Gość: Tad IP: *.ip.netia.com.pl 24.01.12, 16:23 Komisja europejska jest tylko na trzecim piętrze! Na pozostałych są inne firmy! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rikol Re: No to peszek. 24.01.12, 18:23 Jak zwykle Amerykanie chca zmusic caly swiat do przyjecia AMERYKANSKIEGO prawa. Amerykannie zablokowali megaupload, ktory nie jest w ogole zarejestrowany w Ameryce. Wchodza na terytorium obcego panstwa, blokuja firmy i to ma byc normalne? Takie wlasnie zachowania bedzie legalizowal ACTA. Oznacza to, ze np. Microsoft moze z windowsem zamiescic w twoim komputerze (bez twojej zgody oczywiscie) program, ktory uruchamia sie wtedy, kiedy uruchamia sie windows. Przejrzy ci caly komputer. Wystarczy, ze raz cos sciagnales,np, film, i juz moze ci zablokowac komputer albo wyczyscic. Przypominam, amerykanska firma, moze bez wyroku sadu, wlamac sie na Twoj komputer. Wlamac sie na komputer nalezacy do obywatela innego panstwa, gdzie NIE OBOWIAZUJA PRZEPISY AMERYKANSKIE. Apple (i Microsoft tez) juz ludzi ciaga po sadach, bo oczywiscie kupno produktu oznacza, ze zgadzasz sie na licencje, ktorej nawet nie mozesz przeczytac w momencie zakupu, bo jest schowana w pudelku! Nie mozesz sie nie zgodzic na licencje, bo wtedy nie moglbys uzywac w ogole komputera - a to juz jest dyskryminacja. W dodatku np. program ktory kupisz, mozesz uzywac tylko na jednym komputerze - mimo ze za niego zaplaciles. Na drugi komputer musisz kupic drugi program. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc tez bym wolal sciagac filmy i muze za free IP: *.wum.edu.pl 24.01.12, 18:42 a juz na pewno programy. po co placic skoro mozna bezkarnie miec cos za darmo? bez sensu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: tez bym wolal sciagac filmy i muze za free IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:45 ale tu nie chodzi o ściąganie .... ściaganie to już dziś przestępstwo .... tylko teraz trzeba iśc do sądu, a sąd sadzi i bierze różne rzeczy pod uwagę .... z ACTA nie trzeba będzie sądu ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: tez bym wolal sciagac filmy i muze za free IP: *.wum.edu.pl 24.01.12, 18:47 ściaganie nie jest przestępstwem tylko udostępnianie. a uploaderow w Polsce są tysiące i nie robią tego z miłości wolnosci tylko za kasę przesyłaną przez Paypal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: tez bym wolal sciagac filmy i muze za free IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:50 Muzyki i filmów nie, ale już oprogramowania tak ! Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: tez bym wolal sciagac filmy i muze za free 24.01.12, 18:58 Ale zależy jakiego oprogramowania. Jak ktoś ściąga freeware czy OpenSource to też piraci? Śmiem wątpić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: tez bym wolal sciagac filmy i muze za free IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 19:01 no to chyba logiczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ahk4iePaiv8u to jest żałosne, a nie logiczne IP: *.net.autocom.pl 24.01.12, 20:07 Niespodzianka od realisty - Jeżeli „społeczność internautów” tudzież „Anonymous” spodziewają się zmiany stanowiska rządu na coś w stylu „Uznajemy wyższość obywateli oraz boimy się że nasze strony www przestaną działać, dlatego natychmiast wycofujemy się z podpisania ACTA, i nigdy tego nie podpiszemy i w ogóle to ja, Premier oraz ja, minister Boni, oraz ja, minister Zdrojewski oraz ja szef BBN oraz my wszyscy pozostali ministrowie bardzo, ale to bardzo przepraszamy i dziękujemy za oświecenie nam jedynej właściwej drogi, pozdrawiamy, uściski, wasz kochający rząd który absolutnie nie ma żadnej władzy, a żeby cokolwiek osiągnąć wystarczy skrzyknąć się na fejsbuku i zablokować stronę i natychmiast ustępujemy dla waszego dobra” – jeżeli spodziewają się czegoś takiego, no cóż, to nie nastąpi. Bando idiotów, w tym roku zapłacicie parę tysiaków więcej za chipsy, piwo i zusik, prąd, gaz, wodę, benzynę.. ale to już nikogo nie obeszło. Za to macie stadion narodowy a sejm ma pięćset ipadów 2 z 3G. I byle do przodu :( Demokracja oburzeniowa - najpierw grzecznie głosujesz na tego kto obieca największą gruchę na nieistniejących wierzbach i dużego darmowego cyca z mleczkiem, a potem jak znowu się okaże że cię wydymali, możesz zepsuć czyjąś stronę www albo wyjść z transparentem na ulicę, podpalić cudzy samochód i sobie pokrzyczeć. Wkrótce zostanie podpisany pakt fiskalny. Ceny znowu wzrosną, ale co tam, demotywatory będą działać, to grunt, no nie? :((( Brawo. Załosne. Bosz, jakie to wszystko żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: to jest żałosne, a nie logiczne IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 20:16 masz 100% racji, lepiej zapobiegać niż leczyć !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w-wiak Pytanie do tych co sa przeciw IP: *.home.aster.pl 25.01.12, 09:07 Na kogo głosowałeś w ostatnich wyborach? Jesli na partie rządzące to działaja one w imieniu osób które oddaly głos obdarzajac je kredytem zaufania do sprawowanych funkcji, wiec protesty takich osób sa bezzasadne. A co do nielegalnego sciągania to jak nazwać to co było kiedyś powszechne czyli nagrywanie na kasety piosenek z radia na własny użytek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: tez bym wolal sciagac filmy i muze za free IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:48 To niech korporacje szukają - na własny koszt, nie nasz, podatników - tych co je rozprowadzaja. Korp. chcą wyjmować gorzce kasztany rękoma podatników. NIE, NIE i NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
brudne-nogi Re: No to peszek. 24.01.12, 18:59 Masz 100% racji !!!!!!!!! Amerykanie robia to bo mysla ze maja do czynienia z glupkami i pewnie tak. Pan Minister i Premier albo graja glupkow bo im placa albo rzeczywiscie sa glupi i wtedy powinni zrezygnowac. Odpowiedz Link Zgłoś
uczonykot No ale tak powinno być ! 24.01.12, 19:25 Jeden program jeden komputer, a nie to co sie tetraz dzieje. Programy krażą, "specjaliści" wgrywaja go do kilkunastu komputerów za damski. Do czego to podobne. Właśnie tak powinno być. Specjalny program powinien wychwytywać przy włączaniu nielegalny program i blokowac cały komputer, powiem więcej, komputer powinien zrobic wielkie Bummmmm i wyleciec w powietrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZK Re: No ale tak powinno być ! IP: 82.160.104.* 24.01.12, 20:30 Niby wszystko prawda, ale ceny tych programów są niebotyczne dla borykającego się z kryzysem obywatela. Może Warszawce to trudno zrozumieć ale ludzie na prowincji są BIEDNI!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
uczonykot Tylko, gdyby uczciwie ludzie 24.01.12, 20:43 te programy kupowali, byłaby mozliwość obniżki ich ceny. Oczywiście to sprzedawcy programów a nie tysiąć pośredników, powinni ustalac ceny w zależności od popytu. Po co po drodze taka ilość pośredników. Dlaczego nie kupować bezpośrednio np. z jednego w Europie magazynu konsygnacyjnego koncernu Microsoft zlokalizowanego w centrum Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Tylko, gdyby uczciwie ludzie IP: *.nat.student.pw.edu.pl 24.01.12, 21:08 raczysz żartować z tą obniżką cen ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jelizawieta Re:do niedouczonego kota z pis..warsiawki IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 22:35 gdyby cootasie w tym kraju uczciwie płacono ludziom (nie szczurom korporacyjnym jak ty) to i kupowaliby programy, płyty i i filmy. Rozumie? Odpowiedz Link Zgłoś
infopub Re: No to peszek. 24.01.12, 23:02 Tu jest bardzo dobry tekst o ACTA (w linkach powiazanych rowniez): www.wykop.pl/link/1017833/swietny-tekst-jaroslawa-rafy/ Nareszcie ktos to wyjasnia rzetelnie i prosto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: No to peszek. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 23:15 Rzeczywiście świetny. Dla tych co kumają po angielsku: www.youtube.com/watch?v=XaAcyPqc-f8&feature=endscreen&NR=1 - jeszcze lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pracujac Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.bas.roche.com 24.01.12, 16:26 Ciekawe ile ludzi przyjdzie jeszcze. A ja w pracy :/ Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT 24.01.12, 18:32 w ACTA chodzi o wlasnosc intelektualna. Plyty i filmy to maly pikus. Sa gorsze rzeczy, np. leki i GMO. Rosliny i zwierzeta modyfikowane genetycznie sa WLASNOSCIA INTELEKTUALNA firm amerykanskich. Za ich uzywanie trzeba placic licencje tym firmom. Innymi slowy - podatek na rzecz firm amerykanskich. Licencja na GMO zaklada takze zobowiazanie rolnika do zakupu pestycydow producenta GMO. A jesli kupi pestycydy, to przeciez ich uzyje, bo co sie bedzie marnowalo. A producenci GMO oficjalnie chca zmniejszenia zuzycia pestycydow - czy to nie zadziwiajace? Jesli GMO zanieczysci pole sasiadujacego rolnika, to producent pozywa tego rolnika, zeby mu placil licencje - mimo ze ten rolnik wcale nie chcial miec GMO na swoim polu. Ale tak dzialaja firmy amerykanskie. Amerykanskie prawo patentowe. Wlasnosc intelektualna w kontekscie GMO oznacza, ze pierwszy raz w historii ludzkosci rolnicy beda musieli placic ZA KAZDY ZASIEW, nasiona, ktore rolnik wyhodowal, nie sa jego. Znowu - jest to PODATEK na rzecz amerykanskiego koncernu. Monsanto pozwalo do sadu francje, zeby zezwolila na uprawe kukurydzy GMO. Mimo ze Francuzi wcale nie chca tego jesc! Amerykanie tez nie chca tego jesc, wiec rzad amerykanski poszedl na reke koncernom: nigdzie nie ma informacji, czy dany produkt to GMO czy nie. konsument nie ma zadnych praw w USA. USA chce przeforsowac to samo na calym swiecie. W tej chwili DNA konkretnego Amerykanina jest wlasnoscia firmy, ktora pobrala jego DNA do badania. Co to oznacza? ze ten czlowiek nie jest wlascicielem swojego dna, swojego ciala? Co to za prawo w ogole? Jesli masz office microsoftu na swoim komputerze, za ktory zaplacilesz, to on nie jest twoj. Licencja (na ktora musisz sie zgodzic) pozwala tylko na uzytkowanie, nie wolno tego zainstalowac na innym komputerze, nie mozesz tego sprzedac (mimo ze za to zaplaciles). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:54 +++++++++++++++++++++++++++++++++++++ tego jeszcze nikt nie poruszył a gwoopi tymo teusz nie rozumie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sinol Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: 178.73.48.* 24.01.12, 16:26 Transparenty mówią o klasie protestujących. Motłoch zawsze gotów do rozróby popiera złodziei. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mazur1958 Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.183.216.252.dsl.dynamic.t-mobile.pl 24.01.12, 16:30 100/100 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 16:38 Przeczytaj klakierze czym to pachnie !!! www.tvn24.pl/-1,11315,1732379,,,giodo-acta-niebezpieczne-dla-konstytucyjnych-praw-i-wolnosci,raport_wiadomosc.html Opinia GIODO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
xnonorx Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT 24.01.12, 16:44 > Przeczytaj klakierze czym to pachnie !!! Jaki klakierze. Nie widzisz po głupocie wypowiedzi że to sam minister albo nawet premier? Oni nic nie czytają bo nie muszą. Ktoś im mówi gdzie i co podpisac i to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.182.151.17.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.01.12, 19:04 xnonorx napisał: > Jaki klakierze. Nie widzisz po głupocie wypowiedzi że to sam minister albo nawe > t premier? Oni nic nie czytają bo nie muszą. Ktoś im mówi gdzie i co podpisac i > to wszystko. brawo! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT 24.01.12, 18:29 Złodzieje wprowadzili niejawność dokumentów w urzędach i decyzjach w nich zapadających! Mam nadzieję, że przytakniesz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.xdsl.centertel.pl 24.01.12, 16:33 Warszawiacy? Sądząc po zdjęciu z transparentem, to zwykli erotomani!!! Odpowiedz Link Zgłoś
monoekann Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT 24.01.12, 17:01 Jak by nie patrzec to posel PiS sprzeciwial sie ACTA (ktory poparl w glosowaniu) na fejsbuku argumentujac ze przez to zostana zamkniete 'RT,YP,PH', wiec nie wiem czemu transparent skierowany jest do Prezydenta Komorowskiego (skoro to nie on glosowal za tym). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Ferie.. IP: *.unknown.vectranet.pl 24.01.12, 16:33 ..dzieci się nudzą. Odpowiedz Link Zgłoś
realgniot Re: Ferie.. 24.01.12, 18:35 Gość portalu: pat napisał(a): Wyobraź sobie, że twoje dziecko pożyczy płytę z muzyką od kolegi, po czym przegra na komputer jeden utwór w twoim domu. Następnie po jakimś czasie udostępni ten utwór na swojej pierwszej własnoręcznie zrobionej stronie internetowej. Konsekwencje mogą być takie dla ciebie, że będziesz musiał zapłacić nie wiadomo jakie odszkodowanie, wymyślone z palca np. 500 000 zł i jeszcze będziesz musiał pokryć koszty prawników, nie polskich, a amerykańskich i sumka zamknie się w milionie. Kto tu jest dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Ferie.. IP: 178.73.49.* 24.01.12, 20:09 A teraz to niby jest inaczej? Sprawa z tego roku: kancelarie różnego rodzaju różnym fanom torrentow i np. disco polo utwory (czy tam płyty) 800 zł od sztuki i proponuja "ugody". Ludziom, którzy nie zapłacili niedawno rekwirowano komputery. Użyj google, poczytaj.. Odpowiedz Link Zgłoś
4litery Re: Ferie.. 24.01.12, 23:42 Gość portalu: pat napisał(a): > A teraz to niby jest inaczej? > > Sprawa z tego roku: kancelarie różnego rodzaju różnym fanom torrentow i np. dis > co polo utwory (czy tam płyty) 800 zł od sztuki i proponuja "ugody". Ludziom, k > tórzy nie zapłacili niedawno rekwirowano komputery. Użyj google, poczytaj.. I słusznie, dlaczego ci "fani torrentów" mieliby nie ponieść odpowiedzialności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Ferie.. IP: *.unknown.vectranet.pl 25.01.12, 01:17 No więc skąd ten krzyk kolegi wyżej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicolae Re: Ferie.. IP: *.ip.netia.com.pl 25.01.12, 08:53 Nie wiem, jak ciebie, ale mnie rodzice tak wychowali, że wiem, że przegrywanie nie swoich płyt nie jest niewinne, tylko jest kradzieżą właśności intelektualnej. Chcesz słuchać - kup, zapłać. Proste. Wiem też, że "udostępnianie" nie swoich rzeczy to nic innego jak paserstwo. Zarówno kopiowanie, jak i "udostępnianie" to w moim systemie wartości grzech religijny oraz przestępstwo świeckie. Dla mnie te rzeczy są oczywiste, wyniosłem je z domu. Jeśli ktoś został wychowany nie tylko bez religii, ale też bez jakiejkolwiek etyki, to tych spraw zwyczajnie nie czuje i nie będzie mnie rozumiał. Te wartości będę chciał własnym dzieciom przekazać. Bez takich zabaw jak kopiowanie i "udostępnianie" też da się pięknie żyć. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl "Chcę sprostować kilka mitów i kłamstw" :-) 24.01.12, 18:48 Gość portalu: pat napisał(a): > ..dzieci się nudzą. "Chcę sprostować kilka mitów i kłamstw" - że tak zacytuję klasyka. Byłam na tej demonstracji, a już bardzo dawno nie jestem dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
andy1856 Jest ACTA - jest zabawa. A jacy wszyscy "oburzeni" 24.01.12, 16:35 strach się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
nf33 Re: Jest ACTA - jest zabawa. A jacy wszyscy "obur 24.01.12, 19:08 niech to wejdzie w życie, nie będę musiał czytać twoich komentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druciarz galaktyki Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: 178.73.49.* 24.01.12, 16:48 Ot, gó...arstwo, które ma za dużo wolnego czasu, bo zamiast pracować, zarabia na okradaniu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 16:52 Poczytaj idioto :www.tvn24.pl/-1,11315,1732379,,,giodo-acta-niebezpieczne-dla-konstytucyjnych-praw-i-wolnosci,raport_wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joj Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.aster.pl 24.01.12, 17:01 Roastron to pajac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 17:18 Lepiej być pajacem niż głąbem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.wroclaw.vectranet.pl 24.01.12, 18:01 masz zniewolony mózg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:06 Dobrze że wogóle mam, bo czytając niektóre posty mam wątpliwości czy ich autorzy dysponują takim organem .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druciarz galaktyki Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: 178.73.49.* 24.01.12, 18:10 Czytałem tekst ACTA, nie jakieś badziewne opracowania, i na tej podstawie śmiem twierdzić, że protestujący to albo idioci, albo zmanipulowana gó...arzeria. Czyli też idioci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:16 To przeczytaj jeszcze 100 razy i spojrzyj w lustro !!! może coś zrozumiesz, choć szczerze wątpie ! Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT 24.01.12, 18:32 > Czytałem tekst ACTA, nie jakieś badziewne opracowania jesteś z PiS? Że czytasz co ci ktoś napisze? Czy tylko raz ci się udało źródło przeczytać (zwane inaczej oryginałem)? Jak to twój I raz - to ile ty masz lat? Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. 24.01.12, 16:49 Z tego zrozumiało... zero. Bo jak ktoś przeczyta teskt ACTA ze zrozumieniem, to na pewno przeciwko temu porozumieniu nie będzie protestować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 16:53 A ty czytałeś ? Poczytaj może to może cię olśni ??? www.tvn24.pl/-1,11315,1732379,,,giodo-acta-niebezpieczne-dla-konstytucyjnych-praw-i-wolnosci,raport_wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań 24.01.12, 16:57 i chyba oczywiste, że przeczytałem tekst ACTA, skoro zarzucam innym jego nie przeczytanie. I wielokrotnie prosiłem wypowiadających się o podanie konkretnych zapisów ACTA, które budzą ich sprzeciw i nie doczekałem się odpowiedzi. Wszyscy jadą tylko jakimiś ogólnikami o "zagrożeniach", czasem dodając całkowicie nieprawdziwe zarzuty o "monitorowaniu ruchu", czy "odłączaniu od sieci", czego w ACTA zwyczajnie NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
greg.waw Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań 24.01.12, 17:04 Przeczytać to za mało. Zrozumieć to też za mało. Ważny jest jeszcze kontekst innych przepisów prawnych. Takiej analizy zwykły szaraczek nie zrobi. Ale np. zrobiło to GIODO. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu 24.01.12, 17:11 to czemu protestujesz? Wierzysz tej, a nie innej analizie? Prawnicy rządowi też zrobili ekspertyzy i nie dopatrzyli się w ACTA niczego, co wykraczałoby ponad obecnie obowiązujące w Polsce regulacje dotyczące ochrony praw własności. W czym ich opinia jest gorsza? Ja oczywiście również nie znalazłem w ACTA niczego, czego już teraz nie byłoby w polskim prawie. Mało tego, polskie prawo jest w kilku miejscach znacznie surowsze od minimalnych wymagań stawianych państwom-stronom przez ACTA - np. w zakresie karania za piractwo. ACTA wymaga tylko ogólnikowo, że piractwo musi być uznawane za przestępstwo w myśl prawa krajowego, jeśli odbywa się na skalę handlową. A w polskim prawie - przestępstwem jest każde rozpowszechnianie pirackich nagrań i filmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 17:14 Przeczytaj to matole, to nie opracowanie ani analiza to stanowisko urzędu GIODO !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz OK, odniosę się do tego całego GIODO 24.01.12, 17:33 "ACTA co prawda nie nałoży na Polskę obowiązku znowelizowania prawa krajowego, ale ratyfikacja tego porozumienia spowoduje, że jego przepisy będą ważniejsze od norm ustawowych i nałoży nowe obowiązki na podmioty publiczne i - przede wszystkim - prywatne." - czyli potwierdza to co napisałem wyżej. "Generalny inspektor zwraca uwagę na konsekwencje, wynikające z faktu, że ACTA dotyczy praw i wolności określonych w konstytucji. Mogą one być bowiem ograniczane tylko, gdy jest to konieczne w demokratycznym państwie, np. dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego. " - logika, panie, logika! Skoro sami piszą, że w ACTA nie ma niczego czego nie byłoby i obecnie w polskim prawie (inaczej trzebaby je zmienić, a GIODO wyraźnie stwierdza, że nie trzeba) i jednocześnie nigdy nie kwestionowali, że obecne rozwiązania w tej kwestii naruszają prawa i wolności określone w Konstytucji, to w jaki sposób ACTA mogłoby być niezgodne z Konstytucją? ""na osoby fizyczne, osoby prawne i inne jednostki organizacyjne nakładane będą nieznane dziś prawu polskiemu obowiązki ujawnienia danych osobowych osób fizycznych podejrzewanych o naruszenie norm konwencyjnych". Nieznane prawu polskiemu? Boże, nóż się w kieszeni otwiera... Każdy dostawca internetu jest obowiązany ujawnić dane osobowe użytkowników na żądanie prokuratury lub sądu. I jest to procedura stosowana obcenie powszechnie. "Generalny inspektor podziela opinię ministerstwa kultury, że przyjęcie ACTA nie nakłada na polskie podmioty publiczne obowiązków, które nie byłyby już przewidziane w prawie." - j.w. "konwencja przewiduje powstanie nowych kanałów wymiany informacji między organami ścigania, a polskie służby mogą zostać zmuszone do przekazywania tą drogą danych ze swoich baz. Można więc domniemywać, że mimo braku formalnych obowiązków wobec władz publicznych, policja zostanie de facto zobowiązana do działania na podstawie konwencji ACTA" - który niby przepis ACTA do tego zobowiązuje? W jaki sposób GIODO wyobraża sobie, że organ państwowy będzie zmuszony do działania, skoro sam stwierdz, że brak jest formalnych obowiązków wobec władz publicznych? Sugeruje, że będą "nieformalne obowiązki"? "ACTA powierza zadania z zakresu egzekwowania prawa organizacjom prywatnym, takim jak dostawcy usług internetowych oraz organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi." Nieprawda. Ci pierwsi pojawiają się w ACTA tylko w kontekście ujawniania danych użytkowników na żądanie właściwych organów państwa. Jak pisałem wyżej - już teraz są one do tego zobowiązane. Te drugie podmioty wymieniane są w ACTA w kontekście ich uprawnień do dochodzenia swoich praw we właściwym postępowaniu. Również w tym przypadku - nie ma nic nowego w tych przepisach. "ACTA nie powinny dawać tym podmiotom prawa do monitorowania działań użytkowników on-line." Mówisz-masz, ACTA takiego prawa nikomu nie daje. W ogóle o tym nie wspomina. "Według generalnego inspektora konwencja pozwala też na przekazywanie informacji do krajów, które z europejskiego punktu widzenia nie zapewniają wystarczającej ochrony danych osobowych." Dobrze określone - "pozwala". Obowiązku nie ma. Ponownie, nie jest to żadna nowość w polskim prawie. "podpisanie i ratyfikacja ACTA spowoduje, że organizacje zbiorowego zarządzania prawami autorskimi wrócą do pomysłu porozumienia o współpracy w sprawie ochrony własności intelektualnej w środowisku cyfrowym." - możliwe, tylko że to musiałby już być oddzielny dokument. "W swojej opinii GIODO nie odnosi się do takich aspektów ACTA jak blokowanie stron internetowych oraz ewentualne uniemożliwianie rozmaitym podmiotom dostępu do usług sieciowych." Trudno się odnosić do czegoś, czego w ACTA nie ma... (jak ktoś twierdzi inaczej - proszę o zacytowanie konkretnego przepisu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Re: OK, odniosę się do tego całego GIODO IP: *.unitymediagroup.de 24.01.12, 18:28 Tym-oteusz ty cwaniaku - zawsze bronisz rudego drania, chyba płaca ci za posty ty ubeku, policyjny kapusiu! Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Dziękuje, mi też miło 24.01.12, 18:37 a może jednak jakieś merytoryczne argumenty też masz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Dziękuje, mi też miło IP: 212.180.165.* 24.01.12, 19:24 Czytałem uzasadnienie i jest ono nieprzekonujące. Podstawowy argument - skoro już to wszystko istnieje w naszym prawie - to po co dodatkowa umowa ? I to uchwalana w takim trybie ? Przecież to sprzeczne z logiką. A konkrety np. tutaj: ultra.ap.krakow.pl/~raj/notka.php3?id=363 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: OK, odniosę się do tego całego GIODO IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:43 Ale nie robi tego dobrze ..... premii nie będzie ...... ale przyjdzie "kryska na matyska" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Soers Re: OK, odniosę się do tego całego GIODO IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 18:54 Prawdziwa rzadkość w polskim internecie - jednocześnie masz i nie masz racji (nic osobistego). Masz rację, bo rzeczywiście nie trzeba będzie zmieniać polskiego prawa. Do tego trzeba uczciwie powiedzieć, że ACTA pomoże w ustaleniu standardów ścigania wytwórców podróbek (fałszywych torebek Gucciego na ten przykład). A nie masz racji, ponieważ ACTA traktuje w podobny sposób naruszenia praw autorskich w sieci. Do tego: 1) Próżno w niej szukać "dozwolonego użytku własnego" czy innych konstrukcji pozwalających Ci zamieścić piosenką na FB albo wysłać ją dziewczynie mailem. 2) Sugeruje, że w liczeniu strat i ewentualnej wysokości kary należy kierować się "sugerowaną ceną detaliczną" (czyli jeśli nagrasz bez zgody twórcy cover np. Nirvany i obejrzy go 50 tysięcy ludzi, to możesz być minimum 100 tys. w plecy) 3) Daje możliwość przekazania danych osobowych odbiorców towaru stronie, której prawa autorskie naruszono (czyli jeśli wykryją, że oglądałeś kiedyś np. nielegalny teledysk pana Hołdysa na YT, twoje dane trafią do ZAIKSu, który może - albo nie - rozpocząć przeciw Tobie działania prawne). 4) W "niecierpiących zwłoki przypadkach" (a w przypadku przestępstw internetowych w zasadzie każdy przypadek jest niecierpiący zwłoki) ACTA zezwala na zabezpieczenie środków tworzenia i reprodukcji (czyli komputera/ów) bez wysłuchania drugiej strony. Taki sam zapis oczywiście znajduje się w polskim prawie (KPC art. bodaj 310), ale w ACTA nie ma już mowy o tym, że ma się to dziać jak najmniejszym kosztem strony pozwanej. Tak wiem, że wszystkie zasady akta obwarowane są warunkiem "na ile jest to zgodne z lokalnym prawem". Problem jak zawsze tkwi w szczegółach - to znaczy w tym, że nasz system sądowniczy może okazać się dzięki ACTA znacznie bardziej plastyczny. Nie mamy póki co wydziałów przestępczości elektronicznej, a nierównowaga stron w procesie cywilnym (dobry prawnik koncernu plus ACTA kontra pozbawiony komputera wykonawca rzeczonego coveru) zostanie jeszcze bardziej pogłębiona. I tak, chociaż ACTA to nie SOPA i PIPA, to jest to krok w bardzo niewłaściwym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu IP: 195.216.250.* 24.01.12, 17:36 Inni eksperci też powierdzają "poważne wąpliwości co do czystości intencji" Proszę bardzo - analiza Roberta Gwiazdowskiego www.wykop.pl/ramka/1016773/robert-gwiazdowski-pisze-o-co-chodzi-z-acta/# PS. Z którego ZAIKS-u albo innej mafii klikasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu 24.01.12, 17:27 tym-oteusz napisał: > to czemu protestujesz? Wierzysz tej, a nie innej analizie? Prawnicy rządowi też > zrobili ekspertyzy Czyli strona zainteresowana - niewiarygodni z założenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druciarz galaktyki Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu IP: 178.73.49.* 24.01.12, 18:11 Za to protestujący nie są stroną zainteresowaną, więc są maksymalnie wiarygodni. Mistrzu logiki - chylę czoła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:21 Tiaaa GIODO czyli czlonek rządu powinien popierać, zrobił inaczej ..... na właśnie zakończonej komisji sejmowej (transmitowanej przez TVN 24) Anna Streżyńska urzędnik państwowy, prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej, też wyraziła swoje wątpliwości i obawy ..... to sa ci gó....wniarze ? Hym trzeba choć trochę myśleć ! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu 25.01.12, 08:29 GIODO uważasz za niewiarygodne? Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu 24.01.12, 18:30 Rozpowszechnianie owszem. Ale ściąganie już nie. Wg polskiego prawa. Wg prawa hamerykańskiego jedno i drugie toto samo. I to chcą nam wpierniczyć. Ściągniesz np. oprogramowanie OpenSource i już jakiś gryzipiórek cmokający hegemona w 4 litery, przyczepi się. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Ściąganie muzyki nie jest przestępstwem 24.01.12, 18:38 ale oprogramowania - już tak. I znowu - ACTA jest w tym zakresie ŁAGODNIEJSZE od tego co mamy obecnie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Ściąganie muzyki nie jest przestępstwem 24.01.12, 18:41 Zapytam inaczej - jeżeli ściągam do domowego użytku soft typu freeware czy OpenSource - prawa nie łamię, racja? Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Oczywiście, że nie. 24.01.12, 18:59 Dzięki - właśnie to chciałem wiedzieć :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Oczywiście, że nie. IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 19:03 I tego właśnie nie wiadomo bo ACTA to ogólnikowe zapisy ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: No to sorry, ale jak nie rozumiesz tekstu IP: *.aster.pl 24.01.12, 19:57 Ale ty wiesz, skąd się biorą prawnicy rządowi, tak jak księgowi w urzędach publicznych, referenci, starsi i główni specjaliści ? Po prostu - no wiesz, ich kompetencje nieco się mogą różnić od rynkowych, a tym samym ich analizy i opinie - też. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek___ Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.st.uni-magdeburg.de 24.01.12, 17:05 Ok, studentowi prawa już dziękujemy, szanujemy fakt, że Pan się przygotował do egzaminu, piątka. My, szaracy i maluczkie ludki musimy niestety korzystać z opracowań, bo przyznaję, że po przeczytaniu tego prawniczego bełkotu wiedziałem tylko, że będziemy wobec jego ogólnych i niejasnych sformułowań zupełnie bezradni. - My, małe nieprawnicze ludki. To nie zmienia faktu, że te opracowania, które czytamy są już często robione przez tych, którzy przeczytali i rozumieją o czym jest tam mowa. I to wystarczy by wyrazić sprzeciw, czy niezadowolenie. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA 24.01.12, 17:13 bo to nie jest dokument skierowany do was. To jest dokument wiążący państwa-strony. Żadne obowiązki nie mogą z niego wynikać bezpośrednio dla "szarego człowieka". Faktycznie, jestem prawnikiem (nie studentem). Dobrze zgadłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 17:16 HAHAHAHAHAHAHAH chyba literki ci sie poprzestawiały powinno być TRAWNIKIEM .... Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Nadal czekam na podanie konkretnych zapisów ACTA 24.01.12, 17:18 które budzą wasz sprzeciw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvh Re: Nadal czekam na podanie konkretnych zapisów A IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.12, 17:25 To prawniku, co to jest skala handlowa ? Co zrobiłbyś gdyby policja wpadła do Twojej kancelarii i zarekwirowała wszystkie komputery, bo sekretarka rozesłałaby maila z życzeniami świątecznymi, w której kartka by zawierała zastrzeżony wzór (np. renifera). Bo uznaliby sobie, że jest to skala handlowa. Wiem, że pasuje Tobie, ze względu na niejasność, dlatego Polska jest rajem dla prawników. Ale jak już przyjmujemy jakąś umowę (nawet nie wiem po co), to wypadałoby wiedzieć co to dokładnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Akurat to pojęcie jest zdefiniowane w samym ACTA 24.01.12, 17:36 cytuję: "Dla celów niniejszej sekcji działania na skalę handlową obejmują przynajmniej działania prowadzone jako działalność handlowa w celu osiągnięcia bezpośredniej lub pośredniej korzyści ekonomicznej lub handlowej." Poza tym, najwyraźniej nie czytałeś tego co napisałem. Polskie prawo jest już teraz SUROWSZE od postanowień ACTA i karze już za samo rozpowszechnianie filmów i muzyki, nawet jeśli nie jest na skalę handlową. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Akurat to pojęcie jest zdefiniowane w samym A 24.01.12, 18:35 > Polskie prawo jest już teraz SUROWSZE od postanowień ACTA jesteś prawnikiem? Po takim tekście bym cię wykopał z sali, gdybym był twoim klientem! Dlaczego? Ano dlatego, że właśnie przyznałeś - że nie potrzeba niczego podpisywać! więc po co podpisywać? Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz A czy ja twierdzę, że trzeba? 24.01.12, 18:41 Nie trzeba. To jest decyzja bardziej polityczno-wizerunkowa, niż prawna. Choć oczywiście aspekt prawny też jest: związanie ACTA sprawi, że Polska nie będzie mogła wrócić do sytuacji, w której prawo nie chroni własności intelektualnej lub chroni jej nieskutecznie (tak jak było przed 1994 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: A czy ja twierdzę, że trzeba? 24.01.12, 18:55 > To jest decyzja bardziej polityczno-wizerunkowa, niż prawna. rozbiory były i polityczne i wizerunkowe - niestety nie dla Polaków ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: A czy ja twierdzę, że trzeba? 24.01.12, 18:58 PS. coś bliżej naszym czasom, konkordat! Identycznie! Niby nauka religii w szkołach za free - jak się skończyło? wiemy! Co będzie z ACTA? też się obawiam. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Akurat to pojęcie jest zdefiniowane w samym A 24.01.12, 19:00 Powiadasz. Proszę wymień który artykuł z polskiej ustawy o ochronie praw autorskich realizuje postanowienia Art. 27 ust. 5? I drugie pytanie - dlaczego w takim razie dostępne są strony z oprogramowaniem, których JEDYNYM zadaniem jest łamanie zabezpieczeń DVD/Blueray/CD w celu wykonania kopii/konwersji do innego formatu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Nadal czekam na podanie konkretnych zapisów A IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 17:29 A choćby : Artykuł 6: Zobowiązania ogólne w odniesieniu do dochodzenia i egzekwowania praw 1. Każda Strona zapewnia w swoich ustawodawstwach dostępność procedur dochodzenia i egzekwowania, tak aby umożliwić skuteczne działania przeciwko naruszaniu praw własności intelektualnej objętych niniejszą Umową, w tym dostępność środków doraźnych zapobiegających naruszeniom i środków odstraszających od dalszych naruszeń. Procedury są stosowane w taki sposób, aby uniknąć tworzenia barier dla handlu prowadzonego zgodnie z prawem oraz aby zapewnić zabezpieczenie przed nadużywaniem tych procedur. 4. Żadne postanowienie niniejszego rozdziału nie może być interpretowane w taki sposób, by nakładało na Stronę wymóg nałożenia na swoich urzędników odpowiedzialności za działania podjęte w związku z wypełnianiem ich urzędowych obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Nadal czekam na podanie konkretnych zapisów A IP: 195.216.250.* 24.01.12, 17:43 Koledze prawnikowi przypomne tylko, że zgodnie z art. 91 ust. 2 Konstytucji RP Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową. Innymi słowy ACTA będzie miała pierszeństwo przed KC, KK, Prawem autorskim i wszystkimi innymi ustawami polskiego Sejmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Doskonale o tym wiem 24.01.12, 18:14 tyle, że polskie ustawy są z nim zgodne już obecnie i żadne zmiany do nich nie będą konieczne. Natomiast ACTA NIE DA się zastosować w praktyce jako podstawy prawnej do jakiegokolwiek rozstrzygnięcia z tej prostej przyczyny, że zawiera wyłącznie normy o chrakterze bardzo ogólnym, z których nie da się wyprowadzić prawie żadnych konkretnych postanowień. Przykładowo, przepis: "Każda Strona zapewnia posiadaczom praw dostęp do cywilnych procedur sądowych dotyczących dochodzenia i egzekwowania wszystkich praw własności intelektualnej określonych w niniejszej sekcji." w przypadku, gdyby polski kpc nie zapewniał możliwości "dochodzenia i egzekwowania wszystkich praw własności intelektualnej", to byłaby to okoliczność pozwalająca na zakwestionowanie przez Trybunał Konstytucyjny zgodności kpc z ACTA. Ale sam ogólny zapis w ACTA nie mógłby stanowić samodzielnie podstawy do wystąpienia przez jednostkę np. na drogę sądową w celu dochodzenia jej praw. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz No wreszcie. 24.01.12, 17:43 Co do art. 6 ust. 1, to Polska, podobnie jak i wszystkie kraje UE zapewnia "procedury dochodzenia i egzekwowania" praw w dziedzienie naruszeń praw własności intelektualnej. Niemal codziennie słyszymy o tym, że ktoś dostał wezwanie do zapłaty od jednej z organizacji zrzeszających twórców, bo udostępniał piraty na Chomikuj. Jak sądzisz, skąd te organizacje wzięły jego dane? Od wróżki? Co do art. 6 ust. 4, to przepis ten nie daje - jak pewnie pomyślałeś - immunitetu urzędnikom, ale zwalnia państwa od obowiązku karania urzędników, co nie znaczy, że ZABRANIA karania urzędników. Nota bene, przepisy o odpowiedzialności urzędników mamy w Polsce dopiero od niedawna i nie funkcjonują one w praktyce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: to jak widac kwestia interpretacji IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:04 i w tym problem ! Taki jesteś strasznie mądry to co to są:"środków doraźnych zapobiegających naruszeniom i środków odstraszających od dalszych naruszeń". ??? tz. "jacyś funkcjonariusze" mogą zastrasza, bić, przypalać papierosami, a może podtapiać, a w myśl pk. 4 nie podlegaja żadnej odpowiedzialności ? jak sam piszesz wszystko polega na interpretacji i dlatego budzi taki sprzeciw ..... Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Ha, ha :-) 24.01.12, 18:15 Skopiuję to co napisałem pod tekstem Panopticonu, który również miał wątpliwości co do tego zapisu: Sami stwierdzacie, że już teraz polski sąd może dokonać zabezpieczenia powództwa, a w jego ramach - nakazać wszystko co mu się żywnie podoba, a co jest konieczne do zabezpieczenia powództwa. Mieliśmy taki przykład podczas wojny o Tigera, gdy sąd nakazał wycofać ze sprzedaży wszystkie puszki napoju oznaczone nazwą "Tiger". Co prawda nie słyszałem nigdy o "aresztowaniu bloga", czy jakiejkolwiek innej strony internetowej w ramach zabezpieczenia powództwa (nota bene: służy na nie zażalenie), ale jest ono teoretycznie możliwe. Pytanie w takim razie: co macie do ACTA? Co ACTA tu zmienia? Nie rozszerza ona, ani nie zmniejsza uprawnień danym sądom na podstawie obowiązującego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Ha, ha :-) IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:26 To PO CO w takiej tajemnicy przepychamy i podpisujemy? Podlizać si e USA chcemy? Sąd i TYLKO SĄD powinien rozstrzygać spory - NIE funkcjonariusze/urzędnicy/psy !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: I od nowa .... to samo IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:36 niewygodne konkrety pomijasz ? art 91 konstytucji daje pierszeństwo "takim postanowieniom" przed prawem polskim, a że ACTA jes bardzo ogólnikowa to może być interpretowana w różny sposób ..... i właśnie te zapisy sa groźne, a nie polskie prawo !!!! na mocy niejasnej umowy która jest nadrzędna nad polskim prawem, sadami, ect jakas jakakolwiek organizacja posiadająca prawa intelektualne może zrobić co jej się podoba i nawet jeśli złamie prawo to nie będzie za to odpowiadać ... Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Odniosłem się do tego zagadnienia 24.01.12, 18:39 w innym komentarzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek___ Re: Ha, ha :-) IP: *.st.uni-magdeburg.de 25.01.12, 14:22 Świetnie Ci idzie wyjaśnianie, to teraz wyjaśnij proszę jeszcze... Skoro to ACTA nic nie zmienia, bo wszystkie przepisy już mamy, a niektóre nawet ostrzejsze, to dlaczego jego podpisanie jest forsowane z taki zadziwiającym uporem, że premier ryzykuje poparcie dziesiątek tysięcy osób? To jeszcze jest suwerenne państwo, w którym naród jest suwerenem, czy coś przegapiłem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kropka Re: Nadal czekam na podanie konkretnych zapisów A IP: *.128.11.218.static.crowley.pl 24.01.12, 17:49 No i co budzi twój sprzeciw w tym zapisie? Wszystko to już było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek___ Re: Nadal czekam na podanie konkretnych zapisów A IP: *.st.uni-magdeburg.de 24.01.12, 17:29 Cóż, dokonaj więc ekspertyzy pro publico bono i wrzuć na stronę "NIE dla ACTA" na Facebooku. Odmiana będzie całkiem przydatna, żeby trochę złagodzić nastroje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olinex Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA IP: *.home.aster.pl 24.01.12, 18:02 Dlaczego "konsultacje" były tajne? Dlaczego uczestniczyły w nich "liczne" organizacje, ale wyłącznie sponsorowane przez koncerny? Bycie korporacyjną dziwką to nie jest powód do chwały. Dla premiera i ministrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druciarz galaktyki Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA IP: 178.73.49.* 24.01.12, 18:13 > Dlaczego "konsultacje" były tajne? Nie były tajne, nie kłam. > Dlaczego uczestniczyły w nich "liczne" organizacje, ale wyłącznie sponsorowane przez koncerny? A kto miał uczestniczyć? Ty? Z jakiej okazji? Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz konsultacje nie były tajne. Tajne były negocjacje 24.01.12, 18:17 poszczególne strony negocjujące tę umowę międzynarodową zastrzegły sobie bowiem, żeby nie ujawniać ich stanowisk w sprawie ACTA. Ale to było na etapie negocjacji. Od jesieni 2010 r. tekst ACTA jest jawny i publicznie dostępny. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz I jeszcze jedno:Polska nie uczestniczyła w negocja 24.01.12, 18:17 cjach. Unię Europejską reprezentowała w nich Komisja Europejska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: I jeszcze jedno:Polska nie uczestniczyła w ne IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:54 Noo a jak przekazali eroposłowie została ujawniona na 48 stronie dyrektywy o rybołówstwie ..... hahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA 24.01.12, 18:33 A skąd wiesz, że te obowiązki nie będą miały wpływu na "szarego człowieka"? Kto to obiecał? Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA 24.01.12, 18:42 Pisałem o tym gdzieś wyżej. Przepisy ACTA są zbyt ogólne, aby wyprowadzać z nich jakiekolwiek prawa i obowiązki wobec jednostek. ACTA to jest zobowiązanie PAŃSTWA do zapewnienia w swoim ustawodawstwie odpowiednich regulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.12, 19:43 tym-oteusz napisał: Masz jakiś problem z głową. O to chodzi, że przepisy są zbyt ogólne i jakiś wariat może wprowadzić w życie. Jarosław nie był premierem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 20:23 ...no i WEZMĄ sie za "zapewnianie" tych regulacji, matołku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kapt Re: Rzeczywiście będzie bezradni wobec ACTA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.12, 15:06 tymoteusz co ty pie...sz, rozumiem pracowac na rzecz jakiegos ugrupowania, ale byc taka dziwka? obrzydliwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.unknown.vectranet.pl 24.01.12, 17:14 ..może po niemiecku byś zrozumiał? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 17:08 A stanowiska GIODO jakoś nie zauważasz? A przeczytaj jeszcze art 91 konstytucji .... może wtedy Cię olśnii ..... oczywiście że w ACTA nie ma żadnych konkretnych zapisów, wlasnie po to aby można było swobodnie manipulowac takimi "przepisami" .... palnie się przepisy wykonawcze które wszystko z precyzyją określą i będzie git .... co nie? Tylko już będzie po zawodach ... przejżyj na oczy ..... Tusk kłamie jak np w sprawie fotoradarów .... nie zauważasz tego ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.unknown.vectranet.pl 24.01.12, 17:16 Taak. Giodo.. Gdybyśmy przestrzegali ich przepisów "o ochronie danych" to z dnia na dzień trzebaby zamknąć połowę Internetu. Przypomnijmy, że jest to ta organizacja co chciała rejestracji książek telefonicznych w służbowych komórkach jako zbiorów danych.. No ale teraz ten temat nie jest na fali, "co nie"? Poza tym słownik by ci się przydał.. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Jeśli chodzi Ci o to, że przepisy krajowe 24.01.12, 17:17 będą ostrzejsze niż ogólnikowe postanowienia ACTA, to oświecę Cię: już teraz tak jest - p. mój koment wyżej. I nie jest potrzebne ACTA, żeby w prawie krajowym wprowadzić zmiany zaostrzające zasady ochrony praw autorskich. Wystarczy do tego ustawa Sejmu. Jak napisałem wyżej, nic w polskim prawie nie jest obecnie sprzeczne z postanowieniami ACTA. Zatem jego nadrzędność nad polskimi ustawami nie ma praktycznego znaczenia - no chyba, że chcielibyśmy kiedyś w przyszłości złagodzić nasze przepisy - np. nie karać za piractwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron A poza tym to nie jest opracowanie tylko IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 17:12 stanowisko urzędu Państwowego w randze ministerstwa...... widać że jesteś palantem.... i tk też przeczytałeś ACTA DURNIU ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:06 @tym-oteusz To ty naucz się czytac ze zrozumieniem. Nie tylko tekst, ale też co się za nim kryje i jakie to pociągnie konsekwencje w przyszłości - PAŃSTWO POLICYJNE. Widać, ze nie żyłeś w czasach PRL-u, gdzie sztukę "czytania między wierszami" doprowadziliśmy do perfekcji. o WINIE (LUB JEJ BRAKU) , w państwie demokratycznym, przy rozdzielności trójwładzy, ożeka SĄD. A nie "służby". Gdybyś, sledzac wydarzenia na forum kryminalno-przestępczym, wczytał sie "między wiersze, to może! zauważyłbyś, KTO w tym kraju robił/robi najwieksze przekręty i z zamordyzmu (utajnienie sprawy - to świetne narzędzie). Chcesz "im" dac jeszcze wieksze pole manewru? - haki, donosy, podsłuchy niekontrolowane, itp. itd. To TY czytaj ze zrozumieniem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nemo Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:09 Poprawka poprzedniej wypowiedzi - niedokończone zdanie. Sorki @tym-oteusz To ty naucz się czytac ze zrozumieniem. Nie tylko tekst, ale też co się za nim kryje i jakie to pociągnie konsekwencje w przyszłości - PAŃSTWO POLICYJNE. Widać, ze nie żyłeś w czasach PRL-u, gdzie sztukę "czytania między wierszami" doprowadziliśmy do perfekcji. o WINIE (LUB JEJ BRAKU) , w państwie demokratycznym, przy rozdzielności trójwładzy, ożeka SĄD. A nie "służby". Gdybyś, sledzac wydarzenia na forum kryminalno-przestępczym, wczytał sie "między wiersze, to może! zauważyłbyś, KTO w tym kraju robił/robi najwieksze przekręty i z zamordyzmu (utajnienie sprawy - to świetne narzędzie) czerpie baaardzo konkretne korzyści. Chcesz "im" dac jeszcze wieksze pole manewru? - haki, donosy, podsłuchy niekontrolowane, itp. itd. To TY czytaj ze zrozumieniem !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań 24.01.12, 18:14 Dokladnie. Microsoft bedzie mogl zablokowac polski komputer, na terenie polski, czy wyczyscic - na podstawie amerykanskiego prawa - bez wyroku sadu, na podstawie widzimisie. a polski obywatel bedzie musial udowadniac przed amerykanskim sadem, ze nie jest wielbladem. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Brednie 24.01.12, 18:21 Sory, ale to co piszesz jest po prostu nieprawdą. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Brednie 24.01.12, 18:40 > Sory, ale to co piszesz jest po prostu nieprawdą. racja - komp musi mieć kartę sieciową i Internet! Inaczej się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron To co Ty piszesz to jedyna prawda objawiona ...... IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 19:00 to zaszczyt polemizować z nieomylnym wszystkowiedzącym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Nie wiem "co się kryje" za tekstem tej umowy 24.01.12, 18:20 dla mnie i dla organów państwa liczą sę jej zapisy. Wbrew temu co piszesz, ACTA odmienia słowo "sąd" i "sądowe" przez wszystkie przypadki. Nie wymaga zgody sądu tylko w takich przypadkach, w których nie jest to wymagane także w polskim prawie. Np. z wnioskiem o ujawnienie danych użytkownika internetu może wystąpić do dostawcy usług internetowych prokurator. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Zastrzeżenia doktora prawa... 24.01.12, 18:43 Są do przejrzenia tu: blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=1090 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Zastrzeżenia doktora prawa... IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 19:06 tym-moteusz jest lepszym specjalistą od prawa ....... i nie musi czytać jakiś tam opracowań ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań IP: *.multimo.pl 24.01.12, 19:39 ACTA/.../ Jego nazwę można przetłumaczyć jako "porozumienie przeciw obrotowi podróbkami", dotyczy jednak ochrony własności intelektualnej w ogóle, również w internecie. Zdaniem obrońców swobód w internecie może prowadzić to do blokowania różnych treści i cenzury w imię walki z piractwem. Rada UE decyzję o podpisaniu go podjęła za polskiej prezydencji na posiedzeniu 15-16 grudnia 2011 z udziałem ministrów rolnictwa i rybołówstwa, pod przewodnictwem Marka Sawickiego. Kraje UE uzgodniły przystąpienie do porozumienia na szczeblu eksperckim; w takim przypadku jest przyjętą praktyką, że formalną decyzję podejmują bez dyskusji ministrowie na dowolnym posiedzeniu. Jak ktoś nie widzi zagrożeń płynących chociaż by ze stwierdzenia, całe to porozumienie dotyczy ochrony własności intelektualnej pod którą można wcisnąć wszystko, to jest albo głupi albo ślepy. Radze sobie sprawdzić co to jest własności intelektualna i co opatentowały i zastrzegły przeróżne firmy w większości amerykańskie i kto tak naprawdę na tym porozumieniu skorzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Sorry, ale ja nie muszę czytać opracowań 24.01.12, 19:49 ... a przeczytałaś ów akt ???? Więc zanim coś napiszesz, poznaj źródło! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sporewski Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 17:04 Właśnie jeżeli czytałeś i jestem za tym, to jesteś kompletnym ignorantem. Powiedz mi, czy aby na pewno czytałeś całe ACTA? Czy doczytałeś kwestie zawarte w ACTA m.in o możliwości zatrzymania DOMNIEMANEGO podejrzanego, bez drogi sądowej oraz BEZ JAKIEJKOLWIEK możliwości wyrażenia opinii 'oskarżonego'? Jednoznacze to jest z tym, ze jeżeli dostaniesz oskarżenie, nie masz prawa tego wyjaśniać. Nie siej propagandy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.unknown.vectranet.pl 24.01.12, 17:18 A teraz to niby jak się robi? Mało to domniemanych podejrzanych siedziało miesiącami w areszcie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:38 @pat i tym-oteusz ...no to dajmy psom JESZCZE WIĘCEJ okazji do swoich popisów praworzadnosci. Nastepnego KNUTA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 19:58 ...to nie powód, żeby psom dostarczac więcej "pał". Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. 24.01.12, 17:22 Zatrzymania domniemanego podejrzanego mozna dokonac na 48 godzin bez zadnej drogi sadowej. cala reszta Twojej wypoweidz to histeria. Nosisz torebke i rajstopy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZK Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: 82.160.104.* 24.01.12, 21:22 No, ale bez seksistowskich tekstów! Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz "możliwości zatrzymania domniemanego podejrzanego" 24.01.12, 17:46 "możliwości zatrzymania DOMNIEMANEGO podejrzanego, bez drogi sądowej" Acha - zacytuj konkretny przepis ACTA, który o tym stanowi. Nota bene, policja ma w tym kraju możliwość zatrzymania praktycznie każdego na 48 godzin bez postanowienia sądu w tej sprawie. Inaczej trudno by sobie wyobrazić funkcjonowanie wymiaru sprawiedliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: "możliwości zatrzymania domniemanego podejrza 24.01.12, 19:56 ... "bike-killer" zapewne gdzieś i coś słyszał, tylko nie bardzo wie co i gdzie i jak, etc... Pod jego "wywody" może tylko pasować art 24, pkt 4, przy czym ... jakby tego artykułu nie interpretować, niestety, ale nie mogę znaleźć tego. Odpowiedz Link Zgłoś
donmarek Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. 24.01.12, 19:50 ...a możesz podać konkretny artykuł, który o tym traktuje?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vvh Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.12, 17:09 Ty się do tego zera zaliczasz. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych zalecił jej nie podpisywać. Wielu prawników ma zastrzeżenia. Ale Ty przecież wiesz, że ona jest TAK WSPANIAŁA, że należy ją podpisać ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.rzeszow.hypnet.pl 24.01.12, 17:38 emm nie musisz czytac ... jak jest dobrze to po co to zmieniac .. Odpowiedz Link Zgłoś
depilator To się dziwuje, albowiem: 24.01.12, 17:50 Ja przeczytałem, już dawno temu. Myślę, że jako prawnik zajmujący się prawem własności intelektualnej zrozumiałem jej wymowę dość dobrze. I jestem jej zdecydowanym przeciwnikiem. Oczywiście tezy, że od jej przyjęcia internet się skończy, są przesadzone. To po prostu kolejny krok do totalnego zamordyzmu. Tak się to właśnie odbywa - nie spektakularnie, tylko po kawałku odkrawają wolność, aż któregoś dnia się człowiek budzi w złym świecie i nie wie, kiedy to się stało. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz W takim razie jako prawnik 24.01.12, 18:24 powinieneś zauważyć, że ten - jak to określiłeś - zamordyzm, obowiązuje już obecnie. A ACTA jest w wielu punktach znacznie łagodniejsza od polskich przepisów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: To się dziwuje, albowiem: IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 18:45 Brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, brawo, - trafniej tego wyrazić nie możnabyło. tym-oteusz jest EWIDENTNIE na liącie płac siewców "jedynej słusznej ideologii" - tej płynacej "z góry" / opłacającej jego pensję - samodzielność myslenia/analizy, wyłączona na czas służby !!!! (albo nigdy nie istniejąca - zapamietał paragrafy na studiach, tam myślenia nie uczą - niech zgadnę: Uniwersytet im. Wyszyńskiego?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnikACTA Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 17:54 przypatrz się jak działa prokuratura w tym kraju i nie zdziw się gdy któregoś dnia o 6 rano zarekwiruję ci komputer i zawsze coś tam znajdą na ciebie, wtedy będzie za późno na protest! Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Dokładnie tak! 24.01.12, 18:23 I - jak widać - żadna ACTA nie jest im potrzebna. Skąd przekonanie, że ACTA coś tu zmieni na gorsze? Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Dokładnie tak! 24.01.12, 18:39 Ponieważ aż roi się w niej od różnych "może" mających na celu omijanie procedur sądowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Dokładnie tak! IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 19:11 Historia nas uczy, że (nas) ciebie NICZEGO nie uczy. A uczyłes się jej w szkole? bo na prawie napewno NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. 24.01.12, 18:25 A jaką masz gwarancję, że jakiś czas nie zrobią kolejnej ustawy, pod pretekstem praw autorskich, która będzie blokowała opinie inne niż jedyna, słuszna i rządowa (a'la Chiny)? Kontytucja? Pfff... Mamy rozdział państwa od religii, a sekta watykańska kroi nas na miliardy... Rząd? Nasz rząd ma nas w nosie. Sąd? Poczekasz sobie na sprawiedliwy werdykt ze 20 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Oczywiście, że nie ma gwarancji. Ale ACTA 24.01.12, 18:37 nic tu nie zmienia. No i jednak, Trybunał Konstytucyjny to nie jest w Polsce ciało fasadowe. Nota bene, ACTA również musi być zgodne z naszą Konstytucją i TK może tę zgodność zbadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rgogane Re: Oczywiście, że nie ma gwarancji. Ale ACTA IP: *.skynet.net.pl 24.01.12, 19:04 To po co podpisywać acta skoro de facto nic nie zmieniają? ODPOWIEDŹ -> ROZDZIAŁ V POSTANOWIENIA INSTYTUCJONALNE ARTYKUŁ 36 Komitet, jak wiadomo kosztuje, tak więc jest to po prostu strata pieniędzy i czasu na całą procedurę wdrażania ACTA i kolejna strata na opłacanie urzędników z naszych kieszeni. "Jeżeli nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze". Po prostu kolejne dymanie poddanych w rzyć zaczyna już ludzi denerwować. Reakcja, zamieszki, strajki, demonstracje -> zakłócenie porządku publicznego Jest to marnotrawstwo energii, którą można by lepiej wykorzystać np. do deregulacji niepotrzebnych dokumentów, zwiększenia swobody gospodarczej itp. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. 24.01.12, 18:36 > Bo jak ktoś przeczyta teskt ACTA ze zrozumieniem, to na pewno przeciwko temu po > rozumieniu nie będzie protestować. Przeczytałem. Zrozumiałem. I będę protestował. A wszystko to dlatego, że mam sporo legalnych DVD, z których spora część jest zabezpieczona, a ja lubię sobie oglądać filmy podczas podróży na netbooku. Mam też niemały zbiór CD, z których część jest zabezpieczona przed kopiowaniem. Wszystkie je trzymam na twardym dysku jako mp3/flac (zależy jaka muzyka). Często ich słucham, czy to z komputera (jak teraz), czy z telefonu, gdy jestem w ruchu. Wszystkie swoje materiały audio/video trzymam na komputerze, który robi u mnie w domu jako serwer DLNA (mam tv z dlna, córka ma tableta z klientem DLNA, a ja komórkę z dlna) - mogę wybrać dowolny utwór z kolekcji i go sobie odtworzyć bez poszukiwania płytki. W myśl ACTA sygnatariusze powinni uniemożliwiać dystrybucję "środków technicznych" (czyli np. programów) mogących służyć do przełamywania zabezpieczeń. Gdyby ACTA obowiązywała dziś to sporej części swojej kolekcji nie byłbym w stanie przenieść na komputer z uwagi na zabezpieczenia. PS. Nie, nie dzielę się swoją kolekcją z nieznajomymi. Nie używam p2p. No taki ze mnie egoistyczny bydlak, że uważam, że skoro sam za to zapłaciłem, to wcale nie muszę tego innym oddać za darmo. Odpowiedz Link Zgłoś
kamel_65 Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. 24.01.12, 18:48 No właśnie - na razie możesz robić kopie bezpieczeństwa filmów czy muzyki, którą legalnie kupiłeś. Problem pojawi się za jakiś czas, czego wszyscy obrońcy ACTA nie chcą zrozumieć. W czym kłopot? Ano w tym, że coraz bardziej prawo amerykańskie ma być stosowane w innych krajach. Było sobie mp3.com w Rosji - upupione przez USA. Szwedzki torrent? Uziemiony przez naciski koncernów z USA i UE, pomimo, że prawo szwedzkie miało pierwszeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ble Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.globalconnect.pl 24.01.12, 18:47 Jesteś w błędzie. Różnica jednak polega na tym, że w odróżnieniu od Ciebie, pozostali przeczytali go ze zrozumieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gall anonim Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 19:16 Gratulacje!!!!!Radzę przeczytać jeszcze raz ,ale tym razem proszę używać oczu (to taki parzysty organ na środku głowy),do zrozumienia należy użyć mózgu,poszukaj może znajdziesz a potem się zastanów się jeszcze raz nad tymi głupotami ,które wypisujesz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Z tego tysiąca, tekst ACTA przeczytało 20. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 21:07 a ty baranku,pewnie jesteś z tych speców co to w łeb sobie celnie strzelają trzy razy dziennie, przeprowadzają wielkie tankowce przez wąskie cieśniny, i osobiście uratowałeś 356 topielców? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rollo Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: 136.254.61.* 24.01.12, 16:49 ach i znowu zamieszali się w to kibole Legii. czy to nie kolejny argument by zamknąć stadion na Ł3? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Jakoś(ć) zdjecie wgniotla mnie w fotel IP: *.acn.waw.pl 24.01.12, 16:51 Ktos za to wzial pieniadze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczupak Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 16:53 login admin, hasło admin1 - słodki Jezu, rządzą nami amatorzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje IP: 94.42.190.* 24.01.12, 16:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VII - nie kradnij Re: nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.01.12, 17:01 10/10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje IP: *.acn.waw.pl 24.01.12, 17:31 pie...sz jak potłuczony,nie sorry-jak wyborca PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lam Re: nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje IP: *.tvk.torun.pl 24.01.12, 19:54 PiS, jak to widać po hasłach, używa internetu tylko do ściągania pornoli. I nic dziwnego, że protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
janiiisobieski Re: nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje 24.01.12, 17:36 "nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje" - ja tam, żadnego artysty nie widzę. Widzę zwykłych ludzi, którzy np. zrobili zdjęcie swojemu dziecku i kupując papier do drukarki zapłacą 3% artystom, którzy kupując kartę pamięci do aparatu zapłacą 3% jego wartości artystom, którzy chcąc zarchwizować zdjęcie na płycie DVD muszą zapłacić 3% artystom. PS. Jesteś pewien, że nigdy nic nie zrobiłeś niezgodnego z prawem autorskim - to sprawdź licencję na dzieło typograficzne w postaci czcionki której używasz w swojej pracy, a potem sprawdź czy masz licencję na dzwonek w swojej komórce i jego publiczne odtwarzanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: nie Warszawiacy wyszli, tylko złodzieje IP: *.wum.edu.pl 24.01.12, 18:45 ale ta manifestacja nie jest przeciwko 3% tylko przeciwko akcji antypirackiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozp Live stream z manifestacji w Warszawie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 16:53 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
nabati wkrotce bedziemy miec publiczne zamieszki 24.01.12, 17:11 Paliwo, internet, rosnacy VAT, ZUS i inne podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franekwolusz Bojkotujmy przydupasa rządu - Hołdysa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 17:12 Ten myśli tylko o kasie dla siebie, nawet za cenę bycia przydupasem. Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Warszawa; Tłum za złodziejstwem twurczości intektu 24.01.12, 17:32 Cały świad będzie chronił twurczość intektualną, tylko Polska nie. Kraina dziczy. My wolni bandyci, każdy bierze co chwici. Gdyby Polska została za drzwiamy, została by wykluczona z światowego chandlu, i ścigana jako gniazdo przestempcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Admiral Re: Warszawa; Tłum za złodziejstwem twurczości in IP: 195.216.250.* 24.01.12, 17:50 No właśnie, że USA również NIE (przynajmniej na razie). SOPA, w której zostałozawarte wiele z idei z ACTA właśnie idzie do kosza. Odpowiedz Link Zgłoś
tym-oteusz Gwoli ścisłości: niepodpisanie ACTA nie znaczyłoby 24.01.12, 17:50 że Polska nie chroni praw autorskich. Natomiast faktycznie mogłoby dać bardzo zły sygnał społeczności międzynarodowej (i tak mamy zresztą opinię piratów). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pok Re: Gwoli ścisłości: niepodpisanie ACTA nie znacz IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 19:29 Gdyby ceny programów były adekwatne do zarobkow w naszym Państwie nie było by piractwa, przyklad? - W anglii zarabiałem 1000funtow / miesiac (i tak baardzo niska pensja jak na tamtejsze zarobki) i poszedlem w dniu premiery kupic gta4 za 30 funtow BO MNIE BYLO STAC, gdybym przy zarobkach jakie teraz mam w polsce mial zaplacic 160zl (bo tyle kosztowala gra u nas w dniu premiery) to bym sie nawet nie zastanawial tylko sciagnal pirata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nemo Re: Gwoli ścisłości: niepodpisanie ACTA nie znacz IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 20:07 ...własnie Nieposłusznościa Obywatelska Polacy dali dowód dojrzałości politycznej. Gdyby naród składał sie z takich jak ty to nigdy nie bylibyśmy WOLNI. Pewnie bylibyśmy poddanymi cara - za wolą i sprawstwem KK. ŚMIECI płyną z prądem !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Gwoli ścisłości: niepodpisanie ACTA nie znacz IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.01.12, 20:19 Dysk twardy, pamięć, płyta itd. we wszystkim jest podatek na rzecz twórców. O czym ty bredzisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana Re: Warszawa; Tłum za złodziejstwem twurczości in IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 19:54 Chłopie !!! poducz się ortografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZK Re: Warszawa; Tłum za złodziejstwem twurczości in IP: 82.160.104.* 24.01.12, 21:38 Zamiast się opluwać skorzystaj ze sprawdzacza ortografii. Następnie weź parę głębokich oddechów i przeczytaj ACTA oraz komentarze osób mądrzejszych od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Potwur... 24.01.12, 22:39 art.usa napisał: > Cały świad będzie chronił twurczość intektualną, > tylko Polska nie. > > Kraina dziczy. > My wolni bandyci, każdy bierze co chwici. > > Gdyby Polska została za drzwiamy, > została by wykluczona z światowego chandlu, > i ścigana jako gniazdo przestempcze. > > Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa Re: Potwur, Tylko ten co nic nie robi, nie robi błędów (Lenin) 25.01.12, 04:12 ubiquitousghost88 napisał: > art.usa napisał: > > > Cały świat będzie chronił twórczość intelektualną, > > tylko Polska nie. > > > > Kraina dziczy. > > My wolni bandyci, każdy bierze co chwyci. > > > > Gdyby Polska została za drzwiami, > > została by wykluczona z światowego handlu, > > i ścigana jako gniazdo przestępcze. "Czasem nim zauważysz zrobi technika z ciebie błazna" Barak Obama przed chwilą: Kobiety powinni za tą samą pracę co mężczyźni, dostać te same pieniądze. Praca spowrotem do Stanów. Twórczość Amerykanów musi być chroniona przed "podrobami" (Polskimi?) Odpowiedz Link Zgłoś
ubiquitousghost88 Jak Jankesi nauczą się być szczęśliwi przy misce.. 25.01.12, 09:31 ...ryżu, to do nich praca sama przypełźnie jak pies do swego pana. I obejdzie się bez poganiania tego pieska czołgami i tomahawkami. Dupy o powierzchni 1 metra kwadratowego wymrą jak dinozaury (Miczurin?). art.usa napisał: > Barak Obama przed chwilą: > > Kobiety powinni za tą samą pracę co mężczyźni, > dostać te same pieniądze. > > Praca spowrotem do Stanów. > > Twórczość Amerykanów musi być chroniona przed "podrobami" (Polskimi?) > > > Odpowiedz Link Zgłoś
art.usa.live Re: Jak Jankesi nauczą się być szczęśliwi? Nigdy 25.01.12, 10:02 Nigdy. Bo jak jednemu idzie lepiej, to jest wkurzony drugi, któremu już przedtem dobrze szło. ubiquitousghost88 napisał: > ...ryżu, to do nich praca sama przypełźnie jak pies do swego pana. > I obejdzie się bez poganiania tego pieska czołgami i tomahawkami. > Dupy o powierzchni 1 metra kwadratowego wymrą jak dinozaury (Miczurin?). Tu się raczej mylisz. Rozwój Amerykański, to i właśnie tania siła robocza latiniaków z Meksyku. Tylko przez wyzysk dojdziesz do pieniędzy. Równość i demokracja to marzenia wieczności. Nie pomożesz człowiekowi, jeżeli za niego robisz to, co on sam zrobić może. (Abracham Lincoln) > art.usa napisał: > > > > Barak Obama przed chwilą: > > > > Kobiety powinni za tą samą pracę co mężczyźni, > > dostać te same pieniądze. > > > > Praca spowrotem do Stanów. > > > > Twórczość Amerykanów musi być chroniona przed "podrobami" (Polskimi?) > > > > > > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nauta Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.wroclaw.mm.pl 24.01.12, 17:36 No to mamy festiwal idotow. Oni mysla,ze w internecie wszystko wolno i szczekac co slina na jezyk przynesie. Otoz, nie! Nigdy tak nie bedze i wczesniej czy pozniej nieodpowiedzialne wypowiedzi musza sie skonczyc. A pirackie sciaganie czyjegos dorobku intlektualnego musi sie skonczyc takze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morlis Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.starachowice.vectranet.pl 24.01.12, 17:39 Popieram, popieram protest ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: davee komorowski matole skad bedziesz sciagal pornole IP: *.adsl.inetia.pl 24.01.12, 17:46 hahaha brawo!! Odpowiedz Link Zgłoś
nika_j Re: komorowski matole skad bedziesz sciagal porno 24.01.12, 18:35 To akurat świadczy o prymitywnej umysłowości autora tego hasła. O kulturze tym mniej. Jesli to jest reprezentatywna grupa internautów, to sama bym wnioskowała o odcięcie tych półgłówków od dostępu do "kultury", która ich inspiruje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nie !!!! Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 17:48 NIE dla ACTA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gmo smierc Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.acn.waw.pl 24.01.12, 17:51 wszystko co ze stanow jest falszywe i g ownianej jakosci Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA 24.01.12, 18:04 "Do udziału w demonstracji zachęcali m.in. organizatorzy Marszu Niepodległości jak i blokujące ich w listopadzie porozumienie 11 Listopada." A te łajzy co tam chciały - w Internecie jest masa stron i tekstów, jadących po nich! Przecież oni by to chętnie zamknęli! podpina się gamoń pod wolność słowa, potem ją uwali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orionek Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.opole.pl 24.01.12, 18:20 Kochani Opole jest z Wami!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adams Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACTA IP: *.warszawa.mm.pl 24.01.12, 18:26 A kaczor-popierdujacy borsuk zaciera krótkie raczki. Chamstwo ćwoków jest czymś normalnym w tym popieprzonym kraju. Kto obraża prezydenta wybranego w powszechnych wyborach, obraza jego wyborców. Ale tych prymitywów to nie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Re: Warszawiacy wyszli na ulice. Tłum przeciw ACT IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.12, 01:46 Jak ci się ciulu nie podoba to się wynoś do swojego pierdziszewa albo za granice myć gary. Bujaj wory, gdyż ponieważ tylko tyle potrafisz. Odpowiedz Link Zgłoś