Dodaj do ulubionych

Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar...

IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.12, 07:48
Czy komus nie przyszlo do glowy, ze patriotyzm nie polega na nuceniu pod nosem "Mazurka Dąbrowskiego", nie polega na wymachiwaniu flagą ale na codziennej uczciwej pracy, przestrzeganiu prawa, uczciwosci wobec tego panstwa?
Parę razy zdarzyło mi się być na imprezie, na której panowie-biznesmeni na wyścigi chwalili się, jak to oszukali fiskusa. Im więcej nakradli, tym w większej glorii chwały chodzili. Na moje pytanie, czy należy się szczycić tym, że okradło się własne państwo, a więc również wpółobywateli (bo do tego się to sprowadza), odpowiadali, że państwo ich też okrada.
A któż to jest, to "państwo"? Dlaczego wciąż Polacy traktują państwo jako narzucony przez kogoś twór? Czy państwo to nie my sami?
Od razu zastrzegam, że nie twierdzę, iż np. system podatkowy w Polsce jest idealny, nie twierdzę, że pieniądze z podatków nie są marnowane i rozkradane, ale do licha, jak sami nie zrobimy z tym porządku, to nikt tego za nas nie zrobi.
Może więc zabierzmy się za porząkowanie tego państwa. MĄDRE porządkowanie, a nie porządkowanie polegające na krzykach "zdrajdy,mordercy" etc. Bo porządkowanie polegające na rzucaniu kamieniami, śrubami etc, które jest zwyczajnym chuligaństwem, to ja mam w nosie.
Obserwuj wątek
    • kapitan.kirk Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... 10.11.12, 08:55
      Mój patriotyzm to walka o lepszą przestrzeń, o to, żeby krawężniki nie były za wysokie, żeby były windy na dworcu, podjazdy, o zmiany prawne i społeczne, o tolerancję.

Z całym szacunkiem i sympatią dla tej walki (w końcu wszystkim nam żyłoby się lepiej, gdyby windy były czystsze, a ludzie bardziej tolerancyjni); dlaczego właściwie pani Patrycja używa wobec niego pojęcia "patriotyzm"?? Przecież nawet z jej dalszych wypowiedzi wynika, iż jej działania nie wynikają akurat z szacunku czy miłości dla Polski, tylko po prostu z przekonania, że takie zmiany są z różnych względów społecznych pożądane i potrzebne. No i zresztą bardzo słusznie - tylko po co do tego celu zawłaszczać sobie słowo "patriotyzm", w dodatku jednym tchem oskarżając o to zawłaszczanie innych...? Wszelkiego rodzaju zaborcy i okupanci też na ogół dbali o to, by chodniki były równe, a ludzie spokojni i nieagresywni; mimo to jakoś nie przypisuje im się zwykle motywacji wynikających z polskiego patriotyzmu...

(...) Myśli pani, że dla nich jest pani patriotką?
      - Chyba nie. Oni uważają, że żeby kochać ojczyznę, to trzeba być z określonego narodu, mieć określone poglądy i wartości, być określonego wyznania.

Akurat z tym wyznaniem to nie za bardzo wyszło - jednymi z najbardziej nacjonalistycznych grup są wszak neopoganie; a i sam Roman Dmowski był katolikiem w wielu wymiarach nader indyferentnym ;-) Oczywiście wygibasy logiczne, jakie pod spodem sadzi paniczyk z ONRu żeby uzasadnić nie przyjmowanie do organizacji czarnoskórego, są kuriozalne - nawet bowiem czysta praktyka zna co najmniej dziesiątki przykładów Murzynów, którzy nie tylko uważają się za Polaków, ale także są za takowych przez współobywateli uważani; począwszy od Briana Scotta, a skończywszy na pośle Godsonie. Tym niemniej - wbrew temu co tu twierdzi pani Patrycja - aby być patriotą danego kraju, naprawdę trzeba być obywatelem/członkiem narodu tegoż kraju i naprawdę trzeba mieć "określone poglądy"; patriotyczne właśnie. Sympatia bowiem i szacunek do innego narodu, jakkolwiek na ogół jest zjawiskiem pozytywnym, patriotyzmem nie jest niejako z definicji - tak jak sympatia i szacunek do obcego starszego człowieka jest mimo wszystko czymś innym niż miłość do własnych rodziców i nawet nazywa się inaczej.

- A w pani rozumieniu oni są patriotami?
      - Jestem raczej z tych, co starają się nie oceniać. Ale przyznaję, że w tym rozumieniu, które ja wyznaję - dbania o dobro ludzi - to ich postaw nie nazwałabym patriotyzmem. Bo to jest działanie przeciwko różnorodnemu społeczeństwu, które przecież tworzy Polskę. Ich idee - segregacji, podziału - wiążą się z czymś antyhumanistycznym. Są niebezpieczne. Marzę, by takich ideologii na świecie nie było, by ludzie tolerowali się, komunikowali, nie używając przemocy.

No cóż, ja zaś marzę żeby być pięknym i bogatym - ale jakoś nie przyszło mi do głowy, że można o to walczyć poprzez domaganie się, żeby wszyscy inni wyrzekli się pieniędzy i przestali dbać o powierzchowność ;-) "Różnorodność społeczna" nie jest dobrem samym w sobie; w każdym razie na pewno nie z punktu widzenia państwa. Wizja tolerancyjnego świata, w którym ludzie komunikują się bez przemocy jest niestety utopijna - sama historia Polski dowodzi, że aby paść ofiara przemocy ze strony innych, bynajmniej nie trzeba im takiej samej przemocy wyrządzać, ani nawet realnie im taką przemocą zagrażać. Patriotyzm pracy dla ojczyzny nie jest zaś dany raz na zawsze, bo są też sytuacje w których konieczny jest patriotyzm walki o ojczyznę, a dowodzić jego posiadania muszą ci sami ludzie - tak przecież bywało już wielokrotnie. Dlatego też ideologiczne oddzielanie jednego od drugiego - ten pierwszy cacy, ten drugi be, bo ponoć "faszystowski" - jest skrajnie nielogiczne.

- A jak chciałaby pani świętować 11 listopada?
      - Na pewno w jakiejś różnorodnej grupie: z różnymi barwami, nastrojami, poglądami. I bez przemocy.
      - Czuje pani potrzebę, by w ogóle świętować tego dnia?
      - Moja potrzeba wynika głównie z tego, że nie chcę, by to święto było zawłaszczone przez skrajne organizacje. Nie jestem pewna, czy świętowałabym, gdyby nie to, co się dzieje na ulicy.

Ano właśnie - tym samym pani Patrycja potwierdza niechcący (?) główny zarzut stawiany "kolorowym" przez przeciwną stronę w danym kontekście, tj. że ich demonstracje nie mają nic wspólnego z niepodległością Polski, ale są organizowane po prostu "na złość mamie". I szczerze mówiąc trudno nie odnieść takiego wrażenia zapoznając się z programem uroczystości Porozumienia 11 Listopada - zbiórka pod Pomnikiem Bohaterów Getta i przemarsz wzdłuż miejsc różnych sławetnych bójek politycznych między nader szeroko pojętą lewicą a prawicą... Oczywiście w czczeniu takich a nie innych wydarzeń, ludzi etc. nie ma niczego złego - tylko co to właściwie ma wspólnego z datą 11 listopada??? Czy to jest rocznica Powstania w Getcie, święto równouprawnienia gejów, jakaś szczególna okazja do wspominania kombatanckich walk między zadymiarzami...? Jakoś nie widać w tym nie tylko deklarowanej z takim zapałem przez panią Patrycję chęci koncyliacji z ideowymi oponentami, ale nawet zwykłej elementarnej logiki :-/

Pozdrawiam
      • Gość: mata Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.ipcom.comunitel.net 10.11.12, 09:05
        Trafne podsumowanie belkotu pani Patrycji .
        • Gość: warszawianka Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:40
          belkot to Wy niestety wydajecie a nie madra Patrycja.Nasi panowie ciagle w okowach glupoty i ciemnoty, bez wzgledu na to kim sa na drabinie spolecznej i jaka polszczyzna sie posluguja. Ciagle w ogonie swiata mentalnie. Kobiety maja szanse tylko nie powinny dawac sobie wmowic, ze to rodzenie dzieci jest najwazniejsze, bo nie jest. Nigdy nie bylo.
          • Gość: polish-crap Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.fbx.proxad.net 10.11.12, 21:43
            Te patryjoty porodzily sie o 200 lat za pozno. Nowoczesny swiat ma gdzies takie prostactwo i ciemnote. Swiat sie probuje jednoczyc, globalizuje a wolska ciemnota dzieli narod polski na ich i nie ich. Przykladem jest tu slynny "prawdziwy" Polak a ten co nie z nimi to parch, lewak albo pedal.
            Wiekszosc tych wannabe nacjonalistow to wlasnie kryptopedaly, ktore probuja sie maskulizowac poprzez zabawy w organizacje paramilitarne tak bylo np z SA Ernsta Rohma w Niemczech przed II WS, ktorych pozniej Hitler wycial w pien przy pomocy SS w "Noc dlugich nozy".
          • Gość: gupek warszawianka spod domeny .se IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.12, 00:42
            sepie...j.
      • Gość: warszawianka Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:37
        Nie zgadzam sie z Toba. Patriotyzm dzis to przede wszystkim nadgonienie zapoznienia, zaszlosci spowodowanych wojna i czasem PRL-u. Chcemy aby Polska nie byla gorsza od innych krajow rozwinietych - to jest wlasnie patriotyzm. Patria to dom, ojczyzna, ojcowizna. nie bedziemy jej podpalac, dac podupadac, niszczec. Dbamy o wlasny dom aby pieknial, byl dla nas wygodny, aby nasze dzieci chcialy w nim mieszkac po naszej smierci. Podziwiamy piekny Krakow czy Kazimierz nad Wisla. Chcemy aby cala Polska taka byla, piekna, czysta i zasoba, z usmiechnietymi ludzmi, roznymi i KOLOROWYMI jak na Zachodzie.Nie masz czlowieku racji, Twoje poglady znow sciagaja polskie spoleczenstwo na dno, ono takie jeszcze jest daj mu szanse sie zmienic.
        • kapitan.kirk Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 11:47
          Nie bardzo chwytam, na czym polegają Twoje zarzuty wobec mnie - bo z tego co widzę, to w kwestii obecnie najpotrzebniejszego rodzaju patriotyzmu mamy dokładnie takie samo zdanie :-) Sęk w tym, że nader wielu ludzi (jak się zdaje, także i pani "słuchana" w wywiadzie tu komentowanym) 1mo ma tendencję do zakładania, że obecny stan pokoju i możliwości organicznej pracy dla Polski są dane raz na zawsze i niczym nawet potencjalnie nie zagrożone; 2do wyciąga z tego dość radykalny wniosek, że patriotyzm polegający na gotowości do obrony kraju przed ewentualnymi zagrożeniami (czyli także obrony owoców własnej pracy) nie tylko w ogóle nie ma racji bytu, ale jest wręcz szkodliwy i niebezpieczny; w konsekwencji należy go demonizować i/lub wyśmiewać, przeciwstawiać - prawem kaduka - demokracji, tolerancji etc. I z tym tylko zasadniczo się nie zgadzam i polemizować nie zaprzestanę.

Pozdrawiam
          • Gość: srutututu Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.suwalki.vectranet.pl 10.11.12, 22:27
            Może na tym, że jesteś tępym ch... Chcesz bronić kraju? To idź do armii. Ale pewnie wolisz w imię "patriotyzmu" zdemolować pół Warszawy? Zdecydowanie wolę patriotyzm Pani Patrycji.
            • kapitan.kirk Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 11.11.12, 00:33
              Dziękuję za mimowolne (?) potwierdzenie ta wypowiedzią w 100% mojej tezy ;-)
              Pzdr
      • Gość: ja Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 10.11.12, 23:19
        Dużo trafnych uwag. Od siebie dodam, że choć nie popieram ONR i nacjonalistycznych ugrupowań, to jednak niestety, ale muszę się zgodzić z tym, że Murzyn nie jest Polakiem w sensie etnicznym i nigdy nim nie będzie. Tak jak Polak nawet urodzony i wychowany w Japonii, ba nawet w drugim pokoleniu nigdy nie będzie etnicznym Japończykiem. Nie patrzę na te zagadnienia z pozycji ideologicznych, lecz wyłącznie biologicznie, antropologicznie. Współczesne państwa, zwłaszcza cywilizacji zachodniej bardzo rozszerzyły pojęcie obywatela, ale to nie jest w stanie zmienić setek a nawet tysięcy lat kształtowania się narodów. Przykładowo Asyryjczycy to oddzielny naród, bez względu na to gdzie żyją czy w Iranie, czy Turcji Iraku itd to są Asyryjczykami i nie można się stać jednym z nich nawet żyjąc wśród nich. Wracając jednak do Polaków i Murzynów (używam tego słowa w tradycyjny polski sposób bez żadnego pejoratywnego podtekstu), - nie jest prawdą co ten z ONR twierdzi, że Murzyni są wychowani w innych tradycjach, w innej kulturze, owszem, jeśli mowa o tych korzy przyjechali do Polski a urodzili się np w Afryce (wybaczcie ale Godson nigdy nie będzie Polakiem, jedynie polskim obywatelem mówiącym łamana polszczyzną, ale odnosi się to także to wszystkich innych obcokrajowców czy to Niemców Anglików, Wietnamczyków itd bez względu na rasę), ale są też tacy urodzeni w Polsce, wychowani w polskiej kulturze, w polskich rodzinach (zwłaszcza Mulaci). Jednak nawet ci urodzeni w Polsce, których kultura i tożsamość są polskie i tak nie są i nie będą etnicznymi Polakami, dopiero ich prawnukowi jak już się zmieszają z etnicznymi Polakami sami staną si etnicznymi Polakami. Etniczny Polak to biały Słowianin i nic tego nie jest w stanie zmienić. Owszem, może mieć domieszkę innych nacji - na przestrzeni wieków pomieszaliśmy się z Niemcami, zwłaszcza mieszczaństwo, Rusinami (Ukraińcy, Białorusini), Litwinami a i Żydami nieco. I tylko takie osoby mające głównie słowiańska krew (w dodatku polską a nie ukraińską) są etnicznymi Polakami. Można być wielkim Polakiem, patriotą nie będąc etnicznym Polakiem, np generał Anders był 100% etnicznym Niemcem. Mój post nie sugeruje, ze ktoś jest lepszy a ktoś gorszy, stwierdzam jedynie fakty, biologia może być różnie interpretowana, wykorzystywana dla czasami niecnych czynów, dla budowania zbrodniczych ideologi, ale to nie jej wina. Dog nigdy nie będzie labradorem, jamnik sznaucerem miniaturką. Grupy etniczne są faktem, i przyjęcie tożsamości danej grupy etnicznej nas nie czyni biologicznymi członkami tej grupy.Mogę żyć jak Cygan (Rom), przebywać z nimi ale nigdy etnicznie Cyganem nie będę. Rozumiem, że ludzie przeciwstawiają się takiemu nacjonalistycznemu myśleniu gdyż niesie ono ze sobą niebezpieczeństwa związane z ksenofobia, szowinizmem, nienawiścią przemocą, ale z drugiej strony politycznie poprawne udawanie, że nie ma różnicy miedzy etnicznością, obywatelstwem czasami wywołuje w ludziach złość, bo oni są świadomi że jednak istnieją pewne odrębności, w tym fizyczne. Pigmejem nie można się stać, trzeba się nim urodzić i zaznaczam nim, a nie wśród nich, w ich kulturze. I jeszcze jedno, Polak czy to urodzony w kraju czy zagranica zawsze pozostanie etnicznym Polakiem (nawet jak nie ma polskiej tożsamości), Arab, Murzyn, Chińczyk Niemiec urodzony w Polsce może stać się Polakiem w sensie kultury, nawet tożsamości, ale gdyby wyjechał np do Kanady i tam urodziły mu się dzieci, to nikt by o nich nie myślał jako Polakach. A już ich wnuki nie mające nic wspólnego z Polską z pewnością Polakami by nie były, a potomek etnicznego Polaka nawet w 4 generacji pozostaje etnicznym Polakiem.
    • kapitan.kirk Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 08:59
      Gość portalu: stary człowiek napisał(a):

> Ro
      > k 1939 werzesień ojciec dostaje sie do niewoli sowieckie walczył do ostatniego
      > naboju koledzy jego gineli z poczuciem ze byli patriotami. Ojca pogonili na bos
      > o 1300 km na wschod .a jego dowódce wzięntego razem nim salonką bo był z arysok
      > ratycznej rodziny

Bez urazy, ale coś Ci się chyba pokićkało - Sowieci mieliby ze szczególnymi ekskluzywnymi honorami traktować polskiego oficera ze względu na to, że był arystokratą...? :-O No chyba, że go tą "salonką" wywieźli np. prosto do Kuropat... :-/
      Pzdr
    • niechmediabedacywilizowane Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... 10.11.12, 09:22
      Ja osobiście uważam, że jestem patriotą. Nie wyrzucam śmieci do lasu, płacę uczciwie wszystkie podatki i nigdy nie pluję na mój własny kraj. Nie niszczę cudzej własności z katolicką pieśnią na ustach, nie maluję "legia" na przystankach, nie tłukę szyb, nie okradam moich rodaków. Czy naprawdę żeby być patriotą trzeba walczyć z jakimś wyimaginowanym wrogiem? Czy zwykły szacunek do współobywateli nie wystarczy? Czy prawdziwy patriota musi kogoś nienawidzić i mieć wrogów? Szanujcie swój kraj i siebie na wzajem i nie nie podpalajcie ziemi na której żyjecie a będziecie patriotami.
      • kapitan.kirk Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 10:02
        niechmediabedacywilizowane napisał:

> Ja osobiście uważam, że jestem patriotą. Nie wyrzucam śmieci do lasu, płacę ucz
        > ciwie wszystkie podatki i nigdy nie pluję na mój własny kraj. Nie niszczę cudze
        > j własności z katolicką pieśnią na ustach, nie maluję "legia" na przystankach,
        > nie tłukę szyb, nie okradam moich rodaków.

Gratulacje i oby takich jak najwięcej, tudzież jak najdłużej.

> Czy naprawdę żeby być patriotą trzeb
        > a walczyć z jakimś wyimaginowanym wrogiem?

Nie - natomiast czasem niestety trzeba walczyć z wrogiem aż do bólu realnym. Na szczęście w chwili obecnej takiej potrzeby w makroskali raczej nie ma, ale nie jest to żaden powód by a priori negować jej okresowe występowanie, ze względów czysto ideologicznych. A 11 listopada jest wszak rocznicą właśnie wystąpienia takiej potrzeby; o tyle godnej świętowania, że zakończonej sukcesem.

> Czy zwykły szacunek do współobywatel
        > i nie wystarczy?

Zwykle wystarcza - do czasu, gdy ktoś inny chce owych współobywateli pozbawić godności/mienia/wolności/życia, a Ty w tym samym momencie stajesz przed wyborem: czy ich przed tym bronić z narażeniem samego siebie, czy też raczej dorobić jakieś głęboko filozoficzne uzasadnienie do bezpieczniejszej bierności.

> Czy prawdziwy patriota musi kogoś nienawidzić i mieć wrogów?

Nienawidzić nie musi. Mieć wrogów też nie musi, ale często ma; zupełnie skądinąd niezależnie od swojej chęci, woli czy działania.

> S
        > zanujcie swój kraj i siebie na wzajem i nie nie podpalajcie ziemi na której żyj
        > ecie a będziecie patriotami.

Rozsądny apel, tyle że nieco niepełny - pomija bowiem występowanie sytuacji, w których ktoś inny próbuje ową naszą ziemie podpalać. A w historii wszak sytuacji takich nie brakowało i tym samym nie ma żadnego sensownego powodu zakładać, że w przyszłości na pewno ponownie one nie wystąpią.

Pozdrawiam
        • niechmediabedacywilizowane Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 10:13
          Zgadzam się z Twoimi komentarzami ale odnośnie sytuacji przeszłych lub hipotetycznie przyszłych. W chwili obecnej jesteśmy świadkami podpalania Polski przez Polaków i szczucia Polaków na Polaków. I w tej postaci 11 listopada mnie odrzuca i dla mnie osobiście większość z jego uczestników jest wręcz anty patriotami pomimo tego że uważają odwrotnie. I w tej kwestii zachowam się jak radykał ale żadne argumenty nie zmienią mojego zdania :)
          • kapitan.kirk Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 10:19
            11 listopada jest wszak właśnie rocznicą "sytuacji przeszłej" :-) Co zaś do szczucia, masz niewątpliwie wiele racji i mnie również to smuci. Różnimy się zatem chyba tylko tym, że ja objawy owego międzypolskiego szczucia dostrzegam nie tylko po jednej ze stron owego ideologicznego konfliktu...
            Pozdrawiam
            • niechmediabedacywilizowane Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 10:25
              Ja również problem dostrzegam po obu stronach. Dlatego 11 Listopada odbywa się beze mnie bo nie chcę być w żaden sposób kojarzony z którąkolwiek z grup jutro w nim uczestniczących. Rozsądnym w tym przypadku mogło by się wydawać założenie własnej grupy ludzi podchodzących do tego z dystansem ale po dłuższych przemyśleniach myślę, ze jednak nie :) Pozdrawiam
              • Gość: warszawianka Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:45
                Znow Panowie bladzicie jak pijane dzieci we mgle. Nie OBIE strony sa tyle samo winne ale JEDNA, nawet slowa prof. Brzezinskiego, doradcy prezydentow kochanego przez Was czesto USA nie przekonuja Was? Jesli tak, to wlasnie Wy takze jestescie temu podzialowi winni uznajac wine obu stron, nie widzicie rzeczywistego swiata a wirtualny, zyczeniowy i pisowy. Shame on you.
                • Gość: omatkoboska Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.11.12, 20:44
                  Twoja niezdolność do formułowania własnych argumentów i posługiwanie się czyimś autorytetem, już nie nawet jak wytrychem, ale jak łomem, mnie przeraża. Masz strasznie przepraną głowę koleżanko. I jeszcze ta jeziorańska wstawka angielska na koniec w stylu starej nauczycielki - "Wstydźcie się i marsz do kąta". Na prawdę bardzo bym chciał, żebyś po prostu robiła sobie jaja

• Gość: Don Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.superkabel.de 10.11.12, 21:30
                    Przywolywanie slow osoby uwazanej za autorytet, jest wedlug Ciebie naganne? Chyba raczysz zartowac, i to tak bardzo niewybrednie! Szczegolnie w kraju takim jak Polska slowa autorytetu jakim byl np. Jan Pawel II, to chleb powszedni. Podobnie jak dla wolakow slowa Rydzyka, Blaszczaka i innych Kaczynskich, tudziez "autorytetów naukowych" wszelkiej masci, bredzacych o zamachu i pielegnujacych tym samym mit zalozycielski jedynej slusznej partii. W kraju w ktorym mieszkam spoleczenstwo juz przerabialo cos podobnego - wlacznie z mitem zalozycielskim (Pucz Monachijski), ktory byl "obchodzony" rok w rok, przy palacych sie pochodniach i transparentach "Deutschland erwache!". Wszyscy zaplacilismy za to ogromna cene. Niemcy placa ja po dzis dzien.
                    A co do angielskiej wstawki: To przykre, ze "wtracenie" angielskiego slowka, tudziez zwrotu, ktore np. w Szwecji (gdzie studiowalem) i Niemczech (gdzie zyje) nie zostaloby nawet zauwazone, w mojej oczyznie sluzy (niektorym) ludziom do pietnowania wspolrozmowcy. Tak jak by ubylo nam przez to, sam nie wiem... Polskosci, czy patriotyzmu. O co w tym tak naprawde chodzi? Moze o brak narodowej pewnosci siebie i przeswiadczenia, ze jezykowi polskiemu nic sie przeciez nie stanie.
                    • Gość: nobowidzisz Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.wroclaw.vectranet.pl 10.11.12, 22:28
                      Tak, jeśli jest bezkrytyczne i jest próbą ucięcia dyskusji tak jak tutaj. A makaronizmy są jeziorańskie i tyle. Jeśli się wypowiadasz, to rób to w jednym języku. To że w Niemczech czy Szwecji jest inaczej nic tu nie zmienia, bo tu nie są Niemcy ani Szwecja. Poza tym widać, że koleżanka wyjechała na zachód i bezkrytycznie przyjęła cały ich system wartości - bo jest przecież, lepszy, nowocześniejszy, światowy i ładnie pachnie. Tymczasem, co dobre dla Szweda, nie musi być dobre dla nas. Po ostatnie nie trzeba być geniuszem, żeby zauważyć, że jest troszkę tępawą osobą i wszystkie jej argumenty to powtarzane po kimś gotowce, bez cienia własnej refleksji. Mimo to pozwala sobie na protekcjonalne traktowanie rozmówcy (kolega kirk), który zjada ją na śniadanie jeśli chodzi o bystrość umysłu. Także niech koleżanka w@pie..., a ty razem z nią.
                • Gość: warszawiak Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 21:58
                  Gość portalu: warszawianka napisał(a):

> Znow Panowie bladzicie jak pijane dzieci we mgle. Nie OBIE strony sa tyle samo winne ale JEDNA [...] Shame on you.

f-u-2!
                  • des4 Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 12.11.12, 09:34
                    shame on you...tradycyjne starowarszawskie powiedzenie :)))
    • mariusz2010 Prawdziwy patriotyzm ? 10.11.12, 10:39
      Nikt nie potrafi tak obrzydzić patriotyzmu, jak działacze ONR. ;(((((((((((((((((((((((((((((((((
    • Gość: warszawianka Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:19
      Wedlug definicji Holochera on sam nie jest prawdziwym Polakiem. Jego nazwisko swiadczy na pochodzenie semickie a Semici jak wiemy wywodza sie z Afryki lub Azji na pewnoe nie z Europy. Holocher ma z pewnoscia wiecej genow afrykanskich niz europejskich. Odrzucajac czarnoskorego Polaka odrzuca sam siebie albowiem jest wlasnie z nim bardziej spokrewniony niz z nami. Wie o tym? Nie i nie chce wiedziec ale prawda jest wlasnie taka, jak my wszyscy pochodzi z Afryki tyle tylko, ze jego przodkowie pozniej z niej wyszli i dalej tam mieszkaja. Ja osobiscie pozwalam mu myslec o sobie jako o Polaku bowiem wszyscy Polacy sa wyjatkowa mieszanka w Europie. Tyle tylko, ze osmiesza sie w moich oczach uznajac ze czarnoskory czlowiek nie moze byc polskim patriota, jesli holocher jest to dlaczego nie on?
      • Gość: ja Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 11.11.12, 00:11
        A niby w jaki sposób jego nazwisko świadczy o semickim pochodzeniu? To jest niemieckie nazwisko. Wiem, wielu Żydów miało niemieckie nazwiska, ale akurat to nie jest jakimś popularnym wśród Żydów. W Polsce ludziom się ubzdurało, ze jak ktoś ma niemiecki nazwisko to jest pochodzenia żydowskiego, owszem jeśli jest to nazwisko w stylu Goldstein, Goldber, Ashenberg itp, są też nazwiska które mogą mieć zarówno Niemcy (bądź Austriacy, Szwajcarzy) jak i Żydzi np popularne Schwartz czy Miller i na podstawie takich nazwisk nie da się powiedzieć czy ktoś ma żydowskie czy niemieckie pochodzenie. Wiele osób mających niemieckie nazwiska w Polsce (takie które nie są typowo żydowskie) ma częściej pochodzenie niemieckie, gdyż Niemcy przez stulecia byli w Polsce dosyć znacząca mniejszością, zwłaszcza mieszczaństwo w wielu miastach, a dodatkowo doszło do kolejnego napływu Niemców bądź Austriaków (w tamtych czasach jeszcze nie było takiej nacji, wszyscy czuli się Niemcami, zresztą katolickim Bawarczykom bliżej Austriakom niż protestanckim mieszkańcom Prus czy Brandenburgii) w czasach zaborów. Wystarczy iść na cmentarze w Bielsku, Gdańsku, Elblągu i zobaczyć ile tam niemieckich nazwisk i to nawet wśród zmarłych w ostatnich dekadach, i z pewnością nie są to Żydzi. Wbijcie sobie do głowy, ze poza specyficznymi "niemieckimi" nazwiskami, niemieckie nazwiska nie świadczą o żydowskim pochodzeniu, a bardzo często o niemieckim. Swoja drogą to w przedwojennych polskich ruchach nacjonalistycznych w MW ONR było parę osób i to w kierownictwie tych organizacji z niemieckimi nazwiskami. Jan Mosdorf - prezes Młodzieży Wszechpolskiej oraz przywódca Obozu Narodowo-Radykalnego, nacjonalista, antysemita, ale w obozie przyjął postawę chrześcijańska i pomagał Żydom - Mosdorf zaczął udzielać pomocy innym bez różnicy na narodowość, czy poglądy polityczne. Zajął tu postawę chrześcijańską, wykazując się najwyższym ludzkim humanizmem. Do tej pory politycznie zwalczał Żydów i lewicę, dopóki w jego mniemaniu stanowili oni zagrożenie dla narodu i państwa polskiego. Z chwilą, gdy Żydzi stanęli w obliczu biologicznej zagłady, wspierał ich według swych możliwości. Popierał też powołanie wśród więźniów wspólnego frontu walki i samopomocy. Kolejny nacjonalista polski z niemieckim nazwiskiem to Henryk Rossmann, współtwórca ONR, a oto kilka innych nazwisk niemieckich w przedwojennym ONR Edward Kemnitz, Tadeusz Todtleben, Aleksander Heinrich, Wiktor Martini (no to ostatnie to raczej włoskie). Osób z niemieckim nazwiskami i o pochodzeniu niemieckim jest o wiele więcej i to nie tylko wśród polskich nacjonalistów, ale wśród patriotów wszelakich opcji politycznych , Generał Władysław Anders - 100% Niemiec, Traugutt, Lelewel, Plater, Haller itd. Powtórzę jeszcze raz, niemieckie nazwiska nie są równoznaczne żydowskim pochodzeniem. Wiele polskich nazwisk jest bardziej żydowskich niż niemieckie nazwiska - Poznański, Warszawski itp a także nazwiska przechrzczonych frankistów - Nawrocki (od nawrócenia), Niedzielski (ochrzczony w Niedzielę), Poniedzielski. a także Majewski (w Maju chrzczony) , Krzyżanowski (pod krzyżem), choć oczywiście wiele z tych nazwisk mogą mieć etniczni Polacy. więcej na tym forum forum.gazeta.pl/forum/w,48782,110841766,111350689,szlachta_herbowa_pochodzenia_zydowskiego.html
    • Gość: pytajacy dlaczego kraje w których mieszkają biali ludzie m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 11:22
      Niech mi ktoś wytłumaczy jak to jest, że w Japonii, Korei, generalnie w Azji to Azja jest dla Azjatów, a w Afryce to Afryka dla Afrykańczyków, jednak dlaczego kraje w których mieszkają biali ludzie mają być dla wszystkich? Może mi ktoś odpowiedzieć na serio? Bo staram się zrozumieć problem.
      • Gość: warszawianka Re: dlaczego kraje w których mieszkają biali lud IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:49
        Nie wiesz tego? Biali Europejczycy mieli humanizm i sa czesto chrzescijanami. Roznice swiatopogladowe nas dziela i mam nadzieje, ze Chiny nie wplyna nan i nie zmienia naszego widzenia swiata na wschodni, gdzie slowo indywidualista nie istnieje, gdzie czlowiek liczy sie tylko jako masa, tlum, cizba, tluszcza. Nie chcielismy Rosji w Polsce, dzis nasi przesiedlency z tzw. kresow wnosza nam ruska mentalnosc i bledy jezykowe do kraju.
        • Gość: pytający Re: dlaczego kraje w których mieszkają biali lud IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 11:57
          nie odpowiedziałaś na pytanie. Dlaczego tylko i wyłacznie kraje cywilizacji białego człowieka są dla wszystkich, a reszta nie. A poza tym, Chiny mają niezwykłą siłę przekonywania w postaci ponad miliarda ludzi. W Polsce masz 38 milionów więc wystarvzy że tylko "garstka" z miliaerda tu przyjedzie i sobie możesz tym humanizmem pomachać.
      • Gość: :) Re: dlaczego kraje w których mieszkają biali lud IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 14:36
        żeśmy potracili (biali) kolonie i zaczął się ruch w drugą stronę - do dobrobytu:)
      • Gość: lol Re: dlaczego kraje w których mieszkają biali lud IP: *.xdsl.centertel.pl 10.11.12, 22:04
        A kto powiedział że wszystkie kraj białych ludzi mają być dla wszystkich? Które to są te wszystkie, czy to tez te do których biali ludzie sie nieproszeni wepchali? Czy moze tylko europejskie? A czy w białe azjatykie kraje należą do tych "białych krajów dla wszystkich" czy do "Azji dla Azjatów". I kto powiedział, ze "Azja tylko dla Azjatów", a "Afryka tylko dla Afrykańczyków"?
    • Gość: warszawianka Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:24
      Olof Palme i jego koledzy z partii socjaldemokratycznej mawiali, ze prawdziwy Szwed placi podatki. Ja tez tak mysle, oszust nie bedacy w najmniejszym stopniu patriota oszukuje, ukrywa czesc swoich dochodow przed innymi, nie wspiera biedniejszych krajan, nie daje im szans na normalne zycie a wiec nie jest patriota polskim w tym wypadku. Polak do dzis nie rozumie ani demokracji ani sensu istnienia panstwa. Albo jest nadmiernie roszczeniowy albo zbytnio amerykanski. Nawet USA sie dzis zmienia i wie juz, ze nalezy placic podatki, ten kto je ukrywa to zwykly zlodziej. Wszyscy pozwalamy mu zarobic kupujac wytwarzane przez niego dobra, ma wiec obowiazek aby sie czescia z nami podzielic. Prawda jest prosta i madra, prawda?
    • Gość: warszawianka Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:30
      Dowodca mojego ojca w kampanii wrzesniowej wydal rozkaz zlozenia broni i poddania sie ruskim a pozniej zastrzelil sie. Znana to historia, kawalerzystow z Lubelszczyzny. Mial jeszcze dawny honor. Dzis to zwykla glupota, patriota ratuje sie (nie za kazda cene jednak) aby przezyc i na nowo panstwo stworzyc. Dobre panstwo nie pozwala ginac swoim zolnierzom, ratuje ich jak tylko moze, bez wzgledu na cene. szacunek dla zycia przede wszystkim dlatego Powstanie Warszawskie uwazam za zbrodnie a katastrofe pod Smolenskiem za zwykla glupote i obciazam za nia wiadomego czlowieka zwanego malym preziem. To nie jest patriotyzm a idiotyczny fanatyzm.
      • kapitan.kirk Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m 10.11.12, 11:39
        Gość portalu: warszawianka napisał(a):

> Dowodca mojego ojca w kampanii wrzesniowej wydal rozkaz zlozenia broni i poddan
        > ia sie ruskim a pozniej zastrzelil sie. Znana to historia, kawalerzystow z Lube
        > lszczyzny. Mial jeszcze dawny honor. Dzis to zwykla glupota, patriota ratuje si
        > e (nie za kazda cene jednak) aby przezyc i na nowo panstwo stworzyc.

Cóż, skoro był oficerem, to i tak na 90% by go zastrzelili, tyle że w niewoli.

> Dobre pans
        > two nie pozwala ginac swoim zolnierzom, ratuje ich jak tylko moze, bez wzgledu
        > na cene.

Sek w tym, że w przeszłości często w ogóle nie mogło ratować i nie była to nawet kwestia ceny...
        Pzdr
    • Gość: gosc Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.free.aero2.net.pl 10.11.12, 11:32
      Wg jej logiki najbardziej faszystowskim panstwem jest Unia Europejska, ktora uwaza, ze niektorzy ludzie nie zasluguja by byc obywatelami Unii. Podobnie Stany Zjednoczone, ktore praktycznie nie pozwalaja obcym (m.in. Cyganom, Rumunom, Polakom) na dolaczenie do narodu Amerykanskiego.

Przyjdzie taka, udzieli wywiadu, powie o milosci, ale jak sie zastanowic glebiej nad sensem tego, co mowi to tragedia.
      • Gość: warszawianka Re: Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed m IP: *.04-118-73746f1.cust.bredbandsbolaget.se 10.11.12, 11:55
        Gosciu, jaka znow tragedia - to real politik. Swiat jest taki jaki jest od razu go nie zmieniym robmy swoje na tej skrawce ziemi gdzie mieszkamy. Cyganie lepiej Romowie sa wiecznymi tulaczami, jak zmienia swa mentalnosc to i oni beda zaakceptowani przez innych, zabierze to pewnie jeszcze jakies 100 lat (najczesciej 3-4 pokolenia) - mentalnosc jest zmienic najtrudniej. Probowac trzeba albowiem inaczej znow stoczymy sie na dno, chcemy tego? Nie obwiniaj wszystkich naokolo, zacznij zmiany od siebie. Masz wolna wole, mozesz chodzic do szkol - masz szanse sie zmienic tylko pewnie nie chcesz bo jestes roszczeniowy. Szanse wiec sa nikle.
    • talking_head Pani Dołowy tolerancyjnie zakzuje innym 10.11.12, 11:47
      W imię tolerancji Dołowy nie może znieść tego, że ktoś inny może inaczej niż ona rozumieć termin "patriotyzm" i ma potrzebę manifestowania swej miłości do swej ojczyzny.
    • Gość: orient Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 12:46
      Widzę, że ONR wynalazła patent na to kto jest Prawdziwym Polakiemą a Patrycja Dołowy odkryła patent na to kto jest Prawdziwym Patriotą. A wszystko to w Kosher Zeitung.
    • Gość: gizmo Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.adsl.inetia.pl 10.11.12, 13:33
      Kiedy pani Dołowy jest w Porozumieniu 11 Listopada to się ją wyciąga z kapelusza i nawala w prawaków. A kiedy pani Dołowy nie jest w Porozumieniu 11 Listopada to się ją wyciąga z kapelusza i nawala w prawaków. A nuż lud ciemny to kupi?
    • Gość: ty Jak biali ludzie zdobyli Amerykę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.12, 13:38
      www.youtube.com/watch?v=lkQ1284xNso
    • Gość: Adam Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.centertel.pl 10.11.12, 16:50
      Tak, to niezła cwaniara, tatuś jej załatwił. Niezłe przekręty robi ta dziewczynka, sprawdzcie to dobrze. Żeruje na krzywdzie innych... Ta fundacja to tylko przykrywka jak kasa płynie....
    • q-ku tu patrzcie faszystows,kie św..nie 10.11.12, 18:10
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12830766,Antyfaszysci_zablokowali_neonazistow_we_Frankfurcie.html
      • Gość: ku-q wal się w bekę stalinowski b.dlaku IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 21:26
        kto tam będzie do twoich wypotów zaglądał.
    • Gość: tak Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: 91.232.175.* 10.11.12, 18:21
      za to bredzenie nawet gdyby chciała bym ją nie wydudkał.
    • konto.do.komentarzy Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... 10.11.12, 18:44
      Uparcie lansuje się tezę, że aby być patriotą wystarczy pracować, kochać swoje dzieci, być uśmiechniętym i pogodnym. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że z drugiej strony podskórnie sugeruje się, że owy "piknikowy patriotyzm" jest jedynym słusznym, prawdziwym patriotyzmem.
    • Gość: jamci Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 20:26
      w takim razie pani Patrycja źle pojmuje patriotyzm i nie powinna go świętować - on wiedzie do nacjonalizmów i nie ma nic wspólnego z tym co dla pani jest ważne
    • sammler Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... 10.11.12, 21:23
      Patriotą jest ten, kto uczciwie wykonuje swoją robotę, pracując na rozwój tego kraju (co najmniej przez pracę na rzecz wzrostu PKB) i społeczeństwa. Koniec, kropka. Żadne wymachiwanie chorągiewką w święta państwowe czy odstawianie głupich teatrzyków w rocznicę przegranych powstań patriotyzmu nie dowodzi. Czy zresztą można być patriotą od święta?

Nie jest patriotą ten, kto żyje z pracy innych, nie dając z siebie nic, a co gorsza kosztem jednych uprzywilejowuje drugich, szczególnie jeśli robi to w imię partykularnych interesów.

S.
    • Gość: Adrian Kto jest prawdziwym patriotą? Rozmowa przed mar... IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 10.11.12, 22:11
      Jestem patriotą...dlatego że mimo wszystko jeszcze tu jestem... :(
    • 4_oddech_kaczuchy Kto jest prawdziwym patriotą? Ten, kto lubi dzieci 10.11.12, 22:46
      Patriota lubi dzieci, zwierzęta, ustępuje miejsca w tramwaju, nie klnie, uczciwie pracuje, nie kradnie, nie oszukuje, myje ręce przed jedzeniem i po wyjściu z ubikacji, głosuje za niskimi krawężnikami, zaprasza do swojego kraju wszystkich potrzebujących pomocy, nie dyskryminuje kolorowych a sam posypuje sobie głowę popiołem i nadstawia im drugi policzek, itd. itp.

Społeczeństwo złożone z takich ludzi byłoby ideałem.
      Oczywiście w państwie o starej demokracji i ustabilizowanym systemie prawnym, czy też przy braku jakiegokolwiek zewnętrznego zagrożenia.
      Jednak w sytuacji, gdy trzeba spojrzeć trochę dalej, poza wysoki lub niski krawężnik, cechy te nie mają wiele wspólnego z patriotyzmem.
      Są natomiast pożądane przez tych polityków, którym zależy na krótkowzroczności swoich wyborców i braku szerszych horyzontów, gdyż ułatwia im bezkrytyczne realizowanie swoich celów.
      Dlatego model wyznawcy niskich krawężników, który mieszka w "tym kraju", ma zastąpić i ośmieszyć model tradycyjny, w którym obywatel mówi po prostu "Polska".

Tymczasem obydwa te punkty widzenia nie powinny się wykluczać ani zwalczać, gdyż zarówno niski krawężnik, jak i dobro całego społeczeństwa są ważne, jednak przy zachowaniu odpowiedniej proporcji.
      Zatem znaj proporcje, mocium panie.
      Pamiętaj, że gdy coś złego zacznie się dziać, to ci sami politycy, ci sami żurnaliści, lewicujący profesorowie, autorytety moralne i różne cwaniaki, zaczną do nas mówić rodacy, Polacy, obowiązek patriotyczny i inne tego typu hasła i zwroty, które wcześniej wyśmiewali i opluwali.
      A wszystko po to, żebyśmy stanęli w obronie ich spasionych tyłków i niezasłużonej pozycji społecznej.
      Gdy będzie po wszystkim, z pewnością zapomną.
    • Gość: MonX Prawdziwym patriotą jest gen. Jaruzelski IP: *.wroclaw.mm.pl 10.11.12, 22:53
      Od czasu do czasu kazał co prawda zastrzelić tego albo owego Polaka, a zawsze było mu wtedy żal. I dlatego właśnie jest prawdziwym patriotą, podobnie jak Czesio Kiszczak. A w każdym razie tak każą nam wierzyć Adam Michnik, jego kolega - wieloletni szpicel SB pan Maleszka oraz Seweryn Blumsztajn. Wszyscy oni to rzecz autentyczni, prawdziwi Polacy i patrioci.
      Tylko czemu ja mam ochotę wyrzygać?
      • Gość: dziadzioniunio Re: Prawdziwym patriotą jest gen. Jaruzelski IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 23:32
        Trzeba dodać do tego szacownego grona jeszcze Boba Budowniczego - ten też walczy o jakość krawężników!
    • Gość: dziadzioniunio Patriotyzm -Definicja IP: *.dynamic.chello.pl 10.11.12, 23:29
      "Patriotyzm (łac. patria,-ae = ojczyzna, gr. patriates) – postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia za nią ofiar; pełna gotowość do jej obrony, w każdej chwili. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a także gotowością do pracy dla jej dobra i w razie potrzeby poświęcenia dla niej własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka. Patriotyzm oparty jest na poczuciu więzi społecznej, wspólnoty kulturowej oraz solidarności z własnym narodem i społecznością." - to była definicja z Wikipedii. Definicja z GW:"patriotyzm to walka o lepszą przestrzeń, o to, żeby krawężniki nie były za wysokie, żeby były windy na dworcu, podjazdy, o zmiany prawne i społeczne, o tolerancję. Ta walka nie przychodzi bez trudu. Ale nie jest okupiona krwią, nie ma przemocy. Jest porozumienie."
      Żeby wam unaocznić brednie wyborczej- wyobraźcie sobie, że macie ugotować bigos i korzystacie z przepisu z GW - pójdziecie więc po produkty-makaron, pączki i kilo gwoździ.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka