kretu23 07.10.12, 10:07 Ciekawe która pociotka jednego z górki KGP produkuje rożne , kwadratowe i podłużne, płyty chodnikowe... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kirr Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 10:12 Swoją drogą, na piękne kolorki pomalowano te bloki, bardziej jarmarcznie już się chyba nie dało. Boże, skąd my mamy taki gust... Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja 07.10.12, 10:18 Jakiś idiotyzm. Ale szkoda, że ZDM na etapie konsultacji nie powiedziało czego chce Policja wtedy siłą mediów może coś dało by się na nich jeszcze wymusić aby zmienić lub wytłumaczyli skąd taka idiotyczna decyzja. A tak po sprawie bo ZDM/Miasto miało to w nosie jak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYS50 Słuszna decyzja IP: *.205.69.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 10:21 Decyzja była słuszna - nie jest to nowa inwestycja - to był remont a asfalt ma być na nowych, a dodatkowym plusem jest to że "pseudo rowerzyści" szalejący na rowerkach będą jechać wolniej Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 10:24 Po ścieżce rowerowej oddzielonej od chodnika dlaczego nawet tam nie mogą jechać ciut szybciej? A dwa nowa czy stara ZDMowi wszystko jedno przecież. Płyt tam nie było więc nawierzchnia czy to taka czy z asfaltu była by nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYS50 Re: Słuszna decyzja IP: *.205.69.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 10:33 "Wolniej" z szacunku dla innych - nie każdy /podobnie jak między kierowcami/ czuje "radość" z szybkiej jazdy - są tacy co chcą dojechać a nie być ofiarą "obcierek" Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 10:40 Ale co oznacza wolniej? Na ulicy masz 50km/h i tego się trzymasz a jak ktoś lubi przejażdżkę 20-30km to nie moja wina. Ścieżka rowerowa oddzielona od chodnika jest właśnie po to aby rowerzysta mógł poruszać się szybciej. Jak szybciej? To już kwestia dyskusji ale akurat ci którzy jeżdżą szybko mają takie rowery że im nie zaszkodzi, kostka zaszkodzi przede wszystkim takim rekreacyjnym osobom na rowerach miejskich czy tych z wypożyczalni. I to ich najbardziej wytrzęsie bo one są nieprzystosowane a tamci pędzić będą i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: Słuszna decyzja IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 23:05 nie karm trolla. przecież to jakiś kompletny przygłup. nawet nie wie jak szeroka jest tam ścieżka i bredzi o jakiś obcierkach Odpowiedz Link Zgłoś
glas.rothar Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 10:36 "pseudo rowerzyści". jasne. człowiek jadący do pracy też jest pseudorowerzystą? matka z dzieckiem w foteliku też? emeryt na wycieczce? pewnie, niech się wytrzęsą na płytach, które zaraz deszcz podmyje. to tak fajnie, jak dziecko w foteliku obija się w nim, bo nawierzchnia jest nierówna. a w ogóle to może poróbmy dziury w nowo-wyremontowanych jezdniach, pseudo kierowcy będą jechać wolniej! nie? ciekawe, że tej logiki nie stosuje się do samochodów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYS50 Re: Słuszna decyzja IP: *.205.69.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 10:46 Jak jadę wolno nie odczuwam tak dolegliwości kostki i płyt. Oczywiście asfalt jest idealny ale są tacy którym daje on szanse na "szaleństwo prędkości" - podobnie jak u kierowców - nowa droga to wyzwanie /ilu było "testujących nową S8" - policja ma co robić/ - nie bez powodu montuje się progi zwalniające na drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 10:53 No dobra ale raz trzeba by ustalić czym jest szybka jazda na ścieżce. Bo coś takiego chyba nie istnieje w przepisach. A dwa wolisz jechać 50km/h po drodze z pofałdowanej czy nowej? A tych co szaleją w autach trzeba łapać ale nie zaczniemy przez nich przecież wracać do kocich łbów? Ja lubię spokojną jazdę (bo też roweru używam tylko do rekreacji) ale wolę asfalt bo po nim się lepiej jeździ i dlaczego mamy być karany bo ktoś nie potrafi współżyć w społeczeństwie i uważać na innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYS50 Re: Słuszna decyzja IP: *.205.69.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 11:00 Kierowców wyłapują mniej lub bardziej skutecznie radary i "służby" - "rowerzystów" nie. Miałem przygody z rowerami na pasach dla pieszych, na przystanku autobusowy /tu mnie rowerzysta rozbawił bo wjechał między wiate a autobus i był zaskoczony że ktoś (ja) wysiada- zatrzymał sie na mnie i przeprosił uzasadniając że nie spodziewał się że ktoś tu będzie wysiadał ;)/ - Rozwiązaniem nie są chyba dodatkowe przepisy tylko edukacja kulturalna i przestrzeganie istniejących /prawo stronny ruch, zasada prawej ręki itp./ Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 11:04 Ale pasy i przystanek to łamanie prawa przez rowerzystę. A my mówimy o ścieżce na Broniewskiego która jest oddzielona od chodnika. Może nie na całości ale w sporym kawałku tam nie ma styczności z pieszym a nawet jak to nie ma tam ciągów pieszo rowerowych tylko wiadomo kto gdzie ma iść i nie ma kontaktu ani szans na obcierkę. Chyba, że wejdziesz na ścieżkę. twoje przykłady to tej ścieżki nijak się mają bo to zwykłe łamanie prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYS50 Re: Słuszna decyzja IP: *.205.69.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 11:09 O "Obcierce" pisze po doświadczeniach na Jana Pawła - jak ruszyło Veturilo byli tacy co testowali ich możliwości - oberwałem wuwczas od takiego "testera" - też jest to łamanie prawa ale nikt tego nie kontroluje Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 11:15 Ale jeśli miałeś styczność z Veturilo to albo on albo ty byliście nie tam gdzie trzeba. Czyjaś wina musiała być. Rozumiem, że nie Twoja więc na to nie ma rady nawet i przy 5-10km/h rowerzysta na chodniku bez wyobraźni jest zagrożeniem i wg mnie nie powinno go tam być nawet jak złe warunki itd na co mu teraz prawo pozwala. Bo tam nie ma ciągu pieszo-rowerowego gdzie "nie wiadomo" kto ma pierwszeństwo i kto ma się poruszać którą stroną. Tutaj masz ulicę oddzieloną trawnikiem dalej ścieżka, trawnik i chodnik. Tam rowerzysta jadący i 50km/h nie stanowi dla Ciebie zagrożenia chyba, że złamię prawo i wjedzie na chodnik jak się kończy ścieżka lub ty będziesz paradował po ścieżce. Inaczej nie macie styczności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RYS50 Re: Słuszna decyzja IP: *.205.69.210.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 11:31 Jechałem "turystycznie" ścieżką /prawą stroną dla jasności/ i oberwałem od tyłu bo "testerzy veturilo" jadąc ławą nie byli w stanie jednocześnie mnie wyminąć / z takich powodów rower uznaje za dobry na wycieczki poza Warszawą/. Nie neguje że asfalt jest lepszy ale do czasu kiedy będzie w Warszawie jak w Holandii /chodzi głównie o kulture jazdy/ będę za tym aby nie przesadzać z przywilejami dla rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Słuszna decyzja 07.10.12, 11:34 Czyli ktoś jechał ławą to mnie utrudnisz życie. Niezła logika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini ... IP: 195.150.224.* 07.10.12, 15:54 Gość portalu: RYS50 napisał(a): > Jechałem "turystycznie" ścieżką /prawą stroną dla jasności/ i oberwałem od tyłu > bo "testerzy veturilo" jadąc ławą nie byli w stanie jednocześnie mnie wyminąć > / z takich powodów rower uznaje za dobry na wycieczki poza Warszawą/. następny mądry ze szkoły wosia i jego 'warszawa to nie wieś żeby po niej na rowerze jeździć' (taka barcelona czy paryż to w przeciwienstwie do warszawy wsie oczywiście...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr 2025km/h to optymlna prędkość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 10:54 dla rowerzysty często dojeżdżającego do pracy/szkoły to średnia prędkość na trasie, przy nierównych płytach i takiej prędkości komfort jazdy jest bardzo niski. rower to tylko nie rekreacje tylko środek transportu tj. samochód czy tramwaj, lepiej wydzielać pasy rowerowe z jezdni, bo wtedy sfalt warantowany, niższy koszt i ławiej włączyć się do ruchu na początku i końcu. (na wiele ścieżek rowerowych nie da się wjechać, dlatego mało osób z nich korzysta) jak jadąć jezdnią wjechać na taką ścieżkę? www.zm.org.pl/?a=sciezki-128&img=1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: 2025km/h to optymlna prędkość IP: *.146.44.51.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.10.12, 13:51 W jaki sposób wyciągasz rowerem dwa tysiące kilometrów na godzinę!? Rakietę podczepiasz z tyłu? A że przy tej prędkości nawet mała nierówność na drodze może spowodować tragiczny wypadek, to się zgadzam ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawe Re: Słuszna decyzja IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.10.12, 10:56 Nie zgadzam się z Tobą. Przyjemność z jazdy po płytach jest żadna po pewnym czasie od ułożenia. Podczas jazdy po krzywych płytach mocno dostają "w kość" :) stawy łokciowe i nadgarstki. Tłumaczeniem godnym tylko skwitowania ponurym uśmiechem jest tekst o tym, że to nie nowa inwestycja, a tylko remont - takie podejście niestety jest charakterystyczne dla typowego urzędasa. Ciekawym ekstremalnych doznań i posiadającym mocne rowery z amortyzatorami, proponuję przejechanie się "ścieżką rowerową" wytyczoną na chodniku wzdłuż ulicy Banacha. Dla jasności - piszę to jako zwykły użytkownik roweru, nie cierpię działań Ciemnej Masy krytycznej. Mam wręcz pewność, że część niekorzystnych wpisów dla rowerzystów bierze się z niechęci do akcji organizowanych przez masę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tram Re: Słuszna decyzja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.10.12, 05:54 Co ciekawe, stada rowerzystów na chodnikach - wciąż głównie z płyt - nawet, gdy tuż obok jest asfaltowa jezdnia pokazują, że po płytach jednak da się jeździć :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rwr Re: Słuszna decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.12, 07:44 > Co ciekawe, stada rowerzystów na chodnikach - wciąż głównie z płyt - nawet, gdy > tuż obok jest asfaltowa jezdnia pokazują, że po płytach jednak da się jeździć > :p Pseudo rowerzystów, przedkładających adrenalinę nad bezpieczne dojechanie na miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WarsawStreet Ale Ty gupi jesteś! IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 16:36 szkoda słów ile indolentów i tępów zacofanych typów mieszka w tym mieście. Poza tym od kiedy to inwestorem jest policja!!! Policja INŻYNIEREM PROWADZĄCYM INWESTORA.Opinia jest opinią a nie zaleceniem. Nie wspominając o tym że jeśli kabel jest ważny to można go położyć obok chodnika albo pod chodnikiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomala Re: Słuszna decyzja IP: 195.8.220.* 08.10.12, 09:53 Zdaje się, że kolega nie rozumie do czego służy jazda rowerem w mieście. Tu nie chodzi o rekreacyjny spacer, ale o sprawną komunikację. Po to się właśnie robi ścieżki, żeby nie jeździć po pieszych. Czyżby zawiść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 10:22 "Ale my opiniowaliśmy asfalt. Inwestor, czyli Komenda Główna, mógł jednak zgłosić się do biura drogownictwa z wnioskiem o inną nawierzchnię" biuro drogownictwa nie musiało dawać zgody na inną nawierzchnię, bo inwestycja jest na terenie miejskim, więc miasto ma prawo wymagać przestrzegania swoich wytycznych Odpowiedz Link Zgłoś
kixx A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna... 07.10.12, 10:24 A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna,a to krawezniki o centymetr za wysokie,a to za ostre zakrety na sciezkach. Chyba nie ma drugiej tak mantyczacej grupy jak cyklisci.Nawet zabkujace dzieci mniej marudza Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 10:30 A w czym problem lać asfalt i robić niższe krawężniki? To tak jakby robić pofalowaną jezdnię i kazać autom parkować na podwyższeniu 15cm mało który by podjechał bez zahaczenia ale z jakiegoś powodu tego się nie robi. A ścieżki zawsze muszą mieć jakieś wady które nie kosztują więcej czy mniej a tyle samo tylko komuś się nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 10:32 :) Ty chyba niegdy samochodem po Warszawie nie jezdziles:) Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 10:42 A co to ma do rzeczy to raz. Dwa koło mnie frezowali i jest równo, czasem coś spartaczą ale nie z zasady spartaczenia a dlatego, że komuś się nie chciało. A ścieżki robią z zasady złe ot różnica. Odpowiedz Link Zgłoś
glas.rothar Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 10:40 dokładnie, rowerzyści narzekają, bo drogi dla rowerów są budowane najczęściej z pominięciem jakichkolwiek standardów, wytycznych, zarządzeń ministra itp. a przede wszystkim - bez pomyślunku. te wszystkie rzeczy - krawężniki, łuki - są logiczne dla kogoś, kto na rowerze jeździ na codzień. były logiczne dla kogoś, kto te wytyczne napisał. nie są logiczne a wręcz są nieważne dla wykonawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 10:48 ja tam fachowcem od tych spraw nie jestem,wiec sie wypowiem:) Kazdy,powtarzam,KAZDY projekt sciezki rowerowej w Warszawie jest opiniowany przez ekspertow z Zielonego Mazowsza ps.a moze przez "ekspertow"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 17:20 Klamierz. Nie każdy. A często opinie ZM nie są brane pod uwagę i inwestor/projektant robi po swojemu buble. Tak samo inne inwestycje z innymi wydziałami, niby muszą być uzgadniane a różnie to bywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zennon Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 18:38 Nie opowiadaj bajek. 90% opinii tego całego Zielonego Mazowsza trafia do kosza. Miasto ma w nosie konsultacje społeczne i głos jakichkolwiek organizacji. Te wszystkie KDSy i wyłożenia to zwykła fasada. Podejście urzędów jest takie, że Unia kazała konsultować, więc konsultacje trzeba tylko odfajkować, a ludzie biorący w nich udział niech się walą na ryj. Odpowiedz Link Zgłoś
juliusz_l Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 12:51 Chyba nie jechał Pan nigdy rowerem po warszawskich ścieżkach... Niech sobie Pan wyobrazi,że na skrzyżowaniu ma Pan 10cm krawężnik. Dla samochodu to wyzwanie, rowerem się trzeba zatrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. IP: *.acn.waw.pl 07.10.12, 13:16 nie jezdze rowerem po Warszawie,jesli jezdze to po mazowieckich lesnych drogach i wertepach jakos te 10 cm mnie nie przekonalo Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 14:42 Jak nie jeździsz to nie wiesz. Skoro nie wiesz to po co się wypowiadasz na temat na który nie masz pojęcia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. IP: *.acn.waw.pl 07.10.12, 15:36 bo to zeby wkurzac takie beksy jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. 07.10.12, 17:37 Beksy? Ja mam tyle luzu, że ciężko opisać. Forum jakiekolwiek nie jest mnie w stanie zdenerwować w najmniejszym stopniu. A "beksy" cóż dorabianie teorii to domena ludzi małych i słabych w swoich poglądach. Twoja sprawa panie kixx ale dobrze, że się przyznałeś iż jesteś nic nie znaczącym trollem forumowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wini Re: A to brak sciezek,a to powierzchnia nierowna. IP: 195.150.224.* 07.10.12, 15:57 Gość portalu: kixx napisał(a): > nie jezdze rowerem po Warszawie,jesli jezdze to po mazowieckich lesnych drogach > i wertepach > jakos te 10 cm mnie nie przekonalo Czyli krótko mówiąc pojęcia nie masz o jeżdżeniu rowerem po mieście. To tak jakby kierowca rajdowy jeżdżący Osy wypowiadal się o budowie dróg w mieście "bo mnie panie żwirowe nie przeszkadzają, fajne som panie!' Odpowiedz Link Zgłoś
perseveratio Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... 07.10.12, 10:51 Rany! Przecież to nie jest fazowana bauma. Jedzie się po tym okay. Do tego jest tańsze niż asfalt i łatwo płyty podnieść i odłożyć w razie remontu instalacji pod ścieżką. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja 07.10.12, 10:54 Skoro ma same plusy to dlaczego nie robi się z tego ulic? Odpowiedz Link Zgłoś
kixx Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja 07.10.12, 10:57 mozna by robic trzeba tylko "odchudzic" nieco samochody Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja 07.10.12, 11:01 A niby dlaczego? To jest kwestia wzmocnienia tego co jest pod spodem pod jezdnią. Jak chodnik może być "normalny" a może być taki na którym da się zaparkować bez uszczerbku. A poza tym czym są koszty w porównaniu z wygodą jadącego? Cena w górę raczej nie pójdzie bo asfalt dużo droższy więc z odpowiednią podbudową kostka wyjdzie podobnie. A ten komfort podróżowania o to przecież głównie chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obiektywny Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 17:24 Asfalt jest najtańszy ale w Polsce jest lobby kostkowe więc... Dlaczego we Francji 90% chodników jest z równej masy bitumicznej a w u nas partacko ułożonej, zarastającej, zapadającej się kost i to z fazowaniem aby jeszcze mnie była wygodna np. dla mam z wózkami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andel ? IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 11:28 Od kiedy policja może budować co chce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łowiczanin Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: 94.42.232.* 07.10.12, 11:31 [b]Przyjedźcie do Łowicza to dopiero zobaczycie jak się buduje ścieżki. Zjazdy na jezdnię po krawężnikach. Ścieżki pod drogowskazami, trzeba się przychylić żeby przejechać rowerem. Podzcas jazds w pobliżu bram do posesji spore obniżenia, jedzie się jak po falach ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zennon Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 18:41 Ale co to za pocieszenie, że w małych miasteczkach jest znacznie gorzej? W trzecim świecie to dopiero jest nędza! Odpowiedz Link Zgłoś
shappey Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... 07.10.12, 11:46 jeżusmaria, jakie to ma znaczenie?! większość ludzi jeżdżących rowerami po Warszawie jeździ na góralach, więc tego się naprawdę nie odczuwa. Jasne, dla rowerzystów na cienkich oponach to może być bardziej nieprzyjemne, ale prawda jest taka, że oni i tak najczęsciej jeżdzą ulicą. Ja tam się cieszę, że jakakolwiek ścieżka powstaje. Nie jesteście z porcelany, nic wam się nie stanie, tym bardziej, że rowki między takimi płytami są naprawdę niewyczuwalne, chyba, że ktoś jest księżniczką na ziarnku grochu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.ssp.dialog.net.pl 07.10.12, 12:57 "Góral" na co nazwa wskazuje, służy do wjeżdżania na nieraz naprawdę spore góry po skałach błocie i kamieniach. Chcesz powiedzieć, że Warszawa to III, co ja mówię IV świat ?? Nawet w Indiach i W Afryce nie jeździ się na góralach po mieście i to jeszcze stołecznym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.legionowodom.pl 07.10.12, 13:15 niewyczuwalne sa po tygodniu. a po 4 latach to himalaje dla moich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mądrość ludowa Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 15:56 Lepiej siedzieć cicho i udawać, że coś się na dany temat wie, niż się odezwać i rozwiać wszelkie wątpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
juliusz_l Sto lat za Wrocławiem 07.10.12, 13:02 Warszawa uchodzi za nowoczesne miasto - jak na polskie możliwości oczywiście. Mamy najlepszy transport publiczny w kraju, choć warto podpatrywać inne miasta w kraju i kopiować dobre rozwiązania. Jednak pod względem rowerowym jesteśmy sto lat za Wrocławiem, który pierwszy miał choćby wypożyczalnie rowerów. I przy okazji wrocławski Oficer Rowerowy (taki urzędnik co wszystko co się tyczy rowerów koordynuje i idzie mu to nieźle) wprowadza masę pozytywnych zmian. Głównie przy użyciu pędzla, bez drogiej przebudowy: polskanarowery.sport.pl/msrowery/1,115235,10820712,Rowerowe_innowacje_z_Wroclawia.html Jak zobaczę kontrapas na jednokierunkowych ulicach w centrum Warszawy, pasy dla rowerów wzdłuż Jerozolimskich czy Marszałkowskiej i bezpieczne przejazdy z czerwonym pasem tylko dla rowerów np. na skrzyżowaniu Marszałkowska/Królewska, Marszałkowska/Wilcza, Marszałkowska/Hoża, pl.Bankowy, Pl.Konstytucji, Puławska przy pl.Unii itd.- wtedy odszczekam. Na razie jesteśmy miastem sowieckim pod tym względem i bliżej nam do Moskwy niż Amsterdamu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowerzysta Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 13:27 No proszę, prace zlecone przez policję a nawet nie zadbali o zmianę oznakowania na czas remontu. Od skrzyżowania Broniewskiego/Armii Krajowej do Broniewskiego/Perzyńskiego jest zakaz ruchu rowerowego. Jest on tam zasadny ale tylko w czasie, kiedy droga rowerowa jest przejezdna - teraz, w trakcie remontu, mamy do wyboru albo łamać przepisy jadąc chodnikiem albo ulicą. No zawsze można też przeprowadzić na tym odcinku rower albo zrobić sobie objazd :) Policja jak widać pomyślała nie tylko o położeniu nawierzchni, o której od razu wiadomo, że jest dużo gorsza od zalecanego asfaltu ale również o tym, żeby w czasie remontu mieć możliwość przyczepienia się do każdego rowerzysty nie chcącego wydłużać sobie zbytnio czasu przejazdu. Ciekawy jestem czy tam łapią rowerzystów i poprawiają sobie statystyki mandatów :) Sam kilka razy tam jechałem w trakcie remontu i wybierałem łamanie przepisów na ulicy - policjanci mi się nie naprzykrzali, ale nie wiem, może tylko miałem szczęście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cometto To nie jest tak jak myślisz. IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 13:32 Na tych paru płytach to gó.no mozna zarobić. Raczej firma jest "zaprzyjaźniona" i nie chce im się/nie umieją asfaltu ułożyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pss-bzz Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 14:09 Może być na płytach. Tylko żeby wszystkie ścieżki rowerowe w Warszawie odgrodzić od nas nieszczęsnych piechurów osłonami i płotami. Nie chcę żeby te rowery wpadały na mnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Author Policaj to niezle mozgi. ;) IP: *.free.aero2.net.pl 07.10.12, 14:50 Cieszcie sie rowerzysci ze to KGP decydowala a nie drogowka bo byscie po sciezka trawiastych albo tartanowych jezdzili :D Mowie wam takie tam asy pracuja ze ho ho Odpowiedz Link Zgłoś
actchris Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... 07.10.12, 15:32 Co za różnica z czego zrobione, i tak rowerzyści i tak dalej będą jeździć po ulicy albo chodnikiem ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 23:18 zaś piesi będą chodzić po ścieżkach rowerowych, a kierowcy wymuszać pierwszeństwo na pasach co chciałeś udowownić, trollu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grz Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.10.12, 17:19 Ścieżki asfaltowe wygodniejsze? To zależy, jak ten asfalt jest położony! Przejedźcie się ścieżką od CH Targówek do M1 w Markach. Skandal, nowa ścieźka nierówna, pofałdowana, zniekształcona powierzchnia, nadaje się do jazdy z prędkością pieszego. Z kolei zupełnie nowa ścieżka wzdłuż Kopijników na Białołęce już popękana. A więc nie rodzaj materiału samej nawierzchni, tylko jakość całej realizacji i wszystkich elementów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Nie ma dramatu IP: *.sds.uw.edu.pl 07.10.12, 17:22 Moim zdaniem narzekanie na płyty chodnikowe to już malkontenctwo, marudzenie. Płyty chodnikowe są w porządku, nie ma co ich porównywać do kostki. Nawierzchnia będzie równa przez wiele lat, o ile chodnik zostanie położony prawidłowo (gwarancja przecież obowiazuje). Sama jakość płyt, jak widać na zdjęciach, jest bardzo dobra, są nieporównywalne z niewymiarowymi i nierównymi położonymi np w 1990 roku na ul Banacha. W pojedynku asfalt vs. płyty nie ma jednoznacznego zwycięzcy, a już na pewno nie jest tak, jak próbuje sie zasugerować w artykule, że asfalt bije na łeb na szyję betonowe kwadraty. Komfort jazdy dla 90% rowerzystów jest porównywalny, a przewaga płyt ujawnia się w przypadku róznego rodzaju remontów podziemnych instalacji - niższe koszty i możliwość przywrócenia oryginalnego stanu. Po połatanym asfalcie juz nigdy nie będzie się jeździło tak dobrze jak na początku. Układany własnie chodnik można będzie też w przyszłości łatwo "odświeżyć", zagęszczając podbudowę i uzupełniajac ubytki w płytach, a przy asfalcie to znacznie trudniejsze (kosztowniejsze). A obie nawierzchnie będą musiały wytrzymać (być może nie akurat tutaj, tylko w ogólności) nielegalnie parkujących, auta dostawcze czy podnośniki firm obsługującyh billboardy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartek Re: Nie ma dramatu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.12, 19:51 A te ubytki powstają wskutek wypłukiwania przed wodą dostająca się przez szczeliny płyt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chris Re: Nie ma dramatu IP: *.sds.uw.edu.pl 10.10.12, 13:45 Nie powstają, o ile wszystko jest wykonane jak należy: podbudowa dobrze zagęszczona oraz całość poprawnie "obrzeżona". Niestety w bardzo wielu miejscach w warszawie (zaryzykuję, że w większości miejsc) chodniki są wykonane byle jak, często z płyt nie trzymających jakiegokolwiek wymiaru. Przyzwyczailiśmy się do tego, że licha jakość to norma. Dla próby polecam przejechać się polem mokotowskim, gdzie większość asfaltowych ścieżek jest obłożona po obu stronach płytkami. Po zjechaniu z asfaltu na płytki nie czułem różnicy. Będzie asfalt - fajnie. Będą płytki - dobrze. Nie szukajcie dziury w całym, nie ma z czego robić tragedii. Lepiej zużyć energię na to co naprawdę przeszkadza, czyli krawężniki, ostre zakręty, kiepska widoczność, drzewa / słupki / latarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m w Polsce Policja jest od wszystkiego IP: *.adsl.inetia.pl 07.10.12, 17:25 tylko nie od tego czym powinna się zajmować. Decydują o tym kto może mieć broń a teraz nawet o nawierzchni ulic! Paranoja, chory kraj, bandzie wąsatych grubasów we łbach się poprzewracało od 100% chorobowego i wcześniejszych emerytur. Czas kopnąć w dupę to towarzystwo i pokazać gdzie jest jego miejsce. Czyli na ulicach pilnować porządku a nie decydować w sprawach w których się nie jest kompetentnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b69 Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 17:41 Jeżdżę tą ścieżką do pracy. Nie wiem na czym ma polegać "remont" ścieżki na całej długości od Jarzębowskiego do Armii Krajowej. Może to moje subiektywne wrażenie, ale ścieżka była w bardzo dobrym stanie na prawie całym odcinku z którego została zerwana nawierzchnia. Zniekształcenie nawierzchni występowało na odcinku w pobliżu kościoła Zesłania Ducha Świętego ze względu na nieraz pojawiające się tam i jeżdżące po ścieżce samochody. W nielicznych miejscach powstały drobne garby w wyniku (najprawdopodobniej) corocznych przejazdów samochodów ciężarowych należących do firm zajmujących się zielenią miejską. Boli mnie że tyle kasy zostanie przeznaczone na zerwanie i położenie nowej nawierzchni, zamiast na wykonanie np. przedłużenia ścieżki wzdłuż Alei Wojska Polskiego, tak by połączyć system z istniejącym nowym przejazdem po wiadukcie na Mickiewicza nad Dworcem Gdańskiem. Tym bardziej że trasa wzdłuż Wojska Polskiego jest tak piękna i w sumie mało obłożona ruchem samochodowym... Ale nie wątpię że ktoś na tym skorzysta, może nie rowerzyści, ale ktoś na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.opera-mini.net 08.10.12, 16:34 No więc po co ścieżka na tego Wojska Polskiego, skoro bezproblemowo jeździ się po jezdni ?? (mały ruch i szerokość "półtora pasa" - tak że spokojnie mieści się samochód i rower). Nie rozumiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: b69 Re: Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja IP: *.dynamic.chello.pl 08.10.12, 23:52 Dla "niedzielnych" rowerzystów którzy boją się jechać jezdnią i poruszają się chodnikiem, dla jeżdżących z dzieckiem, do jazdy podczas gorszych warunków atmosferycznych? Co do mieszczenia się samochodu i roweru - zgoda, ale nie widzę jak by to miał być argument podważający zasadność budowania spójnego systemu ścieżek rowerowych, a właściwie łączenia rozproszonych fragmentów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.10.12, 17:45 Jak można słuchać instytucje, która kompletnie nie wykonuje swoich obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: car Ścieżka rowerowa z czerwonych płyt. "Decyzja po... IP: *.dynamic.chello.pl 07.10.12, 18:33 RacjA! Najlepiej niech idom na piechote!!11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak jak ktos jest debilem na 4 to bedzie i na 2 kolach IP: *.aster.pl 07.10.12, 22:53 te same sytuacje sa na scieskach u spieszacych bardziej, testosteron blokuje myslenie. i zaden asfalt lub kostka na to nie pomaga :) Odpowiedz Link Zgłoś