Gość: Olaf IP: 62.233.164.* 05.06.04, 13:14 Wiem że już ta nazwa nie funkcjonuje, ale zastanawiam się dlaczego właśnie nazywało się tak a nie inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Marceli Ponoć kiedyś były tam usypane jakieś gruzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.04, 13:19 tworzące coś na kształt babki wielkanocnej, a raczej baby. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Ponoć kiedyś były tam usypane jakieś gruzy 05.06.04, 13:47 Po roku 1945 w południowo-zachodniej części Placu Broni, a na północ od Placu Parysowskiego, w miejscu magazynów między Błońską, Młocińską, Dziką a Konarskiego usypano z części gruzów Muranowa kopiec, którego brzegi i wierzch splantowano lokując po roku 1955 duże rondo komunikacyjne. Jego powstanie zniszczyło ostatecznie dawny układ komunikacyjny tych rejonów. Do roli podrzędnej uliczki zepchnięto przedwojenną arterię - ul. Dziką oraz zlikwidowano pl. Broni. Odpowiedz Link Zgłoś
narysuj.mi.baranka Re: Ponoć kiedyś były tam usypane jakieś gruzy 05.06.04, 14:06 Gdyby byl Plac Broni to mogliby byc nasi chlopcy z Placu Broni... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkin Re: RONDO BABKA IP: *.acn.waw.pl 05.06.04, 16:37 Gość portalu: Olaf napisał(a): > Wiem że już ta nazwa nie funkcjonuje, ale zastanawiam się dlaczego właśnie > nazywało się tak a nie inaczej? Jak to nie funckcjonuje. Ze świecą trzeba szukać człowieka, który nazywałby to rondo "Radosławem". Przy całym szacunku dla akowców, a bez żadnego szacunku dla radnych, mam głęboką nadzieję, że tak już zostanie i będzie jak z placem Wilsona, który przez czterdzieści lat nazywali placem Komuny, ale Warszawiacy wiedzieli swoje i jak miałem jakieś 6 lat to bardzo się zdziwiłem, jak spostrzegłem na tablicach plac Komuny zamiast Wilsona, bo moi dziadkowie i rodzice inaczej nie mówili niż po prezydencku. Wtedy człowiek uczył się czytać i na takie rzeczy zwracało się uwagę. Pozdrawiam Zawsze Babka "V" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolak Re: RONDO BABKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.04, 09:45 Bo jesteś przyjezdnym burakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: RONDO BABKA 07.06.04, 09:46 Gość portalu: Wolak napisał(a): > Bo jesteś przyjezdnym burakiem. Być może dla Karolaka jest to kolejna zmiana kolejnego miejsca w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: RONDO BABKA 07.06.04, 10:48 ? Można jaśniej, bo nie wiem, czy się obrazić, czy stwierdzić, żeś inteligentny aż tak jak ja. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: RONDO BABKA 07.06.04, 11:24 Nie ma o co się obrażać. Stwierdziłem, że jesteś po prostu elastyczny informacyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: RONDO BABKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 12:27 widocznie nie jestes z warszawy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: RONDO BABKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 10:25 Wlasnie. Dla mnie to rondo zawsze bylo "Rondem Babka" i pewno juz tak zeostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: RONDO BABKA 07.06.04, 10:57 No tak Ty pewnie kibicowalbys Kolejarzowi Warszawa? Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: RONDO BABKA 07.06.04, 11:19 Ale porównanie Ronda Babka do Polonii jest co najmniej śmieszne. A co do uznawania wszelkich zmian za naganne, to należałoby zamienić nazwę ulicy Anielewicza na Gęsią. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: RONDO BABKA 07.06.04, 11:21 A co masz p-ko kolejarskiej braci? to tez sa ludzie Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: RONDO BABKA 07.06.04, 11:24 Nic. Nie mam z nimi żadnej styczności. Tak jak Polonia. Ulice zmieniają nazwy - kluby nie powinny. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: RONDO BABKA 07.06.04, 11:46 Dlaczego nie mam styczności z kolejarzami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: RONDO BABKA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 14:31 W odroznieniu od ubeckiej Legii (klub powstal po wojnie i byl przez 40 lat pod patronatem MSW), Polonia byla klubem, ktory powstal grubo przed wojna. I byl chyba jednym z pierwszysch (jezeli nie pierwszym) takim klubem w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Non-kibic POPRAWKA! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 14:38 Poprawka. Ubecka to była Gwardia, Legia była trepowska. Dziś te różnice może niewiele już znaczą ale kiedyś to było dosyć istotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: POPRAWKA! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.04, 15:00 A to przepraszam, aczkowliek dla mnie to moze byla inna banda, ale dzialajaca w tym samym systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: RONDO BABKA 05.06.04, 18:42 zawsze można powiedzieć Rondo Babki Radosława :) Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Rondo Babka obecnie "Radosława" 07.06.04, 16:44 Rondo Babka - zawsze o nim słyszałem. Teraz jest rondo "Radosława". Nasuwa się pytanie kim był "Radosław"? Był... zgrupowaniem/batalionem. Srodowiska kombatantów popełniły błąd godząc się na nową nazwę. Bowiem jak już zmieniono starą, utartą nazwę, to nowa powinna brzmieć: rondo ZAK "Radosław". I nie byłoby, myślę, skojarzeń Babka-Radka itp. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Rondo Babka obecnie "Radosława" 08.06.04, 08:50 Aleś ty głupi. Ręce opadają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olaf Re: RONDO BABKA IP: 62.233.164.* 07.06.04, 21:15 Dziękuję wszystkim za wasze wypowiedzi. Ja od najmlodszych lat dzieciństwa pamiętam że to rondo nazywało się Babka. Teraz czasami łapię sie na tym że jak ktoś mówi o rondzie Radosława/Radosław to muszę się chwilę zastanowić o co mu chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: RONDO BABKA 08.06.04, 08:51 Za co dziekujesz? Przecież nie otrzymałeś odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
j_karolak Re: Naprawdę? 08.06.04, 09:16 Z pewnością jesteś głupi. Świadczy o tym choćby powtarzanie kretynizmów. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi dla Karolaka - trasa linii 17 z roku 1979 08.06.04, 09:01 Służewiec Przemysłowy- Marynarska-Władymira Komarowa-Rakowiecka-al.Niepodległości-Tytusa Chałubińskiego-Juliana Marchlewskiego-Rondo Babka-Juliana Marchlewskiego- pl.Grunwaldzki-Stołeczna-Juliusza Słowackiego-Marymoncka-Wincentego Pstrowskiego- Huta Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Re: dla Karolaka - trasa linii 17 z roku 1979 08.06.04, 09:24 j_karolak napisał: > No i? > ... bo nie rozumiem znowu (przyp. tarantula01) Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: dla Karolaka - trasa linii 17 z roku 1979 08.06.04, 09:25 Ot, małe przypomnienie nazw minionych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grarza Re: RONDO BABKA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.04, 12:30 dla kogo nie funkcjonuje, przepraszam???? wylacznie dla nie-warszawiakow... to samo dotyczy pl. wilsona, stolecznej i paru jeszcze innych ulic/nazw... tak samo kiedys bylo z nazwami rutkowskiego, pl. dzierzynskiego itp. itd... niestety, wiekszosc, tak zwanych, warszawiakow, jest raczej z poza... Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: RONDO BABKA 08.06.04, 16:03 sloggi napisał: > Nie pasuje Ci plac T.W.Wilsona? wilsona, jak najbardziej, i to przez "w", jak na stara zoliborzanke przystalo... :)) a Ty sloggi, z ktorej czesci wa-wy, ze sie tak uniosles?... (albo moze ja cos zle zrozumialam...) Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: RONDO BABKA 08.06.04, 16:07 Ja nie jestem z Zoliborza i dlatego mowie i pisze: Vilsona. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: RONDO BABKA 08.06.04, 16:07 Urodzony jestem w Bielańskim przy Cegłowskiej 80 (u mnie w firmie myśleli, że ten Szpital jest na Marymonckiej). Pl.Wilsona nazywa się tak od roku 1937 - wcześniej był to plac Żeromskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: RONDO BABKA 08.06.04, 16:20 aha, rozumimem ze chciales mi utrzec noska za to wymadrzanie sie nt. rutkowskiego, dzierzynskiegi i innych starych/nowych nazw?... :)) OK. przyjelam. ja jestem z okresu 'powojennego', pewnie dlatego forma przedwojenna 'nie dotarla', bo ogolnie na Zoli nie jest urzywana... ale np. takiego Popieluszki?... nie sadzisz, ze skoro akurat ta osoba przez lata walczyla z tzw. komunzmem, ktory przejawial sie m.in. w zmienach tych 'starych' nazw na 'nowe' czyli ogolnie pojmowanej wtedy 'wolnosci', to sie teraz troszke w grobie przewraca, bo stoleczna zamienili na Jego imie?... dla mnie to raczej glupie i bez sensu. na tej zasadzie, to trzeba bylo zostawic ten pl. komuny i inne 'kwiatki'... ale to tylko ja. :)) (ja rodzona na Zelaznej, ale potem juz zawsze na Zoli...) dzieki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: RONDO BABKA 08.06.04, 16:24 Imieniem ks. Popiełuszki należało nazwać nową ulicę - a nie zmieniać nazwę Stołeczna przyjętą w roku 1935. Odpowiedz Link Zgłoś
grarza Re: RONDO BABKA 08.06.04, 16:48 no wlasnie, to mialam na tzw. mysli.... dzieki za poparcie, :) Odpowiedz Link Zgłoś