Dodaj do ulubionych

Rotunda to niemal ruina. Zeszliśmy do jej podziemi

23.04.13, 14:12
Peerelowski modernizm już tak ma, rozłazi się w szwach. Tu pęka, tam odłazi, pogłębiają się zmarszczki szczelin na stykach, przecieka.

Co za bełkot. Rotunda, wybudowana w latach 1960-69 ubiegłego wieku i tak się dobrze trzyma. A ile wytrzymują dzisiejsze budowle, szczególnie te, budowane w ostatnich latach? W PRL-u nie było takich PełOwskich speców od budownictwa,dlatego ówczesne budowle wytrwały dziesiątki lat.
Obserwuj wątek
    • hrabia_piotr Re: Rotunda to niemal ruina. Zeszliśmy do jej pod 23.04.13, 14:37
      Zaczyna się urabianie publiczności i "czynników", że to rudera, która najlepiej byłoby rozebrać. To samo miało miejsce z Halą na Koszykach - najpierw przekonywano wszystkich, że trzeba ją rozebrać, aby zmontować od nowa. Oczywiście o drugim etapie jakoś dziwnie (na razie? oby) zapomniano.

Rewitalizacja (z łac. ożywienie), jak sama nazwa wskazuje, nie polega na tym, że wymieni się zużyte elementy (nota bene, o to powinno się dbać cały czas, a nie raz na 35 lat), a na tym, że dla starych budowli, miejsc, obiektów znajduje się nowe przeznaczenie, co powoduje, że ludzie tam wracają (nawet i po latach) i toczy się tam życie. Zostawienie oddziału banku (w całym budynku lub w jego znacznej części) nie ożywi Rotundy. No, chyba, że PKO zaoferuje jakieś super tanie kredyty ;)

A pomysłowy, to był Dobromir, a nie Dobromil. Dobromila to nawet mi przeglądarka podkreśla na czerwono.
      • Gość: zuza Re: Rotunda to niemal ruina. Zeszliśmy do jej pod IP: 172.16.8.* 23.04.13, 14:44
        to samo chciałam napisać. Po porażce poprzedniego projektu (powstawanie licznych grup broniących Rotundy), tym razem PKO zaczęło od urabiania opinii publicznej. Dlaczego ankieta jest tak powierzchowna, dlaczego możemy się wypowiedzieć tylko na temat, co powinno się znaleźć w środku, a nie czy warszawiacy są za zachowaniem dawnej formy czy całkowitą przebudową?
      • kamilakania Re: Rotunda to niemal ruina. Zeszliśmy do jej pod 23.04.13, 16:52
        Nie wiem czy trzeba kogokolwiek urabiać, bo już od kilku czy kilkunastu lat widać, że Rotunda nie jest w najlepszym stanie. Mama mi opowiadała, że jeszcze przed wybuchem budynek był całkowicie przejrzysty, a później odbudowali z innych i gorszych materiałów i już nie wyglądała tak dobrze jak kiedyś. I nie mówię tu o reklamach, bo one się pojawiły dużo później (chociaż jak na razie są w ogóle zdjęte). Wewnątrz też nie wygląda to najlepiej. Naturalnie nie byłam nigdy w podziemiach, ale w głównej części Rotundy, tam gdzie są kasy widać, że ten budynek czas świetności ma już za sobą... Oby to się zmieniło.
      • Gość: k Re: Rotunda to niemal ruina. Zeszliśmy do jej pod IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 23.04.13, 23:19
        Nie narzekaj, efekty są super, a nawet zajebiste, bo Warszawa jest odludziem, pisząc wyraźniej zadupiem i jeszcze komuś zależy, by nie było ludzi wokół Rotundy, bo wtedy to już nikogo nie będzie i nic nie będzie.
    • Gość: wars multimedialny punkt widokowy IP: *.ip.netia.com.pl 23.04.13, 14:45
      dlaczego multimedialny?

normalny! przecież tam jest co podziwiać! skrzyżowanie, forum, metropol, pkin...
      • Gość: szerszeń Re: multimedialny punkt widokowy IP: *.dynamic.chello.pl 24.04.13, 11:06
        punkt widokowy, ja za tym głosowałem. fajny pomysł.
    • unhappy Pomysłowy Dobromił? 23.04.13, 15:07
      DOBROMIR!!!

Pomysłowy Dobromir
      • swinton Re: Pomysłowy Dobromił? 23.04.13, 15:25
        Ale o co Ci chodzi?
    • toxicwaltz A jak to jest z poceniem się pracowników? 23.04.13, 15:21
      Przy 30-40 stopniach raczej się pocą. Nie przeszkadza to nikomu?
    • Gość: taka prawda w PRLu budowano bylejak - na cemencie i stali IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 15:54
      oszczędzali bo były deficytowe
    • intransigent Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] 23.04.13, 15:56
      Ciekawsze będą zdjęcia zrobione za 50 lat w garażach podziemnych w Miasteczku Wilanów.
      • toxicwaltz Popatrz na zdjęcia Warszawy z 1945r., 23.04.13, 16:21
        tak będzie.
      • nessuno Re: Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdję 23.04.13, 17:28
        intransigent napisał:

> Ciekawsze będą zdjęcia zrobione za 50 lat w garażach podziemnych w Miasteczku W
        > ilanów.
        50 lat? Te kartonowe apartmą postawione na podmokłym terenie tyle czasu nie wytrzymają.
      • Gość: praga Re: Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdję IP: *.adsl.inetia.pl 24.04.13, 05:51
        że niby zastawione tysiącami słoików z szkieletczyzny ??
    • Gość: realista Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 15:58
      Zburzyc to .
    • Gość: Steve Zeszliśmy do podziemi Rotundy, a tam.. IP: *.pl 23.04.13, 16:43
      Sklep Appla z prawdziwego zdarzenia.......
      • Gość: zzzz Re: Zeszliśmy do podziemi Rotundy, a tam.. IP: 46.183.209.* 23.04.13, 17:01
        tak i z cenami jak w stanach
        • Gość: moszemosze najlepiej postawić tam synagogę!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 17:11
          oooo to by pasowało szechterowcom, i najlepiej postawić ją za pieniądze polskich podatników.
    • Gość: welarg Re: Banków ci u nas dostatek. IP: 148.81.254.* 23.04.13, 17:12
      Rotunda powinna zostać, ale nie jako bank.
    • Gość: c Spotkajmy się pod Rotundą IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.04.13, 17:55
      Budynek powinien pozostać. Spotkajmy się pod Rotundą.
      Być może zburzony i odbudowany w nowocześniejszym stylu i technologii ale powinien zostać zachowany. W centrum miasta, jest jednym ze znaków orientacynych Warszwy.
      1/2 bank, reszta kawiarnia, centrum turystyczne, nowomodny hostel nawet? :)
    • bbb52 co tam urządzić? Oczywiście ... 23.04.13, 18:29
      ... oczywiście starbunia dla hipsterków
    • Gość: gość Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 18:48
      "[...] Od środka sklepienie jest wybrzuszone w dół [...]"

A cóż to za twór? Wiem co chciał przekazać autor, ale koszmarny zlepek wyszedł...
    • Gość: asdf Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 18:58
      ile mendo dostałeś za ten paszkwil?
    • Gość: awoo Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 20:03
      Nieźle zapuszczona. Widać że dużo energii poświęcono żeby doprowadzić rotundę do ruiny.
      • marta.1000 Re: Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdję 23.04.13, 21:05
        raczej nikt nie poświęcał energii na doprowadzanie rotundy do ruiny tylko to zwyczajnie stary budynek :) i dlatego trzeba coś z nim zrobić. i po to są konsultacje. ja już wybrałam moje propozycje w ankiecie :)
    • Gość: Terezz Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.centertel.pl 23.04.13, 21:26
      Musimy mieć trochę zadania. Spokojnie poczekajmy na wyniki konsultacji, nie ma co panikowac.
    • Gość: Janella@ Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.dynamic.chello.pl 23.04.13, 21:41
      Poczekamy zobaczymy. Ja daje bankowi duży kredyt zaufania i mam nadzieje, że bank pokaże że potrafi...
    • Gość: qq cotampowinnobyć IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.13, 21:52
      w środku na co dzień powinna być jedynie figura woskowa Szymona M. w jakimś najbardziej dracznym przebraniu, no i oczywiście mocna klimatyzacja żeby chronić tęż. Okazjonalnie występy idola na żywo. I to wszystko, nic więcej.
    • Gość: bogjar Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: 58.170.53.* 24.04.13, 05:48
      budowane przez "BRYGADE PRACY SOCJALISTYCZNEJ" -byly takie cuda w PRL-u
    • alik-w-plomieniach Re: Rotunda to niemal ruina. Zeszliśmy do jej pod 24.04.13, 09:51
      Kiedyś w podziemiach Rotundy gaz wyb., i dzisiaj też w podziemiach Rotundy Gaz. Wyb. Po co? Żeby się tego cudaka pozbyć...
    • zylam1 Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] 24.04.13, 09:54
      ale propagandówa dziennikarska i bełkot. Bank się chwali że nie dba o własne budynki? O pieniądze mu powierzone też tak dba ? :):):)
    • qnegunda Tendencyjny artykuł 24.04.13, 10:36
      Rozumiem, że pan Redachtor został zastymulowany do uzasadnienia zniszczenia tego budynku.

Skoro na dole jest tak źle, to może niech bank PKO BP odpowie dlaczego do tego stanu dopuścił, a nie uzasadnia się burzenie pod hasłem rewitalizacji! Montaż urządzeń klimatyzacyjnych lub wentylacyjnych nie jest dziś nieosiągalny, więc w czym ma państwo z PKO problem? Może po prostu maja w nosie warunki w jakich pracują ludzie. Natomiast na promienie słoneczne bardzo dobre są żaluzje (które to były w Rotundzie przed wybuchem).
      • krzyskros5 Re: Tendencyjny artykuł 24.04.13, 11:41
        Ludzie a kto tu mowi o burzeniu. Widocznie jest jakis problem i dlatego np. nie da sie poprawic temp. w srodku. Nie sadze, zeby Bank mial problem z wylozeniem na to kasy gdyby elementy w Rotundzie daloby sie tak po prostu poprawic. Wiem ze z niektorymi starszymi budynkami tak bywa, ze jak ruszysz jedno, musisz zaraz ruszyc cos nastepnego. I w koncu wychodzi na to ze trzeba rewitalizowac calosc.
    • Gość: małgorzata Zeszliśmy do podziemi rotundy, a tam... [zdjęcia] IP: *.play-internet.pl 26.04.13, 19:57
      Ale koleś zrobi filmik, niezły :)
      www.youtube.com/watch?v=RhyFIiCTPhE

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka