cjk.5004 13.06.13, 12:53 Niech zażądają jeszcze więcej. Uważam, że nie należy budować obwodnicy przez Ursynów. Po dociągnięciu A2 do Puławskiej należy olać Ursynów. Niech się poduszą 10 czy 20 lat w korkach to zmądrzeją Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oburzony Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 12:59 Przez kilka moich działek będzie przechodzić POW - czy też mogę żądać przywilejów czy też zostanę z nich wyrzucony jak ostatni śmieć? W państwie prawa mamy spec-ustawę drogową - na mocy przyjętej przez Sejm ustawy ( czyli braku możliwości zaskarżenia w sądzie) w świetle prawa niszczy się ludzi i ich majątki. Ale są równi i równiejsi chyba wciąż - zwłaszcza Ci u żłobu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursynowiak Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: 194.165.48.* 13.06.13, 13:12 Gość portalu: oburzony napisał(a): Przez kilka moich działek będzie przechodzić POW - czy też mogę żądać przywilejów czy też zostanę z nich wyrzucony jak ostatni śmieć ? A co ? Odszkodowania nie dostaniesz ? Tylko że dla ciebie to pewnie i 100 milionów/m2 było by za mało.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Ratujmy żaby z pol wilanowskich!!! IP: *.centertel.pl 13.06.13, 16:14 Sa pod ochrona a to ich ostatnie siedlisko w okolicy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uklak Re: Ratujmy żaby z pol wilanowskich!!! IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 25.08.13, 23:00 A co z komarami? Czy prowadzono badania nad wpływem POW na populację komarów na polach wilanowskich? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zirytowany Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 13:15 @oburzony > Przez kilka moich działek będzie przechodzić POW - czy też mogę żądać przywilej > ów czy też zostanę z nich wyrzucony jak ostatni śmieć? > W państwie prawa mamy spec-ustawę drogową - na mocy przyjętej przez Sejm ustawy > ( czyli braku możliwości zaskarżenia w sądzie) w świetle prawa niszczy się lud > zi i ich majątki. Ale są równi i równiejsi chyba wciąż - zwłaszcza Ci u żłobu. Typowa NIMB-a. "Not In My Back Yard" - nie na moim podwórku. Cóż wymagać. Przez wieki naszego wiejskiego społeczeństwa nie miał kto uczyć czym jest wspólna przestrzeń. Teraz potrzeba radykalnych rozwiązań gdyż w przeciwnym przypadku NIMB-y zablokowałyby budowę każdej drogi szybkiego ruchu. "Przecież to jest moje i nie dam się ruszyć. Nie bo nie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 14:43 Nie mam nic przeciwko budowie - ale chcę odpowiedniego odszkodowania. Od wielu lat nie mogę wyremontować domu - no bo będzie POW. Działki nie mogę sprzedać - no bo będzie POW. Ani GDDKiA ani miasto nie chcą od kilku lat kupić - no bo będzie POW - jak zaczniemy budowę to wykupimy. Itd itp. Nie jestem NIMB-em - zadaję pytanie - skoro Ursynów żąda czegoś co nie jest zapisane w ustawie ( spec) i to dostanie - zapewne to dlaczego ja mam nic nie dostać? Dlaczego Miasto uchwala już od 17 lat dla mojej działki plan i nie może go uchwalić? Gdyby MPZP był uchwalony - i zapisana w nim by była POW mógłbym mieć odszkodowanie za działkę już wypłacone. A co do NIMB-ów z Ursynowa - to oni krzyczą od wielu lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zniesmaczonyPO Nie dla tunelu !!! IP: 193.111.166.* 13.06.13, 15:49 Koszt POW to 6mld z czego połowa to tunel - takich pieniędzy Unia nie da i obudzimy sie z ręka w nocniku - budowa tunelu pod metrem to głupota !!! Zrobić normalna trasę z półtunelami jak na Totuńskiej i będzie taniej i szybciej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd kolego, tunel to moze z tego miliard IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 18:43 jak nie mniej. P wiele wiecej pojdzie na most na wisle z dojazdami i puszczanie tej trasy parokilometrowa estakada w wawrze na terenie parku krajobrazowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursynowiak I te garaże oczywiście mają być „za darmochę” IP: 194.165.48.* 13.06.13, 13:09 I te garaże oczywiście mają być „za darmochę” bo inaczej to kto z nich będzie korzystał ? Radnemu Skubiszewskiemu (niegdyś SdPl, dziś pro-PiSowski Nasz Ursynów) chyba znów mylą się epoki, bo od samego początku mieszkańcy nie mieli tu niczego „darmo”. Nawet zadaszanie i rozbudowa odkrytych początkowo parkingów w najstarszej części dzielnicy, odbywały się wyłącznie ze środków przyszłych użytkowników. Kolejny strzał kulą w płot NU, bo mieszkańcom dzielnicy faktycznie potrzebna jest większa ilość parkingów, tyle że bezpłatnych i zlokalizowanych blisko zamieszkiwanych przez siebie budynków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krajan Re: I te garaże oczywiście mają być „za dar IP: *.181.192.196.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.07.13, 15:33 Co do podziemnych parkingów nad tunelem to pomysł świetny, tyle ze bardzo kosztowny i kto za to zapłaci ale również kto z nich będzie korzystał, inicjatorzy?. Czy pomysłodawca przewiduje ze kierowców będzie się dowozić do garaży. Poważnie Swego czasu politycy z ramienia PZPR podjęli kuriozalną decyzje budowy A2 przez największą stołeczną dzielnice mieszkaniowa, w ramach reperkusji na rozpolitykowanych, światłych mieszkańców Ursynowa. Tym samym chroniąc wille rządowe w Klarysewie i spokój kilkudziesięciu mieszkanców ówczesnej wierchuszki, podrzucili A2 dziesiątkom tysięcy mieszkańcom. Pozostałość postkomunistycznej władzy przez 20 lat nic nie zmienili w przebiegu A2, jedynie zmienili nazwę na S2. W takiej sytuacji mieszkańcom Ursynowa należy się rekompensata w postaci bezkolizyjnego, ekologicznego i bezpiecznego tunelu dla tranzytu autostradowego Zach - wsch. Na powierzchni należy wybudować dwujezdniową arterie dzielnicową ul Plaskowidzkiej, a na otaczającym nie zabudowanym terenie ciąg spacerowo - rekreacyjny. Tunel winien mieć proste wjazdy i zjazdy z jezdniami trzy pasy ruchu + awaryjny oraz komorami wyjść awaryjnych co 500 m a nie co 1,5 km. Zjazd przy Rosola w jeździe na wsch. tj. Wilanów, Wawer, a przy Romera w jeździe na Zach tj. Okęcie, Konotopa. Plaskowidzka winna mieć dwie jezdnie co najmniej z trzema pasami ruchu od Rosola do Puławskiej w śladzie nad tunelem a później wzdłuż S2 tak jak obecnie na odcinku Puławska - Krakowska - Jerozolimskie (dla ruchu lokalnego). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boddoxx Re: I te garaże oczywiście mają być „za dar IP: 194.8.120.* 25.07.13, 17:03 > mieszkańcom dzielnicy faktycznie potrzebna > jest większa ilość parkingów, tyle że bezpłatnych i zlokalizowanych blisko zam > ieszkiwanych przez siebie budynków Tak, przy czym blisko oznacza także odległość 500-1000m. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: 80.72.39.* 13.06.13, 13:10 TO kolejna demagogiczna zagrywka Guziała - burmiszcza Ursynowa. Ten koleś rospier.dala budowę obwodnicy od miesięcy - czas go wywalić ze stołka na pysk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc portalu Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 13:26 I bardzo dobrze, ze chce ktos polaczyc przyjemne z pozytecznym. W wiekszosci miast na zachodzie pod placami w centrum miast sa parkingi. Przy okazji tej budowy nalezy tak zrobic. Za niewiele wieksze pieniadze (w skali calych wydatkow) Ursynow moze otzrymac to czego wszedzie w Warszawie brak. Oczywiscie abonament za parkowanie nie powinien byc "kosmiczny" tylko realny na kieszen wartszawiakow. 150 - 200 PLN i gitara!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ursynowiak Ty chyba życia nie znasz albo nie masz samochodu IP: 194.165.48.* 13.06.13, 13:40 To znajdź mi idiotę, który zapłaci te 150 - 200 zł miesięcznie, po to by w deszcz, śnieg czy późną nocą zasuwać przystanek albo i dwa do "garażu" ? Parking pełni swą rolę wyłącznie wtedy, gdy znajduje się blisko mieszkania. Inaczej po prostu będzie stał pusty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urynowianka Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.dynamic.mm.pl 13.06.13, 13:21 Zapomnieli o fontannach, no i sztandarowym pomyśle Guziała: kolejce linowej, a może jakie delfinarium by się przydało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: 193.109.225.* 13.06.13, 13:41 to je dobre, a ja bym dorzucił jeszcze park rozrywki połączony z aqua parkiem i dożywotnią rentę dla wszystkich sąsiadów POW jako odszkodowanie. Ludzie, ratunku bo mi ulicę budują w mieście!!! Ta niebywała i skandaliczna wręcz krzywda nie może przejść bez echa na świecie. Z najgorszych krzywd wymieniłbym: wojny, choroby, terroryzm, budowa drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 14:50 Masz rację - park powinien być . I był - zaprojektowany - wszyscy się nim zachwycali - zrobiony przez p. K.Łowicką i Grupę w SQUADZIE (zanim pani Łowicka się sprzedała GDA-ce ). Teraz GDDKiA się odżegnuje od tego pomysłu - mając pełne poparcie RDOŚ-ia. A tereny po wawerskiej stronie Wisły dalej będą obrazem nędzy i rozpaczy. I Wawer jak zwykle zostanie z ręką w nocniku ( bez parku) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rychter Słoiczność buraczana dała głos IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 15:10 Gość portalu: jac napisał(a): > Ludzie, ratun > ku bo mi ulicę budują w mieście!!! Nie ulicę, a autostradę, nie w mieście, tylko na osiedlu. Dla kogoś, kto wychował się przy ryku Krasuli za oknem zapewne to wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Słoiczność buraczana dała głos IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.13, 12:09 Nie autostradę, tylko drogę ekspresową będącą de facto ulicą (każda droga, która posiada nazwę jest ulicą). I jeśli Ursynów to nie miasto to co? Wieś? Bo osiedle to może być i w mieście i na wsi. I jak dla mnie, to jeśli mieszkańcy chcą tunelu, to powinni dopłacić do niego z własnych kieszeni. Czemu wszyscy mamy ponosić koszty tego, że ktoś sobie kupił taniej mieszkanie przy planowanej obwodnicy, a teraz chce, żeby społeczeństwo płaciło za zbędny tunel? Jak dla mnie to ta trasa powinna przebiegać na powierzchni. I być autostradą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bialolenka Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: 95.77.97.* 13.06.13, 13:28 Przebudźcie się, chyba ich całkiem przygrzało słońce... Tunel jest niepotrzebny bo na powierzchni jest wystarczający pas jako zapas na trasę, nie dość, że wymuszają na rządzie ogromne miliony na bezsensowny tunel to jeszcze śmią pchać łapy dalej i z 23% VATU każdego Polaka wyciągnąć parę ładnych milionów na miejsca parkingowe pod swoje komusze klitki... no zmiłujcie się. Jak to mówią - Usrynów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roslina Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 13:40 Coś mi tu nie pasi. Podziemne parkingi nad tunelem? Odpowiedz Link Zgłoś
abtmarketing Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P 13.06.13, 13:43 Ale zazdroscisz, bo mieszkasz na Bialolece? Odpowiedz Link Zgłoś
junk92508 Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P 13.06.13, 13:47 abtmarketing napisała: > Ale zazdroscisz, bo mieszkasz na Bialolece? Ursynów i tak jest uprzywilejowany bo jako pierwszy dostał metro. S2 przez Ursynów powinna biec identycznie jak S8 przez Targówek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frycotekateam Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.ip.netia.com.pl 13.06.13, 13:48 Może najpierw dojazd do WIADUKTU NA UL. POLONEZA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wonbufet Nagonka na Ursynów, bo Ursynów chce odwołać HGW IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 14:34 Dalsza część manipulacji GWniarzy, wiadomo, że odwołanie Hanki 5PLN zaczęło się od Ursynowa, więc teraz trzeba napuścić wszystkich innych na tych z Ursynowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hippo Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.fbx.proxad.net 13.06.13, 14:42 To może powiedzmy jak jest. Autostrada w korytarzu ulicy Płaskowickiej była w planach bodajże od lat 70-tych XX wieku. Pomimo tego w jej bezpośrednim sąsiedztwie wybudowano liczne budynki mieszkalne. Ich mieszkańcy doskonale wiedzieli przed kupnem mieszkań o przebiegu autostrady a jeżeli tego nie sprawdzili, to ich zaniedbanie, czego konsekwencje tylko oni powinni ponieść. Problem nie w tym , że mieszkańcy protestują a w tym, że instytucje państwowe pod tymi protestami się uginają, a absolutnie nie powinny. Nikt tu nikogo nie wprowadził w błąd, nikt mieszkańcom nie funduje czegoś niespodziewanego, tylko dokładnie to, co było dawno planowane - podkreślam zanim powstały bloki mieszkalne. Skandalem była zgoda na monstrualnie drogi tunel (na Bemowie droga ekspresowa jakoś może iść w wykopie, czy tam mieszkają gorsi?), do którego dorzucą się wszyscy a nie tylko mieszkańcy pobliskich bloków, którzy - powtarzam - doskonale wiedzieli, co kupują. Jakie jest uzasadnienie dopłacania do czyjegoś cwaniactwa (kupię mieszkanie taniej, bo blisko autostrady a potem będę protestował, żeby jej nie było), niefrasobliwości (pewnie nie wybudują tej autostrady w najbliższych pięćdziesięciu latach) albo zaniedbania (nie sprawdziłem, że obok będzie autostrada)? Niech każdy podejmuje decyzje na swoje ryzyko i sam za to płaci, jeśli decyzja była zła. Teraz, gdy zgodzono się na tunel mamy następne żądania. I GDDKiA nie ma tu co analizować. Jeśli mieszkańcy chcą tam garaży, to niech za nie zapłacą. Dodam, że jestem mieszkańcem Ursynowa a autostrada mi nie przeszkadza z oczywistego powodu - wiedząc o jej przebiegu kupiłem mieszkanie w innym miejscu. A za garaż zapłaciłem z własnej kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FuCzang <|-) Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: 193.111.166.* 13.06.13, 15:48 To może jeszcze ja uściślę odpowiedź. Sporo osób w tamtym rejonie mieszka, bo oni lub ich rodzice taki dostali przydział, jeszcze za komuny. Rodzice mojej żony dostali taką lokalizację i koniec - nie mogli sobie wybrać innej, mogli za to nie przyjąć mieszkania i pójść pod most, bo ich ziemię i dom władza zabrała pod budowę Alei Wilanowskiej. Moi rodzice dostali też taką lokaliację, a jakby nie chcieli przyjąć, kolejną by mieli za kilka lat. Tak więc nie chrzań, że ludzie stamtąd mogli kupić mieszkania gdzie indziej. W latach 70-ych, 80-ych brano to, co władza raczyła przydzielić. I nie, moja rodzina nie jest komusza, wręcz przeciwnie. Czerwoni dostawali wtedy mieszkania gdzie indziej - vide "Zatoka Czerwonych Świń". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: necia Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 22:47 A niektórzy kupili w tej okolicy mieszkanie wiedząc, że nad autostradą miał być park, a nie dwujezdniowa ulicy i wjazdy i wyjazdy do garaży. Tu i tak będzie wystarczająca ilość spalin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: docent Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.bas.roche.com 13.06.13, 14:49 +1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konkret Prędzej lot na Marsa, niż "tunel" :-) IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 15:00 Taki tunel kosztowałby 10 razy więcej niż całe metro z II nitką. Nie będzie żadnego tunelu. Nie ma na to kasy. Przeprowadzą autostradę wzdłuż Płaskowickiej, postawią ekrany i jakiś goguś w garniturze zorganizuje konferencję prasową, na której powie, że wicie-rozumicie, kryzys, koszty, a ekrany dobrze spełnią swoją rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Prędzej lot na Marsa, niż "tunel" :-) 13.06.13, 15:11 Zawsze można postawić coś takiego jak na Toruńskiej i nazwać to tunelem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Prędzej lot na Marsa, niż "tunel" :-) IP: *.com 13.06.13, 15:14 I tak właśnie ma być. Żoliborz z Bielanami dzieli trasa tej samej klasy i nie jest zakopana w tunelu, taka sama sytuacja jest na Ursynowie. Jeśli Gdaka lub zbieracz zegarków zamierza wtopić miliardy z naszych podatków na tunel, bo dziadków z PRL-owskich blokowisk swędzi tyłek, to niech jak najszybciej zbiera manatki i szykuje kasę na zakopanie S8 od Bemowa po Bródno. Prywata kolesi z PO przekracza już wszelkie normy, tak w stołecznym ratuszu jak i w administracji centralnej i rządzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia klozetowa Jakże typowo "polskie" podejście ! IP: *.warszawa.mm.pl 13.06.13, 17:54 Na Bemowie nie mają tunelu, to dlaczego mają go mieć na Ursynowie ? Oj nie na darmo Otto von Bismarck powiedział: dajcie władzę Polakom, a sami się wykończą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niki555 Re: Prędzej lot na Marsa, niż "tunel" :-) IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 23:21 E tam gadasz. Jest nieczynny tunel przekrętu, będzie i autostradowy. I super jestem w 100% za. W końcu to pierwsza w Polsce autostrada przez środek miasta. A jeśli ktoś dalej ma wątpliwości to proszę zajrzeć do raportu oceny oddziaływania na środowisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sratatata Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 15:02 tak psioczycie. Wy platformerskie bullterierki, a nie raczycie zauważyć, że owszem, jest to pomysł Naszego Ursynowa, tyle że całkowicie zaaprobowany przez wasza Platformę ukochaną... i dokładnie - jak ktoś napisał - plany były znane już od kilkudziesięciu lat, trzeba być debilem, aby kupić tam mieszkanie wiedząc, że będzie to co będzie... ale po co, po co sprawdzać, dowiadywać się?! typowe polaczkostwo - gó... mnie wszystko obchodzi, ale potem najgłośniej krzyczę... żal... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 444ikiN Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 23:39 Określenie bulterierek pochodzi z pee'su a nie z platformy. Nienawidzę jak przy okazji każdego tematu w komentarzach zaczyna się plucie pee'su na wszystko. I za to malkontenctwo i przypisywanie win nigdy na was nie zagłosuję. Ale wracając do tematu, po co mieszać politykę, tu chodzi o inwestycję mającą wpływ na zdrowie prawie 150 tys. mieszkańców. Każdy chciałby aby następował rozwój infrastruktury ale zróbmy wszystko żeby nie odbywało się to kosztem "tambylców". Przykre to, ale niestety to jest polska przywara, jeżeli sąsiadowi dzieje się źle to się trzeba cieszyć, grunt że ja skorzystam. Żal.... ściska..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Obwodnica powinna omijać miasto IP: *.adsl.inetia.pl 13.06.13, 15:13 a nie być poprowadzona przez jego środek. Piaseczno, Konstancin to miejsowości które powinna przeciąć autostrada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Obwodnica powinna omijać miasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.13, 15:53 Od kiedy Ursynow jest w środku miasta??? Ty się dobrze czujesz??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdr miał być park będzie PARKing IP: *.emea.ibm.com 13.06.13, 15:13 zapewnianie tanich miejsc postojowych powoduje, że jest więcej samochodów i potrzeba poszerzać ulice i budować nowe parkingi. nie stać nas na wywalanie kolejnych miliardów w generatory korków, hałasu i spalin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 333iinK Re: miał być park będzie PARKing IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 23:43 RE: "miał być park będzie PARKing" Widocznie burmistrz guział po sobotnim święcie Ursynowa poszedł z Łomżing. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ElDaniel Re: miał być park będzie PARKing IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.13, 14:49 każdy może iść w łomżing, burmistrzowi żałujecie ;P człowiek robi się lepszy od łomżingu!:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krytyk z UW Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: 95.77.97.* 13.06.13, 15:26 Na jakiej podstawie najbardziej nieudolny urząd w tym kraju tj. GDDKiA chce budować tunel w miejscu, gdzie jest odpowiednio zostawiony pas na powierzchni? Czy tą sprawą nie powinna zainteresować się prokuratura, zanim dojdzie do jakichś karygodnych decyzji? Nawet gdyby trzeba było przesiedlić trochę komuchów to i tak takie przesiedlenia byłby o niebo tańsze, niż horrendalnie drogi tunel. Co najwyżej ekrany/szklane osłony jak na Toruńskiej. Ale po kiego tunel? To nie ma uzasadnienia, ktoś tu chce niezłą kasę utopić. A komuchy, tak jak ich ojcowie dostali norki z przesiedleń na budowę dróg dojazdowych do Warszawy, tak samo powinni nie obruszać się tylko utrzymać tradycję i dać przesiedlić np. na jakieś osiedla za Powsinem czy w Markach. O ile byłoby to konieczne, bo warto jeszcze raz przypomnieć - trasa była tu planowana od zawsze i jest na nią miejsce, czy ktoś na głowę upadł by pakować tunel a na górze robić sralnik dla psów za parę milardów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obieżyświat Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.06.13, 23:55 Jedź człowieku i sprawdź jak takie trasy wyglądają w rozwiniętych miastach zachodniej europy. Zobaczysz że nad autostradami mogą spędzać czas matki z maluchami w wózkach oraz bawić się dzieciaki. Dla mnie wyjeżdżającego z kraju ekranów i szkła to był szok. Niestety dla Polaków ewenementem jest droga dwujezdniowa, więc nie mogą zaakceptować że gdzieś może być trasa na poziomie europejskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Dlaczego Wilanów nie stawia warunków? IP: *.centertel.pl 13.06.13, 16:09 Wilanów też powinien stawiać warunki w zamian za tak ruchliwą arterie w miejscu bytowania żab- pola Wilanowskie obok miasteczka wilanów. Tu wieczorem jest taki gwar że spac sie przy otwartych oknach nie da! Żaby z tego co wiem, są w Polsce pod ochroną!!! Czy w projekcie drogi jest uwzględnione ich przesiedlenie? Albo jakaś ochrona??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hwg Zwykłe żaby nie są pod ochroną IP: *.158.216.56.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.06.13, 10:54 Zwykłe żaby nie są pod ochroną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Ratujmy żaby z pól wilanowskich!!! IP: *.centertel.pl 13.06.13, 16:11 Jesli tamtedy przbiegnie tak duza trasa to zniszczy siedlisko żab!!! Żaby sa pod ochroną!! Odpowiedz Link Zgłoś
flyer A wesołego miasteczka nie chcą ;>. 13.06.13, 16:15 Ursynów obwodnicy długo się nie doczeka, za to zablokowanej całkowicie Puławskiej i Dolinki Służewieckiej [a być może jeszcze paru ulic w sercu Ursynowa] doczeka się szybko i w trybie bezinwestycyjnym. Dodatkowo mnożenie żądań wobec wykonawcy obwodnicy [btw. - garaże oznaczają zmianę projektu budowlanego na poziomie przeprojektowania samego tunelu] jest mu na rękę, bo może odwlekać rozmowy nt. budowy do czasu rozpatrzenia kolejnych żądań. Tak trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albwu koszt garaży IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 17:19 Budowa garaży nad tunelem, a pod poziomem ziemi to nie tylko zmiana projektu, ale to dodatkowy ogromny koszt - wtedy wykop bedzie musial byc o ok. 2 metry głębszy. A to kosztuje pieniądze i dłuższy czas budowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MD Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 16:29 Dlaczego znowu miaby być tam tunel? To tylko ogromne podniesienie kosztów. Trasa w tamtym miejscu jest przewidywana od dawien dawna. To samo pojawiło się przy S8, gdzie mieszkańcy skarżą sie na warunki i żądają odszkodowań. Tak jakby nie wiedzieli gdzie kupują lokal. Zapłacić taniej się chciało ale teraz mieć niedogodność nie? To samo jest na ursynowie. Lokale przy planowanej trasie były zawsze wyceniane gorzej. Każdy miał świadomość tego co się zbliża. Teraz dla zadowolenia kilkuset mieszkańców cała metropolia ma tonąć w długu????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: min Pol Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 16:39 ae chodzi tez o innych o tranzyt czemu maja cierpiec za kogoś za karę akurat mieszkańcy po tym za wiele jeździć nie bedę, wywalić wraki na złom to się miejsca znajda na rowery przesiąść a ni po kilka aut gromadzić kolekcjonerzy za dychę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albwu Budynki przy trasie IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 17:23 Chcę zwrócic uwagę, ze większość budynków przy Płaskowickiej powstała w ostatnich 3 latach - a wtedy juz dokladnie było wiadomo co będzie. Gdy były pierwsze protesty w latach 1980 to tam (przy trasie) były tylko 3 budynki i wystarczyło te 3 budynki zburzyć (oczywiście ludziom dac inne mieszkania) i nie byłoby problemu. A zamiast tego w ostatnich latach gęsto zabudowano ul. Płaskowickiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: freku Re: Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "P IP: *.dynamic.chello.pl 13.06.13, 22:46 Przecież to są wnioski do koncepcji, ostateczną decyzje podejmuje GDKiA. Nie wiem, czy wiecie, ale dziś to nawet nie wiadomo, kto będzie robił ul. Płaskowicką. Miasto rozmawia z Gdaką, ale czy się dogadają. Najgorzej będzie jak inwestycja S2 POW zakończy się, a miasto po kilku latach znowu rozkopie teren i zacznie budować sobie płaskowicką. Optymalnie byłoby, gdyby zrobiono ją od razu po zakończeniu budowy POW. POwinno to być w ramach jednej inwestycji. Parkingi i park komunikacyjny to bardzo fajne pomysły - zrównowazony rozwój i lepsze wykorzytsanie przestrzeni. Są to pomysły ciekawe, ale na pewno trudne do zrealizowania. U nas nie robi się takich inwestycji z rozmachem, tylko aby wybudować i odtworzyc to co jest dziś. To by była dopiero strata kasy. W pełni popieram wnioski Rady Dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Słoikom w głowach się przewraca!!! IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.06.13, 08:46 Nie budować im tunelu a obwodnicę dać górą wtedy zmienią zdanie. Oj Słoiki roszczeniowe jak ich ojcowie i dziadowie. Odpowiedz Link Zgłoś
ate7ier Ursynów chce garaży nad tunelem obwodnicy. "Prz... 14.06.13, 09:13 Tunelu nie będzie z prostego powodu - przy takiej inwestycji należy wybudować kominy wentylacyjne, a te z kolei będą wychodziły na wysokości tysięcy okien okolicznych bloków. Nie ma takiej możliwości - zatruje się ludzi. No chyba że te kominy będą tak wysokie jak w EC Siekierki ;-) Droga będzie przebiegać w niecce jak trasa AK + następca Guzioła "wywalczy" jakieś szklane ekrany. A to że autostrada Lizbona - Moskwa będzie przecinać dwa razy Warszawę (trasa AK oraz S2) zawdzięczamy debilnym planistom, którzy wymyślili że 70% jadących autostradą będzie chciało zatrzymać się w Warszawie. Nawet jeśli te 70% to prawda (wg mnie bzdura) to można było zrobić tak jak w Berlinie czyli poprowadzić autostrady dookoła miasta. Ale widać nasi planiści są dużo mądrzejsi niż Niemcy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: l panie sprytny IP: *.30.164.140.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.06.13, 19:13 Kominy wyrzuca dokladnie tyle samo spalin co otwarta ulica Ruch tranzytowy nie ciezarowy jest minimalny Tiry nie wjezdzaja do wawy Wiekszosc ruchu na wylotowkach generuja dojezdzajacy do pracy i lokalny biznes Amen Odpowiedz Link Zgłoś