Gość: warszawiak IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 11:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zed Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.lukman.pl 09.12.11, 11:10 "Debacie przysłuchiwał się Fin Rauno Sarantaus. Jego ojciec pracował w firmie, w której powstały domki. - Mieszkam w Warszawie od półtora roku, zawsze przyprowadzam na to osiedle moich gości. W Helsinkach też mieliśmy takie domy. Większość rozebrano i zastąpiono nudnymi blokami. Te, które ocalały są remontowane i traktowane jak perły architektury - mówił." Nie dla Bartelskich i innych cwaniaków deweloperów!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: \\[ Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.stansat.pl 09.12.11, 11:20 cwaniaki to wy komunalna własnośći Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Typowe zachowanie skorupmowanych PO-wców. IP: *.143.161.194.rev.kbt.pl 09.12.11, 19:41 Bufetowa! Dla którego kolesia dewelopera szykujesz te tereny? Czemu masz zamiar zamknąć dla ludzi teren parkowy dotychczas dla nas otwarty. Spytam wprost - czy i jaką łapówę dostał burmistrz lub bufetowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Typowe zachowanie skorupmowanych PO-wców. IP: *.143.161.194.rev.kbt.pl 09.12.11, 23:15 Jak zwykle gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę. Korupcja, korupcja, korupcja..... gdzie jest CBA ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasad Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.mst.gov.pl 09.12.11, 12:51 "Nie dla cwaniaków deweloperów", ale dla cwaniaków lokatorów to pełen poklask. Dostali za free (pytanie czy nie są to relacje w rodzaju cioca lub siostrzeniec najemcy z lat 50) płacą niewygórowany czynsz i mają miejscówkę w centrum miasta. Też chętnie zamiast kredytu, którego za życia nie zdążę spłacić wejdę w mieszkanko komunalne w centrum i jeszcze najlepiej wykupię je z 90 % bonifikatą a potem będę szantażował potencjalnych deweloperów w postepowaniach dotyczacych powoleń na budowę czegoś w sąsiedztwie. A miasto niech się buduje na Tarchominie bez infratstruktury.... Do tego przyprowadzę potomka fińskiego konstruktora domków oraz bdę rzewnie opowiadał o kombatanctwie, bo przecież domek ogrodziłem w celu walki z systemem komunistycznym (reprezentowanym przez ZOMO) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powislak Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 14:01 Domki te nie maja doprowadzonej cieplej wody, nie maja doprowadzonego ogrzewania, gazu, telewizjom kablowym nie oplaca sie podciagac tam swoich lacz. Przynajmniej w polowie zamieszkiwane sa nieprzerwanie przez te same rodziny ktore zasiedlily je 65 lat temu odgruzowujac okolice i obsadzajac ja zielenia (sumptem mieszkancow posadzono wszystkie drzewa na tym terenie). Mieszkancy nie walcza o prawa wlasnosci, nie powoluja sie na zasiedzenie, a jedynie chca ocalic niepowtarzalny charakter tej okolicy, ktora ze wzgledow geologicznych i tak nie nadaje sie do ciezkiej zabudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 13:06 Ten Fin to jakiś oszołom. Bloki w Finlandii nudne! To przykład znakomitej, kameralnej architektury mieszkaniowej, stawiane na wzór na całym świecie. Poza tym w Finlandii na miejscu domków stawiano osiedla domów jednorodzinnych. Bloki stawiali na terenach przedtem niezamieszanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielany Szanowne Państwo, IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 11:26 Ja mam, mnie się należy, ja tu żyję od lat, to mój ogródek, ja sobie dobudowałem bo nie było... A GDZIE WŁASNOŚĆ? GDZIE UMOWY? GDZIE ZGODY? Cholerna postawa rozczeniowa, kompletne pomerdanie z poplątaniem. BRAWO PANIE BARTELSKI!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powislak Re: Szanowne Państwo, IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 14:14 Mieszkancy tuz po II Wojnie Swiatowej zaczeli zagospodarowywac tereny wokolo domkow, ktore staly na gruzach i wsrod gruzow. Na samym poczatku domki te wogole pozbawione byly lazienek, ta funkcje zabezpieczala laznia publiczna znajdujaca sie w murowanym budynku stojacym na terenie osiedla. Z czasem laznie zlikwidowano nie dajac nic w zamian. wiec dobudowanie chocby tylko takich "udogodnien" stalo sie rzecza niezbedna. Z czasem wokol domkow powstaly nieformalne ogrodki, w trudnych czasach dostarczajacy owocow i warzyw, od wielu lat juz jedynie ozdobne. Zadbane, estetyczne i stanowiace urozmaicenie wsrod zieleni okolicy. Kilka lat temu administracja przedstawila mieszkancom do podpisania dokumenty, w ktorych zobowiazali sie oni do utrzymania terenu przydomowych ogrodow w porzadku - mozna wiec powiedziec, ze pewna umowa w tym temacie zostala jednak zawarta. Gdzie wlasnosc? Stan prawny terenu uniemozliwia wykupienie domkow lub terenu na ktorym stoja, inaczej rodziny, ktore od 65 lat nieprzerwanie zamieszkuja te lokale juz dawno bylyby ich wlascicielami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielany Re: Szanowne Państwo, IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 14:45 A od kiedy Powiśle jest na Jazdowie??? Wiedza i sposób komentarzy świadczą w 100 % że jest Pan/Pani samym/samą zainteresowaną... Świadczył Cygan swoimi dziecmi :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shiraz Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 11:30 A zlikwidować paskudztwa. Po co komu baraki w Śródmieściu? Oczywiście zaraz odezwą się gromady potłuczonych miłośników "zabytków", ekologii oraz innych potłuczonych w obronie barakowiska na Jazdowie. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz 09.12.11, 11:44 > Po co komu baraki w Śródmieściu? Po co komu park Lazienkowski i Ujazdowski, w Srodmiesciu ? Wyrownac, postawic "zabudowe administracyjna". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shiraz Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 13:03 A kto pisze o likwidacji parków Ujazdowskiego i Łazienkowskiego?! Trzeba zlikwidować bieda-domki, i tyle. Co złego w zabudowie administracyjnej, czyli eleganckich budynkach ambasad, np. francuskiej, niemieckiej? Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz 09.12.11, 13:55 Bardziej mi pasuja te domki do parku Ujazdowskiego, niz "elegancki" beton ambasady Francji, stojacej obok (nawet po remoncie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shiraz Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 16:38 Niemiecka ambasada też brzydka, prawda? Ale bieda-domki piękne. Winszuję. Wszystkiego najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powislak Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 14:38 Po co komu Palac Kultury, po co komu zabudowa w okolicach Placu Konstytucji utrzymana w socrealistycznym stylu, po co komu jakikolwiek element, ktory wyroznia Warszawe, nadaje jej klimat i tozsamosc? Po co komu urokliwe alejki na Agrykoli czy Jazdowie? Powszechnie wiadomo, ze najpiekniejszy na swiecie jest beton, z niewielka domieszka szkla i metalu, a nic tak nie psuje image miasta jak miejsca, ktore maja wlasny charakter. Czy napewno? Odpowiedz Link Zgłoś
michal0510 Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... 09.12.11, 11:38 "- Ogrodziłem domek w stanie wojennym, żeby zomowcy nie spali mi pod oknem! - oburzył się jeden z mieszkańców. - Tak, dokonałem przeróbek na własną rękę." O! I to jest argument. Niech każdy najemca machnie parę razy farbą i już jest nie do ruszenia z lokalu. Bo jemu sie należy i tak! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.static.chello.pl 09.12.11, 11:41 Fińskich domków może i szkoda, ale przecież tam nie mieszkają pierwotni najemcy lokali, ale ich pociotkowie, wnukowie. I tak wygodniej: z ogródkiem, w komunelanym domku, bez konieczności dożywtoniego kredytu na mieszkanko. Przepraszam, ale prawo własności chyba jednak jest jeszcze jakąś wartością w tym kraju. Cwaniakom z fińskich domków dziękujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ona Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.11, 12:18 A mnie jest wszystko jedno, kto tam mieszka i na jakich zasadach. To po prostu niezwykle piękne miejsce, oaza spokoju w centrum miasta, dostępna na spacer dla każdego - i wcale nie chcę, żeby tam wylano beton i ogrodzono miejsce tylko dla wybranych. Poza tym - taki nagły pośpiech bardzo mi pachnie dużą kasą, komuś cholernie zależy na dorwaniu się do tego terenu, widocznie nieźle podsypał burmistrzowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 12:59 A teraz to nie dla wybranych? Przecież to ogrodzone domki, nie można wejść do ogródka i posiedzieć u kogoś pod oknem! Spaceruje się po ulicy, a ona przecież zostanie. Na miejscu domków fińskich powstaną kameralne budynki ambasad. Na pewno ładniejsze niż domki. Takich domków w Finlandii było kiedyś tysiące. Ale zlikwidowali i wybudowali na ich miejscu nowe - ładniejsze i cztery razy większe. Odpowiedz Link Zgłoś
jakbukda Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz 09.12.11, 12:33 Gość portalu: ania napisał(a): w komunelanym domku, bez konieczności dożywtoniego kredytu na mieszkanko. Przepraszam, ale prawo własności chyba jednak jest jeszcze jakąś wartością w tym kraju. Cwaniakom z fińskich domków dziękujemy. A to jest jakiś obowiązek zaciągania kredytu na mieszkanko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zasad Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.mst.gov.pl 09.12.11, 12:54 Jak sie dostanie komunalne to nie ma. Poza tym, można sobie jeszcze zarobić albo mieszkać z rodzicami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.dynamic.chello.pl 09.12.11, 17:05 Aha, rozumiem, że burmistrz po odebraniu tych domków i doprowadzeniu ich do "stanu pierwotnego" (czy zadowoli go tylko zdegradowanie infrastruktury sanitarnej i elektrycznej, czy też domaga się także ponownego zagruzowania całego terenu dookoła domków?) udostępni tak pozyskane urocze lokale kwaterunkowe biednym warszawiakom czekającym na nie w kolejce? Powiedzmy sobie jasno, chodzi o grubą forsę, a mieszkańcy kolonii domków powinni się cieszyć, że mają na razie do czynienia tylko z grzeczną propozycją ze strony pana burmistrza, natomiast nic im w tajemniczy sposób w zabudowaniach nie płonie (jak ostatnimi czasy w praskich piwnicach), ani że nie udają się spontanicznie a masowo do Lasu Kabackiego w celu dokonania samospalenia (jak to zdarzyło się pewnej obrończyni praw lokatorów). Żyjemy w kapitalistycznych okolicznościach przyrody, w stylu XIX-wiecznej Anglii czy Stanów Zjednoczonych, los ludzki jest drobiazgiem wobec potęgi interesów. Brawo dla pana burmistrza za stanowczą obronę miejskiej własności! Podpowiem po cichu, że warto by także sprawdzić, czy warszawskie cmentarze mają wszystkie papiery w porządku; np. na takich Powązkach marnuje się mnóstwo cennego gruntu pod zabudowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 11:39 Przeciez wiekszosc mieszkancow juz sie wyprowadzila bo juz od dawna bylo wiadome co sie stanie. A oni rozbudowywali jak gdyby nic i jeszcze ten dach za kilkadziesiat tysiecy . Bujdy na resorach. Jak w centrum miasta takie baziewie po 70 latach wojny ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powislak Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 14:27 Wszystkie domki ( z wylaczeniem jednego znajdujacego sie pod opieka administracji, ktory chyli sie ku ruinie) sa stale zamieszkiwane, zadbane i remontowane i modernizowane wlasnym sumptem mieszkancow. Byc moze nieocieplone, bez doprowadzonej cieplej wody, gazu i ogrzewane piecami weglowymi domki, byly szczytem marzen tuz po wojnie, ale trudno sie dziwic, ze ludzie chcac zyc w godziwych warunkach przystosowywali je do swoich potrzeb. tym bardziej, ze przez wiele dziesiecioleci pozostawiono domki finskie samym sobie, bez inwestycji, remontow czy modernizacji. A mimo to osiedle wyszlo z tego obronna reka i stanowi dzis jedna z atrakcji przy najczesciej uczeszczanej trasie spacerowej stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.11, 20:09 Masz rację. W sytuacji, gdyby był to blok komunalny czy inna kamienica (w typowo opłakanym stanie) przeznaczona na ten cel z ew. remontami przez te 65 lat byłoby znacznie gorzej i dziś w podobnej sytuacji "gorących planów zabudowy" wystarczyłoby wysiedlić lokatorów i zburzyć. Tutaj mieszkańcy inwestowali własne środki przez kilkadziesiąt lat w modernizację i wygląd domków oraz co ważniejsze we wszelkie bieżące remonty. Słyszałem, że po wojnie własnym sumptem usunęli gruz i nasadzili drzewa, dlatego tak zielono. Miasto się tym nie interesowało. Tylko pogratulować gospodarności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.w92-132.abo.wanadoo.fr 09.12.11, 11:45 troche to dziwne ze prawie w centrum miasta stolecznego,jest cos co przypomina wioske na Syberii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.mi.gov.pl 09.12.11, 11:49 lepiej żeby przypominało dziką azjatycka zabudowę. bloki, wieżowce, no i nie zapominajmy o umieszczeniu tam kilkunastu reklam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.mi.gov.pl 09.12.11, 11:46 Panie Burmistrzu, w centrum Warszawy jest wyjątkowo dużo ohydnych domów i bloków, które mogą pójść spokojnie pod kilof zamiast domków fińskich. Dlaczego wszystko co wyjątkowe i urokliwe musi być u nas zrównane z ziemią??!! Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Po tym artykule zmieniłem zdanie. 09.12.11, 11:50 Miastu nie stać by utrzymywać obecny stan dla garstki półcwaniaków. Mieszkańcy wzieli co nie ich i ogrodzili. A jak inny cwaniak na Mazurach ogrodzi dostęp do jeziora to ci sami w krzyk. Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Re: Po tym artykule zmieniłem zdanie. 09.12.11, 12:28 Władze miasta niesłusznie i nieco arogancko chcą się pozbyć atrakcji, jednego z opisywanych w Gazecie Wyborczej magicznych miejsc Warszawy. I to jest dla mnie i - z tego co czytam - wielu innych osób, które widziały to miejsce - oczywiste. Posłuchajcie Finów, Szwedów. Inną sprawą jest uporządkowanie terenu: są tam nieestetyczne instalacje energetyczne, pusty domek-ruina zaniedbany przez administrację, niekiedy (nie zawsze) nieestetyczne dobudówki itd. Jeszcze inną sprawą jest straszenie mieszkańców paragrafami za ogrodzenia, przebudowy. Trudno się dziwić ogrodzeniom, kiedy na terenie grasowali złodzieje (liczne kradzieże), wandale, zboczeńcy, podczas gdy wielu mieszkańców osiedla na własny koszt dopieszczało ogródki, pielęgnowało je, sadziło piękne drzewa i krzewy. Miasto na pewno nie dało na to ani złotówki. A lokale bez doprowadzonego centralnego ogrzewania, gazu... Część lokatorów rezygnowała z mieszkania w tych warunkach i przenosiła się do bloków i kamienic. Z tego, co widać, to pozostali na miejscu nie żadni cwaniacy, tylko rodziny przywiązane do tego miejsca ze względów sentymentalnych, tradycji rodzinnych. A miejsce rzeczywiście urocze. Odpowiedz Link Zgłoś
swinton Prawie każdy by chciał mieszkać w Śródmieściu w 09.12.11, 12:43 domku z ogrodem. Ja też. Ale to są domy komunalne i z założenia nie podlegają dziedziczeniu. Ile z obecnych mieszkańców by spełniało kryteria by otrzymać mieszkanie komunalne? Ten co miał kilkadziesiąt tyśięcy na dach? Czy któryś z mieszkańców kiedykolwiek wystąpił do miasta by zmodernizować domy i okolicę? Podejrzewam że nie. A ci co zostali to może zostali bo liczyli że będą mogli domki wykupić za grosze i dobrze póżniej sprzedać. Wartość historyczna? Czy każdy budynek 70letni musi być zachowany? Odpowiedz Link Zgłoś
manekin1 Ja też po tym artykule zmieniłem zdanie... 09.12.11, 13:00 ...każda forma >własności komunalnej< jest niesprawiedliwa. Jak pisał ktoś wyżej, prawo własności jeszcze coś znaczy w tym kraju a raczej niech wreszcie zacznie coś znaczyć. Jak stoją domki i chcecie rezerwatu to proszę wykupić ziemię PO CENIE RYNKOWEJ. A potem najlepiej zgłosić wniosek do konserwatora zabytków lub UNESCO o wpisanie do rejestru, wtedy nawet łazienki w domu nie będzie wolno wyremontować. Zobaczymy kto będzie chętny na taką fińską "oazę". Brawo miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powislak Re: Ja też po tym artykule zmieniłem zdanie... IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 13:52 Nieuregulowany status prawny tej ziemi uniemozliwa jej wykupienie. Gdyby bylo inaczej to rodziny mieszkajace w tym miejscu nieprzerwanie przez 65 lat juz dawno by to zrobily. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sebpl CPP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.11, 12:04 Cwaniak Cwaniakiem Pogania. Bartelski w życiu nie zarejestruje garażu, wydzielonego ogródka, rekonstrukcji dachu, ale kasę za to do trzech lat wstecz przytuli. Rzygać mi się chce jak słucham jednych i drugich. -- O wyżej wymienionych cechach masowo występujących pod tą szerokością geograficzną pisał już Ziemkiewicz w "Polactwie". Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: CPP 09.12.11, 12:20 Zgadzam się z przedmówcą. Argumenty i postawa dwóch stron są nie do przyjęcia. Ogólnie jednak rzecz biorąc, los tych domków jest przesądzony. Są własnością komunalną, w cennym terenie. Przypuszczam, że jest to miejsce na ambasady, które z każdej strony już się tam lokują. Żadne pitu-pitu o "perłach architektury" nie ma sensu. To bujda na resorach, głoszona po to, aby zachować status quo, tych co mają w tym interes. Nie są zabytkami - i dobrze. Nie chciałbym tych chatek dotować z moich podatków. Opowieści o deweloperach i blokach to też niezła ściema. Za to ratusz, który zabagnił sprawę przez lata, dziś nie potrafi wyjść z twarzą z sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: CPP IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.11, 20:25 Czy można wyjaśnić, dlaczego dopiero po trzech latach i dopiero w sytuacji konfliktu z usuwanymi najemcami jest doraźnie wyciągany jako straszak argument należnych czynszów za odgrodzony teren ogródków i modernizację domków. Gdzie był pan burmistrz Śródmieścia i podlegli mu urzędnicy przez ten czas? Czy zapomnieli pobierać czynsze, bo mieli inne równie ważne obowiązki? Kto odpowiadał w tym czasie za zarządzanie podległym terenem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokój 402 Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.aster.pl 09.12.11, 12:31 Cześć ochroniarze zabytków i ekologii, oraz cała reszta pienieczego narodu !!! Wyburzyć ambasady francuską, kanadyjską i ..... a co tam, amerykańską też i postawić kolejne domki, bo "to takie urokliwe". Nie oddawać nic prawowitym właścicielom, bo wszyscy mamy takie same żołądki. Tym, którzy odzyskali - nie pozwolić na nic, bo tak i już!!! Karać, ganiać piętnować. Miasto przerobić na las i park, lokatorów komunalnych i prywatnych domów zwolnić z obowiązku płacenia czynszów. Pomożecie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meszige co jeszcze jest "urbanistyczne"? IP: *.xdsl.centertel.pl 09.12.11, 13:22 Bo jest i urbanistyka wiejska, i układ urbanistyczny i lad urbanistyczno-przestrzenbny i cała masa rożnych rzeczy urbanistycznych. Teraz jest i żywot urbanistyczny. Będzie i śmierć urbanistyczna? I d..u..p..a urbanistyczna i urbanistyczny ser topiony? Wymyślajcie! Jak do czegokolwiek dodacie "urbanistyczny" to na pewno będziecie mieć rację i podziw dam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powislak Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.ip.netia.com.pl 09.12.11, 13:47 To nie jest teren na biurowce: naruszona struktura skarpy wislanej (przecieta przebiegajaca tuz obok Trasa Lazienkowska) oraz duza ilosc podziemnych ciekow wodnych wykluczaja ciezka zabudowe na tym terenie. W efekcie moglyby tam stanac co najwyzej lekkie i niewysokie budynki bez podpiwniczenia. A poza tym obecna architektura lekkiej drewnianej zabudowy otoczonej zielenia doskonale wpisuje sie w krajobraz skarpy i koresponduje z otaczajacymi domki parkami, pobliskim Zamkiem Ujazdowskim. Stanowi rowniez znakomite przedluzenie popularnej trasy spacerowej Lazienki-Agrykola. Wspomniane ogrodki sa uprawiane przez mieszkancow domkow finskich od poczatku istnienia osiedla, czyli od ponad 65 lat. Po wojnie i w trudnych latach kryzysu dostarczaly warzyw i owocow, od dawna jednak maja charakter czysto ozdobny. Status prawny uniemozliwial wykupienie tych domkow czy terenu, mieszkancom pozostawalo wiec zyc godnie w warunkach jakie mieli do dyspozycji starajac sie dbac o najblizsze otoczenie domkow. Cala zielen, wszystkie drzewa, ktore rosna na terenie osiedla Jazdow zostaly po wojnie posadzone na zagruzowanym klepisku sumptem i kosztem mieszkancow. Ogrodzenia zas powstaly nie jako chec zagarniecia terenu ze ale ze wzgledow bezpieczenstwa: parterowe budynki byly obiektami ciaglych wlaman, ogrodki miejscem libacji bezdomnych, a nisko polozone okna latwym lupem dla ekshibicjonistow i podgladaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
manekin1 Powiślaku drogi... 09.12.11, 14:44 ...ja to wszystko rozumiem, wojna była, kryzys, ciężko było, takich historii jest tyle ile ludzi. Włącznie z tymi, którzy byli wysiedleni z kresów, ze Lwowa etc. Status prawny dopuszczał, z tego co mi wiadomo czasowy WYNAJEM tych domków a nie przewłaszczenie. Nie zmienia to faktu, że od początku było o tym wiadomo. Mało tego - z tego też względu nie można było prawdopodobnie złożyć wnioskó o tzw. "zasiedzenie". Tłumaczenie o wyjątkowości tego miejsca jest oczywiste. Z tego też względu własiciele walczą o te domki i działki. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz 10.12.11, 10:45 Wszystko prawda... poza tym, że nikt nie mówi o biurowcach-wieżowcach! Cele administracyjne - nie oznaczą same przez się, budowy molochów! Cały ten wywód nie ma trochę sensu. Teren przy Parku Ujazdowskim, to teren pod ambasady. I niech tak będzie. A domki fińskie to przeszłość. Odpowiedz Link Zgłoś
jurek_dzbonie I dobrze - wyburzyć ten slums. 09.12.11, 14:32 Walące się rudery ozdobione przez najemców bez umów. Wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antycham cham jurek_dzbonie zaszczekał IP: 176.31.202.* 09.12.11, 23:29 cham z Wołomina zabrał głos w sprawie: jurek_dzbonie napisał: > Walące się rudery ozdobione przez najemców bez umów. Wypad. Odpowiedz Link Zgłoś
bekessy Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... 09.12.11, 14:40 "Perły architektury"? Może ktoś źle przetłumaczył? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mokotów Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.11, 15:16 Domki mogłyby stanowić dużą atrakcję turystyczną Warszawy, gdyby zechciano je wypromować. Poza tym, ten teren służy warszawiakom, którzy mogą się przechadzać wśród zieleni i kameralnej, organicznej zabudowy domków na skarpie. Jest to świetny łącznik między Łazienkami i Parkiem Powiśle. Ta sielanka się skończy gdy stana tam niedostępne, otoczone 3 metrowym płotem ambasady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arnie Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.12.11, 16:49 Że co? Że ogrodzone wysokim płotem ambasady? A teraz, to jak - można tam chodzić miedzy domkami? Bo czytałem, że ogrodzone, bo włamania, menele, ekshibicjoniści! No to się zdecydujcie z tym PR-em. Jak ambasady, to nie dostępne. Jak domki - dostępne. Przecież tam można chodzić tylko wzdłuż ulicy, po chodnikach. Ulica będzie dostępna zawsze - dojście do ambasad. Także miejsce do spacerów pozostanie. Na tym forum domków bronią tylko mieszkańcy i ich rodziny. To proste jak drut Wałęsy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.12.11, 00:23 > Że co? Że ogrodzone wysokim płotem ambasady? A teraz, to jak - można tam chodzi > ć miedzy domkami? A co nie można? Najpierw tam pójdź, a potem się wypowiadaj. Tego samego bym oczekiwał od burmistrza. Odpowiedz Link Zgłoś
sanmartino Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz 10.12.11, 10:48 To chyba jakiś żart! Służy warszawiakom???????????? Chyba paru lokatorom, co mieli nadzieję, się z czasem uwłaszczyć na stalinowskim podarku. Nie wciskajmy ludziom kitu! I proszę z tym urokiem, perłę itp. No naprawdę, bądźmy poważni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.12.11, 20:43 Zamiast klawiaturę męczyć lepiej przejść się tam na spacer. Gusta architektoniczne oczywiście mogą być różne, jednak wokół rosną wysokie drzewa, pomimo niedalekiej Trasy Łazienkowskiej jest zielono i spokojnie, a teren pozostaje dostępny. Na wiosnę i latem jest na prawdę przyjemnie, a jesienią i zimą zapach palonego drewna też dodaje odrobinę uroku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan_dreptak Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.11, 16:41 uwłaszczyć się z 90% bonifikatą na działce w samym centrum - pokażcie jednego, który by nie skorzystał z takiej okazji, wszystkim obrońcom tych ruder proponuję dokonanie następujących ćwiczeń umysłowych: ile czasu po wydaniu zgody przez urząd miasta na uwłaszczenie obecnych najemców domki przestałyby istnieć a działki sprzedane developerom ?? o ile setek tysięcy złotych byłby bogatszy każdy z obecnych najemców ?? jak w głebokim poważaniu mieliby wtedy najemcy całą gadkę o zabytakach ?? Odpowiedz Link Zgłoś
stefaniszyn Re: Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy sz 09.12.11, 19:39 Jeśli Dreptaku nazywasz te domki ruderami, to kompromitujesz się z góry i reszta Twoich wywodów nie bardzo może być traktowana poważnie (zdecydowana większość nie jest ruderami, przyjrzyj się; jedyna rudera to pusty domek pod opieką administracji, zaniedbanych jest tylko kilka). Jednak co do Twoich "ćwiczeń" umysłowych... Podejrzewam, że co najwyżej niektórzy mieszkańcy pomyśleli o uwłaszczeniu, szukając ratunku dla domków w obliczu pomysłów władz, dążących do likwidacji osiedla. Twoje ćwiczenia to wciskanie dziecka w brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
ilarita grządki królowej Bony 09.12.11, 21:55 szkoda domków, szkoda zieleni. słyszałam od zaprzyjaźnionego ogrodnika - historyka, że układ domków fińskich odpowiada układowi grządek królowej Bony, która na tym terenie miała swój ogród. Tak też opowiadam dzieciom na spacerach - które biegają zachwycone po tym magicznym zakątku. Zamiast to wykorzystać w kreatywny sposób, cieszyć się oryginalnym warszawskim miejscem, pobudują tam betony. Brak wyobraźni miasta i niektóre wypowiedzi architektów są PORAŻAJĄCE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ted Burza nad domkami fińskimi: "To obrzydliwy szan... IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.12.11, 00:26 "Nie mieliście ich w umowach, zajęliście je samowolnie - odpowiedziała Małgorzata Mazur, szefowa śródmiejskiego Zakładu Gospodarowania Nieruchomościami. Urzędnicy dali lokatorom czas do końca stycznia, by złożyli wnioski o zamianę mieszkań. Ci, którzy tego nie zrobią, zostaną obciążeni czynszem za trzy lata wstecz za dobudowane części domków i opłatą dzierżawną za zajęte ogrody. I nawet, jeśli zapłacą, urząd i tak skieruje do sądu wniosek o ich eksmisję z powodu złamania umowy najmu. Jak ktoś chce zostać w swoim domku, musi doprowadzić go do stanu zapisanego w umowie - bez dobudowanych werand, bez łazienki, ciepłej wody, ogrzewania, z jednofazową instalacją elektryczną." Rany! Znowu stan wojenny wprowadzili? Odpowiedz Link Zgłoś