nie z ust żuli 2 dzieci z jednego związku usłyszała te słowa. Jeden osobnik był biznesmenem w wypasionym garniturze, a drugą starsza pani. Dlatego jestem nieco drażliwy, jeśli chodzi o temat rasowych uprzedzeń.
                    Niemniej uważam, że historia Polski w czasach inkwizycji w Europie, jest doskonałym przykładem na to, że może istnieć wielokulturowość kraju. Oczywiście z poszanowaniem tradycji i zwyczajów tego państwa.
                  • Gość: Wroclawiak Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.12.10, 11:09
                    > denerwuje mnie po prostu ta akcja na siłę uświadamiająca mi ,że jako Polak jest
                    > em rasistą, ksenofobem ,homofobem,

Od razu nasuwa mi się przysłowie: Człowiek z młotkiem, wszędzie widzi tylko gwoździe.
                    Vide...
                    Gdzie tutaj akcja na siłę, cokolwiek komukolwiek imputująca czy też "uświadamiająca" ?
                    Każdą informację o "inności" traktujesz jako skierowaną przeciwko Tobie i mającą wykazać Twoje rasistowskie, szowinistyczne czy też inne "upośledzenie społeczne"?
                    Nie bierz proszę wszystkiego tak do siebie a świat stanie się piękniejszy :)

• Gość: zzz Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 11:36
                    Jakiś czas temu gościliśmy z żoną mieszkańców południowego Meksyku - naszych przyjaciół tam poznanych - byli to Indianie o ciemniejszym od naszego kolorze skóry. Zdarzało się, że gdy razem chodziliśmy po mieście, przypadkowi przechodnie rzucali teksty w stylu - z drogi brudasy. W pociągu jakieś pijane małolaty bełkotały coś udając faszystów niemieckich chcących ich zagazować. Więc nie pier.ol mi tu, że polska nie jest rasistowskim krajem.
                    • catrinel Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec 16.12.10, 15:29
                      Przykra sytuacja : ( Ja szłam kiedys ulicą z kolegą Niemcem, jakieś głupawe dieciaki usłyszały niemiecki i zadowolone ze swojej głupoty zawołały: Schwaben raus. Porażka : (((
                    • Gość: wawiak Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 29.12.10, 04:29
                      tak, tak Polska jest rasistowskim krajem
                      a ty jesteś hasbarskim przydupasem.

Gość portalu: zzz napisał(a):
                      Więc nie pier.ol
                      > mi tu, że polska nie jest rasistowskim krajem.
              • Gość: zzz Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 11:30
                >>Jak to gdzie będą mieli wracać? Tam skąd mamusia przyjechała! Hehehehehehe coś ty taki niekumaty? Z resztą w Polsce nie ma ładnych murzynek :) <<
                Idąc twoim tokiem myślenia, jeśli jesteś przyjezdnym warszawiakiem, albo twoi rodzice tu skądś przyjechali, to powinieneś wynieść się na zad do Koziej Wólki. I może lepiej tak zrób, a zamiast pisać na forum gazety, zajmij się komentowaniem prasy lokalnej w twojej małej, zapyziałej miejscowości. Nie piszę tego z niechęci do przyjezdnych, ale z niechęci do ksenofobicznej kultury reprezentowanej przez taką Polskę, gdzie potrzeby fizjologiczne załatwia się w krzakach przy drodze, a każdy o innym wyglądzie, czy nawet zachowaniu, to czort, Żyd, Ruski, komuch, którego trzeba poniżyć, wyrzucić, pobić... Skądś wzięły się pogromy Żydów w naszym wspaniałym kraju.
          • Gość: koel Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.adsl.inetia.pl 29.12.10, 16:04
            Kopernik przecież był czarny, tzn. był księdzem.
      • Gość: :))) Re: Tu Omenna, Tam Kazadi, a teraz powstaniec IP: *.dynamic.chello.pl 16.12.10, 15:33
        a Marysieńka jak to Francuzka zafascynowała była "czarnymi wężami", które normalnie ją hipnotyzowały jak kobiety Simona:)))
    • wszechpastor dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ 15.12.10, 09:39
      co tera nazi-katole? Wszyscy równi i nie wszyscy biali? Ailu jeszcze walczyło Cyganów, Żydów i innego "lewactwa"?
      • Gość: Tinky-Winky Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: 77.236.28.* 15.12.10, 09:54
        Cygan, Żyd i Cygan to lewactwo? Dobry jesteś. Katolicy to naziści. Genialne.

Musisz mieć gościu przykre życie i Ci współczujemy, ale teraz wracaj pryszczaty gó...arzu trzepać kapucyna.
      • Gość: Homek Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: 89.174.219.* 15.12.10, 10:10
        O czym bredzisz? Skąd to wytrzasnąłeś rewelacje o murzynożerczym NSZ?
        • bachczysaraj Gość ma wizje, pewnie po rozpuszczalniku. 15.12.10, 10:15
          Jak weźmie jeszcze kilka niuchów to na nowo napisze cały program NSZ.
        • Gość: Iks Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.12.10, 11:06
          Jak to skąd? Z jedynie słusznej gazety.
      • Gość: ??? Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: *.um.warszawa.pl 15.12.10, 10:13
        "Faszyści" (sprawdź w słowniku co to jest faszyzm) z Narodowych Sił Zbrojnych mordowali, prócz Niemców, na ogół komunistów, wrogów Niepodległej Polski. Ten murzyn chyba nim nie był, więc o co Ci chodzi nie wiem.
      • bachczysaraj Drogi szmaciarzu - coś ci się popiernicznyło. 15.12.10, 10:14
        Za dużo jarasz blantów skoro utożsamiasz żydów, cyganów itd z "lewactwem". Przypominam, że na cmentarzach w Katyniu i Miednoje spoczywa także kilkuset żydowskich oficerów wojska RP i nie zmarli oni na katar. Co śmieszniejsze założę się, że z równych entuzjazjem zalczasz "nazi-katoli" jak i "syjonistów". Najbardziej antysemickim (o pardpon, "antysyjonistycznym") środowiskiem jest dziś właśnie lewactwo.

No i skąd ci się, polucjo, ubzdurało, że NZS miałby go zabijać?
      • Gość: fifa2000 Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: *.e-wro.net.pl 15.12.10, 10:35
        wszechgłupek zapewne nie wie ( bo niby skąd, skoro nie umie czytać ze zrozumieniem), że w oddziałach NSZ walczyli także Żydzi. nie jest to żadnym odkryciem. każdy kto liznął historii NSZ to wie. no ale wszechgłupek woli się kompromitować i epatować swa lamiżerią.
        • Gość: wojak Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: *.acn.waw.pl 27.12.10, 10:49
          A to rewelacje z endeckich pisemek rozprowadzanych po kościołach. I oczywiście NSZ walczyła o demokratyczną Polskę z równymi prawami dla wyznawców wszystkich wyznań, światopoglądów i na przedstawicieli mniejszości narodowych? I może jeszcze była przeciwko gettu ławkowemu i numerus clausus dla studentów żydowskich? I nie zabijała Żydów? I nie współpracowała z Niemcami - nazistami? I Brygada Świętokrzyska przeszła przez cały kraj walcząc z Niemcami (nazistami), może jeszcze przy ciężkich stratach? A kolejni dowódcy NSZ nie powybijali się w ramach wewnątrzorganizacyjnych czystek?
          I jeszcze jedno - NSZ - w odróżnieniu od AK nie była przez sprzymierzonych uznana za część Wojska Polskiego. Były to bojówki skrajnej nacjonalistyczno-klerykalnej i rasistowskiej prawicy, walczącej o 'Polskę tylko dla Polaków' (a Polak to tylko katolik oczywiście) również poprzez fizyczną eliminację nie-Polaków. Szeregowcy zapewne nie znali całego profilu ideowego organizacji, ale oficerowie doskonale.
        • Gość: xxx Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.10, 15:14
          syjoznim to zydowski nazizm. chyba oczywiste nie ?
      • Gość: dziadzioniunio Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: 195.245.213.* 15.12.10, 11:09
        Twoja wypowiedź to typowy bełkot chłopaczka, który gó... wie o katolach i narodowcach. Jedyna twoja "wiedza" to opluwająca propaganda.
      • Gość: nwowatch Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: 80.51.132.* 15.12.10, 19:48
        wszechpastor napisał:

> co tera nazi-katole?

Nic nazi-matole. Nazi to skrót od Narodowego Socjalizmu. SOCJALIZMU. Czyli ustroju który panuje obecnie w większości krajów europejskich. NSZ to były siły zbrojne Narodowej Demokracji. DEMOKRACJI.
        • Gość: nwowatch Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ IP: 80.51.132.* 15.12.10, 19:51
          Gość portalu: nwowatch napisał(a):

> SOCJALIZMU. Czyli ustroju który panuje obecnie w większości krajów europejskich.

Dodam że z programu Hitlera zrealizowano obecnie jakieś 90% postulatów. Na przykład postulat nr 1 - zjednoczona Europa pod gospodarczym kierownictwem Niemiec. Ostatnio zaś zakaz palenia w miejscach publicznych.
        • hajota Re: dobrze, że go nie zabili faszyści z NSZ 15.12.10, 20:53
          Taa... A Korea Północna jest Ludowo-Demokratyczna. DEMOKRATYCZNA. A partia świra Żyrinowskiego w Rosji jest Liberalno-Demokratyczna. LIBERALNO-
    • waiting4 Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa 15.12.10, 09:54
      On przynajmniej zwiedził kawał świata, a ty pozostaniesz szczekającym internetowym pieskiem, którego fascynacja świata skończyła się wraz z kupnem biletu w jedną stronę z podlubelskiej wsi na warszawski Tarchomin. On grał jazz w dobrych przedwojennych klubach i robił to co kochał, a ty nierobie poza szczytowaniem w necie i swojej murarskiej bydlęcej naturze pozostaniesz zwykłym szarym człowieczkiem do usranej śmierci. Murzynem to ty jesteś białym, zwykłym kmiotem z B POLSKI
    • widz.i.czytelnik Bardzo ciekawa i przyznam nieoczekiwana wiadomosc 15.12.10, 09:56
    • hutchence Przecież to... 15.12.10, 10:03
      ...Sydney Poutier
      • hutchence Re: Przecież to... 15.12.10, 10:06
        Sidney Poitier oczywiście
    • Gość: mfg "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... IP: 193.59.173.* 15.12.10, 10:04
      "historia człowieka, który uznawał Polskę za swoją drugą ojczyznę"

raczej nie. biorąc po uwagę jego dalsze losy, prędzej uznawał Warszawę za swoje miasto.
    • badziewiak66 Gotek - special for you !! 15.12.10, 10:20
      Media Nas przygotowują do wielkiej imigracji. Duża część tych imigrantów przyjedzie z Afryki i krajów Arabskich, ktoś przecież musi pracować na tych wcześniejszych i późniejszych emerytów i wykonywać brudną robotę za pół darmo. Na tym polega pomysł gospodarek zachodu. Zbudować drogie państwo i zassać tanią siłę roboczą z zewnątrz - czyli z krajów trzeciego świata. Po to się ten trzeci świat utrzymuje by było kogo ściągać do roboty. Projektant wprowadza Nas w pierwszą fazę asymilacji, oswaja z innym kolorem skóry na co - dzień , pokazuje że w tym kraju "inni" też mają szansę na sukces i godne życie. Liczba kretynów na forach internetowych mówiąc językiem Pana Ziobry poraża.
      • Gość: thegraduate Re: Gotek - special for you !! IP: *.dsl.cnl.uk.net 15.12.10, 10:43
        Badziewiak66 - dlaczego nie mozna przeczytac tego artykulu i pomyslec- wow, fajnie, walczyl za Polske czarnoskory. Dlaczego musisz od razu dopatrywac sie jakis lewych intencji czy nawet konspiracji?
        • badziewiak66 Re: Gotek - special for you !! 15.12.10, 10:54
          Już Olmekowie stosowali ciekawą metodę "przetwarzania" głowy w antenę odbiorczą. Z przykrością stwierdzam ze pomimo szczerych chęci nie jestem Gumbaskiem którego można wprowadzić w jednostajny, miarowy ruch odpowiednim stymulatorem. Najpierw kiwają się dwa Gumbaski, potem sześć, a już za chwilę całe morze Gumbasków kiwa się radośnie w takt granej im muzyki. Socjotechnika ma to do siebie że jest dla adresatów niedostrzegalna.
        • Gość: neutralny Re: Gotek - special for you !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 10:58
          bo to jest akurat nieprzypadkowy artykuł, tylko część jakiegos większego trendu
          też jak przeczytałem ,to się ucieszyłem ,w dodatku facet ma miłą twarz, mogłby grać w Chacie Wuja Toma ,a nie latać z Visem i strzelać do Niemców ;)
          ale jak się poczyta o przygodach Patrycji Kazadi i Omeny, o tym jak to przesladujemy my Polacy wszelkie mniejszości a owi geje, czarni i starsi bracia w wierze tyle dobra dla nas bezinteresownie uczynili to aż sie coś człowiekowi w bebechach skręca...
          tylko czekać na kolejną rewelację z cyklu np. "czy wiecie dlaczego Zawisza CZARNY miał taki a nie inny przydomek? ";)
          tak,a Kopernik była kobietą
    • Gość: titta Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.botany.gu.se 15.12.10, 10:30
      Zawsze mowilam, ze Polakow i Nigeryjczykow znajdzie sie wszedzie ;)
    • Gość: ??? Ali w SS??? IP: 81.219.13.* 15.12.10, 10:35
      • Gość: he he he Re: Ali w SS??? IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 18:59
        może w RONA?
    • Gość: hanys Powstańcy Wielkopolscy IP: *.dynamic.chello.pl 15.12.10, 10:48
      W Powstaniu Wielkopolskim walczył na pewno jeden Chińczyk i jeden Czarny. Obaj pod polskimi nazwiskami. Przed wojną było o tym głośno, było wiele karykatur.
      • imw Re: Powstańcy Wielkopolscy 15.12.10, 10:50
        zdjęcia czarnoskórych żołnierzy w polskich mundurach
    • Gość: Biały Polak CO ZA ŻENADA. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 11:17
      I jest on oczywiście lepszy niż pozostali powstańcy razem wzięci, bo jest czarny!!! Jak zwykle wspaniała nierasistowska argumentacja gazety wybiórczej!
      • rlnd Re: CO ZA ŻENADA. 15.12.10, 11:30
        O, a gdzie to wyczytales ?
      • pawel_z_wroclawia Pigmentacja przeszkadza??? 15.12.10, 12:20
        Gość portalu: Biały Polak napisał(a):

> I jest on oczywiście lepszy niż pozostali powstańcy razem wzięci, bo jest czarn
        > y!!! Jak zwykle wspaniała nierasistowska argumentacja gazety wybiórczej!

No właśnie gdzie to wyczytałeś "Biały Polaku"???
        Moim zdaniem możemy być dumni z faktu że August Agbala brał czynny udział w Powstaniu i walczył o wolną Polskę.
      • Gość: next Re: CO ZA ŻENADA biały tępaku IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 12:42
        chyba jesteś ciemnym Polakiem.
        nie mylić z czarnym
      • Gość: berg Re: CO ZA ŻENADA. IP: 217.17.35.* 16.12.10, 14:29
        nikt nie napisal ze ten facet byl 'lepszy'. to ty sie o to obawiasz bo jestes mierny. tacy jak ty kolaborowali z komuchami i wydawali patryiotow.
      • Gość: Monarchista Re: CO ZA ŻENADA. IP: 213.17.138.* 25.12.10, 13:58
        Gość portalu: Biały Polak napisał(a):

> I jest on oczywiście lepszy niż pozostali powstańcy razem wzięci, bo jest czarn
        > y!!! Jak zwykle wspaniała nierasistowska argumentacja gazety wybiórczej!

Jak na to wpadłeś? Uzasadnij swoją "myśl".
    • carlos40 czy to napewno chodzi o powstańca ? 15.12.10, 11:25
      czy może o żołnierza pacyfikującego powstanie

Przypominam że pacyfikowały powstanie wyjątkowo bezwzględne
      formacje belgijskie ss

tutaj fotka
      media.militaryphotos.net/photos/albums/weissent/abw.jpg
      • rlnd Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? 15.12.10, 11:31
        I co ma ta fotka udowadniac ?
      • Gość: gosc Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? IP: 178.73.48.* 15.12.10, 11:35
        bzdura pacyfikowali ukraincy i chorwaci oraz rosjanie z roa. Belgow i WikingSS nie bylo.
        pozdrawiam
        • carlos40 Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? 15.12.10, 11:58
          masz tutaj opaskę, bodajrze z krakowskiego przedmieścia
          może to Alego złapali

Gość portalu: gosc napisał(a):

> bzdura pacyfikowali ukraincy i chorwaci oraz rosjanie z roa. Belgow i WikingSS
          > nie bylo.
          > pozdrawiam

• carlos40 Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? 15.12.10, 12:00
            pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Warsaw_Uprising_-_Cyprian_Odorkiewicz_%281944%29.jpg&filetimestamp=20071112033950

carlos40 napisał:

> masz tutaj opaskę, bodajrze z krakowskiego przedmieścia
            > może to Alego złapali
            >
            >
            > Gość portalu: gosc napisał(a):
            >
            > > bzdura pacyfikowali ukraincy i chorwaci oraz rosjanie z roa. Belgow i Wik
            > ingSS
            > > nie bylo.
            > > pozdrawiam
            >
            >
          • Gość: wojak Wracaj do szkoły ortografii się uczyć :-P IP: *.acn.waw.pl 27.12.10, 10:52
            Pisze się 'bodajże' a nie 'bodajrze' a opaska Wiking ma być dowodem, że Afrykańczyk pacyfikował powstanie? No to bo to nie-Polak :-P
        • Gość: topek Sam gadasz bzdury. Belgowie pacyfikowali powstanie IP: *.autoscout24.de 15.12.10, 12:39
          Przeczytaj sobie wywiad z Belgiem walczacym w powstaniu po stronie niemcow.
          "Moj warszawski szal"
          niniwa2.cba.pl/powstanie_warszawskie_moj_warszawski_szal.htm
        • tadeusz.4 Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? 15.12.10, 15:35
          Gość portalu: gosc napisał(a):

> bzdura pacyfikowali ukraincy i chorwaci oraz rosjanie z roa.

Bzdura, Ukraińcy nie pacyfikowali - już 20 lat temu mówił i pisał o tym prof. Torzecki.
      • polak_maly123 Na pewno chodzi o kosmitę! 15.12.10, 12:29
        carlos40 napisał:

> czy może o żołnierza pacyfikującego powstanie
        >

^^^^^
        Ty debilu - idź się leczyć!
      • Gość: wojak A jak powszechnie wiadomo w SS roiło sie od ... IP: *.acn.waw.pl 27.12.10, 10:54
        czarnoskórych :-P
        Może jeszcze od Żydów i Cyganów i katolickich liberałów oraz socjalistów ?
      • Gość: tomson Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? IP: *.dynamic.chello.pl 22.07.11, 01:10
        murzyn w ss buahahaha. dawno takich głupot nie czytałem :P
      • Gość: 666 Re: czy to napewno chodzi o powstańca ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.11, 20:53
        Na pewno mój wuj opowiadał o czarnym muzyku walczącym w powstaniu walił do ,,panów świata" podobno równo.Wuj też walczył w śrudmieściu po przejściu z mokotowa
    • Gość: bgp Re: "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.12.10, 11:42
      a może trochę poczytasz napis na stemplu z fotografii? ...chyba ani po francusku, ani po flamandzku, ani po niemiecku... może sam polskiego nie zazbyt rozumiesz....
    • micko9 "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... 15.12.10, 11:47
      Czy ktoś wie jakiej wysokości była dotacja Warszawy do tej książki?
    • Gość: Maurycy to przeciez Szuwaks ... IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 15.12.10, 11:56
      ... z Cafe pod Minoga :)
      Ech ten Wiech moze on by cos wiecej wiedzial
    • w.i.l "Ali", czyli jedyny czarnoskóry powstaniec wars... 15.12.10, 12:28
      To wypisz, wymaluj, wdowa Eufemia Czarnomordzik z "Cafe pod Minogą" Wiecha !
    • Gość: Kuda Umba Bamamba Co tam Warszawa, w Moskwie jest IP: 77.236.25.* 15.12.10, 12:52
      Uniwiersitiet Drużby Narodow imienia Patrice Lumumby, gdzie studiowało i studiuje mnóstwo obcokrajowców, również czarnoskórych z Afryki, bo studia na tym uniwersytecie są tanie i łatwo dostępne.

A tu jeden jakiś powstaniec? To chyba niemożliwe - przecież naziści złapaliby go natychmiast wysłaliby go do koncentraka zaraz po kapitulacji. Ciężko byłoby przekonać hitlerowców, że facet to Polak, który przesadził z solarium. Niemcy nie byli tacy głupi jak w "Stawce większej niż życie" albo u Stirlitza. No chyba, że pan czekoladowy działał w podziemiu, i nigdy nie wychodził z kryjówki (albo tylko nocą). To mi wygląda na jakiś szmonces.

• Gość: senior Re: Co tam Warszawa, w Moskwie jest IP: 178.73.50.* 15.12.10, 21:38
        Gość portalu: Kuda Umba Bamamba napisał(a):

> Uniwiersitiet Drużby Narodow imienia Patrice Lumumby, gdzie studiowało i studiu
        > je mnóstwo obcokrajowców, również czarnoskórych z Afryki, bo studia na tym uniw
        > ersytecie są tanie i łatwo dostępne.
        >
        > A tu jeden jakiś powstaniec? To chyba niemożliwe - przecież naziści złapaliby g
        > o natychmiast wysłaliby go do koncentraka zaraz po kapitulacji. Ciężko byłoby p
        > rzekonać hitlerowców, że facet to Polak, który przesadził z solarium. Niemcy ni
        > e byli tacy głupi jak w "Stawce większej niż życie" albo u Stirlitza. No chyba,
        > że pan czekoladowy działał w podziemiu, i nigdy nie wychodził z kryjówki (albo
        > tylko nocą). To mi wygląda na jakiś szmonces.

"Niemcy nie byli tacy głupi", ... jak ty, matole wyjatkowy.
    • ynruj Co za motłoch jest na forum 15.12.10, 13:02
      Ślicznie, ślicznie. Rzucanie błotem w czarnych, białych rożowych pomarańczowych i kogokolwiek. Śliczni jesteście przedstawicieli Narodu Cierpiącego. Forumowiczom powinno się dać nagrodę zatytuowaną, "Piękny Umysł" lub "Piękne Wnętrze".
    • Gość: Szkoda Szkoda, ze wydano rozkaz samobójczego powstania. IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 15.12.10, 13:08
      Ile ludzi więcej by wojnę przeżyło, o ile piękniejsza byłaby Warszawa.
      • Gość: mar Re: Szkoda, ze wydano rozkaz samobójczego powstan IP: *.scansafe.net 15.12.10, 13:37
        takie paplanie po fakcie. jakby nikt nie wydał tego rozkazu dzisiaj miliony polaków by lamentowało że jakby wybuchło to by odniosło sukces i byśmy zachowali niepodległość. zawsze jest garstka tych co coś robią i miliony narzekaczy.
        • Gość: bill Re: Szkoda, ze wydano rozkaz samobójczego powstan IP: *.acn.waw.pl 15.12.10, 14:10
          ograniczone masz horyzonty przyjacielu.
          rozejrzyj się trochę po okolicy i opowiedz nam o tych krajach, gdzie miliony narzekaczy nie dały się wygłupić grupce fanatyków.
          • wojtek1938 Re: Szkoda, ze wydano rozkaz samobójczego powstan 01.01.11, 12:55
            Wybaczcie, ale gadacie głupoty, aby cokolwiek wypowiedzieć się w tym temacie, trzeba żyć w tamtych czasach. A mówienie, że PW było nie potrzebne, jest obelgą dla tych, co polegli. Często słyszę, że Wojna Obronna również nie była potrzebna, można było się poddać i już. Łatwo się tak mówi, siedząc w fotelu w cieple domowym. Jest to wielka obelga, wstyd mi za tych, co tak mówią. W przypadku zagrożenia waszego domu, siedzielibyście z założonymi rękoma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka