Dodaj do ulubionych

Jedna z uchwał

21.02.12, 13:12
Bardzo doceniam poświęcenie i zaangażowanie naszego Zarządu, ale czy w jednej z uchwał niektórzy przedstawiciele Zarządu "nie pojechali" w stronę własnej "prywaty"?
Z jednej strony dbają o jednolitość budynku np. nakazem jednakowego koloru drzwi od strony klatki schodowej , ale za to proponują zabudowę wnęk na korytarzach na piętrach w celu dołączenia ich do mieszkań. Takie rozwiązanie na pewno nie zapewni homogeniczności budynku.
Wszyscy wiemy jak to było z projektantami naszego budynku i nie do końca się popisali w tym zakresie. Ale może za tym, że przedpokój przy niektórych mieszkaniach jest krótszy niż by chcieli właściciele mieszkania wynika z jakiś względów technicznych.
A już zaproponowanie ceny za wynajem "wnęki" na piętrze takiej samej jak cena za wynajem pomieszczenia gospodarczego na poziomie garaży to już dosyć dyskusyjna sprawa albo kreatywna księgowość.
Nawet SM Mokotów w starych blokach osiedla podchodziła do tematu w bardziej zrównoważony sposób i po iluś latach próbowała naprawić swój błąd. Kiedyś była "afera", bo spółdzielnia po iluś latach podarowania powierzchni za darmo chciała obciążyć lokatorów opłatą za zakup dodatkowej powierzchni w wysokości cen rynkowych. Poza tym na pewno wliczała tę dołączoną powierzchnię do wszelkich stawek w czynszu gdzie są brane pod uwagę metry mieszkania.
Obserwuj wątek
    • 7kevin Re: Jedna z uchwał 21.02.12, 14:18
      Zabudowa wnęk musi byc zatwierdzona przez zarząd, ale także dzielnicę o ile dobrze pamietam. Są w naszum bloku osoby ktore trzymają szafki na buty, tudzież inne pierdoły na korytarzach, mnie osobiście to nie przeszkadza że ktoś przed drzwiami ma szafke o ile nieutrudnia mi to dostępu do mieszkania, natomiast na klatkach schodowych niemożna przechowywac materialów łatwopalnych w tym mebli tak stanowią przepisy pożarowe. Więc pomysł zapewne narodził sie aby udogodnić życie tym mieszkańcom.
      Sam szczerze powiem że 2 metry przydaly by mi się przy mieszkaniu na wózek dla dziecka, przy otwartej klatce strach trzymać a zabudowa pomoże.
      Mnie osobiście nie drażni nic co osobiście mnie nie dotyka, nie utrudnia życia też innym. Czy zabudowana wnęka przy niemoim lokalu utrudni mi zycie ? Nie.
      Bardziej mnie martwi, dotyka zakaz wykonywania napraw samochodu w garażu. bo o ile coprawda do napraw są warsztaty, to nieukrywam że koła z zimowych na letnie zawsze zmieniam sam, i mam zamiar to robić w garażu czy to jest "drobna czynność ekspoloatacyjna" czy "naprawa" mam zamiar się dowiedzieć na zebraniu.

Co do kosztów to wynajem części wspólnych moim zdaniem w całym bloku powinien byc taki sam.

A jednolitoś budynku wynika z przepisów prawa budowlanego o ile dobrze pamietam które nakazują wszelkiem zmiany architektoniczne i wizerunkowe uzgadniać z architektem budynku.
      Czyli podobnie jak zabudowa balkonu, na powieszenie anteny satelitarnej na balkonie, wymianę koloru okien, czy podziału potrzeba zgody architekta no i zarządu.
      • mag_01 Re: Jedna z uchwał 21.02.12, 15:03
        Czym innym jest - wynajem pomieszczenia na jakiś czas nawet nieokreślony ale zawsze jednak wynajem . a czym innym sposnorowana przez innych lokatoró "dobudowa" do mieszkania . Wiem, że administracja wynajęła pomieszczenie gospodarcze również osobie spoza naszego bloku... Umowa jest na czas nieokreślony z możliwością 1 miesiecznego wypowiedzena. Ciekawe jak Zarząd cchiałby wypowiedzieć umowę "dobudowy"?
        • 7kevin Re: Jedna z uchwał 21.02.12, 15:10
          normalnie jak z komórką.... masz zapis w umowie że w przypadku wypowiedzenia stan pomieszczenia ma być przywrócony do stanu pierwotnego i tyle. Z końcem umowy mają zlikwidować zabudowę, ściany przywrocić do koloru białego.

twoj pion niestety byłby poszkodowany przy tym chyba że we dwojke sobie zabudujemy naszą część korytarza :) tylko po co nam tyle :)

Ale możemy przedyskutować ten zapis na zebraniu jak to się będzie odbywać. i wtedy zdecydujemy czy przyjmujemy ten regulamin czy nie.
    • modzelaki37 Re: Jedna z uchwał 23.02.12, 18:49
      Składowanie materiałów palnych na drogach komunikacji ogólnej służących ewakuacji jest zabronine.Składownie i magazynowanie materiałów palnych powinno odbywać się w pomieszczeniach do tego celu przeznaczonych i odpowiednio zabezpieczonych. Podobnie jak ustawianie na klatkach schodowych jakichkolwiek przedmiotów utrudniających ewakuację. Największe zagrożenie dla osób przebywających w pobliżu pożaru niesie ze sobą zadymienie poziomych i pionowych dróg ewakuacji! Przypominam, że korytarze prowadzące do przedsionków pożarowych u nas w bloku nie są nawet wentylowane.
      Do magazynowania przeznaczone są wyłącznie komórki lokatorskie i przeznaczone do tego celu pomieszczenia magazynowe zabezpieczone przed pożarem.
      Czyli nie powinniśmy trzymać nic na klatkach, wózków, pudeł, szafek i innych łatwopalnych materiałów.
      Zabudowa wnęk jest niezgodna z przepisami. Proszę o sprawdzenie aktualnych przepisów, w związku z treścią proponowanej uchwały.
      • modzelaki37 Re: Jedna z uchwał 23.02.12, 21:25
        I tak w Regulaminie Porządku Domowego, w rozdziale III punkt 16 jest zapis: ''W piwnicach, korytarzach, na balkonach, w garażu nie wolno przechowywać materiałów łatwopalnych(...)".
        A proponowana Uchwała nr 10/2012 zezwala na przechowywanie ( i zakłada za to pobieranie opłat).
        • 7kevin Re: Jedna z uchwał 24.02.12, 08:46
          Bardzo dobre i fachowe uwagi. z przytoczonych przepisów wynika że ten. punkt regulaminu trzeba będzie usunąć.
          • dyzdak Re: Jedna z uchwał 24.02.12, 20:14
            Mam takie mieszkanie w którym można zobudować wnękę. Sam nie ejstem tym zainteresowany. Wydaje mi się jednak, że trochę przesadzacie. Jest rzeczą oczywistą, że nie można składować na klatce materialów łatwopoalnych. Taka zabudowa może byc zrobiona np. ze szkła i aluminium - np. jak drzwi wejściowe do bloku. Po drugie - zabudowa raczej nie utrudni drogi ewakuacyjnej sąsiadom, bo raczej nie będą się w razie pożaru ewakuować do ... mojego mieszkania;-). Jeśli chodzi o moją ewakuację, to w przedpokoju mam wózek (tuż pod drzwiami). Ggdyby stał na kalce (przd drzwiami) utraudniałby mi drogę ewakuacyjną co najmniej tak samo. Wszytsko musi być w zgodzie z przepisami, ale nie utrudninajmy sobie życia. Trzeba zorbić jakiś jednoloty wzór, wziąc godziwe pieniądze (takie, które kotoś z sąsiadów wogóle będzie chciał płacić). Moim zdaniem wszyscy na tym skorzystają. Ten blok w wilu miejscach jest architektonicznie bez pomyślunku. Jeśli można to naprawić to czemu nie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka