Dodaj do ulubionych

zmiana administracji

27.03.11, 18:20
Drodzy Sąsiedzi!
Nie dajcie złapać się na "lep"! Nie podpisujmy żadnych ankiet dotyczących zmiany administracji, dopóki nie zostaną nam przedstawione na papierze kalkulacji czynszów i pozostałych opłat. Na pewno nam wszystkim zależy na tym, aby płacić mniejszy czynsz, jednak wszystko musi być nam udokumentowane i zagwarantowane, że opłaty w innej administracji będą niższe i nie ulegną zmianie.
Obserwuj wątek
    • marcin.kaminski Re: zmiana administracji 27.03.11, 18:56
      Zgadzam się. Nie ma co działać pod wpływem emocji, tym bardziej że przejście pod ADM Wilanowska mogło by być przejściem z "deszczu pod rynnę".
      Pierwsza rzecz to trzeba rzetelnie sprawdzić dlaczego te koszty naszego bloku są tak drastycznie wysokie. Dlaczego planowane wydatki na energię w rzeczywistości okazały się ponad 4-krotnie wyższe? Co się kryje pod pozycją "utrzymanie zieleni" za co płacimy jak za zboże? Skąd się wzięły tak wysokie koszty CO i CW?
      Bez wyjaśnienia tych i innych wątpliwości żaden nawet najtańszy i najlepszy administrator nie zapewni niskich czynszów.
      • 7kevin Re: zmiana administracji 27.03.11, 19:32
        ja jestem za utworzeniem trzy osobowego zarządu z pośród mieszkańców.....
        z tego co rozmawiałem z kolegą zarządcą może być to opcja zarządu za wynagrodzeniem, wiadomo że społecznie mało kto się angażuje...... i do tego profesjonalną firmę zarządzającą. wtedy zarząd pracuje nad kalkulacją czynszów itd. w firma odwala czarną robotę.

raz na kwartał zebranie z mieszkańcami i sprawozdawczość z działań.

na dobrze prowadzonych osiedlach zarząd spotyka się raz w tygodniu z administratorem, który zdaje sprawozdanie z wykonanych działań, rozwiazanych problemów. to rozwiazanie moim zdaniem nas uratuje.... bo profesjonalizm w zarżadzaniu pomoże nam ograniczyć koszty.
        rozmawiałem również o oszczędnościach na budynku. - np. super pomysłem jest zaciągniecie kredytu na te solarne na dach pochłaniacze energii(słowo mi z głowy wypadło jak się to nazywa) podobno po roku góra 1,5 koszty się zwracają. ponadto aby pokryć część kosztów ogólnych budynku można jeszcze:
        postawić płatne reklamy na terenie działki, na dachu budynku bilbordy, można podnosić czynsze lokalom usługowym.

to tylko kilka z pomysłów które podrzucił mi kolega.
        co do ADM wilanowska..... to koszty zarządu niespadną. moze inne owszem....ale moim zdaniem trafniejsze jest rozwiazanie jak wyżej.
        wtedy zarządza delegacja mieszkańców ja proponuję 3. może być nawet 5.
        wynagradzany bo moim zdaniem te pare zł. na miesiąc (Z tego co rozmawiałem to ogólnie przymuje się 500zł netto na członka zarządu. ) w kwestii kosztów całego bloku niewiele zmieni czynsz a członkom zarządu będzie większą motywacją do spotkań i pracy na rzecz budynku. każdego z członków można w każdej chwili odwołać. więc można np. co roku rotować cżłonków. a czarną robote i tak odwala firma zarządzająca.
        koszt tak czy siak zarzadu wyjdzie niższy niż w SM.

warto przemyśleć . można wysłaś zapytania do różnych firm o koszty zarządu budynkiem.
        co do kalkulacji kosztów.... to w ciemno nikt niewykalkuluje. liczą się faktury koszty z ostatniego półrocza a tych pewnie nam wszystkich nieudostepni SM .

• stemar15 Re: zmiana administracji 27.03.11, 22:19
      Kochani, jutro nadarza się super okazja, żeby wreszcie przestać marudzić pod nosem (klepać w klawiaturę) i coś zrobić. Przyjdźcie jutro o 17:00 do ADM i wyjaśnijcie, dlaczego to wszystko tak wygląda.

marianek082 - super, że jesteś na forum :-) Masz pomysł, więc poproś proszę jakąś ADM (jedną lub kilka) o przygotowanie dla nas oferty. Potem przedstaw ją wszystkim, a nuż się uda i będzie ok. Jedźmy w stronę konstruktywnych propozycji, a nie wyłącznie torpedujmy czyjeś pomysły.

7kevin - masz kolegę zarządcę, może kolega chciałby zająć się naszym blokiem? Jeśli nie on, to może ma kogoś, kogo warto byłoby polecić?

Marcin, utrzymanie zieleni w całości wykonania stawki eksploatacyjnej waży naprawdę niewiele. Naszym kłopotem jest 60 tysięcy wydane na półroczny koszt zarządzania i utrzymania nieruchomości. Nasza aktualna ADM nie ma najlepszej opinii w okolicy, zresztą, chyba nie macie wątpliwości czytając rachunki za CO i CW oraz czynsz, że coś jest nie tak. Trzymanie się kurczowo Langego 3 na 99,99% nie rozwiąże naszych problemów. W tej chwili my nie mamy administratora, lecz egzekutora. który dowala nam bez żadnych skrupułów. A naszym obowiązkiem jest wyłącznie płacić.

• 7kevin Re: zmiana administracji 27.03.11, 22:53
        już nieraz wspominałem o firmie w której on pracuje i nie dlatego że po znajomości czy jakoś tak. już wcześniej słyszałem o budynkach którymi zarządzają ze w 2-3 lata osiedle mają naprawde fajne plany inwestycyjne i koszty bardzo spadają bo budynek sam zaczyna na siebie zarabiać.
        owszem są i negatyne opinie spowodowane tym że po 2-3 miesiącach zarządzania niespadał czynsz o połowe jak gdzie indziej.
        można poczytac sobie jest forum tutaj temat mieszkańców o tej firmie. jest to firma Atrium 21 ponieważ firma niewspółpracuje z nikim na zasadzie po znajomości. dlatego też unikam. aczkolwiek kogo nam niedadzą do zarżadzania są tam sami fajni administratorzy którzy wiedza co i jak. a jak coś to zawsze mogą nam zmienić jak są problemy.

www.atrium21.pl
        często też piszą dla jakichś gazet artykuły.
        ponieważ jest to dla mnie wzór firmy zarządzającej jestem za.
        są większe firmy ale tam znowu jest spora rotacja administratorów, na którą wpływu niebardoz ma wspólnota.... tutaj jak coś jest nie tak to się idzie i zgłasza.....
        jest multum małych fimek gdzie jest 2-3 licencjonowanych zarzadców ale niemają oni takiego doświadczenia i wypracowanych sposobów na sytuacje nietypowe.
        • agilera38 Re: zmiana administracji 03.04.12, 14:00
          ty to jakiś dziwny jesteś siedzisz na tym forum i piszesz pierdoły jakbyś pozjadał wszystkie rozumy zastanawiam się czemu tak lobbujesz firmę Atrium. Ja osobiście nie jestem zadowolona z nowego zarządcy miałam ostatnio problem natury technicznej i niestety nie było odzewu i do tej pory nie uzyskałam pomocy dokonałam naprawy na własna rękę
          • 7kevin Re: zmiana administracji 03.04.12, 14:43
            Jeśli ci to przeszkadza to nieczytaj tego co pisze. Na temat nieruchomości mam trochę pojęcie budowlane, i jesli chodzi o wspólnoty też.
            jesli chodzi o firmę atrium to ich oferta brała udział w konkursie firm tak jak i kilka innych bardzo dobrych firm z naszego rynku, najlepsza okazała się oferta firmy Stępniak-nieruchomości, jak narazie dobrze spisującej się na naszej nieruchomości wg. mojej oceny.
            każdy moze mieć inne zdanie, doświadczenia.... moje narazie są pozytywne. Przedewszystkim przejrzystość, wszystkie umowy i uchwały są dostępne dla mieszkańców.

Jest mi przyko że musiałaś dokonac naprawy na własną rękę. Naprawdę.
          • 7kevin Re: zmiana administracji 03.04.12, 14:44
            acha i post na który odpowiedziałaś był z 2011 roku
            • agilera38 Re: zmiana administracji 05.04.12, 08:42
              data postu nie ma znaczenia czytałam wiele i akurat odpowiedziałam na ten. Dowiedziałam się że poprzedni właściciel firmy sprzątającej był twoją bliską rodziną zastanawiam się jak jest w przypadku obecnej firmy zarządzającej, którą mocno zachwalasz.
              • 7kevin Re: zmiana administracji 05.04.12, 09:03
                zarząd przeprowadził konkurs ofert jeśli chodzi o firmy zarzadzające, i została wybrana firma stepniak nieruchomości. nieznam tej firmy z rynku firm zarządzajacych aczkolwiek nasza Pani Administrator ma pojęcie o zarządzaniu, szeroką wiedzę i doświadczenie o czym osoby mające troche pojęcia o zarządzaniu zdązyły się już zoorientować. nie zachwalam tylko jak narazie jestem zadowolony że wszystko idzie w dobrym kierunku. jesli będzie coś mi niepasowało to oczywiście nieomieszkam porozmawiać o tym z Pania Kasią czy też zarządem.
                Ja zachwalalem firmę Atrium 21 bo jest jedną z najlepszych na rynku Warszawskim, znam też kilka innych dobrych firm. jesli masz chęć zaczerpnąć więcej informacji na temat tego na jakiej podstawie została wybrana firma Stępniak nieruchomości, zapraszam do zarządu to on dokonywał wyboru na podstawie konkursu ofert, a widocznie firma stępniak nieruchomości okazała się najlepsza względem przyjętych kryteriów.
                Jeśli chodzi o poprzednią firmę sprzątającą to owszem własciciel jest spokrewniony ze mną, a z tym że akurat obsługiwał nasz blok niemiałem nic wspólnego, jak i na wszystko inne ani ja ani nikt z mieszkańców jeszcze pod zarządami SM niemiał wpływu na nic, a firma sprzątająca osoby o której mówimy ściśle współpracuje z SM i obsługuje wiele bloków w SM od wielu lat. Pozatym firmy wspólpracujące z naszą wspólnotą dobiera zarząd wspólnoty we współpracy z Administratorem.
                Tylko cały czas nierozumiem co masz na celu pisząc to co piszesz , bo obecnie ani polecana przeze mnie firma Atrium , ani firma sprzątająca o której piszesz niewiele mają wspólnego z naszym blokiem.
                a dla twojej wiadomości może będizesz potrzebować, mam szerokie kontakty i wielu znajomych, także członków rodziny w różnych firmach zajmujacych się zarządzaniem nieruchomości, usługami budowlanymi, sprzątaniem nieruchomości, usługami komunalnymi i innymi usługami zwiazanymi z obsługą nieruchomości i wspólnot. z tej prostej przyczyny że wczesniej miałem styczność z zarządzaniem nieruchomościami.
          • stemar15 Re: zmiana administracji 03.04.12, 21:44
            Prośba do użytkownika Agilera38 o kontakt z Zarządem Wspólnoty - numer telefonu kontaktowego wywieszony jest na tablicy ogłoszeń. Chcemy wyjaśnić sytuację, o której Pani pisze.

Pozdrawiam,

Marcin Stępniak
          • marcin.kaminski Re: zmiana administracji 05.04.12, 09:36
            A może sąsiadka zechciałaby się nam najpierw przedstawić? Wiem że anonimowość tego forum sprzyja pojawianiu się różnych"nicków" dziwolągów, bo tak łatwiej, bo w ten sposób można bezkarnie pisać bluzgi i kalumnie, ale mimo to zachęcam do przedstawienia się.
            • 82jano Re: zmiana administracji 05.04.12, 11:04
              Historia lubi się powtarzać.
              Czas zaakceptować fakt, że nie każdy jest ze wszystkiego zadowolony. Nie zawsze pisane będą tylko pochwały.
              Wróćmy do postu marianka082 rozpoczynającego tę dyskusję. Jak widać porównanie samych stawek nie wystarczyło. Każdy (myślę, że mogę tak napisać) liczył na obniżki, a ich nie ma – stąd płynie duża doza niezadowolenia. Argument obniżenia opłat za energię elektryczną jest w tej sytuacji praktycznie nieistotny, bo nie przyniesie drastycznej zmiany.
              Co do efektów pracy nowego administratora, to na wyrażanie opinii musimy poczekać. Sprawny i miły kontakt e-mailowy to sprawa naprawdę drugorzędna przy problemach naszego bloku. Oby usterek wypływało jak najmniej, a te istniejące udało się doprowadzić do ładu.
              Pozdrawiam
              • marcin.kaminski Re: zmiana administracji 05.04.12, 11:45
                82jano napisał:
                > Czas zaakceptować fakt, że nie każdy jest ze wszystkiego zadowolony. Nie zawsze
                > pisane będą tylko pochwały.

Ja akceptuję. Ale też od początku pojawienia się na tym forum podpisuję się pełnym imieniem i nazwiskiem a nie wystrzelam jak meteor - jak np marianek082 który napisał raptem jedną wiadomość - rok temu. Albo teraz agilera38. Za chwilę pojawi się kolejny anonymus11 itp ...
                Krytyka nie jest niczym złym, byle by była chociaż cokolwiek uwiarygodniona a nie skrywana za fasadą coraz to nowych anonimowych nicków.
                Jak napisał (drugi) Marcin, niech agilera odezwie się do kogoś z zarządu i opisze swój niezałatwiony przypadek. Na pewno nie pozostanie bez reakcji.
                • 7kevin Re: zmiana administracji 05.04.12, 11:57
                  co do obniżek czynszu to akurat u sporej części osób one nastapiły.
                  Co do dotychczasoych zalet to ja zauważam jedną podstawową przejrzystość finansów, jest plan, jest czynsz. wszelkie zawierane umowy sa dostępne do wglądu na naszym profilu administratora. Mamy nowy serwis od pieca, nową firmę od kilku dni która wywozi śmieci.
                  Zmiany widać gołym okiem, cały czas widzę przechadzajacych się po nieruchomości członków zarządu lub administratora z jakimiś osobami z serwisu. Więc coś się dzieje. I moim zdaniem napewno jest lepiej niż było.
                  sprawa usterek - moim zdaniem w ramach rekojmi czy gwarancji ani SM ani Antczak ich nieusunie, i nigdy na to nieliczyłem, moim zdaniem jedyną drogą do usunięcia usterek jest wykonanie zastępcze, ale do tego długa droga jaką nasz aministrator zna i to trwać musi.

A jak ktoś nie wie jak to wygląda to polecam dział Kodeksu cywilnego o umowach cywilno-prawnych wraz z komentarzem. oraz w googlach pełno porad na temat dochodzenia roszczeń z tytułu wad nieruchomości.
              • stemar15 Re: zmiana administracji 05.04.12, 13:07
                Mimo mojej prośby, Agilera38 nie skontaktowała się z nami. Jeśli ktoś jest z czegoś niezadowolony, zachęcam do rozmowy z Zarządem. Dziwne oskarżenia na forum na pewno w niczym nie pomogą.

Marcin Stępniak
                • 82jano Re: zmiana administracji 05.04.12, 15:09
                  No ale czym się przejmujecie, bo nie rozumiem? Tym, że ktoś napisał coś na forum, czy, że się nie zgłosił? Forum internetowe sprzyja anonimowości i trudno wprowadzać zasady tam, gdzie ich nie ma. A jeżeli ktoś się nie zgłasza, to jego sprawa. Nie trzeba apelować i nie można zmusić. Finito.
                  Jeżeli chodzi o czynsze, to nie znam nikogo, komu by się obniżył (poza Tobą kevin). Jedyną opcją dotyczącą różnic, która przychodzi mi do głowy są wysokości zaliczek na media. Ale jeżeli ktoś płacił wysokie zaliczki, to mógł je zmienić na niższe jeszcze w poprzedniej ADM. Natomiast reszta opłat z czynszu nie jest wcale niższa, bo naliczana jest od większych metraży. Więc tu niestety żadnej poprawy nie ma i pewnie nie będzie. Pozostaje „Jak się nie podoba, to se kup mieszkanie gdzie indziej” :D
                  • 7kevin Re: zmiana administracji 05.04.12, 15:44
                    o tym że będzie taniej jestem wręcz przekonany.
                    PAmiętajcie że nasza firma zarządzająca wielu informacji niemogła uzyskać z SM, a i w kilku pozycjach naszego czynszu zgodnie z ząłożeniami planu gospodarczego płacimy górką bo na dzień 01.03.2012r. stan finansów naszej wspólnoty był 0. na koniec roku nastąpi rozliczenie i będzie wiadomo co ile kosztowało i dlaczego i co można i o ile zmniejszyć. o tym dowiemy się w pierwszym kwartale 2013 na rocznym zebraniu współwłascicieli, gdzie bedziemy zatwierdzać plan gospodarczy na rok 2013.
                    A być może pewne koszty uda się zmniejszyć wczesniej i administrator i zarząd postanowią o wcześniejszej obniżce czynszów.
                    Wiem jedno napewno bedzie taniej tylko wymaga to czasu.
                    • dyzio_01 Re: zmiana administracji 06.04.12, 09:39
                      Poczekamy zobaczymy.Trzymam Cie kevina za słowo :)
                    • modzelaki37 Re: zmiana administracji 17.04.12, 14:09
                      Administracja od lipca obniża czynsze hahahaah
                      • avanti5 Re: zmiana administracji 17.04.12, 22:26
                        to bylo do przewidzenia,ja place duzo wiekszy czynsz niz za czasow znienawidzonej administracji,trzeba z tym cos zrobic,wiadomo kto jest za to odpowiedzialny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka